Over doelgroeptargeting

U kunt doelgroeptargeting aan advertentiegroepen toevoegen om mensen te bereiken op basis van wie ze zijn, wat hun interesses en gewoonten zijn, waarnaar ze actief onderzoek doen of hoe ze interactie met uw bedrijf hebben gehad. Met doelgroeptargeting kunt u de prestaties van uw campagne een impuls geven omdat u mensen bereikt die door websites browsen, apps gebruiken of video's bekijken. Lees het beleid voor gepersonaliseerd adverteren (voorheen bekend als op interesses gebaseerd adverteren) om de beleving voor gebruikers en adverteerders te verbeteren.

Hoe doelgroeptargeting werkt

Door doelgroepen toe te voegen, kunt u mensen bereiken terwijl ze browsen door pagina's, apps, kanalen, video's en content in het Google Display Netwerk en op YouTube. U kunt kiezen uit een breed scala aan categorieën, zoals liefhebbers van sport en reizen, mensen die een auto willen kopen of specifieke mensen die uw website hebben bezocht. Google Ads geeft advertenties weer aan mensen die zich waarschijnlijk in de geselecteerde categorieën bevinden.

Opmerking: Gegevens van uw doelgroepbronnen worden mogelijk gebruikt om de biedingen en targeting van uw doelgroepcampagnes te verbeteren.

Bekijk de onderstaande tabel voor een korte beschrijving van de verschillende doelgroeptypen die u kunt gebruiken voor targeting in uw campagnes:

Campagnetype Doelgroeptype
Display
  • Affiniteit, aangepaste affiniteit: wat hun interesses en gewoonten zijn
  • Aangepaste intentie, in-market: waar ze actief onderzoek naar doen of plannen voor maken
  • Remarketing: hoe ze interactie hebben gehad met uw bedrijf
  • Vergelijkbare doelgroepen: nieuwe gebruikers met dezelfde interesses als de bezoekers van uw site
Zoeken
  • In-market: waar ze actief onderzoek naar doen of plannen voor maken
  • Remarketing: hoe ze interactie hebben gehad met uw bedrijf
  • Klantenmatch: wat u weet over de activiteiten van uw klanten
  • Vergelijkbare doelgroepen: nieuwe gebruikers met dezelfde interesses als de bezoekers van uw site
Video
  • Affiniteit, aangepaste affiniteit: wat hun interesses en gewoonten zijn
  • Aangepaste intentie, levensgebeurtenissen, in-market: waar ze actief onderzoek naar doen of plannen voor maken
  • Remarketing: hoe ze interactie hebben gehad met uw bedrijf
  • Klantenmatch: wat u weet over de activiteiten van uw klanten
  • Vergelijkbare doelgroepen: nieuwe gebruikers met dezelfde interesses als de bezoekers van uw site

Waarin ze geïnteresseerd zijn

Gedetailleerde demografie

Met gedetailleerde demografie kunt u brede segmenten van de bevolking bereiken die dezelfde algemene kenmerken hebben, zoals studenten, huiseigenaren of nieuwe ouders.

Gedetailleerde demografische doelgroepen toevoegen aan een campagne

1. Klik op de overzichtspagina voor uw campagne in het paginamenu op Doelgroepen.
  2. Klik op het potloodpictogram .
  3. Klik onder 'Alle doelgroepen' op Gedetailleerde demografie.
  4. Klik onder 'Gedetailleerde demografie' op de naam van de demografische groep om een lijst met specifieke demografische gegevens voor die groep te openen.
  5. Klik op het vak naast elk van de specifieke demografische groepen die u wilt toevoegen aan uw campagne.
  6. Herhaal stap 4 en 5 totdat u elke demografische groep heeft geselecteerd die u wilt toevoegen aan uw campagne.
  7. Klik op Opslaan om de gekozen demografische groepen toe te voegen aan uw campagne.

Affiniteitsdoelgroepen

Affiniteitsdoelgroepen zijn gemaakt voor bedrijven die momenteel een tv-reclame uitzenden en voor een gunstige prijs het bereik van hun televisiecampagne willen uitbreiden naar het internet.
Maak een keuze uit deze doelgroepen om op grote schaal potentiële klanten te bereiken en bekend te maken met uw bedrijf. U vindt hier een lijst met door Google beheerde affiniteitscategorieën.

Aangepaste affiniteitsdoelgroepen

Adverteerders kunnen aangepaste affiniteitsdoelgroepen maken die meer zijn afgestemd op hun merk dan bredere, tv-achtige affiniteitsdoelgroepen. Aangepaste affiniteitsdoelgroepen worden gemaakt met een combinatie van:
  • Interesses, ingevoerd als zoekwoordcombinaties.
  • URL's om interessecategorieën te maken op basis van de content van de website.
  • Typen plaatsen waarin mensen geïnteresseerd zijn.
  • Apps waarin een ideale klant mogelijk geïnteresseerd is. Dit betekent niet dat uw advertenties worden weergegeven op de apps die u heeft gespecificeerd, maar aan gebruikers die vergelijkbare apps op hun mobiele apparaten hebben. Als u bijvoorbeeld Google Fit invoert, vindt u in Google Ads gebruikers met aan fitness gerelateerde apps

Zo wil een bedrijf dat hardloopschoenen verkoopt waarschijnlijk eerder enthousiaste marathonlopers bereiken dan de affiniteitsdoelgroep sportfans. Met aangepaste affiniteitsdoelgroepen kan de schoenenwinkel deze doelgroep verder definiëren door het volgende te doen:

• Interesses opgeven, zoals 5 km in Rotterdam, triatleet of langeafstandsloper.
  • URL's gebruiken van websites met content over hardlopen, trainingsschema's, marathonvoeding en andere marathononderwerpen.
  • Plaatsen opgeven waar een enthousiaste marathonloper in geïnteresseerd kan zijn, zoals sportscholen, sportwinkels en biologische supermarkten.
  • Apps in de categorie 'Gezondheid en fitness' opgeven waar een enthousiaste marathonloper waarschijnlijk in geïnteresseerd is, zoals Google Fit.
Targeting op plaatsen wordt momenteel alleen ondersteund voor videocampagnes op YouTube.

Levensgebeurtenissen

Genereer betrokkenheid van kijkers op YouTube en gebruikers van Gmail rond belangrijke mijlpalen in het leven, zoals afstuderen, verhuizen of trouwen. Door inzicht te krijgen in wanneer deze mijlpalen plaatsvinden, kunt u uw advertenties aanpassen zodat u de juiste gebruikers met de juiste boodschap bereikt. Adverteerders, van bloemisten tot verzekeringsmaatschappijen, kunnen een pasgetrouwd stel op actieve wijze helpen een goede start te maken, of het nu gaat om het plannen van de bruiloft of het regelen van de huwelijksreis.
Met de volgende levensgebeurtenissen kunt u potentiële klanten bereiken, omdat het momenten zijn waarop hun koopgedrag en merkvoorkeuren veranderen:
  • Vlak voordat iemand afstudeert
  • Onlangs afgestudeerd
  • Vlak voor een verhuizing
  • Onlangs verhuisd
  • Vlak voor een huwelijk
  • Onlangs getrouwd
Net als andere belangrijke mijlpalen doen levensgebeurtenissen zich niet zo vaak voor. De doelgroepen die u ermee kunt bereiken, kunnen daardoor kleiner zijn dan de doelgroepen die u met affiniteiten bereikt. Aangezien levensgebeurtenissen echter kunnen samenvallen met veel hieraan gerelateerde aankoopbeslissingen, zijn ze vaak groter dan in-market-categorieën die overeenkomen met één afzonderlijke aankoopbeslissing. Iemand die bijvoorbeeld op het punt staat te verhuizen, koopt waarschijnlijk tijdens de maanden van de verhuizing nieuwe meubels, neemt een verhuisdienst in de arm, sluit een hypotheek af en geeft geld uit aan andere verhuisgerelateerde items.

In-market-doelgroepen

Maak een keuze uit deze doelgroepen om klanten te vinden die onderzoek doen naar producten en daadwerkelijk overwegen services of producten te kopen die u aanbiedt.
Deze doelgroepen zijn ontworpen voor adverteerders die zich richten op het genereren van conversies door waarschijnlijke kopers. Met in-market-doelgroepen kunt u betere remarketingprestaties behalen en consumenten bereiken die op het punt staan een aankoop te voltooien.

U vindt hier een lijst met door Google beheerde in-market-categorieën.

Aangepaste intentiedoelgroepen

Met aangepaste intentiedoelgroepen kunt u de ideale doelgroep voor uw bedrijf definiëren en bereiken. Aangepaste intentiedoelgroepen zijn gemaakt voor adverteerders die zich op prestaties richten. Ze stellen u in staat verder te gaan dan vooraf gedefinieerde doelgroepcategorieën en mensen te bereiken op het moment dat ze een aankoopbeslissing nemen.
Voor display-campagnes kunt u een aangepaste intentiedoelgroep maken met in-market-zoekwoorden. U doet dit door trefwoorden en URL's in te voeren die betrekking hebben op producten en services die uw ideale doelgroep onderzoekt op verschillende sites en in verschillende apps.

In-market-zoekwoorden (display-campagnes)

• Geef zoekwoorden, URL's, apps of YouTube-content op om een online doelgroep te bereiken die actief onderzoek doet naar een verwant product of een verwante service.
  • U kunt het best zoekwoorden en URL's toevoegen (het liefst vijftien in totaal) die binnen een gemeenschappelijk thema passen, zodat Google Ads uw ideale doelgroep beter kan definiëren.
  • Gebruik geen URL's waarop mensen moeten inloggen, zoals sociale media of e-mailservices.
  • Gebruik zoekwoorden die betrekking hebben op de producten en services die deze doelgroep actief onderzoekt. Deze worden gebruikt als focuspunt om de aangepaste intentiedoelgroep samen te stellen.
Stel 'Conversies bijhouden' in voordat u uw campagne start

Aangepaste intentiedoelgroepen: automatisch gemaakt (display-campagnes)

Google maakt gebruik van machine learning om uw bestaande campagnes te analyseren en automatisch aangepaste intentiedoelgroepen te maken, zodat u eenvoudig de juiste mensen kunt vinden. Deze doelgroepen worden gemaakt op basis van de meest voorkomende zoekwoorden en URL's in content waarin mensen browsen als ze een bepaald product of een bepaalde service onderzoeken.
Insights uit bestaande campagnes kunnen bijvoorbeeld aantonen dat mensen die een website met sportartikelen hebben bezocht, ook actief onderzoek doen naar sportschoenen voor regenachtige dagen. Google Ads kan vervolgens automatisch een nieuwe aangepaste intentiedoelgroep 'waterbestendige hardloopschoenen' maken om dit nichesegment klanten makkelijker te kunnen bereiken.
Op dit moment zijn deze automatisch gemaakte doelgroepen alleen beschikbaar in het Engels.

Doelgroepzoekwoorden

Aangepaste intentiedoelgroepen zijn een nieuwe manier om doelgroepzoekwoorden te gebruiken. Daardoor kunt u de foutmelding 'Er worden geen advertenties weergegeven' ontvangen, wanneer beide targetingopties in dezelfde advertentiegroep worden gebruikt. Dit probleem kan alleen worden opgelost in het nieuwe Google Ads.
  1. Klik op de campagne of op het campagnetype in het navigatievenster aan de linkerkant.
  2. Klik in het paginamenu op Zoekwoorden
  3. Verwijder de doelgroepzoekwoorden.
    • Als u gebruikers wilt bereiken die geïnteresseerd zijn in deze zoekwoorden, maakt u een nieuwe aangepaste intentiedoelgroep die de zoekwoorden gebruikt en voegt deze toe aan een advertentiegroep.

Remarketing

U kunt ook mensen bereiken die al betrokkenheid hebben getoond bij de producten en services van uw bedrijf. Denk hierbij aan personen die al eens uw website hebben bezocht, uw mobiele app hebben geïnstalleerd of uw video's hebben bekeken, en ook bezoekers die hun contactgegevens al aan u hebben verstrekt. Meer informatie vindt u in Over remarketing.

Vergelijkbare doelgroepen

Dankzij vergelijkbare doelgroepen hoeft u niet meer te gissen bij het zoeken naar nieuwe doelgroepen, doordat er automatisch naar nieuwe klanten wordt gezocht die vergelijkbaar zijn met uw bestaande klanten. Google Ads gebruikt machine learning om lijsten met vergelijkbare doelgroepen in realtime te updaten om nieuwe gebruikers te vergelijken met uw remarketinglijsten. Met targeting op vergelijkbare doelgroepen kunt u advertenties weergeven aan mensen die kenmerken delen met mensen op uw bestaande remarketinglijsten. De oorspronkelijke remarketinglijst wordt automatisch uitgesloten van uw lijst met vergelijkbare doelgroepen om overlap te voorkomen. Meer informatie over vergelijkbare doelgroepen.

Over dynamische acquisitie

Dynamische acquisitie is een manier om de kracht van uw op feed gebaseerde dynamische remarketing uit te breiden en nieuwe gebruikers te bereiken met uw hoogwaardige producten. In tegenstelling tot dynamische remarketing, die erop is gericht de meeste waarde uit uw bestaande klanten te halen, wordt dynamische acquisitie gebruikt om nieuwe gebruikers te werven. Door dit verschil is dynamische acquisitie de methode die u bij voorkeur moet toepassen als u een nieuwe adverteerder bent of als u een ander publiek target dan het publiek dat wordt gevormd door uw eigen klanten (inclusief uw remarketinglijsten).

Hoe het werkt

Dynamische acquisitie maakt gebruik van machine learning om te voorspellen welke feeditems potentiële kopers zoeken. Met behulp van de geschiedenis van feedprestaties en gebruikersgedrag voorspelt dynamische acquisitie welke nieuwe gebruikers het meest waarschijnlijk goed presteren voor items in uw feed. Zodra het systeem statistisch significante relaties tussen feeditems en gebruikersintentie constateert, combineert het die mogelijke intentie met op demografie gebaseerde informatie zoals leeftijd en geslacht om een overeenkomst te vinden tussen de intentie van de gebruiker en een relevant product in uw feed. De producten in uw feed worden geëvalueerd en geselecteerd op basis van prestaties, relevantie en andere factoren om te bepalen welke waarschijnlijk tot conversies zullen leiden.

Voor dynamische acquisitiecampagnes worden slimme display-campagnes aanbevolen omdat daarin voor dynamische remarketing geselecteerde gebruikers eenvoudig en gemakkelijk met potentiële gebruikers kunnen worden gecombineerd voor een effectieve full-funnel-instelling.

Voorbeeld

Stel u heeft een hotelketen en een klant wil op vakantie in Parijs. De klant doet onderzoek naar veel onderwerpen over Parijs, zoals culturele attracties, restaurants, hotels en vluchtopties. Aangezien u dynamische acquisitie heeft ingeschakeld, is elk nieuw stukje informatie in het klanttraject dat op Parijs als reisdoel wijst, van waarde. Op die manier komen de systemen van Google te weten dat de kans groter is dat deze gebruiker zal converteren wanneer uw Parijse hotels aan deze klant worden getoond in de vorm van een relevante, informatieve advertentie.