Avkastning på investeringen

Hur stor vinst du har gjort på dina annonser jämfört med hur mycket pengar du har lagt på dem.

Om du vill beräkna avkastningen på intäkten tar du intäkten från annonserna, subtraherar de totala kostnaderna och dividerar resultatet med de totala kostnaderna. Avkastning på intäkten = (Intäkt - Kostnad för sålda varor) / Kostnad för sålda varor.

Exempel

Anta att du har en produkt som kostar 100 kronor att producera och att du säljer den för 200 kronor. Du säljer sex stycken sådana produkter tack vare annonserna i Google Ads. Den totala försäljningssumman är 1 200 kronor och Google Ads-kostnaden är 200 kronor. Avkastningen är då (1200-(600+200))/(600+200) eller 50 %.

När du vill mäta avkastningen från Google Ads måste du spåra konverteringarna, det vill säga det du vill att kunderna ska göra på din webbplats när de har klickat på din annons. Konverteringar kan vara sådant som köp, registreringar och hämtningar. Pröva Konverteringsspårning eller Google Analytics – kostnadsfria verktyg som hjälper dig att spåra konverteringarna i ditt konto.

Avkastningen är ofta det viktigaste måttet för annonsörer, eftersom den visar den faktiska effekten av Google Ads på verksamheten. Det är praktiskt att känna till hur många klick och visningar du får, men det är ännu bättre att känna till i vilken mån annonserna bidrar till verksamheten.