Näytönlukuohjelman käyttäminen Classroomin kanssa tietokoneella (opettajat)

Tämä artikkeli on tarkoitettu opettajille.

Näkövammaiset opettajat voivat käyttää Classroomia näytönlukuohjelman avulla tietokoneella ja mobiililaitteilla. Tässä artikkelissa käsitellään tietokoneen näytönlukuohjelmia. Myös mobiililaitteiden näytönlukuohjelmia tuetaan.

Tämän artikkelin osioissa käsitellään näytönlukuohjelmille suositeltuja selaimia, siirtymistä Classroomissa, opettajien yleisten tehtävien suorittamista Classroomissa sekä aiheeseen liittyviä materiaaleja

Voit siirtyä haluamaasi opettajan tehtävään valitsemalla seuraavista vaihtoehdoista:

Suositellut selaimet ja näytönlukuohjelmat

Suosittelemme seuraavia näytönlukuohjelmia ja selaimia laitteesi mukaan:

• ChromeVox ChromeOS-laitteissa
  • NVDA tai JAWS Windows-laitteiden Firefox- tai Chrome-selaimessa
  • VoiceOver Mac-laitteiden Chrome-selaimessa.

Navigointi Classroomissa

Kun avaat Classroomin, olet Classroomin etusivulla, jota kutsutaan myös Ryhmät-sivuksi. Ryhmät-sivulla on kolme pääaluetta:

• Päänavigointialue – Täältä löydät ryhmät, kalenterit, ilmoitusasetukset ja arkistoidut ryhmät. Voit palata Ryhmät-sivulle myös avaamalla päänavigointialueen suoraan ryhmästä.
  • Banneri – Täältä löydät yleiset asetukset ja säätimet, kuten Google-palkin, jonka avulla voit vaihtaa sovellusten ja käyttäjätilien välillä.
  • Ryhmäluettelo – Täältä löydät kaikki ryhmät, joita opetat tai joihin sinut on kutsuttu opettajaksi. Kullakin ryhmällä on ryhmän kortti, jossa on painikkeita ja linkkejä.

Kussakin ryhmässä on neljä pääaluetta:

• Striimi-sivu — Täällä voit postata ilmoituksia ryhmällesi ja muuttaa ryhmän asetuksia.
  • Tehtävät-sivu — Täällä voit luoda ja postata kysymyksiä, kotitehtäviä ja kyselytehtäviä. Voit postata myös esimerkiksi ryhmän opetusohjelman tai muuta materiaalia. Voit järjestää postaukset luomiesi aiheiden mukaan.
  • Henkilöt-sivu — Täällä voit kutsua oppilaita tai muita opettajia ryhmääsi sekä lähettää sähköpostia oppilaille, huoltajille ja apuopettajille.
  • Arvosanat-sivu — Täällä voit lisätä, tarkastaa ja palauttaa oppilaiden arvosanat. Jos annat oppilaan työlle arvosanan esimerkiksi Classroomin arviointityökalun tai jonkin muun Classroomin osan kautta, antamasi arvosana päivitetään automaattisesti Arvosanat-sivulle.

Opettajan tehtävien suorittaminen Classroomissa näytönlukuohjelmalla

Ryhmän luominen

1. Siirry osoitteeseen classroom.google.com ja valitse Kirjaudu sisään.

Kirjaudu Google-tilillesi, esimerkiksi sinä@oppilaitoksesi.edu tai sinä@gmail.comLue lisää.

2. Varmista, että kirjaudut sisään oppilaitoksen tilillä. Jos olet jo kirjautuneena ja sinun täytyy vaihtaa tiliä, siirry Ryhmät-sivun bannerissa olevaan Google-tili-painikkeeseen ja paina Enter. Valitse sitten tili tai lisää se.
  3. Valitse Ryhmät-sivun bannerista Liity ryhmään tai luo uusi ‑painike ja paina Enter.
  4. Valitse valikosta Luo ryhmä ja paina Enter.
    Ryhmän luominen ‑ikkuna avautuu, ja voit lisätä siihen ryhmän tiedot.
  5. Lisää ryhmän nimi (pakollinen), osio, aihe ja huone. Siirry sitten Luo-painikkeeseen ja paina Enter. Olet nyt uuden ryhmän Striimi-sivuvälilehdellä.

Lisätietoja on kohdassa Ryhmän luominen.

Oppilaiden ja apuopettajien kutsuminen ryhmään

Voit kutsua oppilaita tai apuopettajia ryhmään kahdella eri tavalla: kutsulla tai ryhmän koodilla. Jos lähetät kutsun, vastaanottajat saavat sähköposti-ilmoituksen ja ryhmä ilmestyy heidän Ryhmät-sivulleen. Jos jaat ryhmän koodin, muut voivat liittyä ryhmään kirjautumalla Classroomiin ja käyttämällä koodia.

Voit siirtyä alla oleviin ohjeisiin valitsemalla seuraavista:

Kutsun lähettäminen oppilaille tai apuopettajille:

1. Siirry osoitteeseen classroom.google.com ja valitse Kirjaudu sisään.

Kirjaudu Google-tilillesi, esimerkiksi sinä@oppilaitoksesi.edu tai sinä@gmail.comLue lisää.

2. Varmista, että kirjaudut sisään oppilaitoksen tilillä.
  3. Siirry Ryhmät-sivulla ryhmään ja paina Enter, kun kuulet haluamasi ryhmän nimen.
    Olet nyt ryhmässä Striimi-sivuvälilehdellä.
  4. Siirry Henkilöt-sivuvälilehdelle ja paina Enter.
  5. Siirry Henkilöt-sivulla Kutsu opettajia ‑painikkeeseen tai Kutsu oppilaita ‑painikkeeseen ja paina Enter. Kutsu opettajia- tai Kutsu oppilaita ‑ikkuna avautuu valintasi mukaan.
    Vinkki: Kutsu ainoastaan oppilaita Kutsu oppilaita ‑painikkeella ja ainoastaan opettajia Kutsu opettajia ‑painikkeella.
  6. Lisää niiden henkilöiden nimet tai sähköpostiosoitteet, jotka haluat kutsua.
    Vinkki: Hakutuloksissa näytetään ehdotuksia, kun kirjoitat henkilön nimeä tai sähköpostiosoitetta. Voit valita henkilöitä luettelosta.
  7. Kun olet lisännyt haluamasi henkilöt kutsuun, siirry Kutsu-painikkeeseen ja paina Enter.
    Kutsumasi henkilöt saavat sähköpostikutsun.

Oppilaiden tai apuopettajien kutsuminen ryhmän koodilla:

Voit jakaa ryhmän koodin eri tavoin. Voit esimerkiksi jakaa sen sähköpostiviestissä tai näyttää sen projektorin avulla.

1. Siirry osoitteeseen classroom.google.com ja valitse Kirjaudu sisään.

Kirjaudu Google-tilillesi, esimerkiksi sinä@oppilaitoksesi.edu tai sinä@gmail.comLue lisää.

2. Varmista, että kirjaudut sisään oppilaitoksen tilillä.
  3. Siirry Ryhmät-sivulla ryhmään ja paina Enter, kun kuulet haluamasi ryhmän nimen.
    Olet nyt ryhmässä Striimi-sivuvälilehdellä.
  4. (Valinnainen) Jos haluat näyttää ryhmän koodin projektorilla, siirry Näytä-painikkeeseen ja paina Enter. Koodi näytetään suurennettuna ikkunassa. Voit suurentaa koodia edelleen siirtymällä Koko näyttö ‑painikkeeseen ja painamalla Enter
  5. (Valinnainen) Jos haluat jakaa ryhmän koodin sähköpostitse, siirry Striimi-sivulla Ryhmän asetukset ‑painikkeeseen ja paina Enter. Tee seuraavat Ryhmän asetukset ‑kohdassa:
    1. Siirry valikon Ryhmän ilmoittautumiskoodi ‑kohtaan ja paina Enter
    2. Valitse valikon kohtien luettelosta Kopioi.
      Koodi kopioidaan leikepöydälle. Voit sulkea Ryhmän asetukset ‑sivun.
    3. Liitä koodi oppilaille tai muille opettajille lähetettävään sähköpostiviestiin.

Lisätietoja on kohdassa Oppilaiden kutsuminen ryhmään sekä kohdassa Apuopettajan lisääminen ryhmään

Kotitehtävän luominen

Luomasi kotitehtävät postataan Tehtävät-sivulle. Voit myös näyttää tai piilottaa tehtäväpostauksia Striimi-sivulla. Kun luot kotitehtävän, voit postata sen heti tai ajoittaa postauksen myöhemmäksi.

Voit lisätä kotitehtävään tiedostoja ja liitteitä. Kun lisäät tiedoston kotitehtävään, voit määrittää liitteen käyttöoikeudet ja valita seuraavista: Oppilaat voivat katsella tiedostoa, Oppilaat voivat muokata tiedostoa tai Kopion luominen jokaiselle oppilaalle. Jos valitset Kopion luominen jokaiselle oppilaalle, jokainen oppilas saa tiedostosta oman kopionsa, jota hän voi muokata.

Vaihe 1/3: Kotitehtävän luominen

1. Siirry osoitteeseen classroom.google.com ja valitse Kirjaudu sisään.

Kirjaudu Google-tilillesi, esimerkiksi sinä@oppilaitoksesi.edu tai sinä@gmail.comLue lisää.

2. Varmista, että kirjaudut sisään oppilaitoksen tilillä.
  3. Siirry Ryhmät-sivulla ryhmään ja paina Enter, kun kuulet haluamasi ryhmän nimen.
    Olet nyt ryhmässä Striimi-sivuvälilehdellä.
  4. Siirry Tehtävät-sivuvälilehdelle ja paina Enter.
  5. Siirry Tehtävät-sivulla Luo-painikkeeseen ja paina Enter.
    Luo-valikon kohteiden luettelo avautuu.
  6. Valitse Luo-valikon kohteista Kotitehtävä.
    Voit lisätä kotitehtävän tiedot avautuvaan ikkunaan.
  7. Lisää kotitehtävän nimi Otsikko-tekstikenttään (pakollinen).
    Huom. Kun olet lisännyt otsikon, kotitehtävä tallennetaan luonnokseksi Tehtävät-sivulle. Luonnokset eivät näy oppilaille.
  8. Jos haluat lisätä kotitehtävän tietoja, jatka vaiheeseen 2: Kotitehtävän tietojen lisääminen.

Vaiheet 2‒3: Kotitehtävän tietojen lisääminen

Kun olet lisännyt kotitehtävän nimen, voit lisätä kotitehtävään muita tietoja.

Voit siirtyä alla oleviin ohjeisiin valitsemalla seuraavista vaihtoehdoista: Ohjeiden lisääminen, liitteiden lisääminen, useille ryhmille postaaminen, yksittäisille oppilaille postaaminen, arvosanaluokan lisääminen, pistearvon muuttaminen, palautuspäivän lisääminen, aiheen lisääminen, rubriikin lisääminen, alkuperäraporttien käyttöönotto.

1. (Valinnainen) Jos haluat lisätä ohjeita oppilaille, siirry kotitehtävän tietoikkunassa Otsikko-tekstiruudun jälkeiseen Ohjeet-tekstiruutuun ja lisää tarvittavat ohjeet.
  2. (Valinnainen) Jos haluat lisätä tai luoda liitteitä, siirry alla olevaan Liitteen lisääminen postaukseen ‑kohtaan.
  3. (Valinnainen) Jos haluat julkaista kotitehtävän usealle ryhmälle, siirry kotitehtävän tietoikkunassa olevaan valikon Julkaisupaikka-kohtaan ja paina Enter. Ryhmiesi luettelo avautuu. Valitse luettelosta ne ryhmät, joille haluat julkaista kotitehtävän.
    Huom. Jos julkaiset kotitehtävän useille ryhmille, sinun on julkaistava se kyseisten ryhmien kaikille oppilaille.
  4. (Valinnainen) Jos haluat julkaista kotitehtävän vain joillekin ryhmän oppilaille, siirry kotitehtävän tietoikkunassa valikon Kaikki oppilaat ‑kohtaan ja paina Enter. Luettelo ryhmän oppilaista avautuu. Kaikki oppilaat on oletusarvoisesti valittu julkaisun vastaanottajiksi. Voit poistaa oppilaan vastaanottajista poistamalla hänen nimensä vieressä olevan ruudun valinnan.
  5. (Valinnainen) Jos haluat lisätä arvosanaluokan, siirry kotitehtävän tietosivulla Arvosanaluokka-valikkoon. Ei arvosanaluokkaa on oletusarvoisesti valittuna. Valitse arvosanaluokka luettelosta ja paina Enter
    Huom. Voit luoda arvosanaluokkia määrittämällä ensin arvioinnin. Lisätietoja on Arvioinnin määrittäminen ‑kohdassa.
  6. (Valinnainen) Jos haluat muuttaa pistemäärää, siirry kotitehtävän tietosivulla, kunnes kuulet Enimmäispistemäärä-arvon. Arvo on oletuksena 100. Lisää uusi arvo tai valitse Ei arvioida ja paina Enter
    Huom. Kun palautat töitä, joita Ei arvostella, oppilaat saavat pisteiden sijaan oikein-merkin.
  7. (Valinnainen) Jos haluat lisätä palautuspäivän, siirry kotitehtävän tietoikkunassa valikon Ei palautuspäivää ‑kohtaan ja paina Enter. Palautuspäivä ja ‑aika ‑ikkuna avautuu.
    1. Lisää palautuspäivä Palautuspäivä ja ‑aika ‑ikkunaan tai valitse päivämäärä kalenterista, siirry Ei palautuspäivää ‑painikkeeseen ja paina Enter
    2. Jos haluat lisätä palautuksen kellonajan, siirry Palautuspäivä ja ‑aika ‑ikkunassa Lisää palautusaika ‑painikkeeseen ja paina Enter. Lisää kellonaika ja paina sitten Enter
  8. (Valinnainen) Jos haluat lisätä postauksen aiheeseen, siirry kotitehtävän tietoikkunassa Aihe-valikkoon. Ei aihetta on oletusarvoisesti valittuna. Valitse valikosta aihe tai valitse Luo aihe ja lisää uuden aiheen nimi.
    Vinkki: Aiheiden avulla sinun ja oppilaiden on entistä helpompi pitää tehtävät järjestyksessä. Voit ryhmitellä postauksia esimerkiksi tavoitteen, osion tai viikon mukaan. Postaukset näytetään aiheensa alla, ja voit suodattaa postauksia aiheen mukaan.
  9. (Valinnainen) Jos haluat lisätä rubriikin, siirry kotitehtävän tietoikkunassa valikon Liitä rubriikki ‑kohtaan ja paina Enter. Voit valita seuraavista valikon vaihtoehdoista: Luo rubriikki, Käytä rubriikkia uudelleen tai Tuo Sheetsistä
    Rubriikkien käytön tarkat ohjeet ovat kohdassa Rubriikin luominen kotitehtävälle tai sen käyttäminen uudelleen kotitehtävässä
  10. (Valinnainen) Jos haluat ottaa alkuperäraportit käyttöön kotitehtävässä, siirry kotitehtävän tietoikkunassa Alkuperäraportit-valintaruutuun ja valitse se painamalla Enter. Sinua pyydetään uudessa ikkunassa vahvistamaan, haluatko ottaa alkuperäraportit käyttöön kotitehtävässä. Siirry ikkunassa Jatka-painikkeeseen ja paina Enter. Alkuperäraporteista on lisätietoa kohdassa Alkuperäraporttien ottaminen käyttöön kotitehtävässä.
  11. Voit viimeistellä ja julkaista kotitehtävän vaiheen 3: Kotitehtävän julkaiseminen tai ajoittaminen ohjeiden mukaisesti.

Vaihe 3/3: Kotitehtävän julkaiseminen tai ajoittaminen

Oppilaat voivat nähdä kotitehtävän, kun olet julkaissut sen. Oppilaat eivät näe ajoitettua kotitehtävää, ennen kuin se on julkaistu.

1. Valitse jokin seuraavista:
    • Jos haluat julkaista kotitehtävän välittömästi, siirry kotitehtävän tietoikkunassa Anna-painikkeeseen ja paina Enter. Kotitehtävä julkaistaan ja sinut palautetaan Tehtävät-sivulle.
      Huom. Kun kotitehtävä on julkaistu, et voi enää muuttaa sitä ajoitetuksi julkaisuksi.
    • Jos haluat ajoittaa kotitehtävän julkaisun myöhemmäksi, siirry valikon Tallennusvaihtoehdot ‑kohtaan ja paina Enter. Valikko avautuu. Sen kolme vaihtoehtoa ovat Anna, Ajoita ja Tallenna luonnos. Valitse Aikatauluta. Kotitehtävän ajoittaminen ‑ikkuna avautuu. Siirry ikkunassa Määritä päivämäärä ‑kohtaan ja lisää päivämäärä. Siirry sitten Määritä kellonaika ‑kohtaan ja lisää kellonaika. Viimeistele siirtymällä ikkunassa Ajoita-painikkeeseen ja painamalla Enter. Kotitehtävä julkaistaan valitsemanasi ajankohtana. Sinut palautetaan Tehtävät-sivulle.

Huom. Voit muuttaa ajoitetun kotitehtävän päivämäärää ennen kuin kotitehtävä on julkaistu. Valitse Tehtävät-sivulla kotitehtävän kohdalta Muokkaa-painike. Siirry kotitehtävän tiedoissa Ajoitettu julkaistavaksi ‑kohtaan ja muuta päivämäärää. Jos haluat enemmän vaihtoehtoja, valitse Poista ajoitettu päivä ‑painike.

Lisätietoja on kohdassa Kotitehtävän luominen.

Kysymyksen luominen

Voit varmistaa, että asia on ymmärretty tai ohjata keskustelua kysymällä ryhmältä kysymyksiä. Voit luoda lyhytvastauskysymyksen tai monivalintakysymyksen. Lyhytvastaus on oletusarvoinen kysymystyyppi. Kysymyksen arviointiohjeet ovat kohdassa Kysymyksen vastausten arviointi ja palauttaminen.

Vaihe 1/4: Kysymyksen luominen

1. Siirry osoitteeseen classroom.google.com ja valitse Kirjaudu sisään.

Kirjaudu Google-tilillesi, esimerkiksi sinä@oppilaitoksesi.edu tai sinä@gmail.comLue lisää.

2. Varmista, että kirjaudut sisään oppilaitoksen tilillä.
  3. Siirry Ryhmät-sivulla haluamasi ryhmän kohdalle ja paina Enter.
    Olet nyt ryhmässä Striimi-sivuvälilehdellä.
  4. Siirry Tehtävät-sivuvälilehdelle ja paina Enter
  5.  Siirry Tehtävät-sivulla Luo-painikkeeseen ja paina Enter
    Valikko avautuu. Sen kautta voit valita, millaisen tehtäväjulkaisun haluat luoda.
  6. Valitse Luo-painikkeen valikosta Kysymys.
    Olet nyt kysymyksen tietoikkunassa Kysymys-tekstikentässä.
  7. Lisää kysymys Kysymys-tekstikenttään.
  8. Valitse seuraavista:

Vaihe 2/4: (Valinnainen) Monivalintakysymyksen määrittäminen

1. Jos haluat luoda monivalintakysymyksen, siirry Kysymyksen tyyppi ‑valikkoon ja valitse Monivalinta. Ohjeet-tekstikentän alla on kaksi tyhjää vaihtoehtoa.
  2. Siirry vaihtoehtoon 1 ja lisää vaihtoehto.
  3. Siirry Lisää vaihtoehto ‑kohtaan ja lisää seuraava vaihtoehto. Lisää muut vaihtoehdot toistamalla vaihe.
  4. (Valinnainen) Jos haluat poistaa vaihtoehdot, siirry sen Poista vaihtoehto ‑painikkeeseen ja paina Enter.
    Vinkki: Poista vaihtoehto ‑painike on vaihtoehdon perässä.
  5. (Valinnainen) Voit antaa oppilaiden nähdä ryhmän vastausten yhteenvedon oman vastauksensa valitsemisen jälkeen. Oppilaat näkevät ryhmän yhteenvedon oletusarvoisesti. Jos haluat poistaa ryhmän yhteenvedon käytöstä, poista Oppilaat näkevät kurssin yhteenvedon ‑ruudun valinta.
  6. Jos haluat lisätä ohjeita, palautuspäivän tai muita kysymyksen tietoja, jatka vaiheeseen 3: Kysymyksen tietojen lisääminen.

Vaihe 3/4: Kysymyksen tietojen lisääminen

Voit lisätä kysymykseen muita tietoja. Voit siirtyä alla oleviin ohjeisiin valitsemalla seuraavista vaihtoehdoista: Ohjeiden lisääminen, liitteiden lisääminen, useille ryhmille postaaminen, yksittäisille oppilaille postaaminen, arvosanaluokan lisääminen, pistearvon muuttaminen, palautuspäivän lisääminen, aiheen lisääminen, oppilaiden oikeuksien määrittäminen

1. (Valinnainen) Voit lisätä ohjeet kysymykseen siirtymällä Ohjeet tekstikenttään ja lisäämällä ohjeet.
  2. (Valinnainen) Voit lisätä liitteitä siirtymällä kysymyksen tiedoissa valikon Lisää‑ tai Luo-kohtiin ja valitsemalla tiedostotyypin. Lisäohjeita on kohdassa Liitteen lisääminen postaukseen.
  3. (Valinnainen) Voit postata kysymyksen useisiin ryhmiin siirtymällä valikon Julkaisupaikka-kohtaan ja painamalla Enter. Luettelo kaikista ryhmistäsi avautuu. Oletuksena valittuna on vain nykyinen ryhmä. Voit postata muihin ryhmiin valitsemalla niiden valintaruudut luettelosta.
    Huom. Jos postaat useisiin ryhmiin, sinun on postattava kaikille ryhmien oppilaille.
  4. (Valinnainen) Voit postata kysymyksen tietyille oppilaille siirtymällä valikon Kaikille oppilaille ‑kohtaan ja painamalla Enter. Luettelo ryhmän oppilaista avautuu. Kaikki oppilaat on oletuksena valittuna. Poista valinta Kaikki oppilaat ‑valintaruudusta ja valitse sitten niiden oppilaiden valintaruudut, joille haluat postata.
  5. (Valinnainen) Voit lisätä arvosanaluokan siirtymällä valikon Arvosanaluokka ‑kohtaan ja valitsemalla arvosanaluokan. Ei arvosanaluokkaa on oletusarvoisesti valittuna.
    Huom. Voit luoda arvosanaluokkia määrittämällä ensin arvioinnin. Ohjeita löydät artikkelista Arvioinnin määrittäminen
  6. (Valinnainen) Voit vaihtaa pistemäärää siirtymällä Pistemäärä-tekstikenttään. Arvo on oletuksena 100. Lisää toinen arvo tai valitse Ei arvostella.
  7. (Valinnainen) Voit määrittää määräpäivän siirtymällä valikon Ei määräpäivää ‑kohtaan ja painamalla Enter. Määräpäivä ja ‑aika ‑ikkuna avautuu.
    1. Valitse ikkunasta Lisää määräpäivä ‑painike ja valitse sitten päivämäärä avautuvasta kalenterista. Päivämäärä lisätään ja kalenteri sulkeutuu.
    2. Voit lisätä palautusajan valitsemalla Määräaika-painikkeen. Lisää kellonaika ja paina sitten Enter. Määräpäivä ja ‑aika asetetaan. Voit sulkea Määräpäivä ja ‑aika ‑ikkunan.
  8. (Valinnainen) Voit lisätä kysymyksen aiheeseen siirtymällä Aihe-valikkoon. Ei aihetta on oletusarvoisesti valittuna. Valitse vaihtoehto Aihe-valikosta:
    1. Valitse aihe valikosta.
    2. Valitse Uusi aihe ja lisää sitten avautuvaan tekstikenttään uuden aiheen nimi.
      Vinkki: Aiheiden avulla sinun ja oppilaiden on entistä helpompi pitää tehtävät järjestyksessä. Voit ryhmitellä postauksia esimerkiksi tavoitteen, osion tai viikon mukaan. Postaukset näytetään aiheensa alla, ja voit suodattaa postauksia aiheen mukaan.
  9. (Valinnainen) Määritä oppilaiden käyttöoikeudet (ainoastaan lyhytvastauskysymykset):
    1. Voit antaa oppilaiden vastata muiden ryhmäläisten vastauksiin siirtymällä Oppilaat voivat vastata toisilleen ‑kohtaan ja varmistamalla, että valintaruutu on valittuna.
      Huom. Ruutu on oletuksena merkitty valituksi.
    2. Voit antaa oppilaiden muokata vastauksiaan siirtymällä Oppilaat voivat muokata vastausta ‑kohtaan ja merkitsemällä ruudun valituksi.
      Huom. Ruutua ei ole oletuksena merkitty valituksi.

Vaihe 4/4: Postaa tai ajoita kysymys

Voit postata kysymyksen heti tai ajoittaa sen myöhemmäksi.

1. Valitse jokin seuraavista:
    • Voit postata kysymyksen heti siirtymällä kysymyksen tiedoissa Kysy-painikkeeseen ja painamalla Enter.
      Kysymys postataan ja palaat Tehtävät-sivulle.
    • Voit ajastaa kysymyksen myöhemmin julkaistavaksi siirtymällä valikon Tallennusvaihtoehdot-kohtaan ja painamalla Enter. Näytölle avautuu valikko, jossa on kolme vaihtoehtoa: Kysy, Tallenna luonnos ja Aikatauluta. Valitse Aikatauluta. Näytölle avautuu Aikatauluta kysymys ‑ikkuna. Siirry ikkunassa Määritä päivämäärä ‑tekstikenttään ja lisää päivämäärä. Siirry sitten Määritä aika ‑tekstikenttään ja lisää aika. Viimeistele siirtymällä ikkunassa Ajoita-painikkeeseen ja painamalla Enter.
      Kysymys julkaistaan ajoitettuna ajankohtana. Sinut palautetaan Tehtävät-sivulle.

Lue lisää Kysymyksen luomisesta.

Kyselytehtävän luominen

Kun luot kyselytehtävän, Classroom luo tyhjän kyselyn Google Forms ‑lomakkeelle ja liittää sen tehtävään. Tämän jälkeen voit muokata kyselyä ja lisätä siihen kysymyksiä.

1. Siirry osoitteeseen classroom.google.com ja valitse Kirjaudu sisään.

Kirjaudu Google-tilillesi, esimerkiksi sinä@oppilaitoksesi.edu tai sinä@gmail.comLue lisää.

2. Varmista, että kirjaudut sisään koulutililläsi.
  3. Siirry Ryhmät-sivulla haluamasi ryhmän kohdalle ja paina Enter.
    Olet nyt ryhmässä Striimi-sivuvälilehdellä.
  4. Siirry Tehtävät-sivuvälilehdelle ja paina Enter.
    Olet nyt Tehtävät-sivulla.
  5. Siirry Tehtävät-sivulla Luo-painikkeeseen ja paina Enter
    Valikko avautuu. Sen kautta voit valita, millaisen tehtäväjulkaisun haluat luoda.
  6. Valitse Luo-painikkeen valikosta Kyselytehtävä ‑kohta ja paina Enter.
    Olet nyt kyselytehtävän tietoikkunassa. Tyhjä Google Forms ‑kysely liitetään automaattisesti kyselytehtävään.
  7. Lisää kyselytehtävän tietoihin kyselyn nimi ja muut tiedot, kuten ohjeet tai aihe. Lisätietoja saat siirtymällä kohtiin Kotitehtävien tietojen lisääminen tai Liitteiden lisääminen postaukseen.
  8. (Valinnainen) Voit estää oppilaita avaamasta muita selainvälilehtiä kyselyn aikana siirtymällä Lukittu tila Chromebookeilla ‑kohtaan ja valitsemalla valintaruudun.
    Huom. Tämä vaihtoehto on saatavilla oppilaitoksille, joissa käytetään hallinnoituja Chromebookeja. Lue lisää
  9. Voit aloittaa Forms-kyselyn luomisen siirtymällä kyselytehtävän tiedoista Google Forms ‑kyselyliitteeseen ja painamalla Enter. Tyhjä Forms-kysely avautuu uudelle selainvälilehdelle.
  10. Siirry Forms-kysymystehtävän selainvälilehdelle ja tee näin:
    1. Siirry Forms-kysymystehtävässä Lomakkeen otsikko ‑kohtaan ja lisää kysymystehtävälle nimi.
    2. Täytä loput tiedot.
      Forms-kyselyyn tekemäsi päivitykset tallentuvat automaattisesti kyselytehtävän kyselyliitteeseen.
  11. Voit antaa kyselyn tehtäväksi tai ajoittaa sen siirtymällä takaisin Classroom-kyselytehtävän selainvälilehdelle ja valitsemalla seuraavista:
    1. Voit antaa kyselyn tehtäväksi heti siirtymällä kyselytehtävän tiedoissa Anna tehtäväksi ‑painikkeeseen ja painamalla Enter.
    2. Voit ajoittaa kyselyn myöhemmäksi siirtymällä kyselytehtävän tiedoissa Tallennusvaihtoehdot-painikkeeseen ja painamalla Enter. Valitse sitten Ajoita ja valitse määräpäivä ja ‑aika.

Lisätietoja saat siirtymällä Kyselytehtävän luomiseen tai Kyselyjen luomiseen ja arvosteluun Google Formsilla.

Liitteen lisääminen postaukseen

Voit jakaa resursseja tai materiaaleja oppilaille lisäämällä luomiisi postauksiin harjoituksia, videoita tai linkkejä.

Kotitehtävien, kysymysten ja muiden tehtäväpostausten avulla voit myös luoda automaattisesti postaukseen liitettävän uuden tiedoston. Voit määrittää liitteen käyttöoikeudet ja valita seuraavista: Oppilaat voivat katsella tiedostoa, Oppilaat voivat muokata tiedostoa tai Kopion luominen jokaiselle oppilaalle

Voit siirtyä ohjeisiin (jäljempänä) valitsemalla seuraavista vaihtoehdoista: Liitteen lisääminen tai liitteen luominen.

Liitteen lisääminen

Huom. Voit käyttää tätä vaihtoehtoa ilmoituksissa ja tehtäväpostauksissa.

1. Siirry luomasi postauksen tiedoissa Lisää-painikkeeseen ja paina Enter. Liitevaihtoehtojen valikko avautuu. Voit siirtyä alla oleviin ohjeisiin valitsemalla seuraavista: Tiedoston liittäminen Google Drivesta, linkin liittäminen, tiedoston liittäminen laitteelta tai YouTube-videon liittäminen.
  2. (Valinnainen) Voit liittää tiedoston Google Drivesta valitsemalla Lisää-valikosta Google Drive. Lisää tiedostoja Google Driven avulla ‑niminen ikkuna avautuu. Ikkunan Viimeisimmät tiedostot ‑välilehtivalikko valitaan.
    1. Valitse tai etsi tiedosto Drivesta.
      Huom. Jos valitset ehdotetun hakutuloksen, tiedosto liitetään ja ikkuna sulkeutuu.
    2. Siirry Lisää tiedostoja Google Drivesta ‑ikkunassa Lisää-painikkeeseen ja paina Enter. Tiedosto liitetään postaukseen.
  3. (Valinnainen) Voit liittää linkin valitsemalla Lisää-valikosta Linkki. Lisää linkki ‑ikkuna avautuu.
    1. Lisää linkki Linkki-tekstikenttään.
    2. Siirry Lisää linkki ‑painikkeeseen ja paina Enter. Linkki liitetään postaukseen.
  4. (Valinnainen) Voit liittää tiedoston omalta laitteeltasi valitsemalla Lisää-valikosta Tiedosto. Lisää tiedostoja Google Driven avulla ‑niminen ikkuna avautuu. Ikkunan Lataa‑välilehtivalikko valitaan. Voit tehdä seuraavat:
    1. (Valinnainen) Vedä tiedostoja ikkunaan.
    2. (Valinnainen) Siirry Valitse tiedostot laitteelta ‑painikkeeseen ja paina Enter.
    3. Kun olet lisännyt haluamasi tiedostot, siirry Lisää tiedostoja Google Driven avulla ‑ ikkunan Lataa-painikkeeseen ja paina Enter. Tiedosto liitetään postaukseen.
  5. (Valinnainen) Voit lisätä YouTube-videon valitsemalla Lisää-valikosta YouTube. Lisää video ‑ikkuna avautuu. Siinä on välilehdet videon etsimiseen ja videoiden URL-osoitteen lisäämisen.
    1. Valitse video tai lisää videon URL-osoite.
    2. Siirry Lisää video ‑ikkunassa Lisää-painikkeeseen ja paina Enter. Video liitetään postaukseen.

Uuden tiedoston luominen ja lisääminen

Huom. Voit käyttää tätä vaihtoehtoja tehtäväpostauksiin. Jos haluat luoda ja liittää uuden tiedoston ilmoitukseen, siirry Liitteen lisäämiseen (ylempänä).

1. Siirry luomasi tehtäväpostauksen tiedoissa Luo-painikkeeseen ja paina Enter. Valikko avautuu. Valikossa voit luoda Docs‑, Slides‑, Sheets‑, Drawings‑ ja Forms-tiedostoja.
  2. Valitse yksi vaihtoehdoista.
    Tyhjä tiedosto liitetään postaukseen ja siirryt uuteen selainikkunaan, johon voit luoda sisällön.
  3. Lisää sisältö uuteen selainikkunaan.
    Tiedostoon tekemäsi muutokset tallennetaan automaattisesti tehtäväpostauksen liitteeseen.
  4. Siirry takaisin tehtäväpostauksen selainikkunaan ja viimeistele postaus.

Lisätietoja tiedostojen liittämisestä on Kotitehtävän luomisessa.

Yhteydenpito oppilaiden ja apuopettajien kanssa

Voit postata ryhmälle ilmoituksen, lähettää oppilaalle työstä yksityisen kommentin tai lähettää sähköpostia oppilaille tai apuopettajille.

Voit siirtyä ohjeisiin (jäljempänä) valitsemalla seuraavista vaihtoehdoista:

Ilmoituksen postaaminen ryhmälle

Kun postaat ilmoituksen, voit postata sen useiden ryhmien kaikille oppilaille tai vain tietyille oppilaille yhdessä ryhmässä.

Vaihe 1/3: Luo ilmoitus

1. Siirry osoitteeseen classroom.google.com ja valitse Kirjaudu sisään.

Kirjaudu Google-tilillesi, esimerkiksi sinä@oppilaitoksesi.edu tai sinä@gmail.comLue lisää.

2. Varmista, että kirjaudut sisään oppilaitoksen tilillä.
  3. Siirry Ryhmät-sivulla haluamasi ryhmän kohdalle ja paina Enter.
    Olet nyt ryhmässä Striimi-sivuvälilehdellä.
  4. Siirry Jaa jotain ryhmälle ‑painikkeeseen ja paina Enter
    Ilmoituksen tiedot sisältävä ikkuna avautuu.
  5. Siirry ikkunassa Jaa jotain ryhmälle ‑tekstikenttään ja lisää ilmoitus.

Vaihe 2/ 3: (Valinnainen) Lisää ilmoituksen muut tiedot

Voit siirtyä ohjeisiin (jäljempänä) valitsemalla seuraavista vaihtoehdoista: Liitteen lisääminen, useille ryhmille postaaminen, tietyille oppilaille postaaminen.

1. (Valinnainen) Voit lisätä liitteen ilmoitukseen siirtymällä Lisää-valikon kohtaan ja painamalla Enter
    Seuraavat liitevaihtoehdot sisältävä luettelo avautuu: Google Drive, Linkki, Tiedosto tai YouTube. Lisätietoja saat Liitteen lisääminen ‑kohdasta (ylempänä).
  2. (Valinnainen) Voit postata ilmoituksen useiden ryhmien kaikille oppilaille siirtymällä ilmoituksen tiedot ‑ikkunassa Julkaisupaikka-valikkoon ja painamalla Enter. Ryhmiesi luettelo avautuu. Valitse luettelosta niiden ryhmien valintaruudut, joihin haluat postata.
    Huom. Jos postaat useisiin ryhmiin, sinun on postattava ryhmien kaikille oppilaille.
  3. (Valinnainen) Voit postata ilmoituksen tietyille oppilaille ryhmässä siirtymällä ilmoituksen tiedot ‑ikkunassa Kaikille oppilaille ‑valikkoon ja painamalla Enter. Luettelo oppilaista avautuu. Oletuksena kaikki oppilaat saavat ilmoituksen. Voit sulkea oppilaan pois ilmoituksen vastaanottajista poistamalla valinnan hänen valintaruudustaan.

Vaihe 3/3: Postaa ilmoitus tai ajoita ilmoitus

1. Valitse jokin seuraavista:
    • Voit postata ilmoituksen heti siirtymällä ilmoituksen tiedot ‑ikkunassa Postaa-painikkeeseen ja painamalla Enter. Ilmoitus postataan.
    • Voit ajoittaa ilmoituksen myöhemmäksi siirtymällä ilmoituksen tiedot ‑ikkunassa Tallennusvaihtoehdot-valikkoon ja painamalla Enter. Seuraavat vaihtoehdot sisältävä luettelo avautuu: Postaa, Ajoita tai Tallenna luonnos. Valitse Ajoita ja paina Enter. Ajoita ilmoitus ‑ikkuna avautuu. Siirry Ajoita ilmoitus ‑ikkunassa Määritä päivämäärä ‑kohtaan ja lisää päivämäärä. Siirry sitten Määritä aika ‑kohtaan ja lisää aika. Viimeistele siirtymällä ikkunassa Ajoita-painikkeeseen ja painamalla Enter. Ilmoitus postataan määrittämänäsi ajankohtana.

Lisätietoja saat Ilmoitusten postaaminen oppilaille ‑artikkelista.

Yksityisen kommentin lähettäminen oppilaalle

Voit lähettää oppilaalle hänen työstään yksityisen kommentin. Kun postaat kommentin, oppilas saa ilmoituksen ja voi katsoa kommentin.

Huom. Et voi poistaa oppilaille lähettämiäsi yksityisiä kommentteja.

1. Siirry osoitteeseen classroom.google.com ja valitse Kirjaudu sisään.

Kirjaudu Google-tilillesi, esimerkiksi sinä@oppilaitoksesi.edu tai sinä@gmail.comLue lisää.

2. Varmista, että kirjaudut sisään oppilaitoksen tilillä.
  3. Siirry Ryhmät-sivulla haluamasi ryhmän kohdalle ja paina Enter.
    Olet nyt ryhmässä Striimi-sivuvälilehdellä.
  4. Siirry Tehtävät-sivuvälilehdelle ja paina Enter
    Olet nyt Tehtävät-sivulla.
  5. Siirry kotitehtävään tai kysymykseen ja avaa se. Kotitehtävä: siirryt Oppilaiden työt ‑sivulle. Kysymys: siirryt Oppilaiden vastaukset ‑sivulle.
  6. Siirry Kaikki oppilaat ‑taulukkoon. Kun saavutat sen oppilaan nimen linkin, jonka kanssa haluat kommunikoida, paina Enter. Lisää yksityinen kommentti ‑tekstikenttä avautuu pääalueelle.
    Vinkkejä:
    • Jos oppilas on jättänyt sinulle yksityisen kommentin kotitehtävään tai kysymykseen liittyen, kuulet sen oppilaan nimen linkistä (taulukossa).
    • Kun valitset taulukosta oppilaan nimen, pääalue avautuu. Pääalue sisältää oppilaan työt, yksityinen kommentti ‑toiminnon sekä linkin, joka johtaa Oppilaan profiili ‑sivulle.
  7. Lisää oppilaalle yksityinen kommentti Lisää yksityinen kommentti ‑tekstikenttään ja valitse Postaa-painike.

Sähköpostin lähettäminen oppilaille tai apuopettajille

Jos koulusi sallii, voit lähettää sähköpostia oppilaille tai apuopettajille Henkilöt-sivulta. Jos et näe sähköpostivaihtoehtoa Henkilöt-sivulla, oppilaitos ei ole ottanut käyttöön sähköpostia Classroomissa.

1. Siirry osoitteeseen classroom.google.com ja valitse Kirjaudu sisään.

Kirjaudu Google-tilillesi, esimerkiksi sinä@oppilaitoksesi.edu tai sinä@gmail.comLue lisää.

2. Varmista, että kirjaudut sisään oppilaitoksen tilillä.
  3. Siirry Ryhmät-sivulla haluamasi ryhmän kohdalle ja paina Enter.
    Olet nyt ryhmässä Striimi-sivuvälilehdellä.
  4. Siirry Henkilöt-sivuvälilehdelle ja paina Enter
    Olet nyt Henkilöt-sivulla. Oppilaat ja apuopettajat on lueteltu tällä sivulla.
  5. Siirry sen oppilaan tai opettajan Valinnat-valikkoon, jolle haluat lähettää sähköpostia ja valitse valikon Sähköposti-kohta.
    Sähköposti avautuu uudelle selaimen välilehdelle. Sähköpostiviestiin on lisätty vastaanottajan sähköpostiosoite.
  6. Seuraa seuraavia vaiheita sähköpostin selainvälilehdellä:
    1. Lisää Aihe-tekstikenttään sähköpostisi aihe.
    2. Lisää Viestin leipäteksti ‑tekstikenttään viestisi.
  7. Voit lähettää viestin tai ajoittaa viestin lähetyksen valitsemalla seuraavista:
    • Voit lähettää sähköpostin heti siirtymällä Lähetä ‑painikkeeseen ja painamalla Enter
      Viesti lähetetään ja sähköpostiselainvälilehti suljetaan.
    • Voit ajoittaa sähköpostin lähetyksen siirtymällä Lisää lähetysvaihtoehtoja ‑valikkoon ja valitsemalla valikon Ajoita lähetys ‑kohdan. Näytölle avautuu Ajoita lähetys ‑ikkuna, jossa voit valita ehdotetun ajan tai valita päivämäärän ja ajan itse. Jos valitset Valitse päivämäärä ja aika, näytölle avautuu uusi ikkuna, jossa voit valita päivämäärän ja ajan. Viimeistele valitsemalla ikkunasta Ajoita lähetys ‑painike.
      Viesti lähetetään määrittämänäsi ajankohtana ja sähköpostiselainvälilehti sulkeutuu.

Huom. Et voi vastaanottaa sähköposteja Classroomissa. Voit lukea sähköpostiasi valitsemalla Classroom-bannerista Google Apps ‑painikkeen ja valitsemalla sitten Gmail.

Lisätietoja saat siirtymällä kohtiin Sähköpostin lähettäminen oppilaille tai Sähköpostin lähettäminen oppilaille, joiden töiden tila on sama.

Oppilaiden palauttamien tehtävien avaaminen

Tehtävän postaamisen jälkeen voit avata kotitehtävän tai kysymyksen ja tarkistaa näin työn tilan tai aloittaa arvioinnin. Kun avaat kotitehtävän, siirryt Oppilaiden työt ‑sivulle. Kun avaat kysymyksen, siirryt Oppilaiden vastaukset ‑sivulle.

Molemmat sivut ryhmittelevät oppilaat työn tilan mukaan seuraavasti:

• Annettu tehtäväksi – Tehtäväksi annetut työt
  • Palautettu – Oppilaiden palauttamat työt
  • Arvioitu – Arvioidut työt, jotka olet palauttanut oppilaalle
  • Palautettu oppilaalle – Arvioimattomat työt, jotka olet palauttanut oppilaalle
    Huom. Näet tämän vain, jos määritit pistemääräksi Ei arvioida.

Voit avata oppilaan työn monin eri tavoin. Voit siirtyä ohjeisiin (jäljempänä) valitsemalla seuraavista vaihtoehdoista:

Oppilaiden töiden avaaminen Striimi-sivulta

Arvioitavat työt löytyvät Tekemättömät-sivulta, joka järjestää tehtävät Arvioituihin ja Arvioitaviin. Voit avata Tekemättömät-sivulta sen oppilaan työn, jonka haluat arvioida.

1. Valitse ryhmästä Striimi-sivuvälilehti ja siirry sitten Näytä kaikki työt ‑painikkeeseen ja paina Enter.
    Siirryt Tekemättömät-sivulle. Tekemättömät-sivulla on luettelo tehtävistä. Tehtävät on luokiteltu Arvioituihin ja Arvioimattomiin, jotta opettajan tehtävien järjestäminen olisi helpompaa.
  2. Siirry Tehtävät-sivulla kotitehtävään tai kysymykseen ja paina Enter.
    Jos kohde on kotitehtävä, siirryt Oppilaiden työt ‑sivulle. Jos kohde on kysymys, siirryt Oppilaiden vastaukset ‑sivulle. Kuulet kotitehtävän tai kysymyksen.
  3. (Valinnainen) Ohjeet arvosanojen lisäämiseen Oppilaiden työt ‑sivulle löytyvät siirtymällä Arvosanan antaminen Oppilaiden työt ‑sivulla (alempana).

Oppilaiden töiden avaaminen Tehtävät-sivulta

Tehtävät näkyvät Tehtävät-sivulla luomiesi aiheiden mukaan järjestettyinä. Opettajien Tehtävät-sivulla jokaisen tehtävän kohdalla näkyy asetusvalikko ja oppilaiden palauttamien tehtävien tilan määrä. Tehtävät-sivun kohteet ovat tiivistettyinä, kunnes laajennat ne tai suodatat aiheen mukaan.

Vinkki: Kun suodatat aiheen mukaan, voit avata oppilaiden palauttamia tehtäviä valitsemalla tehtävän otsikon.

1. Valitse ryhmässä Tehtävät-sivuvälilehti ja siirry sitten kotitehtävään tai kysymykseen ja laajenna se painamalla Enter
  2. Valitse "Palautettu"- tai "Annettu tehtäväksi" ‑kohdan viereinen numero ja sitten Enter. Oppilaiden palauttamat tehtävät ‑sivu avautuu.
    • Numeroa voi klikata vain, jos se on suurempi kuin nolla.

Lue lisää arvosanojen antamisesta Oppilaiden palauttamat tehtävät ‐sivulla.

Oppilaiden palauttamien tehtävien avaaminen Arvosanat-sivulta

Arvosanat-sivu eli arvosanataulukko on taulukko, johon voit lisätä arvosanoja ja jonka kautta voit palauttaa niitä. Yläreunassa on luettelo tehtävistä sekä niiden linkit. Vasen sarake on luettelo oppilaista ja linkeistä heidän profiilisivuilleen. Kun oppilas palauttaa työn, voit avata hänen palautuksensa Arvosanat-sivulta.

1. Valitse ryhmässä Arvosanat-sivuvälilehti.
    Kuulet ryhmän nimen ja sen jälkeen arvosanataulukko.
  2. Siirry kotitehtävän tai kysymyksen linkkiin ja paina Enter.
    Jos kohde on kotitehtävä, siirryt Oppilaiden työt ‑sivulle. Jos kohde on kysymys, siirryt Oppilaiden vastaukset ‑sivulle.
  3. (Valinnainen) Ohjeet arvosanojen lisäämiseen Oppilaiden työt ‑sivulle löytyvät siirtymällä Arvosanan antaminen Oppilaiden työt ‑sivulla (alempana).

Kotitehtävän arvioiminen ja palauttaminen

Arviointi riippuu kotitehtävän asettamista vaatimuksista.

Jos oppilas esimerkiksi palauttaa tiedoston osana kotitehtävän palautusta, voit arvioida tiedoston Classroomin arviointityökalussa. Kun annat arvosanan arviointityökalussa, arvosana päivitetään muille Classroomin sivuille, kuten Arvosanat‑ ja Oppilaiden työt ‑sivuille. Näin sinun tarvitsee lisätä arvosana vain kerran.

Kun lisäät arvosanan, se tallennetaan luonnoksena, kunnes palautat sen oppilaalle. Oppilas näkee arvosanansa sen jälkeen, kun olet palauttanut sen. Hän näkee myös työstä mahdollisesti antamasi palautteen. Voit palauttaa arvosanat yhdelle tai useammalle oppilaalle kerrallaan.

Voit lisätä ja palauttaa arvosanoja useilta sivuilta Classroomissa. Voit siirtyä ohjeisiin (jäljempänä) valitsemalla seuraavista vaihtoehdoista:

Kysymysten arvioinnin ohjeet löytyvät Kysymysvastausten arviointi ja palauttaminen ‑artikkelista.

Arvosanan antaminen ja palauttaminen Arvosanat-sivulla

Arvosanat-sivulla on taulukko. Ylärivillä on tehtäväkohteiden linkkejä. Vasemmanpuoleisimmassa sarakkeessa on oppilaiden nimiä, jotka ovat linkkejä oppilaiden profiileihin. Solu, johon oppilaan arvosana lisätään, on toimintovalikko. Kun siirryt toimintovalikon soluun, kuulet oppilaan työn tilan, esim. Annettu tai Puuttuu, tai aiemmin antamasi arvosanan. Voit avata oppilaan työn ja palauttaa arvosanan kustakin toimintovalikon solusta.

1. Siirry osoitteeseen classroom.google.com ja valitse Kirjaudu sisään.

Kirjaudu Google-tilillesi, esimerkiksi sinä@oppilaitoksesi.edu tai sinä@gmail.comLue lisää.

2. Varmista, että kirjaudut sisään oppilaitoksen tilillä.
  3. Siirry Ryhmät-sivulla olevassa ryhmän kortissa ryhmän Avaa arvosanataulukko ‑linkkiin ja paina Enter.
    Olet nyt ryhmässä Arvosanat-sivulla.
    Vinkki: Kun olet ryhmän sivulla, voit siirtyä Arvosanat-sivulle valitsemalla Arvosanat-sivuvälilehden. Arvosanat-sivua ei näy oppilaiden Classroom-versiossa.
  4. Siirry oppilaan rivillä kotitehtävän toimintokohdesoluun ja valitse seuraavista vaihtoehdoista:
    1. Jos haluat avata oppilaan palautuksen, valitse Näytä palautus ‑linkkikohde. Sinut ohjataan oppilaan työhön arviointityökaluun, joka avataan uudessa selaimen välilehdessä.
    2. Voit lisätä arvosanansoluun, kun kuulet ensin oppilaan nimen ja sitten Toimintovalikko. Arvosana tallennetaan luonnoksena, kunnes palautat sen oppilaalle.
    3. Voit palauttaa oppilaan arvosanan valitsemalla oppilaan toimintovalikosta Palauta.
      Oppilaan työ palautetaan, jolloin oppilas näkee saamansa arvosanan.
    4. Jos haluat palauttaa kotitehtävän arvosanan kaikille oppilaille, siirry kotitehtävän Yläreunan toimintovalikkoon ja valitse valikon Palauta kaikki ‑kohta.

Vinkki: Voit käyttää pikanäppäimiä arvosanataulukossa liikkumiseen ja taulukon päivittämiseen.

Toiminto Macin pikanäppäin PC:n tai Chromen pikanäppäin
Tallenna luonnos ja siirry Lisää-valikkoon tai siirry Lisää-valikon seuraavaan soluun. Sarkain Sarkain
Luonnoksen tallentaminen ja siirtyminen edelliseen sarakkeeseen samalla rivillä Vaihto + Sarkain Vaihto + Sarkain
Luonnoksen tallentaminen ja siirtyminen seuraavalle riville samassa sarakkeessa Return Enter
Luonnoksen tallentaminen ja siirtyminen edelliselle riville samassa sarakkeessa Vaihto + Return Vaihto + Enter
(Katselutila) Solujen välillä siirtyminen (valitun solun näyttö) Nuolinäppäimet Nuolinäppäimet
(Muokkaustila) Valitun solun merkkien välillä siirtyminen Nuolinäppäimet Nuolinäppäimet
Katselutilaan palaaminen Esc Esc
Solun valikkovaihtoehtojen avaaminen ⌘ + Vaihto + \ Ctrl + Vaihto + \
Tehtävän palauttaminen + Optio + r Ctrl + Alt + r
Näytä palautus + Optio + v Ctrl + Alt + v

Arvosanojen katseleminen ja päivittäminen ‑artikkelissa on lisää Arvosanat-sivua koskevia ohjeita.

Arvosanan lisääminen ja palauttaminen Oppilaiden työt ‑sivulta

Oppilaat on luetteloitu Oppilaiden työt ‑sivulla riveihin, jotka on ryhmitelty työn tilan mukaan. Jokaisella oppilaalla on valintaruutusarake, oppilaan nimen sarake ja arvosanasarake. Pääalueen avulla voit suodattaa työn tilan tai tarkistaa haluamasi oppilaan työn. Kun valitset oppilaan nimen, ainoastaan hänen työnsä näytetään pääalueella.

1. Avaa kotitehtävä ryhmässä. Siirryt Oppilaiden työt ‑sivulle.
    Saat lisätietoja oppilaiden töiden avaamisesta yllä olevasta Oppilaiden töiden avaaminen ‑kohdasta.
  2. Valitse vaihtoehto Oppilaiden työt ‑sivulta.
  3. (Valinnainen) Jos haluat tarkistaa oppilaan työn, siirry Palautettu-kohdassa oppilaan nimen kohdalle ja paina Enter. Oppilaan työ näytetään pääalueella taulukon vieressä. Jos oppilas on liittänyt tiedoston palautukseen, siirry liitteeseen ja paina Enter. Tiedosto avataan Classroomin arviointityökalussa uudessa selaimen välilehdessä. Jos tarvitset ohjeita arviointiin, siirry alla olevaan Arvosanan antaminen ja palauttaminen arviointityökalussa ‑kohtaan.
  4. (Valinnainen) Voit lisätä arvosanan oppilaalle siirtymällä kyseisen oppilaan arvosanasarakkeeseen, lisäämällä arvosanan ja painamalla Enter.
    Vinkki: Kuulet oppilaan riviltä valintaruutusarakkeen, oppilaan nimen sarakkeen ja sitten arvosanasarakkeen, joka on toimintokohde. Toimintokohteessa on solu, johon voit lisätä pisteet. Voit valita myös muita toimintokohteita.
  5. (Valinnainen) Voit palauttaa arvosanoja valitsemalla seuraavista vaihtoehdoista:
    • Jos haluat palauttaa arvosanoja yksittäisille oppilaille, valitse heidän nimiensä vieressä olevat ruudut. Siirry sitten Palauta-painikkeeseen ja paina Enter. Arvosanat palautetaan valituille oppilaille.
    • Jos haluat palauttaa arvosanat kaikille oppilaille, valitse Kaikki oppilaat ‑ruutu. Siirry sitten Palauta-painikkeeseen ja paina Enter. Sinun on ehkä vahvistettava arvosanojen palauttaminen avautuvassa ikkunassa. Arvosanat palautetaan kaikille oppilaille.

Lisätietoja on Kotitehtävän arvioiminen ja palauttaminen ‑kohdassa.

Arvosanan lisääminen ja palauttaminen Classroomin arviointityökalusta

Kun oppilas palauttaa tiedoston kotitehtävän mukana, voit tarkistaa ja arvioida hänen työnsä Classroomin arviointityökalun avulla.

Arviointityökalussa on kolme pääaluetta:

• bannerialue, jonka painikkeiden avulla voit palauttaa oppilaan työn ja siirtyä seuraavaan oppilaaseen
  • oppilaan työn pääalue, jonka kautta voit ehdottaa muokkauksia tai lisätä kommentteja
  • sivupaneeli, jossa voit lisätä arvosanan, avata alkuperäraportin ja käyttää kommenttipankkia. Voit hallita sivupaneelin vaihtoehtoja valitsemalla sivupaneelin Arviointi-välilehden kohdan tai Kommenttipankki-välilehden kohdan. Arviointi-välilehti on oletusarvoisesti valittu.

Voit palauttaa yksittäisten oppilaiden töitä arvioinnin aikana. Voit halutessasi myös palauttaa useiden oppilaiden työt kerralla myöhemmin. Kun palautat työn oppilaalle, hän näkee saamansa arvosanan.

1. Valitse liite, jonka ryhmän oppilas on palauttanut työnsä mukana. Tiedosto avataan arviointityökalussa uudessa selaimen välilehdessä.
    Lisätietoja oppilaan töiden avaamisesta on Oppilaiden töiden avaaminen ‑kohdassa yllä.
  2. Voit lisätä arvosanan siirtymällä arviointityökalun sivupaneelissa Muokkaa arvosanaa ‑kohtaan ja lisäämällä arvosanan tekstikenttään. Arvosana tallennetaan luonnoksena.
  3. Voit palauttaa töitä valitsemalla seuraavista vaihtoehdoista:
    • Jos haluat palauttaa yksittäisen oppilaan työn, siirry arviointityökalun bannerissa Palauta-painikkeeseen ja paina Enter. Vahvista palauttaminen avautuvassa ikkunassa. Siirry ikkunassa Palauta-painikkeeseen ja paina Enter.
    •  Voit palauttaa useiden oppilaiden työt siirtymällä arviointityökalun bannerissa Palautusvaihtoehdot-painikkeeseen ja avaamalla valikon painamalla Enter. Valitse valikosta Palauta useita palautuksia. Palauta useita palautuksia ‑ikkuna avautuu. Valitse ikkunasta niiden oppilaiden kohdalla olevat ruudut, joiden työt haluat palauttaa. Siirry sitten Palauta-painikkeeseen ja paina Enter.

Työ palautetaan oppilaille, jolloin he voivat tarkastaa arvosanansa.

Vinkki: Voit käyttää arviointityökalussa myös seuraavia vaihtoehtoja:

• Jos haluat ottaa alkuperäraportin käyttöön oppilaan työssä, siirry sivupaneelissa Tarkista alkuperä ‑kohtaan ja paina Enter. Kun raportti on valmis, Tarkista alkuperä ‑kohdasta tulee Merkittyjen katkelmien määrä: . Voit avata raportin valitsemalla Merkittyjen katkelmien määrä: .
    Lisätietoja on kohdassa Alkuperäraportin katsominen.
  • Voit arvioida työn rubriikilla siirtymällä sivupaneelissa rubriikin ehtoon ja lisäämällä pistemäärän. Lisätietoja on Arvosanojen antaminen rubriikin avulla ‑artikkelissa.
  • Jos haluat lisätä kommentin kommenttipankista, valitse sivupaneelista Kommenttipankki-välilehtikohde. Hae sitten haluamaasi kommenttia tai kopioi se. Lisätietoja on kohdassa Tehtävää koskevan palautteen antaminen.
  • Voit siirtyä seuraavan oppilaan työhön siirtymällä arviointityökalun bannerissa Valitse edellinen oppilas ‑painikkeeseen tai Valitse seuraava oppilas ‑painikkeeseen ja painamalla Enter. Valitsemasi oppilaan työ ladataan arviointityökaluun.

Lisätietoja arviointityökalun käytöstä on kohdassa Tehtävää koskevan palautteen antaminen.

Lisätietoa

Chrome-laajennukset

Tutustu seuraaviin kumppaniemme tarjoamiin suositeltuihin Chrome-laajennuksiin.

• Snap&Read – Tekstinlukuohjelma, joka selkeyttää sanastoa, kääntää tekstejä ja lukee tekstiä ei-tekstimuotoisista lähteistä (OCR). Lisäksi se tunnistaa ja mainitsee lähteet.
  • Co:Writer – Sanelutyökalu, jonka sanojen ennakointi sisältää kieliopin ja oikeinkirjoituksen tunnistuksen.
  • EquatIO – Työkalu, jolla voi luoda matemaattisia lausekkeita näppäilemällä, kirjoittamalla tai puhumalla.
  • Read&Write for Google Chrome – Personoitu tukityökalu, jonka avulla voi parantaa Google Drivessa (mukaan lukien Google Docs, PDF ja ePub) olevien dokumenttien, verkkosivujen ja yleisten tiedostotyyppien esteettömyyttä.

Videot ja artikkelit

Voit lähettää meille palautetta tästä artikkelista siirtymällä Lähetä palautetta ohjekeskuksestamme ‑painikkeeseen ja valitsemalla valikosta Tämä ohjesisältö ja nämä tiedot.