Woordenlijst

zoeken op pagina

Gebruik de woordenlijst van Google Ad Manager voor meer informatie over veelgebruikte termen of functies. Gebruik het onderstaande filtervak om termen op deze pagina te zoeken. U vindt hier definities voor rapportage: dimensies en statistieken.
Woordenlijst

Advertentieverzoek

Een advertentieverzoek wordt via code aan de clientzijde (zoals GPT op een webpagina) verzonden naar een advertentieserver. Een advertentieverzoek wordt meestal in de vorm van een HTTP- of HTTPS-verzoek naar de server verzonden. Het verzoek is de eerste stap van advertentieweergave.

Meer informatie

Advertentieweergave

Het proces waarbij Ad Manager de beste advertenties voor weergave kiest voor een advertentieverzoek en vervolgens de bijbehorende code voor advertentiemateriaal retourneert.

Meer informatie

Advertentieruimte

Een advertentieruimte is de HTML-opmaak (meestal tussen <div>-tags) die definieert waar een advertentie wordt weergegeven. Advertentieruimten kunnen verwijzen naar unieke advertentieblokken. Als advertentieruimten op 1 pagina staan, kunnen ze ook verwijzen naar hetzelfde advertentieblok.

Advertentiebron

Het netwerk of de entiteit waarvan de advertentiecontent wordt gebruikt door een bepaald advertentieblok. Meerdere bronnen kunnen concurreren voor weergave in één eenheid (bijvoorbeeld AdSense of AdX als concurrenten voor aanvulling).

Meer informatie

Advertentietag

HTML-tags of JavaScript-code die worden gegenereerd en vervolgens opgenomen in de webpagina of app-bron waar de advertenties moeten worden weergegeven.

Meer informatie

Advertentieblok

Discrete advertentieruimten op uw site. U kunt een advertentieblok op uw site definiëren met een naam, een beschrijving en afmetingen. Een advertentieblok wordt soms een voorraadeenheid genoemd.

Meer informatie

AdID

De mobiele advertentie-ID voor Android. Met mobiele advertentie-ID's kunnen ontwikkelaars en marketeers de activiteit bijhouden voor advertentiedoeleinden.

Meer informatie

AdSense

Een Google-service waarmee u relevante, discrete Google-advertenties kunt weergeven op de contentpagina's van uw website en waarmee u geld kunt verdienen. (Ga naar het Helpcentrum van Google AdSense voor meer informatie.)

AdSense (regelitemtype)

Een type regelitem dat wordt gebruikt om AdSense-advertentieblokken op specifieke voorraad en doelgroepen te targeten.

Meer informatie

AMP

Een open source-initiatief dat zich inzet om internet te verbeteren voor iedereen. Door het project kunnen er websites en advertenties worden gemaakt die altijd snel en mooi zijn, en goed presteren op verschillende apparaten en binnen verschillende distributiepatronen.

Meer informatie

AMP HTML-advertenties

AMP HTML-advertenties worden sneller geladen dan standaardadvertenties en kunnen overal op internet (en niet alleen op AMP-pagina's) worden weergegeven. Hiermee wordt de kernfilosofie van AMP van betrouwbare, snelle prestaties en een uitstekende gebruikerservaring toegepast op advertenties.

Meer informatie

Ankeradvertentie

Een advertentie die onderaan het scherm van de gebruiker blijft staan, zelfs wanneer de gebruiker omhoog of omlaag scrollt op de pagina. Met een swipe kan de gebruiker de advertentie afwijzen op een manier die geschikt is voor mobiele apparaten.

Hoogte-breedteverhouding

Verhouding tussen breedte en hoogte voor een video of afbeelding.

Item

Het beeldmateriaal of bestand dat aan een advertentie-object is gekoppeld.

Asynchrone code

Code die is opgesplitst in kleinere stukjes. De uitvoering van de verschillende stukjes code kan tussen elk codefragment een onderbreking of wachttijd hebben, zodat er andere verwerking (zoals de weergave van andere advertenties of paginacontent) kan worden uitgevoerd tijdens de onderbrekingen.

Meer informatie

Atlas

De naam van de Facebook-oplossing voor online adverteren.

Meer informatie

Doelgroepextensie

Hiermee kan een uitgever advertentievertoningen (getarget op de eigen bezoekers van de uitgever) kopen van andere web- of app-property's.

Meer informatie

Beschikbaarheidsprognose

Hiermee wordt de beschikbaarheid van voorraad voorspeld. De beschikbaarheidsprognose wordt op twee manieren gebruikt: tijdens het verkoopproces om in te schatten hoeveel voorraad er beschikbaar is voor de verkoop en wanneer een advertentie wordt geboekt om te controleren of er voldoende voorraad beschikbaar is voor de advertentie. Bij prognoses wordt rekening gehouden met vertoningen die voor andere regelitems zijn gereserveerd.

Meer informatie

Aanvulling

Voorraad die niet vooraf is verkocht of gereserveerd. Als werkwoord betekent aanvullen het weergeven van advertenties in deze voorraad. Met aanvullingsvoorraad worden vaak inkomsten gegenereerd door middel van advertenties die worden verkocht door advertentienetwerken, via niet-gegarandeerde campagnes of via een veiling. Zie ook Niet-gegarandeerd.

Meer informatie

Beacon

Een kleine afbeelding (van 1 x 1 pixel) die wordt weergegeven op een website of in andere content. Hiermee wordt de browser gedwongen een verzoek naar een andere server te sturen, zodat die server een eigen cookie kan lezen of schrijven (of het webverzoek kan bijhouden). Op deze manier kunt u de standaardacties registreren van de gebruiker die de content opent.

Geboekte voorraad

Dit omvat gereserveerde voorraad en restantvoorraad die in het systeem is opgegeven.

Meer informatie

Bulkregelitem

Een type regelitem dat wordt gebruikt om niet-verkochte voorraad te vullen. Bulkregelitems hebben weergavedoelen en worden standaard gelijkmatig weergegeven.

Meer informatie

Bumperadvertentie

Videobumperadvertenties zijn korte videoadvertenties die vóór of na een videoadvertentie of advertentiepod kunnen worden afgespeeld. Deze advertenties worden vaak gebruikt om aan te geven dat advertenties binnenkort worden weergegeven of om de volgende advertentie te promoten. Begeleidende advertenties worden niet weergegeven bij bumperadvertenties.

Meer informatie

Campagne

Een order en alle bijbehorende regelitems of een voorstel en alle bijbehorende voorgestelde regelitems. Kan ook verwijzen naar meerdere orders of voorstellen.

Kanaal

Groeperingen van domeinen/URL's voor rapportagedoeleinden.

Meer informatie

Klikmacro

Een codefragment waarmee u klikken kunt bijhouden voor uw advertentiemateriaal van derden.

Meer informatie

Code

Het programma of script dat door de adverteerder is geleverd en wordt gebruikt om een advertentie te genereren (zoals rich media).

Meer informatie

Bedrijf

Een adverteerder of organisatie die of een bureau dat advertentieruimte koopt en het advertentiemateriaal voor regelitems levert. Elke order wordt gekoppeld aan een bedrijf en u kunt de contacten van een bedrijf uitnodigen om rapporten over hun campagnes te bekijken. (Meer informatie over hoe u een bedrijfsprofiel toevoegt)

Contentgroep

Groepen video's die kunnen worden getarget en die zijn samengesteld op basis van filters, door afzonderlijke video's te selecteren, of beide. De groepen worden automatisch geüpdatet wanneer er nieuwe metadata wordt opgenomen die overeenkomt met de criteria. Zo kunt u een contentgroep met de naam Katten maken op basis van een combinatie van metadata en handmatig toegevoegde video's, en vervolgens advertenties voor kattenspeeltjes op die groep targeten.

Meer informatie

Een klein tekstbestand met een tekenreeks dat op uw computer wordt geplaatst wanneer u een website bezoekt. Wanneer u de website opnieuw bezoekt, kan die site aan de hand van het cookie uw browser herkennen. In cookies kunnen gebruikersvoorkeuren en andere informatie worden opgeslagen. DoubleClick-cookies bevatten geen persoonlijk identificeerbare informatie.

Meer informatie

Correlatorwaarde

Een waarde die wordt doorgegeven in advertentieverzoeken en automatisch wordt verwerkt door de GPT-bibliotheken en de GMA-/IMA-SDK's. De correlator is gelijk voor alle advertenties op een pagina, maar uniek voor verschillende paginaweergaven. Advertentieverzoeken met dezelfde correlatorwaarde die kort na elkaar zijn ontvangen, worden voor weergavedoeleinden als één paginaweergave beschouwd.

Meer informatie

Advertentiemateriaal

Een codefragment, bestand of link waarmee een advertentie wordt gegenereerd. (De termen 'advertentiemateriaal' en 'advertentie' kunnen door elkaar worden gebruikt.) Ad Manager ondersteunt verschillende typen advertentiemateriaal, waaronder advertentiemateriaal van derden, beeldadvertentiemateriaal, Campaign Manager 360-tags en Studio.

Meer informatie

Toewijzing van advertentiemateriaal

Een toewijzingstype dat wordt gebruikt om kenmerken aan te geven voor hoe het advertentiemateriaal wordt weergegeven, zoals de doorklik-URL, de positie van het advertentiemateriaal in een opeenvolgende roulatie, enzovoort.

Meer informatie

Koppeling van advertentiemateriaal

De toewijzing van een of meer advertentiemateriaalitems aan een regelitem.

Meer informatie

Code voor advertentiemateriaal

HTML- of JavaScript-code die wordt gebruikt voor extern of aangepast advertentiemateriaal. Via deze code weet de browser hoe het advertentiemateriaal moet worden weergegeven of gegenereerd.

Meer informatie

Roulatie van advertentiemateriaal

De techniek waarmee meerdere advertentiemateriaalitems die aan een regelitem zijn toegewezen gelijkmatig, gewogen, opeenvolgend of geoptimaliseerd worden weergegeven.

Meer informatie

Wrapper voor advertentiemateriaal

Een codefragment dat om advertentiemateriaal wordt 'gevouwen' wanneer dit materiaal wordt weergegeven. Als Ad Manager advertentiemateriaal weergeeft in een advertentieblok met toegepaste labels voor wrappers voor advertentiemateriaal, worden deze wrappers ook ingevoegd in de code die aan de webpagina wordt geleverd. U kunt wrappers voor advertentiemateriaal gebruiken om trackingsoftware van derden te implementeren of voor andere doeleinden.

Meer informatie

Aangepaste weergave

Geef uw eigen native-advertenties weer in app-code. U kunt zeer aangepaste weergaven implementeren die optimaal gebruikmaken van de functionaliteit van Android en iOS.

Meer informatie

Daisy chaining

Het proces waarbij advertentiemateriaal meerdere advertentieservers van derden moet aanroepen.

Meer informatie

Dagdeelplanning

De configuratie van targeting op dag en tijdstip voor regelitems. Het proces waarbij de dag wordt opgedeeld in verschillende delen om zo advertenties weer te geven op specifieke tijdstippen.

Meer informatie

Standaard advertentievertoningen

Er wordt een grijze standaard GIF-advertentie van het systeem (een 'niet-gevulde vertoning') weergegeven in voorraad waarin geen regelitems zijn getarget. De gebruiker krijgt in dat geval een lege advertentieruimte te zien.

Meer informatie

Weergave

Het proces waarbij Ad Manager advertenties weergeeft.

Meer informatie

Weergavedoel

Het aantal vertoningen of klikken dat een regelitem volgens contract moet genereren.

Meer informatie

Delivery Inspector

Hiermee krijgt u informatie over welke advertenties zijn weergegeven. Wanneer er onverwachte advertenties worden weergegeven, kunt u met Delivery Inspector achterhalen waarom.

Meer informatie

Weergaveprioriteit

Het prioriteitsniveau waarmee een regelitem moet worden weergegeven. Dit kan variëren van hogere prioriteiten (sponsoring en standaard) tot lagere prioriteiten (eigen).

Meer informatie

Voortgangsbalk voor weergave

Een afbeelding in de gebruikersinterface die aangeeft of een regelitem op de goede weg is om het doel te behalen.

Meer informatie

Weergavesnelheid

De snelheid waarmee een regelitem aan gebruikers wordt weergegeven.

Meer informatie

Density-independent pixels (dp)

Het schermformaat wordt doorgaans aangegeven via density-independent pixels (dp). Hier volgt een eenvoudige formule om schermpixels (px) om te zetten in dichtheidspixels (dp):

dp = px * (160 / dpi)

Dots per inch (dpi) zijn pixels binnen een inch van het scherm.

Meer informatie

DMA

Designated Market Area (aangewezen marktregio). DMA's stellen een specifieke regionale marktgroep bloot aan dezelfde content of advertenties. DMA's beslaan vaak één grootstedelijk gebied en groeperen in sommige gevallen meerdere kleinere plaatsen. Veel DMA's zijn beschikbaar voor targeting.

Meer informatie

Dynamische toewijzing

Een mechanisme op netwerkniveau dat is ontworpen om de opbrengst van uw resterende regelitems en Ad Exchange-regelitems te maximaliseren zonder afbreuk te doen aan reserveringen. Met dynamische toewijzing krijgen zowel resterende als Ad Exchange-regelitems de kans om te worden weergegeven als Ad Exchange/AdSense in aanmerking komt voor het verzoek (via regelitemtargeting voor Ad Exchange/AdSense of met de functie voor het genereren van inkomsten met advertentieblokken voor AdSense).

Meer informatie

Volledige weergave

In de context van advertenties die kunnen worden overgeslagen: U heeft de mogelijkheid om reservevideoadvertenties op basis van CPM te distribueren die kunnen worden overgeslagen of gesloten nadat een bepaalde tijd is verstreken. De knop Overslaan wordt na 5 seconden weergegeven. Indien de advertentie helemaal of 30 seconden is bekeken (wat het eerste van toepassing is), wordt er in de rapportage een volledige weergave meegeteld.

Meer informatie

Gelijkmatige roulatie

Een type roulatie van advertentiemateriaal, waarbij al het advertentiemateriaal in een regelitem ongeveer in dezelfde verhouding worden weergegeven.

Meer informatie

Gelijkmatig

Met een echte gelijkmatige weergave wordt een advertentie gedurende de volledige campagneduur met een constante frequentie weergegeven. Als een advertentie duizenden keren in een week moet worden weergegeven op een website of in een app (bijvoorbeeld 7000 keer in een week) met echte gelijkmatige weergave, worden er dagelijks 1000 vertoningen van de advertentie gegenereerd. Met beginversnelling van de advertentiecampagne worden er tijdens de start van de campagne echter meer vertoningen gegenereerd en neemt de weergavefrequentie geleidelijk af wanneer de weergavedoelen van de advertentie in zicht zijn.

Meer informatie

Uitsluitingslabel

Een label dat u op een regelitem kunt toepassen waarmee wordt voorkomen dat dit regelitem wordt weergegeven met andere regelitems die hetzelfde label hebben. Als u bijvoorbeeld zaken doet met zowel luchtvaartmaatschappij A als luchtvaartmaatschappij B, kunt u het uitsluitingslabel 'luchtvaartmaatschappij' toepassen op de regelitems om zo te voorkomen dat de regelitems van luchtvaartmaatschappij A tegelijk met die van luchtvaartmaatschappij B op dezelfde webpagina worden weergegeven.

Meer informatie

Een cookie die wordt ingesteld door het domein dat de gebruiker bezoekt en niet door een ander domein van derden.

Meer informatie

Weergaveperioden

De periode waarin een advertentiecampagne moet worden weergegeven.

Meer informatie

Zwevend

Een type advertentie dat bovenop de content van een pagina zweeft. Een zwevende advertentie kan met de content worden verplaatst wanneer een gebruiker scrollt of een vergrendelde positie op een pagina behouden wanneer een gebruiker scrollt.

Meer informatie

Vloeiend

Een formaat voor native-advertenties waarmee u over meer flexibiliteit beschikt wanneer u uw advertentie opmaakt. Ad Manager past automatisch het formaat van de advertentie aan door de breedte van het kader eromheen te vullen en indien nodig de hoogte aan te passen (net zoals een gewone HTML-div op uw site).

Meer informatie

Prognoseaanpassing

Een aanpassing van het verwachte verkeer naar uw website of app. U kunt via prognoseaanpassingen wijzigingen aanbrengen zodat verkeerspatronen beter worden weerspiegeld in de prognosecijfers. Dit kan van pas komen wanneer u nieuwe content maakt of ongebruikelijke verkeerspieken heeft tijdens belangrijke gebeurtenissen.

Meer informatie

Prognoses

Het proces waarbij wordt ingeschat hoeveel advertentievoorraad een website of app in de toekomst zal hebben.

Meer informatie

Dynamische targeting

Een targetingoptie die u kunt gebruiken als u vooraf geen waarden wilt definiëren of als u meer dan 50.000 sleutel/waarde-paren moet definiëren.

Met dynamische targeting heeft u duizenden mogelijke targetingwaarden, omdat u vooraf geen afzonderlijke waarden hoeft te definiëren. Als u een specifieke waarde wilt targeten, kunt u die targetingwaarde toevoegen aan uw regelitem.

Als u een regelitem target op een dynamische targetingwaarde, wordt de waarde opgeslagen en kunt u deze selecteren via een lijst wanneer u opnieuw een regelitem op die specifieke sleutel target.

Meer informatie

Frequentielimieten

Hiermee kunt u beperken hoe vaak een advertentie van een regelitem in een specifieke periode wordt weergegeven aan dezelfde gebruiker. Ondersteunde tijdsduren zijn minuten, uren, dagen, weken of maanden, en er kunnen meerdere limietregels worden toegepast. U kunt bijvoorbeeld een frequentielimiet instellen van 1 vertoning per dag en 3 vertoningen per week voor dezelfde gebruiker.

Meer informatie

Beginversnelling

Als een advertentie duizenden keren in een week moet worden weergegeven op een website of in een app (bijvoorbeeld 7000 keer in een week) en de weergaveoptie Beginversnelling is geselecteerd, probeert het platform 25% extra advertentievertoningen weer te geven aan het begin van de week (1250 vertoningen) en worden er tot een later moment in de week nog steeds meer vertoningen dan nodig weergegeven. Daarna neemt de weergave af tot alle 7000 vertoningen zijn weergegeven.

Meer informatie

Google Publisher Console

Hiermee worden tips voor probleemoplossing en informatie over advertentieprestaties aan Ad Manager-uitgevers aangeboden via een overlay op de website of in de app van de uitgever. Dit is een andere manier voor uitgevers om informatie op te halen en actie te ondernemen voor hun Google-advertenties wanneer ze hun site bekijken.

Meer informatie

Google-uitgeverstag (GPT)

Een specifiek type advertentietag dat een door Google geleverde JavaScript-bibliotheek gebruikt om een advertentieverzoek in Ad Manager te definiëren en configureren.

Meer informatie

Respijtperiode

Een verlenging in dagen van de einddatum van een regelitem. Het regelitem blijft weergaven genereren tot het doel of de einddatum van de respijtperiode is bereikt, afhankelijk van wat het eerste van toepassing is.

Meer informatie

Gegarandeerd

Regelitems waarvan het contractueel verplicht is om een aangevraagd aantal vertoningen te leveren. Ad Manager zorgt ervoor dat deze items volledig worden weergegeven door voorraad te reserveren voor het regelitem. U kunt dit vergelijken met niet-gegarandeerde regelitems, die worden gebruikt om 'overgebleven' of resterende vertoningen te vullen.

Gegarandeerde regelitems omvatten: Sponsoring en Standaard.

Gehoste advertentie

Afbeeldingsbestanden voor advertentiemateriaal die u gratis naar Google kunt uploaden. Deze bestanden worden door Google beheerd en rechtstreeks aan bezoekers van uw site getoond.

Meer informatie

Eigen advertentie

Dit type regelitem wordt gewoonlijk gebruikt voor advertenties die uw eigen producten en services promoten.

Meer informatie

ID

Een waarde die is toegewezen aan een bepaalde gebruiker of een bepaald apparaat en wordt gebruikt om de functionaliteit voor advertentieweergave te ondersteunen. De ID bevat geen persoonlijk identificeerbare informatie, kan op elk gewenst moment door de gebruiker worden gereset, en houdt rekening met gebruikersopties om advertentietracking te beperken of uit te schakelen. ID's worden gebruikt voor targeting van doelgroeplijsten, frequentielimieten en opeenvolgende roulatie van advertentiemateriaal.

Voorbeelden van ID's zijn cookies (gebruikt op internet en mobiel internet), mobiele advertentie-ID's (gebruikt in mobiele apps) en door de uitgever verstrekte ID's (PPID, gebruikt voor weergave op verschillende schermen). Gebruikers hebben altijd de mogelijkheid om zich af te melden voor elke ID die Google gebruikt.

IDFA

De mobiele advertentie-ID voor Apple. Met mobiele advertentie-ID's kunnen ontwikkelaars en marketeers de activiteit bijhouden voor advertentiedoeleinden.

Meer informatie

Chatvensteruitbreiding

Een in-page-item en een overlay-advertentiemateriaalitem die worden uitgevouwen op het bureaublad van de gebruiker. Dit advertentietype wordt gebruikt in chatbericht-apps.

In-display

Een advertentie-indeling waarbij een advertentie ergens op dezelfde pagina wordt weergegeven als een video die door een gebruiker wordt bekeken.

InStream

Videoadvertenties die vóór, tijdens en na videocontentstreams worden weergegeven.

Opmerking: Voor naleving van het Beleid voor videovoorraad verwijzen de termen 'instream' of 'in-stream' op de pagina's van het Helpcentrum en opties in het product naar zowel 'In-stream' als 'Bijbehorende content' zoals gedefinieerd in het beleid.

Meer informatie

Kunstmatig verhoogd aantal paginaweergaven

Elke webpagina moet slechts één paginaweergave registreren, maar als er Analytics-trackingcode aanwezig is op een pagina met frames en op de framepagina zelf, registreert Analytics waarschijnlijk twee paginaweergaven voor dat bezoek. Hierdoor wordt het aantal paginaweergaven hoger dan dit zou moeten zijn.

Meer informatie

Invoegopdracht

Een orderformulier voor de plaatsing van een advertentieverzoek. Zo moeten uitgevers die een door de uitgever betaalde rich media-campagne willen uitvoeren, een invoegopdracht ondertekenen die door een Google Marketing Platform-vertegenwoordiger is verstrekt.

Interstitial

Een interstitial is een display- of videoadvertentie die wordt afgespeeld tijdens een overgang tussen content zonder dat er andere streaming videocontent aanwezig is. De advertentie is de primaire focus van de pagina en neemt het grootste deel van het kijkvenster in beslag.

Meer informatie

Voorraadprognose

Een functie die wordt gebruikt om in te schatten hoeveel advertentievoorraad in de toekomst beschikbaar zal zijn.

Meer informatie

Voorraadhiërarchie

De relatie tussen verschillende typen voorraad. Premium-klanten kunnen meer dan één voorraadniveau hebben. Ze kunnen bovenliggende advertentieblokken gebruiken die zelf onderliggende advertentieblokken bevatten.

Meer informatie

Voorraadniveau

Eén niveau van een voorraadhiërarchie (advertentieblok op het hoogste niveau, advertentieblok op een lager niveau, enzovoort).

Meer informatie

Voorraadstructuur

De structuur waarin een voorraadhiërarchie is geordend.

Meer informatie

Voorraadtype

Identificeert het soort voorraad of medium waarin een advertentie wordt weergegeven. Waarden omvatten (maar zijn niet beperkt tot) het volgende:

• Display
  • Mobiele app
  • InStream-video en -audio
  • Games

Voorraadeenheid

Afzonderlijke voorraadeenheden die in een hiërarchie zijn geordend.

Meer informatie

Jackpotting

Het proces waarbij hetzelfde advertentiemateriaal op hetzelfde tijdstip wordt weergegeven in meerdere advertentieblokken op dezelfde pagina. De advertentieserver van Google Ad Manager probeert ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt.

Meer informatie

Sleutel

In aangepaste targeting is dit het eerste deel van een sleutel/waarde-paar (sleutel=waarde). Zo is in het sleutel/waarde-paar 'auto=X' 'auto' de sleutel en 'X' de waarde. Er kunnen meerdere waarden aan sleutels zijn toegewezen.

Meer informatie

Sleutel/waarde-paar

Een set van twee gelinkte gegevensitems, ook wel de sleutel en de waarde genoemd. De indeling van een sleutel/waarde-paar is sleutel=waarde.

Meer informatie

Toename

In de context van rendementsbeheer is dit het percentage waarmee een advertentie is geoptimaliseerd. Dit wordt berekend door het verschil in percentages te achterhalen tussen de geoptimaliseerde groep en de controlegroep.

Meer informatie

Regelitem

De toezegging van een adverteerder om een specifiek aantal advertentievertoningen (CPM), gebruikersklikken (CPC) of tijd (CPD) te kopen op bepaalde datums voor een gespecificeerde prijs. Een regelitem geeft aan waar de advertenties van een adverteerder worden weergegeven en kan aangeven wanneer een advertentie wordt weergegeven.

Meer informatie

Regelitemkorting

Het percentage of het bedrag waarmee u de prijs van een regelitem kunt verlagen. Dit veld geeft in feite alleen aan dat de adverteerder een korting heeft ontvangen. Kortingen hebben geen invloed op de prioriteit van een regelitem op basis van kosten of CPM-waarde. Daarnaast worden kortingen niet weerspiegeld in rapporten.

Advertentieblok op een lager niveau

Elk advertentieblok dat zich niet op het hoogste niveau bevindt in een advertentieblokhiërarchie met meerdere niveaus. Dit kan ook een onderliggend advertentieblok worden genoemd, afhankelijk van de context.

Meer informatie

Hoofdadvertentie

De primaire advertentie in een roadblock, waarmee synchronisatie van advertenties op dezelfde webpagina of in dezelfde app mogelijk is.

Meer informatie

Bemiddeling

Hiermee genereert u meer opbrengst met uw mobiele app doordat er een reeks advertentienetwerken van derden wordt aangeroepen om een advertentieverzoek te vullen op basis van het verwachte rendement. Elk advertentienetwerk krijgt de kans om een advertentieverzoek te vullen. Als het ene advertentienetwerk het verzoek echter niet vult, krijgt het volgende netwerk in de reeks de mogelijkheid dit te doen.

Meer informatie

Grootstedelijk gebied

Targetingtype dat een grootstedelijk gebied omvat.

Meer informatie

Multiple Customer Management (beheer van meerdere klanten)

Definieer MCM.

Meer informatie

Native-advertentie

Een type advertentie dat een afspiegeling is van het visuele ontwerp van de gebruikerservaring waarvan de advertentie deel uitmaakt, en dat eruitziet en zich gedraagt als natuurlijke content binnen de property van de uitgever waarin de advertentie wordt weergegeven.

Meer informatie

Native-advertentie-indeling

Bepaalt de variabelen die deel uitmaken van een native-advertentie. Variabelen moeten de content bevatten die in de advertentie wordt weergegeven (zoals de kop, de afbeelding en de hoofdtekst). U kunt standaardindelingen (door het systeem gedefinieerd) selecteren of uw eigen aangepaste indelingen (door de gebruiker gedefinieerd) maken.

Meer informatie

Native stijlen

Beheer het uiterlijk van uw native-advertenties in Ad Manager, voor zowel internet als apps. Ad Manager voert de weergave van uw native-advertenties uit op basis van native stijlen die u in het product opgeeft.

Meer informatie

Netwerk

1. De bedrijfsrelatie op het hoogste niveau, zoals een netwerk van websites of een advertentienetwerk.
  2. Een resterend regelitemtype dat wordt gebruikt om advertenties weer te geven aan een specifiek percentage van uw resterende verkeer.

Meer informatie

Oorzaak voor geen levering

Hiermee wordt verklaard waarom een regelitem dat geschikt was voor een advertentieverzoek niet is geleverd. U kunt hiermee problemen met onverwacht gedrag oplossen en ervoor zorgen dat regelitems zich gedragen zoals bedoeld.

Meer informatie

Niet-gegarandeerd

Regelitems die het vaakst worden gebruikt om de onverkochte voorraad van uw site te vullen als deze niet contractueel verplicht is een specifiek aantal vertoningen aan andere Gegarandeerde regelitems te leveren.

Niet-gegarandeerde regelitems omvatten: Netwerk, Bulk, Prijsprioriteit, Eigen, AdSense en Ad Exchange. Onder Programmatic direct zijn regelitems van het type Voorkeursdeal ook niet-gegarandeerde regelitems.

Noscript-blokkering

Een codeblok dat als alternatief wordt gebruikt wanneer een gebruiker JavaScript in zijn browser blokkeert of wanneer de browser van de gebruiker geen ondersteuning biedt voor scripts aan de clientzijde. Dit is hetzelfde als noscript-code.

Meer informatie

Noscript-code

Een codeblok dat als alternatief wordt gebruikt wanneer een gebruiker JavaScript in zijn browser blokkeert of wanneer de browser van de gebruiker geen ondersteuning biedt voor scripts aan de clientzijde. Dit is hetzelfde als een noscript-blokkering.

Meer informatie

'Op schema'-indicator

De 'Op schema'-indicator (OSI) is een statistiek waarmee een indicatie wordt gegeven van het tempo van advertentieweergave. Dit gebeurt door het gemiddelde aantal geleverde advertenties per dag te vergelijken met de optimale dagelijkse levering.

Geoptimaliseerde advertentieroulatie

Een optie waarbij Ad Manager ongeveer 75% van de vertoningen aan het advertentiemateriaal met de hoogste klikfrequentie toekent en de resterende 25% aan de ander advertentiemateriaal (om te controleren of het eerder gekozen 'beste' advertentiemateriaal nog steeds de hoogste klikfrequentie heeft).

Meer informatie

Order

Een overeenkomst tussen een verkoper van interactieve advertenties en een koper, waarin de gegevens van een advertentiecampagne worden vastgelegd. Orders bevatten een of meer regelitems.

Meer informatie

Open bieden

Uitgevers en exchanges optimaliseren het rendementsbeheer met realtime biedingen van server naar server, waarbij de bestaande tags of SDK-implementatie van de uitgever worden gebruikt. De uniforme Google Ad Manager-technologiestack biedt ook vereenvoudigde trafficking, rapportage en facturering. Open bieden was voorheen bekend als 'exchange-biedingen'.

Meer informatie

Open veiling

Een transactietype of dealtype waarbij voorraad die beschikbaar is voor alle kopers, wordt geveild.

Meer informatie

Buiten pagina

Advertentiemateriaal dat buiten een webpagina of app wordt weergegeven (bijvoorbeeld in pop-ups en pop-unders).

Meer informatie

Overboeken

Een advertentie (of meerdere advertenties) boeken voor een groter aantal vertoningen of klikken dan er volgens de prognose beschikbaar is. In de meeste gevallen leidt dit tot onderweergave van een of meer advertenties.

Meer informatie

Paginabewustzijn

Het proces waarbij Ad Manager vastlegt welke vertoningen samen hebben plaatsgevonden toen een pagina werd bekeken, wanneer u een prognose uitvoert voor roadblockadvertenties.

Meer informatie

Paginaweergave

Een algemeen concept op internet, waarbij een bepaalde gebruiker één keer een webpagina laadt en bekijkt. Bij advertentieweergave in Ad Manager worden alle advertentieverzoeken die overeenkomen met een paginaweergave als één geheel beschouwd, omdat het gedrag van een van deze advertenties invloed heeft op wat anders mogelijk in aanmerking komt voor weergave. Een uitsluitingslabel voorkomt bijvoorbeeld dat twee advertenties met hetzelfde label in dezelfde paginaweergave worden weergegeven.

Bovenliggend

Het bovenste niveau in een hiërarchisch systeem, zoals de advertentieblokstructuur. Lagere niveaus worden onderliggende niveaus genoemd.

Bovenliggende voorraadeenheid

Het bovenste niveau van een voorraadhiërarchie. Elk advertentieblok dat u in uw netwerk definieert, beschikt over een bovenliggende voorraadeenheid op basis van waar in de voorraadhiërarchie u het advertentieblok maakt.

Meer informatie

Peel-down

Advertentiemateriaal dat een klein deel van uw advertentie weergeeft in de hoek van een webpagina. Als de gebruiker interactie met de advertentie heeft, wordt de rest van de advertentie weergegeven.

Meer informatie

Persoonlijk identificeerbare informatie (PII)

Informatie die kan worden gebruikt om een specifieke gebruiker te identificeren, zoals een e-mailadres of een telefoonnummer. Ter bescherming van de privacy van eindgebruikers wordt in het productbeleid voor Google-advertenties aangegeven dat uitgevers geen gegevens mogen doorgeven aan Google die Google kan gebruiken of herkennen als persoonlijk identificeerbare informatie.

Meer informatie

Plaatsing

Een verzameling van een of meer advertentieblokken die als een groep kunnen worden getarget. U kunt advertentieblokken toevoegen aan een plaatsing om de targeting van advertenties te vereenvoudigen.

Meer informatie

Pod

Voor videoadvertenties is dit een dynamische groep advertenties naast elkaar. Met pods kunnen groepen videoadvertenties achter elkaar worden weergegeven. Er bestaan 2 soorten pods:

• Met standaardpods kunt u een maximumaantal advertenties in de pod en de duur van elke advertentie opgeven.
  • Voor geoptimaliseerde pods moet u de lengte van de pod opgeven (een maximale of een exacte duur). U kunt desgewenst ook het maximumaantal advertenties in de pod opgeven.

Meer informatie

Podding

Voor videoadvertenties is dit het proces waarbij advertenties dynamisch worden gegroepeerd.

Meer informatie

Beleidsschending

Malware, verkeerde voorstellingen, phishing en andere componenten van advertenties die een veilige en positieve beleving voorkomen. Google scant advertentiemateriaal op beleidsschendingen. U kunt deze schendingen vervolgens verhelpen (indien van toepassing).

Meer informatie

Posterafbeelding

Dit is bij native videoadvertenties een afbeeldingsbestand dat moet worden weergegeven terwijl de video wordt geladen of totdat de gebruiker klikt om de video af te spelen. Als er geen afbeeldingsbestand is opgenomen, wordt het eerste frame van de video gebruikt. Deze afbeelding wordt ook weergegeven nadat de video is voltooid.

Meer informatie

Pretargeting

Pretargeting is hoe rendementspartners besluiten welke biedingsverzoeken ze willen hebben van uitgevers.

Meer informatie

Programmatic

Geautomatiseerde, machinegebaseerde selecties voor de aankoop van display-advertenties.

Pushdown

Een uitvouwbaar advertentietype dat de content van een pagina omlaag duwt wanneer het advertentiemateriaal wordt uitgevouwen. De site wordt in dat geval aan de kant geduwd om de advertentie weer te geven. Dit wordt een pushdown genoemd (ook wel geschreven als 'push-down').

Meer informatie

Realtime bieder

Een server-naar-server-integratieoptie voor netwerkkopers waarmee netwerken elke beschikbare vertoning kunnen evalueren en erop kunnen bieden.

Meer informatie

Redirect-advertentie

Advertentiemateriaal waarmee u beeld- of Flash-advertenties kunt bijhouden die niet door Google worden gehost en weergegeven. Redirect-advertenties worden gewoonlijk gebruikt voor advertenties van netwerken van derden of partnerproviders.

Meer informatie

Vrijgeven

Het vrijgeven van voorraad is het tegenovergestelde van het reserveren van voorraad. Wanneer de voorraad wordt vrijgegeven, wordt de reservering geannuleerd en wordt de voorraad vrijgemaakt voor prognoses en toekomstige advertentieboekingen. Voorraad kan niet worden vrijgegeven zonder eerst te worden gereserveerd.

Meer informatie

Resterend

Verwijst naar de regelitemtypen die het vaakst worden gebruikt om de onverkochte voorraad van uw site op te vullen. Resterende regelitemtypen omvatten Netwerk, Bulk, Prijsprioriteit, en kunnen worden gebruikt voor verschillende soorten niet-gegarandeerde transacties. Ze kunnen voldoen aan een advertentieverzoek als er geen gegarandeerde campagnes zijn die kunnen worden weergegeven. Zie ook Niet-gegarandeerd.

Meer informatie

Restantvoorraad

Een term die soms wordt gebruikt om de advertentieruimte (voorraad) te beschrijven die u niet heeft kunnen verkopen via gegarandeerde regelitems en daarom is verkocht via niet-gegarandeerde regelitems of via Ad Exchange- of AdSense-regelitems, die voorraad beschikbaar maken voor veilingen. Gegarandeerde regelitems worden beschouwd als meer gewenste kanalen om voorraad te verkopen, aangezien ze doorgaans meer opbrengst genereren.

Advertentieruimte (voorraad) kan worden gezien als restant én niet-restant, maar deze aanduiding is afhankelijk van wat in aanmerking is gekomen voor weergave in die voorraad voor een bepaald advertentieverzoek. Elke voorraad kan beschikbaar zijn voor gegarandeerde regelitems, niet-gegarandeerde regelitems of Ad Exchange- of AdSense-regelitems, afhankelijk van hoe uw Ad Manager-netwerk is ingesteld.

De aanduiding van voorraad als restant (of premium) is afhankelijk van de waargenomen waarde. De waargenomen waarde van voorraad kan in de loop van de tijd veranderen. Advertentieruimte op een sportpagina kan tijdens het playoff-seizoen bijvoorbeeld als waardevoller worden gezien vergeleken met de periode buiten het seizoen.

Weergeven

Advertentiemateriaal genereren in de browser van een gebruiker.

Reserveren

Als gegarandeerde (niet-restant) regelitems worden geboekt in Ad Manager, reserveert Ad Manager de voorraad voor dit regelitem. Deze voorraadreservering houdt in dat de vertoningen worden beschouwd als geblokkeerd voor andere advertenties met een lagere prioriteit. Ad Manager maakt prognoses voor accounts voor voorraadreserveringen bij de berekening van toekomstige beschikbaarheid van vertoningen.

Meer informatie

Rich media-advertentiemateriaal

Een advertentie met animatie, geluid, video of interactieve functies. Rich media-advertentiemateriaal kan op zichzelf of in combinatie met technologieën zoals streaming media en geluid worden gebruikt.

Meer informatie

Roadblock

Bij een roadblock worden meerdere advertentiemateriaalitems uit een regelitem weergegeven op dezelfde webpagina. Via een roadblock worden de advertentieruimten op een pagina geblokkeerd en gevuld met advertentiemateriaal van 1 regelitem.

Meer informatie

Run-of-network

Een advertentie die is gepland voor weergave in een geheel netwerk van sites, met uitzondering van expliciet uitgesloten sites, volgens de beschikbare voorraad.

Meer informatie

Doorverkoop

Het percentage beschikbaar verkeer dat is gereserveerd voor standaard of gesponsorde regelitems.

Meer informatie

Advertentieregels voor sessies

In tegenstelling tot standaard advertentieregels zijn de regels voor sessieadvertenties gebaseerd op frequentie en zijn deze van toepassing op meerdere videostreams. Ze bepalen hoelang een bezoeker content kan bekijken via streams voordat er een advertentie wordt weergegeven en hoeveel advertenties die bezoeker te zien krijgt. Net als bij standaard advertentieregels bepalen advertentieregels voor sessies het type advertentie-indeling dat wordt weergegeven en wat de bron van de advertenties moet zijn.

Meer informatie

Modus voor batchverzoek

Een GPT-modus waarbij tags alle advertenties één keer in de koptekst aanroepen, in plaats van elke advertentie afzonderlijk aan te vragen binnen de advertentieruimte. Dit wordt soms Single Request Architecture of SRA genoemd.

Meer informatie

Startindex

Een pagineermechanisme dat wordt gebruikt met de parameter max-results in situaties waarin totalResults groter is dan 1000 en u items wilt ophalen die zijn geïndexeerd op 1001 en hoger.

Vastgezette advertentie

Zie Ankeradvertentie.

Targetingcriteria

Sleutel/waarden die gegevens opgeven zoals contentinformatie en een doelgroep voor de video, bijvoorbeeld 'leeftijd: 16-65; geo: NL BE'.

Meer informatie

Targetingsleutel

Elke targetingsleutel vertegenwoordigt een categorie waarop een regelitem is getarget. Hierbij wordt een categorie aangegeven met een waarde die aan de sleutel is toegewezen. Neem bijvoorbeeld de targetingsleutel 'kleur', met de toegestane waarden 'rood' en 'blauw'. In dit geval geeft 'kleur=rood' een sleutel/waarde-paar aan dat kan worden doorgegeven in het advertentieverzoek en kan worden gebruikt voor de targeting van een advertentie.

Meer informatie

Kiezer voor targeting

Dit wordt ook wel targetingselectie of een targetingwidget genoemd. Dit is het gedeelte op de detailpagina voor het regelitem waar u verschillende targetingcriteria voor het regelitem kunt selecteren.

Meer informatie

Targetingwaarde

Een waarde die wordt doorgegeven voor een specifieke targetingsleutel, die kan worden gebruikt voor regelitemtargeting. Zo wordt in het sleutel/waarde-paar 'kleur = rood' de waarde aangegeven als 'rood'.

Meer informatie

Tearsheet

Een of meer screenshots van webpagina's of apps die specifieke advertenties weergeven, om aan de adverteerder te laten zien dat de advertenties op de door de adverteerder gewenste manier zijn uitgevoerd.

Advertentieblok op het hoogste niveau

Het hoogste advertentieblok in een hiërarchie die bestaat uit advertentieblokken op meerdere niveaus. Dit kan ook een bovenliggend advertentieblok worden genoemd, afhankelijk van de context.

Meer informatie

Verkeersprognose

Bekijk het historische verkeer naast toekomstige vertoningsmogelijkheden om betere manieren te vinden om voorraad te segmenteren en te verpakken.

Meer informatie

Trafficker

Iemand die bij een uitgever werkt en de advertenties configureert voor weergave via de advertentieserver.

Meer informatie

Trafficking

Het proces voor het maken van orders en advertenties, het beheer van de advertentieweergave en de targeting van advertenties en zoekwoorden.

Niet-gevulde vertoning

Een niet-gevulde vertoning of lege advertentie is een advertentieverzoek dat geen advertentie heeft geretourneerd, omdat er geen advertenties geschikt zijn voor weergave. U kunt dit voorkomen door uw netwerk te vullen met breed getargete (run-of-network) advertenties, zoals eigen advertenties of Ad Exchange-advertenties.

Meer informatie

Waardeverhogingskosten

Kosten die worden betaald voor de verhoogde waarden van rich media ten opzichte van standaardadvertentieweergave.

Meer informatie

CPM-waarde

Hiermee wordt de prijs bepaald waarmee het regelitem concurreert met andere regelitems.

Meer informatie

VAST

Een video-indeling die is ontworpen om de communicatie tussen videospelers en servers te standaardiseren en het verkeer tussen verschillende publicatieplatforms te faciliteren. Acroniem voor Video Ad Serving Template.

Meer informatie

Videoadvertentietag

Bevat alle informatie die is vereist voor een videoadvertentieverzoek, waaronder informatie over de hoofdvideoadvertentie en optionele begeleidende advertenties. Een hoofdvideotag is een URL die door de videospeler wordt gebruikt om de videoadvertentie op te halen. Een tag voor begeleidende advertenties is JavaScript op een webpagina waarmee wordt aangegeven waar de begeleidende advertenties moeten worden weergegeven.

Meer informatie

Waterfall

In het geval van videoadvertenties is een waterfall een hiërarchie van advertenties die klaar zijn voor weergave. Als de eerste advertentie niet wordt weergegeven, wordt de tweede weergegeven. Als de tweede niet wordt weergegeven, wordt de derde weergegeven enzovoort. Dit wordt ook wel een reserve-opstelling (fallback) genoemd.

Meer informatie

Gewicht

Bij regelitems is dit het gewenste aandeel van een sponsoringsregelitem, uitgedrukt als percentage. In het geval van advertentiemateriaal is dit het gewenste aandeel van specifiek advertentiemateriaal (uitgedrukt als percentage) binnen een specifieke roulatie van advertentiemateriaal.

Meer informatie

Gewogen roulatie

Een type roulatie van advertentiemateriaal. Elk advertentiemateriaalitem wordt gerouleerd op basis van de frequentie die u opgeeft.

Meer informatie

Rendement

Gegevens over opbrengst en vertoningen voor zowel directe verkoop (standaard en sponsoring) als eigen of restantvoorraad.

Meer informatie

Bieden via koptekst

Een systeem voor bieden dat aangepaste configuratie door uitgevers vereist.

Bekijk meer informatie over het verschil tussen Open bieden en bieden via koptekst.

Minimumverkoopprijs

De minimumprijs die een koper moet bieden om in aanmerking te komen voor de veiling.

Rendementsgroep

De naam van de groep advertentienetwerken of exchanges waarmee u kunt aangeven welke voorraad u wilt verkopen via Ad Exchange, Open bieden of bemiddeling.

Meer informatie

Rendementspartner

De term voor advertentienetwerkbedrijven in Ad Manager. Deze bedrijven kunnen worden gebruikt voor bemiddeling voor mobiele apps of Open bieden, afhankelijk van de instellingen.

Meer informatie

Manage Account

One of the delegation types available for Multiple Customer Management publishers. This relationship grants a parent publisher edit access to manage inventory directly in a child publisher’s account.

The other delegation type is Manage Inventory.

Learn more

Manage Inventory

One of the delegation types available for Multiple Customer Management publishers.

This relationship lets a parent publisher manage ad requests that a child publisher delegates to the parent’s account. The parent manages the delegated inventory from their own account. Child publishers have no visibility into the parent’s account and vice versa.

The other delegation type is Manage Account.

Learn more

Child publisher

In Multiple Customer Management, a third-party publisher that delegates the management of their inventory to a parent publisher.

Child publishers can grant parent publishers edit access to their account (Manage Account), or delegate inventory to the parent account (Manage Inventory).

Learn more

Parent publisher

In Multiple Customer Management, a third-party publisher that manages a child publisher’s inventory. Depending on the MCM relationship, parent publishers manage inventory in their own account (Manage Inventory) or in the child’s account (Manage Account).

Learn more

Non-in-stream

Video ad placements that do not have accompanying video. In Google Ad Manager, these can include: in-banner video ads (including in-article and in-feed video ads), native video ads, interstitial video ads, rewarded video ads, and app open video ads.

Non-in-stream was formerly referred to as "outstream".

Learn more about these video ad formats or related Video publisher policies

Origin

The origin of a URL consists of its schema (protocol), domain (hostname), and port number (which can be implicit).

Example: the origin of https://example.com/test/index.html#bookmark with a port number of 123 is https://example.com:123.