Over doelgroepsegmenten

We hebben de volgende verbeteringen in Google Ads aangebracht om een uitgebreide en geconsolideerde weergave van uw doelgroepen te bieden en het beheer en de optimalisatie van doelgroepen te vereenvoudigen:

• Nieuwe doelgroeprapportage
    Gedetailleerde rapportage over demografie, segmenten en uitsluitingen voor doelgroepen is nu samengevoegd op één plaats. Klik op het icoon Campagnes Campaigns Icon, open het tabblad 'Doelgroepen, zoekwoorden en content' en klik op Doelgroepen. U kunt uw doelgroepen ook makkelijk beheren vanaf deze rapportpagina. Ontdek meer informatie over doelgroeprapportage.
  • Nieuwe termen
    We gebruiken nieuwe termen in uw doelgroeprapport en in Google Ads. Zo worden 'doelgroeptypen' (waaronder aangepaste, in-market- en affiniteitsdoelgroepen) nu 'doelgroepsegmenten' genoemd en is 'remarketing' nu 'uw gegevens'. Meer informatie over de updates van termen en woordgroepen in doelgroepen

U kunt doelgroepsegmenten toevoegen aan advertentiegroepen om mensen te bereiken op basis van wie ze zijn, wat hun interesses en gewoonten zijn, waarnaar ze actief onderzoek doen of hoe ze interactie met uw bedrijf hebben gehad. Met doelgroepsegmenten kunt u uw campagneprestaties een impuls geven omdat u mensen bereikt die op websites browsen, apps gebruiken of video's bekijken. Ga naar het Beleid voor gepersonaliseerd adverteren (voorheen bekend als op interesses gebaseerd adverteren) om de gebruikerservaring voor gebruikers en adverteerders te verbeteren.

Wanneer het beleid van Apple voor app-trackingtransparantie (ATT) van kracht wordt, heeft dit bij iOS 14-verkeer mogelijk gevolgen voor uw gegevenssegmenten (vooral voor lijsten met websitegebruikers, lijsten met app-gebruikers en automatisch gemaakte lijsten) en Klantenmatch-lijsten (inclusief het gebruik van deze lijsten voor uitsluitingen). Er kunnen ook prestatieschommelingen optreden voor campagnes die webgebaseerde conversiedoelen promoten, met name voor campagnes die gebruikmaken van Klantenmatch en uw andere gegevenssegmenten. In de tussentijd breiden we gemodelleerde conversies uit naar meer iOS 14-verkeer.

Hoe doelgroepsegmenten werken

Doelgroepen voor campagnes in het zoeknetwerk en display-, video-, hotel- en standaard Shopping-campagnes bestaan uit segmenten ofwel groepen mensen met specifieke interesses, intenties en demografische gegevens, zoals ingeschat door Google. Als u een doelgroep toevoegt aan een campagne of advertentiegroep, kunt u kiezen uit een breed scala aan segmenten. In deze segmenten vindt u bijvoorbeeld liefhebbers van sport en reizen, mensen die een auto willen kopen of specifieke personen die uw website of app hebben bezocht. Google Ads toont advertenties aan mensen die zich waarschijnlijk in de geselecteerde categorieën bevinden.

Doelgroepen worden bepaald op basis van de activiteit van mensen in Google-producten en op websites van derden, of worden geschat op basis van content waarin bepaalde groepen waarschijnlijk geïnteresseerd zijn. Activiteit en content op websites van derden worden vooral gebruikt voor doelgroepsegmenten op websites van derden. Activiteit en content in Google-producten worden voornamelijk gebruikt voor doelgroepsegmenten in die producten.

Opmerking: De gegevens waarmee doelgroepsegmenten worden gemaakt (zoals de geschiedenis van paginabezoeken of eerdere Google-zoekopdrachten), worden mogelijk ook gebruikt om de biedingen en nauwkeurigheid voor uw doelgroepcampagnes te verbeteren.

Hieronder vindt u een korte beschrijving van de verschillende typen doelgroepsegmenten waarmee u uw campagnes nauwkeuriger kunt maken:

• Affiniteitssegmenten: bereik gebruikers op basis van hun passies, gewoonten en interesses.
  • Aangepaste segmenten: bereik uw ideale doelgroep door relevante zoekwoorden, URL's en apps op te geven.
  • Gedetailleerde demografische gegevens: bereik gebruikers op basis van langetermijnlevensfeiten.
  • Levensgebeurtenissen: bereik gebruikers als ze met belangrijke levensmijlpalen te maken krijgen.
  • In-market: bereik gebruikers op basis van hun recente koopintentie.
  • Uw gegevenssegmenten: bereik gebruikers die interactie hebben gehad met uw bedrijf.
    • Website- en app-bezoekers: bereik mensen die uw website of apps hebben bezocht.
    • Klantenmatch: bereik bestaande klanten op basis van uw CRM-gegevens.
    • Vergelijkbare segmenten: bereik nieuwe gebruikers die dezelfde interesses hebben als uw websitebezoekers of bestaande klanten.

In de onderstaande tabel ziet u welke typen doelgroepsegmenten beschikbaar zijn voor elk campagnetype:

Campagnetype Affiniteitssegmenten Aangepaste segmenten Gedetailleerde demografische gegevens Levensgebeurtenissen In-market Uw gegevens

Voorbeeld van een beeldadvertentie voor het Display Netwerk

Display
Ja Ja Ja Ja Ja Ja

Voorbeeld van een tekstadvertentie voor het zoeknetwerk

Zoeken
Ja Nee Ja Nee Ja Ja

Voorbeeld van een videoadvertentie

Video
Ja Ja Ja Ja Ja Ja

Hotel ads example

Hotel
Nee Nee Nee Nee Nee Ja

Shopping-advertenties | Advertenties met productvermeldingen

Standaard Shopping
Ja Nee Ja Nee Ja Ja
Genereren van vraag Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Opmerking: U kunt AI van Google versnellen door aan Performance Max-campagnes doelgroepsignalen toe te voegen die aangeven van welke gebruikers de kans het grootst is dat ze converteren. Maar dit is geen garantie dat advertenties alleen worden getoond aan gebruikers in deze doelgroepen. Als wordt vastgesteld dat andere gebruikerssegmenten goed converteren, worden er advertenties getoond aan gebruikers buiten de doelgroepsignalen. Ontdek meer informatie over hoe u een componentengroep maakt.

Verschillende opties voor doelgroepsegmenten

Nadat u heeft vastgesteld wat de interesses, de behoeften, het gedrag en de doelen van uw doelgroep zijn, kunt u uw doelgroep definiëren voor een bepaalde campagne of advertentiegroep. U kunt segmenten selecteren die vooraf zijn ingesteld door Google Ads.

Terugkijkperioden

De doelgroepgegevens worden elke week vernieuwd. De resultaten die u vindt, kunnen van week tot week dus iets variëren. U kunt ook de maandelijkse weergave voor doelgroepen wijzigen zodat teruggaat tot de afgelopen 11 maanden. Dit betekent dat u kunt ontdekken hoe het publiek voor uw content in de loop van de tijd is veranderd.
Zoekgegevens worden de eerste of tweede week van de daaropvolgende maand vernieuwd. Het is wel mogelijk om tot 3 jaar terug te kijken in de zoekgegevens. De weergave van uw doelgroep kan ook per maand worden gewijzigd, met een terugkijkperiode van 30 dagen. Dit betekent dat u voor elke specifieke maand de doelgroep voor uw bedrijf kunt bekijken. Met zoekgegevens kunt u een bepaalde maand kiezen waarvoor u inzichten wilt bekijken.

Gegevens

Vernieuwingsfrequentie Terugkijkperiode
Doelgroep Wekelijks Afgelopen 30 dagen
Zoeken Eerste of tweede week van de volgende maand 3 jaar
Affiniteitssegmenten

Bereik gebruikers op basis van een compleet beeld van hun levensstijl, interesses en gewoonten.

Aan een video kan een label voor affiniteitsdoelgroepen worden toegewezen, bijv. motorfanaten, gebaseerd op een combinatie van contextuele en gepersonaliseerde signalen of alleen gebaseerd op contextuele signalen. Als een adverteerder een affiniteitsdoelgroepsegment gebruikt wanneer gepersonaliseerd adverteren niet is toegestaan, gebruiken we alleen contextuele signalen om de advertenties bij video's te plaatsen. Dit geldt ook voor video's die zijn aangemerkt als gemaakt voor kinderen. Zo zorgen we ervoor dat we nooit advertenties bij deze video's personaliseren.

Op het moment hebben alle Google-adverteerders toegang tot affiniteitssegmenten in campagnes in het zoeknetwerk en display-, standaard Shopping-, video-, Gmail- en Display & Video 360-campagnes.

Download dit CSV-bestand voor een beheerd segment met affiniteitscategorieën.

Gezondheidsaffiniteitssegmenten

Google-doelgroepen bestaan uit segmenten of groepen mensen met specifieke interesses, intenties en demografische gegevens, zoals ingeschat door Google.

Affiniteitssegmenten: Hiermee kunt u gebruikers bereiken op basis van hun passies, gewoonten en interesses. U kunt mensen bereiken op basis van een holistisch beeld van hun levensstijl, hun passies en hun gewoonten. Mensen die blijk hebben gegeven van een passie voor gezondheid, kunnen via het gezondheidssegment de mensen bereiken die het belangrijkst zijn voor hun producten of aanbod.

Hieronder ziet u een overzicht van affiniteitsgezondheidssegmenten. Download dit csv-bestand om een volledig beheerd segment met affiniteitscategorieën te bekijken.

Naam affiniteitssegment

Naam affiniteitssegment
/Eten en dineren/Vegetariërs en veganisten
/Eten en dineren/Vegetariërs en veganisten/Veganisten
/Lifestyles en hobby's/Liefhebbers van groen leven
/Sport en fitness
/Sport en fitness/Gezondheids- en fitnessfanaten
/Sport en fitness/Gezondheids- en fitnessfanaten/Gewichtheffers
/Sport en fitness/Gezondheids- en fitnessliefhebbers/Yogaliefhebbers
/Sport en fitness/Sportfans
/Sport en fitness/Sportfans/Honkbalfans
/Sport en fitness/Sportfans/Basketbalfans
/Sport en fitness/Sportfans/Roei- en zeilliefhebbers
/Sport en fitness/Sportfans/Cricketfans
/Sport en fitness/Sportfans/Fietsfans
/Sport en fitness/Sportfans/Fans van American football
/Sport en fitness/Sportfans/Fans van Australisch voetbal
/Sport en fitness/Sportfans/Vechtsport- en worstelfans
/Sport en fitness/Sportfans/Golfliefhebbers
/Sport en fitness/Sportfans/Hockeyfans
/Sport en fitness/Sportfans/Motorsportliefhebbers
/Sport en fitness/Sportfans/Fans van de Olympische Spelen
/Sport en fitness/Sportfans/Racquetball-liefhebbers
/Sport en fitness/Sportfans/Rugbyfans
/Sport en fitness/Sportfans/Hardloopliefhebbers
/Sport en fitness/Sportfans/Skiliefhebbers
/Sport en fitness/Sportfans/Voetbalfans
/Sport en fitness/Sportfans/Zwemliefhebbers
/Sport en fitness/Sportfans/Tennisliefhebbers
/Sport en fitness/Sportfans/Watersportliefhebbers
/Sport en fitness/Sportfans/Wintersportliefhebbers

Google gebruikt nooit gevoelige informatie zoals gezondheid, ras, religie of seksuele geaardheid om advertenties specifiek af te stemmen op gebruikers.

Op basis van uw invoer of de selectie van doelgroepsegmenten kiest AI van Google de juiste doelgroep die het best past bij de behoeften voor uw campagne.

(Laatst geüpdatet: 28 april 2023)

Levensgebeurtenissen

Genereer betrokkenheid van kijkers op YouTube, gebruikers van Gmail en mensen die uw Display-advertenties hebben gezien rond belangrijke mijlpalen in het leven, zoals afstuderen, verhuizen of trouwen. Door inzicht te krijgen in wanneer deze mijlpalen plaatsvinden, kunt u uw advertenties aanpassen zodat u de juiste gebruikers met de juiste boodschap bereikt.

Net als andere belangrijke mijlpalen doen levensgebeurtenissen zich niet zo vaak voor. De segmenten die u ermee kunt bereiken, kunnen daardoor kleiner zijn dan de segmenten die u met affiniteiten bereikt. Aangezien levensgebeurtenissen kunnen samenvallen met veel hieraan gerelateerde aankoopbeslissingen, is het segment alleen vaak groter dan het in-market-segment, dat overeenkomt met één afzonderlijke aankoopbeslissing. Iemand die bijvoorbeeld op het punt staat te verhuizen, koopt in de verhuisperiode waarschijnlijk nieuwe meubels, neemt een verhuisbedrijf in de arm, sluit een hypotheek af en geeft geld uit aan andere zaken rond de verhuizing.

In-market-segmenten

Maak een keuze uit deze segmenten om klanten te vinden die onderzoek doen naar producten en daadwerkelijk overwegen services of producten te kopen die u aanbiedt.

In-market-segmenten zijn bedoeld voor adverteerders die zich richten op het genereren van conversies van waarschijnlijke kopers. Deze segmenten bereiken consumenten die op het punt staan een aankoop af te ronden.

Download dit CSV-bestand voor een beheerd segment van in-market-categorieën.

Marktsegmenten voor gezondheid

Hiermee kunt u gebruikers bereiken op basis van hun recente koopintentie. Deze gebruikers doen onderzoek naar gezondheidsproducten, browsen vaker pagina's en overwegen actief services of producten zoals die van u te kopen.

Hieronder ziet u een overzicht van gezondheidssegmenten in de markt. Download dit csv-bestand voor een beheerd segment van in-market-categorieën.

Marktsegmenten

Segmentnaam
/Sport en fitness
/Sport en fitness/Fitnessproducten en -services
/Sport en fitness/Fitnessproducten en -services/Voedingsdrankjes en shakes

Google gebruikt nooit gevoelige informatie zoals gezondheid, ras, religie of seksuele geaardheid om advertenties specifiek af te stemmen op gebruikers.

Op basis van uw invoer of de selectie van doelgroepsegmenten kiest AI van Google de juiste doelgroep die het best past bij de behoeften voor uw campagne.

(Laatst geüpdatet: 28 april 2023)

Aangepaste segmenten

Met aangepaste segmenten kunt u bepalen hoe u uw ideale segment wilt bereiken door zoekwoorden, URL's en apps op te geven.

U kunt een aangepast segment instellen in uw display-, Gmail-, standaard Shopping-, videocampagnes en campagnes voor het genereren van vraag door specifieke zoekwoorden, URL's en apps op te nemen die zijn gerelateerd aan uw product of service. Google Ads toont daarna op pagina's, in apps en in video's advertenties aan mensen die waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in deze zoekwoorden.

Door uw campagnedoelen en biedstrategie af te leiden, interpreteert het systeem al deze signalen en kiest het een segment dat gericht is op een van de volgende aspecten:

• Bereik
  • Overweging
  • Prestaties

Zo wil een bedrijf dat hardloopschoenen verkoopt waarschijnlijk liever enthousiaste marathonlopers bereiken dan mensen in het affiniteitssegment sportfans. Met een aangepast segment kan de schoenenwinkel dit segment definiëren door het volgende te doen:

• Interesses opgeven, zoals 'marathon van Rotterdam', 'triatleet' of 'langeafstandsloper'
  • URL's gebruiken van websites met content over hardlopen, trainingsschema's, marathonvoeding en andere marathononderwerpen
  • Apps invoeren
Aangepaste intentiesegmenten: automatisch gemaakt (display)

Met het automatisch gemaakte aangepaste intentiesegment kunt u het ideale segment voor uw display-campagnes definiëren en bereiken. U kunt een aangepast intentiesegment gebruiken om uw advertentie te tonen in een specifieke branche of op een specifieke landingspagina.

Automatisch gemaakte segmenten zijn op het moment beschikbaar in het Engels, Duits, Japans, Spaans, Russisch, Portugees, Frans en Italiaans. Kom regelmatig terug voor updates. In de loop van de tijd worden er nieuwe talen toegevoegd.

Uw gegevenssegmenten (voorheen remarketing genoemd)

U kunt ook mensen bereiken die al betrokkenheid hebben getoond bij de producten en services van uw bedrijf. Denk hierbij aan personen die uw website hebben bezocht, uw mobiele app hebben geïnstalleerd of uw video's hebben bekeken, maar ook aan klanten die hun contactgegevens aan u hebben verstrekt. Meer informatie over uw gegevenssegment Uw gegevenssegmenten bevatten het volgende:

• Mensen die uw website of apps hebben bezocht.
  • Klanten die informatie met u hebben gedeeld. Met behulp van deze online en offline gegevens kunt u klanten bereiken en opnieuw aanspreken via het zoeknetwerk, Shopping, Gmail, standaard Shopping, YouTube en Display.
  • Mensen met ongeveer dezelfde interesses als uw klanten. Google Ads vergelijkt nieuwe gebruikers met de door u verstrekte gegevens en klantsegmenten en updatet de relevantie van vergelijkbare segmenten automatisch. Het oorspronkelijke segment wordt automatisch uitgesloten van uw vergelijkbare segment om overlap te voorkomen. Meer informatie over vergelijkbare segmenten
Gedetailleerde demografische gegevens

Demografische gegevens verwijzen gewoonlijk naar leeftijd, geslacht en ouderlijke status. Gedetailleerde demografische segmenten zijn brede segmenten van de bevolking die dezelfde algemene kenmerken hebben. Gedetailleerde demografische segmenten bevatten onder andere studenten, huiseigenaren of nieuwe ouders. Download dit CSV-bestand voor een beheerd segment van een gedetailleerde demografie.

Opmerking: Aangepaste segmenten en segmenten die zijn gemaakt op basis van uw gegevens worden momenteel niet ondersteund voor videocampagnes met doelfrequentie.

Hoe bieden op segmenten werkt met meerdere campagnes

Als u meerdere campagnes heeft die relevant zijn voor hetzelfde verkeer, selecteert de veiling het segment met het hoogste effectieve bod.

Voorbeeld

Stel dat campagne A en campagne B relevant zijn voor hetzelfde model schoenen op een gebruikerslocatie.

Campagne A heeft een basisbod van € 2 met een bodmultiplier van 100% voor een doelgroepsegment en campagne B heeft een basisbod van € 5 zonder multiplier. Campagne B wint de vertoning, ook al wordt er voor deze campagne geen bodaanpassing voor het segment gebruikt.

Over dynamische acquisitie

Gebruik dynamische acquisitie zodat u nieuwe klanten kunt bereiken en trekken met advertenties voor uw best presterende producten.

Opmerking: Als u feeds voor de detailhandel wilt gebruiken, maakt u een slimme Shopping-campagne of neemt u contact op met uw Google-accountvertegenwoordiger. Ontdek meer informatie over slimme Shopping-campagnes.

Hoe het werkt

Dynamische acquisitie maakt gebruik van AI van Google om te voorspellen naar welke feeditems potentiële kopers op zoek zijn. Met behulp van de geschiedenis van feedprestaties en gebruikersgedrag voorspelt dynamische acquisitie welke nieuwe gebruikers het meest waarschijnlijk goed presteren voor items in uw feed. Zodra het systeem statistisch significante relaties tussen feeditems en gebruikersintentie constateert, combineert het die mogelijke intentie met op demografie gebaseerde informatie zoals leeftijd en geslacht om een overeenkomst te vinden tussen de intentie van de gebruiker en een relevant product in uw feed. De producten in uw feed worden geëvalueerd en geselecteerd op basis van prestaties, relevantie en andere factoren om te bepalen welke waarschijnlijk tot conversies leiden.

Voorbeeld

Stel u heeft een hotelketen en een klant wil op vakantie in Parijs. De klant doet onderzoek naar veel onderwerpen over Parijs, zoals culturele attracties, restaurants, hotels en vluchtopties. Omdat u dynamische acquisitie heeft aangezet, is elk nieuw stukje informatie in het klanttraject dat op Parijs als reisdoel wijst, van waarde. Op die manier komen de systemen van Google te weten dat de kans groter is dat deze gebruiker zal converteren als uw Parijse hotels aan deze klant worden getoond in de vorm van een relevante, informatieve advertentie.

Over doelfrequentie

Vanaf de tweede helft van 2022 kunt u doelfrequentie gebruiken als optimalisatieoplossing om uw bereik te vergroten en meer advertentieweergaven op YouTube te genereren in uw campagnes voor merkbekendheid. Dit is een vereenvoudigde manier om meer advertentieweergaven te genereren en uw frequentiedoelen te behalen.

Doelfrequentiecampagnes gebruiken positieve targeting om advertenties op basis van een door de adverteerder gedefinieerde wekelijkse doelfrequentie te tonen aan zo veel mogelijk gebruikers. Er wordt aangenomen dat frequentie opbouwen uw belangrijkste doel is. De functie laat eerste advertentievertoningen zien aan zo veel mogelijk gebruikers die voldoen aan uw campagnecriteria. Nadat gebruikers de eerste vertoning hebben gezien, komen ze automatisch in aanmerking voor de resterende frequenties in een periode van 7 dagen, ook als hun doelgroepprofiel verandert of als ze vertoningen buiten de opgegeven onderwerpen en/of dynamische line-ups te zien krijgen. Zo vergroot u de merkbekendheid onder de doelgroep. Ontdek meer informatie over doelfrequentie.