Skapa en framgångsrik kampanj

Det finns flera sätt att förbättra resultatet av en ny annonskampanj. I den här artikeln får du tips på hur du väljer rätt inställningar för att skapa en framgångsrik kampanj.

Optimera din kampanj i samband med att du skapar den.

När du skapar kampanjen kan du få aviseringar baserat på de inställningar du väljer. Du kan till exempel få aviseringar om problem som kan ge ett sämre resultat eller som är så allvarliga att du inte kan publicera din kampanj.

Navigeringsmenyn för att skapa kampanjer som visas när du skapar din kampanj ger en helhetsbild över förloppet och uppmärksammar aviseringar som du kan behöva åtgärda. Växla mellan stegen i navigeringsmenyn för att enkelt granska och lösa potentiella problem med inriktning, budgivning, budget och andra kampanjinställningar. Läs om hur du skapar en effektiv kampanj.

1. Ställ in konverteringsspårning på din webbplats

Konverteringsspårning kan ge dig insikter som hjälper dig att optimera ditt kampanjresultat. Konverteringar visar vad som händer när kunder interagerar med dina annonser – oavsett om de köper en produkt, registrerar sig för ditt nyhetsbrev, ringer ditt företag eller laddar ned din app.

När en kund utför en åtgärd som du har definierat som värdefull räknas åtgärden som en konvertering. Så här aktiverar du konverteringsspårning:

1. Ställ in en konverteringsåtgärd för ditt konto.
  2. Kopiera ett kodavsnitt som kallas en ”tagg”.
  3. Klistra in taggen på din webbplats.

Läs om hur du ställer in konverteringsspårning för din webbplats

2. Använd Smart Bidding-strategier som Maximera konverteringar

Automatisk budgivning använder Googles AI för att optimera rätt bud för varje annonsauktion. Majoriteten av annonsörerna använder någon typ av automatisk budgivning, eftersom sådana budstrategier kan förbättra resultatet och dessutom sparar tid jämfört med att justera bud manuellt.

Smart Bidding är en undergrupp av automatiska budstrategier som optimerar för konverteringar eller konverteringsvärde. För att kunna använda Smart Bidding måste du först ställa in konverteringsspårning. Om du inte använder konverteringsspårning kan du ändå använda automatisk budgivning med Maximera klick. När du har ställt in konverteringsspårning på din webbplats kan du redigera inställningarna för din kampanj så att den använder en konverteringsbaserad budstrategi.

Vi rekommenderar att du använder budstrategin Maximera konverteringar, eftersom den optimerar för åtgärder som är värdefulla för ditt företag samtidigt som du kan lägga mindre tid på dagligt kampanjunderhåll.

Läs om hur du byter budstrategi

3. Utöka inriktningen

Om du inriktar dina annonser på en liten ort eller på några få sökord kanske din kampanj inte visas för kunder. Och omvänt kan inriktning på ett för stort område leda irrelevant trafik till din webbplats. Så här undviker du dessa vanliga fallgropar.

Inrikta dig på platser där dina kunder befinner sig, inte bara där ditt företag ligger

Anta att du driver en e-handelswebbplats. Då bör du inrikta dig på alla platser som du levererar till, inte bara på platsen där ditt företag finns. Hur välformulerad din annons än är ger den troligen inte särskilt bra resultat om den inte syns på rätt platser. Kom ihåg att du kan ändra inställningarna för platsinriktning när som helst.

Läs om hur du använder platsinriktning

Lägg till så många relevanta sökord som möjligt

Smarta annonsörer investerar tid och kraft i att skapa en bra sökordslista. Försök föreställa dig allt som dina kunder kan tänkas söka efter när du väljer dina sökord:

1. Skriv ned huvudkategorierna i din verksamhet.
  2. Anteckna för varje kategori alla termer och fraser som dina kunder skulle kunna använda för att beskriva dina produkter eller tjänster.
  3. Skriv in dessa termer i Sökordsplaneraren för att få fler sökordsförslag och se uppskattningar av hur många som faktiskt söker med dem.
  4. Anta att du säljer herrskor. Då kan du börja med grundkategorin ”sportskor herr”. Inom den kategorin kan du lägga till närbesläktade termer som ”sneakers herr” och ”tennisskor herr”. Sedan kan du utöka listan ytterligare genom att lägga till ditt varumärke och produktnamn, till exempel ”Acme herrsneakers”.

Läs om hur du lägger till sökord

4. Sprid ut dina sökord i fler än en annonsgrupp

Annonsgrupper innehåller annonser som ska visas för personer som söker med specifika termer. En kampanj kan ha flera annonsgrupper, var och en med sina egna annonser och sökord. Annonsinnehållet bör vara direkt relaterat till sökorden i din annonsgrupp.

Anta att du driver en cykelbutik online. Du kanske vill ha separata annonsgrupper för barncyklar, tävlingscyklar, mountainbikes, landsvägscyklar, hjälmar och cykellås. Annonsgruppen för barncyklar bör ha sökord relaterade till den produkten, och ett av sökorden bör finnas med i rubriktexten i din annons.

Om du vill dela upp större annonsgrupper i mindre, mer specifika grupper kan du läsa om hur du kopierar annonsgruppen och redigerar sökorden i den.

5. Skriv annonser som har direkt anknytning till det dina kunder vill köpa

Din textannons bör innehålla exakt det dina kunder vill köpa. Här är ett idealscenario:

En person söker efter ”blomsterbud dygnet runt liljor”. Hen ser en annons med rubriken ”Beställ liljor snabbt – blomleverans dygnet runt”. Personen klickar på annonsen och kommer direkt till blomsteraffären, där hen slutför beställningen.

Läs om hur du skriver effektiva textannonser

Tips för att skriva relevanta annonser

1. Var tydlig med vad du marknadsför: Ta med minst ett av dina sökord i annonsrubriken. Om du använder ”digitalkameror” som sökord kan annonsrubriken vara ”Köp digitalkameror”. (Kom ihåg att all användning av varumärken i annonstexten måste följa varumärkespolicyerna i Google Ads.)
  2. Var relevant: Se till att du ger kunderna ett svar eller en lösning. Om de till exempel söker efter en lösning i närheten är dina adressuppgifter användbar information och bör läggas till i rubriken.
  3. Matcha din annons med rubriken: Titta på sidan som du länkar till från annonsen (målsidan) och se till att kampanjerna eller produkterna i annonsen finns med där. Människor kanske lämnar din webbplats om de inte hittar det de söker.
  4. Se till att dina annonser följer riktlinjerna för annonstext: För att alla annonser ska hålla hög kvalitet måste innehållet i varje enskild annons uppfylla höga krav på professionellt och textmässigt innehåll. Det betyder inga extra mellanslag, kOnsTIG AnVäNDniNG aV STORA OcH små BoKstÄveR, utropstecken! eller otydliga webbadresser, för att bara nämna några. Läs mer om krav på textannonser

6. Ta med minst tre annonser i varje annonsgrupp

Det är viktigt att ha fler än en annons så att Google Ads kan visa den som troligen kommer att fungera bäst för varje enskild sökning. En rubrik i varje annons bör innehålla minst ett av dina sökord. Övriga annonsrubriker och beskrivningar kan belysa olika aspekter av det du säljer.

Överväg att ta med text om dessa ämnen

1. Produkter eller tjänster: Vad erbjuder ditt företag? Exempel:
    • Buketter från lokala odlare
    • Godkända begagnade bilar
    • Webbhotellabonnemang
    • Vi godtar de flesta försäkringar
  2. Fördelar: Hur hjälper dina produkter eller tjänster människor? Exempel:
    • Gör enkelt inlägg på flera webbplatser samtidigt
    • Enkla rätter på 30 minuter
    • Ingen tillagning krävs
    • Två centrala adresser
  3. Varumärke: Vilka fraser använder du för ditt varumärke? Exempel:
    • [Varumärkesnamn]
    • [Varumärke.com]
    • Bästa priserna från [varumärke]
    • Officiell webbplats för [varumärke]
  4. Uppmaning: Vad vill du att dina kunder ska göra? Exempel:
    • Boka vårt hotell i Jönköping
    • Boka provkörning i dag
    • Jämför 100+ kanonerbjudanden
    • Boka tid för gratis undersökning i dag
  5. Sortiment och urval: Vilka kategorier, alternativ och sortiment erbjuder du? Exempel:
    • Hundratals olika modeller
    • Det senaste vintermodet
    • Fler än 50 000 produkter
    • 50 stilar i 50 glada färger
  6. Priser och avgifter: Vilka är dina priser, skatter eller avgifter? Exempel:
    • Boka från endast [belopp] kr
    • Ingen avbokningsavgift
    • 0 % ränta i 18 månader
    • Administrationsavgift på endast 0,05 %
  7. Kampanjer och rabatter: Vilken typ av erbjudanden har du? Exempel:
    • Upp till 33 % rabatt på alla beställningar
    • Se våra veckoslutserbjudanden
    • Tjäna dubbla lojalitetspoäng
    • 1 000 kr i bonus när du registrerar dig

7. Tänk på att använda minst fyra tillgångar

De flesta annonsörer använder tillgångar, och de är en viktig byggsten när du skapar sökannonser. Har du sökt på Google och sett annonser med en samtalsknapp, länkar, en adress eller annan extra information? Då har du sett tillgångar.

Tillgångar gör annonsen större och mer informationsrik så att användarna får fler anledningar att utföra en åtgärd direkt från annonsen. Det kostar inget att lägga till tillgångar och de ger oftast högre klickfrekvens och annonskvalitet. De visas bara när det är troligt att de förbättrar resultatet, till exempel genererar fler klick till din webbplats.

För att få ut mesta möjliga av dina sökkampanjer bör du lägga till minst fyra olika typer av tillgångar i ditt konto eller dina kampanjer.

Läs om hur du förbättrar dina annonser med tillgångar.