Over het meten van betaalde en organische zoekresultaten

U weet dat u Google Ads-rapportagetools kunt gebruiken om na te gaan hoe vaak uw advertenties worden getoond aan potentiële klanten en welke zoekwoorden deze vertoningen activeren. In het rapport voor betaald en organisch verkeer, een vooraf gedefinieerd rapport dat u kunt bekijken in uw Google Ads-account, kunt u ook nagaan hoe vaak pagina's van uw website worden getoond in de gratis organische zoekresultaten van Google. Het rapport bevat ook de zoektermen waarvoor deze resultaten op de pagina met zoekresultaten zijn getoond.

Met deze informatie begrijpt u beter hoe betaalde tekstadvertenties en organische zoekresultaten samenwerken, zodat u mensen kunt bereiken die online zoeken, de organische resultaten kunt gebruiken om nieuwe, mogelijk waardevolle zoekwoorden te identificeren en een overkoepelend inzicht kunt krijgen in hoe goed uw online aanwezigheid weergaven en klikken genereert.

In dit artikel leggen we uit welke specifieke inzichten u kunt krijgen met het rapport voor betaald en organisch verkeer, en waarom deze inzichten belangrijk zijn.

Koppelen aan Search Console om het rapport voor betaald en organisch verkeer aan te zetten

Als u het rapport voor betaald en organisch verkeer wilt gebruiken, moet u een Search Console-account voor uw website hebben en dit aan uw Google Ads-account koppelen. Search Console is een gratis Google-tool die u gegevens en tips biedt voor meer inzicht in en verbetering van uw zoekverkeer. Meer informatie over hoe u Search Console en Google Ads koppelt.

Het rapport voor betaald en organisch verkeer gebruiken

Nadat uw Google Ads- en Search Console-account zijn gekoppeld, kunt u uw organische zoekresultaten direct naast de prestatiestatistieken voor tekstadvertenties bekijken in uw Google Ads-campagnes in het zoeknetwerk. Houd er rekening mee dat in het rapport voor betaald en organisch verkeer alleen de prestaties van tekstadvertenties worden bijgehouden. Er worden geen statistieken voor Shopping-advertenties of click-to-download-advertenties weergegeven.

Hieronder volgen 3 eenvoudige, effectieve gebruiksvoorbeelden van dit rapport.

Aanvullende zoekwoorden ontdekken

Gebruik het rapport om potentiële zoekwoorden te ontdekken die u kunt toevoegen aan uw Google Ads-accounts door zoekopdrachten te zoeken waarbij u alleen in de organische zoekresultaten werd weergegeven, zonder bijbehorende tekstadvertenties.

• U kunt zoekopdrachten met een laag aantal betaalde vertoningen vinden door een filter toe te voegen met 'advertentievertoningen = 0' of 'advertentievertoningen < X'. Als u meerdere accounts heeft, worden alle organische zoekgegevens geïmporteerd in elk account.

• Als u het rapport voor betaald en organisch verkeer downloadt in een manageraccount (voor Google Ads-accounts met dezelfde taal en geo-instellingen), kunt u dubbele organische zoekopdrachten vinden en zoekopdrachten identificeren waarbij voor geen enkel account een betaalde tekstadvertentie wordt weergegeven.
  • U kunt ook een extra filter toevoegen om zoekopdrachten te vinden met specifieke tekst, zoals uw merknaam of uw belangrijkste producten en services.

Uw aanwezigheid optimaliseren voor waardevolle zoekopdrachten

Gebruik het rapport om uw aanwezigheid in de betaalde resultaten voor tekstadvertenties te vergroten en uw meest waardevolle zoekopdrachten voor organische resultaten bij te houden.

• Identificeer relevante zoekopdrachten voor uw bedrijf met een laag organisch verkeersvolume en target deze zoekopdrachten om uw betaalde zoekdekking te vergroten.
  • U kunt overwegen een relevantere, prominentere en andere boodschap te tonen dan in uw organische vermelding door uw advertentietekst toe te spitsen en componenten te gebruiken.

Wijzigingen integraal meten

Als u websiteverbeteringen of wijzigingen aan biedingen, budgetten of zoekwoorden test, kunt u makkelijker het effect op tekstadvertenties, organische resultaten en gecombineerd verkeer waarnemen. U kunt ook bepalen hoe het totale aantal gecombineerde klikken voor gerelateerde zoekopdrachten wordt verhoogd of verlaagd door wijzigingen in uw zoekwoordbiedingen en hoe het totale verkeer voor uw belangrijkste zoekopdrachten op een kosteneffectieve manier wordt vergroot.

Hier volgen een paar punten om rekening mee te houden:

• Investeringen in betaald zoeken hebben geen impact op uw positie in organische zoekresultaten. Google houdt de werkzaamheden voor zoeken en adverteren strikt gescheiden.
  • Organische resultaten worden niet beperkt door de instellingen voor advertentietargeting van uw Google Ads-campagnes. Met andere woorden: uw advertenties worden beperkt door de talen en locaties die u target in uw Google Ads-account, maar uw organische zoekvermeldingen niet. Dat betekent dat u meer organische vertoningen dan betaalde vertoningen kunt ontvangen, zelfs als uw campagnes een vertoningspercentage van 100% hebben. Als uw advertentiecampagne voor een bepaald zoekwoord alleen is getarget op Nederland, wordt een organische vertoning in bijvoorbeeld België gewoon getoond in het rapport voor betaald en organisch verkeer voor dat zoekwoord, zelfs al adverteert u niet in België.
  • Uw organische gegevens worden alleen gerapporteerd vanaf de datum waarop u deze heeft geïmporteerd vanuit Search Console. U vindt dus geen historische gegevens van datums vóór het tot stand brengen van deze koppeling.
  • De organische gegevens die u heeft, zijn gebaseerd op alle domeinen die u aan uw account heeft gekoppeld. Houd er rekening mee dat u organisch verkeer niet kunt filteren op alleen een subset van gekoppelde domeinen.

Voorbeeld

Karen heeft een website waarop reisgidsen voor bestemmingen over de hele wereld worden verkocht. Wanneer ze haar rapport voor betaald en organisch verkeer controleert, merkt ze dat haar site af en toe wordt weergegeven in organische zoekresultaten voor de zoekopdracht 'Vakanties Belize'. Ze stelt ook vast dat het percentage organische klikken/zoekopdrachten relatief hoog is, wat betekent dat veel mensen die naar 'Vakanties Belize' zoeken en de vermelding van Karin op de site vinden, daadwerkelijk doorklikken naar haar site. Karen beschouwt dit als een uitstekende mogelijkheid om nog meer geïnteresseerde mensen naar haar site te halen en voegt daarom zoekwoorden als 'Vakanties Belize' toe aan relevante Google Ads-campagnes.

Inzicht in het rapport voor betaald en organisch verkeer

Het rapport voor betaald en organisch verkeer is een vooraf gedefinieerd rapport in Google Ads. Als u naar het rapport wilt gaan, klikt u in de zijbalk links op Campagnes en opent u het tabblad Inzichten en rapporten. Klik op Rapporteditor en open het tabblad Campagne Basis. Het rapport wordt één keer per dag geüpdatet.

Hier volgen de kolommen in het rapport voor betaald en organisch verkeer en de definitie van alle statistieken:

Advertenties
Advertentieklikken Het aantal keren dat iemand op uw tekstadvertentie heeft geklikt toen deze werd weergegeven voor een bepaalde zoekopdracht.
Advertentievertoningen Het aantal keren dat uw tekstadvertentie op een pagina met zoekresultaten wordt weergegeven.
CTR advertentie Hoe vaak mensen op uw tekstadvertentie klikken nadat ze deze hebben bekeken. U kunt de CTR gebruiken om te meten hoe goed uw zoekwoorden en advertenties presteren.
Gem. adv.-CPC Het gemiddelde bedrag dat u betaalt als iemand op uw tekstadvertentie klikt. De gemiddelde CPC wordt bepaald door de totale kosten van alle klikken te delen door het aantal klikken.
Biologisch
Organische klikken Het aantal keren dat iemand op de vermelding van uw site heeft geklikt in de onbetaalde resultaten van een bepaalde zoekopdracht.
Organische zoekopdrachten Een zoekopdracht op internet. In deze kolom staat het totale aantal zoekopdrachten tijdens de opgegeven periode waarvoor pagina's van uw site zijn opgevraagd.
Organische klikken per zoekopdracht Het aantal klikken dat u heeft ontvangen voor uw organische zoekvermeldingen, gedeeld door het totale aantal zoekresultaten waarbij pagina's van uw site zijn opgevraagd.
Organische vermeldingen per zoekopdracht Van een vermelding is sprake wanneer een pagina van uw site wordt opgevraagd als zoekresultaat. Deze kolom geeft het gemiddelde aantal keren aan dat een pagina van uw site per zoekopdracht werd vermeld.
Gecombineerde statistieken voor advertenties en organische vermeldingen
Advertenties en organische klikken In deze kolom staat het aantal keren dat iemand op het volgende heeft geklikt:
  • een van uw tekstadvertenties
  • een van uw organische zoekvermeldingen
Advertenties en organische zoekopdrachten Een zoekopdracht is een zoekactie op internet. Deze kolom geeft het totale aantal zoekopdrachten weer waarvoor pagina's van uw website in de organische zoekresultaten zijn opgevraagd of waarvoor een van uw tekstadvertenties is geactiveerd.
Advertenties en organische klikken/zoekopdracht Het aantal klikken dat u heeft ontvangen voor uw tekstadvertenties of organische vermeldingen, gedeeld door het totale aantal zoekopdrachten:
  • waarvoor een pagina van uw site is opgevraagd
  • dat een van uw tekstadvertenties heeft geactiveerd

De kolommen Zoekwoord, Advertentiegroep en Campagne worden niet standaard getoond. U kunt ze wel toevoegen aan uw rapport. Dit doet u door te klikken op Kolommen Een afbeelding van het Google Ads-kolommenicoon > Kolommen aanpassen > Advertentiestatistieken en het type kolom te selecteren dat u wilt toevoegen.