[GA4] Analyticsin käyttöönotto verkkosivustolla tai sovelluksessa

Tämä artikkeli on tarkoitettu kaikille niille, jotka haluavat ottaa Analyticsin käyttöön uudella verkkosivustolla tai uudessa sovelluksessa (käyttämällä Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuutta). Jos tarvitset "UA-"-alkuisen seurantatunnuksen, lue sen sijaan tämä artikkeli.
Onko sinulla useita verkkosivustoja tai sovelluksia? Lue lisää siitä, miten voit järjestää Analytics-tilisi.

Analytics‑tilin luominen

Ensimmäiseksi sinun on luotava Analytics‑tili. Jos sinulla on jo tili etkä halua luoda erillistä tiliä tälle verkkosivustolle tai sovellukselle, siirry mittauskokonaisuuden luomiseen. Erillisen tilin luominen voi olla paikallaan esimerkiksi siinä tapauksessa, että tämä verkkosivusto tai sovellus kuuluu toiselle yritykselle.

1. Klikkaa Järjestelmänvalvoja-sivun Tili-sarakkeesta Luo tili.
  2. Lisää tilin nimi. Valitse, mitä dataa haluat jakaa Googlelle, määrittämällä datan jakamisasetukset.
  3. Klikkaa Seuraava, niin voit lisätä tilille ensimmäisen mittauskokonaisuuden.

Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuden luominen

Tarvitset muokkausoikeudet, jotta voit lisätä mittauskokonaisuuksia Google Analytics ‑tilille. Jos olet luonut tämän tilin, sinulla on automaattisesti muokkausoikeudet.

Voit lisätä Analytics‑tilille enintään 100 mittauskokonaisuutta (minkä tahansa Universal Analytics‑ ja Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuksien yhdistelmän). Jos haluat lisätä useampia mittauskokonaisuuksia, ota yhteyttä tuen edustajaan.

Voit luoda mittauskokonaisuuden seuraavasti:

1. Jatkoitko tähän edellä olevasta Analytics‑tilin luominen ‑kohdasta? Siirry siinä tapauksessa vaiheeseen 2. Muussa tapauksessa tee näin:
    • Varmista Järjestelmänvalvoja-sivun Tili-sarakkeesta, että olet valinnut oikean tilin. Klikkaa Mittauskokonaisuus-sarakkeesta Luo omaisuus.
  2. Nimeä mittauskokonaisuus (esim. "My Business, Inc website") ja valitse raportoinnin aikavyöhyke ja valuutta. Jos kävijä vierailee verkkosivustollasi oman aikavyöhykkeensä mukaan tiistaina mutta sinun aikavyöhykkeesi mukaan maanantaina, käynti tallennetaan raportoinnissa maanantaille.
    • Jos valitset aikavyöhykkeen, jolla käytetään kesäaikaa, Analytics mukautuu automaattisesti ajan muutoksiin. Jos et halua Analyticsin mukautuvan kesäaikaan, valitse Greenwich Mean Time ‑aikavyöhyke.
    • Aikavyöhykkeen vaihtaminen vaikuttaa ainoastaan tulevaan dataan. Jos muutat aiemmin luodun mittauskokonaisuuden aikavyöhykettä, datassa saattaa näkyä tasaantumista tai kasvupiikkejä. Tämä johtuu ajan siirtämisestä eteen- tai taaksepäin. Raporttidatassa saattaa näkyä vanha aikavyöhyke hetken aikaa asetusten päivityksen jälkeen, kunnes muutos on käsitelty Analytics-palvelimilla.
  3. Klikkaa Seuraava.Valitse yrityksen toimiala ja koko.
  4. Klikkaa Luo ja hyväksy Analyticsin käyttöehdot ja Datan käsittelyä koskeva muutos

Datastriimin lisääminen

1. Jatkoitko tähän edellä olevasta Mittauskokonaisuuden luominen ‑kohdasta? Siirry siinä tapauksessa vaiheeseen 2.  Muussa tapauksessa:
    • Varmista Järjestelmänvalvoja-sivun Tili-sarakkeesta, että valittuna on haluamasi tili. Tarkista sitten Mittauskokonaisuus‑sarakkeesta, että valittuna on haluamasi mittauskokonaisuus.
    • Klikkaa Mittauskokonaisuus-sarakkeesta Datastriimit ja sitten Lisää striimi.
  2. Klikkaa iOS-sovellus, Android-sovellus tai Verkko.

iOS‑sovellus tai Android‑sovellus

Kun lisäät sovellusstriimin, Analytics luo vastaavan Firebase-projektin ja sovellusdatastriimin ja linkittää Firebase-projektin automaattisesti mittauskokonaisuuteesi, jos projektia ja mittauskokonaisuutta ei ole jo linkitetty.

Voit luoda linkin aiemmin luotuun Firebase-projektiin. Tämä on kuitenkin tehtävä Firebasesta (ja GA4-mittauskokonaisuudelle, jota ei ole vielä linkitetty Firebaseen). Lue lisää
  1. Lisää iOS-paketin tunnus tai Android-paketin nimi, sovelluksen nimi sekä App Store ‑tunnus iOS-sovellukselle. Klikkaa sitten Rekisteröi sovellus.
  2. Klikkaa Seuraava ja lataa sovelluksen määritystiedosto ohjeiden mukaisesti.
  3. Klikkaa Seuraava ja lisää Firebase SDK sovellukseen ohjeiden mukaisesti.
  4. Klikkaa Seuraava.
  5. Käynnistä sovellus varmistaaksesi, että SDK on asennettu ja että sovellus on yhteydessä Googlen palvelimiin.
  6. Valitse Valmis. (Voit myös klikata Ohita tämä vaihe, jos haluat tehdä sovelluksen määrityksen myöhemmin.)
Verkko
  1. Lisää ensisijaisen verkkosivuston URL-osoite, kuten "example.com", ja striimin nimi, kuten "Esimerkki Oy (verkkostriimi)".
  2. Voit ottaa käyttöön tai poistaa käytöstä tehostetun mittauksen. Tehostettu mittaus kerää automaattisesti katselukertoja ja muita tapahtumia. Datastriimin luonnin jälkeen voit milloin tahansa palata takaisin ja poistaa yksitellen käytöstä sellaisia tehostetun mittauksen tapahtumia, joita et halua kerätä. Suosittelemme siis, että otat tehostetun mittauksen käyttöön nyt.
  3. Klikkaa Luo striimi.

Datankeruun käyttöönotto (verkkosivustoilla)

Sinun on lisättävä Analytics-tagi verkkosivuille, jotta uudessa Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuudessa alkaa näkyä dataa.

Lisää tagi verkkosivuston luontityökaluun tai sisällönhallintajärjestelmään (kuten WordPress tai Shopify) pohjautuvalle verkkosivustolle.

Drupal ja WooCommerce

Jos käytössäsi on Drupal tai WooCommerce, etsi "G-"-alkuinen tunnuksesi ja liitä se sisällönhallintajärjestelmän tarjoamaan Google Analytics ‑kenttään.

1. Klikkaa Järjestelmänvalvoja.
  2. Tarkista Mittauskokonaisuus-sarakkeesta, että valittuna on uusi Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuus, klikkaa Datastriimit ja valitse Verkko. Klikkaa datastriimiä.
    Etkö näe Datastriimit-vaihtoehtoa Mittauskokonaisuus-sarakkeessa? Katsot juuri luomasi GA4-mittauskokonaisuuden sijasta Universal Analytics ‑mittauskokonaisuutta. Siirry uuteen GA4-mittauskokonaisuuteen mittauskokonaisuuden valitsimella tai Järjestelmänvalvoja-sivulta.
  3. "G-"-alkuinen tunnuksesi näkyy oikeassa yläkulmassa. Lisää "G-"-alkuinen tunnuksesi sisällönhallintajärjestelmän tarjoamaan kenttään. (WooCommercen ohjeet)

Kaikki muut verkkosivuston luontityökalut

Jos käytät jotakin muuta sisällönhallintajärjestelmää tai verkkosivuston luontityökalua kuin Drupalia tai WooCommercea, sinun on liitettävä yleinen sivustotagi kokonaisuudessaan verkkosivustollesi sisällönhallintajärjestelmässä olevan HTML-koodin muokkausominaisuuden avulla. Etsi ensin yleinen sivustotagisi:

1. Klikkaa Järjestelmänvalvoja.
  2. Tarkista Mittauskokonaisuus-sarakkeesta, että valittuna on uusi Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuus, klikkaa Datastriimit ja valitse Verkko. Klikkaa datastriimiä.
    Etkö näe Datastriimit-vaihtoehtoa Mittauskokonaisuus-sarakkeessa? Katsot juuri luomasi GA4-mittauskokonaisuuden sijasta Universal Analytics ‑mittauskokonaisuutta. Siirry uuteen GA4-mittauskokonaisuuteen mittauskokonaisuuden valitsimella tai Järjestelmänvalvoja-sivulta.
  3. Klikkaa Taggausohjeet-kohdasta Lisää uusi sivutagi ja etsi "Yleinen sivustotagi (gtag.js)". Analytics-sivutagi on koodin koko näkyvissä oleva osio. Koodi alkaa merkkijonolla
    <!-- Global Site Tag (gtag.js) - Google Analytics -->
    ja päättyy merkkijonoon
    </script>

Kopioi ja liitä Google Analytics ‑sivun koko tagi verkkosivustollesi käyttämällä sisällönhallintajärjestelmän omaa HTML-ominaisuutta. Katso alta oman sisällönhallintajärjestelmäsi ohjeet:

Datankeruun alkaminen voi kestää 30 minuuttia. Tämän jälkeen voit tarkistaa reaaliaikaisesta raportista, että vastaanotat dataa.

Lisää yleinen sivustotagi suoraan verkkosivuille

Tarvitset pääsyn verkkosivujen HTML‑koodiin. Pyydä web‑kehittäjää tekemään nämä vaiheet, jos et voi tehdä niitä itse.

1. Klikkaa Järjestelmänvalvoja.
  2. Tarkista Mittauskokonaisuus-sarakkeesta, että valittuna on uusi Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuus, klikkaa Datastriimit ja valitse Verkko. Klikkaa datastriimiä.
  3. Klikkaa Taggausohjeet-kohdasta Lisää uusi sivutagi ja etsi "Yleinen sivustotagi (gtag.js)". Analytics-sivutagi on koodin koko näkyvissä oleva osio. Koodi alkaa merkkijonolla
    <!-- Global Site Tag (gtag.js) - Google Analytics -->
    ja päättyy merkkijonoon
    </script>
  4. Kopioi ja liitä koko Analytics-sivutagi verkkosivustosi jokaiselle sivulle heti <head>-tagin jälkeen.

Datankeruun alkaminen voi kestää 30 minuuttia. Tämän jälkeen voit tarkistaa reaaliaikaisesta raportista, että vastaanotat dataa.

Etkö näe Datastriimit-vaihtoehtoa Mittauskokonaisuus-sarakkeessa? Olet juuri luomasi GA4-mittauskokonaisuuden sijasta Universal Analytics ‑mittauskokonaisuudessa. Siirry uuteen GA4-mittauskokonaisuuteen mittauskokonaisuuden valitsimella tai Järjestelmänvalvoja-sivulta.
Lisää tagi Google Tag Managerin avulla

Luo Google Tag Managerissa Google Analytics: GA4-määritys ‑tagi:

1. Klikkaa Tagit ja sitten Uusi.
  2. Klikkaa Tagin määritys.
  3. Valitse Google Analytics: GA4-määritys.
  4. Lisää mittaustunnus.
  5. Valinnainen: Lisää Määritettävät kentät ‑kohtaan parametrit, joita haluat käyttää. Käytä suositeltuja tapahtumaparametrien nimiä, niin saat parhaat tulokset.
  6. Valinnainen: Lisää Käyttäjän ominaisuudet ‑kohtaan kaikki ne omat käyttäjän ominaisuudet, joita haluat käyttää. Huom. Analytics kirjaa joitakin käyttäjän ominaisuuksia automaattisesti. Voit määrittää yhdelle Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuudelle enintään 25 käyttäjän lisäominaisuutta.
  7. Valinnainen: Varmista, että määritystagi käynnistetään ennen muita sitä edellyttäviä tapahtumatageja, valitsemalla Lisäasetukset-kohdasta tagin käynnistysprioriteetti tai käyttämällä tagien sekvensointia.
  8. Klikkaa Triggerit ja valitse triggerit, jotka käynnistävät tagin. Valitse esimerkiksi "Kaikki sivut", jotta määritystagi käynnistyy kaikilla verkkosivustosi sivuilla.
  9. Tallenna tagin määritys ja julkaise säilö.