Filformat som stöds

Google stöder för närvarande uppladdning av datafiler i både tabbavgränsat format och XML-format. Nedan finns anvisningar om hur du skapar varje filtyp.

Instruktioner för tabbavgränsade filer

Tabbavgränsade värden eller TSV-filer är ett av två filformat som stöds i Manufacturer Center. De flesta TSV-filer skapas med hjälp av kalkylprogram. Du ska inkludera attributnamnen i första raden (det vill säga rubriken) åtskilda av en flik. Från den andra raden infogar du motsvarande värden under varje attributnamn. Vi rekommenderar att du använder ett kalkylprogram som Google Kalkylark eller LibreOffice för att skapa och spara tabbavgränsade filer.

Skapa din datafil

Steg 1: Öppna kalkylprogrammet

Använd ett kalkylprogram som Google Kalkylark. Det gör det enkelt att skapa en datafil och konvertera den till rätt format.

Steg 2: Skapa en rubrikrad

På den första raden i kalkylarket anger du namnen på de attribut som beskriver dina produkter i var och en av kolumnerna. Inkludera alla obligatoriska attribut och eventuella rekommenderade attribut.

Ett exempel med förslag på attribut i rubrikraden kan se ut så här:

A B C D E F
1

id [id]

Varumärke [brand]

Titel [title]

GTIN [gtin]

Beskrivning [description]

bildlänk [image_link]

Steg 3: Ange produktinformationen

Ange information om varorna i raderna under rubrikraden för attributen du valde. Varje vara bör ha en separat rad och uppgifterna delas in i lämpligt antal kolumner. (Till exempel bör produktens beskrivning anges i samma kolumn som rubrikraden beskrivning.)

A B C D E F
1 id [id] Varumärke [brand] Titel [title] GTIN
[gtin]
Beskrivning [description] bildlänk [image_link]
2 123-yelbr Acme Leksaker Acme Leksaker – Gul björn 001234567890 Exempel på beskrivning link.com/pic
3 456-redbr Acme Leksaker Acme Leksaker – Röd björn 001234598760 Exempel på beskrivning link.com/pic

Steg 4: Konvertera kalkylarket

I de flesta kalkylprogram kan data exporteras till en tabbavgränsad fil. Båda alternativen nedan ger en fil med ett namn som slutar på filändelsen .tsv. Det här är filen som du ska skicka till Manufacturer Center.

Med Google Kalkylark:
  • I menyn Arkiv väljer du Hämta som och sedan Tabbavgränsade värden (.tsv, aktuellt arbetsblad). Den tabbavgränsade textfilen visas i ett nytt fönster.
  • Ge filen ett namn, och om du blir ombedd att ange filformat väljer du .tsv. Klicka på Spara.
Om du använder LibreOffice:
  • Välj Arkiv > Spara som …
  • Välj format Text CSV (.csv). Även om det står CSV genererar det alla typer av textfiler.
  • Markera Ändra filterinställningar. Klicka på Spara. Om en varning visas, fortsätt med Text CSV-formatet.
  • I det nya popupfönstret ska du lämna Teckenuppsättning som Unicode (UTF-8), ändra Fältavgränsare till {Tabb} i rullgardinsmenyn, radera värdet i Textavgränsare, lämna de andra kryssrutorna som de är och klicka på OK.

Om du redan har registrerat ett flöde i ditt Manufacturer Center-konto går det att använda samma filnamn som du angav under konfigureringen.

Steg 5: Skicka in filen via ett dataflöde

Kontrollera att filen uppfyller våra formatkrav nedan och skicka in den till oss.

Formatkrav

• Filen måste vara tabbavgränsad.
  • Den första raden i filen är rubriken – den måste innehålla attributnamn, avgränsade med tabbar.
  • En post per rad: avgränsa varje attribut på raden med ett tabbtecken.
  • Infoga inga tabbar i slutet av raderna.
  • Infoga inga tabbar eller radbrytningar i själva attributen.

Formatering av upprepade attribut

Följande attribut är upprepade attribut:

Ett upprepat attribut är ett som accepterar mer än ett värde.

• Värden för ett upprepat attribut måste avgränsas med ett kommatecken.
  • Om värdet hos ett upprepat attribut innehåller ett komma måste det omges av raka citattecken.
    • produkttyp [product_type]
      "Hem och trädgård > Köksutrustning och möbler > Hushållsapparater > Kylskåp", Hushållsapparater > Kök > Kylskåp
  • Om ett citerat värde innehåller ett dubbelt citattecken måste det dubbleras.
    • "Högupplöst skärm på 7"" (323 pixlar per tum)", "Lång batteritid, upp till 9–10 timmars aktiv användning", Fyrkärnig hastighet och prestanda med 2 GB RAM, Levereras med Android 4.3

Följande attribut är upprepade gruppattribut:

Ett gruppattribut är ett attribut som har underattribut.

Ett gruppattribut tillhandahålls genom att tillhandahålla värden för alla dess underattribut avgränsade med ett kolon.

• Produktinformation
    Skärm:Upplösning:1920 x 1200
  • Liksom vanliga upprepade attribut tillhandahålls flera gruppattributvärden genom att avgränsa dem med ett kommatecken.
  • I likhet med upprepade attribut måste värden som innehåller ett komma och även värden som innehåller ett kolon omges av raka citattecken. Citat inom citerade värden måste också dubbleras.
    • funktionsbeskrivning [feature_description]
      Förbättrad zoom med ny version:I den senaste generationen ingår förbättrad zoom så att du kan se mer av världen omkring dig: "http://example.com/image1.png",Bättre upplösning:"Produkten kommer nu med en 15-tumsskärm med tio gånger bättre upplösning än våra tidigare versioner, och den har 3,5 x zoom.":"http://example.com/image2.jpg

Här är ett exempel: Filmall för Manufacturer Center – TSV.tsv.

Instruktioner för XML-filer

Extensible Markup Language (XML) ger ett flexibelt ramverk för kodning av strukturerade data i ett format som går att läsa av både människor och maskiner. Google rekommenderar att du använder XML-filer om du har ett system för produktinformationshantering (product information management, PIM) med robusta exportfunktioner.

Google har stöd för en utökad version av RSS 2.0 med standardattribut länkade till sina respektive avsnitt i den officiella RSS 2.0-specifikationen för att hjälpa dig att hitta ytterligare information om dessa komponenter i våra exempel. Även om Google ger exempel på RSS 2.0-filer, skriver vi inte mycket om själva RSS 2.0. Läs mer om den här standarden på http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss.

Avsnitt 1: RSS 2.0

Enligt RSS 2.0-specifikationen finns det tre fördefinierade element på postnivå – title, link och description. Även om dessa element är valfria i RSS 2.0-standarden måste de vara med i produktdataflöden.

Produktdataflöden måste även innehålla ytterligare element som id [id], varumärke [brand] och GTIN [gtin]. För att inkludera dessa element och mer detaljerad information om en produkt utökade Google RSS 2.0 genom att lägga till flödesnamnrymden Manufacturer Center. Om du definierar namnrymden Manufacturer Center går det att använda ytterligare element, kallade attribut, som ökar mängden information som går att ange om varje produkt i ett flöde.

Det här är ett exempel på ett enkelt RSS 2.0-dokument som innehåller en enda produkt:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<rss version="2.0" xmlns:g="http://base.google.com/ns/1.0">
  <channel>
    <title>Acme Inc</title>
    <link>http://www.amce.com</link>
    <description>Ett exempelflöde för Acme Incs produktserie</description>
    <item>
      <g:id>actb7-16-B</g:id>
      <g:brand>Acme</g:brand>
      <g:title>Acme Surfplatta - wifi - 16GB - Svart</g:title>
      <g:gtin>001234567895</g:gtin>
      <g:gtin>1001234567894</g:gtin>
      <g:mpn>ACMETAB16</g:mpn>
      <g:disclosure_date>2013-01-15</g:disclosure_date>
      <g:release_date>2013-03-04</g:release_date>
      <g:suggested_retail_price>1290 SEK</g:suggested_retail_price>
      <g:product_name>AcTab 7</g:product_name>
      <g:product_line>AcTab</g:product_line>
      <g:product_type>Enhet &gt; Surfplatta</g:product_type>
      <g:product_type>Dator &gt; Surfplatta</g:product_type>
      <g:item_group_id>AcTab-7-2013</g:item_group_id>
      <g:color>Svart</g:color>
      <g:product_detail>
        <g:section_name>Allmänt</g:section_name>
        <g:attribute_name>Produkttyp</g:attribute_name>
        <g:attribute_value>Digital spelare</g:attribute_value>
      </g:product_detail>
      <g:product_detail>
        <g:section_name>Allmänt</g:section_name>
        <g:attribute_name>Typ av digital spelare</g:attribute_name>
        <g:attribute_value>Flashbaserad</g:attribute_value>
      </g:product_detail>
      <g:product_detail>
        <g:section_name>Skärm</g:section_name>
        <g:attribute_name>Upplösning</g:attribute_name>
        <g:attribute_value>432 x 240</g:attribute_value>
      </g:product_detail>
      <g:product_detail>
        <g:section_name>Skärm</g:section_name>
        <g:attribute_name>Diagonal storlek</g:attribute_name>
        <g:attribute_value>2.5"</g:attribute_value>
      </g:product_detail>
      <g:description>Nu tunnare, lättare och snabbare – AcTab En perfekt blandning av kraft och bärbarhet med en skarp 7-tumsskärm.</g:description>
      <g:feature_description>
        <g:headline>En otroligt skarp 7-tumsskärm-</g:headline>
        <g:text>Med denna superhögupplösta 7-tumsskärm får du över 2, 3 miljoner pixlar i handen.</g:text>
        <g:image_link>http://www.acme.com/actab7/screen</g:image_link>
      </g:feature_description>
      <g:feature_description>
        <g:headline>Ljud som omger</g:headline>
        <g:text>Med AcTab7:s dubbla stereohögtalare får du ett fylligt
ljud. Hör dialog och ljud tydligare med exakt konfigurerad volymteknik för en bekväm lyssnarupplevelse.</g:text>
        <g:image_link>http://www.acme.com/actab7/sound</g:image_link>
      </g:feature_description>
      <g:feature_description>
        <g:headline>Lättare än någonsin, med vår bästa batteritid.</g:headline>
        <g:text>Med sina 290 gram är AcTab tillräckligt lätt för att ta med sig överallt. Den får plats i både väskor, ryggsäckar och till och med i bakfickan. Med upp till nio timmars HD-videouppspelning och tio timmars surf eller läsning finns det gott om batteritid för att du ska kunna ta dig igenom dagen. Med den inbyggda, trådlösa laddningen slipper du dessutom krångel med laddsladdar.</g:text>
        <g:image_link>http://www.acme.com/actab7/battery</g:image_link>
      </g:feature_description>
      <g:image_link>https://acme.com/actab7.png</g:image_link>
      <g:additional_image_link>https://acme.com/actab7.png</g:additional_image_link>
      <g:additional_image_link>https://acme.com/actab7-front.png</g:additional_image_link>
      <g:additional_image_link>https://acme.com/actab7-back.png</g:additional_image_link>
      <g:video_link>https://www.youtube.com/watch?v=abc</g:video_link>
      <g:product_page_url>http://www.acme.com/actab</g:product_page_url>
    </item>
  </channel>
</rss>

De två främsta tilläggen i det här exemplet är tillägget av namnrymdsdeklarationen [xmlns:g="http://base.google.com/ns/1.0"] och inkluderingen av Manufacturer Center-attribut, till exempel GTIN [gtin], artikelnummer [mpn], rekommenderat pris [suggested_retail_price] och lanseringsdatum [release_date].

Namnrymdsdeklaration för Manufacturer Center

Följande namnrymdsdeklaration krävs för att använda attribut som bara är definierade i namnrymden Manufacturer Center: [xmlns:g="http://base.google.com/ns/1.0"]

Förutom att deklarera namnrymden Manufacturer Center måste du också inkludera ett prefix inom varje attributtagg. Vi lägger till detta prefix i attribut för att särskilja attribut som definieras i vår namnrymd från element som definieras i RSS 2.0. Prefixet som valts för denna namnrymdsdeklaration är ”g”: <g:image_link>http://www.google.com/images/google_sm.gif</g:image_link>

Attribut i namnrymden Manufacturer Center måste ha det här prefixet, annars ignoreras attributen och de värden de innehåller.

Attribut

Du kan använda så många relevanta attribut som är specifika för dina produkter. Om du lämnar kompletterande information om dina produkter genom att använda dessa attribut ökar chanserna avsevärt att de visas i resultat för Shopping-annonser. Dessutom kan många attribut som definieras i namnrymden Manufacturer Center användas mer än en gång i samma produkt. På så sätt kan du inkludera mer tillgänglig information om en produkt i din datafil.

Avsnitt 2: Viktig checklista

Innan du skickar in filen rekommenderar Google att du går igenom den här listan för att se till att filen är korrekt formaterad:

1. Flödesfilnamnet som du registrerar i ditt Manufacturer Center-konto måste överensstämma med namnet som du ger filen.
  2. Kom ihåg att inkludera följande namnrymdsdeklaration: [xmlns:g="http://base.google.com/ns/1.0"]
  3. Bekräfta att prefixet som ingår i Manufacturer Center-attributets taggar matchar prefixet som definieras i namnrymdsdeklarationen.
  4. Ta bort attribut som inte innehåller några värden.

Avsnitt 3: En sista anmärkning

Exempelposten i det här dokumentet har förenklats för att tydligare fokusera på grunderna i att skapa en XML-produktdatafil. Google accepterar visserligen filer som innehåller andra element än de som definieras i RSS 2.0-standarden eller i din egen namnrymd, men all information som dessa element innehåller ignoreras under bearbetningen och syns inte i din produktinformation. För närvarande bearbetar Google endast data i RSS 2.0-standardelement och i attribut i namnrymden Manufacturer Center.

Här är ett exempel: Filmall för Manufacturer Center – XML.xml.

När du har skapat datafilen måste du spara filen med en godkänd filtyp och med lämplig filändelse:

• .tsv: tabbavgränsat värde
  • .xml: XML
  • .gz: Gnu-zip, komprimerad text eller XML
  • .zip: Zip, komprimerad text eller XML
  • .bz2: Bzip2, komprimerad text eller XML