Google Analytics 4 har ersatt Universal Analytics

Senast uppdaterad den 26 februari 2024.

Google Analytics 4 är den senaste generationens mätningslösning som har ersatt Universal Analytics. Från och med den 1 juli 2023 behandlar Universal Analytics-standardegendomar inte längre ny data. All åtkomst till Universal Analytics-gränssnittet och API:et försvinner för alla kunder från och med den 1 juli 2024. För att behålla din webbplatsmätning behöver du en Google Analytics 4-egendom. Byt till Google Analytics 4 om du inte redan har gjort det.

Tidsplanen för migrering

Ändringar hittills

• Från och med mars 2023: Om du inte migrerade din aktiva Universal Analytics-standardegendom manuellt till en ny Google Analytics 4-egendom skapades automatiskt en Google Analytics 4-egendom åt dig om du inte valde bort detta. Automatiskt skapade Google Analytics 4-egendomar återanvänder befintliga webbplatstaggar när det är möjligt. Läs mer
  • Den 1 juli 2023 slutade Universal Analytics-standardegendomar (inklusive standardegendomar i konton som även innehåller 360-egendomar) att behandla träffar. Vissa egendomar fortsatte att behandla data under en kort period därefter medan Universal Analytics fasades ut. Du har åtkomst till tidigare behandlad data i din Universal Analytics-egendom fram till den 1 juli 2024.
    Om du har ett aktuellt Universal Analytics 360-avtal omfattas du av en annan tidsplan. Se För Google Analytics 360-kunder nedan.

Vad händer sedan?

Från och med veckan den 1 juli 2024: Du förlorar all åtkomst (även skrivskyddad åtkomst) till Universal Analytics-egendomar och API:et och all data raderas. Utfasningen av standardegendomar skedde under flera veckor, men nedstängningen av Universal Analytics sker inom en vecka. Vi vet att din data är viktig för dig och rekommenderar därför att du exporterar tidigare behandlad data före detta datum.

För Google Analytics 360-kunder

Universal Analytics 360-egendomar med en aktuell 360-beställning (Google Analytics 4 eller Universal Analytics) fick en engångsförlängning för databehandling till den 1 juli 2024. 360 Universal Analytics-egendomar utan en aktuell 360-beställning (Google Analytics 4 eller Universal Analytics) nedgraderades till vanliga Universal Analytics-egendomar. De fick ingen förlängning och slutade behandla data från och med den 1 juli 2023.
  • Från och med den 1 januari 2024: Som tidigare meddelats är migreringen till Google Analytics 4 bland annat en nödvändig följd av att teknik och regelverk ständigt förändras och utvecklas. När vi nu fokuserar på att bygga Google Analytics 4 så att det uppfyller dessa tekniska och lagstadgade krav kan vi inte garantera att alla funktioner i Universal Analytics 360 fortsätter att fungera som förväntat.
  • 29 januari 2024: Följande Universal Analytics-funktioner fasas ut när vi fortsättningsvis fokuserar på Google Analytics 4. Du hittar motsvarande annonserings- och mätfunktioner i Google Analytics 4 i funktionsjämförelsetabellen på den här sidan.
    • Annonseringsfunktioner:
      • Realtidsrapporter
    • Mätfunktioner:
      • Rapporten Livstidsvärde
      • Modellutforskaren
      • Kohortanalys
      • iTunes-konverteringsspårning
      • Rapporten Sannolikhet för konvertering
      • Rapportering av exponeringar i Googles Display-nätverk (beta)
  • Början av mars 2024: Följande Universal Analytics-funktioner fasas ut när vi fortsättningsvis fokuserar på Google Analytics 4. Google Analytics 4 är utformat för att kunna utvecklas för framtiden och med integriteten i fokus. Du hittar motsvarande annonserings- och mätfunktioner i Google Analytics 4 i funktionsjämförelsetabellen på den här sidan.
    • Annonseringsfunktioner:
      • Fasas ut för trafik i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES): Dessa funktioner förblir tillgängliga för trafik utanför EES.
        • Remarketing, export av konverteringar och budoptimering
        • Daglig BigQuery-export av data från länkade annonseringsprodukter från Google: Google Ads, Search Ads 360, Display & Video 360, Campaign Manager 360, Google AdSense och Google Ad Manager
        • Om annonsklicksidentifierare som GCLID och DCLID försvinner kan det påverka attributionen av konverteringar till annonsklick från medieintegreringar med Google Ads, utgivare och GMP. Du kan se en ökning av direkt/ingen eller google/organisk trafik om det inte finns UTM-parametrar i webbadressen.
      • Fasas ut för all trafik: Dessa funktioner stöds inte längre inom eller utanför EES.
        • Demografi- och intresserapporter
        • Utgivarrapporter
        • Analytics för telefon
        • Import av händelsedata och Salesforce-data
        • BigQuery Export i realtid
    • Mätfunktioner:
      • Fasas ut för all trafik: Dessa funktioner stöds inte längre inom eller utanför EES.
        • Skapa Universal Analytics-egendom
        • Appvyer i Universal Analytics som tar emot data via UA SDK eller Measurement Protocol.
        • Rapporter utan urval. Urval sker nu för alla sökfrågor över en miljon sessioner.
        • Anpassade tabeller
        • Kommentarer
  • Mars 2024: Vi rekommenderar att Universal Analytics 360-användare övergår till Google Analytics 4 och slutför exporten av tidigare data senast i mars 2024. Detta underlättar en smidig övergång till GA4 och ger dig tre månader på dig att validera data och inställningar. Senast i mars bör du
  • Från och med veckan den 1 juli 2024: Du förlorar all åtkomst (även skrivskyddad åtkomst) till Universal Analytics-egendomar och API:et och all data raderas. Utfasningen av standardegendomar skedde under flera veckor, men nedstängningen av Universal Analytics sker inom en vecka. Vi vet att din data är viktig för dig och rekommenderar därför att du exporterar tidigare behandlad data före detta datum.

Universal Analytics-funktioner som fasas ut och motsvarande Google Analytics 4-funktioner

Följande två tabeller innehåller information om de Universal Analytics-funktioner som fasas ut den 29 januari 2024 och i början av mars 2024.

Fasas ut den 29 januari 2024

Följande tabell visar de GA4-funktioner som motsvarar UA-funktionerna som fasas ut den 29 januari 2024:

Användningsfall Geografisk plats för trafik Utfasad UA-funktion Motsvarande GA4-funktion
Annonseringsfunktioner All trafik inom och utanför EES Realtidsrapporter Realtidsrapporten
Mätfunktioner All trafik inom och utanför EES Rapporten Livstidsvärde Utforskning av användarlivstid
Modellutforskaren
Kohortanalys Kohortutforskning
iTunes-konverteringsspårning Appkonverteringsspårning
Rapporten Sannolikhet för konvertering Prediktiva mätvärden
Rapportering av exponeringar i Googles Display-nätverk (beta) Attributionsrapportering
Fasas ut i början av mars 2024

Följande tabell visar de GA4-funktioner som motsvarar UA-funktionerna som fasas ut i början av mars 2024:

Användningsfall Geografisk plats för trafik Utfasad UA-funktion Motsvarande GA4-funktion
Annonseringsfunktioner Trafik i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES)
Daglig BigQuery-export av data från länkade annonseringsprodukter från Google BigQuery Export-schema
All trafik inom och utanför EES Demografi- och intresserapporter Rapporten Demografisk information
Utgivarrapporter Google Ad Manager-data
Analytics för telefon Measurement Protocol
Import av händelsedata och Salesforce-data Dataimport
BigQuery Export i realtid BigQuery Export
Mätfunktioner All trafik inom och utanför EES Skapa en Universal Analytics-egendom Skapa en Google Analytics 4-egendom
App SDK GA4 SDK
Rapporter utan urval Utforskningar utan urval
Anpassade tabeller Anpassade rapporter
Kommentarer Framtida förbättring

Tips och resurser för 360-kunder

Vanliga frågor

Utöka alla Komprimera alla När försvinner min Universal Analytics-egendom?

Alla användare, inklusive användare med åtkomst till 360-egendomar, förlorar åtkomsten till Universal Analytics-gränssnittet och API:et med start den 1 juli 2024.

Hur exporterar jag data från min Universal Analytics-egendom?

Det finns flera sätt att exportera data från din Universal Analytics-egendom:

Om din Universal Analytics-egendom är länkad till ditt Google Ads-konto påverkas inte Google Ads-kontot. Om din Universal Analytics-egendom och ditt Google Ads-konto är länkade slutade Universal Analytics-data att flöda till Google Ads från och med den 1 juli 2023. (Motsvarande datum för Analytics 360-egendomar är den 1 juli 2024.) Detta kan påverka dina Google Ads-kampanjer om du

• lägger bud på importerade Universal Analytics-mål eller e-handelstransaktioner
  • använder en Universal Analytics-målgrupp i dina kampanjer eller annonsgrupper
  • importerar webbplatsmätvärden från Universal Analytics.

Vi föreslår att du migrerar Google Ads-länkarna i Universal Analytics-egendomen till din Google Analytics 4-egendom. Sedan bör du, om tillämpligt, importera Google Analytics 4-konverteringar (för budgivning) och/eller lägga till Google Analytics 4-målgrupper i en kampanj eller annonsgrupp (för remarketing).

Mer information finns i hjälpcentret för Google Ads:

Kan jag radera min Universal Analytics-egendom?

Ja. Vi rekommenderar dock inte att du raderar din Universal Analytics-egendom. Om du har återanvänt din Universal Analytics-taggning för att skicka data till din GA4-egendom kan dataflödet till GA4-egendomen avbrytas om du raderar Universal Analytics-egendomen. Då måste du skapa en ny Google-tagg. Läs mer om Google-taggen

Gå vidare med raderingen endast om du är säker på att du inte längre behöver data som flödar till din GA4-egendom eller till andra konfigurerade destinationer.

Kan jag fortfarande flytta min Universal Analytics-egendom från ett konto till ett annat?
Ja, fram till den 1 juli 2024 kan du flytta dina Universal Analytics- eller 360-egendomar från ett konto till ett annat. Läs mer om hur du flyttar en egendom