Om Shopping-kampanjer och Shopping-annonser

Om du är detaljhandlare kan du använda Shopping-kampanjer för att marknadsföra ditt onlinesortiment och ditt butikslager, öka trafiken till din webbplats och din lokala butik och hitta bättre kvalificerade potentiella kunder. Börja genom att skicka produktdata till oss via Merchant Center och skapa en kampanj i Google Ads. Utifrån din kampanj skapar vi sedan annonser på Google och andra ställen på webben där potentiella kunder kan se vad du säljer. Vi kallar dessa placeringar Shopping-annonser eftersom de visas i ett annat och mer visuellt format. Till skillnad från textannonser, som bara visar text, innehåller Shopping-annonser ett foto av din produkt samt rubrik, pris, butiksnamn och annat. Annonserna ger användarna en känsla för produkten innan de ens klickar på annonsen, vilket ger dig mer kvalificerade potentiella kunder.

I länder som ingår i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) och Schweiz deltar du i Shopping-annonser via en eller flera produktjämförelsetjänster. Vissa produktjämförelsetjänster hanterar din produktdata och dina kampanjer åt dig, medan andra ger dig verktyg som du kan använda för att hantera konfigurationen själv. Läs mer om annonsering med produktjämförelsetjänster i Europa

Fördelar

• Mer kvalificerade potentiella kunder: Som säljare kan du få bättre kunder om du visar produktinformation direkt i annonserna så att kunderna kan fatta välgrundade köpbeslut. Då blir de mer benägna att slutföra ett köp på din webbplats. Ett exempel: När Susanne söker på Google efter ”fiskskål” kan hon se Shopping-annonser från säljare som säljer fiskskålar. Hon ser vilken fiskskål hon gillar bäst bara genom att titta på bilden. Dessutom ser hon priset och kan avgöra om fiskskålen passar hennes budget. När Susanne sedan klickar på annonsen har hon alltså en god uppfattning om produkten och vad den kostar, vilket placerar henne längre ned i köptratten jämfört med en genomsnittlig webbanvändare.
  • Enkel och butiksfokuserad kampanjhantering: Shopping-annonserna utgår inte från sökord utan från de produktattribut du har definierat i ditt Merchant Center-dataflöde för att visa annonser i relevanta sökningar. Bläddra i ditt produktlager direkt i Google Ads och skapa produktgrupper för de artiklar du vill lägga bud på.
  • Bredare närvaro: Flera av dina Shopping-annonser kan visas vid en och samma sökning. När det är relevant kan en Shopping-annons och en textannons visas samtidigt. Det innebär att du kan nå dubbelt så många kunder med en enda sökning.
  • Effektiv rapportering och konkurrensinformation: Se resultaten för dina produkter på den detaljnivå du vill ha. Genom att filtrera produktvyn kan du till exempel se hur många klick ett visst märke av högklackade skor har fått – utan att du behöver skapa nya produktgrupper. Med benchmarkingdata får du en bild av konkurrensen. Hitta tillväxtmöjligheter med hjälp av information om visningsandel och verktyget Budsimulatorn.

Så fungerar Shopping-kampanjer och Shopping-annonser

Shopping-annonser utgår från din befintliga Merchant Center-produktdata, inte från sökord, för att avgöra hur och när dina annonser ska visas. Den produktdata som du skickar in via Merchant Center innehåller uppgifter om produkterna du säljer. Vi använder informationen när vi matchar användarnas sökningar med dina annonser, så att de mest relevanta produkterna visas.

Shopping-annonserna ingår i Shopping-kampanjer i Google Ads, vilket är ett enkelt och flexibelt sätt att strukturera och marknadsföra ditt produktsortiment i Google Merchant Center inifrån Google Ads.

Du kan marknadsföra din butik och dina produkter med tre typer av Shopping-annonser:

Kostnad

Precis som andra Google Ads-annonsformat deltar dina Shopping-annonser i en annonsauktion. Exakt hur du debiteras beror på annonstypen:

• Shopping-annons med produkt debiteras med kostnad per klick (CPC), det vill säga bara när någon klickar på annonsen. Det innebär att du bara betalar när en användare klickar på annonsen som leder till målsidan på din webbplats eller till målsidan hos Google för ditt lokala sortiment. Läs mer om budgivning med kostnad per klick (CPC)
  • Framhävda Shopping-annonser debiteras med kostnad per engagemang (CPE) det vill säga när en användare expanderar en minimerad annons och håller den öppen i minst tio sekunder, eller klickar på den expanderade annonsen redan innan dess. Läs mer om budgivning med kostnad per engagemang (CPE)

När du skapar en Shopping-kampanj bestämmer du hur mycket du är villig att betala för varje klick eller engagemang.

Du betalar bara det lägsta belopp som krävs för att rankas högre än annonsören omedelbart under dig. Ofta betalar du mindre än ditt högsta bud.

Här visas annonserna

Här kan du se dina Shopping-annonser på webben:

• fliken Shopping på Google Sök (i vissa länder)
  • Google Sök bredvid sökresultaten (separat från textannonser) och Google Bilder
  • webbplatser som tillhör Googles sökpartner (om din kampanj är inställd på att inkludera sökpartner)
  • Googles Display-nätverk, som inbegriper YouTube, Gmail och Google-förslag

Dina Shopping-annonser kan visas samtidigt som textannonser, eftersom vi vill ge kunderna tillgång till alla produkter som matchar deras sökning. Det innebär att de kan hitta den bästa matchningen innan de klickar för att göra ett köp, och det kan i sin tur hjälpa dig att komma till avslut.

Exempel

Om du säljer balettskor och har en textannons om balettutrustning och en Shopping-annons om balettskor, kan kunden se båda dina annonser på samma sökresultatsida.

Tillgänglighet efter land

Shopping-annonser finns nu i över 40 länder och i betastadiet i många fler. Läs mer om tillgängliga länder och valutor.

Lokala katalogannonser är tillgängliga i alla länder där det finns stöd för annonser för lokala butikslager.

Djuplänkar

När du har aktiverat djuplänkning för din app dirigeras appanvändarna till ditt appinnehåll från dina sök-, display- och Shopping-annonser. Om du vill aktivera djuplänkning för dessa kampanjer kan du skapa applänkar för Android och universella länkar för iOS och aktivera Google Analytics för Firebase för att spåra appkonverteringar. Läs mer om djuplänkning samt rapportering för djuplänkar