Google Analytics 4 vervangt Universal Analytics

Laatst geüpdatet: 26 februari 2024

Google Analytics 4 is onze meetoplossing van de volgende generatie en de opvolger van Universal Analytics. Vanaf 1 juli 2023 verwerken standaard Universal Analytics-property's geen nieuwe gegevens meer. En vanaf 1 juli 2024 raken alle klanten de toegang kwijt tot de interface en API van Universal Analytics. Als u uw websitemeting wilt behouden, heeft u een Google Analytics 4-property nodig. Stap over op Google Analytics 4 als u dat nog niet heeft gedaan.

Inzicht in de tijdlijn voor de migratie

Wat er tot nu toe is gebeurd

• Vanaf maart 2023: Als u uw actieve standaard Universal Analytics-property niet handmatig heeft gemigreerd naar een nieuwe Google Analytics 4-property en u zich niet heeft afgemeld om automatisch een property te maken, hebben we namens u een Google Analytics 4-property gemaakt. Automatisch gemaakte Google Analytics 4-property's hergebruiken waar mogelijk bestaande sitetags. Meer informatie
  • Vanaf 1 juli 2023: Standaard Universal Analytics-property's verwerken geen hits meer, ook de standaardproperty's niet in accounts die ook 360-property's bevatten. Daarna bleven sommige property's nog korte tijd gegevens verwerken terwijl we Universal Analytics beëindigden. U heeft tot 1 juli 2024 toegang tot de eerder verwerkte gegevens in uw Universal Analytics-property.
    Als u een huidig Universal Analytics 360-contract heeft, is uw tijdlijn anders. Zie Voor klanten van Google Analytics 360 hieronder.

Wat er nu gebeurt

Vanaf de week van 1 juli 2024: U heeft geen toegang meer tot Universal Analytics-property's of de API (zelfs niet met leestoegang) en alle gegevens worden verwijderd. De standaardbeëindiging nam enkele weken in beslag, maar de totale beëindiging van Universal Analytics vindt binnen een week plaats. We weten dat uw gegevens belangrijk voor u zijn en raden u aan vóór deze datum uw eerder verwerkte gegevens te exporteren.

Voor klanten van Google Analytics 360

Voor Universal Analytics 360-property's met een lopende 360-bestelling (Google Analytics 4 of Universal Analytics) geldt een eenmalige verlenging voor gegevensverwerking die eindigt op 1 juli 2024. Universal Analytics 360-property's zonder lopende 360-bestelling (Google Analytics 4 of Universal Analytics) werden gedowngraded naar standaard Universal Analytics-property's. Ze hebben geen verlenging gekregen en verwerken vanaf 1 juli 2023 geen gegevens meer.
  • Vanaf 1 januari 2024: Zoals eerder aangekondigd, is migratie naar Google Analytics 4 deels noodzakelijk door het voortdurend veranderende technologie- en regelgevingsecosysteem. Nu we onze resources gaan verleggen naar de ontwikkeling van Google Analytics 4 om het product aan die technologische en wettelijke eisen te laten voldoen, kunnen we niet garanderen dat alle functies in Universal Analytics 360 blijven werken zoals verwacht.
  • 29 januari 2024: De hieronder genoemde Universal Analytics-functies worden beëindigd omdat we onze resources gaan verleggen naar Google Analytics 4. De bijbehorende advertentie- en meetfuncties in Google Analytics 4 vindt u in de functievergelijkingstabel op deze pagina.
    • Advertentiefuncties:
      • Realtime-rapporten
    • Meetfuncties:
      • Rapport Lifetime value
      • Modelverkenner
      • Cohortanalyse
      • Conversies bijhouden van iTunes
      • Rapport Conversiekans
      • GDN-vertoningen (bèta)
  • Begin maart 2024: De hieronder genoemde Universal Analytics-functies worden beëindigd omdat we onze resources gaan verleggen naar Google Analytics 4. Google Analytics 4 is ontworpen voor de toekomst en ontwikkeld met privacy als kern. De bijbehorende advertentie- en meetfuncties in Google Analytics 4 vindt u in de functievergelijkingstabel op deze pagina.
    • Advertentiefuncties:
      • Beëindigd voor verkeer in de Europese Economische Ruimte (EER): deze functies blijven beschikbaar voor verkeer buiten de EER.
        • Remarketing, conversie-export en optimalisatie van biedingen
        • Dagelijkse BigQuery-export van gegevens verkregen via gekoppelde Google-advertentieproducten: Google Ads, Search Ads 360, Display & Video 360, Campaign Manager 360, Google AdSense en Google Ad Manager
        • Een afname van advertentieklik-ID's zoals GCLID en DCLID kan van invloed zijn op de attributie van conversies aan advertentieklikken via Google Ads-, uitgevers- en GMP Media-integraties. Er kan een toename zijn in direct/geen of google/organisch verkeer, tenzij er UTM-parameters aanwezig zijn in de URL.
      • Beëindigd voor alle verkeer: deze functies worden niet meer ondersteund binnen of buiten de EER.
        • Rapporten over demografische en interessecategorieën
        • Rapportage voor uitgevers
        • Telefoonanalyse
        • Importeren van Gebeurtenis- en Salesforce-gegevens
        • Realtime BigQuery Export
    • Meetfuncties:
      • Beëindigd voor alle verkeer: deze functies worden niet meer ondersteund binnen of buiten de EER.
        • Universal Analytics-property maken
        • App-weergaven in Universal Analytics die gegevens krijgen via de UA-SDK of het Measurement Protocol.
        • Volledige rapporten. Voor alle query's boven 1 miljoen sessies worden nu steekproeven genomen.
        • Aangepaste tabellen
        • Annotaties
  • Maart 2024: We raden Universal Analytics 360-gebruikers aan over te stappen naar Google Analytics 4 en de export van historische gegevens niet later dan maart 2024 af te ronden. Daardoor verloopt de overstap naar GA4 soepel en hebben gebruikers 3 maanden de tijd om gegevens en instellingen te valideren. Doe het volgende vóór maart:
  • Vanaf de week van 1 juli 2024: U heeft geen toegang meer tot Universal Analytics-property's of de API (zelfs niet met leestoegang) en alle gegevens worden verwijderd. De standaardbeëindiging nam enkele weken in beslag, maar de totale beëindiging van Universal Analytics vindt binnen een week plaats. We weten dat uw gegevens belangrijk voor u zijn en raden u aan vóór deze datum uw eerder verwerkte gegevens te exporteren.

Beëindigde Universal Analytics-functies en de overeenkomstige Google Analytics 4-functies

In de 2 tabellen hieronder staan de Universal Analytics-functies die we op 29 januari 2024 of begin maart 2024 beëindigen.

Beëindigd op 29 januari 2024

Neem de volgende tabel door om de bijbehorende GA4-functies te vinden voor uw use cases voor UA-functies die op 29 januari 2024 zijn beëindigd:

Use case Verkeerslocatie Beëindigde UA-functie Overeenkomstige GA4-functie
Advertentiefuncties Alle verkeer binnen en buiten de EER Realtime-rapporten Realtime-rapporten voor GA4
Meetfuncties Alle verkeer binnen en buiten de EER Rapport Lifetime value 'Lifetime value van gebruiker'-verkenning voor GA4
Modelverkenner
Cohortanalyse GA4-cohortverkenning
Conversies bijhouden van iTunes App-conversies bijhouden in GA4
Rapport Conversiekans Voorspellende statistieken voor GA4
GDN-vertoningen (bèta) Attributierapportage

Tips en hulpbronnen voor 360-klanten

Veelgestelde vragen

Alles uitvouwen Alles samenvouwen Wanneer wordt mijn Universal Analytics-property beëindigd?

Alle gebruikers, ook de gebruikers die toegang hebben tot 360-property's, verliezen vanaf 1 juli 2024 de toegang tot de Universal Analytics-gebruikersinterface en API.

Hoe exporteer ik gegevens vanuit mijn Universal Analytics-property?

Er zijn verschillende manieren om gegevens te exporteren vanuit uw Universal Analytics-property.

Tenzij uw Universal Analytics-property gekoppeld is aan uw Google Ads-account, heeft dat geen gevolgen voor uw Google Ads-account. Maar als uw Universal Analytics-property en Google Ads-account gekoppeld zijn, worden de Universal Analytics-gegevens vanaf 1 juli 2023 niet meer naar Google Ads gestuurd. (Voor Analytics 360-property's is dat 1 juli 2024.) Dat kan in de gevallen hieronder gevolgen hebben voor uw Google Ads-campagnes:

• Als u biedt op geïmporteerde Universal Analytics-doelen of e-commercetransacties
  • Als u een Universal Analytics-doelgroep gebruikt in uw campagnes of advertentiegroepen
  • Als u Universal Analytics-sitestatistieken importeert

We raden u aan de Google Ads-koppelingen van uw Universal Analytics-property te migreren naar uw Google Analytics 4-property. Als het nodig is importeert u Google Analytics 4-conversies (voor bieden) en/of voegt u Google Analytics 4-doelgroepen toe aan een campagne of advertentiegroep (voor remarketing).

Ga naar het Helpcentrum van Google Ads voor meer informatie:

Kan ik mijn Universal Analytics-property verwijderen?

Ja. We raden niet aan uw Universal Analytics-property te verwijderen. Als u uw Universal Analytics-tag opnieuw heeft gebruikt om gegevens naar uw GA4-property te sturen, kan de gegevensstroom naar uw GA4-property stilvallen als u de Universal Analytics-property verwijdert. In dat geval stelt u een nieuwe Google-tag in. Meer informatie over de Google-tag

Ga alleen door met verwijderen als u zeker weet dat u geen gegevensstroom meer naar uw GA4-property of andere ingestelde bestemmingen wilt laten lopen.

Kan ik mijn Universal Analytics-property nog steeds overzetten van het ene account naar het andere?
Ja, tot 1 juli 2024 kunt u uw Universal Analytics- of 360-property's verplaatsen van het ene account naar het andere. Meer informatie over hoe u een property verplaatst