Toelatingsgids

Een feed maken

Als u productgegevens naar Google Merchant Center wilt uploaden, moet u eerst een feed maken voor het indienen van de gegevens. Deze stap is vereist voor alle nieuwe feeds. Zodra een feed is geregistreerd, kunt u de bestaande feed updaten zonder deze opnieuw te registreren.

Hoe het werkt

Wanneer u een aanvullende feed maakt, wijzigt u uw selectie om aan te geven dat u uw feeds wilt koppelen aan de hand van het kenmerk id [id].

Voorbeeld:

Primaire feed:
id [id] title [titel] price [prijs] brand [merk]
1 shirt 34 Merk A
2 schoenen 55

Merk B

3 wandelschoenen 100 Merk C
4 broek 75 Merk A

Aanvullende feed waarin het kenmerk id [id] wordt gebruikt om de primaire feed te koppelen:

id [id] custom_label [aangepast_label]
1 UITVERKOOP
4 UITVERKOOP

Resulterende feed:

id [id] title [titel] price [prijs] brand [merk] custom_label [aangepast_label]
1 shirt 34 Merk A UITVERKOOP
2 schoenen 55 Merk B
3 wandelschoenen 100 Merk C
4 broek 75 Merk A UITVERKOOP

Primaire feeds

Een primaire feed is de vereiste gegevensbron die Merchant Center gebruikt om uw producten op Google weer te geven. Als de productgegevens in uw primaire feed al voldoen aan onze productspecificaties en beleidsregels, hoeft u alleen nog maar een primaire feed te maken en in te dienen. Productgegevens die niet aan de vereisten van Merchant Center voldoen, kunnen worden aangepast met de geavanceerde feedfuncties, zoals aanvullende feeds. U kunt aanvullende feeds ook gebruiken om uw productgegevens te verfijnen of te overschrijven, om zo de prestaties van uw advertenties te verbeteren.

U gebruikt primaire feeds om productgegevens toe te voegen of te verwijderen, taal- en landtargeting in te stellen en feedregels voor uw productgegevens in te stellen. Primaire feeds zijn het enige type feed waarmee u producten kunt toevoegen of verwijderen.

Een primaire feed maken
Primaire feeds zijn de vereiste gegevensbronnen die u moet maken om via feeds voor uw producten op Google te adverteren. Als u een primaire feed wilt maken, gaat u naar het gedeelte Feeds onder Producten in Merchant Center. Klik op de plusknop in het gedeelte voor de primaire feed om een nieuwe primaire feed te maken.  Volg de aanwijzingen en geef de volgende informatie over uw gegevens op:
  • Land van verkoop: Het land van verkoop is het land waar uw producten uit deze feed worden verkocht. De productgegevens die u voor een bepaald land uploadt, moeten aan de vereisten voor dat land voldoen, inclusief de feedspecificaties en beleidsregels. Nadat u uw feed heeft gemaakt, kunt u via het tabblad Feedinstellingen aanvullende landen van verkoop toevoegen.
  • Taal: De taal waarin uw productgegevens zijn geschreven. Als u een land met meerdere ondersteunde talen selecteert (zoals België, Canada of Zwitserland), ziet u een lijst met de ondersteunde talen voor dat land.
  • Naam van primaire feed: Voer een beschrijvende naam in waaraan u de primaire feed eenvoudig kunt herkennen. De feednaam hoeft niet overeen te komen met de naam van het bestand dat u indient.
  • Invoermethode: Selecteer de invoermethode die voor u het meest geschikt is:
    • Google Spreadsheets: U kunt uw gegevens uploaden via een gegenereerde Google Spreadsheets-template of via een bestaande Google-spreadsheet met uw productgegevens. Meer informatie over Google Spreadsheets
    • Gepland ophalen: Google kan uw feed rechtstreeks vanaf uw server ophalen.
    • Uploaden: Upload bestanden rechtstreeks naar Merchant Center via sftp, ftp of Google Cloud Storage, of doe dit handmatig.
    • Websitecrawl: Als er momenteel geen feeds in uw account staan en u op uw website over de juiste gestructureerde gegevens beschikt, kan Google uw website crawlen om uw productgegevens op te halen. Meer informatie
  • Bestandsnaam: Afhankelijk van de invoermethode die u selecteert, wordt u mogelijk gevraagd de naam op te geven van het bestand dat u indient. Deze naam moet exact overeenkomen met de naam van het bestand dat u heeft gemaakt en daarnaast een geldige extensie hebben.

Nadat u deze informatie heeft verstrekt en op Doorgaan heeft geklikt, kunt u de gemaakte primaire feed bekijken en beheren in het gedeelte Feeds van uw Merchant Center-account.

Als u een feed handmatig wilt uploaden of ophalen, klikt u op het pictogram met drie stippen 3 dot icon op het tabblad Verwerken van uw feed en selecteert u de gewenste uploadmethode in het dropdownmenu.

Aanvullende feeds

Aanvullende feeds dienen om extra gegevens te koppelen aan bestaande productgegevens in de primaire feed.  U kunt er geen producten mee toevoegen of verwijderen. U kunt aanvullende feeds ook niet onafhankelijk gebruiken. Ze worden alleen gebruikt om bestaande productgegevens te updaten. Eén aanvullende feed kan extra informatie leveren voor meerdere primaire feeds.

Als u een aanvullende feed wilt gebruiken, koppelt u deze aan een bestaande primaire feed via het kenmerk id [id]. Uw productgegevens worden alleen geüpdatet via de aanvullende feed als de aanvullende feed ID's bevat die al in een primaire feed voorkomen.

Verouderde feeds voor het updaten van de online voorraad
Als u een aparte feed wilt gebruiken voor updates van prijzen en beschikbaarheid, kunt u dit doen door een aanvullende feed te maken en de regel 'Nieuwste kiezen' te gebruiken om uw primaire feed te updaten.

Een aanvullende feed maken

Een aanvullende feed is een secundaire gegevensbron waarmee u extra kenmerken kunt aanleveren (zowel vereiste als optionele kenmerken) die mogelijk in uw primaire feed ontbreken. Aanvullende feeds kunnen niet als voornaamste gegevensbron worden gebruikt. Aanvullende feeds worden bijvoorbeeld in de volgende gevallen gebruikt:

• Aangepaste labels voor campagnebeheer toevoegen of overschrijven
  • Promotie-ID's voor detailhandelpromoties toevoegen of overschrijven
  • Titels overschrijven
  • Bepaalde producten uitsluiten (via het kenmerk excluded_destination [uitgesloten_bestemming])
  • Ontbrekende GTIN's toevoegen
  • Productgegevens over de winkelvoorraad toevoegen voor advertenties met informatie over de winkelvoorraad. Meer informatie over feeds met lokale productvoorraad

Elke aanvullende feed moet een kolom voor het kenmerk id [id] bevatten en ten minste één extra kolom met de gegevens die u wilt koppelen aan een primaire feed.

Als u een aanvullende feed wilt maken, gaat u naar het gedeelte Feeds op de pagina Producten van Merchant Center. Klik bovenaan de tabel voor aanvullende feeds op Een aanvullende feed toevoegen. Volg de aanwijzingen en geef de volgende informatie over uw gegevens in:

• Naam van aanvullende feed: Voer een beschrijvende naam in waaraan u de aanvullende feed eenvoudig kunt herkennen. De naam van de aanvullende feed hoeft niet overeen te komen met de naam van het bestand dat u indient.
  • Invoermethode: Selecteer de invoermethode die voor u het meest geschikt is:
    • Google Spreadsheets: U kunt uw gegevens uploaden via een gegenereerde Google Spreadsheets-template of via een bestaande Google-spreadsheet met uw productgegevens. Meer informatie over Google Spreadsheets
    • Gepland ophalen: Google kan uw feed rechtstreeks vanaf uw server ophalen.
    • Uploaden: Upload bestanden rechtstreeks naar Merchant Center via sftp, ftp of Google Cloud Storage, of doe dit handmatig.
  • Bestandsnaam: Afhankelijk van de invoermethode die u selecteert, wordt u mogelijk gevraagd de naam op te geven van het bestand dat u indient. Deze naam moet exact overeenkomen met de naam van het bestand dat u heeft gemaakt en daarnaast een geldige extensie hebben.
  • Link naar primaire feed: Selecteer de primaire feed en de land-taalcombinatie waar de aanvullende feed bij hoort.
  • Ophaalschema: Stel een gepland ophaalmoment in voor uw productgegevens. Op deze manier beschikt Merchant Center altijd over actuele feeds en hoeft u de gegevens niet handmatig te uploaden.

Als u een feed handmatig wilt uploaden of ophalen, klikt u op het pictogram met drie stippen 3 dot iconop het tabblad Verwerken van uw feed en selecteert u de gewenste uploadmethode in het dropdownmenu.

Nadat uw aanvullende feed is gemaakt en aan een primaire feed is gekoppeld, maakt Merchant Center automatisch een regel. Deze vindt u in het gedeelte Feedregels van Merchant Center. De regel koppelt de productgegevens van beide feeds op basis van de verstrekte waarde voor id [id] en koppelt kenmerkgegevens uit de aanvullende feed.