Vi hjelper annonsørene med å overholde AADC og personvernforordningen

Google has a long history of taking a user-first approach in everything we do. As a part of our commitment to users, we never sell personal information and we give users transparency and control over their ad experiences via My Account and several other features. Per our Personalized advertising policy, we never use sensitive information to personalize ads. We also invest in initiatives such as the Coalition for Better Ads, the Digital News Innovation Fund, the Google News Initiative and ads.txt in order to support a healthy, sustainable ads ecosystem.

I august 2017 kunngjorde vi at vi forplikter oss til å overholde EUs nye personvernforordning, som gjelder for brukere i EØS og Storbritannia.

Denne artikkelen gir nærmere informasjon om hvordan vi støtter berørte annonsører og markedsførere.

Referanser til Search Ads 360 omfatter både den gamle og den nye versjonen av produktet.

Kontraktsmessige oppdateringer

Vi har lansert oppdaterte kontraktsvilkår for en rekke produkter siden august 2017, og disse endringene gjenspeiler Googles status som enten databehandler eller behandlingsansvarlig i tråd med det nye lovverket.

Finn ut mer om hvordan vi bruker data i Google Ads og annonseringsprodukter fra Google Marketing Platform:

Hjelp med innhenting av brukersamtykke

Med personvernforordningen ble det introdusert betydelige nye forpliktelser for økosystemet, og dette gjenspeiles i endringene vi kunngjorde i retningslinjene våre for brukersamtykke i EU. I henhold til disse retningslinjene er annonsører som implementerer remarketing-tagger, pålagt å innhente samtykke fra brukerne for å kunne samle inn data med formål om å levere personlig tilpassede annonser. Annonsører som implementerer konverteringstagger til målingsformål, er på sin side pålagt å innhente samtykke i bruk av informasjonskapsler.

Som svar på spørsmål vi har fått av kundene våre, har vi oppdatert cookiechoices.org med eksempler på hvordan samtykkemeldinger kan skrives, og hvilke tredjepartsløsninger for samtykke som kan brukes.

Via Privacy Sandbox-initiativet i Chrome og Android eksperimenterer Googles annonseringstjenester med nye metoder for å støtte levering og måling av digital annonsering, slik at vi kan ivareta personvernet bedre på nettet. Brukere som har de relevante Privacy Sandbox-innstillingene slått på i Chrome eller Android, kan se relevante annonser fra Googles annonseringstjenester basert på Topics- eller Protected Audience-data som er lagret i nettleserne eller på mobilenhetene deres. Googles annonseringstjenester kan også måle annonseresultater ved hjelp av Attribution Reporting-data som er lagret i nettleserne eller på mobilenhetene deres. Du finner mer informasjon i Privacy Sandbox. I henhold til retningslinjene for brukersamtykke i EU må du innhente gyldig brukersamtykke for disse handlingene på samme måte som du i dag trenger samtykke til personlig tilpasning av annonser og bruk av ikke-essensiell lokal lagring i EØS og Storbritannia.

Hvis du bruker Google-annonseprodukter som mottar data fra nettstedet ditt eller appen din, oppfordrer vi deg til å legge inn en link til artikkelen Slik bruker Google informasjon fra nettsteder eller apper som bruker tjenestene våre, som forklarer hvordan Google administrerer data i annonseproduktene sine. På denne måten oppfyller du kravet i retningslinjene for brukersamtykke i EU om å informere brukerne om hvordan Google bruker personopplysningene deres.

Endringer i annonselevering og måling fra tredjeparter

I Google Ad Manager, Ad Exchange, AdSense og AdMob

For å hjelpe publisister med å velge leverandører av annonseteknologi som kan levere og måle annonser i appene og på nettstedene deres for brukere i EØS og Storbritannia, har vi lansert verktøyet «Kontroller for leverandører av annonseteknologi» for publisister (Ad Manager/AdX, AdMob, AdSense). Hvis en publisist ikke bruker disse kontrollene for å velge sin egen liste, bruker vi en liste over ofte brukte leverandører av annonseteknologi.

Dette betyr i praksis at annonsevisningene du oppnår med Google Ads- og Display & Video 360-kampanjene dine, bare kan forekomme i EØS eller Storbritannia når en gitt publisist har valgt (og fått samtykke fra brukeren til) leverandørene av annonseteknologi som du bruker. Alle leverandørene på listen har delt en link med Google til en nettside som forklarer hvordan de bruker data, gitt informasjon som kreves i henhold til personvernforordningen, og godtatt å overholde retningslinjene våre for bruk av data. Eventuelle leverandører du samarbeider med, kan kontakte Google for å be om sertifisering for å bli tatt med i listen over leverandører av annonseteknologi.

Som vi tidligere har kunngjort, lanserer vi også en løsning for annonser som ikke er personlig tilpasset (Ad Manager/AdX, AdMob og AdSense), slik at publisister kan gi brukere i EØS og Storbritannia muligheten til å velge mellom personlig tilpassede annonser og annonser som ikke er personlig tilpasset (eller at det bare skal vises annonser som ikke er personlig tilpasset, til brukere i EØS og Storbritannia). Kampanjer der kundene for eksempel nås på bakgrunn av demografisk informasjon og kategoriene til appene de har installert, kan ikke vise annonser for beholdning som ikke er personlig tilpasset. Tilgjengeligheten av personlig tilpasset og ikke personlig tilpasset beholdning på nettsteder avgjøres av valgene brukerne tar på publisistnettsteder som tilbyr annonser som ikke er personlig tilpasset. Vi oppfordrer Google Ads- og Display & Video 360-annonsører til å overvåke kampanjeleveringen nøye og vurdere alternative kampanjekriterier etter behov.

På YouTube

I januar 2017 kunngjorde vi at YouTube ikke lenger kommer til å godta de fleste målingspiksler fra tredjeparter fra og med 21. mai 2018. Vi kunngjorde også at vi samarbeider med en liten gruppe leverandører (inkludert comScore, DoubleVerify, IAS, MOAT, Nielsen, Kantar og Dynata) om å evaluere den nye sertifiseringen av pikslene deres. I tillegg kan annonsørene aktivere YouTube-rapportering via partnerne vi har integrert med Ads Data Hub (ADH).

Kontroller for innsamling, sletting og oppbevaring av data

Målgruppelister i Google Ads og annonseringsprodukter fra Google Marketing Platform

• Kundematch-målgrupper i Google Ads: Vi beholder ikke datafiler som annonsører laster opp, lenger enn det som er nødvendig for å opprette Kundematch-målgrupper og sikre at retningslinjene våre overholdes (se artikkelen Slik bruker Google Kundematch-data). Når disse prosessene er fullført, sletter vi umiddelbart datafilene som er lastet opp i Google Ads eller Google Ads API. Hvis du vil vite hvordan du oppdaterer eller erstatter en eksisterende Kundematch-målgruppe, kan du se Oppdater kundelisten din.
  • Remarketing med Google Ads- eller Floodlight-tagger: Annonsørene styrer hvilke brukere som legges til eller ikke legges til i remarketinglister, samt hvor lenge brukerne blir værende i listen. Hvis du bruker Google Ads- eller Floodlight-taggen for remarketing, må du nå sørge for at taggen ikke er aktiv for brukere som har angitt at de ikke vil ha personlig tilpassede annonser. Du kan gjøre dette på en rekke måter. Vi anbefaler at du kontakter nettutvikleren din om mulige løsninger, deriblant Google Tag Manager. Hvis du bruker Google Analytics-taggen for Google Ads-remarketing, kan du lese gjennom delen om «Google Analytics-data» nedenfor.
  • Lister fra Campaign Manager 360: Annonsører kan selv styre hvor lenge informasjonskapsler skal være tilknyttet bestemte målgruppelister. Du kan fjerne en bruker fra en liste ved å legge til «1» ved siden av identifikatoren som er tilknyttet informasjonskapselen du vil fjerne fra listen. Hvis du vil vite mer, kan du se Filformatering > Filoverskrifter > Slett i artikkelen om leverte lister i brukerstøtten.

Google Analytics-data

Google Analytics har lenge levert funksjoner og regler for å hjelpe deg med å sikre dataene dine. Funksjonene nedenfor kan være spesielt nyttige når du evaluerer hvilken innvirkning EUs personvernforordning har på den unike situasjonen for og implementeringen av Analytics i bedriften din.

• Oppbevaring av data: Bruk kontrollene for oppbevaring av data for å administrere hvor lenge dataene dine om brukere og hendelser skal lagres på tjenerne våre.
  • Brukere: Med User Deletion API kan du administrere slettingen av alle data som er knyttet til enkeltbrukere (f.eks. besøkende på nettstedet), fra Google Analytics- og/eller Analytics 360-områdene dine.
  • Områder og kontoer: Google Analytics-kunder kan også slette dataene sine for sine egne områder og/eller kontoer.
  • Remarketing: Annonsørene styrer hvilke brukere som legges til eller ikke legges til i remarketinglister. Hvis du bruker Google Analytics, kan du sikre at annonseringsfunksjoner er deaktivert for brukere som har angitt at de ikke ønsker å motta personlig tilpassede annonser. Hvis du vil slå av annonseringsfunksjonene for disse brukerne, deriblant rapporteringsfunksjonene for annonsering og remarketing, kan du lese om hvordan du slår av annonseringsfunksjonene i veiledningen for annonseringsfunksjoner.

Europeiske bestemmelser om personvern for barn

I august 2020 kunngjorde vi at vi forplikter oss til å overholde retningslinjene for vern av barns personopplysninger (AADC), som gjelder for brukere i Storbritannia, samt andre bestemmelser knyttet til personvern for barn som gjelder for brukere i EØS og Sveits.

I henhold til retningslinjene for vern av barns personopplysninger og relaterte bestemmelser om personvern for barn kan ikke annonsører målrette mot eller vise personlig tilpassede annonser til brukere under 18 år i EØS, Storbritannia eller Sveits. I tillegg iverksetter Google sikkerhetstiltak for å forhindre at annonser fra alderssensitive annonsekategorier kan vises til barn og tenåringer. Som annonsør kan du også be om at annonsene dine ikke skal vises til påloggede brukere som er under 17 år, via dette skjemaet. Denne ekskluderingen gjelder for annonser fra søke-, banner-, YouTube- og Shopping-kampanjene dine i Google Ads i de tilfellene der Google-systemene indikerer at brukeren er under 17 år og hjemmehørende i de ovennevnte regionene, eller under den gjeldende alderen i landet deres.

IAB-rammeverket for åpenhet og samtykke

Google støtter nå IAB-rammeverket for åpenhet og samtykke (TCF) versjon 2.0. Finn ut mer om hvordan Google Ads og annonseringsprodukter fra Google Marketing Platform integreres med IAB TCF versjon 2.0: