In dit Helpcentrum vindt u content voor zowel Merchant Center Next als de klassieke versie van Merchant Center. Kijk naar het logo bovenaan elk artikel om te controleren of u het artikel gebruikt voor uw Merchant Center-versie.

Over unieke product-ID's

Een eigen icoon voor Merchant Center Next en de klassieke versie van Merchant Center.

Unieke product-ID's (UPI's) definiëren het product dat u wereldwijd verkoopt. Ze onderscheiden de producten die u verkoopt op unieke wijze en koppelen zoekopdrachten aan uw producten. De fabrikant kent aan elk product unieke product-ID's (UPI's) toe. Als u en een andere verkoper hetzelfde product verkopen, zijn de UPI's dus identiek.

Op deze pagina

Algemene unieke product-ID's zijn onder andere GTIN's (Global Trade Item Numbers), MPN's (Manufacturer Part Numbers) en merknamen. Niet alle producten hebben een unieke product-ID. Als uw product er wel een heeft, en dat geldt met name voor GTIN's, kunt u daarmee uw advertenties en vermeldingen van meer informatie voorzien en kunnen klanten uw producten eenvoudiger vinden. Als uw product geen UPI heeft, moet u dat in uw productgegevens vermelden.

Richtlijnen

Geef waar mogelijk de juiste product-ID's op (GTIN, MPN en merk). Bedenk of raad niet zomaar waarden en voeg geen waarden toe van vergelijkbare producten. Als u onjuiste ID's opgeeft, kunnen uw producten worden afgekeurd. Volg deze richtlijnen om unieke product-ID's correct en nauwkeurig op te geven:

• Als uw producten unieke product-ID's hebben en als u deze beschikbaar heeft: Neem ze altijd op voor optimale prestaties. Als u wel enkele ID's heeft, maar andere niet, voegt u toe wat u heeft.
  • Als uw producten unieke product-ID's hebben, maar deze niet beschikbaar zijn: Laat het kenmerk leeg. Voeg geen onjuiste ID's (bijvoorbeeld interne SKU's of andere waarden die specifiek zijn voor uw winkel) of ID's van vergelijkbare producten toe. Heeft een product wel ID's? Gebruik dan niet het kenmerk ID bestaat [identifier_exists] met de waarde onwaar (false). Hierdoor kan het product een waarschuwing krijgen.
  • Als uw producten geen unieke product-ID's hebben: Gebruik niet de kenmerken GTIN [gtin], merk [brand] of MPN [mpn] voor het product. Neem ook geen interne SKU's of andere specifieke waarden voor uw winkel op in deze kenmerken. Geef in plaats daarvan het kenmerk id bestaat [identifier_exists] op met de waarde onwaar false.
  • Als u de fabrikant van een product bent (bijvoorbeeld op maat gemaakte of zelfgemaakte artikelen) en u geen officieel merk heeft, gebruikt u de winkelnaam als merk [brand] samen met een MPN [mpn] met een unieke ID die u zelf kiest.

De rest van dit artikel gaat over welke unieke product-ID's u misschien moet toevoegen, hoe u problemen met uw ID's oplost en wat u moet doen als u geen ID's heeft.

Typen unieke product-ID's

Kenmerk Naam Beschrijving
GTIN [gtin] UPC
  • Voornamelijk gebruikt in Noord-Amerika.
  • Universele productcode (UPC), ook wel GTIN-12 en UPC-A genoemd.
  • 12 cijfers.
  • Een unieke numerieke ID voor commerciële producten die doorgaans is gekoppeld aan de streepjescode op producten.
GTIN [gtin] EAN
  • Voornamelijk gebruikt buiten Noord-Amerika.
  • Europees artikelnummer (EAN), ook wel GTIN-13 genoemd.
  • Doorgaans 13 cijfers (soms 8 of 14 cijfers).
  • Een unieke numerieke ID voor commerciële producten die doorgaans is gekoppeld aan de streepjescode op producten.
GTIN [gtin] JAN
  • Alleen gebruikt in Japan.
  • Japans artikelnummer (JAN), ook wel GTIN-13 genoemd.
  • 8 of 13 cijfers.
  • Een unieke numerieke ID voor commerciële producten die doorgaans is gekoppeld aan de streepjescode op producten.
GTIN [gtin] ISBN
  • Wereldwijd gebruikt.
  • International Standard Book Number (ISBN).
  • ISBN-10: 10 cijfers (het laatste cijfer kan 'X' zijn, wat staat voor het getal '10').
  • Let op: Deze indeling is sinds 2007 niet meer in gebruik en niet alle boeken kunnen het kenmerk ISBN-10 krijgen.
  • ISBN-13 (aanbevolen): 13 cijfers en begint doorgaans met 978 of 979.
  • Een unieke numerieke ID voor commerciële boeken die vanaf 1970 zijn gepubliceerd. Deze code bevindt zich op de achterkant van het boek, waar ook de streepjescode staat.
Merk [brand] Merk
  • Wereldwijd gebruikt.
  • Het merk van het product.
  • Moet duidelijk zichtbaar zijn op de voorkant van de verpakking of het label van het product.
MPN [mpn] MPN
  • Wereldwijd gebruikt.
  • Manufacturer Part Number (MPN).
  • Alfanumerieke nummers (verschillende lengten).
  • Het unieke nummer waarmee een fabrikant een product identificeert.
  • Als u de fabrikant en de enige verkoper bent van een product zonder een toegewezen MPN, geeft u een unieke ID op in het veld MPN [mpn].

Unieke product-ID's in uw productgegevens opnemen

Welke ID's u kunt indienen, hangt af van het type product dat u indient. We raden u aan voor al uw artikelen alle 3 de kenmerken op te geven (GTIN [gtin], merk [brand], en MPN [mpn]) zodat uw advertenties en vermeldingen beter presteren en klanten uw producten eenvoudiger kunnen vinden.

Id
[id]
Titel
[title]
Id bestaat
[identifier_exists]
GTIN
[gtin]
MPN
[mpn]
Merk
[brand]
9876-S-GRN Google-T-shirt - Groen - Small - 9504000059422 00638HAY Google
9876-S-YELLOW Google-T-shirt - Geel - Small - 9504000059446 00638ANG Google
9877-M-Zwart Zwart T-shirt - Aangepast met uw ontwerp nee - - -

Gebruik de volgende regels om de juiste ID's voor uw producten te bepalen.

Vereisten voor product-ID's
Ongeacht de categorie

Het kenmerk GTIN [gtin] is vereist als het product op grote schaal wordt vervaardigd en een GTIN heeft.

Kleding Media Overige categorieën

Vereiste product-ID's op basis van categorie

Vereist een waarde voor het kenmerk merk [brand] Vereist een waarde voor het kenmerk GTIN [gtin] (bijvoorbeeld ISBN)

Vereist een waarde voor het kenmerk merk [brand] (als er geen merk is, geeft u de naam van de fabrikant/leverancier op)

Als er geen GTIN is, geeft u het kenmerk MPN [mpn] op.

Anders

Als niet aan de vereisten voor product-ID's wordt voldaan, kan dit de prestaties van uw artikel negatief beïnvloeden.

Producten met een GTIN

Geef de volgende kenmerken op voor alle op grote schaal vervaardigde producten (die zijn opgegeven met het kenmerk staat [condition]) waaraan een GTIN is toegekend:

Producten zonder GTIN

Als aan uw producten een GTIN is toegewezen, kan dit leiden tot beperkte prestaties. Er is echter niet aan alle producten een GTIN toegewezen. In dit geval hoeft u geen GTIN op te geven. Geef in plaats daarvan de volgende kenmerken op:

Voorbeelden van producten zonder een toegewezen GTIN zijn:

• Huismerkproducten.
  • Vervangende onderdelen.
  • OEM-onderdelen (Original Equipment Manufacturer) of vervangende OEM-onderdelen.
  • Op maat gemaakte producten (gepersonaliseerde t-shirts, kunst en handgemaakte goederen).
  • Boeken die zijn verschenen voordat ISBN in 1970 werd goedgekeurd als ISO-norm.
  • Vintage of antieke producten.
  • Te reserveren producten (met het kenmerk beschikbaarheid [availability]).

Opmerking: Als u de fabrikant en de enige verkoper van een product bent, kunt u een uniek ID-nummer van uw keuze opgeven in het veld MPN [mpn] in plaats van het kenmerk ID bestaat [identifier_exists] met de waarde onwaar op te geven.

Als u uw producten wilt identificeren zonder een GTIN, kunt u het MPN [mpn] en merk [brand] gebruiken. Een MPN, ook bekend als een onderdeelnummer van de fabrikant, is een UPI voor specifieke onderdelen die door de fabrikant is toegewezen. Met het kenmerk merk [brand] kunt u het merk van uw product als UPI gebruiken.

Opmerking: Het kenmerk MPN [mpn] is optioneel, maar kan de prestaties van uw product verbeteren. Uw producten kunnen worden afgekeurd of minder goed presteren als u deze zonder UPI indient terwijl er wel een UPI beschikbaar is.

Producten zonder merk

Als het product van een specifiek merk of een specifieke fabrikant is, geef dan het kenmerk merk [brand] op.

Als het product geen duidelijk merk heeft (bijv. films, boeken of muziek), hoeft u het kenmerk merk[brand] niet op te geven. Als uw product op maat is gemaakt, gebruikt u uw winkelnaam voor het kenmerk merk [brand].

Tips voor specifieke producten

Boeken en media

• Gebruik het ISBN-13 van een boek als waarde voor het kenmerk GTIN [gtin].
  • Voor een product dat zowel een UPC als een ISBN-13 heeft, dient u het kenmerk GTIN [gtin] 2 keer in: voor elke waarde één keer.
  • Voor een product dat alleen een SBN-nummer heeft (9 cijfers, in Groot-Brittannië gebruikt tot 1974), zet u dit nummer om naar een ISBN-10-nummer door er een 0 voor te zetten. Bijvoorbeeld: in plaats van 123456789 voert u 0123456789 in.

Pakketten

Een pakket is een hoofdproduct dat u met andere accessoires groepeert en samen verkoopt als 1 pakket met één prijs.

Geschikte producten van derden

Producten op maat

Als u producten aanbiedt die aangepast, gegraveerd of op een andere manier gewijzigd zijn, vermeldt u in de kenmerken titel [title] en beschrijving [description] dat het product is aangepast.

• Dien het kenmerk GTIN [gtin] in met de waarde die door de fabrikant is toegekend als u producten aanbiedt die aangepast, gegraveerd of op een andere manier gepersonaliseerd zijn.
  • Gebruik het kenmerk pakket[is_bundle] om ons te laten weten dat het om een aangepast product gaat.

Tijdschriftabonnementen

Een International Standard Serial Number (ISSN-nummer) kan in een GTIN worden omgezet. Meer informatie over hoe u waarden omzet, vindt u op de website van het ISSN Centrum.

Multipacks

Een multipack is een groep identieke producten die te koop is als één product. Deze groep kan door u of de fabrikant worden gemaakt. Het merk moet worden ingediend op basis van wie de groep heeft gemaakt.

Bladmuziek

Een International Standard Music Number (ISMN) kan worden omgezet in een GTIN [gtin]. Meer informatie over ISMN

Printercartridges

Geef de juiste waarde voor het GTIN [gtin] op voor uw printercartridge. Meer informatie over vereisten voor printercartridges

Producten die in verschillende kleuren of maten verkrijgbaar zijn

Als uw product verkrijgbaar is in meerdere kleuren of maten, moet u voor elk van deze varianten een andere unieke product-ID hanteren. Als u bijvoorbeeld een shirt verkoopt dat in blauw, rood en groen verkrijgbaar is, moet u voor elke variant het kenmerk kleur [color] en een uniek GTIN [gtin] indienen.

Producten met meerdere GTIN's

Dien voor elk product de juiste GTIN-waarde [gtin] in:

• Voor varianten (producten in meerdere kleuren, maten, enzovoort) geeft u voor elk product 1 GTIN [gtin] op.
  • Voor producten met meer dan 1 geldige UPI (bijvoorbeeld producten met een wereldwijd GTIN en een GTIN van de distributeur) geeft u voor elke waarde aanvullende UPI-kenmerken (unieke product-ID) op.

Huismerken en producten van een eigen merk

Geef voor producten zonder een GTIN geen waarde op voor het kenmerk GTIN [gtin]. Als u de enige verkoper en fabrikant van een product bent of als uw product een huismerk is, heeft het mogelijk geen GTIN. In dat geval hoeft u er geen op te geven. Geef in plaats daarvan de volgende kenmerken op voor deze producten:

Producten van een eigen merk zijn producten die door 1 bedrijf worden geproduceerd, maar die door het verkoopbedrijf opnieuw worden gelabeld om het te laten lijken alsof zij het hebben geproduceerd. Bedrijf A maakt bijvoorbeeld verbonden tv's. Bedrijf B koopt deze om ze weder te verkopen en voegt hun eigen logo en naam toe.

Gebruikte en vintage producten

Gebruikte of vintage producten hebben mogelijk een GTIN en u moet dit indien mogelijk indienen.

• Dien het kenmerk GTIN [gtin] in met de waarde die is toegekend door de fabrikant.
  • Stel de waarde in op gebruikt [used] voor het kenmerk staat [condition].

Problemen met GTIN oplossen

Unieke product-ID's voor uw producten vinden

Als u werkt met unieke product-ID's, is het van belang de waarden niet zelf te verzinnen of bij benadering op te geven. De fabrikant heeft aan elk product een specifieke waarde toegekend. Alle andere waarden zorgen ervoor dat uw product wordt afgekeurd. De meest nauwkeurige bron van GTIN's is altijd de productverpakking of de fabrikant van het product.

U kunt unieke product-ID's als volgt vinden:

• Controleer de verpakking. Raadpleeg het GTIN op de productverpakking. Meer informatie over hoe u het GTIN vindt
  • Vraag het aan de fabrikant. Neem contact op met de fabrikant of distributeur van uw product.
  • Zoek het product op Google Shopping. Voor sommige landen vindt u als u op het product zoekt een link in de Shopping-advertentie om prijzen te vergelijken. Klik op deze link. U vindt het GTIN onder Details.
  • Kijk op ISBNdb.com of Google Boeken. Op beide websites kunt u ISBN-informatie vinden.
Zorg ervoor dat uw GTIN klopt

Controleer of uw GTIN juist is met behulp van de volgende tips:

• Gebruik het juiste aantal cijfers. Elk GTIN moet uit een bepaald aantal cijfers bestaan, dus tel het aantal cijfers van elk GTIN (ISBN-13 bevat bijvoorbeeld 13 cijfers).
  • Gebruik alleen cijfers. Als uw GTIN letters of symbolen bevat, is het nummer niet juist.
  • Let op het controlecijfer (of de controleletter voor ISBN-10). Het controlecijfer is een getal in het GTIN dat kan worden gebruikt om op wiskundige wijze te checken of de product-ID juist is. Gebruik de GS1-controlecijfercalculator.
  • Let op cijfers uit het beperkte bereik. Gebruik geen GTIN's uit het beperkte bereik (voorvoegsels 2, 02, 04) of het kortingsbonbereik (99, 981-984).
  • Gebruik de juiste niveaus. Gebruik voor GTIN-14-codes alleen de verpakkingsniveaus (1-8) als u pakketten met meerdere producten verkoopt. Gebruik hiervoor niet de bulkniveau-indicator (9).
  • Zorg ervoor dat u geen gereserveerde GTIN-code opgeeft. Sommige GTIN-voorvoegsels zijn nog niet toegewezen, omdat ze zijn gereserveerd voor toekomstig gebruik. Als u een GTIN met een dergelijk voorvoegsel gebruikt, melden we dat in Merchant Center zodat u het kunt aanpassen.

Download de GS1 GTIN Validation Guide voor meer gedetailleerde informatie over hoe u het GTIN valideert.

Als u met een platform van derden werkt, zijn sommige van deze instructies misschien niet op u van toepassing. Volg de instructies van uw platform van derden om het probleem op te lossen of de taak af te ronden. Meer informatie over hoe u support kunt krijgen als u een niet-Google-platform gebruikt