Over doelgroeptargeting

U kunt doelgroeptargeting aan advertentiegroepen toevoegen om mensen te bereiken op basis van wie ze zijn, wat hun interesses en gewoonten zijn, waarnaar ze actief onderzoek doen of hoe ze interactie met uw bedrijf hebben gehad. Met doelgroeptargeting kunt u de prestaties van uw campagne een impuls geven omdat u mensen bereikt die op websites browsen, apps gebruiken of video's bekijken. Lees het beleid voor gepersonaliseerd adverteren (voorheen bekend als 'op interesses gebaseerd adverteren') om de beleving voor gebruikers en adverteerders te verbeteren.

Hoe doelgroeptargeting werkt

Voor display-, zoek-, video- en hotelcampagnes zijn doelgroepen groepen mensen met specifieke interesses, intenties en demografische gegevens, zoals ingeschat door Google. Als u een doelgroep toevoegt aan een campagne of advertentiegroep, kunt u kiezen uit een breed scala aan categorieën, zoals liefhebbers van sport en reizen, mensen die een auto willen kopen of specifieke personen die uw website of app hebben bezocht. Google Ads geeft advertenties weer aan mensen die zich waarschijnlijk in de geselecteerde categorieën bevinden.

Opmerking: De gegevens waarmee doelgroepen worden gegenereerd (zoals de geschiedenis van paginabezoeken of eerdere Google-zoekopdrachten), worden mogelijk ook gebruikt om de biedingen en targeting voor uw doelgroepcampagnes te verbeteren.

Bekijk de onderstaande tabel voor een korte beschrijving van de verschillende doelgroeptypen die u kunt gebruiken voor targeting in uw campagnes:

Campagnetype Doelgroeptype
Display
  • 'Affiniteit': Bereik gebruikers op basis van hun passies, gewoonten en interesses.
  • 'Aangepaste doelgroepen': Bereik, afhankelijk van uw campagnedoel, gebruikers op basis van hun interesses, hun gewoonten en interesses en bereik gebruikers op basis van hun recente aankoopintentie. Meer informatie over aangepaste doelgroepen.
  • 'Gedetailleerde demografie': Bereik gebruikers op basis van langetermijnlevensfeiten.
  • 'Levensgebeurtenissen': Bereik gebruikers als ze met belangrijke levensmijlpalen te maken krijgen.
  • 'In-market': Bereik gebruikers op basis van hun recente koopintentie.
  • 'Remarketing': bereik gebruikers die interactie hebben gehad met uw bedrijf.
  • 'Klantenmatch': bereik bestaande klanten op basis van uw CRM-gegevens.
  • 'Vergelijkbare doelgroepen': bereik nieuwe gebruikers die dezelfde interesses hebben als uw websitebezoekers of bestaande klanten.
  • Lees Bereik de juiste doelgroep op het juiste moment voor meer informatie.
Zoeken
  • 'Affiniteit': Bereik gebruikers op basis van hun passies, gewoonten en interesses.
  • 'Gedetailleerde demografie': Bereik gebruikers op basis van langetermijnlevensfeiten.
  • 'In-market': Bereik gebruikers op basis van hun recente koopintentie.
  • 'Remarketing': bereik gebruikers die interactie hebben gehad met uw bedrijf.
  • 'Klantenmatch': bereik bestaande klanten op basis van uw CRM-gegevens.
  • 'Vergelijkbare doelgroepen': bereik nieuwe gebruikers die dezelfde interesses hebben als uw websitebezoekers of bestaande klanten.
Video
  • 'Affiniteit': Bereik gebruikers op basis van hun passies, gewoonten en interesses.
  • 'Aangepaste doelgroepen': Bereik, afhankelijk van uw campagnedoel, gebruikers op basis van hun interesses, hun gewoonten en interesses en bereik gebruikers op basis van hun recente aankoopintentie.
  • 'Gedetailleerde demografie': Bereik gebruikers op basis van langetermijnlevensfeiten.
  • 'In-market': Bereik gebruikers op basis van hun recente koopintentie.
  • 'Remarketing': bereik gebruikers die interactie hebben gehad met uw bedrijf.
  • 'Klantenmatch': bereik bestaande klanten op basis van uw CRM-gegevens.
  • 'Vergelijkbare doelgroepen': bereik nieuwe gebruikers die dezelfde interesses hebben als uw websitebezoekers of bestaande klanten.
Hotel
  • 'Remarketing': bereik gebruikers die interactie hebben gehad met uw bedrijf (websitebezoekers, vergelijkbare doelgroepen, aangepaste combinatie en klantenlijsten).

Verschillende opties voor doelgroeptargeting

Zodra u heeft vastgesteld wat de interesses, behoeften, het gedrag en de doelen van uw doelgroep zijn, kunt u definiëren wat uw doelgroep is voor een bepaalde campagne of advertentiegroep. U kunt een doelgroep of gecombineerde doelgroep maken of doelgroepen selecteren die vooraf zijn geconfigureerd door Google Ads.

Affiniteitsdoelgroepen

Met affiniteitsdoelgroepen kunt u mensen bereiken op basis van een holistisch beeld van hun levensstijl, hun passies en hun gewoonten. Mensen die blijk hebben gegeven van een passie voor een bepaald onderwerp, kunnen worden opgenomen in affiniteitsdoelgroepen. Hierdoor kunnen adverteerders de mensen bereiken die het belangrijkst zijn voor hun producten of aanbod.

Momenteel hebben alle Google-adverteerders toegang tot affiniteitsdoelgroepen in campagnes in het zoeknetwerk, display-campagnes, videocampagnes, Gmail-campagnes en Display & Video 360-campagnes.

Download dit CSV-bestand voor een beheerde lijst met affiniteitscategorieën.
Levensgebeurtenissen

Genereer betrokkenheid van kijkers op YouTube, gebruikers van Gmail en mensen die uw Display-advertenties hebben gezien rond belangrijke mijlpalen in het leven, zoals afstuderen, verhuizen of trouwen. Door inzicht te krijgen in wanneer deze mijlpalen plaatsvinden, kunt u uw advertenties aanpassen zodat u de juiste gebruikers met de juiste boodschap bereikt.

Net als andere belangrijke mijlpalen doen levensgebeurtenissen zich niet zo vaak voor. De doelgroepen die u ermee kunt bereiken, kunnen daardoor kleiner zijn dan de doelgroepen die u met affiniteiten bereikt. Aangezien levensgebeurtenissen echter kunnen samenvallen met veel hieraan gerelateerde aankoopbeslissingen, zijn ze vaak groter dan in-market-categorieën die overeenkomen met één afzonderlijke aankoopbeslissing. Iemand die bijvoorbeeld op het punt staat te verhuizen, koopt in de verhuisperiode waarschijnlijk nieuwe meubels, neemt een verhuisbedrijf in de arm, sluit een hypotheek af en geeft geld uit aan andere zaken rond de verhuizing.

In-market-doelgroepen

Maak een keuze uit deze doelgroepen om klanten te vinden die onderzoek doen naar producten en daadwerkelijk overwegen services of producten te kopen die u aanbiedt.

Deze doelgroepen zijn ontworpen voor adverteerders die zich richten op het genereren van conversies door waarschijnlijke kopers. Met in-market-doelgroepen kunt u betere remarketingprestaties behalen en consumenten bereiken die op het punt staan een aankoop te voltooien.

Download dit CSV-bestand voor een beheerde lijst van in-market-doelgroepen.

Aangepaste doelgroepen

Met aangepaste doelgroepen kunt u bepalen hoe u uw ideale doelgroep wilt bereiken door zoekwoorden, URL's en apps op te geven.

U kunt een aangepaste doelgroep instellen in uw display-, discovery-, Gmail- en videocampagnes door uw doelgroep te definiëren op basis van de specifieke zoekwoorden, URL's en apps die betrekking hebben op uw product of service. Google Ads toont vervolgens op pagina's, in apps en in video's advertenties aan mensen die waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in deze zoekwoorden. Meer informatie over doelgroeptargeting.

Door uw campagnedoelen en biedstrategie af te leiden, interpreteert het systeem al deze signalen en kiest het een doelgroep die is gericht op een van de volgende:

• Bereik
  • Overweging
  • Prestaties

Zo wil een bedrijf dat hardloopschoenen verkoopt waarschijnlijk eerder enthousiaste marathonlopers bereiken dan de affiniteitsdoelgroep sportfans. Met aangepaste doelgroepen kan de schoenenwinkel deze doelgroep als volgt definiëren:

• Interesses opgeven, zoals 'marathon van Rotterdam', 'triatleet' of 'langeafstandsloper'
  • URL's gebruiken van websites met content over hardlopen, trainingsschema's, marathonvoeding en andere marathononderwerpen
  • Apps openen in

Aangepaste intentiedoelgroepen: automatisch gemaakt (display)

Met automatisch gemaakte aangepaste intentiedoelgroepen kunt u de ideale doelgroep definiëren voor uw display-campagnes. U kunt aangepaste intentiedoelgroepen gebruiken om uw advertentiegroepen te segmenteren voor een specifieke branche of bestemmingspagina.

Automatisch gemaakte doelgroepen zijn momenteel beschikbaar in het Engels, Duits, Japans, Spaans, Russisch, Portugees, Frans en Italiaans. Kom regelmatig terug voor updates. In de loop van de tijd worden er nieuwe talen toegevoegd.

Remarketing

U kunt ook mensen bereiken die al betrokkenheid hebben getoond bij de producten en services van uw bedrijf. Denk hierbij aan personen die uw website hebben bezocht, uw mobiele app hebben geïnstalleerd of uw video's hebben bekeken, maar ook aan klanten die hun contactgegevens aan u hebben verstrekt. Meer informatie over remarketing

Gedetailleerde demografie

Met gedetailleerde demografie kunt u brede segmenten van de bevolking bereiken die dezelfde algemene kenmerken hebben, zoals studenten, huiseigenaren of nieuwe ouders. Download dit CSV-bestand voor een beheerde lijst van een gedetailleerde demografie.

Klantenmatch

Met Klantenmatch kunt u uw online en offline gegevens gebruiken om uw klanten te bereiken of hun belangstelling te herwinnen via Zoeken, Shopping, Gmail, YouTube en het Display Netwerk. Door gebruik te maken van gegevens die uw klanten met u hebben gedeeld, kan Klantenmatch die klanten met advertenties targeten. Meer informatie over Klantenmatch

Vergelijkbare doelgroepen

Dankzij vergelijkbare doelgroepen hoeft u niet meer te gissen als u naar nieuwe doelgroepen zoekt, doordat er automatisch naar nieuwe klanten wordt gezocht die vergelijkbaar zijn met uw bestaande klanten. Google Ads gebruikt machine learning om vergelijkbare doelgroeplijsten in realtime te updaten om nieuwe gebruikers te vergelijken met uw remarketinglijsten. Met targeting op vergelijkbare doelgroepen kunt u advertenties weergeven aan mensen die kenmerken delen met mensen op uw bestaande remarketing- en Klantenmatch-lijsten. Uw oorspronkelijke lijst wordt automatisch uitgesloten van uw lijst met vergelijkbare doelgroepen om overlappingen te vermijden. Meer informatie over vergelijkbare doelgroepen

Hoe bieden op doelgroeplijsten werkt met meerdere campagnes

Als u meerdere campagnes heeft die hetzelfde verkeer targeten, selecteert de veiling met het hoogste effectieve bod.

Voorbeeld

Stel dat campagne A en campagne B hetzelfde model schoenen op een gebruikerslocatie targeten.

Campagne A heeft een basisbod van € 2 met een bodmultiplier van 100% voor een doelgroeplijst en campagne B heeft een basisbod van € 5 zonder multiplier. Campagne B wint de vertoning, hoewel er voor deze campagne geen bodaanpassing voor de doelgroeplijst wordt gebruikt.

Over dynamische acquisitie

Dynamische acquisitie is een manier om de kracht van uw op feed gebaseerde dynamische remarketing uit te breiden en nieuwe gebruikers te bereiken met uw hoogwaardige producten. In tegenstelling tot dynamische remarketing, die erop is gericht de meeste waarde uit uw bestaande klanten te halen, wordt dynamische acquisitie gebruikt om nieuwe gebruikers te werven. Door dit verschil is dynamische acquisitie de methode die u bij voorkeur moet toepassen als u een nieuwe adverteerder bent of als u een ander publiek target dan het publiek dat wordt gevormd door uw eigen klanten (inclusief uw remarketinglijsten).

Hoe het werkt

Dynamische acquisitie maakt gebruik van machine learning om te voorspellen welke feeditems potentiële kopers zoeken. Met behulp van de geschiedenis van feedprestaties en gebruikersgedrag voorspelt dynamische acquisitie welke nieuwe gebruikers het meest waarschijnlijk goed presteren voor items in uw feed. Zodra het systeem statistisch significante relaties tussen feeditems en gebruikersintentie constateert, combineert het die mogelijke intentie met op demografie gebaseerde informatie zoals leeftijd en geslacht om een overeenkomst te vinden tussen de intentie van de gebruiker en een relevant product in uw feed. De producten in uw feed worden geëvalueerd en geselecteerd op basis van prestaties, relevantie en andere factoren om te bepalen welke waarschijnlijk tot conversies zullen leiden.

Voor dynamische acquisitiecampagnes worden slimme display-campagnes aanbevolen omdat daarin voor dynamische remarketing geselecteerde gebruikers eenvoudig en gemakkelijk met potentiële gebruikers kunnen worden gecombineerd voor een effectieve full-funnel-instelling.

Voorbeeld

Stel u heeft een hotelketen en een klant wil op vakantie in Parijs. De klant doet onderzoek naar veel onderwerpen over Parijs, zoals culturele attracties, restaurants, hotels en vluchtopties. Aangezien u dynamische acquisitie heeft ingeschakeld, is elk nieuw stukje informatie in het klanttraject dat op Parijs als reisdoel wijst, van waarde. Op die manier komen de systemen van Google te weten dat de kans groter is dat deze gebruiker zal converteren wanneer uw Parijse hotels aan deze klant worden getoond in de vorm van een relevante, informatieve advertentie.