Ben je aan het plannen om weer op kantoor te gaan werken? Bekijk hoe Chrome OS hieraan kan bijdragen.

ChromeOS-apparaten repareren, gebruiken voor een ander doel of uitfaseren

Een apparaat uitschrijven of uitschakelen

Voor beheerders die Chrome OS-apparaten beheren voor een bedrijf of school.

Wil je ChromeOS-apparaten op afstand beheren? Start vandaag nog kosteloos uw Chrome Enterprise Upgrade-proefperiode

Als je Chrome OS-apparaten hebt die niet meer worden gebruikt in je organisatie, moet je ze uitschrijven, zodat je ze niet meer beheert. Als je een apparaat uitschrijft, worden alle beleidsregels op het apparaat verwijderd, evenals printers op apparaatniveau en de mogelijkheid het apparaat als kiosk te gebruiken.

Als een gebruiker een apparaat kwijtraakt of als het wordt gestolen, moet je het apparaat uitschakelen, zodat niemand anders het kan gebruiken.

Wanneer moet je een apparaat uitschrijven?

• Je hebt apparaten die afgedwongen opnieuw worden ingeschreven die je niet meer wilt beheren.
  • Je wilt een apparaat upgraden of vervangen door een nieuwer model.
  • Je verkoopt een apparaat door, schenkt het of verwijdert het definitief uit je organisatie.
  • Je hebt een defect apparaat dat je terugstuurt of dat wordt gerepareerd.

Opmerking: Een apparaat dat niet is uitgeschreven, kan niet volledig worden getest en gerepareerd.

Als je een apparaat vervangt door een apparaat van hetzelfde model, kunnen de upgrades van het uitgeschreven apparaat worden gebruikt om andere zelfstandige apparaten in te schrijven die voldoen aan de licentieovereenkomst voor de Chrome-service. ChromeOS-apparaten die zijn gebundeld met Chrome Enterprise Upgrade bevatten een geïntegreerde oneindige upgrade die niet kan worden overgezet naar een ander apparaat.

Opmerking: Als je het enige gebundelde apparaat in je organisatie uitschrijft en geen andere upgrades hebt, zoals Chrome Enterprise Upgrade of Chrome Education Upgrade, worden je geconfigureerde instellingen en beheerde apparaten na 90 dagen uit het systeem verwijderd.

Een apparaat uitschrijven of opnieuw inschrijven

Een apparaat uitschrijven

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de Beheerdersconsole naar Menu and then Apparatenand thenChromeand thenApparaten.
  3. Gebruik het filter bovenaan om de huidige status te selecteren van het apparaat dat je wilt uitschrijven. Zie Weergave Apparaatstatus in de Beheerdersconsole voor meer informatie.
  4. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  5. Vink het vakje aan naast het apparaat dat je wilt uitschrijven.
    Opmerking: Als je meerdere apparaten om verschillende redenen uitschrijft, kun je ze in groepen uitschrijven, gesorteerd op de reden.
  6. Klik bovenaan op Geselecteerde apparaten uitschrijven .
  7. Geef op of de fabrieksinstellingen automatisch moeten worden teruggezet op apparaten. Kies een optie:
    • Ja, fabrieksinstellingen terugzetten en alle gegevens verwijderen, inclusief gebruikersprofielen, apparaatbeleid en inschrijfgegevens
    • Nee, bestaande gegevens en gebruikersprofielen behouden
  8. Vink het vakje aan om te bevestigen dat je begrijpt hoe je een apparaat opnieuw kunt inschrijven.
  9. Selecteer de reden voor het uitschrijven. Bekijk de tabel hieronder voor richtlijnen.
    Opmerking: Als het account alleen jaarlijkse upgrades bevat of als alle geselecteerde apparaten ChromeOS-apparaten met gebundelde upgrades zijn, hoef je geen reden voor uitschrijving te selecteren.
  10. Klik op Uitschrijven.

Opmerking: Uitgeschreven apparaten blijven in de organisatie-eenheid staan, ook al worden ze niet meer beheerd.

Scenario Reden voor uitschrijving die je moet selecteren
Je verkoopt het apparaat door, doneert het of zorgt dat het permanent niet meer kan worden gebruikt. Verwijderd uit de inventaris
Je upgradet of vervangt een apparaat door een nieuwer model van hetzelfde apparaat. Vervanging door een ander model
Je hebt een retourautorisatie (Return Materials Authorization, RMA) en het vervangende apparaat is van hetzelfde model als het oorspronkelijke (defecte) apparaat. Vervanging door hetzelfde model
Je vervangt binnen de garantieperiode een apparaat dat niet meer goed werkt door een nieuw apparaat van dezelfde fabrikant (bijvoorbeeld RMA voor speciale gevallen). Vervanging door hetzelfde model
Je vervangt Chrome OS Flex-apparaten binnen 1 jaar door Chromebooks. Overdracht van Chrome OS Flex-upgrade

Een apparaat opnieuw inschrijven

Als je een gerepareerd apparaat terugkrijgt of een apparaat per ongeluk uitschrijft, kun je het wissen en opnieuw inschrijven voor een andere gebruiker. Zorg dat er een upgrade beschikbaar is voor de gebruiker voordat je het apparaat opnieuw inschrijft.

1. Als je de fabrieksinstellingen niet hebt teruggezet tijdens het uitschrijven, wis je het apparaat. Zie Een Chromebook wissen.
  2. Schrijf het apparaat handmatig in. Zie ChromeOS-apparaten inschrijven.

Wanneer moet je een apparaat uitschakelen?

Zet een apparaat uit als het is kwijtgeraakt of gestolen. Uitgezette apparaten blijven ingeschreven in je domein.

Afhankelijk van de upgrade die aan het apparaat is gekoppeld, kun je er wellicht een ander apparaat in hetzelfde domein mee inschrijven of een gebundeld apparaat in een ander domein opnieuw mee inschrijven. Zie Bestelopties voor Chrome Enterprise voor meer informatie over upgrades.

Belangrijk: Apparaten in je organisatie kunnen wellicht alleen worden uitgezet als afgedwongen opnieuw inschrijven is aangezet.

Een apparaat uitschakelen of opnieuw inschakelen

Een apparaat uitschakelen

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de Beheerdersconsole naar Menu and then Apparatenand thenChromeand thenApparaten.
  3. Gebruik het filter bovenaan om de huidige status te selecteren van het apparaat dat je wilt uitzetten. Zie Weergave Apparaatstatus in de Beheerdersconsole voor meer informatie.
  4. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  5. Vink het vakje aan naast het apparaat dat je wilt uitzetten.
  6. Klik bovenaan op Geselecteerde apparaten uitzetten Disable devices.
  7. Kies een optie:
    • Schakel uit met vergrendelscherm om te zorgen dat het apparaat pas weer kan worden gebruikt als het weer wordt ingeschakeld: Gebruikers kunnen pas weer inloggen of apparaten gebruiken als je ze opnieuw inschakelt in de Beheerdersconsole.
    • Schakel uit met fabrieksinstellingen terugzetten om te zorgen dat het apparaat niet meer kan worden gebruikt en dat alle gegevens worden verwijderd, inclusief gebruikersprofielen, apparaatbeleid en inschrijfgegevens: Als afgedwongen opnieuw inschrijven aanstaat, kunnen gebruikers pas inloggen en apparaten gebruiken als je ze weer inschakelt in de Beheerdersconsole. Als afgedwongen opnieuw inschrijven uitstaat, kunnen gebruikers het apparaat gebruiken zonder het opnieuw te hoeven inschrijven bij je account.
  8. Klik op Uitschakelen.

Opmerking: We raden je aan een bericht weer te geven met een retouradres en telefoonnummer. Zie Retourinstructies voor uitgeschakelde apparaten voor meer informatie over hoe je een bericht toevoegt.

Een apparaat opnieuw inschakelen

Als je een apparaat per ongeluk hebt uitgezet of een kwijtgeraakt apparaat terugvindt, kun je het opnieuw aanzetten. Zorg dat er een upgrade beschikbaar is voordat je het apparaat opnieuw aanzet.

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de Beheerdersconsole naar Menu and then Apparatenand thenChromeand thenApparaten.
  3. Gebruik het filter bovenaan om een lijst te bekijken met uitgezette apparaten. Zie Weergave Apparaatstatus in de Beheerdersconsole voor meer informatie.
  4. Laat de organisatie-eenheid op het hoogste niveau geselecteerd als u wilt dat de instelling voor iedereen geldt. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  5. Vink het vakje aan naast het apparaat dat je opnieuw wilt aanzetten.
  6. Klik bovenaan op Geselecteerde apparaten opnieuw aanzettenRe-enable devices.
  7. Klik op Aanzetten om te bevestigen.

Weergave Apparaatstatus in de Beheerdersconsole

Status Apparaten zijn Acties die je kunt uitvoeren in de statusweergave
Geregistreerd Ingeschreven Uitschrijven of uitschakelen. (Uitgebreide stappen staan hierboven.)
Vooraf ingeschreven Voorbereid op zero-touch enrollment nadat apparaten verbinding hebben met een netwerk Verwijderen of uitzetten (uitgebreide stappen hierboven)
Uitgeschreven Uitgeschreven Geen rechtstreekse acties. Bekijk de stappen hierboven om een apparaat te wissen en opnieuw in te schrijven.
Uitgeschakeld Uitgeschakeld Opnieuw inschakelen of uitschrijven. (Uitgebreide stappen staan hierboven.)
Opgeschort Ingeschreven, maar het abonnement is verlopen Uitschrijven.
Alle Ingeschreven, uitgeschreven of uitgeschakeld Geen rechtstreekse acties.

Opmerking: Als je een apparaat uitschrijft of uitzet, moet het apparaat verbinding hebben met internet voordat de wijzigingen kunnen worden toegepast. Op deze manier kan het ChromeOS-apparaat de status doorgeven aan de server.