Ontvang gepersonaliseerde optimalisatietips, krijg inzicht in uw accountstatus en stel voltooiing in op de verbeterde Mijn AdMob-pagina.

Veelgestelde vragen over de AVG

Google als verwerkingsverantwoordelijke

We hebben al onze producten onderzocht en voor elk product bepaald of we als verwerkingsverantwoordelijke of als verwerker optreden. Met uitzondering van de AdMob-verwerkersfuncties en Google Ad Manager-verwerkersfuncties (waarvoor Google optreedt als verwerker) functioneren we als verwerkingsverantwoordelijke voor onze uitgeversproducten omdat we regelmatig beslissingen over de gegevens nemen om het product te leveren en te verbeteren. In sommige gevallen treden Google en uitgevers op als gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken. Dit wordt weerspiegeld in onze Verwerkingsverantwoordelijke - Voorwaarden voor de gegevensbescherming door de verwerkingsverantwoordelijke.

Als u bijvoorbeeld een AdSense-uitgever bent, tonen we advertenties aan uw bezoekers. Stel dat uw site gaat over tuinieren, dan kunnen we daaruit afleiden dat uw bezoekers tuinliefhebbers zijn. We gebruiken die gegevens ten behoeve van adverteerders: een producent van grasmaaiers zal advertenties graag aan tuinliefhebbers willen laten zien, zelfs als ze sites bezoeken die niets met tuinieren te maken hebben. Ons gebruik van die gegevens, ten behoeve van verschillende partijen, betekent dat we gegevensverwerkingsverantwoordelijke zijn, geen verwerkers. Uitgevers die onze Ad Manager- of Ad Exchange-producten gebruiken, hebben meer controle over het gebruik van gegevens. Ze kunnen kiezen voor hetzelfde soort gegevensgebruik als AdSense en AdMob. Of ze kunnen keuzes maken die het gebruik van de gegevens door Google beperken. Dit betekent dat hun pagina's, bijvoorbeeld over skiën, de advertenties die op de site van een andere uitgever worden weergegeven, niet zullen informeren. Er gelden enkele beperkingen voor deze controle: we gebruiken gegevens van Ad Manager- en Ad Exchange-uitgevers voor productverbetering, inclusief het testen van algoritmen voor advertentieweergave, om de wachttijd voor eindgebruikers te bewaken en om de nauwkeurigheid van ons prognosesysteem te waarborgen. Nogmaals, om deze redenen zijn we een verwerkingsverantwoordelijke en geen verwerker voor Ad Manager en Ad Exchange.

De bestempeling van de uitgeversproducten van Google als verwerkingsverantwoordelijke geeft Google geen extra rechten op gegevens die zijn afgeleid van het gebruik van Ad Manager en Ad Exchange door een uitgever. Google's gebruik van gegevens wordt nog steeds beheerst door de voorwaarden van het contract tussen Google en de uitgevers van Google en alle functiespecifieke instellingen die door een uitgever zijn gekozen via de gebruikersinterface van onze producten.

Voor welke services is toestemming van eindgebruikers vereist?

Ons Beleid voor toestemming van gebruikers in de EU bevat informatie over de gevallen waarin toestemming is vereist. We hebben ook onze Help-pagina voor het Beleid voor toestemming van gebruikers in de EU geüpdatet om vragen van onze klanten te beantwoorden.

Ons Beleid voor toestemming van gebruikers in de EU vereist ook dat uitgevers gebruikers informatie geven over hoe hun gegevens worden gebruikt. We moedigen uitgevers aan om te linken naar deze op gebruikers gerichte pagina om uit te leggen hoe de producten van Google gebruikmaken van gegevens. Door dit te doen, voldoet u aan deze vereiste van ons beleid.

Hoe gaat Google naleving van het toestemmingsbeleid afdwingen?

Onze eerste prioriteit is altijd samenwerken met onze klanten om te zorgen dat dit beleid wordt nageleefd. We erkennen dat er verschillende benaderingen zijn om toestemming te verkrijgen en we schrijven geen aanpak voor, op voorwaarde dat aan ons beleid wordt voldaan. We weten bijvoorbeeld dat uitgevers verschillende keuzes aan hun bezoekers willen voorleggen. We hebben op cookiechoices.org suggesties gedaan voor hoe toestemming kan worden verkregen. Ze laten de benadering zien die we met onze Funding Choices-toestemmingstool hebben gekozen, maar uitgevers kunnen de voorkeur geven aan een andere aanpak. We zijn niet uit op een 'one-size-fits-all'-benadering. Ons beleid is van toepassing op uitgevers en adverteerders die onze producten gebruiken en eindgebruikers in de EER hebben. Net als bij de handhaving van ons bestaande beleid, is onze eerste stap niet zozeer een 'beslissing'. In plaats daarvan nemen we contact op met de klant om deze op een probleem te wijzen en proberen we samen te werken om te zorgen dat het beleid wordt nageleefd.

Als u een app tegenkomt die niet voldoet aan het beleid van Google ten aanzien van toestemming van gebruikers in de Europese Unie, kunt u ons dit laten weten via het formulier Beleidsschending melden.

Kan een uitgever Google-producten gebruiken zonder toestemming te krijgen en zo ja, hoe werkt dat?

We hebben een niet-gepersonaliseerde advertentiemodus ontwikkeld, zodat uitgevers 1) EER-gebruikers de keuze kunnen bieden tussen gepersonaliseerde advertenties en niet-gepersonaliseerde advertenties of 2) ervoor kunnen kiezen om alleen niet-gepersonaliseerde advertenties weer te geven aan alle gebruikers in de EER.

Hoewel voor niet-gepersonaliseerde advertenties geen cookies worden gebruikt voor personalisatie van advertenties, worden daarvoor wel cookies gebruikt om een frequentielimiet in te stellen, om fraude en misbruik te bestrijden en voor verzamelde advertentierapportage. Daarom is van gebruikers in landen waarop de bepalingen uit de ePrivacy-richtlijn ten aanzien van cookies van toepassing zijn, toestemming vereist om cookies voor die doeleinden te gebruiken.

Welke oplossing heeft Google voor niet-gepersonaliseerde advertenties?

Met niet-gepersonaliseerde advertenties kunnen uitgevers aan EER-gebruikers de keuze laten tussen gepersonaliseerde advertenties en niet-gepersonaliseerde advertenties, of ervoor kiezen aan alle gebruikers in de EER uitsluitend niet-gepersonaliseerde advertenties weer te geven. Voor niet-gepersonaliseerde advertenties wordt alleen contextuele informatie gebruikt, waaronder een algemene locatie (op plaatsniveau).

Is Google niet een verwerker in plaats van een verwerkingsverantwoordelijke voor niet-gepersonaliseerde advertenties?

In het kader van deze oplossing blijft Google als verwerkingsverantwoordelijke optreden omdat we beslissingen zullen blijven nemen over de gegevens zoals hierboven vermeld met het doel uitgevers optimaal te ondersteunen en het product te verbeteren.

Google vertrouwt bij het gebruik van persoonsgegevens op gerechtvaardigde belangen als rechtsgrond voor activiteiten zoals de weergave van contextuele advertenties, advertentierapportage en de bestrijding van bedrog en misbruik.

Hoewel voor niet-gepersonaliseerde advertenties geen cookies worden gebruikt voor personalisatie van advertenties, worden daarvoor wel cookies gebruikt om een frequentielimiet in te stellen, om fraude en misbruik te bestrijden en voor verzamelde advertentierapportage. Hoewel we voor deze verwerking onder de AVG op gerechtvaardigde belangen vertrouwen, is voor het gebruik van cookies voor die doeleinden toch toestemming vereist van gebruikers in landen waarop de bepalingen uit de ePrivacy-richtlijn voor cookies van toepassing zijn.

Als Google later beleidswijzigingen doorvoert, hoe worden deze wijzigingen dan aan uitgevers gecommuniceerd?

We houden nauwgezet de gevolgen in de gaten van eventuele wijzigingen die we aanbrengen in ons Beleid voor toestemming van gebruikers in de EU. Als de wettelijke richtlijnen aanzienlijk veranderen (bijvoorbeeld, als de richtlijn zou betekenen dat gerechtvaardigde belangen ten grondslag kunnen liggen aan gepersonaliseerde advertenties), zouden we dit in ons beleid tot uiting laten komen. Hoewel we niet alle wijzigingen in ons beleid vooraf melden, hebben we een uitzondering gemaakt voor de wijzigingen die we aanbrengen in ons Beleid voor toestemming van gebruikers in de EU. In het geval van verdere aanzienlijke veranderingen, willen we hetzelfde doen.

We zijn al maanden in gesprek met onze uitgeverspartners en gaan hiermee door om de nieuwste updates te delen en partnerfeedback in te bouwen.