Toelatingsgids

Een feed maken

Create a feed [hero image]

Als u uw productgegevens in Google Merchant Center wilt uploaden, moet u eerst een feed maken om uw gegevens in te dienen. Deze stap is vereist voor alle nieuwe feeds. Zodra een feed is geregistreerd, kunt u de bestaande feed updaten zonder deze opnieuw te registreren.

Een primaire feed maken

Een primaire feed is de centrale gegevensbron die Merchant Center gebruikt om uw productgegevens op te halen en weer te geven. Meer informatie over feeds

U gebruikt primaire feeds om productgegevens toe te voegen of te verwijderen, taal- en landtargeting in te stellen en feedregels voor uw productgegevens in te stellen. Primaire feeds zijn het enige type feed waarmee u producten kunt toevoegen of verwijderen.

Opmerking: Als u afzonderlijke primaire feeds indient voor online en lokale advertenties en/of vermeldingen, moet u ervoor zorgen dat u niet dezelfde producten in beide feeds indient.

Google raadt aan al uw producten in één primaire feed in te dienen. Als u producten wilt uitsluiten, gebruikt u het kenmerk uitgesloten bestemming [excluded_destination].

Instructies

Als u ondertiteling in uw taal wilt, zet u YouTube-ondertiteling aan. Selecteer het icoon Instellingen Afbeelding van icoon voor YouTube-instellingen onderaan de videospeler, selecteer Ondertiteling en kies dan uw taal.

Ga naar het gedeelte Feeds onder Producten in Merchant Center. Klik in het gedeelte voor de primaire feed op de plusknop . Volg daarna de aanwijzingen en voer de volgende gegevens in:

Create a feed | Country of sale [icon]Land van verkoop: Het land van verkoop is het belangrijkste land waarin producten uit deze feed worden verkocht. Productgegevens in deze feed moeten voldoen aan de vereisten voor dat land, waaronder de feedspecificaties en beleidsregels. U kunt extra landen voor Shopping-advertenties toevoegen wanneer u bestemmingen selecteert tijdens het maken van de feed.

Create a Feed | Language [icon]Taal: De taal waarin uw productgegevens zijn geschreven. Meer informatie over de juiste taal en valuta

Create a feed | Destination [icon]Bestemming: Kies een of meer feedbestemmingen in Merchant Center om te bepalen welke Google-functies de items in uw datafeed kunnen gebruiken. Meer informatie over meerdere bestemmingen

Create a feed | Primary feed name [icon]Naam van primaire feed: Geef een beschrijvende naam op waaraan u de primaire feed makkelijk kunt herkennen. De feednaam hoeft niet overeen te komen met de naam van het bestand dat u indient.

• U kunt de feednaam later wijzigen via de instellingen van uw primaire feed.

Create a feed | Input method [Icon]Invoermethode: Selecteer de invoermethode die voor u het meest geschikt is:

• Google Spreadsheets: U kunt uw gegevens uploaden via een gegenereerde Google Spreadsheets-template of via een bestaande Google-spreadsheet met uw productgegevens. Meer informatie over Google Spreadsheets
  • Gepland ophalen: Google kan uw feed rechtstreeks vanaf uw server ophalen.
  • Uploaden: Upload bestanden rechtstreeks naar Merchant Center via sftp, ftp of Google Cloud Storage, of doe dit handmatig.
  • Websitecrawl: Als er momenteel geen feeds in uw account staan en u op uw website over de juiste gestructureerde gegevens beschikt, kan Google uw website crawlen om uw productgegevens op te halen. Meer informatie over hoe u geautomatiseerde feeds gebruikt om uw productgegevens samen te stellen

Create a feed | File name [Icon]Bestandsnaam: Afhankelijk van de invoermethode die u selecteert, wordt u mogelijk gevraagd de naam op te geven van het bestand dat u indient. Deze naam moet exact overeenkomen met de naam van het bestand dat u heeft gemaakt en daarnaast een geldige extensie hebben.

Nadat u deze informatie heeft verstrekt en op Doorgaan heeft geklikt, kunt u de gemaakte primaire feed bekijken en beheren in het gedeelte Feeds van uw Merchant Center-account.

Als u een feed handmatig wilt uploaden of ophalen, klikt u op het icoon met 3 stippen  op het tabblad Verwerken van uw feed en selecteert u de gewenste uploadmethode in het dropdownmenu.

Een extra land van verkoop toevoegen (geavanceerd)

Als u een extra land van verkoop toevoegt, kunt u dezelfde primaire feed gebruiken om uw productgegevens weer te geven in meerdere landen, met dezelfde feedregels en updates voor alle landen. U kunt ook verschillende feedregels of Shopping-campagnes toepassen op landen die dezelfde primaire feed delen.

Opmerking: We raden u aan de functie 'Meerdere landen toevoegen' te gebruiken om uw producten in andere landen weer te geven. Deze optie zorgt ervoor dat u uw productgegevens niet dupliceert en geen nieuwe feedregels en campagnes aanmaakt. Gebruik alleen een extra land van verkoop als u verschillende feedregels wilt toepassen op landen in dezelfde feed.

Als u een extra land van verkoop wilt toevoegen, gaat u naar het tabblad Instellingen van de pagina van uw feed, klikt u op het icoon met 3 stippen  en voert u dezelfde stappen uit als voor het maken van een primaire feed.

Een aanvullende feed maken

Aanvullende feeds leveren gegevens die de productgegevens in een of meer primaire feeds aanvullen. U kunt er geen producten mee toevoegen of verwijderen en ze ook niet gebruiken als zelfstandige feed. Meer informatie over feeds

Als u een aanvullende feed wilt gebruiken, koppelt u deze aan een bestaande primaire feed via het kenmerk ID [id]. Uw productgegevens worden alleen geüpdatet via de aanvullende feed als de aanvullende feed ID's bevat die al in een primaire feed voorkomen.

U kunt feedregels en aanvullende feeds instellen voor multi-client accounts en toepassen op een aantal of alle bijbehorende subaccounts. Als u ervoor heeft gekozen regels en aanvullende feedgegevens van subaccounts te overschrijven, kan de aanvullende feed (toegevoegd op subaccountniveau) niet worden gekoppeld aan een primaire feed. Meer informatie over hoe u aanvullende feeds instelt voor multi-client accounts

Opmerking: Zorg dat uw waarden voor het kenmerk ID [id] in aanvullende feeds exact overeenkomen met de waarden voor dit kenmerk in primaire feeds. Deze zijn namelijk hoofdlettergevoelig.

Verouderde feeds voor het updaten van de online voorraad
Als u een aparte feed wilt gebruiken voor updates van prijzen en beschikbaarheid, kunt u dit doen door een aanvullende feed te maken en de regel 'Nieuwste kiezen' te gebruiken om uw primaire feed te updaten.

Instructies

Hoe het werkt

Wanneer u een aanvullende feed maakt, wijzigt u uw selectie om aan te geven dat u uw feeds wilt koppelen aan de hand van het kenmerk ID [id].

Voorbeeld:

Primaire feed:

ID [id] titel [title] prijs [price] merk [brand]
1 shirt 34 Merk A
2 schoenen 55

Merk B

3 wandelschoenen 100 Merk C
4 broek 75 Merk A

Aanvullende feed waarin het kenmerk ID [id] wordt gebruikt om de primaire feed te koppelen:

ID [id] aangepast label [custom_label]
1 SALE
4 SALE

Resulterende feed:

ID [id] titel [title] prijs [price] merk [brand] aangepast label [custom_label]
1 shirt 34 Merk A SALE
2 schoenen 55 Merk B
3 wandelschoenen 100 Merk C
4 broek 75 Merk A SALE

Een aanvullende feed is een secundaire gegevensbron waarmee u extra kenmerken kunt aanleveren (zowel vereiste als optionele kenmerken) die mogelijk in uw primaire feed ontbreken. Aanvullende feeds kunnen niet als voornaamste gegevensbron worden gebruikt. Aanvullende feeds worden bijvoorbeeld in de volgende gevallen gebruikt:

• Aangepaste labels voor campagnebeheer toevoegen of overschrijven
  • Promotie-ID's voor detailhandelpromoties toevoegen of overschrijven
  • Titels overschrijven
  • Bepaalde producten uitsluiten (via het kenmerk uitgesloten bestemming [excluded_destination])
  • Ontbrekende GTIN's toevoegen
  • Productgegevens over de winkelvoorraad toevoegen voor advertenties met informatie over de winkelvoorraad
  • Landspecifieke kenmerken toevoegen of overschrijven voor een primaire feed met meerdere landen van verkoop

Elke aanvullende feed moet een kolom voor het kenmerk ID [id] bevatten en minimaal één extra kolom met de gegevens die u wilt koppelen aan een primaire feed.

Als u een aanvullende feed wilt maken, gaat u naar het gedeelte Feeds op de pagina Producten van Merchant Center. Klik bovenaan de tabel voor aanvullende feeds op Een aanvullende feed toevoegen. Volg de aanwijzingen en geef de volgende informatie over uw gegevens op:

• Naam van aanvullende feed: Voer een beschrijvende naam in waaraan u de aanvullende feed gemakkelijk kunt herkennen. De naam van de aanvullende feed hoeft niet overeen te komen met de naam van het bestand dat u indient.
    • U kunt de feednaam later wijzigen via de instellingen van uw primaire feed.
  • Invoermethode: Selecteer de invoermethode die voor u het meest geschikt is:
    • Google Spreadsheets: U kunt uw gegevens uploaden via een gegenereerde Google Spreadsheets-template of via een bestaande Google-spreadsheet met uw productgegevens. Meer informatie over Google Spreadsheets
    • Gepland ophalen: Google kan uw feed rechtstreeks vanaf uw server ophalen.
    • Uploaden: Upload bestanden rechtstreeks naar Merchant Center via sftp, ftp of Google Cloud Storage, of doe dit handmatig.
  • Bestandsnaam: Afhankelijk van de invoermethode die u selecteert, wordt u mogelijk gevraagd de naam op te geven van het bestand dat u indient. Deze naam moet exact overeenkomen met de naam van het bestand dat u heeft gemaakt en daarnaast een geldige extensie hebben.
  • Link naar primaire feed: Selecteer de primaire feed en de combinatie land van verkoop/taal waarbij de aanvullende feed hoort.
  • Ophaalschema: Stel een gepland ophaalmoment in voor uw productgegevens. Op deze manier beschikt Merchant Center altijd over actuele feeds en hoeft u de gegevens niet handmatig te uploaden.

Als u een feed handmatig wilt uploaden of ophalen, klikt u op het icoon met 3 stippen 3 dot icon op het tabblad Verwerken van uw feed en selecteert u de gewenste uploadmethode in het dropdownmenu.

Nadat uw aanvullende feed is gemaakt en aan een primaire feed is gekoppeld, maakt Merchant Center automatisch een regel. Deze vindt u in het gedeelte Feedregels van Merchant Center. De regel koppelt de productgegevens van beide feeds op basis van de verstrekte waarde voor ID [id] en koppelt kenmerkgegevens uit de aanvullende feed.

Feeds met regionale productvoorraad

Feeds met regionale voorraad zijn een type aanvullende feed die u kunt gebruiken om uw bestaande productgegevens in de primaire feed te overschrijven om regionale prijzen of beschikbaarheid weer te geven voor een selectie producten in de vooraf gedefinieerde regio's. Met feeds met regionale voorraad kunt u geen producten toevoegen of verwijderen en ze kunnen niet worden gebruikt als zelfstandige feeds. In plaats daarvan worden ze gebruikt om bestaande productgegevens te overschrijven.

Feeds met regionale voorraad ondersteunen de volgende kenmerken:

• [vereist] ID [id] (aanbiedings-ID)
  • [vereist] regio-ID [region_id]
  • [optioneel] prijs [price]
  • [optioneel] uitverkoopprijs [sale_price]
  • [optioneel] startdatum uitverkoopprijs [sale_price_effective_date]
  • [optioneel] beschikbaarheid [availability]