Om målgruppssegment

Vi har gjort förbättringar i Google Ads för att ge en omfattande och samlad överblick över dina målgrupper och göra det enklare att hantera och ordna dem.

• Ny målgruppsrapportering
    Detaljerade rapporter om målgruppsdemografi, segment och uteslutningar finns nu samlade på ett ställe. Klicka på ikonen Kampanjer Campaigns Icon, gå till fliken Målgrupper, sökord och innehåll och klicka på Målgrupper. Du kan enkelt hantera dina målgrupper från den här rapportsidan. Läs mer om målgruppsrapportering.
  • Nya termer
    Vi använder nya termer i målgruppsrapporten och i Google Ads. Målgruppstyper (som liknande, anpassade, med köpavsikt och inom intressegrupp) kallas nu för målgruppssegment och remarketing får benämningen Din data. Läs mer om uppdateringar av termer och fraser för målgrupper

Du kan lägga till målgruppssegment i annonsgrupper och nå människor baserat på deras egenskaper, intressen och vanor, vad de aktivt söker information om och hur de har interagerat med ditt företag. Med målgruppssegment kan du förbättra resultatet av din kampanj eftersom du når människor när de besöker webbplatser, använder appar eller tittar på videor. Läs policyn för anpassade annonser, kallades tidigare intressebaserad annonsering, så att du kan förbättra upplevelsen för både användare och annonsörer.

Efter att Apples ATT-policyer (App Tracking Transparency) har trätt i kraft kan dina datasegment (framför allt webbplatslistor, applistor och automatiskt skapade listor) och kundmatchningslistor påverkas i trafik via iOS 14 (inklusive användningen av dessa listor för uteslutningar). Kampanjer som marknadsför webbaserade konverteringsmål, särskilt de som använder Kundmatchning och dina andra datasegment, kan också få förändrade resultat. Under denna tid kommer vi att utöka modellerade konverteringar till mer trafik via iOS 14.

Så fungerar målgruppssegment

För display-, sök-, video- och hotellkampanjer och vanliga Shopping-kampanjer utgörs målgrupper av segment, det vill säga grupper av personer som enligt Googles uppskattningar delar specifika intressen, avsikter och demografiska egenskaper. När du lägger till en målgrupp i en kampanj eller annonsgrupp kan du välja bland ett stort antal segment. Segmenten kan till exempel innefatta personer som är intresserade av sport eller resor, personer som vill köpa bil eller specifika personer som har besökt din webbplats eller använt din app. Google Ads visar annonser för personer som sannolikt ingår i de valda kategorierna.

Målgrupperna avgörs av människors aktivitet i Googles produkter och på webbplatser från tredje part, eller beräknas utifrån innehåll som vissa grupper troligen är intresserade av. Aktivitet och innehåll på webbplatser från tredje part används i första hand för målgruppssegment på webbplatser från tredje part. Aktivitet och innehåll i Googles produkter används i första hand för målgruppssegment för de produkterna.

Obs! Data som används för att generera målgruppssegment, till exempel historik över sidbesök och tidigare sökningar på Google, kan användas för att förbättra budgivningen och noggrannheten för dina målgruppskampanjer.

Nedan hittar du en kort beskrivning av de olika typer av målgruppssegment som du kan använda för noggrannhet i dina kampanjer.

• Segment inom intressegrupp: Nå personer utifrån deras vanor och intressen.
  • Anpassade segment: Med anpassade segment kan du nå en idealisk målgrupp genom att ange relevanta sökord, webbadresser och appar.
  • Detaljerad demografi: Nå personer baserat på långsiktiga demografiska egenskaper.
  • Livshändelser: Nå personer vid viktiga milstolpar i livet.
  • Med köpavsikt: Nå personer utifrån deras senaste köpavsikt.
  • Dina datasegment: Nå personer som har interagerat med ditt företag.
    • Webbplats- och appbesökare: Nå personer som har besökt din webbplats eller dina appar.
    • Kundmatchning: Nå befintliga kunder baserat på din CRM-data.
    • Liknande segment: Nå nya användare med liknande intressen som dina webbplatsbesökare eller befintliga kunder.

I tabellen nedan kan du se vilken typ av målgruppssegment som är tillgänglig för varje kampanjtyp:

Kampanjtyp Segment inom intressegrupp Anpassade segment Detaljerad demografi Livshändelser Med köpavsikt Din data

Exempel på displaybildannons

Display
Ja Ja Ja Ja Ja Ja

Exempel på söktextannons

Sök
Ja Nej Ja Nej Ja Ja

Exempel på videoannons

Video
Ja Ja Ja Ja Ja Ja

Hotel ads example

Hotell
Nej Nej Nej Nej Nej Ja

Shopping-annonser | Produktannonser

Vanlig Shopping
Ja Nej Ja Nej Ja Ja
Demand Gen Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Obs! För Performance Max-kampanjer kan du lägga till målgruppssignaler i kampanjen som indikerar vilka användare som mest sannolikt kommer att konvertera, för att få Googles AI att fungera snabbare. Detta är dock ingen garanti för att annonser endast visas för användare i dessa målgrupper. Om vi kommer fram till att andra användarsegment ger bra med konverteringar visas annonser även för andra användare än de som anges i målgruppssignalerna. Läs mer om hur du skapar en tillgångsgrupp.

Olika alternativ för målgruppssegment

När du har identifierat målgruppens intressen, behov, beteenden och mål kan du definiera målgruppen för en viss kampanj eller annonsgrupp. Du kan välja segment som är fördefinierade i Google Ads.

Tillbakablicksperioder

Målgruppsinformationen uppdateras varje vecka, så resultaten som du ser kan ändras något från vecka till vecka. Du kan även ändra månadsvyn för målgrupper upp till de senaste elva månaderna. Det innebär att du kan se hur målgruppen för ditt innehåll har förändrats över tid.
Sökdata uppdateras en till två veckor in i efterföljande månad. Du kan däremot se sökdata tre år tillbaka. Du kan också ändra visningen av målgruppen en månad, med en tillbakablicksperiod på 30 dagar. Det betyder att du kan se målgruppen för ditt företag för valfri specifik månad. Med sökdata kan du välja en viss månad att se insikter om.

Data

Uppdateringsfrekvens Tillbakablicksperiod
Målgrupp Varje vecka Senaste 30 dagarna
Sök En till två veckor in i efterföljande månad 3 år
Segment inom intressegrupp

Nå användare utifrån en helhetsbild av deras livsstil, intressen och vanor.

En video kan tilldelas en etikett för målgrupper inom intressegrupp, till exempel "motorcykelentusiaster", baserat på en kombination av kontextsignaler och anpassade signaler, eller endast baserat på kontextsignaler. När en annonsör använder ett målgruppssegment inom intressegrupp där anpassade annonser inte är tillåtna, använder vi bara kontextsignaler för att placera deras annonser i videor. Detta inkluderar videor som är klassificerade som avsedda för barn och garanterar att vi aldrig anpassar annonser i videor som är avsedda för barn.

För närvarande kan alla Google-annonsörer använda segment inom intressegrupp i sök-, display- och videokampanjer, vanliga Shopping-kampanjer samt i Gmail och Display & Video 360.

Du kan ladda ned ett segment med handplockade intressegruppskategorier: CSV.

Segment inom hälsointressegrupp

Googles målgrupper består av segment, det vill säga grupper av personer som enligt Googles uppskattningar delar specifika intressen och avsikter och specifik demografisk information.

Segment inom intressegrupp: Nå användare baserat på vad de brinner för, deras vanor och intressen. Du kan nå människor utifrån en helhetsbild av deras livsstil, intressen och vanor. Personer som ingår i segmentet inom intressegrupp har visat stort intresse för hälsosegmentet, vilket innebär att du kan nå de personer som är viktigast med dina produkter eller erbjudanden.

Nedan finns en beskrivning av segment inom hälsointressegrupper. Hitta utvalda segment eller intressegruppskategorier genom att ladda ned denna CSV-fil.

Namn på segment inom intressegrupp

Namn på segment inom intressegrupp
/Mat och restauranger/Vegetarianer och veganer
/Mat och restauranger/Vegetarianer och veganer/Veganer
/Livsstil och hobby/Hållbar livsstil-entusiaster
/Sport och träning
/Sport och träning/Hälso- och fitnessintresserade
/Sport och träning/Hälso- och fitnessintresserade/Tyngdlyftare
/Sport och träning/Hälso- och fitnessintresserade/Yogaälskare
/Sport och träning/Sportfans
/Sport och träning/Sportfans/Baseballfans
/Sport och träning/Sportfans/Basketfans
/Sport och träning/Sportfans/Båt- och seglingsentusiaster
/Sport och träning/Sportfans/Sportentusiaster
/Sport och träning/Sportfans/Cykelentusiaster
/Sport och träning/Sportfans/Fans av amerikansk fotboll
/Sport och träning/Sportfans/Fans av australisk fotboll
/Sport och träning/Sportfans/Fans av kampsport och brottning
/Sport och träning/Sportfans/Golfentusiaster
/Sport och träning/Sportfans/Hockeyfans
/Sport och träning/Sportfans/Motorsportsentusiaster
/Sport och träning/Sportfans/OS-fans
/Sport och träning/Sportfans/Racquetball-entusiaster
/Sport och träning/Sportfans/Rugbyentusiaster
/Sport och träning/Sportfans/Löparentusiaster
/Sport och träning/Sportfans/Skidentusiaster
/Sport och träning/Sportfans/Fotbollsfans
/Sport och träning/Sportfans/Simentusiaster
/Sport och träning/Sportfans/Tennisentusiaster
/Sport och träning/Sportfans/Vattensportentusiaster
/Sport och träning/Sportfans/Vintersportentusiaster

Google använder aldrig känsliga uppgifter om till exempel hälsa, etnisk tillhörighet, religion eller sexuell läggning för att anpassa annonser.

Utifrån dina indata och val av målgruppssegment väljer Googles AI rätt målgrupp för din kampanj.

(Senast uppdaterad: 28 april 2023)

Livshändelser

Interagera med tittare på YouTube och Gmail och i Display-nätverket vid viktiga milstolpar i livet, som när de tar examen, flyttar eller gifter sig. När du vet när dessa tillfällen äger rum kan du skräddarsy dina annonser så att du når rätt personer med rätt budskap.

Precis som andra viktiga milstolpar är livshändelser något som sker sällan. Det innebär att dessa annonser kan nå mindre segment än om du använder segment inom intressegrupp. Men eftersom livshändelser kan leda till många relaterade köpbeslut är segmentet ofta större än segmentet med köpavsikt, som motsvarar ett enstaka köpbeslut. En person som till exempel är på väg att flytta kommer sannolikt att köpa nya möbler, anlita flyttjänster, ta bostadslån och annat flyttrelaterat under flyttmånaderna.

Segment med köpavsikt

Välj från detta segment för att nå kunder som söker information om produkter och aktivt överväger att köpa en tjänst eller produkt som liknar din.

Segment med köpavsikt är avsedda för annonsörer som vill generera konverteringar från kunder som sannolikt kommer att göra ett köp. Dessa segment når kunder som är nära att slutföra ett köp.

Du kan ladda ned en lista över utvalda segment med köpavsikt: CSV.

Segment med köpavsikt inom hälsa

Gör att du kan nå användare utifrån deras senaste köpavsikt. Dessa användare undersöker hälsoprodukter, besöker sidor oftare och överväger att köpa en tjänst eller produkt som liknar din.

Nedan finns en beskrivning av segment med köpavsikt för segment med köpavsikt. Hitta ett utvalt segment med köpavsikt genom att ladda ned denna CSV-fil.

Segment på marknaden

Segmentnamn
/Sport och träning
/Sport och träning/Träningsprodukter och -tjänster
/Sport och träning/Träningsprodukter och -produkter/Näringsdrycker och näringsshakes

Google använder aldrig känsliga uppgifter om till exempel hälsa, etnisk tillhörighet, religion eller sexuell läggning för att anpassa annonser.

Utifrån dina val och dina val av målgruppssegment väljer Google AI rätt målgrupp för din kampanj.

(Senast uppdaterad: 28 april 2023)

Anpassade segment

Med anpassade segment kan du bestämma hur du vill nå ditt idealsegment genom att ange sökord, webbadresser och appar.

Du kan skapa anpassade segment i dina display-, Demand Gen-, Gmail-, och videokampanjer och vanliga Shopping-kampanjer genom att ta med specifika sökord, webbadresser och appar som är relaterade till din produkt eller tjänst. Google Ads visar sedan annonser för personer som sannolikt är intresserade av dessa sökord på sidor och i appar och videor.

Systemet tolkar alla dessa signaler utifrån dina kampanjmål och budstrategier och väljer ett segment som fokuserar på något av följande:

• räckvidd
  • Övervägande
  • Resultat

Om du till exempel säljer löparskor kanske du hellre vill nå maratonentusiaster än sportintresserade. Med ett anpassat segment kan företaget definiera det segmentet genom att

• ange intressen som ”Vårruset”, ”triathlon” eller ”långdistanslöpare”
  • använda webbadresser till webbplatser med innehåll om löpning, träningsprogram, näringslära för maratonlöpare och andra maratonrelaterade ämnen
  • ange appar.
Anpassade segment med köpavsikt: automatiskt skapade (Display)

Med det automatiskt skapade segment med anpassad köpavsikt kan du definiera och nå det ideala segmentet för dina displaykampanjer. Du kan använda ett segment med anpassad köpavsikt för att visa annonsen på en viss vertikal eller målsida.

Automatiskt skapade segment finns för närvarande tillgängliga på engelska, franska, italienska, japanska, portugisiska, ryska, spanska och tyska. Kontrollera regelbundet om det finns uppdateringar. Nya språk tillkommer löpande.

Dina datasegment (kallades tidigare remarketing)

Du kan också nå personer som redan har visat intresse för ditt företags produkter och tjänster, bland annat personer som har besökt din webbplats, använt din app, tittat på dina videor eller gett dig sina kontaktuppgifter. Läs mer om ditt datasegment. Dina datasegment innehåller

• personer som har besökt din webbplats eller dina appar
  • kunder som har gett dig sina uppgifter Denna online- och offlinedata kan hjälpa dig att nå och engagera dina kunder på nytt via Sök, Shopping, Gmail, vanlig Shopping, YouTube och Display.
  • personer som har liknande intressen som dina kunder Google Ads jämför nya användare med den data och de kundsegment du tillhandahåller och uppdaterar automatiskt liknande segment som är relevanta. För att undvika överlappning utesluts det ursprungliga segmentet automatiskt från det liknande segmentet. Läs mer om liknande segment
Detaljerad demografi

Demografi avser ofta ålder, kön och föräldrastatus, men detaljerade demografiska segment består av breda delar av befolkningen som har gemensamma egenskaper. Detaljerade demografiska segment är till exempel studenter, husägare och nyblivna föräldrar. Du kan ladda ned ett segment med detaljerade demografier: CSV.

Obs! För närvarande går det inte att använda anpassade segment och segment som har skapats utifrån din data för videokampanjer med målfrekvens.

Så fungerar budgivning på segment med flera kampanjer

Om du har flera kampanjer som är relevanta för samma trafik väljer auktionen kampanjen med det högsta effektiva budet.

Exempel

Anta att kampanj A och kampanj B är relevanta för samma skomodell på en viss ort.

Kampanj A har ett basbud på 20 kronor med en budgenerator på 100 % för ett målgruppssegment, och kampanj B har ett basbud på 50 kronor utan generator. Kampanj B får exponeringen trots att den inte har någon budjustering för segment.

Om dynamisk prospektering

Använd dynamisk prospektering för att nå nya kunder med annonser om dina mest lönsamma produkter.

Obs! Om du vill använda detaljhandelsflöden kan du skapa en Smart Shopping-kampanj eller kontakta din Google-kontorepresentant. Läs mer om Smart Shopping-kampanjer.

Så fungerar det

Dynamisk prospektering använder Googles AI för att bedöma vilka artiklar i flödet som potentiella köpare visar intresse för. Genom att utgå från tidigare flödesresultat och användarbeteenden förutser funktionen vilka nya användare som mest sannolikt kommer att köpa produkter i ditt flöde. När systemet har hittat statistiskt säkerställda relationer mellan flödesartiklar och köpavsikt kombineras denna potentiella köpavsikt med demografisk information, som ålder och kön, för att matcha personernas köpavsikt med en relevant produkt i ditt flöde. Produkterna i flödet utvärderas och väljs ut baserat på resultat, relevans och andra faktorer för att funktionen ska kunna beräkna vilka som mest troligt kommer att leda till konverteringar.

Exempel

Anta att du har en hotellportal och att en kund vill åka på semester till Paris. Kunden söker efter en mängd olika information om Paris, som sevärdheter, restauranger, hotell och flygalternativ. Du har aktiverat dynamisk prospektering, vilket innebär att all ny och relevant data som tyder på att personen har för avsikt att resa till Paris berättar för Googles system att om de visar en relevant och användarvänlig annons med dina hotell i Paris för denna kund är det mer sannolikt att den leder till konvertering.

Om Målfrekvens

Från och med andra halvan av 2022 kan du använda Målfrekvens som optimeringslösning för att öka din räckvidd och generera fler annonsvisningar på YouTube i dina kampanjer för varumärkesmedvetenhet. Det är ett förenklat sätt att få högre annonsvisningar och nå frekvensmål.

Kampanjer med målfrekvens har positiv inriktning för att visa annonser baserat på en annonsörsdefinierad målfrekvens per vecka för så många användare som möjligt. Det förutsätter att ökad frekvens är ditt viktigaste mål. Första annonsexponeringar visas för så många som möjligt av de användare som matchar dina kampanjkriterier. När den första exponeringen har visats för användarna kvalificeras de automatiskt för de återstående frekvenserna under en sjudagarsperiod, även om deras målgruppsprofil ändras eller exponeringar utanför de angivna ämnena och/eller dynamiska grupperingarna visas för dem. Det här ökar varumärkesmedvetenheten hos målgruppen. Läs mer om målfrekvens.