[GA4-migratie] 5 manieren om uw GA4-prestaties te verbeteren

Als u GA4-gegevensverzameling heeft ingesteld voor uw websites en apps, zijn een paar extra stappen nodig om nauwkeurigere en zinvollere gegevens te krijgen.

Volg de stappen in Overstappen op Google Analytics 4 voor de basisinstellingen.

Dit artikel bevat 5 verschillende manieren om bruikbaardere GA4-gegevens te krijgen als u een geavanceerdere implementatie heeft.

1. Stel uw GA4-property correct in

U kunt de installatieassistent voor Google Analytics 4-property's gebruiken om een nieuwe GA4-property te maken die gegevens verzamelt, in aanvulling op uw bestaande UA-property. Uw bestaande UA-property blijft ongewijzigd. U heeft toegang tot beide property's via de propertykiezer of de pagina Beheerder.

2. Verzamel de juiste gegevens

Verzamel de gegevens die het meest relevant zijn voor uw bedrijfsdoelen. Zo vindt u makkelijker de inzichten die u nodig heeft. Hiervoor is het ook nodig om uw gegevensstreams, gebeurtenissen en dimensies, en statistieken in te stellen. Zorg dat u begrijpt hoe het nieuwe gegevensmodel werkt en waarin het verschilt van Universal Analytics.

• U kunt conversies instellen om de gebruikersacties die het belangrijkst zijn voor uw bedrijf te meten en te analyseren.
  • U kunt signalen activeren zoals rapportage voor verschillende apparaten, remarketing via verschillende apparaten en de export van conversies via verschillende apparaten naar Google Ads.
  • Als u een koppeling met Search Console maakt, kunt u zoekresultaten voor uw website analyseren en ordenen in Analytics.

3. Gebruik aangepaste dimensies en statistieken

Met aangepaste dimensies en statistieken rapporteert u informatie over uw gebruikers en hoe ze interactie hebben met uw site of app. Aangepaste dimensies en statistieken zijn handig als de gegevens die u wilt analyseren niet beschikbaar zijn via de vooraf gedefinieerde dimensies en statistieken.

Dit zijn enkele dimensies en statistieken die u kunt gebruiken:

• Gebruikersgerichte aangepaste dimensies om een kenmerk van gebruikers op uw website of in uw app te analyseren.
  • Gebeurtenisgerichte aangepaste dimensies om een kenmerk van een gebeurtenis te analyseren, zoals de waarde van de gebeurtenis en of de beoogde actie helemaal is afgerond.
  • Artikelgerichte aangepaste dimensies om een kenmerk te analyseren van een in uw online winkel verkocht product of verkochte service. U kunt bijvoorbeeld de kleur, maat, beoordeling of status van een product analyseren.
  • Aangepaste statistieken om de gegevenspunten van een gebeurtenisparameter te analyseren. U kunt bijvoorbeeld de waarde van een transactie analyseren op basis van een gebeurtenisparameter.
  • Lees meer over verschillen in statistieken tussen Google Analytics 4 (GA4) en Universal Analytics (UA).

4. Verleng de periode voor de bewaring van gegevens

U kunt opgeven na hoeveel tijd de door Google Analytics opgeslagen gegevens op gebruikers- en gebeurtenisniveau automatisch worden verwijderd van de Analytics-servers. Dit doet u door een periode in te stellen voor de bewaring van gegevens of door een verzoek voor gegevensverwijdering in te dienen. U kunt de periode voor de bewaring van gegevens instellen op 14, 26, 38 of 50 maanden, of deze nooit laten verlopen. Met een verzoek voor gegevensverwijdering kunnen alle gegevens in een veld voor de opgegeven periode worden verwijderd of alleen de gegevens die overeenkomen met een bepaalde sleutel.

5. Verwijder ongewenste verwijzingen

Ongewenste verwijzingen kunnen uw gegevens vertekenen, waardoor het moeilijk wordt om uw conversies bij te houden. Uitsluitingen die zijn ingesteld in UA kunnen van invloed zijn op conversies die aan Google Ads worden toegeschreven. Als deze uitsluitingen niet in GA4 zijn ingesteld, kunnen de aan Google Ads toegeschreven credits verschillen (in UA worden bijvoorbeeld vaak uitsluitingen voor betalingsverwerkers zoals PayPal ingesteld). Als verwijzende URL's zijn uitgesloten in UA maar niet in GA4, kunnen GA4-conversies verkeerd worden toegeschreven in GA4, waardoor er minder conversies worden toegeschreven aan het betaalde Google-kanaal in vergelijking met UA. Verwijzingsuitsluitingen hebben invloed op de hoeveelheid conversiecredits die naar Google Ads wordt geëxporteerd. Zorg dat de instellingen voor verwijzingsuitsluitingen tussen UA en GA4 overeenkomen om het effect van onjuiste attributie tot een minimum te beperken. Door verwijzingen uit te sluiten, verandert het totale aantal conversies in de Google Analytics-property niet. Het beïnvloedt alleen de manier waarop conversies worden toegeschreven. Meer informatie over verwijzingsuitsluitingen in UA