Over Google Analytics-gegevens in Google Ads-rapporten

Als u uw Google Analytics-account aan uw Google Ads-account linkt, kunt u Google Analytics-gegevens in Google Ads importeren en deze gegevens in uw Google Ads-account bekijken. Deze gegevens bieden u extra inzicht en mogelijke kansen om uw campagne te optimaliseren.

In dit artikel leest u meer over de voordelen van het gebruik van Google Analytics-gegevens in uw Google Ads-account. Hierna kunt u de instructies volgen om Google Analytics-kolommen aan uw rapporten toe te voegen.

Hoe het werkt

Als u Google Analytics-gegevens in Google Ads wilt bekijken, moet u eerst autotagging inschakelen voor uw Google Ads-account, uw Google Ads- en Google Analytics-accounts linken en de Google Analytics-dataweergaven kiezen waaruit u sitestatistieken wilt importeren. Vervolgens voegt u Google Analytics-kolommen aan uw Google Ads-rapporten toe.

Wanneer u deze statistieken over de sitebetrokkenheid van Google Analytics naast uw prestatiestatistieken van Google Ads weergeeft, kunt u zien wat mensen doen nadat ze op uw advertentie hebben geklikt en naar uw bestemmingspagina zijn gegaan. U ziet de volgende soorten gegevens:

• Bouncepercentage: wanneer iemand op uw site slechts één pagina bekijkt of slechts één gebeurtenis activeert, beschouwt Analytics dit bezoek als een 'bounce'. Het bouncepercentage van uw site is het percentage sessies dat wordt beschouwd als bounces.
  • Gem. sessieduur: de gemiddelde tijd die iemand op uw site doorbrengt.
  • Pagina's/sessie: het gemiddelde aantal pagina's dat per sessie is bekeken.
  • % nieuwe sessies: het geschatte percentage eerste sessies.

Aan de hand van deze gegevens kunt u bepalen hoe effectief uw campagnes en advertentiegroepen zijn. Dit stelt u vervolgens in staat goed gefundeerde beslissingen te nemen over uw budgetten, biedingen, bestemmingspagina's en advertentieteksten.

Als u bijvoorbeeld het bouncepercentage van een advertentiegroep naast de klikfrequentie (CTR) weergeeft, kunt u een idee krijgen of uw klanten op uw site zien wat ze verwachten nadat ze op uw advertentie hebben geklikt.

Bent u er klaar voor om Google Analytics-gegevens aan uw Google Ads-rapporten toe te voegen? Volg dan de instructies om Google Analytics-gegevens aan Google Ads-rapporten toe te voegen.

Voorbeeld

Dirk verkoopt bloemen online. Een van zijn campagnes is gericht op verjaardagsboeketten en hij experimenteert met verschillende zoekwoordthema's om erachter te komen welk thema hem de meeste verkopen oplevert. Een van zijn advertentiegroepen is gericht op 'verjaardagsboeketten', terwijl een andere advertentiegroep zoekwoorden en advertenties bevat die zijn gerelateerd aan 'verjaardagsbloemstukken'.

Wanneer hij de klikfrequentie (CTR) voor beide advertentiegroepen bekijkt, stelt hij vast dat meer mensen op de advertenties van de 'boeket'-advertentiegroep klikken dan op de advertenties van de 'bloemstuk'-advertentiegroep. Aanvankelijk denkt hij dan ook dat de advertentiegroep 'boeket' succesvoller is. Maar nadat hij de kolom 'Bouncepercentage' heeft toegevoegd (op basis van Google Analytics-gegevens) aan zijn advertentiegroeprapport, ziet Dirk een nieuw belangrijk stukje informatie.

Hoewel de advertenties in de 'boeket'-advertentiegroep een hogere klikfrequentie hebben (8 procent in vergelijking met de 6 procent klikfrequentie van de 'bloemstuk'-advertenties), heeft de 'boeket'-advertentiegroep ook een hoger bouncepercentage (60 procent). Dit betekent dat meer dan de helft van de mensen die op zijn site zijn terechtgekomen na een klik op een advertentie in de 'boeket'-advertentiegroep, niet op de site blijft om deze verder te bekijken of om een aankoop te doen.

Met andere woorden: de 'boeket'-advertentiegroep ontvangt weliswaar een hoop klikken, maar dat zijn niet de klikken die voor Dirk interessant zijn. Hij ziet dat de 'bloemstuk'-advertentiegroep een lager bouncepercentage (30 procent) heeft, wat betekent dat voor mensen die via deze advertenties naar zijn site doorklikken, de kans groter is dat ze op zijn site blijven en deze verder verkennen.

Advertentiegroepthema Vertoningen Klikfrequentie Advertentieklikken Bouncepercentage Gebruikers die
niet afhaken
verjaardagsboeketten 1000 8% 80 60% 32
verjaardagsbloemstukken 1000 6% 60 30% 42

Hoewel de advertentiegroep 'bloemstuk' minder klikken ontvangt, is deze voor Dirk waardevoller, omdat deze advertentiegroep resulteert in klikken van bezoekers die blijven om zijn website te verkennen.

Meer informatie over Google Analytics-gegevens in Google Ads

Verschillen tussen gegevens van Google Ads en Google Analytics

In enkele gevallen komen uw Google Ads-gegevens mogelijk niet overeen met uw geïmporteerde Google Analytics-gegevens. Hier volgen enkele van de meest voorkomende redenen:

• Google Google Ads houdt klikken bij, terwijl Google Analytics sessies bijhoudt. Er zijn verschillende redenen waarom deze statistieken kunnen verschillen:
    • Een klant heeft wellicht meerdere malen op uw advertentie geklikt. Als iemand tijdens dezelfde sessie meermaals op een advertentie klikt, registreert Google Ads meerdere klikken, terwijl Google Analytics de afzonderlijke paginaweergaven als één sessie ziet.
    • Iemand kan op een advertentie klikken en later, tijdens een andere sessie, rechtstreeks naar de site terugkeren via een bladwijzer of opgeslagen link. Dit wordt als één klik geregistreerd in Google Ads, maar als meerdere sessies in Analytics.
    • Iemand kan op uw advertentie klikken, maar vervolgens van gedachten veranderen en voorkomen dat de pagina volledig wordt geladen door op een andere pagina te klikken of door op de knop 'Stoppen' of 'Terug' van de browser te klikken. In dit geval registreert Analytics geen sessie, maar registreert Google Ads wel een klik.
  • Ongeldige klikken worden door Google Ads automatisch uit uw rapporten gefilterd om ervoor te zorgen dat de facturering nauwkeurig verloopt.
  • Als u lange perioden vergelijkt, kan hieronder ook een periode vallen waarin uw accounts niet waren gelinkt.
Beschikbaarheid en recentheid van gegevens

Google Analytics begint met het verzamelen en opslaan van Google Ads-specifieke gegevens zodra u de link van accounts tot stand heeft gebracht tussen Google Analytics en Google Ads. U kunt dus Google Analytics-gegevens importeren in Google Ads zolang uw Google Ads- en Analytics-accounts zijn gelinkt.

Voorbeeld

Als u op 1 mei de koppeling van kostenbronnen heeft ingesteld en vervolgens op 15 mei bent begonnen met het importeren van Google Analytics-gegevens in uw Google Ads-account, bevatten uw Google Ads-rapporten Google Analytics-gegevens die teruggaan tot 1 mei. Opmerking: Er zijn alleen Google Analytics-gegevens beschikbaar over de periode vanaf 1 april 2009 tot heden.

Google Analytics verwerkt tijdens de dag voortdurend gegevens, maar het kan tot 24 uur duren voordat alle gegevens zijn geüpdatet. Als u bijvoorbeeld vandaag om 15:00 uur een rapport voor 'gisteren' uitvoert, zijn sommige gegevens van gisteren (met name die van 15:00 uur tot middernacht) mogelijk nog niet volledig in uw rapport verwerkt.