Hulp voor adverteerders om te voldoen aan de AVG

Bij alles wat we doen, zet Google van oudsher de gebruiker op de eerste plaats. Daarom verkopen we nooit persoonlijke informatie en bieden we onze gebruikers transparantie en controle over hun advertentiebeleving via Mijn account en verschillende andere functies. Op grond van ons beleid voor gepersonaliseerd adverteren gebruiken we nooit gevoelige informatie om advertenties te personaliseren. We investeren ook in initiatieven zoals de Coalition for Better Ads, het Digital News Innovation Fund, het Google News Initiative en ads.txt om een gezond, duurzaam advertentie-ecosysteem te ondersteunen.

In augustus 2017 hebben we aangekondigd dat we zullen voldoen aan de eisen van de nieuwe Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie, die geldt voor gebruikers in de Europese Economische Ruimte (EER). In dit artikel vindt u meer informatie over hoe we adverteerders en marketeers ondersteunen met de wijzigingen als gevolg van de AVG.

Updates van contracten

Sinds augustus 2017 hebben we voor veel producten updates van onze contracten doorgevoerd. In de contracten wordt nu volgens de nieuwe wet de status van Google als verwerker of verwerkingsverantwoordelijke beschreven.

Meer informatie over hoe we gegevens gebruiken in Google Marketing Platform-advertentieproducten en Google Ads:

Ondersteuning voor toestemming verkrijgen

Met de AVG worden belangrijke nieuwe verplichtingen geïntroduceerd voor het ecosysteem. De door ons aangekondigde wijzigingen in ons beleid ten aanzien van toestemming van gebruikers in de Europese Unie, weerspiegelen dit. Op grond van dit beleid moeten adverteerders die remarketingtags implementeren, toestemming vragen aan gebruikers om gegevens te verzamelen voor gepersonaliseerde advertenties. Adverteerders die conversietags implementeren voor meetdoeleinden, moeten toestemming vragen om cookies te gebruiken.

Naar aanleiding van vragen die we van onze klanten hebben ontvangen, hebben we cookiechoices.org geüpdatet met voorbeelden van toestemmingstekst en beschikbare toestemmingsoplossingen van derden.

Als u advertentieproducten van Google gebruikt die gegevens ontvangen van uw site of app, raden we u aan een link te plaatsen naar de pagina Hoe Google gegevens gebruikt van sites of apps die onze services gebruiken. Hier wordt beschreven hoe Google gegevens in onze advertentieproducten beheert. Door naar deze pagina te linken, voldoet u aan de eis van ons geüpdatete beleid ten aanzien van toestemming van gebruikers in de Europese Unie, om uw gebruikers informatie te geven over hoe Google hun persoonsgegevens gebruikt.

Wijzigingen voor advertentieweergave en -meting door derden

In Google Ad Manager, Ad Exchange, AdSense en AdMob

We hebben beheeropties voor aanbieders van advertentietechnologie gelanceerd voor uitgevers (Ad Manager/AdX, AdMob, AdSense). Met deze opties kunnen uitgevers kiezen welke aanbieders van advertentietechnologie advertenties op hun sites en in hun apps mogen weergeven en meten voor gebruikers in de EER. Als een uitgever de beheeropties niet gebruikt om een eigen lijst te kiezen, passen we een veelgebruikte lijst van aanbieders van advertentietechnologie toe.

In de praktijk houdt dit in dat uw Google Ads- en Display & Video 360-campagnes in de EER alleen worden weergegeven wanneer een uitgever de door u gebruikte aanbieders van advertentietechnologie heeft geselecteerd (en hiervoor toestemming van de gebruiker heeft ontvangen). Alle vermelde aanbieders hebben bij Google een link opgegeven naar een pagina met uitleg over hoe ze gegevens gebruiken en met bepaalde informatie die is vereist onder de AVG. De aanbieders zijn er ook mee akkoord gegaan om te voldoen aan ons beleid voor gegevensgebruik. Alle aanbieders met wie u werkt, kunnen bij Google certificering aanvragen om te worden opgenomen in de lijst van aanbieders van advertentietechnologie.

Zoals eerder aangekondigd, lanceren we ook een oplossing voor niet-gepersonaliseerde advertenties (Ad Manager/AdX, AdMob, AdSense). Hiermee kunnen uitgevers hun gebruikers in de EER de keuze bieden tussen gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties (of ervoor kiezen om aan gebruikers in de EER uitsluitend niet-gepersonaliseerde advertenties weer te geven). Campagnes die bijvoorbeeld zijn ingesteld om gebruikers te bereiken op basis van demografie en de categorieën apps die ze hebben geïnstalleerd, zijn niet geschikt voor weergave in de niet-gepersonaliseerde voorraad. De keuzes die gebruikers maken op sites van uitgevers die niet-gepersonaliseerde advertenties aanbieden, bepalen de beschikbaarheid van de gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde voorraad voor die sites. We raden Google Ads- en Display & Video 360-adverteerders aan de weergave van hun campagne goed in de gaten te houden na 25 mei en eventueel alternatieve campagnecriteria te overwegen.

Op YouTube

In januari 2017 hebben we aangekondigd dat YouTube vanaf 21 mei 2018 wereldwijd de meeste metingspixels van derden niet meer accepteert. We hebben ook aangekondigd dat we met een kleine groep leveranciers (waaronder comScore, DoubleVerify, IAS, MOAT, Nielsen, Kantar en Dynata) samenwerken om hun pixels opnieuw te certificeren. Daarnaast kunnen adverteerders YouTube-rapportage inschakelen via de partners die zijn geïntegreerd in Ads Data Hub (ADH).

Beheeropties voor verzameling, verwijdering en bewaring van gegevens

Doelgroeplijsten in Google Ads en Google Marketing Platform-advertentieproducten

• Klantenmatch-doelgroepen in Google Ads: We bewaren gegevensbestanden die adverteerders uploaden niet langer dan nodig is om Klantenmatch-doelgroepen te maken en om naleving van ons beleid te garanderen (zie ook Hoe Google gegevens van Klantenmatch gebruikt). Nadat deze processen zijn voltooid, worden de naar Google Ads of de Google Ads API geüploade gegevensbestanden onmiddellijk verwijderd. Zie Uw klantenlijst updaten voor informatie over hoe u een bestaande Klantenmatch-doelgroep kunt updaten of vervangen.
  • Remarketing met Google Ads- of Floodlight-tags: Adverteerders beheren welke gebruikers worden toegevoegd aan remarketinglijsten en welke niet. Ze bepalen ook hoelang gebruikers op een lijst blijven staan. Als u op dit moment de Google Ads- of Floodlight-tag gebruikt voor remarketing, moet u ervoor zorgen dat de tag niet actief is voor gebruikers die hebben aangegeven dat ze geen gepersonaliseerde advertenties willen ontvangen. U kunt dit op verschillende manieren doen. We raden u aan contact op te nemen met uw webontwikkelaar over mogelijke oplossingen, waaronder Google Tag Manager. Als u de Google Analytics-tag voor Google Ads-remarketing gebruikt, raadpleegt u het gedeelte Google Analytics-gegevens hieronder.
  • Door Campaign Manager 360 verstrekte lijsten: Adverteerders bepalen hoelang cookies op een bepaalde doelgroeplijst blijven staan. Als u een gebruiker van een lijst wilt verwijderen, voegt u 1 toe naast de ID die is gekoppeld aan het cookie dat u wilt verwijderen van de lijst. Voor meer informatie raadpleegt u File formatting > File headers > Delete in het Helpcentrum-artikel over geleverde lijsten (Engelstalig).

Google Analytics-gegevens

Google Analytics biedt al geruime tijd functies en beleid waarmee u de veiligheid van uw gegevens kunt waarborgen. Met name de volgende functies kunnen van pas komen wanneer u een inschatting maakt van de impact die de AVG heeft op de unieke situatie en Analytics-implementatie van uw bedrijf.

• Gegevensbewaring: Gebruik de beheeropties voor gegevensbewaring om te beheren hoelang gegevens over uw gebruikers en gebeurtenissen worden bewaard op onze servers.
  • Gebruikers: Met de User Deletion API kunt u de verwijdering van alle gegevens die zijn gekoppeld aan individuele gebruikers (bijvoorbeeld bezoekers van uw site) uit uw Google Analytics- en/of Analytics 360-property's beheren.
  • Property's en accounts: Google Analytics-klanten kunnen ook gegevens voor hun property's en/of accounts verwijderen.
  • Remarketing: Adverteerders beheren welke gebruikers worden toegevoegd aan remarketinglijsten en welke niet. Als u Google Analytics gebruikt, kunt u ervoor zorgen dat advertentiefuncties zijn uitgeschakeld voor gebruikers die hebben aangegeven dat ze geen gepersonaliseerde advertenties willen ontvangen. Raadpleeg het gedeelte Disable advertising features in de gids over display-functies om advertentiefuncties, waaronder functies voor remarketing en advertentierapportage, uit te schakelen voor die gebruikers.

Werken met het Transparency & Consent Framework van het IAB

Google biedt nu ondersteuning voor het Transparency and Consent Framework (TCF) v2.0 van het IAB. Meer informatie over hoe Google Marketing Platform-advertentieproducten en Google Ads worden geïntegreerd met IAB TCF v2.0: