Google Workspace-beheerdershandleiding over toegankelijkheid

Deze pagina is bedoeld voor Google Workspace-beheerders. Bekijk de Google Workspace-gebruikershandleiding over toegankelijkheid voor hulp bij het gebruik van Google Workspace-services.

Deze handleiding bevat een overzicht van toegankelijkheidsfuncties in Google Workspace en andere Google-services. Ga naar de website van Google Toegankelijkheid voor meer informatie over toegankelijkheidsfuncties.

Wat Google doet om de toegankelijkheid te verbeteren

Het is de missie van Google om alle informatie ter wereld toegankelijker te maken voor alle gebruikers, inclusief personen met een beperking, zoals een visuele beperking, kleurenblindheid of een gehoorbeperking.

We werken op de volgende manieren aan deze doelen:

• Toegankelijkheid implementeren in de producten van Google
  • API's en services voor toegankelijkheid ontwikkelen voor de platforms Android en Chrome OS
  • Open standaarden ondersteunen zodat het ecosysteem van web- en mobiele producten toegankelijk is via ondersteunende technologieën

Google Workspace-gebruikers moeten altijd kunnen samenwerken. Daarom blijven we investeren in ontwikkelingen waarmee samenwerkingsopties zo toegankelijk mogelijk worden gemaakt.

Bij Google richten we ons steeds op de gebruiker. We hebben actieve partnerschappen ontwikkeld met belangengroepen en personen met beperkingen, om hun opmerkingen en feedback te horen. Ons toegankelijkheidsteam bestaat uit een gevarieerde groep mensen. Ze fungeren als toegankelijkheidsconsultants binnen Google en ontwikkelen de toegankelijkheidsframeworks waar productteams op voortbouwen.

We streven ernaar een positieve invloed uit te oefenen op de huidige staat van toegankelijkheid in web- en mobiele producten en al onze gebruikers te blijven bedienen. Ga voor meer informatie over toegankelijkheid bij Google naar de website van Google Toegankelijkheid.

Accessibility Conformance Reports (rapporten over de conformiteit van toegankelijkheid) van Google

We willen bedrijven, onderwijsinstellingen en overheidsinstanties helpen makkelijker aan de toegankelijkheidsnormen te voldoen. Daarom bieden we transparante informatie over hoe onze producten momenteel werken voor personen met een beperking.

We bieden Accessibility Conformance Reports op basis van de Voluntary Product Accessibility Template (VPAT) van de Information Technology Industry Council. Ga naar Google Accessibility Conformance Reports voor links naar onze gepubliceerde rapporten.

Toegankelijkheidstools kiezen en instellen

Browsers en schermlezers

Ga naar de Google Workspace-gebruikershandleiding over toegankelijkheid voor een lijst met browsers en schermlezers die het beste werken met Google Workspace.

Toegankelijkheidsfuncties aanzetten in de Google Beheerdersconsole

Als u aan de toegankelijkheidsbehoeften van uw gebruikers wilt voldoen, kunt u de instellingen van Gmail en Chrome OS in de Google Beheerdersconsole wijzigen voor alle gebruikers of alleen voor een specifieke groep gebruikers.

Voor Gmail (alleen beschikbaar voor Google Workspace-klanten) kunt u de volgende toegankelijkheidsfuncties aanzetten:

• Zet POP- en IMAP-toegang aan zodat gebruikers hun e-mail kunnen openen in hun vertrouwde client. Zie POP en IMAP aan- en uitzetten voor gebruikers voor meer informatie.
  • Je kunt gebruikers toestaan de kleuren en achtergrond voor Gmail te wijzigen. Gebruikers met visuele beperkingen of leerbeperkingen kunnen baat hebben bij het thema Hoog contrast. Als een thema wordt gewijzigd, heeft dit geen invloed op de content of functies in Gmail en worden instellingen die je toepast, zoals een aangepast logo, niet gewijzigd. Zie Gmail-thema's voor meer informatie.
  • Gebruik Google Sync for Microsoft Outlook (GWSMO) om e-mails, agenda-afspraken en contacten te synchroniseren tussen Google Workspace en Microsoft Outlook. Zo kunnen gebruikers Outlook gebruiken als client voor Google Workspace. GWSMO wordt niet ondersteund voor Mac. Zie Beheerdersinstallatie voor GWSMO voor meer informatie.

Voor Chrome OS kun je de volgende toegankelijkheidsfuncties gebruiken of inschakelen:

• ChromeVox is de ingebouwde schermlezer voor Chrome OS en is vooraf geïnstalleerd op alle Chromebooks en Chromeboxes. Als gebruikers ChromeVox willen inschakelen, moeten ze op Ctrl+Alt+Z drukken.
  • Je kunt gebruikers toestaan toegankelijkheidsextensies te downloaden en te gebruiken. Zie Overzicht: Chrome-apparaatbeleid beheren voor meer informatie.
  • Je kunt extensies of apps vooraf installeren voor je gebruikers in de Google Beheerdersconsole. Zie Apps en extensies automatisch installeren voor meer informatie.

Google Agenda

Met Google Agenda kun je afspraken maken, je planning delen en herinneringen verzenden.

Toegankelijkheidsfuncties

• Toegankelijk via het toetsenbord
  • Ondersteuning voor schermlezers
  • Ondersteuning voor vergrootglazen
  • Gebruik van ARIA-tags en elementlabels
  • Ondersteuning voor Microsoft Outlook als agendaclient

Gerelateerde onderwerpen

Google Chat

U kunt deelnemen aan privé- of groepsgesprekken en apps gebruiken om uw werk te automatiseren.

Toegankelijkheidsfuncties

• Ondersteuning voor schermlezers
  • Sneltoetsen

Gerelateerde onderwerpen

Chromebooks

Gebruik een Chromebook om content te maken, op internet te browsen en voor communicatie en samenwerking met andere mensen.

Toegankelijkheidsfuncties

• ChromeVox-schermlezer
  • Modus voor hoog contrast
  • Schermvergroting
  • Schermtoetsenbord
  • Compatibiliteit met braille-apparaten

Gerelateerde onderwerpen

Chrome-browser

Gebruik de Chrome-browser om op internet te zoeken en met webapps te werken.

Toegankelijkheidsfuncties

• Toegankelijk via het toetsenbord
  • Ondersteuning voor schermlezers
  • Inzoomen op volledige pagina
  • Lettertype en tekengrootte aanpassen
  • Ondersteuning voor hoog contrast en aangepaste kleuren
  • Chrome-browserextensie voor thema's met een hoog contrast
  • Toegankelijkheidsextensies, waaronder ChromeVox (schermlezer) en ChromeVis (vergroten en kleur van de tekst wijzigen)

Gerelateerde onderwerpen

Google Classroom

U kunt lesgroepen maken en eraan deelnemen, opdrachten beheren en feedback geven op werk van leerlingen.

Toegankelijkheidsfuncties

• Ondersteuning voor schermlezers
  • Toegankelijk via het toetsenbord

Gerelateerde onderwerpen

Google Cloud

Met Google Cloud kunt u de uitdagingen in uw bedrijf aanpakken via cloudcomputingservices, zoals gegevensbeheer, hybride en multicloud, en AI en ML.

Toegankelijkheidsfuncties

• Sneltoetsen
  • Toegankelijkheidsfuncties voor de Google Cloud-opdrachtregelinterface (gcloud-CLI)

Gerelateerde onderwerpen

Google Cloud Search

Met Google Cloud Search kunt u de informatie vinden die u nodig heeft op het werk. Google Cloud Search zoekt in de content van uw organisatie in Google Workspace-services of gegevensbronnen van derden.

Toegankelijkheidsfuncties

• Ondersteuning voor schermlezers
  • Toetsenbordtoegankelijkheid

Gerelateerde onderwerpen

Google Documenten

U kunt tekstdocumenten maken, bewerken en eraan samenwerken.

Toegankelijkheidsfuncties

• Ondersteuning voor schermlezers, waaronder gesproken meldingen en gegevens van bijdragers
  • Sneltoetsen voor lezen, bewerken en navigeren
  • Ondersteuning voor brailleleesregel voor het lezen en bewerken van documenten
  • Ondersteuning voor vergrootglas
  • Documenten typen, bewerken en opmaken met uw stem
  • Ondersteuning voor Alt-tekst op afbeeldingen

Gerelateerde onderwerpen

Google Tekeningen

U kunt tekeningen maken, bewerken en eraan samenwerken, en ze invoegen in bestanden van Google Documenten, Spreadsheets of Presentaties.

Toegankelijkheidsfuncties

• Ondersteuning voor schermlezers
  • Brailleleesregel voor het lezen en bewerken van tekeningen
  • Ondersteuning voor vergrootglas
  • Ondersteuning voor Alt-tekst op afbeeldingen
  • Sneltoetsen om tekeningen te maken, te bewerken en erin te navigeren

Gerelateerde onderwerpen

Google Drive op het web

Met Google Drive op het web kunt u bestanden maken, opslaan en bewerken. Gebruikers kunnen bestanden ordenen in mappen, bestanden opslaan zodat deze op elk apparaat kunnen worden geopend, en bestanden delen met anderen.

Toegankelijkheidsfuncties

• Ondersteuning voor schermlezers
  • Toetsenbordtoegankelijkheid
  • Integratie van apps van derden
  • Sneltoetsen

Gerelateerde onderwerpen

App voor Google Drive-synchronisatie

Gebruik de Google Drive voor desktop-app om lokale bestanden te synchroniseren met Google Drive op het web. U kunt uw bestanden overal en altijd op elk apparaat openen. Zie Google Drive voor desktop gebruiken voor meer informatie.

Toegankelijkheidsfuncties

• Ondersteuning voor schermlezers gebruiken
  • Toetsenbordtoegankelijkheid aanzetten
  • Uw vertrouwde bewerkingstools gebruiken
  • Bestanden ordenen in mappen

Gerelateerde onderwerpen

Google Formulieren

U kunt formulieren, toetsen en enquêtes maken, ze delen met mensen en reacties bijhouden.

Toegankelijkheidsfuncties

• Ondersteuning voor schermlezers
  • Sneltoetsen om formulieren te maken, te bewerken en erin te navigeren

Gerelateerde onderwerpen

Gmail

Gebruik Gmail om e-mails te sturen en te ontvangen in Google Workspace. U kunt berichten ook ordenen met labels en inboxtabbladen.

Toegankelijkheidsfuncties

• Ondersteuning voor schermlezers
  • Ondersteuning voor Microsoft Outlook als e-mailclient
  • Ondersteuning voor POP en IMAP voor bestaande e-mailclients
  • Sneltoetsen
  • Thema Hoog contrast voor de Gmail-interface
  • Knoppen die worden weergegeven als tekst in plaats van als iconen
  • Toegankelijkheidsfuncties in de standaardweergave, zoals ARIA-oriëntatiepunten, kopteksten, meldingen van gespreksoverzichten, links voor overslaan en sneltoetsen
  • Kernfuncties die toegankelijk zijn via het toetsenbord

Gerelateerde onderwerpen

Google Groepen

U kunt discussiegroepen, e-maillijsten en supportsites maken en eraan deelnemen.

Toegankelijkheidsfuncties

• Ondersteuning voor schermlezers
  • Sneltoetsen
  • ARIA-hints over belangrijke schermelementen

Gerelateerde onderwerpen

Google Meet

Gebruik Google Meet om videovergaderingen te houden met mensen binnen of buiten uw organisatie. U kunt deelnemen via een computer, mobiel apparaat of vergaderruimte.

Toegankelijkheidsfuncties

• Ondersteuning voor schermlezers
  • Live ondertiteling
    • Opmerking: Als u een videovergadering opneemt, wordt de live ondertiteling niet opgenomen en wordt deze niet weergegeven als u de opname afspeelt.
  • Sneltoetsen
  • Tegels koppelen

Meer informatie over de toegankelijkheid van Google Meet

Gerelateerde onderwerpen

Google-hardware voor vergaderruimtes

Gebruik Google-hardware voor vergaderruimten om deel te nemen aan audio- en videovergaderingen.

Toegankelijkheidsfuncties

• Gesproken feedback
  • Live ondertiteling
  • Modus voor hoog contrast voor de klassieke versie van Hangouts

Opmerking: Als u een videovergadering opneemt, wordt de live ondertiteling niet opgenomen en wordt deze niet weergegeven als u de opname afspeelt.

Gerelateerde onderwerpen

Google Spreadsheets

Met Google Spreadsheets kunt u spreadsheets maken, bewerken en eraan samenwerken.

Toegankelijkheidsfuncties

• Ondersteuning voor schermlezers, waaronder gesproken meldingen en gegevens van bijdragers
  • Sneltoetsen voor lezen, bewerken en navigeren
  • Ondersteuning voor brailleleesregel voor het lezen en bewerken van spreadsheets
  • Ondersteuning voor vergrootglas
  • Ondersteuning voor Alt-tekst in diagrammen en afbeeldingen