Överföra Drive-filer till en ny ägare som administratör

För att överföra äganderätten för en fil som du äger besöker du den här sidan i stället.

Som administratör kan du ändra ägaren för en fil som lagras på Google Drive om den nuvarande ägaren och den föreslagna ägaren finns i din organisation. Om någon exempelvis lämnar företaget kan du överföra personens filer till någon annan. På så sätt går det att spara filerna innan kontot raderas. Filöverföringar påverkar inte vem som har åtkomst till filerna.

På den här sidan

Vem kan du överföra filer till och från

Överför till användare som

Överför från användare som

Av datasäkerhetsskäl stöder inte Google direkt överföring av ägarskap till eller från ett externt konto. Fler alternativ finns i Kända begränsningar och alternativ på den här sidan.

Överföra en fil till en ny ägare

Du har några olika alternativ för att överföra äganderätten till en enskild fil:

Överföra en användares alla filer till en ny ägare

Följande anvisningar beskriver hur du överlåter ägarskap när den nuvarande ägarens konto förblir aktivt. Om du planerar att ta bort den nuvarande ägarens konto kan du överföra äganderätten för hens filer när du tar bort användaren. Mer information finns i Radera eller ta bort en användare från organisationen.

Steg 1: Förbered konton och filer för överföring

1. Stäng av den nuvarande ägarens konto. Den här åtgärden hindrar personen från att skapa eller flytta innehåll under överföringen. Mer information finns i Stäng av en användare tillfälligt.
  2. Kontrollera att den föregående ägarens filhierarkistruktur är densamma för den nya ägaren. Om det finns andra ägare i hierarkin måste du överföra dessa filer separat. Mer information finns i Så här fungerar massöverföringar på den här sidan.
  3. Informera den nya ägaren om att inte lägga till filer på Drive under överföringen.
  4. Om du behöver överföra filer som finns i papperskorgen – flytta filerna från papperskorgen. Objekt i papperskorgen överförs inte. Om du raderar användaren raderas även filer som inte har överförts i papperskorgen.
  5. Om du behöver överföra överblivna filer (filer som redan har förlorat sina överordnade mappar):
    1. Öppna Drive och ange is:unorganized owner:användarens_e-postadress i sökrutan.
    2. Flytta filer som du vill överföra till användarens enhet.

Steg 2: Överför äganderätten

1. Logga inGoogles administratörskonsol.

Logga in med ditt administratörskonto (slutar inte på @gmail.com).

2. På administratörskonsolen går du till menyn följt av Apparföljt avGoogle Workspaceföljt avDrive och Dokument.
  3. Klicka på Överför äganderätten.
  4. För Från användare anger du den nuvarande ägarens e-postadress och väljer användaren i resultaten.
  5. För Till användare anger du den nya ägarens e-postadress och väljer användaren i resultaten.
  6. Klicka på Överför filer.

Ett felmeddelande kan visas om de nuvarande och nya ägarna inte uppfyller kriterierna som anges på den här sidan i Vem du kan överföra filer till och från.

7. Vänta tills överföringen är klar. Den nya ägaren, den tidigare ägaren och administratören som startade överföringen får ett bekräftelsemeddelande.

Tips! Om du överför äganderätten för många filer och mappar samtidigt kan det ta lite tid innan ändringarna visas.

8. (Valfritt) Om du har stängt av den nuvarande ägarens konto kan du återställa den avstängda användarens konto.

Så här fungerar massöverföringar

En överföringsmapp skapas

Om filer får nya ägare skapas en överföringsmapp på den nya ägarens Min enhet med följande innehåll:

• Överförda mappar och filer som fanns på Min enhet för den tidigare ägaren.
  • Överförda datormappar om den tidigare ägaren använde en Drive-synkroniseringsklient (till exempel Drive för datorn).
  • Genvägar till den tidigare ägarens filer vars överordnade mappar inte delas med den nya ägaren.

Om en fil fanns på Min enhet för någon annan men ägs av den tidigare ägaren, och filen fanns i en mapp som delas med den nya ägaren, överförs äganderätten, men filen finns kvar i den befintliga mappen. Filen finns inte i överföringsmappen och ingen genväg har skapats. Ibland skapas även en separat tom överföringsmapp.

Om inga filer får nya ägare skapas ingen överföringsmapp.

Tidigare ägarbehörigheter och historik

• Den tidigare ägaren kan fortfarande redigera överförda filer såvida du inte raderar kontot eller ändrar behörigheterna för honom eller henne.
  • Även om den tidigare ägarens konto inte längre finns kan du hitta en fils ägarskapshistorik i filens versionshistorik eller, för de senaste ändringarna av ägarskapet, logghändelserna för Drive.

Kända begränsningar och alternativ

• Du kan inte överföra äganderätten till Google Maps-filer.
  • Du kan inte överföra äganderätten till eller från en extern användare, till exempel ett personligt Google-konto eller en användare i en annan organisation. Begränsningen är avsedd att skydda användar- och företagsdata mot obehörig överföring och åtkomst. Beroende på organisationens delningspolicyer kan du kanske använda följande alternativ.

Alternativ 1: Överför externa enskilda filer

För enskilda filer kan användaren som vill äga en fil som delas med hen göra en kopia. Kopian har dock en annan webbadress och måste delas vidare med redigeringsbehöriga, om det inte är en fil som har skapats på Drive och kopierats från Arkiv-menyn.

Alternativ 2: Överför äganderätten för många externa filer till organisationen

Denna metod använder en delad enhet för att ändra ägarskap. Innan du börjar granskar du gränser för delade enheter och användargränser för att flytta filer till delade enheter.

1. Be användaren i organisationen som vill äga externa filer och mappar att skapa en delad enhet.
  2. Be personen att dela en mapp på den delade enheten med den nuvarande externa ägaren. Den externa ägaren måste ha ett Google-konto eller så måste delning för besökare vara tillåtet.
  3. Den externa ägaren flyttar sina filer och mappar till den delade enheten. När filerna läggs till på den delade enheten äger organisationen nu dem.
  4. (Valfritt) Användaren i organisationen kan flytta filerna från den delade enheten till Min enhet. Obs! Det kan ta lite tid att flytta många filer. Innan användarna flyttar eller raderar filer från källan eller den delade målenheten ska de kontrollera källan och den delade enheten för att bekräfta att flytten är klar. Om du flyttar eller raderar filer innan flytten är klar kan det leda till dataförlust eller ofullständig överföring.

Relaterade ämnen