Dit artikel gaat over Google Analytics 4-property's. Bekijk het gedeelte over Universal Analytics als u nog steeds een Universal Analytics-property gebruikt. Universal Analytics-property's verwerken geen gegevens meer vanaf 1 juli 2023 (1 juli 2024 voor Analytics 360-property's).

[GA4] Analytics voor een website en/of app instellen

Ontdek hoe u Google Analytics instelt voor uw website of app door een Google Analytics 4-property te maken, een gegevensstream toe te voegen en uw Google Analytics-code toe te voegen.
Dit artikel is bedoeld voor iedereen die Analytics wil instellen (met een Google Analytics 4-property) op een nieuwe website of in een nieuwe app. Als u een UA-tracking-ID nodig heeft, leest u dit artikel.
Heeft u meerdere websites en/of apps? Bekijk meer informatie over hoe u uw Analytics-account structureert.

Een Analytics-account maken

De eerste stap is een Analytics-account instellen (tenzij u er al een heeft). Ga rechtstreeks naar een property maken, tenzij u een afzonderlijk account wilt maken voor deze website en/of app. U kunt bijvoorbeeld een ander account maken als deze website en/of app eigendom is van een afzonderlijk bedrijf.

1. Klik op de pagina Beheerder in de kolom Account op Account maken.
  2. Geef een accountnaam op. Configureer de instellingen voor gegevens delen om aan te geven welke gegevens u met Google wilt delen.
  3. Klik op Volgende om de 1e property aan het account toe te voegen.

Een nieuwe Google Analytics 4-property maken

U heeft de rol Bewerker nodig om property's aan een Google Analytics-account toe te voegen. Als u dit account heeft gemaakt, heeft u automatisch de rol van Bewerker.

Aan een Analytics-account kunnen maximaal 100 property's (elke combinatie van Universal Analytics- en Google Analytics 4-property's) worden toegevoegd. Als u deze limiet wilt verhogen, neemt u contact op met een supportmedewerker.

Zo maakt u een property:

1. Gaat u verder vanaf 'Een Analytics-account maken' hierboven? Zo ja, ga dan verder met stap 2.  Doe anders het volgende:
    • Ga op de pagina Beheerder naar de kolom Account om te controleren of u het juiste account heeft geselecteerd. Klik vervolgens in de kolom Property op Property maken.
  2. Geef een naam op voor de property (bijv. 'website Mijn Bedrijf, Inc.') en selecteer de tijdzone en valuta voor de rapportage. Als een bezoeker op een dinsdag in diens tijdzone een bezoekje brengt aan uw website, maar het in uw tijdzone nog maandag is, wordt het bezoek geregistreerd alsof het op maandag heeft plaatsgevonden.
    • Als u een tijdzone kiest waarin zomertijd wordt gebruikt, past Analytics de tijd automatisch aan. Gebruik Greenwich Mean Time als u geen zomertijd wilt instellen.
    • Een wijziging van de tijdzone is uitsluitend van invloed op toekomstige gegevens. Als u de tijdzone voor een bestaande property wijzigt, ziet u wellicht een plateau of een piek in uw gegevens doordat de tijd respectievelijk voorwaarts of achterwaarts verschoven is. In uw rapportgegevens wordt mogelijk gedurende korte tijd nadat u de instellingen heeft geüpdatet, verwezen naar de oude tijdzone totdat de Analytics-servers de wijziging hebben verwerkt.
    • We raden u aan de tijdzone van een property maximaal één keer per dag te wijzigen, zodat Analytics de wijziging kan verwerken.
  3. Klik op Volgende. Selecteer uw branchecategorie en bedrijfsgrootte.
  4. Klik op Maken en accepteer de Servicevoorwaarden van Analytics en het Amendement gegevensverwerking.

Een gegevensstream toevoegen

1. Gaat u verder vanaf 'Een property maken' hierboven? Zo ja, ga dan verder met stap 2. Doe anders het volgende:
    1. Kijk op de pagina Beheerder naar de kolom Account om te controleren of u het gewenste account heeft geselecteerd. Kijk daarna in de kolom Property of u de gewenste property heeft geselecteerd.
    2. Klik in de kolom Property op Gegevensstreams > Stream toevoegen.
  2. Klik op iOS-app, Android-app of Web.

iOS-app of Android-app

Als u een app-gegevensstream toevoegt, maakt Analytics een bijbehorend Firebase-project en een bijbehorende app-gegevensstream en wordt het Firebase-project automatisch aan uw property gekoppeld als dit nog niet het geval is.

U kunt een property koppelen aan een bestaand Firebase-project, maar u moet dit doen vanuit Firebase (en voor een GA4-property die nog niet aan Firebase is gekoppeld). Meer informatie
  1. Geef de iOS-bundel-ID of de naam van het Android-pakket, de app-naam en (voor iOS) de App Store-ID op. Klik dan op App registreren.
  2. Klik op Volgende en volg de instructies om het configuratiebestand voor uw app te downloaden.
  3. Klik op Volgende en volg de instructies om de Google Analytics voor Firebase-SDK aan uw app toe te voegen.
  4. Klik op Volgende.
  5. Voer uw app uit om de installatie van de SDK te verifiëren en om te controleren of de app met de Google-servers communiceert.
  6. Klik op Finish (Voltooien). (U kunt ook op Deze stap overslaan klikken als u de app op een later moment wilt instellen.)
Web
  1. Geef de URL van uw primaire website op, bijvoorbeeld 'example.com' en een naam voor de stream, bijvoorbeeld 'Example Inc. (webstream)'.
  2. U kunt Verbeterde meting aan- of uitzetten. Met 'Verbeterde meting' worden er automatisch paginaweergaven en andere gebeurtenissen verzameld. Nadat de gegevensstream is gemaakt, kunt u altijd teruggaan en de gebeurtenissen voor verbeterde meting die u niet wilt verzamelen, afzonderlijk uitzetten. We raden u aan om 'Verbeterde meting' nu aan te zetten.
  3. Klik op Stream maken.

Bekijk een video met stapsgewijze instructies om Google Analytics op uw website in te stellen met Google Tag Manager.

Gegevensverzameling instellen voor websites

U moet de Google-tag aan uw webpagina's toevoegen om gegevens in uw nieuwe Google Analytics 4-property te kunnen bekijken.

De tag toevoegen aan een websitebouwer of een op een CMS gehoste website (bijv. WordPress of Shopify)

Google Sites, HubSpot, Wix, WooCommerce en WordPress.com

Als u Google Sites, HubSpot, Wix, WooCommerce of WordPress.com gebruikt, volgt u de onderstaande instructies om uw G-ID te vinden en in het Google Analytics-veld van uw CMS te plakken.

Uw G-ID vinden:

1. Klik in de kolom Property op Gegevensstreams.
  2. Klik op de gegevensstream voor uw website.
  3. Uw G-ID staat rechtsboven.Measurement ID in the Web stream details pane

Geef de G-ID op in het veld van uw CMS:

Alle andere websitebouwers

Als u een CMS of websitebouwer gebruikt die geen veld voor uw G-ID biedt, moet u uw Google-tag in uw website plakken met behulp van de eigen HTML-functie van uw CMS.

1. Klik in de kolom Property op Gegevensstreams > Web.
  2. Klik op de gegevensstream voor uw website.
  3. Klik onder Google-tag op Taginstructies bekijken.
  4. Selecteer op de pagina Installatie-instructies de optie Handmatig installeren:
    • Op het scherm ziet u het JavaScript-fragment voor de Google-tag van uw account. Uw Google-tag is het hele codefragment dat begint met:

<!-- Google-tag (gtag.js) -->

en eindigt met

</script>

Plak de Google-tag op uw website met de aangepaste HTML-functie van uw CMS. Volg hiervoor de onderstaande links naar de instructies van uw CMS:

Het kan tot 30 minuten duren voordat gegevensverzameling start. U kunt daarna in het Realtime rapport checken of u gegevens binnenkrijgt.

De Google-tag rechtstreeks aan uw webpagina's toevoegen

U heeft toegang nodig tot de HTML voor uw webpagina's. Vraag uw webontwikkelaar deze stappen uit te voeren als u dat niet zelf kunt.

1. Klik in de kolom Property op Gegevensstreams > Web.
  2. Klik op de gegevensstream voor uw website.
  3. Klik onder Google-tag op Taginstructies bekijken.
  4. Selecteer op de pagina Installatie-instructies de optie Handmatig installeren:
    • Op het scherm ziet u het JavaScript-fragment voor de Google-tag van uw account. Uw Google-tag is het hele codefragment dat begint met:

<!-- Google-tag (gtag.js) -->

en eindigt met

</script>

Plak de Google-tag direct na de <head> op elke pagina van uw website.

Het kan tot 30 minuten duren voordat gegevensverzameling start. U kunt daarna in het Realtime rapport checken of u gegevens binnenkrijgt.

Ziet u geen optie Gegevensstreams in de kolom Property? Dan bevindt u zich in een Universal Analytics-property in plaats van de zojuist gemaakte GA4-property. Gebruik de propertykiezer of de pagina Beheerder om naar uw nieuwe GA4-property te navigeren.
Uw tag toevoegen met Google Tag Manager

Voor basisgegevensverzameling volgt u de instructies in het Helpcentrum van Google Tag Manager om de Google Analytics 4-configuratietag toe te voegen.

Uw G-ID vinden (voor elk platform dat een G-ID accepteert)

Als u Google Analytics wilt gebruiken voor een service of platform dat een G-ID accepteert, volgt u deze instructies om uw G-ID te vinden. Geef daarna uw G-ID op in het veld dat uw service of platform biedt.

Uw G-ID vinden:

1. Klik in de kolom Property op Gegevensstreams.
  2. Klik op de gegevensstream voor uw website.
  3. Uw G-ID staat rechtsboven.Measurement ID in the Web stream details pane