Studiemateriaal voor de Display Advertising-kennistest

Advertentieprestaties in het Display Netwerk evalueren

Graph

Op de pagina's Advertenties en extensies en Plaatsingen kunt u gedetailleerde statistieken bekijken waarmee u de prestaties van uw display-advertenties beter kunt evalueren.

In dit artikel leest u:

• hoe u ontdekt waar uw display-advertenties worden weergegeven,
  • hoe u met behulp van vertoningen, klikken en conversies de doelgroepen analyseert die door uw campagnes worden bereikt,
  • hoe u bepaalt welke doelgroepen en targetinginstellingen effectief zijn.

Tip:

Probeer elke week minstens een uur te besteden aan analyse van de prestaties van uw display-advertenties.

Basisinsights

Controleren of uw advertenties worden weergegeven

U kunt op de pagina Advertenties en extensies controleren of uw advertenties de status Actief of Onderbroken hebben.

1. Log in op uw Google Ads-account.
  2. Klik in het navigatievenster op Display-campagnes.
  3. Klik in het paginamenu op Advertenties en extensies.
  4. In de kolom Status kunt u zien of uw advertentie wordt weergegeven. Als uw advertentie niet wordt weergegeven, kunt u zien wat de oorzaak daarvan is en wat u kunt doen om het probleem op te lossen.
Een lijst bekijken met sites waarop uw advertenties zijn weergegeven

Op de pagina 'Waar advertenties zijn weergegeven' kunt u zien op welke websites, bij welke video's en in welke apps uw advertenties zijn weergegeven.

1. Log in op uw Google Ads-account.
  2. Selecteer Plaatsingen in het paginamenu.
  3. Klik op Waar advertenties zijn weergegeven.

U krijgt alle plaatsingen te zien, waaronder plaatsingen als gevolg van automatische targetingmethoden zoals zoekwoorden, onderwerpen, remarketing en doelgroepen. U ziet ook alle handmatige plaatsingen die u heeft gekozen.

Waar u op moet letten:

• Plaatsingen die goed hebben gepresteerd en vaker zouden kunnen worden weergegeven met een hoger bod.
  • Slecht presterende plaatsingen die moeten worden uitgesloten, in vergelijking met uw andere plaatsingen. Soms is het niet meteen duidelijk waarom uw advertenties op een bepaalde plaatsing zijn weergegeven, maar een vergelijking van prestaties is een goede graadmeter om te bepalen of een plaatsing wel of niet moet worden uitgesloten.

Opmerking: Sommige van de URL's die worden weergegeven, kunnen onvolledig zijn. Het kan zijn dat de URL te lang is of dat deze persoonlijke informatie bevat over de persoon die de plaatsing bekijkt, zoals een gebruikersnaam of wachtwoord. In dat geval wordt de URL ingekort met een weglatingsteken of wordt een gedeelte weggelaten, waardoor u mogelijk naar een andere pagina wordt geleid dan de pagina waarop uw advertentie werd weergegeven.

Voorbeeld

Een bedrijf dat wandeltochten organiseert, heeft een campagne met de naam Wandelen in de Ardennen. Het bedrijf maakt gebruik van zelfgekozen plaatsingen en zoekt extra sites om te targeten door vertoningen (Verton.) en conversies te analyseren. Het bedrijf kan die statistieken analyseren op de pagina Plaatsingen.

Plaatsing Type Campagne Verton. Conversies
la-roche-wandelingen.nl Site Wandelen in de Ardennen 1500 20
avontuurlijke-wandelingen.nl Site Wandelen in de Ardennen 1500 25
bronwater-uit-de-Ardennen.nl Site Wandelen in de Ardennen 3000 2
wandelingen-voor-kinderen.nl Site Wandelen in de Ardennen 2000 0

Op de pagina Waar advertenties zijn weergegeven presteert de website la-roche-wandelingen.nl goed, dus voegt de accountmanager deze als zelfgekozen plaatsing toe aan de campagne. Anderzijds presteren de automatische plaatsingen bronwater-uit-de-Ardennen.nl en wandelingen-voor-kinderen.nl slecht. Deze plaatsingen zijn bovendien gericht op mensen die buiten de doelgroep vallen, dus de accountbeheerder besluit deze uit te sluiten.

Bepalen of uw advertenties vertoningen en klikken genereren

Op de pagina Advertenties en extensies kunt u zien of uw advertenties vertoningen, klikken en meer hebben gegenereerd.

1. Log in op uw Google Ads-account.
  2. Klik in het navigatievenster op Display-campagnes
  3. Klik in het paginamenu op Advertenties en extensies.

Waar u op moet letten:

• Hoe verschillende advertenties ten opzichte van elkaar presteren
  • Welke advertentie-indelingen (beeld-, video-, tekstadvertenties) beter presteren

Voorbeeld

Deze campagne Wandelen in de Ardennen bevat twee verschillende advertenties.

Advertentie Campagne Klikken Conversies
Half dome ad
La Roche
Wandelen in de Ardennen 150 20
Hiker ad
Wandelaar
Wandelen in de Ardennen 150 5

Aangezien de advertentie La Roche meer conversies genereert dan de advertentie Wandelaar, besluit de accountmanager de laatste advertentie uit deze campagne te verwijderen.

Vaststellen welke advertentietargeting de beste resultaten oplevert
  1. Log in op uw Google Ads-account.
  2. Klik in het navigatievenster op Display-campagnes.
  3. Selecteer uw campagne.
  4. Klik op een van de volgende pagina's: Zoekwoorden, Doelgroepen, Demografie, Onderwerpen of Plaatsingen.

Waar u op moet letten:

• Verwijder targetingmethoden die niet goed presteren of die uw doelgroep te zeer beperken.
  • Kijk met welke targetingmethoden uw advertenties op de meest geschikte plaatsingen en aan de juiste doelgroep worden weergegeven.

Voorbeeld

Een accountmanager gebruikt brede onderwerpen als Wandelen en kamperen om advertenties voor zijn campagne 'Wandelen in de Ardennen' te targeten. De plaatsingen waar deze advertenties op basis van zijn targeting op onderwerp worden weergegeven, zijn echter niet zo relevant als hij zou willen. Daarom besluit hij de pagina Doelgroepen te gebruiken om bepaalde klanten te bereiken. Op de pagina Doelgroepen selecteert hij Targeting en gebruikt hij een affiniteitsdoelgroep voor 'Natuurliefhebbers' en 'Waaghalzen'.

Tip:

Als u de prestaties van uw doelgroeptargeting wilt bekijken, klikt u in het paginamenu op Doelgroepen en scrollt u naar de onderkant van de prestatietabel. U krijgt statistieken te zien die zijn gebaseerd op uw doelgroeptargeting. Meer informatie over hoe u uw advertenties kunt targeten op doelgroepinteresses en over hoe u doelgroeptargeting toevoegt aan een advertentiegroep.

Ontdekken welke demografische groepen uw advertenties te zien krijgen

Op de pagina Demografie kunt u zien welke groepen u bereikt. Deze statistieken worden ook weergegeven als u geen demografische targeting heeft toegevoegd.

1. Log in op uw Google Ads-account.
  2. Klik in het navigatievenster op Display-campagnes.
  3. Klik in het paginamenu op Demografie en selecteer uw campagne.
  4. Klik op de pagina Leeftijd, Geslacht, Ouderlijke status, Gezinsinkomen, Combinaties of Uitsluitingen om de prestatiestatistieken te bekijken.

Waar u op moet letten:

• Demografische groepen met een hoog conversiepercentage
  • Demografische groepen met lage kosten per acquisitie
  • Bepaalde doelgroepen die u wilt bereiken met advertentiemateriaal en targetingmethoden

Voorbeeld

Deze campagne Wandelen in de Ardennen maakt reclame voor tochten die relevant zijn voor alle leeftijdsgroepen.

Leeftijd Campagne Klikfrequentie
18-24 Wandelen in de Ardennen .26%
25-34 Wandelen in de Ardennen .20%
35-44 Wandelen in de Ardennen .16%
45-54 Wandelen in de Ardennen .16%
55-64 Wandelen in de Ardennen .14%
Onbekend Wandelen in de Ardennen .15%

Het valt de accountbeheerder op dat de klikfrequentie hoger is onder mensen in de leeftijdsgroep 18-24 jaar. Aangezien mensen in deze leeftijdsgroep vaker op advertenties van deze campagne klikken dan mensen in andere leeftijdsgroepen, besluit hij het advertentiemateriaal en de advertentietargeting aan te passen om deze aantrekkelijker te maken voor andere leeftijdsgroepen.

Opmerking:

Als u mensen in de categorie Onbekend uitsluit, kan het gebeuren dat u daarmee een deel van uw doelgroep uitsluit.

Meer informatie over hoe u mensen van een bepaalde leeftijd en een bepaald geslacht kunt bereiken

Aangepaste prestatiegegevens en diagrammen

Onder het rapportagepictogram bovenaan uw scherm vindt u nieuwe manieren om de prestatiegegevens voor uw advertenties te bekijken en te analyseren.

De drie belangrijkste rapportagetools zijn:

Rapporten: Hiermee kunt u verschillende diagrammen en tabellen maken om prestatiegegevens te bekijken. U kunt tientallen aangepaste statistieken met elkaar combineren en gedetailleerde informatie bekijken over factoren zoals vertoningen, targeting en conversies. Deze rapporten kunnen worden opgeslagen voor toekomstig gebruik.

Meer informatie over rapporten

Vooraf gedefinieerde rapporten (voorheen Dimensies): Hiermee kunt u algemene prestatiegegevens uit een geselecteerde set statistieken bekijken, die u vervolgens verder kunt verfijnen.

Meer informatie over vooraf gedefinieerde rapporten

Dashboards: Hiermee krijgt u vanuit één locatie toegang tot uw nuttigste gegevens. U kunt opgeslagen diagrammen en tabellen die u met behulp van Rapporten heeft gemaakt, naar verschillende vensters op het dashboard slepen. Daarnaast kunt u nieuwe diagrammen maken, scorekaarten maken om een overzicht van de prestatiegegevens te bekijken en opmerkingen toevoegen.

Meer informatie over dashboards