Google Analytics 4 vervangt Universal Analytics

Laatst geüpdatet: 18 juni 2024

Dringend: Vanaf 1 juli 2024 heeft u geen toegang meer tot Universal Analytics-gegevens in de interface en de API, en via eventuele productintegraties zoals Google Ads en Search Ads 360. Als u de migratie nog niet heeft afgerond, ga dan naar de Installatieassistent om aan de slag te gaan met Google Analytics 4 (GA4). Behoud toegang tot de gegevens van uw property door uw gegevens te downloaden.

Google Analytics 4 is onze meetoplossing van de volgende generatie en de opvolger van Universal Analytics. Als u uw websitemeting wilt behouden, heeft u een Google Analytics 4-property nodig. Stap over op Google Analytics 4 als u dat nog niet heeft gedaan.

Inzicht in de tijdlijn voor de migratie

Vanaf de week van 1 juli 2024: U heeft geen toegang meer tot uw huidige en historische Universal Analytics-gegevens en de meeste gebruikers verliezen toegang tot de interface en de API. Voor sommige property's kan het langer duren. Alle property's die na 1 juli 2024 zichtbaar zijn, tonen een banner die aangeeft dat ze in de wachtrij staan voor verwijdering. Universal Analytics 360-property's die zich nu in een actieve BigQuery-aanvulling bevinden, worden gedurende de hele duur van die aanvulling in de interface getoond. Correct geconfigureerde BigQuery-aanvullingen die vóór of op 30 juni 2024 beginnen, gaan door totdat ze zijn afgerond, zelfs als dat na 1 juli 2024 is.

Als een property na 1 juli 2024 niet in de interface staat, kunt u deze als afgesloten beschouwen.

Hoewel de standaardbeëindiging van Universal Analytics enige tijd in beslag nam, wordt Universal Analytics voor de meeste gebruikers op 1 juli of binnen de week van 1 juli helemaal beëindigd. We weten dat uw gegevens belangrijk voor u zijn. Daarom raden we u aan vóór deze datum uw eerder verwerkte gegevens te exporteren.

Productintegraties

Gegevens en instellingen van Universal Analytics die toegankelijk zijn of worden gebruikt via adverteerders-, uitgevers- of andere productintegraties, zijn niet meer beschikbaar als de services zijn stopgezet. Voorbeeld:

1. Doelen en e-commercetransacties in Universal Analytics meten geen nieuwe conversies meer, ook niet in gekoppelde advertentieaccounts. Dit kan de prestaties van uw advertentiecampagne beïnvloeden als die conversies in combinatie met Slim bieden worden gebruikt.
  2. Universal Analytics-doelgroeplijsten worden gesloten. Dat kan gevolgen hebben voor de activering en prestaties van media in advertentiecampagnes.
  3. API-verzoeken gerelateerd aan Universal Analytics-property's mislukken, waaronder verzoeken om verwijdering van Universal Analytics-gegevens via de API voor verwijderen van gebruikers. Dit houdt ook in dat tools die afhankelijk zijn van een API, zoals Looker Studio, geen Universal Analytics-gegevens tonen.
  4. Export en aanvulling van historische gegevens uit Universal Analytics 360-property's in BigQuery kan uiterlijk tot en met 30 juni 2024 worden aangevraagd. Gegevens die al zijn geëxporteerd, blijven beschikbaar in BigQuery.
  5. Attributieprojecten die onderdeel waren van Attributie (bèta) in Google Analytics worden verwijderd.

Uw gegevens downloaden: Als u toegang wilt houden tot gegevens uit uw Universal Analytics-property, moet u uw gegevens nu downloaden of exporteren. Als u dit niet via een van de methoden hieronder doet, verwijdert Google ze definities en kunt u ze niet herstellen. Als u de BigQuery-integratie wilt gebruiken om historische gegevens uit uw Universal Analytics 360-property te exporteren, raden we u sterk aan de export te starten. Big Query-export voor app-weergaven is sinds 14 mei 2024 instabiel en functioneert mogelijk niet zoals verwacht.

Achterhalen welke property's worden verwijderd

Uw Google Analytics-account blijft werken, maar na 1 juli staan er alleen nog maar GA4-property's in uw account. Als u nog geen GA4-property heeft gemaakt, staan er helemaal geen property's in uw account. U kunt Universal Analytics-property's herkennen aan de trackingcode, die begint met 'UA-' gevolgd door een reeks cijfers, bijvoorbeeld UA-000000-1. Bovenaan alle UA-property's staat ook een rode banner die aangeeft dat u naar GA4 moet migreren.

Wat er tot nu toe is gebeurd

• Vanaf maart 2023: Als u uw actieve standaard Universal Analytics-property niet handmatig heeft gemigreerd naar een nieuwe Google Analytics 4-property en u zich niet heeft afgemeld om automatisch een property te maken, hebben we namens u een Google Analytics 4-property gemaakt. Automatisch gemaakte Google Analytics 4-property's hergebruiken waar mogelijk bestaande sitetags. Meer informatie
  • Vanaf 1 juli 2023: Standaard Universal Analytics-property's verwerkten geen hits meer. Dit gold ook voor standaardproperty's in accounts die ook 360-property's bevatten. Daarna bleven sommige property's nog korte tijd gegevens verwerken terwijl we Universal Analytics beëindigden. U heeft tot 1 juli 2024 toegang tot de eerder verwerkte gegevens in uw Universal Analytics-property.

Voor klanten van Google Analytics 360

Voor Universal Analytics 360-property's met een lopende 360-bestelling (Google Analytics 4 of Universal Analytics) geldt een eenmalige verlenging voor gegevensverwerking die op 1 juli 2024 eindigt. Vanaf 1 juli 2024 heeft u geen toegang meer tot Universal Analytics-gegevens in de interface en de API, en via eventuele productintegraties zoals Google Ads en Search Ads 360. Universal Analytics 360-property's zonder lopende 360-bestelling (Google Analytics 4 of Universal Analytics) zijn gedowngraded naar standaard Universal Analytics-property's. Ze hebben geen verlenging gekregen en verwerken sinds 1 juli 2023 geen gegevens meer.
  • Vanaf 1 januari 2024: Zoals eerder aangekondigd, is migratie naar Google Analytics 4 deels noodzakelijk door het voortdurend veranderende technologie- en regelgevingsecosysteem. Nu we onze resources gaan verleggen naar de ontwikkeling van Google Analytics 4 om het product aan die technologische en wettelijke eisen te laten voldoen, kunnen we niet garanderen dat alle functies in Universal Analytics 360 blijven werken zoals verwacht.
  • 29 januari 2024: De hieronder genoemde Universal Analytics-functies worden beëindigd omdat we onze resources gaan verleggen naar Google Analytics 4. De bijbehorende advertentie- en meetfuncties in Google Analytics 4 vindt u in de functievergelijkingstabel op deze pagina.
    • Advertentiefuncties:
      • Realtime-rapporten
    • Meetfuncties:
      • Rapport Lifetime value
      • Modelverkenner
      • Cohortanalyse
      • Conversies bijhouden van iTunes
      • Rapport Conversiekans
      • GDN-vertoningen (bèta)
  • Begin maart 2024: De hieronder genoemde Universal Analytics-functies worden beëindigd omdat we onze resources gaan verleggen naar Google Analytics 4. Google Analytics 4 is ontworpen voor de toekomst en ontwikkeld met privacy als kern. De bijbehorende advertentie- en meetfuncties in Google Analytics 4 vindt u in de functievergelijkingstabel op deze pagina.
    • Advertentiefuncties:
      • Beëindigd voor verkeer in de Europese Economische Ruimte (EER): deze functies blijven beschikbaar voor verkeer buiten de EER.
        • Remarketing, export van belangrijke gebeurtenissen en optimalisatie van biedingen.
        • Dagelijkse BigQuery-export van gegevens die zijn verkregen via gekoppelde Google-advertentieproducten: Google Ads, Search Ads 360, Display & Video 360, Campaign Manager 360, Google AdSense en Google Ad Manager.
        • Het ontbreken van advertentieklik-ID's zoals GCLID en DCLID kan van invloed zijn op de attributie van conversiecredits aan advertentieklikken via Google Ads-, uitgevers- en GMP Media-integraties. Er kan een toename zijn in direct/geen of google/organisch verkeer, tenzij er UTM-parameters aanwezig zijn in de URL.
      • Beëindigd voor alle verkeer: deze functies worden binnen en buiten de EER niet meer ondersteund.
        • Rapporten over demografische en interessecategorieën
        • Rapportage voor uitgevers
        • Telefoonanalyse
        • Importeren van Gebeurtenis- en Salesforce-gegevens
        • Realtime BigQuery Export
    • Meetfuncties:
      • Beëindigd voor alle verkeer: deze functies worden binnen en buiten de EER niet meer ondersteund.
        • Universal Analytics-property maken
        • App-weergaven in Universal Analytics die gegevens krijgen via de UA-SDK of het Measurement Protocol.
        • Volledige rapporten. Voor alle query's boven 1 miljoen sessies worden nu steekproeven genomen.
        • Aangepaste tabellen
        • Annotaties
  • Maart 2024: We raden Universal Analytics 360-gebruikers aan over te stappen naar Google Analytics 4 en de export van historische gegevens niet later dan maart 2024 af te ronden. Zo verloopt de overstap naar GA4 soepel en hebben gebruikers 3 maanden de tijd om gegevens en instellingen te valideren. Doe het volgende vóór maart:
  • Vanaf de week van 1 juli 2024: U heeft geen toegang meer tot Universal Analytics-property's of de API (zelfs geen leestoegang) en alle gegevens worden verwijderd. De standaardbeëindiging nam enkele weken in beslag, maar de totale beëindiging van Universal Analytics vindt binnen een week plaats. We weten dat uw gegevens belangrijk voor u zijn. Daarom raden we u aan vóór deze datum uw eerder verwerkte gegevens te exporteren.

Beëindigde Universal Analytics-functies en de overeenkomstige Google Analytics 4-functies

In de 2 tabellen hieronder staan de Universal Analytics-functies die we op 29 januari 2024 of begin maart 2024 beëindigen.

Beëindigd op 29 januari 2024

Neem de volgende tabel door om de bijbehorende GA4-functies te vinden voor uw use cases voor UA-functies die op 29 januari 2024 zijn beëindigd:

Use case Verkeerslocatie Beëindigde UA-functie Overeenkomstige GA4-functie
Advertentiefuncties Alle verkeer binnen en buiten de EER Realtime-rapporten Realtime-rapporten voor GA4
Meetfuncties Alle verkeer binnen en buiten de EER Rapport Lifetime value 'Lifetime value van gebruiker'-verkenning voor GA4
Modelverkenner
Cohortanalyse GA4-cohortverkenning
Conversies bijhouden van iTunes App-conversies bijhouden in GA4
Rapport Conversiekans Voorspellende statistieken voor GA4
GDN-vertoningen (bèta) Attributierapportage

Tips en hulpbronnen voor 360-klanten

Veelgestelde vragen

Alles uitvouwen Alles samenvouwen Wanneer wordt mijn Universal Analytics-property beëindigd?

Alle gebruikers, ook de gebruikers die toegang hebben tot 360-property's, hebben vanaf 1 juli 2024 geen toegang meer tot de Universal Analytics-gebruikersinterface en API.

Hoe exporteer ik gegevens vanuit mijn Universal Analytics-property?

Er zijn verschillende manieren om gegevens te exporteren vanuit uw Universal Analytics-property.

Tenzij uw Universal Analytics-property gekoppeld is aan uw Google Ads-account, heeft deze wijziging geen gevolgen voor uw Google Ads-account. Maar als uw Universal Analytics-property en Google Ads-account gekoppeld zijn, worden de Universal Analytics-gegevens vanaf 1 juli 2023 niet meer naar Google Ads gestuurd. (Voor Analytics 360-property's is dat 1 juli 2024.) Dat kan in de gevallen hieronder gevolgen hebben voor uw Google Ads-campagnes:

• Als u biedt op geïmporteerde Universal Analytics-doelen of e-commercetransacties
  • Als u een Universal Analytics-doelgroep gebruikt in uw campagnes of advertentiegroepen
  • Als u Universal Analytics-sitestatistieken importeert

We raden u aan de Google Ads-koppelingen van uw Universal Analytics-property te migreren naar uw Google Analytics 4-property. Als het nodig is, maakt u daarna Google Ads-conversies op basis van belangrijke gebeurtenissen in GA4 (voor bieden) en/of voegt u Google Analytics 4-doelgroepen toe aan een campagne of advertentiegroep (voor remarketing).

Ga naar het Helpcentrum van Google Ads voor meer informatie:

Kan ik mijn Universal Analytics-property verwijderen?Ja. Maar de verwijdering van uw Universal Analytics-property kan in sommige gevallen gevolgen hebben voor uw Google Analytics 4-property. Als u uw Universal Analytics-tag opnieuw heeft gebruikt om gegevens naar uw GA4-property te sturen, kan de gegevensstroom naar uw GA4-property stilvallen nadat u de Universal Analytics-property heeft verwijderd. Stel in dat geval een nieuwe Google-tag in. Ontdek meer informatie over de Google-tag. Ga alleen verder met de verwijdering van uw Universal Analytics-property als u zeker weet dat uw gegevens niet meer naar uw GA4-property of andere geconfigureerde bestemmingen hoeven te stromen.

Voor Google Analytics 4-property's die voor gegevensverzameling afhankelijk zijn van Universal Analytics-tags, is er geen extra risico als Google die Universal Analytics-property's uitzet en verwijdert. Nadat Google uw Universal Analytics-property heeft verwijderd, blijven we uw Universal Analytics-tags automatisch gebruiken voor uw Google Analytics 4-property, maar alleen als uw UA-tags nog steeds op uw website staan. Als u besluit uw UA-tags te verwijderen, kunt u deze vervangen door een Google-tag.

Kan ik mijn Universal Analytics-property nog steeds van het ene naar het andere account overzetten?
Ja, tot 1 juli 2024 kunt u uw Universal Analytics- of 360-property's van het ene naar het andere account overzetten. Meer informatie over hoe u een property overzet