Een schermlezer gebruiken met Classroom op je computer (voor docenten)

Dit artikel is voor docenten.

Docenten met een visuele beperking kunnen een schermlezer gebruiken om Classroom op hun computer en mobiele apparaten te gebruiken. Dit artikel gaat over schermlezers op computers, maar mobiele schermlezers worden ook ondersteund.

Dit artikel bevat gedeelten over aanbevolen browsers voor schermlezers, navigeren in Classroom, veelvoorkomende docententaken uitvoeren in Classroom en gerelateerde bronnen

Selecteer een optie om hieronder naar een specifieke docententaak te gaan:

Aanbevolen browsers en schermlezers

Afhankelijk van je apparaat raden we de volgende schermlezers en browsers aan:

• ChromeVox op Chrome OS-apparaten
  • NVDA of JAWS met Firefox of de Chrome-browser op Windows-apparaten
  • VoiceOver met de Chrome-browser op Mac-apparaten

Navigeren in Classroom

Als je Classroom opent, kom je op de Classroom-homepage, ook wel de pagina Lesgroepen genoemd. De pagina 'Lesgroepen' heeft drie hoofdgedeelten:

• Hoofdnavigatiegebied: Hier staan je lesgroepen, agenda, instellingen voor meldingen en gearchiveerde lesgroepen. Je kunt het hoofdnavigatiegebied ook vanuit een lesgroep openen om terug te keren naar de pagina 'Lesgroepen'.
  • Banner: Hier staan algemene instellingen en functies, zoals de Google-balk om over te schakelen naar andere apps en gebruikersaccounts.
  • Een lijst met je lesgroepen: Hier staan alle lesgroepen waaraan je lesgeeft of waarvoor je bent uitgenodigd. Elke lesgroep bevat een lesgroepkaart met knoppen en links.

Binnen elke lesgroep zijn er vier hoofdgedeelten:

• De pagina Updates: Hier kun je mededelingen posten voor de lesgroep en de lesgroepinstellingen openen.
  • De pagina Schoolwerk: Hier kun je vragen, opdrachten en toetsopdrachten maken en posten. Je kunt ook materiaal posten, zoals een syllabus. Je kunt je posts ordenen in onderwerpen die je maakt.
  • De pagina Mensen: Hier kun je leerlingen of mededocenten uitnodigen om deel te nemen aan de lesgroep. Ook kun je e-mails sturen naar leerlingen, ouders/verzorgers en mededocenten.
  • De pagina Cijfers: Hier kun je cijfers van leerlingen invoeren, bekijken en teruggeven. Als je werk van een leerling nakijkt in een ander gedeelte van Classroom, zoals de nakijktool van Classroom, wordt het cijfer automatisch geüpdatet op de pagina 'Cijfers'.

Docententaken in Classroom uitvoeren met een schermlezer

Een lesgroep maken

1. Ga naar classroom.google.com en klik op Inloggen.

Log in met je Google-account. Bijvoorbeeld jij@jeschool.edu of jij@gmail.com. Meer informatie

2. Zorg dat je inlogt met het account dat je voor school gebruikt. Als je al bent ingelogd en moet schakelen tussen accounts, ga je op de pagina Lesgroepen in de banner naar de knop Google-account en druk je op Enter. Vervolgens selecteer je het juiste account of voeg je je account toe.
  3. Ga in de banner op de pagina Lesgroepen naar de knop Een lesgroep maken of eraan deelnemen en druk op Enter.
  4. Selecteer het menu-item Lesgroep maken en druk op Enter.
    Er wordt een venster geopend met de naam Lesgroep maken waarin je de lesgroepgegevens kunt invoeren.
  5. Voer een lesgroepnaam (vereist), sectie, onderwerp en lokaal in. Ga vervolgens naar de knop Maken en druk op Enter. Je bevindt je nu in de nieuwe lesgroep, op het paginatabblad Updates.

Ga naar Een lesgroep maken voor meer informatie.

Leerlingen of mededocenten uitnodigen voor een lesgroep

Je kunt leerlingen of mededocenten op twee manieren uitnodigen om deel te nemen aan een lesgroep: met een uitnodiging of met de lesgroepcode. Als je een uitnodiging stuurt, krijgen mensen een e-mail en komt de lesgroep voor ze op de pagina 'Lesgroepen' te staan. Als je de lesgroepcode deelt, moeten mensen inloggen bij Classroom en de code invoeren om deel te nemen aan de lesgroep.

Selecteer een optie om naar de instructies hieronder te gaan:

Leerlingen of mededocenten uitnodigen met een uitnodiging:

1. Ga naar classroom.google.com en klik op Inloggen.

Log in met je Google-account. Bijvoorbeeld jij@jeschool.edu of jij@gmail.com. Meer informatie

2. Zorg dat je inlogt met het account dat je voor school gebruikt.
  3. Ga op de pagina Lesgroepen naar de lesgroep en druk op Enter als je de naam van de lesgroep hoort.
    Je bevindt je nu in de lesgroep, op het paginatabblad Updates.
  4. Ga naar het tabblad Mensen en druk op Enter.
  5. Ga op de pagina Mensen naar de knop Docenten uitnodigen of Leerlingen uitnodigen en druk op Enter. Op basis van je keuze wordt het venster Docenten uitnodigen of Leerlingen uitnodigen geopend.
    Tip: Nodig alleen leerlingen uit via de knop Leerlingen uitnodigen en alleen docenten via de knop Docenten uitnodigen.
  6. Voer de namen of e-mailadressen in van de mensen die je wilt uitnodigen.
    Tip: Als je een naam of e-mailadres invoert, verschijnt er een lijst met voorgestelde mensen in de Zoekresultaten. Je kunt mensen in de lijst selecteren.
  7. Als je iedereen aan de uitnodiging hebt toegevoegd, ga je naar de knop Uitnodigen en druk je op Enter.
    De mensen die je hebt uitgenodigd, krijgen een e-mail met de uitnodiging.

Leerlingen of mededocenten uitnodigen met de lesgroepcode:

Je kunt de lesgroepcode op verschillende manieren delen. Je kunt deze bijvoorbeeld delen in een e-mail of weergeven met een projector.

1. Ga naar classroom.google.com en klik op Inloggen.

Log in met je Google-account. Bijvoorbeeld jij@jeschool.edu of jij@gmail.com. Meer informatie

2. Zorg dat je inlogt met het account dat je voor school gebruikt.
  3. Ga op de pagina Lesgroepen naar de lesgroep en druk op Enter als je de naam van de lesgroep hoort.
    Je bevindt je nu in de lesgroep, op het paginatabblad Updates.
  4. (Optioneel) Als je de lesgroepcode wilt weergeven met een projector, ga je naar de knop Weergeven en druk je op Enter. De code wordt groot in een venster weergegeven. Als je de code nog groter wilt maken, ga je in het venster naar de knop Volledig scherm en druk je op Enter
  5. (Optioneel) Als je de lesgroepcode wilt delen in een e-mail, ga je op de pagina Updates naar de knop Lesgroepinstellingen en druk je op Enter. Voer in Lesgroepinstellingen de volgende stappen uit:
    1. Ga naar het menu-item Code voor deelname aan de lesgroep en druk op Enter
    2. Selecteer Kopiëren in de lijst met menu-items.
      De code wordt gekopieerd naar het klembord. Je kunt de pagina 'Lesgroepinstellingen' nu sluiten.
    3. Plak de code in een e-mail voor je leerlingen of mededocenten.

Ga naar Je leerlingen uitnodigen voor een lesgroep of Een mededocent toevoegen aan een lesgroep voor meer informatie.

Een opdracht maken

Opdrachten die je maakt, worden gepost op de pagina Schoolwerk. Je kunt ook schoolwerkposts weergeven of verbergen op de pagina 'Updates'. Als je een opdracht maakt, kun je deze meteen posten of inplannen om op een latere datum te posten.

Je kunt bestanden en bijlagen toevoegen aan een opdracht. Als je een bestand toevoegt aan een opdracht, kun je de rechten van leerlingen instellen op Leerlingen kunnen bestand bekijken, Leerlingen kunnen bestand bewerken of Een kopie maken voor elke leerling. Als je Een kopie maken voor elke leerling selecteert, krijgt elke leerling een eigen exemplaar van het bestand om in te werken.

Stap 1 van 3: De opdracht maken

1. Ga naar classroom.google.com en klik op Inloggen.

Log in met je Google-account. Bijvoorbeeld jij@jeschool.edu of jij@gmail.com. Meer informatie

2. Zorg dat je inlogt met het account dat je voor school gebruikt.
  3. Ga op de pagina Lesgroepen naar de lesgroep en druk op Enter als je de naam van de lesgroep hoort.
    Je bevindt je nu in de lesgroep, op het paginatabblad Updates.
  4. Ga naar het tabblad Schoolwerk en druk op Enter.
  5. Ga op de pagina Schoolwerk naar de knop Maken en druk op Enter.
    Er wordt een lijst geopend met de menu-items onder Maken.
  6. Selecteer Opdracht in de lijst met menu-items onder Maken.
    Er wordt een venster geopend waarin je de opdrachtgegevens kunt invoeren.
  7. Voer in het tekstvak Titel een titel in (vereist).
    Opmerking : Nadat je een titel hebt ingevoerd, wordt de opdracht opgeslagen als concept op de pagina Schoolwerk. Leerlingen kunnen concepten niet zien.
  8. Ga naar Stap 2: Opdrachtgegevens toevoegen om opdrachtgegevens toe te voegen.

Stap 2 van 3: Opdrachtgegevens toevoegen

Nadat je de titel van de opdracht hebt ingevoerd, kun je andere gegevens aan de opdracht toevoegen.

Selecteer een optie om naar de instructies hieronder te gaan: Instructies toevoegen, bijlagen toevoegen, in meerdere lesgroepen posten, posten voor specifieke leerlingen, een cijfercategorie toevoegen, de puntwaarde wijzigen, een inleverdatum invoeren, een onderwerp toevoegen, een rubriek toevoegen en originaliteitsrapporten inschakelen.

1. (Optioneel) Als je instructies wilt toevoegen voor je leerlingen, ga je in het venster met opdrachtgegevens, na het tekstvak Titel, naar het tekstvak Instructies en voer je de instructies in.
  2. (Optioneel) Als je bijlagen wilt toevoegen of maken, ga je hieronder naar Een bijlage toevoegen aan een post.
  3. (Optioneel) Als je de opdracht in meerdere lesgroepen wilt posten ga je in het venster met opdrachtgegevens naar het menu-item Posten in en druk je op Enter. Er wordt een lijst met lesgroepen geopend. Vink het vakje van een lesgroep aan in de lijst om te posten in die lesgroep.
    Opmerking: Als je de opdracht in meerdere lesgroepen post, wordt deze gepost voor alle leerlingen in die lesgroepen.
  4. (Optioneel) Als je de opdracht wilt posten voor specifieke leerlingen in een lesgroep, ga je in het venster met opdrachtgegevens naar het menu-item Voor alle leerlingen en druk je op Enter. Er wordt een lijst met de leerlingen in de lesgroep geopend. Standaard zijn alle leerlingen geselecteerd om de post te krijgen. Als je de selectie van bepaalde leerlingen ongedaan wilt maken zodat ze de post niet krijgen, haal je het vinkje weg naast hun naam.
  5. (Optioneel) Als je een cijfercategorie wilt toevoegen, ga je in het venster met opdrachtgegevens naar het menu Cijfercategorie. Standaard is Geen categorie geselecteerd. Selecteer een cijfercategorie in de lijst en druk op Enter
    Opmerking: Als je cijfercategorieën wilt maken, moet je cijfers instellen. Ga naar Cijfers instellen voor instructies.
  6. (Optioneel) Als je de puntwaarde wilt wijzigen, navigeer je in het venster met opdrachtgegevens totdat je Maximum puntwaarde hoort. De waarde is standaard ingesteld op 100. Voer een nieuwe waarde in of selecteer Geen cijfer en druk op Enter
    Opmerking: Als je werk zonder cijfer teruggeeft, krijgen leerlingen een vinkje in plaats van een cijfer.
  7. (Optioneel) Als je een inleverdatum wilt invoeren, ga je in het venster met opdrachtgegevens naar het menu-item Geen inleverdatum en druk je op Enter. Er wordt een venster geopend met de naam Inleverdatum en -tijd.
    1. Voer in het venster Inleverdatum en -tijd een inleverdatum in of, als je een datum in de agenda wilt selecteren, ga je naar de knop Geen inleverdatum en druk op Enter
    2. Als je een inlevertijd wilt invoeren, ga je in het venster Inleverdatum en -tijd naar de knop Inlevertijd toevoegen en druk je op Enter. Voer een tijd in met AM of PM en druk op Enter
  8. (Optioneel) Als je de post wilt toevoegen aan een onderwerp, ga je in het venster met opdrachtgegevens naar het menu Onderwerp. Standaard is Geen onderwerp geselecteerd. Selecteer een onderwerp in het menu of selecteer Onderwerp maken en voer een nieuwe onderwerpnaam in.
    Tip: Met onderwerpen kun je schoolwerk beter organiseren voor jou en je leerlingen. Je kunt posts bijvoorbeeld groeperen op leerdoel, hoofdstuk of week. Posts staan onder het onderwerp en je kunt filteren op onderwerp.
  9. (Optioneel) Als je een rubriek wilt toevoegen, ga je in het venster met opdrachtgegevens naar het menu-item Rubriek toevoegen en druk je op Enter. Je kunt kiezen uit de volgende menuopties: Rubriek maken, Rubriek opnieuw gebruiken of Importeren uit Spreadsheets
    Ga naar Een rubriek maken of hergebruiken voor een opdracht voor uitgebreide instructies.
  10. (Optioneel) Als je originaliteitsrapporten wilt inschakelen voor de opdracht, ga je in het venster met opdrachtgegevens naar het vakjeOriginaliteitsrapporten en druk je op Enter om het vakje aan te vinken. Er wordt een venster geopend waarin je moet bevestigen dat je originaliteitsrapporten wilt inschakelen voor de opdracht. Ga in het venster naar de knop Doorgaan en druk op Enter. Ga naar Originaliteitsrapporten inschakelen voor een opdracht voor meer informatie over originaliteitsrapporten.
  11. Als je de opdracht wilt voltooien en posten, ga je verder met Stap 3: De opdracht posten of inplannen

Stap 3 van 3: De opdracht posten of inplannen

Leerlingen kunnen een opdracht bekijken nadat je deze hebt gepost. Leerlingen kunnen een ingeplande opdracht pas bekijken als deze is gepost.

1. Kies een optie:
    • Als je de opdracht meteen wilt posten, ga je in het venster met opdrachtgegevens naar de knop Opdracht plaatsen en druk je op Enter. De opdracht wordt gepost en je gaat terug naar de pagina 'Schoolwerk'.
      Opmerking: Nadat een opdracht is gepost, kun je deze later niet meer wijzigen in een geplande post.
    • Als je wilt dat de opdracht later wordt gepost, ga je naar het menu-item Opties opslaan en druk je op Enter. Er wordt een menu geopend met drie opties: Opdracht plaatsen, Plannen en Concept opslaan. Selecteer Plannen. Het venster Opdracht plannen wordt geopend. Ga in het venster naar Datum plannen en voer een datum in. Ga vervolgens naar Tijd plannen en voer een tijd in. Ga als laatste in het venster naar de knop Plannen en druk op Enter. De opdracht wordt gepost op de ingeplande datum en tijd. Je gaat terug naar de pagina 'Schoolwerk'.

Opmerking: Voordat een geplande opdracht wordt gepost, kun je de geplande datum bewerken. Selecteer op de pagina 'Schoolwerk', bij de opdracht, de knop Bewerken. Ga in de opdrachtgegevens naar Gepland voor en wijzig de datum. Of klik op de knop Geplande datum verwijderen voor meer opties.

Ga naar Een opdracht maken voor meer informatie.

Een vraag maken

Je kunt een vraag stellen aan een lesgroep om te controleren of ze de stof hebben begrepen of ze een discussie te laten voeren. Je kunt een korte openvraag of een meerkeuzevraag maken. Het vraagtype is standaard ingesteld op Korte openvraag. Ga naar Antwoorden op vragen beoordelen en teruggeven voor instructies om een vraag te beoordelen.

Stap 1 van 4: De vraag maken

1. Ga naar classroom.google.com en klik op Inloggen.

Log in met je Google-account. Bijvoorbeeld jij@jeschool.edu of jij@gmail.com. Meer informatie

2. Zorg dat je inlogt met het account dat je voor school gebruikt.
  3. Ga op de pagina Lesgroepen naar de naam van de lesgroep en druk op Enter.
    Je bevindt je nu in de lesgroep, op het paginatabblad Updates.
  4. Ga naar het tabblad Schoolwerk en druk op Enter
  5.  Ga op de pagina Schoolwerk naar de knop Maken en druk op Enter
    Er wordt een menu geopend met de soorten schoolwerkposts die je kunt maken.
  6. Selecteer in het menu van de knop Maken de optie Vraag.
    Je bevindt je nu in het venster met vraaggegevens, in het tekstvak Vraag
  7. Voer in het tekstvak Vraag de vraag in.
  8. Kies een optie:

Stap 2 van 4: (Optioneel) Een meerkeuzevraag maken

1. Als je een meerkeuzevraag wilt maken, ga je naar het menu Vraagtype en selecteer je Meerkeuze. Er worden twee lege opties weergegeven onder het tekstvak Instructies
  2. Ga naar Optie 1 en voer een optie in.
  3. Ga naar Optie toevoegen en voer de volgende optie in. Herhaal deze stap om meer opties toe te voegen.
  4. (Optioneel) Als je een optie wilt verwijderen, ga je naar de knop Optie verwijderen van de optie en druk je op Enter.
    Tip: De knop Optie verwijderen staat na de optie.
  5. (Optioneel) Je kunt instellen dat leerlingen, nadat ze een antwoord hebben geselecteerd, een overzicht krijgen van de antwoorden van de rest van de lesgroep. Standaard kunnen leerlingen dit lesgroepoverzicht zien. Als je het lesgroepoverzicht wilt uitschakelen, haal je het vinkje weg voor Leerlingen kunnen het lesgroepoverzicht zien.
  6. Als je vraaggegevens wilt toevoegen, zoals instructies of een inleverdatum, ga je verder met Stap 3: Vraaggegevens toevoegen.

Stap 3 van 4: Vraaggegevens toevoegen

Je kunt andere gegevens aan de vraag toevoegen. Selecteer een optie om naar de instructies hieronder te gaan: Instructies toevoegen, bijlagen toevoegen, in meerdere lesgroepen posten, posten voor specifieke leerlingen, een cijfercategorie toevoegen, de puntwaarde wijzigen, een inleverdatum toevoegen, een onderwerp toevoegen, rechten voor leerlingen instellen

1. (Optioneel) Als je instructies voor de vraag wilt toevoegen, ga je naar het tekstvak Instructies en voer je de instructies in.
  2. (Optioneel) Als je bijlagen wilt toevoegen, ga je in de vraaggegevens naar de menu-items Toevoegen of Maken en selecteer je een bestandstype. Ga hieronder naar Een bijlage toevoegen aan een post voor meer instructies.
  3. (Optioneel) Als je de vraag in meerdere lesgroepen wilt posten, ga je naar het menu-item Plaatsen in en druk je op Enter. Er wordt een checklist met al je lesgroepen geopend. Standaard is alleen de huidige lesgroep aangevinkt. Vink het vakje van lesgroepen aan in de lijst om te posten in die lesgroepen.
    Opmerking: Als je in meerdere lesgroepen post, wordt de vraag gepost voor alle leerlingen in die lesgroepen.
  4. (Optioneel) Als je de vraag wilt posten voor specifieke leerlingen, ga je naar het menu-item Voor alle leerlingen en druk je op Enter. Er wordt een checklist met de leerlingen in de lesgroep geopend. Standaard is de optie Alle leerlingen aangevinkt. Haal het vinkje weg voor Alle leerlingen en vink de vakjes aan voor de leerlingen voor wie je de vraag wilt posten.
  5. (Optioneel) Als je een cijfercategorie wilt toevoegen, ga je naar het menu-item Cijfercategorie en selecteer je een categorie. Standaard is Geen categorie geselecteerd.
    Opmerking: Als je cijfercategorieën wilt maken, moet je cijfers instellen. Ga naar Cijfers instellen voor instructies.
  6. (Optioneel) Als je de puntwaarde wilt wijzigen, ga je naar het tekstvak Puntwaarde. De waarde is standaard ingesteld op 100. Voer een andere waarde in of selecteer Geen cijfer.
  7. (Optioneel) Als je een inleverdatum wilt instellen, ga je naar het menu-item Geen inleverdatum en druk je op Enter. Er wordt een venster geopend met de naam Inleverdatum en -tijd.
    1. Selecteer in het venster de knop Inleverdatum toevoegen en selecteer vervolgens een datum in de kalender die wordt geopend. De datum wordt toegevoegd en de kalender wordt gesloten.
    2. Als je een inlevertijd wilt toevoegen, selecteer je in het venster de knop Inlevertijd. Voer een tijd in met AM of PM en druk op Enter. De inleverdatum en -tijd zijn nu ingesteld. Je kunt het venster Inleverdatum en -tijd sluiten.
  8. (Optioneel) Als je de vraag wilt toevoegen aan een onderwerp, ga je naar het menu Onderwerp. Standaard is Geen onderwerp geselecteerd. Kies een optie in het menu Onderwerp:
    1. Selecteer een onderwerp in het menu.
    2. Selecteer Onderwerp maken en voer in het tekstvak dat wordt geopend een nieuwe onderwerpnaam in.
      Tip: Met onderwerpen kun je schoolwerk beter organiseren voor jou en je leerlingen. Je kunt posts bijvoorbeeld groeperen op leerdoel, hoofdstuk of week. Posts staan onder het onderwerp en je kunt filteren op onderwerp.
  9. (Optioneel) Stel de rechten van leerlingen in (alleen voor korte openvragen):
    1. Als je wilt dat leerlingen kunnen reageren op de antwoorden van hun klasgenoten, ga je naar Leerlingen kunnen op elkaars antwoorden reageren en zorg je dat het vakje is aangevinkt.
      Opmerking: Het vakje is standaard aangevinkt.
    2. Als je wilt dat leerlingen hun antwoorden kunnen bewerken, ga je naar Leerlingen kunnen hun antwoord bewerken en vink je het vakje aan.
      Opmerking: het vakje is standaard niet aangevinkt.

Stap 4 van 4: De vraag posten of inplannen

Je kunt de vraag meteen posten of inplannen om later te posten.

1. Kies een optie:
    • Als je de vraag meteen wilt posten, ga je in de vraaggegevens naar de knop Vragen en druk je op Enter.
      De vraag wordt gepost en je gaat terug naar de pagina 'Schoolwerk'.
    • Als je de vraag wilt inplannen om later te posten, ga je naar het menu-item Opties opslaan en druk je op Enter. Er wordt een menu geopend met 3 opties: Vragen, Concept opslaan en Plannen. Selecteer Plannen. Het venster Vraag plannen verschijnt. Ga in het venster naar het tekstvak Datum plannen en voer een datum in. Ga vervolgens naar het tekstvak Tijd plannen en voer een tijd in. Ga als laatste in het venster naar de knop Plannen en druk op Enter.
      De vraag wordt gepost op de ingeplande datum en tijd. Je gaat terug naar de pagina 'Schoolwerk'.

Ga naar Een vraag maken voor meer informatie.

Een toetsopdracht maken

Wanneer je een toetsopdracht maakt, maakt Classroom een lege toets met een Google-formulier en wordt deze aan de opdracht toegevoegd. Je kunt de toets vervolgens bewerken en vragen toevoegen.

1. Ga naar classroom.google.com en klik op Inloggen.

Log in met je Google-account. Bijvoorbeeld jij@jeschool.edu of jij@gmail.com. Meer informatie

2. Zorg dat je inlogt met het account dat je voor school gebruikt.
  3. Ga op de pagina Lesgroepen naar de naam van de lesgroep en druk op Enter.
    Je bevindt je nu in de lesgroep, op het paginatabblad Updates.
  4. Ga naar het tabblad Schoolwerk en druk op Enter.
    Je bevindt je nu op de pagina Schoolwerk
  5. Ga op de pagina Schoolwerk naar de knop Maken en druk op Enter
    Er wordt een menu geopend met de soorten schoolwerkposts die je kunt maken.
  6. Selecteer in het menu van de knop Maken het menu-item Toetsopdracht en druk op Enter.
    Je bevindt je nu in het venster met de gegevens voor de toetsopdracht. Er wordt automatisch een lege toets in Google Formulieren aan de toetsopdracht toegevoegd.
  7. Voer in de gegevens voor de toetsopdracht een titel en andere gegevens in, zoals instructies of een onderwerp. Ga naar Opdrachtgegevens toevoegen of Een bijlage toevoegen aan een post voor meer informatie.
  8. (Optioneel) Als je niet wilt dat leerlingen andere browsertabbladen kunnen openen tijdens de toets, ga je naar Vergrendelmodus op Chromebooks en vink je het vakje aan.
    Opmerking: Deze optie is beschikbaar voor scholen die beheerde Chromebooks gebruiken. Meer informatie
  9. Als je de toets in Formulieren wilt maken, ga je in de gegevens voor de toetsopdracht naar de toetsbijlage in Google Formulieren en druk je op Enter. Er wordt een lege toets in Formulieren geopend in een nieuw browsertabblad.
  10. Ga naar het browsertabblad voor de toets in Formulieren en doe het volgende:
    1. Ga in de toets in Formulieren naar Titel van formulier en voer een titel in voor de toets.
    2. Voer de rest van de toets in.
      Updates aan de toets in Formulieren worden automatisch opgeslagen in de toetsbijlage in de toetsopdracht.
  11. Als je een toets wilt opgeven of inplannen, ga je terug naar het browsertabblad met de Classroom-toetsopdracht en kies je een optie:
    1. Als je de toets meteen wilt opgeven, ga je in de gegevens van de toetsopdracht naar de knop Opdracht plaatsen en druk je op Enter.
    2. Als je wilt dat de toets later wordt gepost, ga je in de gegevens van de toetsopdracht naar de knop Opties opslaan en druk je op Enter. Selecteer vervolgens de optie Plannen en stel een datum en tijd in.

Ga naar Een toetsopdracht maken of Toetsen maken en beoordelen met Google Formulieren voor meer informatie.

Een bijlage toevoegen aan een post

Als je bronnen of materialen aan je leerlingen wilt geven, kun je bijlagen zoals werkbladen, video's of weblinks toevoegen aan de posts die je maakt.

In schoolwerkposts, zoals opdrachten of vragen, kun je ook een nieuw bestand maken dat automatisch wordt bijgevoegd. In de bijlage kun je de rechten van leerlingen instellen op Leerlingen kunnen bestand bekijken, Leerlingen kunnen bestand bewerken of Een kopie maken voor elke leerling

Selecteer een van de volgende opties om naar de instructies hieronder te gaan: een bijlage toevoegen of een bijlage maken.

Een bijlage toevoegen

Opmerking: Je kunt deze optie gebruiken bij mededelingen of schoolwerkposts.

1. Ga in de gegevens van de post die je maakt naar de knop Toevoegen en druk op Enter. Er wordt een menu geopend met opties voor bijlagen. Selecteer een optie om naar de instructies hieronder te gaan: Een bestand bijvoegen vanuit Google Drive, een link bijvoegen, een bestand bijvoegen vanaf je apparaat of een YouTube-video bijvoegen.
  2. (Optioneel) Als je een bestand uit Google Drive wilt bijvoegen, selecteer je Google Drive in het menu Toevoegen. Er wordt een venster geopend met de naam Bestanden invoegen met Google Drive. In het venster is het tabbladmenu-item voor recente bestanden geselecteerd.
    1. Selecteer of zoek het bestand in Drive.
      Opmerking: Als je een voorgesteld zoekresultaat selecteert, wordt het bestand bijgevoegd en wordt het venster gesloten.
    2. Ga in het venster Bestanden invoegen met Google Drive naar de knop Toevoegen en druk op Enter. Het bestand wordt aan de post toegevoegd.
  3. (Optioneel) Als je een link wilt bijvoegen, selecteer je Link in het menu Toevoegen. Het venster Link toevoegen wordt geopend.
    1. Voer in het tekstvak Link de link in.
    2. Ga naar de knop Link toevoegen en druk op Enter. De link wordt aan de post toegevoegd.
  4. (Optioneel) Als je een bestand van je apparaat wilt toevoegen, selecteer je Bestand in het menu Toevoegen. Er wordt een venster geopend met de naam Bestanden invoegen met Google Drive. In het venster is het tabbladmenu-item Uploaden geselecteerd. Je kunt het volgende doen:
    1. (Optioneel) Sleep bestanden naar het venster.
    2. (Optioneel) Ga naar de knop Bestanden op je apparaat selecteren en druk op Enter.
    3. Als je alle bestanden hebt toegevoegd, ga je in het venster Bestanden invoegen met Google Drive naar de knop Toevoegen en druk op Enter. Het bestand wordt aan de post toegevoegd.
  5. (Optioneel) Als je een YouTube-video wilt toevoegen, selecteer je YouTube in het menu Toevoegen. Het venster Video invoegen wordt geopend met tabbladen om een video te zoeken of een URL voor een video in te voeren.
    1. Selecteer een video of voer de video-URL in.
    2. Ga in het venster Video invoegen naar de knop Toevoegen en druk op Enter. De video wordt aan de post toegevoegd.

Een nieuw bestand maken en bijvoegen

Opmerking: Je kunt deze optie gebruiken voor schoolwerkposts. Ga voor mededelingen naar Een bijlage toevoegen hierboven.

1. Ga in de gegevens van de schoolwerkpost die je maakt naar de knop Maken en druk op Enter. Er wordt een menu geopend met opties om documenten, presentaties, spreadsheets, tekeningen en formulieren te maken.
  2. Selecteer een van de opties.
    Er wordt een leeg bestand aan de post toegevoegd en je gaat naar een nieuw browsertabblad waar je de content kunt maken.
  3. Voeg de content toe op het nieuwe browsertabblad.
    Wijzigingen die je aanbrengt in het bestand, worden automatisch opgeslagen in de bijlage in de schoolwerkpost.
  4. Ga terug naar het browsertabblad voor de schoolwerkpost en maak de post af.

Ga naar Een opdracht maken voor meer informatie over het toevoegen van bestanden.

Communiceren met leerlingen of mededocenten

Je kunt een mededeling posten voor een lesgroep, een privéreactie naar een leerling sturen over het gemaakte werk en leerlingen of mededocenten e-mailen.

Selecteer een optie om naar de instructies hieronder te gaan:

Een mededeling posten voor een lesgroep

Als je een mededeling post, kun je deze posten voor alle leerlingen in meerdere lesgroepen of voor specifieke leerlingen in één lesgroep.

Stap 1 van 3: De mededeling maken

1. Ga naar classroom.google.com en klik op Inloggen.

Log in met je Google-account. Bijvoorbeeld jij@jeschool.edu of jij@gmail.com. Meer informatie

2. Zorg dat je inlogt met het account dat je voor school gebruikt.
  3. Ga op de pagina Lesgroepen naar de naam van de lesgroep en druk op Enter.
    Je bevindt je nu in de lesgroep, op het paginatabblad Updates.
  4. Ga naar de knop Delen met je lesgroep en druk op Enter
    Er wordt een venster geopend waarin je de gegevens van de mededeling kunt invoeren.
  5. Ga in het venster naar het tekstvak Delen met je lesgroep en voer de mededeling in.

Stap 2 van 3: (Optioneel) Andere gegevens voor de mededeling toevoegen

Selecteer een optie om naar de instructies hieronder te gaan: Een bijlage toevoegen, posten in meerdere lesgroepen, posten voor specifieke leerlingen.

1. (Optioneel) Als je een bijlage aan de mededeling wilt toevoegen, ga je naar het menu-item Toevoegen en druk je op Enter
    Er wordt een lijst geopend met de volgende bijlageopties: Google Drive, Link, Bestand of YouTube. Ga hierboven naar Een bijlage toevoegen voor meer informatie.
  2. (Optioneel) Als je de mededeling wilt posten voor alle leerlingen in meerdere lesgroepen ga je in het venster met gegevens voor de mededeling naar het menu Posten in en druk je op Enter. Er wordt een lijst met lesgroepen geopend. Vink het vakje van de lesgroepen aan in de lijst om te posten in die lesgroepen.
    Opmerking: Als je in meerdere lesgroepen post, wordt de mededeling gepost voor alle leerlingen in die lesgroepen.
  3. (Optioneel) Als je de mededeling wilt posten voor specifieke leerlingen in een lesgroep ga je in het venster met gegevens voor de mededeling naar het menuVoor alle leerlingen en druk je op Enter. Er wordt een checklist met de leerlingen geopend. Standaard zijn alle leerlingen geselecteerd om de mededeling te krijgen. Als je wilt dat een leerling de mededeling niet krijgt, haal je het vinkje weg voor die leerling.

Stap 3 van 3: De mededeling posten of inplannen

1. Kies een optie:
    • Als je de mededeling meteen wilt posten, ga je in het venster met gegevens van de mededeling naar de knop Posten en druk je op Enter. De mededeling wordt gepost.
    • Als je wilt dat de mededeling later wordt gepost ga je in het venster met gegevens voor de mededeling naar het menu Opties opslaan en druk je op Enter. Er wordt een lijst geopend met de opties Posten, Plannen of Concept opslaan. Selecteer Plannen en druk op Enter. Het venster Mededeling plannen opent. Ga in het venster Mededeling plannen naar Datum plannen en voer een datum in. Ga vervolgens naar Tijd plannen en voer een tijd in. Ga als laatste in het venster naar de knop Plannen en druk op Enter. De mededeling wordt gepost op de ingeplande datum en tijd.

Ga naar Mededelingen voor je leerlingen posten voor meer informatie.

Een privéreactie sturen naar een leerling

Je kunt een leerling een privéreactie over het gemaakte werk sturen. Nadat je de reactie hebt gepost, krijgt de leerling een melding en kan deze de reactie bekijken.

Opmerking: Je kunt privéreacties voor leerlingen niet bewerken of verwijderen.

1. Ga naar classroom.google.com en klik op Inloggen.

Log in met je Google-account. Bijvoorbeeld jij@jeschool.edu of jij@gmail.com. Meer informatie

2. Zorg dat je inlogt met het account dat je voor school gebruikt.
  3. Ga op de pagina Lesgroepen naar de naam van de lesgroep en druk op Enter.
    Je bevindt je nu in de lesgroep, op het paginatabblad Updates.
  4. Ga naar het tabblad Schoolwerk en druk op Enter
    Je bevindt je nu op de pagina Schoolwerk.
  5. Ga naar de opdracht of vraag en open deze. Als je een opdracht kiest, ga je naar de pagina Werk van leerlingen. Als je een vraag kiest, ga je naar de pagina Antwoorden van leerlingen.
  6. Ga naar de tabel Alle leerlingen. Als je bij de link bent voor de naam van de leerling voor wie je een reactie wilt posten, druk je op Enter. Er wordt een tekstvak met de naam Een privéreactie toevoegen geopend in het hoofdgedeelte.
    Tips:
    • Als een leerling een privéreactie heeft achtergelaten voor de opdracht of vraag, hoor je deze als je op de link voor de naam van de leerling in de tabel staat.
    • Nadat je de naam van een leerling in de tabel hebt geselecteerd, wordt er een hoofdgedeelte geopend met het werk van de leerling, de optie een privéreactie te posten en nog een link met de naam van de leerling die naar de pagina Leerlingprofiel gaat.
  7. Voer in het tekstvak Privéreactie toevoegen een privéreactie in voor de leerling en selecteer de knop Posten.
Ga naar Feedback geven op opdrachten voor meer informatie.

Leerlingen of mededocenten e-mailen

Als je school dit toestaat, kun je een e-mail sturen naar leerlingen of mededocenten vanaf de pagina 'Mensen'. Als je de e-mailoptie niet ziet op de pagina 'Mensen', heeft je school e-mail niet ingeschakeld voor Classroom.

1. Ga naar classroom.google.com en klik op Inloggen.

Log in met je Google-account. Bijvoorbeeld jij@jeschool.edu of jij@gmail.com. Meer informatie

2. Zorg dat je inlogt met het account dat je voor school gebruikt.
  3. Ga op de pagina Lesgroepen naar de naam van de lesgroep en druk op Enter.
    Je bevindt je nu in de lesgroep, op het paginatabblad Updates.
  4. Ga naar het tabblad Mensen en druk op Enter
    Je bevindt je nu op de pagina Mensen. Hier staan de leerlingen en mededocenten.
  5. Ga naar het menu Opties voor voor de docent of leerling die je wilt e-mailen en selecteer het menu-item E-mail.
    Er wordt een nieuw browsertabblad geopend voor je e-mailbericht. Het e-mailadres van de ontvanger is al ingevuld.
  6. Volg deze stappen op het browsertabblad met je e-mailbericht:
    1. Voer in het tekstvak Onderwerp een onderwerp in voor de e-mail.
    2. Voer in het tekstvak Berichttekst je bericht in.
  7. Kies een optie om je bericht te versturen of in te plannen:
    • Als je de e-mail meteen wilt sturen, ga je naar de knop Verzenden en druk je op Enter
      Het bericht wordt verstuurd en het browsertabblad met de e-mail wordt gesloten.
    • Als je wilt inplannen wanneer de e-mail wordt verstuurd, ga je naar het menu Meer verzendopties en selecteer je het menu-item Verzenden plannen. Een venster met de naam Verzenden plannen opent waarin je een voorgestelde tijd of de optie Datum en tijd kiezen kunt selecteren. Als je Datum en tijd kiezen selecteert, wordt er een nieuw venster geopend waarin je een datum en tijd kunt kiezen. Selecteer als laatste de knop Verzenden plannen in het venster.
      Het bericht wordt verstuurd op de geselecteerde datum en tijd en het browsertabblad met de e-mail wordt gesloten.

Opmerking: Je kunt geen e-mails ontvangen in Classroom. Als je je e-mails wilt lezen, selecteer je in de Classroom-banner de knop Google-apps en vervolgens Gmail.

Ga naar Je leerlingen e-mailen of Leerlingen met dezelfde werkstatus e-mailen voor meer informatie.

Werk van leerlingen openen

Nadat je schoolwerk hebt gepost, kun je de opdracht of vraag openen om de status van het werk te controleren of te beginnen met nakijken. Als je een opdracht opent, ga je naar de pagina Werk van leerlingen. Als je een vraag opent, ga je naar de pagina Antwoorden van leerlingen.

Op beide pagina's worden leerlingen als volgt gegroepeerd op werkstatus:

• Toegewezen: Voor werk dat je hebt opgegeven.
  • Ingeleverd: Voor werk dat leerlingen hebben ingeleverd.
  • Met cijfer: Voor werk met een cijfer dat je hebt teruggegeven.
  • Teruggegeven: Voor werk zonder cijfer dat je hebt teruggegeven.
    Opmerking: Deze optie verschijnt alleen als je de puntwaarde instelt op 'Geen cijfer'.

Je kunt het werk van een leerling op meerdere manieren openen. Selecteer een optie om naar de instructies hieronder te gaan:

Werk van leerlingen openen vanaf de pagina 'Updates'

Als je wilt controleren welk werk je nog moet nakijken, kun je de pagina 'Nog doen' openen. Deze ordent schoolwerk op Beoordeeld of Nog te beoordelen. Op de pagina 'Nog doen' kun je het werk van de leerling openen dat je wilt bekijken.

1. Selecteer in een lesgroep het paginatabblad Updates. Ga naar de knop Al het werk bekijken en druk op Enter.
    Je gaat naar de pagina Nog doen. Op de pagina Nog doen staat schoolwerk gesorteerd onder Beoordeeld of Nog te beoordelen zodat docententaken zijn geordend.
  2. Ga op de pagina Nog doen naar een opdracht of vraag en druk op Enter.
    Als het item een opdracht is, ga je naar de pagina Werk van leerlingen. Als het item een vraag is, ga je naar de pagina Antwoorden van leerlingen. Je hoort de opdracht of vraag.
  3. (Optioneel) Ga voor instructies om cijfers in te voeren op de pagina Werk van leerlingen naar Nakijken op de pagina 'Werk van leerlingen' hieronder.

Werk van leerlingen openen vanaf de pagina 'Schoolwerk'

Op de pagina Schoolwerk staat het schoolwerk onder de onderwerpen die je hebt gemaakt. Voor docenten staat er bij elk schoolwerkitem een menu Opties en de aantallen leerlingen voor elke werkstatus. Items op de pagina Schoolwerk zijn samengevouwen totdat je ze uitvouwt of filtert op onderwerp.

Tip: Filter op onderwerp en selecteer een titel om het werk van leerlingen te openen.

1. Selecteer in een lesgroep het tabblad Schoolwerk. Ga daarna naar een opdracht of vraag en druk op Enter om deze uit te vouwen.
  2. Selecteer het getal naast Ingeleverd of Toegewezen en dan Enter. De pagina met werk van leerlingen wordt geopend.
    • Je kunt alleen op een getal klikken als dit groter is dan nul.

Ontdek hoe je kunt nakijken op de pagina Werk van leerlingen.

Werk van leerlingen openen vanaf de pagina Cijfers

De pagina 'Cijfers', ook wel de cijferlijst genoemd, bestaat uit een tabel waarin je cijfers kunt invoeren en teruggeven. In de bovenste rij staan schoolwerkitems met een link naar elk item. In de linkerkolom staan de leerlingen met een link naar hun profielpagina. Nadat een leerling werk heeft ingeleverd, kun je het ingeleverde werk openen op de pagina 'Cijfers'.

1. Selecteer in een lesgroep het tabblad Cijfers.
    Je hoort de lesgroepnaam, gevolgd door cijferlijst.
  2. Ga naar de link van een opdracht of vraag en druk op Enter.
    Als het item een opdracht is, ga je naar de pagina Werk van leerlingen. Als het item een vraag is, ga je naar de pagina Antwoorden van leerlingen.
  3. (Optioneel) Ga voor instructies om cijfers in te voeren op de pagina Werk van leerlingen naar Nakijken op de pagina 'Werk van leerlingen' hieronder.

Een cijfer geven aan een opdracht en de opdracht teruggeven

Hoe je een opdracht nakijkt, hangt af van de vereisten die je hebt opgegeven voor de opdracht.

Als een leerling bijvoorbeeld een bestand bij de opdracht heeft ingeleverd, kun je het bestand nakijken met de nakijktool in Classroom. Als je een cijfer invoert in de nakijktool, wordt het ook geüpdatet op de andere Classroom-pagina's, zoals de pagina 'Cijfers' en de pagina 'Werk van leerlingen'. Zo hoef je maar één keer een cijfer in te voeren.

Als je een cijfer invoert, wordt het opgeslagen als concept totdat je de opdracht teruggeeft aan de leerling. Nadat je het cijfer hebt teruggegeven, kan de leerling het bekijken, samen met eventuele feedback die je hebt gegeven over het werk. Je kunt cijfers teruggeven aan een of meer leerlingen tegelijk.

Je kunt cijfers invoeren en teruggeven op meerdere pagina's in Classroom. Selecteer een optie om naar de instructies hieronder te gaan:

Ga naar Antwoorden op vragen beoordelen en teruggeven voor instructies om een vraag te beoordelen.

Een cijfer invoeren en teruggeven op de pagina 'Cijfers'

Op de pagina 'Cijfers' staat een tabel. In de bovenste rij staan links naar schoolwerkitems. In de meest linkse kolom staan de namen van leerlingen die linken naar het profiel van de leerling. De cel waarin je het cijfer van een leerling invoert, is een actiemenu. Als je naar een cel met een actiemenu gaat, hoor je de werkstatus van de leerling, zoals Toegewezen of Ontbrekend, of een eerder ingevoerd cijfer. In elke cel met het actiemenu kun je het werk van de leerling openen of het cijfer teruggeven.

1. Ga naar classroom.google.com en klik op Inloggen.

Log in met je Google-account. Bijvoorbeeld jij@jeschool.edu of jij@gmail.com. Meer informatie

2. Zorg dat je inlogt met het account dat je voor school gebruikt.
  3. Ga op de pagina Lesgroepen op een lesgroepkaart naar de link Cijferlijst openen voor de lesgroep en druk op Enter.
    Je bevindt je nu in de lesgroep, op de pagina Cijfers
    Tip: In een lesgroep kun je naar de pagina 'Cijfers' gaan door het paginatabblad 'Cijfers' te selecteren. De leerlingenversie van Classroom bevat de pagina 'Cijfers' niet.
  4. Ga in de rij van een leerling naar de cel met het actiemenu voor de opdracht en kies een optie:
    1. Als je het ingeleverde werk van de leerling wilt openen, selecteer je in de cel met het actiemenu de link Ingeleverd werk bekijken. Je gaat in een nieuw browsertabblad naar het werk van de leerling in de nakijktool.
    2. Als je een cijfer wilt invoeren, navigeer je totdat je de naam van de leerling en actiemenu hoort en voer je in de cel een cijfer in. Het cijfer wordt opgeslagen als concept totdat je het teruggeeft.
    3. Als je het cijfer van een leerling wilt teruggeven, selecteer je het actiemenu-item Teruggeven voor de leerling.
      Het werk van de leerling wordt teruggegeven en de leerling kan het cijfer bekijken.
    4. Als je cijfers wilt teruggeven aan alle leerlingen voor de opdracht, ga je naar het actiemenu Koptekst van de opdracht en selecteer je het menu-item Alles teruggeven.

Tip: Je kunt sneltoetsen gebruiken om door de cijferlijst te navigeren en deze te updaten:

Actie Mac-sneltoets Pc-/Chrome-sneltoets
Concept opslaan en naar het menu Meer gaan, of vanuit het menu Meer naar de volgende cel gaan Tab Tab
Concept opslaan en naar de vorige kolom in dezelfde rij gaan Shift + Tab Shift + Tab
Concept opslaan en naar de volgende rij in dezelfde kolom gaan Return Enter
Concept opslaan en naar de vorige rij in dezelfde kolom gaan Shift + Enter Shift + Enter
(Weergavemodus) Verplaatsen tussen cellen (de geselecteerde cel wordt getoond) Pijltoetsen Pijltoetsen
(Bewerkingsmodus) Verplaatsen tussen tekens in een geselecteerde cel Pijltoetsen Pijltoetsen
Terug naar weergavemodus Esc Esc
Menuopties in een cel openen ⌘ + Shift + \ Ctrl + Shift + \
Opdracht teruggeven + Option + r Ctrl + Alt + r
Ingeleverd werk bekijken + Option + v Ctrl + Alt + v

Ga naar Je cijferlijst bekijken of updaten voor meer instructies voor de pagina 'Cijfers'.

Een cijfer invoeren en teruggeven op de pagina 'Werk van leerlingen'

Op de pagina 'Werk van leerlingen' staan de leerlingen in rijen, gegroepeerd op werkstatus. Voor elke leerling is er een kolom met een selectievakje, een kolom met de naam van de leerling en een cijferkolom. Er is ook een hoofdgedeelte waar je kunt filteren op werkstatus of het werk van een geselecteerde leerling kunt bekijken. Als je de naam van een leerling selecteert, wordt alleen het werk van die leerling weergegeven in het hoofdgedeelte.

1. Open een opdracht in een lesgroep. Je gaat naar de pagina Werk van leerlingen.
    Ga hierboven naar Werk van leerlingen openen voor meer instructies om werk van leerlingen te openen.
  2. Kies een optie op de pagina Werk van leerlingen.
  3. (Optioneel) Als je het werk van een leerling wilt bekijken, ga je onder Ingeleverd naar de naam van de leerling en druk je op Enter. Het werk van de leerling verschijnt naast de tabel, in het hoofdgedeelte. Als de leerling een bestand heeft bijgevoegd, ga je naar de bijlage en druk je op Enter. Het bestand wordt geopend in de nakijktool van Classroom, in een nieuw browsertabblad. Ga hieronder naar Een cijfer invoeren en teruggeven vanuit de nakijktool voor instructies voor de nakijktool.
  4. (Optioneel) Als je een cijfer voor een leerling wilt invoeren, ga je naar de kolom met cijfers van de leerling. Voer een cijfer in en druk op Enter.
    Tip: In de rij van een leerling hoor je de kolom met het selectievakje, de kolom met de naam van de leerling en vervolgens de cijferkolom. Deze bevat een actiemenu. Het actiemenu bevat een cel om punten in te voeren en je kunt andere menu-items selecteren.
  5. (Optioneel) Kies een optie om cijfers terug te geven:
    • Als je cijfers wilt teruggeven aan individuele leerlingen, vink je de vakjes aan naast de naam van de leerlingen. Ga vervolgens naar de knop Teruggeven en druk op Enter. De cijfers worden teruggegeven aan de geselecteerde leerlingen.
    • Als je cijfers wilt teruggeven aan alle leerlingen, vink je het vakje aan voor Alle leerlingen. Ga vervolgens naar de knop Teruggeven en druk op Enter. Er wordt wellicht een venster geopend waarin je moet bevestigen dat je de cijfers wilt teruggeven. De cijfers worden teruggegeven aan alle leerlingen.

Ga naar Een cijfer geven aan een opdracht en de opdracht teruggeven voor meer instructies.

Een cijfer invoeren en teruggeven vanuit de nakijktool

Als een leerling een bestand inlevert bij een opdracht, kun je het werk bekijken en nakijken met de nakijktool in Classroom.

De nakijktool bevat drie hoofdgebieden:

• Een bannergedeelte met knoppen om het werk van een leerling terug te geven en naar de volgende leerling te gaan.
  • Een hoofdgedeelte voor het werk van de leerling waar je bewerkingen kunt voorstellen of reacties kunt posten.
  • Een zijvenster waarin je een cijfer kunt invoeren, een originaliteitsrapport kunt openen en het reactieoverzicht kunt openen. Je kunt de opties voor het zijvenster beheren door in het zijvenster het tabbladitem Cijfers of het tabbladitem Reactieoverzicht te selecteren. Het tabbladitem 'Cijfers' is standaard geselecteerd.

Tijdens het nakijken kun je werk teruggeven aan individuele leerlingen of later werk teruggeven aan meerdere leerlingen. Als je werk teruggeeft, kunnen leerlingen hun cijfer bekijken.

1. Selecteer in een lesgroep de bijlage die een leerling heeft ingeleverd bij het werk. Het bestand wordt geopend in de nakijktool, in een nieuw browsertabblad.
    Ga hierboven naar Werk van leerlingen openen voor meer instructies om werk van leerlingen te openen.
  2. Als je een cijfer wilt invoeren in de nakijktool, ga je in het zijvenster naar Cijfer bewerken en voer je een cijfer in het tekstvak in. Het cijfer wordt opgeslagen als concept.
  3. Kies een optie om werk terug te geven:
    • Als je werk wilt teruggeven aan één leerling, ga je in de banner van de nakijktool naar de knop Teruggeven en druk je op Enter. Er wordt een venster geopend waarin je moet bevestigen dat je het werk wilt teruggeven. Ga in het venster naar de knop Teruggeven en druk op Enter.
    •  Als je werk wilt teruggeven aan meerdere leerlingen, ga je in de banner van de nakijktool naar de knop Teruggeven en druk je op Enter om een menu te openen. Selecteer in het menu de optie Meerdere ingeleverde opdrachten teruggeven. Er wordt een venster geopend met de naam Meerdere ingeleverde opdrachten teruggeven. Vink in het venster de vakjes aan voor de leerlingen aan wie je het werk wilt teruggeven. Ga vervolgens naar de knop Teruggeven en druk op Enter.

Het werk wordt teruggegeven en de leerlingen kunnen hun cijfer bekijken.

Tip: In de nakijktool kun je ook deze opties gebruiken:

• Als je een originaliteitsrapport wilt maken voor het werk van een leerling, ga je in het zijvenster naar Controleren op originaliteit en druk je op Enter. Als het rapport klaar is, wordt Controleren op originaliteit gewijzigd in aantal gemarkeerde passages. Selecteer aantal gemarkeerde passages om het rapport te openen.
    Ga naar Een originaliteitsrapport bekijken voor meer instructies.
  • Als je wilt nakijken met een rubriek, ga je in het zijvenster naar een rubriekcriterium en voer je een score in. Ga naar Nakijken met een rubriek voor meer instructies.
  • Als je een reactie uit het reactieoverzicht wilt toevoegen, selecteer je het tabblad Reactieoverzicht in het zijvenster. Zoek of kopieer vervolgens de reactie die je wilt gebruiken. Ga naar Feedback geven op opdrachten voor meer instructies.
  • Als je naar het werk van de volgende leerling wilt gaan, ga je in de banner van de nakijktool naar Selecteer de vorige leerling of Selecteer de volgende leerling en druk je op Enter. Het werk van een andere leerling wordt geladen in de nakijktool.

Ga naar Feedback geven op opdrachten voor meer instructies voor de nakijktool.

Gerelateerde bronnen

Chrome-extensies

Je kunt de volgende aanbevolen Chrome-extensies van onze partners gebruiken.

• Snap&Read: Een tekstlezer (TTS) die vocabulaire vereenvoudigt, tekst vertaalt, ontoegankelijke tekst voorleest (OCR) en bronnen vastlegt en citeert.
  • Co:Writer: Een citeertool met woordvoorspelling die je helpt de juiste grammatica en spelling te gebruiken.
  • EquatIO: Een tool waarmee je wiskundige formules kunt maken door te typen, schrijven of spreken.
  • Read&Write for Google Chrome: Een gepersonaliseerde tool die documenten, webpagina's en veelgebruikte bestandstypen in Google Drive (zoals Google-documenten, pdf's en ePub-bestanden) toegankelijker maakt.

Video's en artikelen

Als je ons feedback wilt sturen over dit artikel, ga je op deze pagina naar de knop Feedback verzenden over het Helpcentrum en selecteer je Deze Help-content en informatie in het menu.