Over unieke product-ID's

Unieke product-ID's definiëren het product dat u wereldwijd verkoopt. Ze onderscheiden de producten die u verkoopt op unieke wijze en koppelen uw producten aan zoekopdrachten. Unieke product-ID's (UPI's) worden door de fabrikant aan elk product toegekend. Als u en een andere verkoper hetzelfde product verkopen, zijn de UPI's dus identiek.

Algemene unieke product-ID's zijn onder andere GTIN's (Global Trade Item Numbers), MPN's (Manufacturer Part Numbers) en merknamen. Niet alle producten hebben een unieke product-ID. Als uw product er wel een heeft, en dat geldt met name voor GTIN's, kunt u daarmee uw advertenties en vermeldingen van meer informatie voorzien en kunnen gebruikers uw producten eenvoudiger vinden. Als uw product geen UPI heeft, moet u dat in uw productgegevens vermelden.

In dit artikel wordt uitgelegd welke unieke product-ID's u mogelijk moet opgeven, hoe u problemen met uw ID's kunt oplossen en wat u moet doen als u geen ID's heeft.

Typen unieke product-ID's

Kenmerk Naam Beschrijving
gtin [gtin] UPC
  • Voornamelijk gebruikt in Noord-Amerika.
  • Universele productcode (UPC), ook wel GTIN-12 en UPC-A genoemd.
  • 12 cijfers.
  • Een unieke numerieke code voor commerciële producten die doorgaans is gekoppeld aan de streepjescode die op producten wordt afgedrukt.
gtin [gtin] EAN
  • Voornamelijk gebruikt buiten Noord-Amerika.
  • Europees artikelnummer (EAN), ook wel GTIN-13 genoemd.
  • Doorgaans 13 cijfers (soms 8 of 14 cijfers).
  • Een unieke numerieke code voor commerciële producten die doorgaans is gekoppeld aan de streepjescode die op producten wordt afgedrukt.
gtin [gtin] JAN
  • Alleen gebruikt in Japan.
  • Japans artikelnummer (JAN), ook wel GTIN-13 genoemd.
  • 8 of 13 cijfers.
  • Een unieke numerieke code voor commerciële producten die doorgaans is gekoppeld aan de streepjescode die op producten wordt afgedrukt.
gtin [gtin] ISBN
  • Wereldwijd gebruikt.
  • International Standard Book Number (ISBN).
  • ISBN-10: 10 cijfers (het laatste cijfer kan 'X' zijn, wat staat voor het getal '10').
  • Houd er rekening mee dat deze indeling niet meer wordt gebruikt sinds 2007 en dat niet alle boeken kunnen worden weergegeven met ISBN-10.
  • ISBN-13 (aanbevolen): 13 cijfers en begint doorgaans met 978 of 979.
  • Een unieke numerieke ID voor commerciële boeken die vanaf 1970 zijn gepubliceerd. Deze code bevindt zich op de achterkant van het boek, waar ook de streepjescode staat.
brand [merk] Merk
  • Wereldwijd gebruikt.
  • Het merk van het product.
  • Moet duidelijk zichtbaar zijn op de voorkant van de verpakking of het label van het product.
mpn [mpn] MPN
  • Wereldwijd gebruikt.
  • Manufacturer Part Number (MPN).
  • Alfanumerieke nummers (verschillende lengten).
  • Het unieke nummer waarmee een fabrikant een product identificeert.

Unieke product-ID's in uw productgegevens opnemen

Bij verschillende producttypen moet u verschillende ID's indienen. We raden u aan voor al uw items alle drie de kenmerken (gtin [gtin], brand [merk] en mpn [mpn]) op te geven, zodat uw advertenties en vermeldingen beter presteren en gebruikers uw producten eenvoudiger kunnen vinden.

ID title [titel] identifier_exists [id_bestaat] gtin [gtin] mpn [mpn] brand [merk]
9876-S-GRN Google-T-shirt - Groen - Small - 9504000059422 00638HAY Google
9876-S-GEEL Google-T-shirt - Geel - Small - 9504000059446 00638ANG Google
9877-M-Zwart Zwart T-shirt - Aangepast met uw ontwerp nee - - -

Gebruik de volgende regels om de juiste ID's voor uw producten te bepalen.

Vereisten voor product-ID's
Ongeacht de categorie

Het kenmerk gtin [gtin] is vereist als het product op grote schaal wordt vervaardigd en een GTIN heeft.

Kleding Media Overige categorieën

Vereiste product-ID's op basis van categorie

Vereist een waarde voor het kenmerk brand [merk] Vereist een waarde voor het kenmerk gtin [gtin] (bijvoorbeeld ISBN)

Vereist een waarde voor het kenmerk brand [merk] (als er geen merk is, geeft u de naam van de fabrikant/leverancier op)

Als er geen GTIN is, geeft u het kenmerk mpn [mpn] op.

Anders Als niet aan de vereisten voor product-ID's wordt voldaan, kan dit de prestaties van uw artikel negatief beïnvloeden.

Producten met een GTIN

Dien de volgende kenmerken in voor alle op grote schaal vervaardigde producten (die zijn ingediend met het kenmerk condition [staat]) waaraan een GTIN is toegekend:

• gtin [gtin]
  • 'merk'
  • mpn [mpn]

Producten zonder GTIN

Voor producten waaraan geen GTIN is toegewezen, hoeft u dit nummer niet in te voeren. Als aan het product echter een GTIN is toegekend en u dit niet indient, kan dat de prestaties van het product negatief beïnvloeden.

Voor deze producten voert u de volgende kenmerken in:

• brand [merk]
  • mpn [mpn]

Voorbeelden van producten zonder een toegewezen GTIN zijn:

• Huismerkproducten.
  • Vervangende onderdelen.
  • OEM-onderdelen (Original Equipment Manufacturer) of vervangende OEM-onderdelen.
  • Op maat gemaakte producten (gepersonaliseerde t-shirts, kunst en handgemaakte goederen).
  • Boeken die zijn verschenen voordat ISBN in 1970 werd goedgekeurd als ISO-norm.
  • Vintage of antieke producten.
  • Te reserveren producten (met het kenmerk condition [staat]).

Als u uw producten wilt identificeren zonder een GTIN, kunt u de kenmerken mpn [mpn] en brand [merk] gebruiken. Een MPN, ook bekend als een onderdeelnummer van de fabrikant, is een UPI voor specifieke onderdelen die door de fabrikant is toegewezen. Met het kenmerk brand [merk] kunt u het merk van uw product als UPI gebruiken.

Opmerking: Het kenmerk mpn [mpn] is optioneel, maar kan de prestaties van uw product verbeteren. Het is mogelijk dat uw producten worden afgekeurd of slechter presteren als u ze zonder UPI indient terwijl er wel een UPI beschikbaar is.

Producten zonder merk

Als het product van een specifiek merk of een specifieke fabrikant is, dien dan het kenmerk brand [merk] in.

Als het product geen duidelijk merk heeft (bijv. films, boeken of muziek) of op maat is gemaakt (bijv. aangepaste T-shirts, kunst of zelfgemaakte producten), hoeft u het kenmerk brand [merk] niet in te dienen.

Tips voor specifieke producten

Boeken en media

• Gebruik het ISBN-13 van een boek als waarde voor het kenmerk GTIN [gtin].
  • Voor een product dat zowel een UPC als een ISBN-13 heeft, voert u het kenmerk GTIN [gtin] 2 keer in: voor elke waarde 1 keer.
  • Voor een product dat alleen een SBN-nummer heeft (negen cijfers, in Groot-Brittannië gebruikt tot 1974), zet u dit nummer om naar een ISBN-10-nummer door er een 0 voor te zetten. Bijvoorbeeld: in plaats van 123456789 voert u 0123456789 in.

Pakketten

Een pakket is een hoofdproduct dat u met andere accessoires groepeert en samen verkoopt als 1 pakket met 1 prijs.

• Als de fabrikant het pakket heeft gemaakt: Geef het GTIN, MPN en merk van het pakket op, niet de afzonderlijke producten, als waarden voor de bijbehorende kenmerken.
  • Als u het pakket heeft gemaakt: Geef het GTIN, MPN en merk van het hoofdproduct op als waarden voor de bijbehorende kenmerken. Als u bijvoorbeeld een camera bundelt met een lens en een draagtas, voert u het merk van de camera in omdat dit het belangrijkste product is. Meer informatie over het opgeven van pakketten

Geschikte producten van derden

Aangepaste producten

Als u producten aanbiedt die aangepast, gegraveerd of op een andere manier gewijzigd zijn, vermeldt u in de kenmerken titel en beschrijving dat het product is aangepast.

• Geef het kenmerk GTIN [gtin] op met de waarde die door de fabrikant is toegekend als u producten aanbiedt die aangepast, gegraveerd of op een andere manier zijn gepersonaliseerd zijn.
  • Gebruik het kenmerk pakket[is_bundle] om ons te laten weten dat het om een aangepast product gaat.

Tijdschriftabonnementen

Een International Standard Serial Number (ISSN) kan in een GTIN worden omgezet. Meer informatie over het omzetten van waarden vindt u op de website van het ISSN Centrum

Multipacks

Een multipack is een groep identieke producten te koop als één product. Deze groep kan door u of de fabrikant worden gemaakt. Het merk moet worden opgegeven op basis van wie de groep heeft gemaakt.

• Als de fabrikant het multipack heeft gemaakt: Geef het GTIN [gtin], MPN [mpn] en merk [brand] van het multipack op, en niet de afzonderlijke producten, als waarden voor de bijbehorende kenmerken.
  • Als u het multipack zelf heeft gemaakt: Geef het GTIN, MPN en merk van de afzonderlijke producten op als de waarden voor de overeenkomstige kenmerken. Meer informatie over het kenmerk multipack

Bladmuziek

Een International Standard Music Number (ISMN) kan worden omgezet in een GTIN [gtin]. Meer informatie over ISMN

Printercartridges

Geef de juiste GTIN-waarde [gtin] op voor uw printercartridge. Meer informatie over vereisten voor printercartridges

Producten die in verschillende kleuren of maten verkrijgbaar zijn

Als uw product verkrijgbaar is in meerdere kleuren of maten, moet u voor elk van deze varianten een andere unieke product-ID hanteren. Als u bijvoorbeeld een shirt verkoopt dat in het blauw, rood en groen verkrijgbaar is, moet u voor elke variant het kleurkenmerk [color]en een uniek GTIN [gtin] opgeven.

Producten met meerdere GTIN's

Zorg ervoor dat u voor elk product de juiste GTIN-waarde [gtin] opgeeft:

• Voor varianten (producten die verkrijgbaar zijn in meerdere kleuren, maten, enz.) geeft u 1 GTIN op voor elk product.
  • Voor producten met meer dan 1 geldige UPI (bijvoorbeeld producten met een wereldwijd GTIN en een GTIN van de distributeur) geeft u voor elke waarde aanvullende UPI-kenmerken (unieke product-ID) op.

Huismerken en producten van een eigen merk

Gebruik geen waarde voor het kenmerk GTIN [gtin] voor producten zonder een GTIN. Als u de enige verkoper van een product bent of als uw product een huismerk is, heeft het mogelijk geen GTIN en hoeft u dit dus niet op te geven. Geef in plaats daarvan de kenmerken merk [brand] en MPN [mpn] op voor deze producten.

Producten van een eigen merk zijn producten die door 1 bedrijf worden geproduceerd, maar die door het verkoopbedrijf opnieuw worden gelabeld om het te laten lijken alsof zij het hebben geproduceerd. Bedrijf A maakt bijvoorbeeld verbonden tv's. Bedrijf B koopt deze om ze te verkopen en voegt zijn eigen logo en naam toe.

Gebruikte en vintage producten

Gebruikte of vintage producten hebben mogelijk een GTIN en u moet dit indien mogelijk opgeven.

• Geef het kenmerk GTIN [gtin] op met de waarde die is toegekend door de fabrikant.
  • Stel de waarde in opgebruikt voor het kenmerk staat[condition].

Problemen met GTIN's oplossen

Unieke product-ID's voor uw producten vinden

Als u werkt met unieke product-ID's, is het van belang de waarden niet zelf te verzinnen of bij benadering op te geven. De fabrikant heeft aan elk product een specifieke waarde toegekend. Alle andere waarden zorgen ervoor dat uw product wordt afgekeurd. De meest nauwkeurige bron van GTIN's is altijd de productverpakking of de fabrikant van het product.

Zo vindt u unieke product-ID's:

• Controleer de verpakking. Raadpleeg het GTIN op de productverpakking. Meer informatie over hoe u het GTIN vindt
  • Vraag het aan de fabrikant. Neem contact op met de fabrikant of distributeur van uw product.
  • Zoek het product op Google Shopping. Voor sommige landen vindt u als u op het product zoekt een link in de Shopping-advertentie om prijzen te vergelijken. Klik op deze link. U vindt het GTIN onder Details.
  • Kijk op ISBNdb.com of Google Boeken. Op beide websites kunt u ISBN-informatie vinden.
Zorg ervoor dat uw GTIN klopt

Controleer of uw GTIN juist is met behulp van de volgende tips:

• Gebruik het juiste aantal cijfers. Elk GTIN moet uit een bepaald aantal cijfers bestaan, dus tel het aantal cijfers van elk GTIN (ISBN-13 bevat bijvoorbeeld 13 cijfers).
  • Gebruik alleen cijfers. Als uw GTIN letters of symbolen bevat, is het nummer niet juist.
  • Let op het controlecijfer (of de controleletter voor ISBN-10). Het controlecijfer is een getal in het GTIN dat kan worden gebruikt om op wiskundige wijze te controleren of de product-ID juist is. Gebruik de GS1-controlecijfercalculator.
  • Let op cijfers uit het beperkte bereik. Gebruik geen GTIN's uit het beperkte bereik (voorvoegsels 2, 02 of 04) of het kortingsbonbereik (99, 981-984).
  • Gebruik de juiste niveaus. Gebruik voor GTIN-14-codes alleen de verpakkingsniveaus (1-8) als u pakketten met meerdere producten verkoopt. Gebruik niet de bulkniveau-indicator (9).
  • Zorg ervoor dat u geen gereserveerde GTIN-code indient. Sommige GTIN-voorvoegsels zijn nog niet toegekend, omdat ze zijn gereserveerd voor toekomstig gebruik. Als u een GTIN met een dergelijk voorvoegsel gebruikt, melden we dat in Merchant Center op het tabblad Diagnostische gegevens, zodat u het kunt aanpassen.

Download de GS1 GTIN Validation Guide voor meer gedetailleerde informatie over het valideren van GTIN's.