Använda ett skärmläsningsprogram med Classroom på datorn (för lärare)

Den här artikeln är för lärare.

Synskadade lärare kan använda Classroom med hjälp av ett skärmläsningsprogram på sina datorer och mobila enheter. Den här artikeln handlar om skärmläsningsprogram på datorer, men skärmläsningsprogram stöds även på mobila enheter.

I den här artikeln finns avsnitt om vilka webbläsare som rekommenderas för skärmläsningsprogram, navigering i Classroom, hur du slutför vanliga läraruppgifter i Classroom och relaterade resurser

Välj ett alternativ om du vill hoppa till en viss läraruppgift nedan:

Rekommenderade webbläsare och skärmläsningsprogram

Beroende på vilken enhet du använder rekommenderar vi följande skärmläsningsprogram och webbläsare:

• ChromeVox på ChromeOS-enheter
  • NVDA eller JAWS med Firefox eller webbläsaren Chrome på Windows-enheter
  • VoiceOver med webbläsaren Chrome på Mac-enheter

Navigera i Classroom

När du öppnar Classroom visas startsidan för Classroom, som även kallas sidan Klasser. Det finns tre huvudområden på sidan Klasser:

• Huvudområdet för navigering – Hitta klasser, kalendrar och aviseringsinställningar och arkiverade klasser. Du kan också öppna huvudområdet för navigering när du har en klass öppen och återgå till sidan Klasser.
  • Banner – Hitta allmänna inställningar och kontroller, inklusive Google-fältet där du kan byta till andra appar och användarkonton.
  • En lista över dina klasser – Hitta alla klasser du undervisar eller är inbjuden att undervisa. Det finns ett klasskort med knappar och länkar för varje klass.

Inom varje klass finns det fyra huvudområden:

• Sidan Flöde – Publicera meddelanden till klassen och öppna klassinställningarna.
  • Sidan Klassuppgifter – Skapa och lägg upp frågor, hemuppgifter och quiz-uppgifter. Du kan även lägga upp material, till exempel en kursplan. Du kan ordna dina inlägg under ämnen du skapar.
  • Sidan Personer – Bjud in elever eller hjälplärare att gå med i klassen och skicka e-post till elever, vårdnadshavare eller hjälplärare.
  • Sidan Betyg – Du kan ange, granska och skicka tillbaka elevbetyg på sidan Betyg. Om du betygsätter en elevs arbete i ett annat område i Classroom, till exempel betygsverktyget i Classroom, uppdateras betyget automatiskt till sidan Betyg.

Slutföra pedagoguppgifter i Classroom med ett skärmläsningsprogram

Skapa en klass

1. Öppna classroom.google.com och klicka på Logga in.

Logga in på Google-kontot. Till exempel du@dinskola.edu eller du@gmail.comLäs mer.

2. Logga in med det konto du använder i skolan. Om du redan är inloggad och behöver byta konto navigerar du till knappen Google-konto i bannern på sidan Klasser och trycker på Retur. Sedan väljer du ditt konto eller lägger till det.
  3. Navigera till knappen Skapa eller gå med i en klass på bannern på sidan Klasser och tryck på Retur.
  4. Välj menyalternativet Skapa klass och tryck på Retur.
    Fönstret Skapa klass öppnas så att du kan ange dina klassuppgifter.
  5. Ange klassnamn (obligatoriskt), avsnitt, ämne och rum. Navigera sedan till knappen Skapa och tryck på Retur. Du är nu i din nya klass på fliken Flöde.

Mer information finns i Skapa en klass.

Bjuda in elever eller hjälplärare till en klass

Du kan bjuda in elever eller hjälplärare att gå med i klassen på två sätt: med en inbjudan eller med klasskoden. Om du skickar en inbjudan får andra ett e-postmeddelande och klassen visas på sidan Klasser. Om du delar klasskoden loggar andra in i Classroom och anger koden för att gå med i klassen.

Välj ett alternativ om du vill hoppa till anvisningarna nedan:

Så här bjuder du in elever eller hjälplärare med en inbjudan:

1. Öppna classroom.google.com och klicka på Logga in.

Logga in på Google-kontot. Till exempel du@dinskola.edu eller du@gmail.comLäs mer.

2. Logga in med det konto du använder i skolan.
  3. Navigera till klassen på sidan Klasser och tryck på Retur när du hör klassnamnet.
    Klassen är nu öppen på fliken Flöde.
  4. Navigera till fliken Personer och tryck på Retur.
  5. På sidan Personer navigerar du till knappen Bjud in lärare eller knappen Bjud in elever och trycker på Retur. Baserat på ditt val öppnas fönstret Bjud in lärare eller Bjud in elever.
    Tips! Bjud enbart in elever med knappen Bjud in elever och enbart lärare med knappen Bjud in lärare.
  6. Ange namnen eller e-postadresserna på dem du vill bjuda in.
    Tips! När du anger ett namn eller en e-postadress visas en lista med föreslagna personer i sökresultaten. Du kan välja personer i listan.
  7. När du har lagt till personer i inbjudan navigerar du till knappen Bjud in och trycker på Retur.
    De inbjudna personerna får ett e-postmeddelande med din inbjudan.

Så här bjuder du in elever eller hjälplärare med klasskoden:

Du kan dela kurskoden på olika sätt. Du kan till exempel dela den i ett e-postmeddelande eller använda en projektor för att visa den.

1. Öppna classroom.google.com och klicka på Logga in.

Logga in på Google-kontot. Till exempel du@dinskola.edu eller du@gmail.comLäs mer.

2. Logga in med det konto du använder i skolan.
  3. Navigera till klassen på sidan Klasser och tryck på Retur när du hör klassnamnet.
    Klassen är nu öppen på fliken Flöde.
  4. (Valfritt) Om du vill visa klasskoden med en projektor navigerar du till knappen Visa och trycker på Retur. Den förstorade koden visas i ett fönster. Om du vill göra koden ännu större navigerar du till knappen Helskärm i fönstret och trycker på Retur
  5. (Valfritt) Om du vill dela klasskoden i ett e-postmeddelande navigerar du till knappen Klassinställningar på sidan Flöde och trycker på Retur. Gör så här i Klassinställningar:
    1. Navigera till menyalternativet Klassregistreringskod och tryck på Retur
    2. Välj Kopiera i listan med menyalternativ.
      Koden kopieras till Urklipp. Du kan stänga sidan Klassinställningar.
    3. Klistra in koden i ett e-postmeddelande för dina elever eller hjälplärare.

Mer information finns i Bjuda in eleverna till en klass eller Lägga till en hjälplärare i en klass

Skapa en hemuppgift

Uppgifter som du skapar publiceras på sidan Klassuppgifter. Du kan även visa eller dölja inlägg i klassuppgifter på sidan Flöde. När du skapar en uppgift kan du publicera den direkt eller schemalägga den så att den publiceras senare.

Du kan lägga till filer och bilagor i en uppgift. När du bifogar en fil i en uppgift kan du ställa in elevbehörigheter för bilagan till Eleverna kan visa filen, Eleverna kan redigera filen eller Gör en kopia för varje elev. Om du väljer Gör en kopia för varje elev får varje elev en individuell kopia av filen att arbeta med.

Steg 1 av 3: Skapa uppgiften

1. Öppna classroom.google.com och klicka på Logga in.

Logga in på Google-kontot. Till exempel du@dinskola.edu eller du@gmail.comLäs mer.

2. Logga in med det konto du använder i skolan.
  3. Navigera till klassen på sidan Klasser och tryck på Retur när du hör klassnamnet.
    Klassen är nu öppen på fliken Flöde.
  4. Navigera till fliken Klassuppgifter och tryck på Retur.
  5. På sidan Klassuppgifter navigerar du till knappen Skapa och trycker på Retur.
    En lista med alternativen på Skapa-menyn öppnas.
  6. Välj Uppgift i listan över alternativen på Skapa-menyn.
    Ett fönster öppnas så att du kan ange detaljer om uppgiften.
  7. I textrutan Titel anger du en uppgiftstitel (obligatoriskt).
    Obs! När du har angett en titel sparas uppgiften som ett utkast på sidan Klassuppgifter. Eleverna kan inte se dina utkast.
  8. Om du vill lägga till uppgiftsdetaljer fortsätter du till Steg 2: Lägg till uppgiftsdetaljer.

Steg 2 av 3: Lägg till uppgiftsdetaljer

När du har angett en uppgiftstitel kan du lägga till andra detaljer i uppgiften.

Välj ett alternativ om du vill hoppa till anvisningarna nedan: Lägg till anvisningar, lägg till bilagor, gör inlägg i flera klasser, gör inlägg till specifika elever, lägg till en betygskategori, ändra poängen, ange ett inlämningsdatum, lägg till ett ämne, lägg till ett bedömningskriterium, aktivera plagiatrapporter.

1. (Valfritt) Om du vill lägga till instruktioner för eleverna navigerar du till textrutan Anvisningar i textrutan Titel och anger eventuella anvisningar.
  2. (Valfritt) Om du vill lägga till eller skapa bilagor hoppar du till Lägg till en bilaga till ett inlägg nedan.
  3. (Valfritt) Om du vill lägga upp uppgiften i fler än en klass navigerar du i fönstret med uppgiftsdetaljer till Publicera i och trycker på Retur. En lista över dina klasser öppnas. Om du vill göra ett inlägg i en klass markerar du rutan i listan.
    Obs! Om du lägger upp uppgiften i flera klasser måste du göra inlägg till alla elever i klasserna.
  4. (Valfritt) Om du vill lägga upp uppgifter för specifika elever i klassen navigerar du till menyposten För alla elever i uppgiftsfönstret och trycker på Retur. En lista över elever i klassen öppnas. Som standard väljs alla elever för att få inlägget. Om du vill avmarkera en elev så att han/hon inte får inlägget avmarkerar du rutan bredvid namnet i listan.
  5. (Valfritt) Om du vill lägga till en betygskategori navigerar du till menyn Betygskategori i fönstret med uppgiftsinformation. Som standard är Ingen kategori valt. Välj en betygskategori i listan och tryck på Retur
    Obs! Om du vill skapa betygskategorier måste du ställa in betygsättning. Du hittar anvisningar på sidan Konfigurera betygsättning.
  6. (Valfritt) Om du vill ändra poängvärdet navigerar du till Maxpoängvärde i fönstret för uppgiftsdetaljer. Som standard är värdet 100. Ange ett nytt värde eller välj Ej betygsatt och tryck på Retur
    Obs! När du skickar tillbaka Ej betygsatt arbete får eleverna en bock i stället för poäng.
  7. (Valfritt) Om du vill ange ett inlämningsdatum navigerar du till menyalternativet Inget inlämningsdatum i fönstret för uppgiftsdetaljer och trycker på Retur. Ett fönster med namnet Inlämningsdatum och tid öppnas.
    1. I fönstret Inlämningsdatum och tid anger du ett inlämningsdatum eller väljer ett datum i en kalender genom att navigera till knappen Inget inlämningsdatum och trycker på Retur
    2. Om du vill ange ett inlämningsdatum navigerar du till knappen Lägg till inlämningstid i fönstret Inlämningsdatum och tid och trycker på Retur. Ange en tid med AM eller EM och tryck på Retur
  8. (Valfritt) Om du vill lägga till inlägget i ett ämne navigerar du till menyn Ämne i fönstret för uppgiftsdetaljer. Som standard är Inget ämne valt. Välj ett ämne på menyn eller välj Skapa ämne och ange ett nytt ämnesnamn.
    Tips: Ämnen bidrar till att ordna klassuppgifter för dig och dina elever. Du kan till exempel gruppera inlägg efter inlärningsmål, enhet eller vecka. Inläggen visas under ämnet och du kan filtrera efter ämne.
  9. (Valfritt) Om du vill lägga till ett bedömningskriterium navigerar du till menyalternativet Bifoga bedömningskriterium i uppgiftsfönstret och trycker på Retur. Du kan välja mellan följande menyalternativ: Skapa bedömningskriterium, Återanvänd bedömningskriterium eller Importera från Kalkylark
    Du hittar detaljerade anvisningar om bedömningskriterier i Skapa eller återanvända bedömningskriterier för en uppgift
  10. (Valfritt) Om du vill aktivera plagiatrapporter för uppgiften navigerar du till Plagiatrapporter i fönstret med uppgiftsdetaljer och trycker på Retur för att markera rutan. Ett fönster öppnas för att bekräfta att du vill aktivera plagiatrapporter för uppgiften. Navigera till knappen Fortsätt i fönstret och tryck på Retur. Mer information om plagiatrapporter finns i Aktivera plagiatrapporter för en uppgift.
  11. Slutför och lägg upp uppgiften genom att fortsätta till Steg 3: Lägga upp eller schemalägga uppgiften

Steg 3 av 3: Lägg upp eller schemalägg uppgiften

Eleverna kan se en uppgift när du har lagt upp den. Eleverna kan inte se en schemalagd uppgift förrän den har lagts upp.

1. Välj ett alternativ:
    • Om du vill lägga upp uppgiften direkt navigerar du till knappen Tilldela i fönstret med uppgiftsinformation och trycker på Retur. Uppgiften läggs upp och du kommer tillbaka till sidan Klassuppgifter.
      Obs! När en hemuppgift har lagts upp kan du inte ändra den senare till ett schemalagt inlägg.
    • Om du vill schemalägga uppgiften så att den läggs upp senare navigerar du till menyalternativet Spara alternativ och trycker på Retur. En meny med tre alternativ öppnas: Tilldela, Schemalägg och Spara utkast. Välj Schemalägg. Fönstret Schemalägg uppgift öppnas. I fönstret navigerar du till Schemalägg datum och anger ett datum. Navigera sedan till Schemalägg tid och anger en tid. Slutför genom att i fönstret navigera till knappen Schemalägg och trycka på Retur. Uppgiften läggs upp som schemalagd. Du kommer tillbaka till sidan Klassuppgifter.

Obs! Innan en schemalagd hemuppgift läggs upp kan du redigera det schemalagda datumet. Klicka på knappen Redigera på sidan Klassuppgifter. Navigera till Schemalagt för i uppgiftsdetaljerna och ändra datumet. Om du vill ha fler alternativ väljer du knappen Ta bort schemalagt datum.

Mer information finns i Skapa en uppgift.

Skapa en fråga

Du kan ställa en fråga till klassen om du vill kontrollera att alla förstått eller skapa en diskussion. Du kan skapa en fråga med kort svar eller en flervalsfråga. Som standard är frågetypen inställd på Kort svar. Anvisningar om hur du betygsätter en fråga finns i Betygsätta och skicka tillbaka frågesvar.

Steg 1 av 4: Skapa frågan

1. Öppna classroom.google.com och klicka på Logga in.

Logga in på Google-kontot. Till exempel du@dinskola.edu eller du@gmail.comLäs mer.

2. Logga in med det konto du använder i skolan.
  3. Navigera till klassen på sidan Klasser och tryck på Retur.
    Klassen är nu öppen på fliken Flöde.
  4. Navigera till fliken Klassuppgifter och tryck på Retur
  5.  På sidan Klassuppgifter navigerar du till knappen Skapa och trycker på Retur
    En meny med de typer av klassuppgifter som du kan skapa öppnas.
  6. Välj FrågaSkapa-menyn.
    Nu visas fönstret med frågeinformation i textrutan Fråga
  7. Skriv texten i textrutan Fråga.
  8. Välj ett alternativ:

Steg 2 av 4: (Valfritt) Ställa in en flervalsfråga

1. Om du vill skapa en flervalsfråga navigerar du till menyn Frågetyp och väljer Flerval. Två tomma alternativ visas under textrutan Anvisningar
  2. Navigera till Alternativ 1 och ange ett alternativ.
  3. Navigera till Lägg till alternativ och ange nästa alternativ. Om du vill lägga till fler alternativ upprepar du det här steget.
  4. (Valfritt) Om du vill ta bort ett alternativ navigerar du till knappen Ta bort alternativ och trycker på Retur.
    Tips! Knappen Ta bort alternativ kommer efter alternativet.
  5. (Valfritt) När eleverna har valt ett svar kan du låta dem visa en sammanfattning av hur klassen svarade. Som standard kan eleverna se klassöversikten. Om du vill inaktivera klassöversikten avmarkerar du rutan Eleverna kan se klassöversikten.
  6. Om du vill lägga till information om frågor, till exempel anvisningar eller slutdatum, fortsätter du till Steg 3: Lägg till frågeinformation.

Steg 3 av 4: Lägga till frågor

Du kan lägga till andra detaljer i din fråga. Välj ett alternativ om du vill hoppa till anvisningarna nedan: Lägg till anvisningar, lägg till bilagor, gör inlägg i flera klasser, gör inlägg till specifika elever, lägg till en betygskategori, ändra poängvärdet, lägg till ett inlämningsdatum, lägg till ett ämne, ange behörigheter för elever

1. (Valfritt) Om du vill lägga till instruktioner för frågan navigerar du till textrutan Anvisningar och anger eventuella anvisningar.
  2. (Valfritt) Om du vill lägga till bilagor navigerar du till menyalternativen Lägg till eller Skapa i frågedetaljerna och väljer en filtyp. Fler anvisningar finns i Lägg till en bilaga till ett inlägg nedan.
  3. (Valfritt) Om du vill lägga upp frågan i flera klasser navigerar du till menyalternativet Lägg upp i och trycker på Retur. En checklista med alla dina klasser öppnas. Som standard är endast den aktuella klassen markerad. Markera rutorna i listan om du vill göra inlägg i andra klasser.
    Obs! Om du gör inlägg i flera klasser måste du göra inlägg till alla elever i klasserna.
  4. (Valfritt) Om du vill lägga upp frågan till specifika elever navigerar du till menyalternativet För alla elever och trycker på Retur. En checklista med elever i klassen öppnas. Som standard är alternativet Alla elever markerat. Avmarkera rutan Alla elever och markera sedan rutorna för de elever som du vill göra inlägg till.
  5. (Valfritt) Om du vill lägga till en betygskategori navigerar du till menyalternativet Betygskategori och väljer en kategori. Som standard är Ingen kategori valt.
    Obs! Om du vill skapa betygskategorier måste du ställa in betygsättning. Du hittar anvisningar på sidan Konfigurera betygsättning
  6. (Valfritt) Om du vill ändra poängvärdet navigerar du till textrutan Poängvärde. Som standard är värdet 100. Ange ett annat värde eller välj Ej betygsatt.
  7. (Valfritt) Om du vill ange ett förfallodatum navigerar du till menyalternativet Inget inlämningsdatum och trycker på Retur. Fönstret Förfallodatum och tid öppnas.
    1. I fönstret väljer du knappen Lägg till förfallodatum och väljer sedan ett datum i kalendern som öppnas. Datumet läggs till och kalendern stängs.
    2. Om du vill lägga till en inlämningstid väljer du knappen Förfallodatum i fönstret. Ange en tid med AM eller EM och tryck på Retur. Datumet och tidpunkten ställs in. Du kan stänga fönstret Förfallodatum och tid.
  8. (Valfritt) Om du vill lägga till frågan i ett ämne navigerar du till menyn Ämne. Som standard är Inget ämne valt. Välj ett alternativ på menyn Ämne:
    1. Välj ett ämne på menyn.
    2. Välj Skapa ämne och ange ett nytt ämnesnamn i textrutan som öppnas.
      Tips: Ämnen bidrar till att ordna klassuppgifter för dig och dina elever. Du kan till exempel gruppera inlägg efter inlärningsmål, enhet eller vecka. Inläggen visas under ämnet och du kan filtrera efter ämne.
  9. (Valfritt) Ange elevbehörigheter (endast för frågor med korta svar):
    1. Om du vill låta eleverna svara på klasskamratens svar navigerar du till Eleverna kan svara varandra och kontrollerar att rutan är markerad.
      Obs! Som standard är rutan markerad.
    2. Om du vill låta eleverna redigera sina svar navigerar du till Eleverna kan redigera svaren och markerar rutan.
      Obs! Som standard är rutan avmarkerad.

Steg 4 av 4: Lägga upp eller schemalägga frågan

Du kan lägga upp frågan direkt eller schemalägga den så att den läggs upp senare.

1. Välj ett alternativ:
    • Om du vill lägga upp frågan direkt navigerar du till knappen Fråga i frågefunktionen och trycker på Retur.
      Frågan publiceras och du kommer tillbaka till sidan Klassuppgifter.
    • Om du vill schemalägga frågan så att den läggs upp senare navigerar du till menyalternativet Spara alternativ och trycker på Retur. En meny med tre alternativ öppnas: Fråga, Spara utkast och Schemalägg. Välj Schemalägg. Fönstret Schemalägg fråga öppnas. I fönstret öppnar du textrutan Schemalägg datum och anger ett datum. Navigera sedan till textrutan Schemalägg tid och ange en tid. Slutför genom att i fönstret navigera till knappen Schemalägg och trycka på Retur.
      Frågan läggs upp som schemalagd. Du kommer tillbaka till sidan Klassuppgifter.

Mer information finns i Skapa en fråga.

Skapa en quiz-uppgift

När du skapar en quiz-uppgift skapas ett tomt quiz i Classroom via Google Formulär. Quizet bifogas sedan i hemuppgiften. Därefter kan du redigera quizet och lägga till frågor.

1. Öppna classroom.google.com och klicka på Logga in.

Logga in på Google-kontot. Till exempel du@dinskola.edu eller du@gmail.comLäs mer.

2. Logga in med det konto du använder i skolan.
  3. Navigera till klassen på sidan Klasser och tryck på Retur.
    Klassen är nu öppen på fliken Flöde.
  4. Navigera till fliken Klassuppgifter och tryck på Retur.
    Sidan Klassuppgifter är nu öppen.
  5. På sidan Klassuppgifter navigerar du till knappen Skapa och trycker på Retur
    En meny med de typer av klassuppgifter som du kan skapa öppnas.
  6. På menyn Skapa väljer du menyalternativet Quiz-uppgift och trycker på Retur.
    Nu visas fönstret med uppgiftsinformation. Ett tomt quiz i Google Formulär bifogas automatiskt till quiz-uppgiften.
  7. Ange en titel och andra uppgifter, till exempel anvisningar eller ett ämne, i quiz-informationen. Mer information finns i Lägg till uppgiftsinformation eller Lägg till en bilaga i ett inlägg.
  8. (Valfritt) Om du vill förhindra att eleverna öppnar andra webbläsarflikar under quizet navigerar du till Låst läge på Chromebooks och markerar rutan.
    Obs! Det här alternativet är tillgängligt för skolor som använder hanterade Chromebooks. Läs mer
  9. Om du vill börja skapa quizet i Formulär navigerar du till quizbilagan för Google Formulär och trycker på Retur. Ett tomt quiz i Formulär öppnas på en ny webbläsarflik.
  10. Öppna webbläsarfliken för quizet i Formulär och gör sedan följande:
    1. Navigera till Formulärets titel i quizet i Formulär och ange en titel för quizet.
    2. Fyll i resten av quizet.
      Dina uppdateringar av quizet i Formulär sparas automatiskt i quizbilagan i quizuppgiften.
  11. Om du vill tilldela eller schemalägga ett quiz navigerar du tillbaka till webbläsarfliken för quizuppgiften i Classroom och väljer ett alternativ:
    1. Om du vill tilldela quizet direkt navigerar du till knappen Tilldela och trycker på Retur.
    2. Om du vill schemalägga quizet så att det läggs upp senare navigerar du till knappen Spara alternativ i uppgifterna för quizet och trycker på Retur. Välj sedan Schemalägg och ange datum och tid.

Mer information finns i Skapa en quizuppgift eller Skapa och betygsätta quiz med Google Formulär.

Lägga till en bilaga i ett inlägg

Om du vill distribuera resurser eller material till eleverna kan du lägga till bilagor som arbetsblad, videor eller webblänkar i inläggen du skapar.

Med inlägg i klassuppgifter, till exempel hemuppgifter eller frågor, kan du även skapa en ny fil som bifogas automatiskt. I bilagan kan du ställa in elevåtkomsten till Eleverna kan visa filen, Eleverna kan redigera filen eller Gör en kopia för varje elev

Hoppa till anvisningarna nedan genom att välja ett alternativ: Lägg till en bilaga eller Skapa en bilaga.

Lägga till en bilaga

Obs! Du kan använda det här alternativet för meddelanden eller inlägg i klassuppgifter.

1. I detaljerna för inlägget du skapar navigerar du till knappen Lägg till och trycker på Retur. En meny med bilagealternativ öppnas. Hoppa till anvisningarna nedan genom att välja ett alternativ: Bifoga en fil från Google Drive, bifoga en länk, bifoga en fil från din enhet, eller bifoga en YouTube-video.
  2. (Valfritt) Om du vill bifoga en fil från Google Drive väljer du Google Drive på menyn Lägg till. Ett fönster med namnet Infoga filer med Google Drive öppnas. I fönstret har ett flikmenyobjekt för Senaste filer valts.
    1. Välj eller sök efter filen i Drive.
      Obs! Om du väljer ett föreslaget sökresultat bifogas filen och fönstret stängs.
    2. I fönstret Infoga filer med Google Drive navigerar du till knappen Lägg till och trycker på Retur. Filen bifogas till ditt inlägg.
  3. (Valfritt) Om du vill bifoga en länk väljer du Länk på menyn Lägg till. Fönstret Lägg till länk öppnas.
    1. Ange länken i textrutan Länk
    2. Navigera till knappen Lägg till länk och tryck på Retur. Länken bifogas till ditt inlägg.
  4. (Valfritt) Om du vill bifoga en fil från enheten väljer du Arkiv på menyn Lägg till. Ett fönster med namnet Infoga filer med Google Drive öppnas. I fönstret har ett flikmenyobjekt för Ladda upp valts. Du kan:
    1. (Valfritt) Dra filer till fönstret.
    2. (Valfritt) Navigera till knappen Välj filer från enheten och tryck på Retur.
    3. När du har lagt till filerna navigerar du till knappen Ladda upp i fönstret Infoga filer med Google Drive och trycker på Retur. Filen bifogas till ditt inlägg.
  5. (Valfritt) Om du vill lägga till en YouTube-video väljer du YouTube på menyn Lägg till. Fönstret Infoga video öppnas med flikar för att söka efter en video eller ange en webbadress för en video.
    1. Välj din video eller ange en webbadress för video.
    2. I fönstret Infoga video navigerar du till knappen Lägg till och trycker på Retur. Videon bifogas till ditt inlägg.

Skapa och bifoga en ny fil

Obs! Du kan använda det här alternativet för inlägg i klassuppgifter. Du hittar meddelanden i Lägg till en bilaga ovan.

1. Navigera till knappen Skapa och tryck på Retur i informationen om klassuppgiften du skapar. En meny med alternativ för att skapa Dokument, Presentationer, Kalkylark, Teckningar och Formulär öppnas.
  2. Välj ett av följande alternativ.
    En tom fil bifogas till ditt inlägg och du förflyttas till en ny webbläsarflik för att skapa ditt innehåll.
  3. Lägg till ditt innehåll på den nya webbläsarfliken.
    Ändringar som du gör i filen sparas automatiskt i bilagan i klassens inlägg.
  4. Navigera tillbaka till webbläsarfliken för klassens inlägg och gör klart inlägget.

Mer information om hur du bifogar filer finns i Skapa en uppgift.

Kommunicera med elever eller hjälplärare

Du kan lägga upp ett meddelande till klassen, skicka en privat kommentar till en elev om arbetet och skicka e-post till elever eller hjälplärare.

Välj ett alternativ om du vill hoppa till anvisningarna nedan:

Lägg upp ett meddelande till klassen

När du lägger upp ett meddelande kan du göra det till alla elever i flera klasser eller till specifika elever i en klass.

Steg 1 av 3: Skapa meddelandet

1. Öppna classroom.google.com och klicka på Logga in.

Logga in på Google-kontot. Till exempel du@dinskola.edu eller du@gmail.comLäs mer.

2. Logga in med det konto du använder i skolan.
  3. Navigera till klassen på sidan Klasser och tryck på Retur.
    Klassen är nu öppen på fliken Flöde.
  4. Navigera till knappen Dela något med klassen och tryck på Retur
    Ett fönster öppnas där du kan ange meddelandedetaljer.
  5. I fönstret öppnar du textrutan Dela något med klassen och anger ditt meddelande.

Steg 2 av 3: (Valfritt) Lägg till andra meddelandedetaljer

Hoppa till anvisningarna nedan genom att välja ett alternativ: Lägg till en bilaga, lägg upp i flera klasser, lägg upp till specifika elever.

1. (Valfritt) Om du vill lägga till en bilaga i meddelandet navigerar du till menyalternativet Lägg till och trycker på Retur
    En lista öppnas med följande bilagealternativ öppnas: Google Drive, Länk, Arkiv eller YouTube. Mer information finns i Lägg till en bilaga ovan.
  2. (Valfritt) Om du vill lägga upp meddelandet till alla elever i flera klasser går du i fönstret för meddelandedetaljer till Publicera i och trycker på Ange. En lista över dina klasser öppnas. Markera rutan i listan för varje klass du vill göra inlägg i.
    Obs! Om du gör inlägg i flera klasser måste du göra inlägg till alla elever i klasserna.
  3. (Valfritt) Om du vill publicera meddelandet till specifika elever i klassen öppnar du menyn För alla elever i meddelandedetaljer och trycker på Retur. En checklista med dina elever öppnas. Som standard väljs alla elever för att få meddelandet. Avmarkera rutan om du vill utelämna en elev från meddelandet.

Steg 3 av 3: Lägga upp eller schemalägga meddelandet

1. Välj ett alternativ:
    • Om du vill publicera meddelandet direkt navigerar du till knappen Lägg upp i fönstret för meddelandedetaljer och trycker på Retur. Dina meddelandeinlägg.
    • Om du vill schemalägga meddelandet så att det läggs upp senare navigerar du till menyn Spara alternativ och trycker på Retur. En lista öppnas med alternativen Lägg upp, Schemalägg eller Spara utkast. Välj Schemalägg och tryck på Retur. Fönstret Schemalägg meddelanden öppnas. I fönstret Schemalägg meddelande navigerar du till Schemalägg datum och anger ett datum. Navigera sedan till Schemalägg tid och ange en tid. Slutför genom att i fönstret navigera till knappen Schemalägg och trycka på Retur. Ditt meddelande läggs upp som schemalagt.

Mer information finns i Lägga upp meddelanden till eleverna.

Skicka en privat kommentar till en elev

Du kan skicka en privat kommentar om en elevs arbete till honom eller henne. När du har lagt upp kommentaren får eleven en avisering och kan se kommentaren.

Obs! Du kan inte redigera eller ta bort privata kommentarer till elever.

1. Öppna classroom.google.com och klicka på Logga in.

Logga in på Google-kontot. Till exempel du@dinskola.edu eller du@gmail.comLäs mer.

2. Logga in med det konto du använder i skolan.
  3. Navigera till klassen på sidan Klasser och tryck på Retur.
    Klassen är nu öppen på fliken Flöde.
  4. Navigera till fliken Klassuppgifter och tryck på Retur
    Sidan Klassuppgifter är nu öppen.
  5. Navigera till uppgiften eller frågan och öppna den. För uppgifter öppnas sidan Elevens arbete. Om du har frågor öppnas sidan Elevernas svar.
  6. Navigera till tabellen Alla elever. När du kommer till länken för elevens namn som du vill kommunicera med trycker du på Retur. En textruta med namnet Lägg till en privat kommentar öppnas i ett huvudområde.
    Tips:
    • Om en elev har lämnat en privat kommentar till hemuppgiften eller frågan hör du den med länken till namnet i tabellen.
    • När du har valt en elevs namn i tabellen öppnas ett huvudområde med arbetet, alternativet för privata kommentarer och en annan länk med namnet som leder till sidan Elevprofil.
  7. I textrutan Lägg till privat kommentar anger du din privata kommentar till eleven och klickar på knappen Lägg upp.
Mer information finns i Ge feedback på hemuppgifter.

Skicka e-post till elever eller hjälplärare

Om din skola tillåter det kan du skicka ett e-postmeddelande till elever eller hjälplärare från sidan Personer. Om du inte har e-postalternativet på sidan Personer har din skola inte aktiverat e-post för Classroom.

1. Öppna classroom.google.com och klicka på Logga in.

Logga in på Google-kontot. Till exempel du@dinskola.edu eller du@gmail.comLäs mer.

2. Logga in med det konto du använder i skolan.
  3. Navigera till klassen på sidan Klasser och tryck på Retur.
    Klassen är nu öppen på fliken Flöde.
  4. Navigera till fliken Personer och tryck på Retur
    Sidan Personer har nu öppnats. Elever och hjälplärare listas.
  5. Navigera till menyn Alternativ för för den lärare eller elev som du vill skicka e-post till och välj menyalternativet E-post.
    En ny webbläsarflik öppnas för ditt e-postmeddelande med mottagarens e-postadress tillagd.
  6. Gör så här på webbläsarfliken för ditt e-postmeddelande:
    1. I textrutan Ämne anger du ett ämne för e-postmeddelandet.
    2. Skriv meddelandet i textrutan Meddelandetext.
  7. Välj ett alternativ om du vill skicka eller schemalägga meddelandet:
    • Om du vill skicka e-postmeddelandet direkt navigerar du till knappen Skicka och trycker på Retur
      Meddelandet skickas och webbläsarfliken stängs.
    • Om du vill schemalägga när e-postmeddelandet skickas navigerar du till menyn Fler sändningsalternativ och väljer menyalternativet Schemalägg sändning. Ett fönster med namnet Schemalägg sändning öppnas med alternativ för att välja en föreslagen tid eller Välj ett datum och en tid. Om du väljer Välj ett datum och en tid öppnas ett annat fönster där du kan välja datum och tid. Slutför genom att välja knappen Schemalägg sändning i fönstret.
      Meddelandet skickas som schemalagt och webbläsarfliken stängs.

Obs! Du kan inte ta emot e-postmeddelanden i Classroom. Om du vill läsa e-postmeddelanden väljer du knappen Google Apps i Classroom-bannern och sedan Gmail.

Mer information finns i Skicka e-post till dina elever eller Skicka e-post till elever med samma jobbstatus.

Öppna elevarbeten

När du har lagt upp klassuppgifterna kan du öppna uppgiften eller frågan och kontrollera jobbstatus eller börja sätta betyg. När du öppnar en uppgift öppnas sidan Elevens arbete. När du öppnar en fråga öppnas sidan Elevernas svar.

På båda sidorna grupperas eleverna efter jobbstatus enligt följande:

• Tilldelat – för arbete som du har tilldelat
  • Inlämnat – för arbete som eleverna har lämnat in
  • Betygsatt – för betygsatt arbete som du har skickat tillbaka
  • Returnerat – för ej betygsatt arbete som du inte har skickat tillbaka
    Obs! Det här alternativet visas bara om du anger poängvärdet som Ej betygsatt.

Du kan öppna en elevs arbete på flera sätt. Välj ett alternativ om du vill hoppa till anvisningarna nedan:

Öppna elevarbeten på sidan Flöde

Du kan kontrollera vilka uppgifter du måste granska genom att öppna sidan Att göra, där klassuppgifterna ordnas som Granskade eller Att granska. På sidan Att göra kan du öppna det elevarbete du vill granska.

1. I en klass väljer du fliken Flöde och navigerar till knappen Visa allt arbete och trycker på Retur.
    Du förflyttas till sidan Att göra. På sidan Att göra visas klassuppgifter som Granskade eller Att granska för att ordna läraruppgifter.
  2. På sidan Att göra navigerar du till en uppgift eller fråga och trycker på Retur.
    Om objektet är en uppgift öppnas sidan Elevens arbete. Om objektet är en fråga öppnas sidan Elevernas svar. Du hör uppgiften eller frågan.
  3. (Valfritt) Anvisningar om hur du anger betyg på sidan Elevens arbete finns i Betygsätt på sidan Elevens arbete nedan.

Öppna elevarbeten på sidan Klassuppgifter

På sidan Klassuppgifter visas klassuppgifter under ämnen som du skapar. För lärare har varje objekt i en klassuppgift en alternativmeny och räkning av status för elevens arbete. Objekt på sidan Klassuppgifter är komprimerade tills du expanderar dem eller filtrerar efter ämne.

Tips! När du filtrerar efter ämne väljer du titel för att öppna elevens arbeten.

1. I en klass väljer du sidfliken Klassuppgifter och navigerar sedan till en uppgift eller fråga och trycker på Retur för att expandera den.
  2. Välj siffran bredvid Inlämnad eller Tilldelad följt av Retur. Sidan Elevens arbete visas.
    • Det går bara att klicka på en siffra som är större än noll.

Läs om hur du betygsätter på sidan Elevens arbete.

Öppna elevens arbete på sidan Betyg

Sidan Betyg, som även kallas betygsbok, består av en tabell där du kan ange och skicka tillbaka betyg. På den översta raden listas och visas länkar till klassuppgifter och i den vänstra kolumnen visas elever och länkar till deras profilsidor. När en elev har lämnat in en uppgift kan du öppna den på sidan Betyg.

1. Välj sidfliken Betyg i en klass.
    Du hör klassnamnet följt av betygsbok.
  2. Navigera till en länk för en uppgift eller fråga och tryck på Retur.
    Om objektet är en uppgift öppnas sidan Elevens arbete. Om objektet är en fråga öppnas sidan Elevernas svar.
  3. (Valfritt) Anvisningar om hur du anger betyg på sidan Elevens arbete finns i Betygsätt på sidan Elevens arbete nedan.

Betygsätta och skicka tillbaka en hemuppgift

Hur du betygsätter beror på vilka krav du anger för uppgiften.

Om en elev till exempel lämnar in en fil med sin uppgift kan du betygsätta filen i betygsverktyget i Classroom. När du anger ett betyg i betygsverktyget uppdateras betyget på dina andra Classroom-sidor, till exempel sidan Betyg och Elevens arbete. På så sätt behöver du bara ange ett betyg en gång.

När du anger ett betyg sparas det som ett utkast tills du skickar tillbaka det till eleven. När du har skickat tillbaka betyget kan eleven visa det och all feedback du har lämnat på uppgiften. Du kan skicka tillbaka betyg till en eller flera elever i taget.

Du kan ange och skicka tillbaka betyg från flera sidor i Classroom. Välj ett alternativ om du vill hoppa till anvisningarna nedan:

Anvisningar om hur du betygsätter frågor finns i artikeln Betygsätta och skicka tillbaka svar på frågor.

Ange och skicka tillbaka ett betyg på sidan Betyg

Sidan Betyg består av en tabell. På den översta raden finns det länkar till klassuppgifter. I kolumnen längst till vänster finns elevernas namn som länkar till elevens profil. Cellen där du anger en elevs betyg är en åtgärdsmeny. När du navigerar till en cell i åtgärdsmenyn hör du elevens arbete, som Tilldelat eller Saknas eller ett betyg som redan har angetts. I varje cell i åtgärdsmenyn finns alternativ för att öppna elevens arbete eller skicka tillbaka betyget.

1. Öppna classroom.google.com och klicka på Logga in.

Logga in på Google-kontot. Till exempel du@dinskola.edu eller du@gmail.comLäs mer.

2. Logga in med det konto du använder i skolan.
  3. På sidan Klasser på ett klasskort navigerar du till länken Öppna betygsbok för klassen och trycker på Retur.
    Klassen har nu öppnats på sidan Betyg
    Tips! Inom en klass kan du öppna sidan Betyg genom att välja fliken Betygssida. Eleverna har inte sidan Betyg i sin version av Classroom.
  4. På en elevrad navigerar du till åtgärdsmenyn för uppgiften och väljer sedan ett alternativ:
    1. Öppna elevens inlämnade uppgift genom att välja länken Visa inlämning i elevens åtgärdsmeny. Du kommer till elevens arbete i betygsverktyget på en ny flik i webbläsaren.
    2. Ange ett betyg i cellen när du hör elevernas namn och sedan Åtgärdsmeny. Betyget sparas som ett utkast tills du skickar tillbaka det.
    3. Om du vill skicka tillbaka en elevs betyg väljer du elevens åtgärdsmeny Returnera.
      Elevens arbete skickas tillbaka och eleven kan se betyget.
    4. Om du vill skicka tillbaka betyg till alla elever för uppgiften navigerar du till Åtgärdsmenyn för en uppgift och väljer menyalternativet Returnera alla.

Tips! Du kan använda kortkommandon för att navigera och uppdatera betygsboken:

Åtgärd Kortkommando på Mac Kortkommando på PC eller i Chrome
Spara som utkast och flytta till Mer-menyn eller flytta till nästa cell från Mer-menyn. Tabb Tabb
Spara som utkast och flytta till föregående kolumn på samma rad Skift + Tabb Skift + Tabb
Spara som utkast och flytta till nästa rad i samma kolumn Retur Retur
Spara som utkast och flytta till föregående rad i samma kolumn Skift + Retur Skift + Retur
(Visningsläge) Flytta från cell till cell (cellen visas som markerad) Piltangenter Piltangenter
(Redigeringsläge) Flytta från tecken till tecken i den markerade cellen Piltangenter Piltangenter
Återgå till visningsläget Esc Esc
Öppna menyalternativen i en cell ⌘ + Skift + \ Ctrl + Skift + \
Skicka tillbaka uppgift + Option + r Ctrl + Alt + r
VIsa bidrag + Option + v Ctrl + Alt + v

Du hittar fler anvisningar om sidan Betyg på Visa eller uppdatera betygsboken

Ange och skicka ett betyg på sidan Elevens arbete

På sidan Elevens arbete listas eleverna på rader grupperade efter uppgiftsstatus. För varje elev har du en kryssruta, en kolumn för elevnamn och en betygskolumn. Det finns också ett huvudområde där du kan filtrera efter jobbstatus eller granska en vald elevs arbete. När du väljer en elevs namn visas enbart elevens arbete i huvudområdet.

1. Öppna en uppgift i en klass. Du förflyttas till sidan Elevens arbete.
    Du hittar fler anvisningar om hur du öppnar elevarbeten i Öppna elevarbete ovan.
  2. Välj ett alternativ på sidan Elevens arbete.
  3. (Valfritt) Om du vill granska en elevs arbete navigerar du till elevens namn under Inlämnat och trycker på Retur. Elevens arbete visas bredvid tabellen i huvudområdet. Om eleven har bifogat en fil navigerar du till den bifogade filen och trycker på Retur. Filen öppnas i betygsverktyget i Classroom på en ny flik i webbläsaren. Anvisningar om betygsverktyget finns i Ange och skicka tillbaka ett betyg från betygsverktyget nedan.
  4. (Valfritt) Om du vill ange ett betyg för en elev navigerar du till elevens betygskolumn, anger ett betyg och trycker på Retur.
    Tips! På en elevs rad hör du kryssrutekolumnen, elevens namnkolumn och sedan betygskolumnen, som är en åtgärdsmeny. Åtgärdsmenyn har en cell för att ange poäng och du kan välja andra menyalternativ.
  5. (Valfritt) Om du vill skicka tillbaka betyg väljer du ett alternativ:
    • Om du vill skicka tillbaka betyg till enskilda elever markerar du rutorna bredvid elevens namn och navigerar sedan till knappen Skicka tillbaka och trycker på Retur. Betygen skickas tillbaka till de valda eleverna.
    • Om du vill skicka tillbaka betyg till alla elever markerar du kryssrutan Alla elever. Navigera sedan till knappen Returnera och tryck på Retur. Ett fönster kan öppnas för att bekräfta returen. Betyg skickas tillbaka till alla elever.

Du hittar fler anvisningar i Betygsätta och skicka tillbaka en uppgift.

Ange och skicka tillbaka ett betyg med betygsverktyget i Classroom

När en elev lämnar in en fil med en uppgift kan du granska och betygsätta uppgiften i betygsverktyget i Classroom.

Betygsverktyget har tre huvudområden:

• Ett bannerområde med knappar för att återgå till elevarbeten och gå vidare till nästa elev.
  • Ett huvudområde för elevens arbete där du kan föreslå ändringar eller kommentera.
  • En sidopanel där du kan ange ett betyg, öppna en plagiatrapport och öppna kommentarsbanken. Du kan styra alternativen för sidopanelen genom att välja flikobjektet Betyg eller Kommentarsbank på sidopanelen. Som standard är fliken Betyg markerad.

När du betygsätter kan du skicka tillbaka arbeten till enskilda elever eller skicka tillbaka till flera elever senare. När du återvänder till arbetet kan eleverna se sina betyg.

1. I en klass väljer du bilagan en elev har lämnat in med sitt arbete. Filen öppnas i betygsverktyget på en ny flik i webbläsaren.
    Du hittar fler anvisningar om hur du öppnar elevarbeten i Öppna elevarbete ovan.
  2. Om du vill ange ett betyg i betygsverktyget navigerar du till Betygsredigering i sidopanelen och anger ett betyg i textrutan. Betyget sparas som utkast.
  3. Välj ett alternativ om du vill skicka tillbaka arbetet:
    • Om du vill skicka tillbaka arbete till en elev navigerar du till knappen Skicka tillbaka i betygsverktygets banner och trycker på Retur. Ett fönster öppnas för att bekräfta returen. Navigera till knappen Retur i fönstret och tryck på Retur.
    •  Om du vill skicka tillbaka uppgifter till flera elever navigerar du till knappen Returalternativ i betygsverktygets banner och trycker på Retur för att öppna en meny. Välj Returnera flera inlämningar på menyn. Ett fönster med namnet Returnera flera inlämningar öppnas. I fönstret markerar du rutorna för de elever du vill skicka tillbaka arbeten till. Navigera sedan till knappen Returnera och tryck på Retur.

Uppgiften skickas tillbaka och eleverna kan kontrollera betyget.

Tips! I betygsverktyget kan du även använda följande alternativ:

• Om du vill köra en plagiatrapport för elevens arbete navigerar du till Kontrollera plagiat i sidopanelen och trycker på Retur. När rapporten är klar ändras Kontrollera plagiat till antal av flaggade stycken. Öppna rapporten genom att välja antal flaggade stycken.
    Mer information finns i Visa en plagiatrapport.
  • Om du vill betygsätta med bedömningskriterier navigerar du till bedömningskriteriet i sidopanelen och anger ett resultat. Du hittar fler anvisningar i Sätta betyg med bedömningskriterier.
  • Om du vill lägga till en kommentar från kommentarsbanken väljer du fliken Kommentarsbank på sidopanelen. Sök sedan efter eller kopiera kommentaren du vill använda. Mer information finns i Ge feedback på hemuppgifter.
  • Om du vill flytta till nästa elevs arbete navigerar du till knappen Välj föregående elev eller Välj nästa elev i betygsverktygets banner och trycker på Retur. En annan elevs arbete öppnas i betygsverktyget.

Mer information om betygsverktyget finns i Ge feedback på hemuppgifter.

Relaterade resurser

Chrome-tillägg

Kolla in följande rekommenderade Chrome-tillägg från våra partner.

• Snap&Read— En textläsare (text till tal) som använder ett ersätter svåra ord med enklare, översätter text, läser otillgänglig text och registrerar och citerar källor.
  • Co:Writer — Ett dikteringsverktyg som ger förslag på ord och rättar grammatiska fel och ljudenlig stavning.
  • EquatIO — Skapa matematiska uttryck genom att skriva eller tala.
  • Read&Write for Google Chrome — Ett anpassat supportverktyg som används för att göra dokument, webbsidor och vanliga filtyper i Google Drive (inklusive Google-dokument, PDF och ePub) mer tillgängliga.

Videor och artiklar

Om du vill skicka feedback om den här artikeln navigerar du till knappen Skicka feedback om vårt hjälpcenter på den här sidan och väljer Det här hjälpinnehållet och den här informationen  på menyn.