Vi hjelper annonsørene med å overholde AADC og personvernforordningen

Google har alltid brukernes beste i tankene. Vi har forpliktet oss til aldri å selge personopplysninger, og vi gir brukerne innsyn, oversikt og kontroll over annonseopplevelsene sine ved hjelp av Min konto og en rekke andre tjenester. I henhold til retningslinjene for personlig tilpasset annonsering bruker vi aldri sensitiv informasjon for å levere personlig tilpassede annonser. Vi investerer også i tiltak som Coalition for Better Ads, Digital News Innovation Fund, Google News Initiative og ads.txt-fil for å understøtte et sunt og bærekraftig økosystem for annonser.

I august 2017 kunngjorde vi at vi forplikter oss til å overholde EUs nye personvernforordning, som gjelder for brukere i EØS og Storbritannia.

I denne artikkelen får du nærmere informasjon om hvordan vi støtter berørte annonsører og markedsførere.

Kontraktsmessige oppdateringer

Vi har lansert oppdaterte kontraktsvilkår for en rekke produkter siden august 2017, og disse endringene gjenspeiler Googles status som enten databehandler eller behandlingsansvarlig i tråd med det nye lovverket.

Finn ut mer om hvordan vi bruker data i Google Ads og annonseringsprodukter fra Google Marketing Platform:

Hjelp med innhenting av brukersamtykke

Med personvernforordningen ble det introdusert betydelige nye forpliktelser for økosystemet, og dette gjenspeiles i endringene vi kunngjorde i retningslinjene våre for brukersamtykke i EU. I henhold til disse retningslinjene er annonsører som implementerer remarketing-tagger, pålagt å innhente samtykke fra brukerne for å kunne samle inn data med formål om å levere personlig tilpassede annonser. Annonsører som implementerer konverteringstagger til målingsformål, er på sin side pålagt å innhente samtykke i bruk av informasjonskapsler.

Som svar på spørsmål vi har fått av kundene våre, har vi oppdatert cookiechoices.org med eksempler på hvordan samtykkemeldinger kan skrives, og hvilke tredjepartsløsninger for samtykke som kan brukes.

Hvis du bruker Google-annonseprodukter som mottar data fra nettstedet ditt eller appen din, oppfordrer vi deg til å legge inn en link til artikkelen Slik bruker Google informasjon fra nettsteder eller apper som bruker tjenestene våre, der det fremgår hvordan Google administrerer data i annonseproduktene sine. Hvis dere gjør dette, oppfyller dere kravet i EU-retningslinjene for brukersamtykke om å gi brukerne deres informasjon om hvordan Google bruker personopplysningene deres.

Endringer i annonselevering og måling fra tredjeparter

I Google Ad Manager, Ad Exchange, AdSense og AdMob

For å hjelpe publisister med å velge leverandører av annonseteknologi som kan levere og måle annonser i appene og på nettstedene deres for brukere i EØS og Storbritannia, har vi lansert «Kontroller for leverandører av annonseteknologi»-verktøyet for publisister (Ad Manager/AdX, AdMob, AdSense). Hvis en publisist ikke bruker disse kontrollene for å velge sin egen liste, bruker vi en liste over ofte brukte leverandører av annonseteknologi.

Dette betyr i praksis at annonsevisningene du oppnår med Google Ads- og Display & Video 360-kampanjene dine, bare kan forekomme i EØS eller Storbritannia når en gitt publisist har valgt (og fått samtykke fra brukeren i) leverandørene av annonseteknologi som du bruker. Alle leverandørene oppført på listen har delt en link med Google til en nettside der de forklarer hvordan de bruker data, og som også inneholder informasjon som kreves i henhold til personvernforordningen. Leverandørene har også godtatt å overholde retningslinjene våre for bruk av data. Eventuelle leverandører du samarbeider med, kan kontakte Google for å be om sertifisering for å bli tatt med i listen over leverandører av annonseteknologi.

Som vi tidligere har kunngjort, lanserer vi også en løsning for annonser som ikke er personlig tilpasset (DFP/AdX, AdMob og AdSense), for at publisister skal kunne gi brukere i EØS og Storbritannia muligheten til å velge mellom personlig tilpassede annonser og annonser som ikke er personlig tilpasset (eller at det bare skal vises annonser uten personlig tilpasning til brukere i EØS og Storbritannia). I kampanjer der kundene for eksempel nås på bakgrunn av demografisk informasjon og kategoriene til appene de har installert, kan det ikke vises annonser for beholdning som ikke er personlig tilpasset. Tilgjengeligheten av personlig tilpasset og ikke personlig tilpasset beholdning på nettsteder avgjøres av valgene brukerne tar på publisistnettsteder der det tilbys annonser som ikke er personlig tilpasset. Vi oppfordrer Google Ads- og Display & Video 360-annonsører til å overvåke kampanjeleveringen nøye og vurdere alternative kampanjekriterier etter behov.

YouTube

I januar 2017 kunngjorde vi at YouTube ikke lenger kommer til å godta de fleste målingspiksler fra tredjeparter fra og med 21. mai 2018. Vi kunngjorde også at vi samarbeider med en liten gruppe leverandører (inkludert comScore, DoubleVerify, IAS, MOAT, Nielsen, Kantar og Dynata) om å evaluere den nye sertifiseringen av pikslene deres. I tillegg kan annonsørene aktivere YouTube-rapportering via partnerne vi har integrert med Ads Data Hub (ADH).

Kontroller for innsamling, sletting og oppbevaring av data

Målgruppelister i Google Ads og annonseringsprodukter fra Google Marketing Platform

• Kundematch-målgrupper i Google Ads: Vi beholder ikke datafiler som annonsører laster opp, lenger enn det som er nødvendig for å opprette Kundematch-målgrupper og sikre at retningslinjene våre overholdes (se artikkelen Slik bruker Google Kundematch-data). Når disse prosessene er fullført, sletter vi umiddelbart datafilene som er lastet opp i Google Ads eller Google Ads API. Hvis du vil ha informasjon om hvordan du oppdaterer eller erstatter en eksisterende Kundematch-målgruppe, kan du se Oppdater kundelisten din.
  • Remarketing med Google Ads- eller Floodlight-tagger: Annonsørene styrer hvilke brukere som legges til eller ikke legges til i remarketinglister, samt hvor lenge brukerne blir værende i listen. Hvis du bruker Google Ads- eller Floodlight-taggen for remarketing, må du nå sørge for at taggen ikke er aktiv for brukere som har angitt at de ikke ønsker å motta personlig tilpassede annonser. Du kan gjøre dette på en rekke måter. Vi anbefaler at du kontakter nettutvikleren din om mulige løsninger, deriblant Google Tag Manager. Hvis du bruker Google Analytics-taggen for Google Ads-remarketing, kan du lese gjennom delen om «Google Analytics-data» nedenfor.
  • Lister mottatt via Campaign Manager 360: Annonsører kan selv styre hvor lenge informasjonskapsler skal være tilknyttet bestemte målgruppelister. Du kan fjerne en bruker fra en liste ved å legge til et «1» ved siden av identifikatoren forbundet med informasjonskapselen du vil fjerne fra listen. Hvis du vil finne ut mer, kan du se Filformatering > Filoverskrifter > Slett i artikkelen om leverte lister i brukerstøtten.

Google Analytics-data

Google Analytics har i lang tid levert funksjoner og retningslinjer for å hjelpe deg å sikre dataene dine. De følgende funksjonene kan være nyttige når du evaluerer hvilken innvirkning EUs personvernforordning kommer til å ha på bedriften din og Analytics-implementeringen deres.

• Oppbevaring av data: Bruk kontrollene for oppbevaring av data for å administrere hvor lenge dataene dine om brukere og hendelser skal lagres på tjenerne våre.
  • Brukere: Med User Deletion API kan du administrere slettingen av alle data som er knyttet til enkeltbrukere (f.eks. besøkende på nettstedet), fra Google Analytics- og/eller Analytics 360-områdene dine.
  • Områder og kontoer: Google Analytics-kunder kan også slette dataene sine for sine egne områder og/eller kontoer.
  • Remarketing: Annonsørene styrer hvilke brukere som legges til eller ikke legges til i remarketinglister. Hvis du bruker Google Analytics, kan du sikre at annonseringsfunksjoner er deaktivert for brukere som har angitt at de ikke ønsker å motta personlig tilpassede annonser. Hvis du vil deaktivere annonseringsfunksjonene for disse brukerne, deriblant rapporteringsfunksjonene for annonsering og remarketing, kan du lese gjennom delen om hvordan du deaktiverer annonseringfunksjonene i veiledningen.

Europeiske bestemmelser knyttet til barns personvern

I august 2020 kunngjorde vi at vi forplikter oss til å overholde retningslinjene for vern av barns personopplysninger (AADC), som gjelder for brukere i Storbritannia, samt andre bestemmelser knyttet til barns personvern som gjelder for brukere i EØS og Sveits.

I henhold til retningslinjene for vern av barns personopplysninger har ikke annonsører lov til å rette seg mot eller vise personlig tilpassede annonser til brukere under 18 år i EØS, Sveits og Storbritannia. I tillegg iverksetter Google sikkerhetstiltak for å forhindre at annonser fra alderssensitive annonsekategorier kan vises til barn og tenåringer. Som annonsør kan du også be om at annonsene dine ikke skal vises til påloggede brukere som er under 17 år, via dette skjemaet. Denne ekskluderingen gjelder for annonser fra søke-, banner-, YouTube- og Shopping-kampanjene dine i Google Ads i de tilfellene der Google-systemene indikerer at brukeren er under 17 år og hjemmehørende i de ovennevnte regionene, eller under den aktuelle alderen i det aktuelle landet.

Sånn kan du bruke IAB-rammeverket for åpenhet og samtykke

Google støtter nå versjon 2.0 av IAB-rammeverket for åpenhet og samtykke (TCF). Finn ut mer om hvordan Google Ads og annonseringsprodukter fra Google Marketing Platform integreres i versjon 2.0 av IAB-rammeverket for åpenhet og samtykke (TCF):