Felsöka Classroom (för lärare)

Den här artikeln riktar sig till lärare Information för elever finns här.

Så här åtgärdar du problem i Classroom.

Öppna alla  |  Stäng alla

Logga in

Jag kan inte logga in i Classroom

Beroende på undervisningsform loggar du in i Classroom med något av följande slags användarkonton:

• Skolkonto (Google Workspace for Education-konto) – konfigureras av en ackrediterad skola. Det ser ut så här: du@dinskola.edu.
  • Personligt Google-konto – konfigureras av dig. Personliga Google-konton brukar användas utanför skolmiljön, till exempel vid hemundervisning. Det ser ut så här: du@example.com.
  • Google Workspace--konto – konfigureras av organisationens administratör. Det ser ut så här: du@dittforetag.se.

Något av följande felmeddelanden kan visas om det inte går att logga in i Classroom:

Felmeddelande Vad det innebär Vad du kan göra
Du kan inte använda Classroom med det här kontot. Du försökte logga in med ett annat Google Workspace-konto.
  • Logga ut och logga in igen med Google Workspace for Education-kontot eller ditt personliga Google-konto.
  • I appen blir du ombedd att lägga till ett annat konto. Logga in med Google Workspace for Education-kontot eller ditt personliga Google-konto.
Administratören har inte aktiverat Classroom. Administratören har inte aktiverat Classroom för Google Workspace for Education-kontot. Kontakta skolans administratör och be att Classroom aktiveras. Mer information finns i Styra användaråtkomst till Classroom.

Läs mer i Så här loggar du in i Classroom.

Jag är lärare med ett Google Workspace for Education-konto, men jag är inloggad som elev
Kontakta administratören och be att rollen ändras i Classroom. Mer information finns i Ändra en användares roll från elev till lärare.

Klasser

Det går inte att skapa klasser
Om du har ett Google Workspace for Education-konto men inte kan lägga till en klass kan Google Workspace-administratören behöva verifiera att du är lärare. Kontakta administratören om du behöver hjälp. Administratörer hittar anvisningar i hjälpartikeln Verifiera lärare och ange behörigheter.
Obs! Om du använder ett personligt Google-konto kan du bara skapa ett begränsat antal klasser. Läs mer om begränsningar i Classroom.
Hur gör jag om jag vill radera, arkivera eller ångra arkivering av en klass? Hur tar jag bort en elev?

Konfigurera import av klasslista från SIS

Du kan konfigurera import av klasslistor från SIS i Classroom. Mer information finns i Vanliga frågor om import av klasslistor från SIS.

Inbjudningar

Jag kan inte bjuda in elever eller lärare till min klass
Något av följande felmeddelanden kan visas om det inte går att bjuda in en elev eller hjälplärare till en klass:
Felmeddelande Vad det innebär Vad du kan göra
Det går inte att bjuda in användare från den här domänen. Du försöker bjuda in en användare på en domän som inte har godkänts av administratören. Be administratören att uppdatera inställningarna för klassmedlemskap för domänen.
Det går inte att bjuda in fler klassmedlemmar. Du har överskridit den tillåtna kvoten av inbjudningar under en dag. Testa att bjuda in fler till klassen nästa dag.
Det går inte att visa gruppmedlemmar. Du försöker bjuda in en grupp i Google Grupper som du inte har åtkomst till. Be gruppens ägare att ge dig behörighet att se vilka gruppens medlemmar är och deras e-postadresser. Läs mer

Du kan läsa mer om inbjudningar och begränsningar i Bjuda in elever till en klass och Bjuda in lärare till en klass.

Jag kan inte bjuda in grupper av elever eller lärare till min klass
Lärare som använder Google Grupper kan bjuda in en grupp elever eller en grupp hjälplärare till en klass.
Så här bjuder du in elever eller andra lärare med Google Grupper:
  • Du behöver inte vara ägare till gruppen, men du måste vara medlem.
  • Du måste ha behörighet att se vilka gruppens medlemmar är och deras e-postadresser.
Om felmeddelandet Det går inte att visa gruppmedlemmar visas ber du gruppens ägare att ge dig behörighet att se gruppens medlemmar och deras e-postadresser. Läs mer
Mina elever kan inte använda kurskoden
Om kurskoden inte fungerar kan du återställa den och ge eleverna den nya koden. Läs mer om hur du återställer kurskoden.

Uppgifter

Går det att återställa en raderad hemuppgift?
Det går inte att återställa raderade hemuppgifter. Du kanske däremot har tillgång till bilagor som eleverna har skickat i Classroom-mappen på Google Drive.
Knappen Lämna in fungerar inte för elever
Om du använder Classroom med ett personligt Google-konto och knappen Lämna in inte fungerar för eleverna kanske ditt lagringsutrymme på Google Drive är fullt.
När eleverna lämnar in arbeten sparas de i klassmappen på Drive. Om lagringsutrymmet på Drive är fullt kan eleverna inte lämna in arbeten. Då visas ett felmeddelande när de klickar på Lämna in.
Testa det här:
  1. Du kan kolla ditt lagringsutrymme på Google Drive genom att öppna lagringsutrymmet på Drive.
  2. Frigör utrymme på Google Drive, Gmail och Google Foto.
    Du hittar anvisningar i artikeln Frigöra utrymme på Google Drive och öka lagringsutrymmet.
  3. Be sedan eleverna att lämna in sina arbeten igen.

Vill du ha mer lagringsutrymme på Drive?

Det går inte att kopiera en bilaga åt eleverna
Om alternativet för bilagor Gör en kopia för varje elev inte fungerar försöker du med följande:

Vill du ha mer lagringsutrymme på Drive?

Jag kan inte skicka in en hemuppgift
Om du försöker skicka in en hemuppgift och får felmeddelandet Det gick inte att bifoga filen kan du prova de här metoderna i stället:
  • Bifoga videon i flödet och klistra sedan in länken i hemuppgiften.
  • Öppna mappen Klassuppgifter, ladda upp filen till klassens Drive-mapp och dela sedan filen med klassgruppen.
  • Ladda upp samma fil igen som en separat kopia och bifoga sedan filen till klassen.
Hur rapporterar jag ett problem eller begär en ny funktion?

Dator

Klicka på Hjälp nere till vänster i Classroom följt av Skicka feedback.

Android

1. Tryck på menyn följt avHjälp.

2. Tryck på Skicka feedback.
  3. Skriv dina kommentarer och tryck på Skicka .

iOS

1. Tryck på menyn följt avSkicka feedback till Google.

2. Skriv dina kommentarer och tryck på Skicka .

E-post

Jag kan inte skicka eller ta emot e-post
Om du och eleverna inte kan skicka eller ta emot e-postmeddelanden med Google Workspace for Education-kontona kan det hända att administratören har inaktiverat Gmail. Kontakta Google Workspace-administratören
Jag kan inte bjuda in eller skicka e-post till vårdnadshavare
Gör så här om du har ett Google Workspace for Education-konto och inte ser alternativen för vårdnadshavare i Classroom:
  • Öppna Classroom via en webbläsare (inte via en mobilapp).
  • Kontakta administratören och bekräfta att du är lärare.
  • Kontakta administratören och be om behörighet att hantera e-postsammanfattningar för vårdnadshavare.

Obs! Funktionen för att skicka e-post till vårdnadshavare är inte tillgänglig om du använder Classroom med ett personligt Google-konto.

Klassvideomöten

Jag kan inte skapa eller gå med i ett videomöte i Meet
Om Google Meet inte är tillgängligt eller om det blir prestandaproblem som dålig videokvalitet, att det inte går att gå med eller liknande, kontrollerar du om tjänsten Meet fungerar som den ska i statusöversikten för Google Workspace.
Om statusen för Google Meet i statusöversikten för Google Workspace är en gul eller röd ikon kan Meet fungera dåligt eller vara otillgängligt. Du kan hitta lösningar i Felsöka problem med Google Meet och Kända problem med Google Meet.
Mina videoinspelningar hamnar på elevens Drive
Om inspelningen av ett videomöte i klassen hamnar på en elevs Google Drive av misstag kan eleven ha klickat på möteslänken före läraren. Inspelningen hamnar hos den som först klickar på en möteslänk, även om den personen inte startar mötet eller går med.
Som lärare ber du administratören att göra följande:

Om administratören tillåter eleverna att skapa möten och det här problemet uppstår testar du följande när du håller videomöten:

Google Drive

Går det att ändra klassens behörighet på Drive?
Du bör inte ändra behörigheterna för klassens mapp på Google Drive manuellt. Om du gör det kan du få problem med att
  • skapa hemuppgifter
  • lämna tillbaka uppgifter
  • överföra klassen till en ny ägare.
Om du råkar ut för något av detta ber du Google Workspace-administratören kontrollera om behörigheterna har ändrats i granskningsloggen för Drive.
Hur vet jag om klassens lagringsutrymme på Drive är fullt?
Du kan kolla klassens lagringsutrymme på Drive genom att öppna lagringsutrymmet på Drive. Kontrollera att du är inloggad med samma konto som du använder i Classroom.
Om du använder Classroom med ett personligt Google-konto och lagringsutrymmet håller på att ta slut kan du frigöra utrymme på Drive och öka lagringsutrymmet.
Du hittar anvisningar om hur du öppnar Drive-mappen i Classroom i artikeln Öppna Google Drive-mappen.
Hur får jag mer lagringsutrymme på Drive?
Om du använder Classroom med ett personligt Google-konto: