Overzicht van rapporten

Een overzicht van de rapporten en tools van Search Console

Hier volgt een samenvatting van de huidige Search Console-rapporten en waar deze voor worden gebruikt. Nu we bezig zijn met de overstap van de oude versie naar de nieuwe versie van Search Console, worden sommige van de oude rapporten en tools vervangen door nieuwe versies. De oude Search Console-pagina's die al zijn vervangen door nieuwe versies, worden hier niet genoemd.

Nieuwe versie van Search Console

Rapport of tool Beschrijving

Overzichtspagina

Toont een samenvatting van de status van je property, inclusief eventuele handmatige acties of beveiligingsproblemen die van toepassing zijn op je site, diagrammen van het totale aantal klikken en fouten/geldige geïndexeerde pagina's, en samenvattingen van fouten/geldige verbeteringen voor je site (voor mobiele apparaten geschikte URL's, AMP-pagina's, gestructureerde gegevens die zijn gevonden op je site).

Voorgesteld gebruik: Als je slechts af en toe inlogt, controleer dan op handmatige acties of beveiligingsproblemen. Kijk naar pieken in dekking of verbeteringsfouten. Als deze aanwezig zijn, open je het rapport om de problemen te verhelpen. Kijk naar aanzienlijke afnamen in het aantal klikken. Als deze aanwezig zijn, open je het rapport om onderzoek te doen.

Nuttig voor: Iedereen

Prestatierapport

Ontdek hoeveel mensen je site hebben bekeken en erop hebben geklikt op Google Zoeken, voor welke zoekopdrachten je site is weergegeven op Zoeken en je gemiddelde positie in de zoekresultaten.

Gegevens omvatten klikken, vertoningen, CTR en de positie van je site, evenals zoekopdrachtreeksen waarnaar gebruikers hebben gezocht.

Gegevens kunnen worden gegroepeerd op pagina-URL, land van zoekopdracht of apparaattype.

Voorgesteld gebruik: Controleer regelmatig op toenamen of afnamen in het aantal klikken of vertoningen. Bestudeer de zoekopdrachtreeksen die je site weergeven en kijk of de door jou verwachte zoekopdrachten je site weergeven. Lees meer informatie over verkeersafname op je site.

Nuttig voor: SEO's, site-eigenaren [Documentatie]

URL-inspectietool

Bekijk de informatie die de Google-index heeft over een specifieke URL op je site of test een live pagina. De informatie is vrij uitgebreid en bevat pagina-html-code en -fouten, fouten en code met betrekking tot AMP/mobiel gebruiksgemak, JavaScript-uitvoer, en fouten die zijn aangetroffen tijdens het genereren van de pagina, voor de pagina geselecteerde canonieke URL's, en meer. Gebruik de tool door een URL te typen in de balk bovenaan Search Console.

Voorgesteld gebruik: Gebruik dit rapport om eventuele crawlfouten op te lossen die Google op je site heeft aangetroffen. Je kunt deze tool openen door op een specifieke URL in het dekkingsrapport te klikken. Je kunt dit rapport ook gebruiken om problemen op een pagina te verhelpen en een pagina opnieuw te testen voordat je de pagina opnieuw indient voor indexering.

Nuttig voor: SEO's, ontwikkelaars [Documentatie]

Dekkingsrapport

Geeft de indexstatus weer voor alle pagina's op je site. Pagina's worden gegroepeerd op basis van of ze zijn of kunnen worden geïndexeerd, met een beschrijving waarom deze pagina's wel of niet kunnen worden geïndexeerd.

Voorgesteld gebruik: Scan regelmatig op pieken in het aantal fouten of afnamen in de geïndexeerde totalen om crawlproblemen op je site te identificeren.

Nuttig voor: SEO's, ontwikkelaars/sitebeheerders [Documentatie]

Het rapport 'Sitemaps'

Toont de sitemaps die zijn ingediend voor je site, sitemapstatistieken en eventuele fouten die Google heeft aangetroffen tijdens de verwerking van je sitemaps.

Voorgesteld gebruik: Controleer regelmatig om te zien of Google je sitemaps kan verwerken of gebruik het rapport voor foutopsporing als Google geen nieuwe pagina's op je site kan vinden.

Nuttig voor: SEO's [Documentatie]

Het rapport 'Mobiel gebruiksgemak'

Bekijk een evaluatie van mobiel gebruiksgemak voor alle geïndexeerde pagina's op je site.

Voorgesteld gebruik: Controleer regelmatig om problemen met betrekking tot mobiel gebruiksgemak op je site op te sporen.

Nuttig voor: SEO's, ontwikkelaars [Documentatie]

AMP-rapport

Bekijk welke AMP-pagina's op je site wel of niet kunnen worden geïndexeerd.

Voorgesteld gebruik: Controleer regelmatig op problemen die invloed hebben op alle AMP-pagina's op je site, of om te zien of er een onverwachte piek in het aantal fouten of een afname in het aantal geïndexeerde AMP-pagina's is.

Nuttig voor: SEO's, ontwikkelaars [Documentatie]

Statusrapporten met uitgebreide resultaten

Bekijk welke uitgebreide resultaten wel en niet konden worden gecrawld door Google. Er wordt slechts een subset van uitgebreide resultaten ondersteund door dit rapport. Bekijk de documentatie voor meer informatie over ondersteunde typen. Een bepaald rapporttype wordt alleen weergegeven als Google items van dat type op je site heeft gevonden.

Voorgesteld gebruik: Scan regelmatig op fouten en verhelp de problemen. Kan ook worden gebruikt om te zien hoeveel uitgebreide resultaten van een bepaald type door Google kunnen worden verwerkt.

Nuttig voor: SEO's, ontwikkelaars [Documentatie]

Het rapport 'Handmatige acties'

Toont alle handmatige acties tegen je site.

Voorgesteld gebruik: Als je een handmatige actie tegenkomt op de overzichtspagina, open je het rapport voor meer informatie over deze actie en hoe je het probleem kunt verhelpen, en om een verzoek tot heroverweging in te dienen nadat je het probleem hebt opgelost.

Nuttig voor: Iedereen [Documentatie]

Het rapport 'Beveiligingsproblemen'

Geeft beveiligingsproblemen weer die Google heeft gedetecteerd op je site.

Voorgesteld gebruik: Als je een beveiligingsprobleem ziet op je overzichtspagina of als er browsermeldingen voor je site worden weergegeven vanwege gevaarlijke of gehackte content, open je het rapport voor meer informatie over het probleem en hoe je het probleem kunt oplossen, en om een verzoek tot heroverweging in te dienen nadat je het probleem hebt opgelost.

Nuttig voor: Iedereen [Documentatie]

Het rapport 'Links'

Toont de sites die een link naar jouw site bevatten, welke linktekst wordt gebruikt en interne linkdoelen op je eigen site.

Voorgesteld gebruik: Kan worden gebruikt om vast te stellen of spamsites en nuttige sites links naar jouw site bevatten.

Nuttig voor: SEO's [Documentatie]

AMP-testtool

Test een AMP-pagina op geldigheid.

Nuttig voor: Ontwikkelaars, technische SEO's [Documentatie]

Tool voor mobielvriendelijke tests

Test of een bepaalde pagina geschikt is voor mobiele apparaten.

Nuttig voor: Ontwikkelaars, technische SEO's [Documentatie]

Oude versie van Search Console

Voor deze tools en rapporten is nog geen volledige vervanging aanwezig in de nieuwe versie van Search Console.

Rapport of tool Beschrijving
De tool 'URL's verwijderen'

Met deze tool wordt een URL tijdelijk verwijderd uit de zoekresultaten van Google. De duur van de verwijdering varieert en is afhankelijk van veel factoren. Dit is alleen nuttig voor onmiddellijke verwijdering van een URL van Google, waarna je meteen aanvullende stappen moet nemen om te voorkomen dat de URL opnieuw wordt weergegeven, zoals verwijdering van de pagina van de site of beveiliging van de pagina door middel van een wachtwoord.

Je moet eigenaar van de property van de URL zijn in Search Console. Raadpleeg in andere gevallen Informatie verwijderen uit zoekresultaten van Google > Ik beheer de webpagina niet.

Nuttig voor: Site-eigenaren op Search Console [Documentatie]

Crawlstatistieken

Geeft aan hoe vaak Google je site crawlt en hoeveel verzoeken er door Google worden gestuurd.

Voorgesteld gebruik: Als je site wordt overspoeld door Google-crawlverzoeken, kun je het probleem hier bijhouden en een verlaagde crawlsnelheid aanvragen.

Nuttig voor: Gevorderde SEO's, websitebeheerders [Documentatie]

robots.txt-tester

Test de syntaxis van je robots.txt-bestand en of het een bepaalde URL blokkeert.

Voorgesteld gebruik: Goed voor het testen van de syntaxis van je robots.txt-bestand en voor foutopsporing/oplossen van geblokkeerde bronnen of pagina's op je site.

Nuttig voor: SEO's, ontwikkelaars [Documentatie]

De tool 'URL-parameters'

Geef Google informatie over speciale parameters die je in je pagina-URL's gebruikt die belangrijke pagina- of sitewijzigingen activeren, zoals een landparameter waarmee de content van de site wordt aangepast, om Google in staat te stellen de pagina of site beter te crawlen.

Voorgesteld gebruik: Uitsluitend voor gevorderde gebruikers. Je kunt de crawling van je site beschadigen als je niet weet wat je doet.

Nuttig voor: Gevorderde SEO's, ontwikkelaars [Documentatie]

Internationale targeting

Spoor fouten op met hreflang-instellingen op meertalige sites of stel een land in om te targeten in je zoekresultaten.

Voorgesteld gebruik: Gebruik dit wanneer je hreflang-tags aan je site toevoegt om voor correcte crawling te zorgen van verschillende talen of regio's. Gebruik dit om één primair targetland voor je site in te stellen, als dit niet duidelijk naar voren komt in je sitecontent.

Nuttig voor: SEO's [Documentatie]

De tool 'Data Highlighter'

Een eenvoudige tool om Google te helpen gegevens op te halen uit templatepagina's op je site.

Voorgesteld gebruik: Als je site veel pagina's met templategegevens bevat (zoals busroutes of afspraken) en je om de een of andere reden geen gestructureerde gegevens kunt gebruiken, kun je deze tool inzetten om Google te helpen vergelijkbare gegevens op te halen van identiek gecodeerde pagina's. Je moet Google telkens wanneer je het ontwerp van de pagina wijzigt opnieuw trainen.

Nuttig voor: Website-eigenaren [Documentatie]

Opmaakhulp voor het structureren van data

Een tool waarmee je gestructureerde gegevens voor je pagina kunt genereren.

Voorgesteld gebruik: Als je alleen maar wilt weten hoe je gestructureerde gegevens op je site gebruikt, kun je met deze tool aanvankelijke gestructureerde gegevens voor een bestaande pagina genereren.

Nuttig voor: Website-eigenaren [Documentatie]