Studiemateriaal voor de Search Advertising-kennistest

Over Shopping-campagnes en Shopping-advertenties

Als verkoper kunt u Shopping-campagnes gebruiken om uw online en winkelvoorraad te promoten, meer verkeer naar uw website of fysieke winkel te genereren en relevantere leads te vinden. Eerst stuurt u ons uw productgegevens via Merchant Center en maakt u een campagne in Google Ads. Vervolgens gebruiken we uw campagne om advertenties te maken op Google en elders op het web waar potentiële klanten kunnen zien wat u aanbiedt. We noemen deze plaatsingen Shopping-advertenties omdat ze meer zijn dan gewone tekstadvertenties: ze tonen gebruikers een foto van uw product met daarbij een titel, prijs, winkelnaam, enzovoort. Deze advertenties geven gebruikers een duidelijk beeld van het product dat u verkoopt voordat ze op de advertentie klikken. Dit levert relevantere leads op.

In lidstaten van de Europese Economische Ruimte (EER) en in Zwitserland neemt u deel aan Shopping-advertenties via een of meer services voor prijsvergelijking (Comparison Shopping Service, CSS) die u zelf kunt kiezen. Sommige CSS'en beheren namens u uw productgegevens en campagnes, terwijl andere services tools bieden waarmee u uw instellingen zelf kunt beheren. Meer informatie over adverteren in Europa via services voor prijsvergelijking.

Voordelen

• Relevantere leads: als verkoper kunt u de kwaliteit van uw leads verbeteren door productinformatie aan uw advertenties toe te voegen om klanten te helpen een weloverwogen aankoopbeslissing te nemen. De kans is zo groter dat klanten op uw site een aankoop doen.Wanneer Sandra bijvoorbeeld een Google-zoekopdracht uitvoert voor 'vissenkom', krijgt ze mogelijk Shopping-advertenties te zien van verkopers die vissenkommen in hun assortiment hebben. Ze hoeft alleen maar naar de foto te kijken om te zien welke vissenkom ze het leukst vindt. Ze ziet ook heel snel of de vissenkom binnen haar budget valt door naar de prijs te kijken. Dit betekent dat tegen de tijd dat Sandra op de advertentie klikt, ze een goed idee heeft van het product en wat het kost, waardoor ze zich al verder in de aankooptrechter bevindt dan de gemiddelde internetgebruiker.
  • Eenvoudig, op verkoop gericht campagnebeheer: Shopping-advertenties gebruiken geen zoekwoorden, maar de productkenmerken die u heeft gedefinieerd in uw Merchant Center-datafeed om uw advertenties weer te geven voor relevante zoekopdrachten. U kunt rechtstreeks in Google Ads uw productvoorraad bekijken en productgroepen maken voor de artikelen waarop u wilt bieden.
  • Bredere aanwezigheid: voor een zoekopdracht van een gebruiker kunnen meerdere van uw Shopping-advertenties worden weergegeven. Als een Shopping-advertentie en een tekstadvertentie beide relevant zijn, kunnen deze ook tegelijkertijd worden weergegeven. Dit betekent dat u voor één zoekopdracht twee keer zo veel gebruikers kunt bereiken.
  • Krachtige rapportage en concurrentiegegevens: u kunt op elk gewenst detailniveau zien hoe uw producten presteren. Door de weergave van uw producten te filteren, kunt u bijvoorbeeld zien hoeveel klikken een bepaald merk schoenen met hoge hakken genereert. U hoeft geen nieuwe productgroepen te maken. Gebruik benchmarkgegevens om inzicht te krijgen in de concurrentieverhoudingen. Identificeer groeimogelijkheden met behulp van gegevens over het vertoningspercentage en de tool Bodsimulator.

Hoe Shopping-campagnes en Shopping-advertenties werken

Shopping-advertenties maken gebruik van uw huidige Merchant Center-productgegevens, en niet van zoekwoorden, om te bepalen hoe en waar uw advertenties worden weergegeven. De productgegevens die u indient bij Merchant Center, bevatten details over de producten die u verkoopt. We gebruiken deze details wanneer we een zoekopdracht van een gebruiker koppelen aan uw advertenties om ervoor te zorgen dat de relevantste producten worden weergegeven.

U beheert uw Shopping-advertenties in Google Ads via Shopping-campagnes, een eenvoudige en flexibele manier om uw productvoorraad in Google Merchant Center vanuit Google Ads te ordenen en te promoten.

U kunt uw winkel en uw producten promoten met behulp van drie typen Shopping-advertenties:

Kosten

Net als andere advertentie-indelingen doen uw Shopping-advertenties mee aan een advertentieveiling. Afhankelijk van het advertentietype worden de kosten op verschillende manieren in rekening gebracht:

• Shopping-productadvertenties worden in rekening gebracht op basis van kosten per klik (CPC), dus wanneer iemand op uw advertentie klikt. Er worden alleen kosten in rekening gebracht wanneer iemand op een advertentie klikt die leidt naar de bestemmingspagina van uw website of naar de door Google gehoste bestemmingspagina voor uw lokale voorraad. Meer informatie over CPC-biedingen
  • Shopping-showcaseadvertenties worden in rekening gebracht op basis van kosten per engagement (CPE), dus wanneer een gebruiker uw samengevouwen advertentie uitvouwt en deze tien seconden of langer openhoudt, of binnen die tien seconden op de uitgevouwen advertentie klikt. Meer informatie over CPE-biedingen
  • Advertenties voor producten/promoties in de winkel worden in rekening gebracht op basis van kosten per engagement (CPE). Er wordt een engagement gemeten wanneer iemand over de advertentie scrollt, of erop tikt of klikt. Meer informatie over advertenties voor producten/promoties in de winkel

Wanneer u uw Shopping-campagne maakt, bepaalt u hoeveel u voor elke klik of engagement wilt betalen.

U betaalt slechts het bedrag dat minimaal is vereist om hoger te bieden dan de adverteerder direct onder uw positie. Vaak betaalt u minder dan uw maximum bod.

Waar uw advertenties worden weergegeven

U ziet uw Shopping-advertenties mogelijk op de volgende locaties op het web:

• Google Shopping (in bepaalde landen)
  • Google Zoeken, naast zoekresultaten (gescheiden van tekstadvertenties) en Google Afbeeldingen
  • Websites van Google-zoekpartners (als uw campagne is ingesteld voor weergave bij zoekpartners)
  • Het Google Display Netwerk

Uw Shopping-advertenties kunnen op hetzelfde moment worden weergegeven als tekstadvertenties, omdat we kopers toegang willen bieden tot het volledige assortiment producten dat overeenkomt met hun zoekopdracht. Dit betekent dat kopers het beste product kunnen vinden voordat ze doorklikken om een aankoop te doen. Dit helpt u mogelijk om de aankoop te realiseren.

Voorbeeld

Stel dat u golfschoenen verkoopt en zowel een tekstadvertentie voor golfbenodigdheden als een Shopping-advertentie voor golfschoenen heeft. Een klant zou dan beide advertenties op dezelfde pagina met zoekresultaten van Google kunnen zien.

Beschikbaarheid per land

Shopping-advertenties zijn momenteel beschikbaar in meer dan 40 landen, en in nog veel meer landen als bètaversie. Meer informatie over beschikbare landen en valuta's.

Advertenties voor producten/promoties in de winkel zijn in alle landen beschikbaar waar advertenties met informatie over de winkelvoorraad worden ondersteund.

Deep links

Wanneer deep links naar apps is ingeschakeld, worden uw app-gebruikers doorgestuurd naar uw in-app-content vanuit uw advertenties in het zoeknetwerk en het Display Netwerk, en vanuit uw Shopping-advertenties. Als u deep links voor deze campagnes wilt inschakelen, maakt u app-links voor Android en universele links voor iOS en schakelt u Google Analytics voor Firebase in om app-conversies bij te houden. Meer informatie over deep links en rapportage voor deep links