Introduktion till Google Analytics

Google Analytics ger kraftfulla, digitala analysverktyg för alla med en webbnärvaro, stor eller liten. Det är en av de mest kraftfulla digitala analyslösningar som finns – och det är gratis för alla som vill använda det.

Vem kan använda Analytics

Företagsledare kan ta reda på:

• Vilken typ av marknadsföring som är mest effektiv
  • Aktuella trafikmönster och trender på webbplatsen
  • Vilka kunder och kundsegment som är mest värdefulla

Professionella marknadsförare kan ta reda på:

• Varifrån besökarna kommer och vad de gör på webbplatsen
  • Hur fler webbplatsbesökare kan omvandlas till kunder
  • Vilka sökord som får respons hos potentiella kunder och leder till omvandlingar
  • Vilka onlineannonser eller annonstexter som är mest effektiva

Webbutvecklare kan ta reda på:

• Var besökarna lämnar webbplatsen
  • På vilka sidor besökarna stannar längst
  • Vilka söktermer som leder till webbplatsen

Google AdWords-kunder kan dessutom se sin Analytics-information direkt i sina AdWords-konton. Vi har lagt till en flik med Analytics-rapporter och Analytics-inställningar. Öppna Verktyg och analys > Google Analytics. Analytics kan dessutom automatiskt märka dina AdWords-kampanjer för detaljerad spårning – det är bara att aktivera alternativet för automatisk märkning när du länkar dina AdWords- och Analytics-konton. Se den fullständiga listan över fördelar med Analytics.

Tillbaka till början ^

Hur använder jag Analytics?

Med Analytics kan du spåra en mängd olika typer av webbaserat innehåll.

• Spåra flera webbplatser samtidigt
    Google Analytics spårar alla dina webbplatser. Du kan använda flera rapportdataurval i ditt konto så att du kan skapa enskilda rapporter för särskilda domäner eller underdomäner.
  • Spåra din blogg eller dina MySpace- eller Facebook-sidor
    Om du vill använda Google Analytics för att spåra dina sidor på Facebook, MySpace, WordPress eller andra plattformar rekommenderar vi att du söker efter widgetar från tredje part som gör det enklare att ställa in Analytics för fördefinierade webbplatsmallar. Du kanske inte kan använda Google Analytics på webbplatser där du inte kan redigera sidans kod (t.ex. på MySpace). Oftast finns emellertid plugin-program eller widgetar som gör det möjligt att använda Analytics på sidorna.
  • Spåra besök från RSS-flöden
    Google Analytics-spårningskoden måste köras för att Google Analytics ska kunna spåra informationen. Eftersom de flesta RSS-/Atom-läsare inte kan köra JavaScript räknas inte sidvisningar som blir inlästa via RSS-läsare i Analytics. Besökaren måste köra en JavaScript-fil på Googles servrar för att sidvisningen ska spåras i Analytics.
  • Använda Analytics tillsammans med andra webbanalyslösningar
    Du kan använda Google Analytics tillsammans med dina andra befintliga externa eller interna lösningar.

Vad kostar Analytics?

Om din webbplats genererar 10 miljoner eller färre träffar per månad är Google Analytics gratis. Om din webbplats genererar mer än 10 miljoner träffar per månad erbjuder vi mer generösa gränser som en del av Google Analytics Premium.

Tillbaka till början ^