Een videocampagne maken

Met videocampagnes kunt u uw doelgroep bereiken en aanspreken op YouTube en via Google-videopartners. Als u een videocampagne maakt, kunt u kiezen uit verschillende campagnedoelen, -subtypen en advertentie-indelingen waarmee u mensen kunt informeren over uw producten en services, en kunt aanzetten tot actie.

Video ads formats, marketing objectives & campaign creations

Als u ondertiteling in uw taal wilt, zet u YouTube-ondertiteling aan. Selecteer het icoon Instellingen Afbeelding van icoon voor YouTube-instellingen onderaan de videospeler, selecteer Ondertiteling en kies dan uw taal.

Wat u leert

Een succesvolle videocampagne moet de juiste targeting, biedingen, advertenties en het juiste budget hebben om het doel te bereiken. In dit artikel wordt uitgelegd hoe u een videocampagne maakt:

1. Een doel kiezen
  2. Uw budget effectief besteden
  3. Mensen bereiken die naar uw merk of bedrijf zoeken
  4. Uw advertenties ordenen met advertentiegroepen
  5. Relevante advertenties maken

Optimaliseer uw campagne terwijl u die maakt

Terwijl u uw campagne maakt, kunt u meldingen krijgen op basis van de gekozen instellingen. Deze bevatten waarschuwingen voor problemen die kunnen leiden tot slechtere prestaties of die groot genoeg zijn om te voorkomen dat uw campagne wordt gepubliceerd.

Het navigatiemenu dat wordt weergegeven terwijl u uw campagne maakt, geeft een holistisch beeld van de voortgang en laat zien welke meldingen mogelijk uw aandacht vereisen. Schakel tussen de stappen in het navigatiemenu om potentiële problemen met uw targeting, biedingen, budget of andere campagne-instellingen makkelijk te bekijken en op te lossen. Meer informatie over functies waarmee u een succesvolle campagne kunt maken

Instructies

1. Een doel kiezen

Als u een nieuwe videocampagne maakt in uw Google Ads-account, selecteert u een van deze campagnedoelen: Sales, Leads, Websiteverkeer, Product- en merkoverweging en Merkbekendheid en bereik.

Het doel dat u selecteert, moet aansluiten bij het doel dat u met uw campagne wilt bereiken. Als u bijvoorbeeld mensen wilt aanmoedigen uw website te bezoeken, kunt u Websiteverkeer selecteren. Meer informatie over videocampagnedoelen

Het doel dat u kiest, bepaalt ook welk campagnesubtype u kunt kiezen. Een campagnesubtype bepaalt welke advertentie-indelingen u kunt gebruiken in uw campagne om die campagne beter te optimaliseren voor het doel. Als het bijvoorbeeld uw algemene doel is om mensen te stimuleren uw website te bezoeken en daar een aankoop te doen, selecteert u het campagnesubtype Conversies genereren.

Een nieuwe campagne maken en een doel instellen

1. Log in op uw Google Ads-account.
  2. Selecteer Campagnes.
  3. Klik op het plusicoon en selecteer Nieuwe campagne.
  4. Kies uw campagnedoel: Verkopen, Leads, Websiteverkeer, Product- en merkoverweging of Merkbekendheid en bereik.
    • Het doel dat u selecteert, bepaalt welke campagnetypen beschikbaar zijn.
    • Als u geen campagnedoel heeft gekozen, kiest u Campagne maken zonder vooraf ingesteld doel.
  5. Selecteer Video in het gedeelte Selecteer een campagnetype.
  6. Selecteer een campagnesubtype in het gedeelte Selecteer een campagnesubtype. Bekijk hoe u met elk subtype uw specifieke advertentiedoelen kunt bereiken:
    • Conversies genereren: Stimuleer verkopen en leads met op actie gerichte advertenties en targeting.
    • Aangepaste videocampagne: Pas uw instellingen aan met verschillende advertentietypen.
    • Videobereikcampagne: Genereer een optimaal bereik voor uw budget. Binnen dit campagnesubtype kunt u ervoor kiezen meer unieke gebruikers te bereiken met bumperadvertenties, InStream-advertenties die kunnen worden overgeslagen of een optionele mix van beide indelingen (Efficiënt bereik). U kunt er ook voor kiezen gebruikers te bereiken met uw hele boodschap via InStream-advertenties die niet kunnen worden overgeslagen (InStream die niet kan worden overgeslagen).
    • Productoverweging beïnvloeden: Spoor mensen met uw advertenties aan om uw product te overwegen.
    • Outstream: Stem uw advertenties af op telefoons en tablets.
    • Advertentiereeks: Vertel een verhaal met een reeks advertenties in een bepaalde volgorde.
    • Shopping: Promoot uw producten en haal mensen over om te winkelen op uw website.
  7. Klik op Doorgaan.

2. Uw budget effectief besteden

Uw budget is van invloed op hoe vaak en hoe prominent uw advertenties worden weergegeven.

Uw biedingen bepalen de manier waarop uw budget wordt uitgegeven. U kunt uw geld gebruiken om mensen uw advertentie te laten zien, op uw advertentie te klikken of om een conversie op uw site te genereren. Meer informatie over campagnebudgetten en biedingen

Uw biedstrategie en budget instellen

1. Kies uw biedstrategie. Uw biedstrategie bepaalt hoe u biedingen optimaliseert om uw advertentiedoelen te bereiken.
    Met uw biedstrategie kunt u bijvoorbeeld aangeven dat u het aantal weergaven wilt stimuleren (CPV), meer vertoningen wilt genereren (CPM), zo veel mogelijk conversies wilt realiseren tegen de ingestelde doelkosten per actie (CPA) of het maximale aantal conversies binnen uw budget wilt krijgen.
  2. Geef uw budget op. U kunt een totaalbudget voor een campagne kiezen (het bedrag dat u bereid bent te besteden aan de hele campagne) of een dagbudget (het gemiddelde bedrag dat u elke dag wilt besteden).

Totaalbudget van campagne

Google Ads verspreidt uw totaalbudget zo gelijkmatig mogelijk over de duur van uw campagne en houdt hierbij rekening met variaties in de hoeveelheid verkeer op verschillende dagen om de prestaties van uw campagne te optimaliseren. U betaalt alleen voor het bedrag dat u opgeeft voor een campagne, zelfs als Google Ads meer weergaven of vertoningen genereert dan uw budget toestaat.

Dagbudget

Op dagen dat de kans op klikken en conversies groter is, geeft u mogelijk meer uit. Maar gedurende de maand is uw budget gemiddeld gelijk aan het bedrag dat u in Google Ads opgeeft.

3. Stel een start- en einddatum in voor uw campagne (vereist als u een totaalbudget voor de campagne gebruikt).

Als uw campagne het budget volledig overschrijdt, door of de daglimiet (voor dagbudgetten) of het gemiddelde dagbudget (voor totaalbudgetten van campagnes) te bereiken, kunt u overwegen uw budget te verhogen om uw succes te vergroten. Als dat niet het geval is, kunt u uw targeting, biedingen en advertenties aanpassen om te checken of uw campagne beter presteert.

3. Mensen bereiken die naar uw merk of bedrijf zoeken

In uw campagne kunt u met campagnetargeting mensen bereiken die zich op een bepaalde locatie bevinden, die een bepaalde taal spreken of die een bepaalde interesse hebben. Bovendien kunt u in Google Ads contentuitsluitingen toevoegen aan uw campagnes, zodat uw advertenties niet worden weergegeven naast gevoelige content. Meer informatie over targeting

Campagnetargeting instellen

1. Kies de netwerken waarin u advertenties wilt weergeven. Een netwerk is een plaats waar uw advertenties kunnen worden weergegeven. Voor advertenties kunnen dat onder andere de volgende zijn:

Zoekresultaten van YouTube

Uw advertenties kunnen worden weergegeven naast zoekresultaten op YouTube. Deze optie is alleen beschikbaar voor campagnes met in-feed videoadvertenties.

YouTube-video's

Uw advertenties kunnen worden weergegeven in YouTube-video's, op kanaalpagina's en op de homepage van YouTube.

Videopartners in het Display Netwerk

Wordt ook wel Google-videopartners genoemd. Uw advertenties kunnen worden weergegeven op sites en in apps in het Display Netwerk. We raden u aan deze optie geselecteerd te houden, om zo uw bereik buiten YouTube te kunnen vergroten.

2. Selecteer de taalvoorkeuren voor uw advertenties. Afhankelijk van de talen die u selecteert, worden uw advertenties getoond aan mensen die sites en apps bezoeken die overeenkomen met die talen. Meer informatie over targeting op taal
  3. Selecteer de geografische locaties van de gebruikers aan wie uw advertenties worden weergegeven. Meer informatie over targeting op locatie
  4. Kies de instellingen voor contentuitsluiting waarmee u kunt voorkomen dat uw campagnes worden weergegeven naast content die mogelijk niet geschikt is voor uw merk of product.

Voorraadtypen

Met voorraadtypen kunt u zich afmelden voor groepen met gevoelige content die niet zijn afgestemd op het merk of de boodschap van uw campagne. Meer informatie over voorraadtypen

Uitgesloten typen en labels

Selecteer de contenttypen en labels voor digitale content die u wilt uitsluiten van uw videocampagne. U kunt uw advertenties bijvoorbeeld uitsluiten voor weergave naast live videostreams of voor content die is bedoeld voor volwassenen. Meer informatie over contenttypen en labels voor digitale content

5. (Optioneel) Klik op Aanvullende instellingen om apparaatspecifieke targeting in te stellen, te beperken hoe vaak uw advertenties worden weergegeven aan mensen of om een advertentieplanning in te stellen.

Apparaattargeting

Met apparaattargeting wordt uw bereik beperkt tot specifieke apparaten. De apparaten die u kunt targeten, omvatten computers, mobiele apparaten, tablets en tv-schermen. Meer informatie over apparaattargeting

Nadat u de campagnetargeting heeft ingesteld, stelt u de targeting voor advertentiegroepen in.

4. Uw advertenties ordenen met advertentiegroepen

U kunt advertentiegroepen maken om uw advertenties te ordenen op basis van een gemeenschappelijk thema. Als u op uw website bijvoorbeeld desserts, dranken en snacks verkoopt, kunt u één advertentiegroep voor elke productcategorie maken (voor een totaal van 3 advertentiegroepen). Met advertentiegroepen kunt u uw targeting verfijnen om een beoogde doelgroep beter te bereiken.

1. Definieer welke mensen u met uw advertenties wilt bereiken. U kunt kiezen uit:
    • Demografie: met demografische targeting kunt u mensen bereiken die waarschijnlijk deel uitmaken van de door u gekozen demografische groepen, op basis van onder andere leeftijd, geslacht, ouderlijke status of gezinsinkomen. Meer informatie over demografische targeting.
    • Doelgroep: doelgroepen zijn groepen mensen met specifieke interesses, intenties en demografische kenmerken, zoals ingeschat door Google. Meer informatie over doelgroeptargeting
  2. Verfijn uw targeting door relevante zoekwoorden, onderwerpen en plaatsingen toe te voegen.

Nu u uw targeting heeft ingesteld, kunt u uw advertenties gaan maken.

5. Relevante advertenties maken

Als u uw advertenties maakt, richt u zich op voor advertenties relevante koppen, call-to-actions en andere functies voor advertentiemateriaal die uw kijkers aansporen tot actie. U kunt meerdere advertenties (maximaal 30) maken wanneer u uw campagne maakt. U kunt met onze vooraf ingevulde templates een video maken in de Itembibliotheek, of een video selecteren die u naar YouTube heeft geüpload.

Een video maken met de Itembibliotheek

U kunt een video voor uw campagne maken in de Itembibliotheek. U kunt ook een video maken terwijl u een nieuwe videocampagne maakt.

1. Log in op uw Google Ads-account.
  2. Klik op Tools en instellingen.
  3. Klik onder Gedeelde bibliotheek op Itembibliotheek.
  4. Klik op de plusknop  en daarna op Video maken.
  5. Kies een template voor uw video. U kunt op de templates klikken om een voorbeeld ervan te bekijken voordat u een selectie maakt.
  6. Voeg items toe aan de template. Sommige items die u misschien nodig heeft, zijn de HEX-codes voor het logo, de kleuren, afbeeldingen en tekst van uw merk.
    • U kunt vooraf gedefinieerde lettertypen en muziek kiezen uit de Google Ads-bibliotheek.
    • U kunt de afbeeldingen zo nodig bijsnijden, zodat ze in de template passen.
    • U kunt de aanbevelingen van de tool gebruiken voor het type en de grootte van het item
      (zoals een lifestyle of een productafbeelding).
    • Nadat alle items zijn geselecteerd, kunt u de scènes gebruiken die zijn geüpdatet in het storyboard onderaan het scherm om een voorbeeld te bekijken van hoe de video eruit komt te zien.
  7. Klik op Video maken nadat u alle items heeft toegevoegd.
  8. Wacht tot de video is gemaakt. Dit kan een paar minuten duren.
  9. Als uw video klaar is, kunt u een voorbeeld bekijken.
    • Het geluid van de video staat standaard uit, maar u kunt het geluid aanzetten om de video met de soundtrack te bekijken. Als u meer wijzigingen wilt aanbrengen, selecteert u Video bewerken om aanvullende bewerkingen door te voeren.
  10. Als u tevreden bent, selecteert u het YouTube-kanaal waarnaar u de video wilt uploaden.
  11. Bevestig het volgende voordat u het YouTube-kanaal selecteert:
  12. Ook als u niet weet wie de eigenaar is of hoe u een merkaccount beheert, kunt u de tool Video's maken gebruiken.
    • Google Ads maakt een intern eigen kanaal voor u. Er gelden een paar beperkingen voor deze aanpak:
      • De video's op dit eigen kanaal worden verborgen.
      • U kunt bepaalde Google Ads-functies zoals reeksen videoadvertenties niet gebruiken.
      • U kunt geen videogegevens (zoals de naam, beschrijving of tags) bewerken en u kunt de video niet verwijderen.
    • U kunt een nieuw kanaal maken waarvan u de eigenaar bent.
  13. Klik op Terug naar Itembibliotheek. Uw nieuwe video wordt hier opgeslagen.
    • Nadat u de video heeft opgeslagen, kan deze niet meer worden bewerkt. Als u meer wijzigingen wilt aanbrengen, moet u een nieuwe video maken.
  14. U kunt ook een video maken terwijl u een nieuwe videocampagne maakt.
    • Klik onder Nieuwe video nodig? op Maak er een in een paar eenvoudige stappen. Er wordt een nieuw tabblad geopend in uw browser.

Uw advertenties maken

1. Zoek een video die u heeft geüpload naar YouTube of geef de video-URL op van YouTube.
    • U kunt ook een video selecteren die u in de Itembibliotheek heeft gemaakt of een video maken terwijl u uw campagne maakt.
  2. Kies een geschikte advertentie-indeling. Als een specifieke advertentie-indeling niet beschikbaar is voor de campagne, krijgt u een bericht in Google Ads. Afhankelijk van het doel dat u heeft geselecteerd, kunt u kiezen uit de volgende opties:
  3. Geef de uiteindelijke URL op. Dit is de landingspagina waarop mensen terechtkomen als ze op uw advertentie klikken.
    • Standaard wordt in de tekst van uw advertentie alleen het domein weergegeven. Als uw uiteindelijke URL bijvoorbeeld 'www.example.com/shoes' is, wordt 'www.example.com' weergegeven in uw advertentie. Voeg een zichtbare URL toe om meer van de URL weer te geven in uw advertentie.
  4. Geef de zichtbare URL op. Dat kan de uiteindelijke URL zijn of een kortere versie daarvan. Deze zichtbare URL heeft geen invloed op de pagina waarop mensen terechtkomen als ze op uw advertentie klikken.
  5. Geef een aantrekkelijke call-to-action op waarmee mensen worden doorgestuurd naar de website die is opgegeven als uiteindelijke URL.
  6. Geef een kop op die wordt weergegeven als de primaire regel tekst om uw product of service te promoten.
  7. (Optioneel) Klik op URL-opties voor advertenties (geavanceerd) om een trackingtemplate, een achtervoegsel voor de uiteindelijke URL of aangepaste parameters voor de uiteindelijke URL toe te voegen. Met trackingparameters kunt u bijhouden waar uw verkeer vandaan komt, bijvoorbeeld van mobiele apparaten.
  8. Voeg een begeleidende banner toe om een afbeelding of een groep afbeeldingen te genereren die naast uw video wordt weergegeven. Begeleidende banners worden alleen weergegeven op computers. U kunt een afbeelding selecteren die automatisch wordt gegenereerd op basis van de video's in uw YouTube-kanaal (aanbevolen) of een afbeelding die u handmatig uploadt als begeleidende banner.
  9. Geef een naam op voor uw advertentie.
  10. Klik op Campagne maken als de advertentie er goed uitziet.

En nu?

Als u uw campagne heeft ingesteld, kan het enkele dagen duren voordat uw advertenties worden weergegeven. Advertenties worden meestal binnen een dag goedgekeurd. Het kan langer duren voordat de prestaties volledig zijn geoptimaliseerd door biedingen.

Uw videocampagne optimaliseren

Wilt u uw videocampagnes nog beter maken? Lees dan de praktische tips en trucs in onze optimalisatiehandleidingen.

Meer informatie over subtypen videocampagnes

Check de volgende informatie voor specifiekere instructies over campagnesubtypen: