Om målgruppsinriktning

Du kan lägga till målgruppsinriktning i annonsgrupper och nå människor baserat på deras egenskaper, intressen och vanor, vad de aktivt söker information om och hur de har interagerat med ditt företag. Med målgruppsinriktning kan du förbättra resultatet av din kampanj eftersom du når människor när de besöker webbplatser, använder appar eller tittar på videor. Läs policyn för anpassad annonsering (kallades tidigare intressebaserad annonsering) så att du kan förbättra upplevelsen för både användare och annonsörer.

Så fungerar målgruppsinriktning

För displaykampanjer är målgrupper personer som enligt Googles uppskattningar delar specifika intressen och avsikter och specifik demografisk information. När du lägger till en målgrupp i en kampanj eller annonsgrupp kan du välja bland ett stort antal kategorier, till exempel personer som är intresserade av sport eller resor, personer som vill köpa bil eller specifika personer som har besökt din webbplats eller använt din app. Google Ads visar annonser för människor som sannolikt ingår i de valda kategorierna.

Data som används för att generera målgrupper (till exempel historik över sidbesök och tidigare sökningar på Google) kan användas för att förbättra budgivningen för och inriktningen av dina målgruppskampanjer.

Tabellen nedan innehåller en kort beskrivning av de olika målgruppstyper du kan använda för att inrikta dina kampanjer.

Kampanjtyp Målgruppstyp
Display
  • Intressegrupp, anpassad intressegrupp: vad de brinner för, vad de har för intressen och vanor
  • Anpassad målgrupp med köpavsikt, intresserad målgrupp: vad de aktivt söker information om eller planerar
  • Remarketing: hur de har interagerat med ditt företag
  • Liknande målgrupper: nya användare med liknande intressen som befintliga webbplatsbesökare/appanvändare
Sök
  • Intressegrupp, anpassad intressegrupp: vad de brinner för, vad de har för intressen och vanor
  • Köpavsikt: vad de aktivt söker information om eller planerar
  • Remarketing: hur de har interagerat med ditt företag
  • Kundmatchning: vad du vet om dina kunders aktiviteter
  • Liknande målgrupper: nya användare med liknande intressen som dina webbplatsbesökare
Video
  • Intressegrupp, anpassad intressegrupp: vad de brinner för, vad de har för intressen och vanor
  • Anpassad köpavsikt, livshändelser, köpavsikt: vad de aktivt söker information om eller planerar
  • Remarketing: hur de har interagerat med ditt företag
  • Kundmatchning: vad du vet om dina kunders aktiviteter
  • Liknande målgrupper: nya användare med liknande intressen som dina webbplatsbesökare
Hotell
  • Remarketing: hur de har interagerat med ditt företag (webbplatsbesökare, liknande målgrupper, anpassade kombinationer och kundlistor)

Vilka deras intressen är

Detaljerad demografi
Med detaljerad demografi kan du nå breda delar av befolkningen som delar vissa gemensamma egenskaper, till exempel studenter, husägare eller nyblivna föräldrar. Hitta en lista med handplockade platser och detaljerad demografi genom att ladda ned denna CSV

Så här lägger du till detaljerade demografiska målgrupper i en kampanj:

1. Öppna översiktssidan för din kampanj och klicka på Målgrupper på sidmenyn.
  2. Klicka på pennikonen .
  3. Klicka på Detaljerad demografi under Alla målgrupper.
  4. Klicka på en demografisk målgrupp för att se en lista över specifika egenskaper hos gruppen.
  5. Klicka på rutan vid varje egenskap som du vill lägga till i din kampanj.
  6. Upprepa steg 4 och 5 tills du har valt alla önskade demografier.
  7. Klicka på Spara för att lägga till de valda demografierna i kampanjen.
Målgrupper inom intressegrupp

Med målgrupper inom intressegrupper kan du nå ut till människor utifrån en helhetsbild av deras livsstil, intressen och vanor. Personer i målgrupper inom intressegrupper har visat ett stort intresse för ett givet ämne, vilket gör att annonsörer kan nå ut till de personer som är viktigast med sina produkter eller erbjudanden.

För närvarande kan alla Google-annonsörer använda målgrupper inom intressegrupper i sök-, display-, video- och shoppingkampanjer, samt i Gmail och med Display & Video 360.

Hitta en lista med handplockade intressegruppskategorier genom att ladda ned denna CSV.

Anpassade målgrupper inom intressegrupp

Med anpassade målgrupper inom intressegrupp kan du skapa målgrupper som är mer anpassade till ditt varumärke jämfört med de breda och tv-liknande målgrupperna inom intressegrupp. Du kan skapa anpassade målgrupper inom intressegrupp genom att använda en kombination av
  • intressen i form av sökordsfraser
  • webbadresser för att skapa intressekategorier baserat på innehållet på webbplatsen
  • typer av platser som människor är intresserade av, eller deras livsstilar och intressen
  • appar som dina idealkunder kan vara intresserade av. Detta innebär inte att dina annonser visas i de apparna, utan att de visas för personer som har liknande appar på sina mobila enheter. Om du exempelvis anger Google Fitness hittar Google Ads användare som har fitnessrelaterade appar.

Om du till exempel säljer löparskor kanske du hellre vill nå maratonentusiaster än sportintresserade. Med anpassade målgrupper inom intressegrupp kan du definiera målgruppen genom att

• ange intressen som ”Vårruset”, ”triathlon” eller ”långdistanslöpare”
  • använda webbadresser till webbplatser med innehåll om löpning, träningsprogram, näringslära för maratonlöpare och andra maratonrelaterade ämnen
  • ange platser som en maratonlöpare kan vara intresserad av, till exempel gym, sportbutiker och hälsokostbutiker
  • ange appar i kategorin Hälsa och Fitness som maratonlöpare kan vara intresserade av, till exempel Google Fitness.
Om du lägger till platser matchas målgruppen endast med videokampanjer på YouTube.

Livshändelser

Du kan nå tittare på YouTube och Gmail i samband med viktiga milstolpar i livet, som att ta studenten, flytta eller gifta sig. När du vet när dessa tillfällen äger rum kan du skräddarsy dina annonser så att du når rätt personer med rätt budskap.
Liksom andra viktiga milstolpar är livshändelser något som sker sällan. Det innebär att dessa annonser kan nå mindre målgrupper än med målgrupper inom intressegrupp. Men eftersom livshändelser kan leda till många relaterade köpbeslut är de ofta större än målgrupper med köpavsikt, som fokuserar på ett enstaka köpbeslut. En person som till exempel är på väg att flytta kommer sannolikt att köpa nya möbler, anlita flyttjänster, ta bostadslån och annat flyttrelaterat under månaderna för flytten.
Intresserade målgrupper
Välj bland dessa målgrupper när du vill nå kunder som söker information om produkter och aktivt överväger att köpa en tjänst eller produkt som liknar din.
Dessa målgrupper är avsedda för annonsörer som i första hand är intresserade av att få konverteringar från troliga köpare. Intresserade målgrupper kan vara ett bra komplement till remarketing och hjälpa dig att nå kunder som befinner sig i den sista delen av köpprocessen.
Hitta en lista med handplockade intresserade målgrupper genom att ladda ned denna CSV.

Anpassade målgrupper med köpavsikt

Anpassade målgrupper med köpavsikt är inte tillgängliga för sökkampanjer.

Anpassad målgrupp med köpavsikt: Display

Med anpassade målgrupper med köpavsikt kan du definiera och nå den ideala målgruppen för dina displaykampanjer. Du kan använda denna typ av målgrupper för att segmentera dina annonsgrupper för en viss vertikal eller målsida. Du kan använda automatiskt genererade segment eller definiera en egen målgrupp genom att ange sökord, webbadresser och appar med anknytning till de produkter och tjänster som din ideala målgrupp visar intresse för på webbplatser och i appar. Läs mer om anpassade målgrupper med köpavsikt

Automatiskt skapade målgrupper finns för närvarande tillgängliga på engelska, franska, italienska, japanska, portugisiska, ryska, spanska och tyska. Kontrollera regelbundet om det finns uppdateringar. Nya språk tillkommer löpande.

Anpassad köpavsikt: YouTube-kampanjer

Anpassade målgrupper med köpavsikt kan hjälpa dig att nå nya kunder på YouTube utifrån de söktermer de använder för att söka efter dina produkter eller tjänster på Google.se. Du kan välja mellan 300 och 500 sökord som det är mest troligt att din ideala målgrupp använder i en sökning. Fokusera på allmänna sökord om du vill nå så många personer som möjligt. Om du till exempel har en sportbutik kanske du hellre bör välja sökordet ”skor” i stället för det mer specifika sökordet ”rabatt blå höga basketskor”.

När du anger dina sökord kan du använda Sökordsplaneraren för att få förslag på buduppskattningar, se hur ofta användarna söker med dina sökord och hur sökvolymen förändras över tid. Läs mer om Sökordsplaneraren

Om du annonserar hos Googles videopartner visas dina annonser för personer vars intressen eller köpavsikt relaterar till dina söktermer. Läs mer om Googles videopartner.

Målgruppssökord

Nu när anpassade målgrupper med köpavsikt är det nya sättet att använda målgruppssökord kan du få ett felmeddelande om att det inte visas några annonser när båda inriktningsalternativen används i samma annonsgrupp. Detta problem kan endast åtgärdas i den nya Google Ads-upplevelsen.
  1. Klicka på kampanjen eller kampanjtypen i navigeringspanelen till vänster.
  2. Klicka på Sökord på sidmenyn.
  3. Ta bort Målgruppssökord.
    • Om du vill nå användare som är intresserade av dessa sökord skapar du en ny anpassad målgrupp med köpavsikt som använder sökorden och lägger till den i en annonsgrupp.

Remarketing

Du kan också nå personer som redan har visat intresse för ditt företags produkter och tjänster, bland annat personer som har besökt din webbplats, använt din app, tittat på dina videor eller gett dig sina kontaktuppgifter. Mer information finns i Om remarketing.

Liknande målgrupper

Med Liknande målgrupper behöver du aldrig slumpmässigt söka efter nya målgrupper eftersom funktionen automatiskt hittar nya kunder som liknar dina befintliga. Google Ads använder maskininlärning för att uppdatera listorna över liknande målgrupper i realtid genom att jämföra nya användare med dina remarketinglistor. Med inriktning på liknande målgrupper kan du visa annonser för personer med samma egenskaper som personerna i dina befintliga remarketinglistor. För att undvika överlappning utesluts din ursprungliga remarketinglista automatiskt från listan över liknande målgrupper. Läs mer om liknande målgrupper

Vilka de är

När du har identifierat målgruppens intressen, behov, beteenden och mål kan du definiera den för en viss kampanj eller annonsgrupp. Du kan skapa en målgrupp eller kombinerad målgrupp eller välja fördefinierade målgrupper i Google Ads.

Om dynamisk prospektering

Dynamisk prospektering är ett sätt att stärka din flödesbaserade dynamiska remarketing så att du når nya användare med dina mest lönsamma produkter. Till skillnad från dynamisk remarketing, som fokuserar på att ge dig maximalt värde från dina befintliga kunder, används dynamisk prospektering för att värva nya kunder. Denna skillnad gör att dynamisk prospektering är den rekommenderade metoden om du är ny annonsör eller om du inriktar dig på en målgrupp som skiljer sig från din egen förstapartsdata (inräknat dina remarketinglistor).

Så fungerar det

Dynamisk prospektering använder maskininlärning för att bedöma vilka flödesartiklar som potentiella köpare visar intresse för. Genom att utgå från tidigare flödesresultat och användarbeteenden förutser funktionen vilka nya användare som mest sannolikt kommer att köpa produkterna i ditt flöde. När systemet har hittat statistiskt säkerställda relationer mellan flödesartiklar och köpavsikt kombineras denna potentiella köpavsikt med demografisk information, som ålder och kön, för att matcha personernas köpavsikt med en relevant produkt i ditt flöde. Produkterna i flödet utvärderas och väljs ut baserat på resultat, relevans och andra faktorer för att funktionen ska kunna beräkna vilka som mest troligt kommer att leda till konverteringar.

Vi rekommenderar att du använder smarta displaykampanjer tillsammans med dynamiska prospekteringskampanjer, eftersom de enkelt kombinerar personerna på dina dynamiska remarketinglistor med prospekteringsanvändare så att du får en effektiv konfiguration som inbegriper hela köpprocessen.

Exempel

Anta att du har en hotellportal och att en kund vill åka på semester till Paris. Kunden söker efter en mängd olika information om Paris, som sevärdheter, restauranger, hotell och flygalternativ. Du har aktiverat dynamisk prospektering, vilket innebär att all ny och relevant data som tyder på att personen har för avsikt att resa till Paris berättar för Googles system att om de visar en relevant och användarvänlig annons med dina hotell i Paris för denna kund är det mer sannolikt att den leder till konvertering.