Hulp voor adverteerders om te voldoen aan de AVG en AADC

Google has a long history of taking a user-first approach in everything we do. As a part of our commitment to users, we never sell personal information and we give users transparency and control over their ad experiences via My Account and several other features. Per our Personalized advertising policy, we never use sensitive information to personalize ads. We also invest in initiatives such as the Coalition for Better Ads, the Digital News Innovation Fund, the Google News Initiative and ads.txt in order to support a healthy, sustainable ads ecosystem.

In augustus 2017 hebben we aangekondigd dat we zullen voldoen aan de eisen van de nieuwe Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie, die geldt voor gebruikers in de Europese Economische Ruimte (EER).

In dit artikel vindt u meer informatie over hoe we adverteerders en marketeers ondersteunen op wie de AVG van toepassing is.

Verwijzingen naar Search Ads 360 omvatten zowel de oude als de nieuwe versie van het product.

Updates van contracten

Sinds augustus 2017 hebben we voor veel producten updates doorgevoerd in de contracten. In de contracten wordt nu volgens de nieuwe wet de status van Google als verwerker of verwerkingsverantwoordelijke beschreven.

Neem deze bronnen door voor meer informatie over hoe we gegevens gebruiken in Google Marketing Platform-advertentieproducten en Google Ads:

Ondersteuning voor toestemming verkrijgen

Met de AVG zijn belangrijke nieuwe verplichtingen geïntroduceerd voor het ecosysteem. De door ons aangekondigde wijzigingen in ons Beleid voor toestemming van gebruikers in de EU weerspiegelen dit. Op grond van dit beleid moeten adverteerders die remarketingtags implementeren, toestemming vragen aan gebruikers om gegevens te verzamelen voor gepersonaliseerde advertenties. Adverteerders die conversietags implementeren voor meetdoeleinden, moeten toestemming vragen om cookies te gebruiken.

Naar aanleiding van vragen die onze klanten hebben gesteld, hebben we cookiechoices.org geüpdatet met voorbeelden van toestemmingsteksten en beschikbare toestemmingsoplossingen van derden.

De advertentieservices van Google testen via het Privacy Sandbox-initiatief in Chrome en Android nieuwe manieren om digitale advertenties te leveren en te meten die tegelijkertijd de privacy van mensen online beter beschermen. Gebruikers waarvoor de relevante Privacy Sandbox-instellingen aanstaan in Chrome of Android, kunnen relevante advertenties te zien krijgen van de advertentieservices van Google op basis van gegevens van Topics of Protected Audience die opgeslagen zijn in hun browser of mobiele apparaat. De advertentieservices van Google kunnen ook de advertentieprestaties meten met gegevens van attributierapporten die zijn opgeslagen in hun browser of mobiele apparaat. U kunt meer informatie vinden over de Privacy Sandbox. Het Beleid voor toestemming van gebruikers in de EU vereist dat u geldige gebruikerstoestemming voor deze acties krijgt op dezelfde manier waarop u op dit moment vertrouwt op toestemming voor advertentiepersonalisatie en het gebruik van niet-essentiële lokale opslag in de Europese Economische Ruimte en het Verenigd Koninkrijk.

Als u advertentieproducten van Google gebruikt die gegevens ontvangen van uw site of app, raden we u aan een link te plaatsen naar de pagina Hoe Google gegevens gebruikt van sites of apps die onze services gebruiken. Hier wordt beschreven hoe Google gegevens in onze advertentieproducten beheert. Door naar deze pagina te linken, voldoet u aan de eis van ons geüpdatete Beleid voor toestemming van gebruikers in de EU om uw gebruikers informatie te geven over hoe Google hun persoonsgegevens gebruikt.

Wijzigingen voor advertentieweergave en -meting door derden

In Google Ad Manager, Ad Exchange, AdSense en AdMob

We hebben beheeropties voor aanbieders van advertentietechnologie geïntroduceerd voor uitgevers (Ad Manager/AdX, AdMob, AdSense). Met deze opties kunnen uitgevers kiezen welke aanbieders van advertentietechnologie advertenties op hun sites en in hun apps mogen weergeven en meten voor gebruikers in de EER en het Verenigd Koninkrijk. Als een uitgever de beheeropties niet gebruikt om een eigen lijst te kiezen, passen we een veelgebruikte lijst van aanbieders van advertentietechnologie toe.

In de praktijk houdt dit in dat uw Google Ads- en Display & Video 360-campagnes alleen in de EER en het Verenigd Koninkrijk worden weergegeven als een uitgever de door u gebruikte aanbieders van advertentietechnologie heeft geselecteerd (en hiervoor toestemming van de gebruiker heeft gekregen). Alle vermelde aanbieders hebben bij Google een link opgegeven naar een pagina met uitleg over hoe ze gegevens gebruiken en met bepaalde informatie die is vereist onder de AVG. De aanbieders zijn er ook mee akkoord gegaan om te voldoen aan ons Beleid voor gegevensgebruik. Alle aanbieders met wie u werkt, kunnen bij Google certificering aanvragen om te worden opgenomen in de lijst van aanbieders van advertentietechnologie.

Zoals eerder aangekondigd, introduceren we ook een oplossing voor niet-gepersonaliseerde advertenties (Ad Manager/AdX, AdMob, AdSense). Hiermee kunnen uitgevers gebruikers in de EER en het Verenigd Koninkrijk de keuze bieden tussen gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties (of ervoor kiezen om aan gebruikers in de EER en het Verenigd Koninkrijk uitsluitend niet-gepersonaliseerde advertenties weer te geven). Campagnes die bijvoorbeeld zijn ingesteld om gebruikers te bereiken op basis van demografie en de categorieën apps die ze hebben geïnstalleerd, zijn niet geschikt voor weergave in de niet-gepersonaliseerde voorraad. De keuzes die gebruikers maken op sites van uitgevers die niet-gepersonaliseerde advertenties aanbieden, bepalen de beschikbaarheid van de gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde voorraad voor die sites. We raden Google Ads- en Display & Video 360-adverteerders aan de weergave van hun campagne goed in de gaten te houden en eventueel alternatieve campagnecriteria te overwegen.

Op YouTube

In januari 2017 hebben we aangekondigd dat YouTube vanaf 21 mei 2018 wereldwijd de meeste metingspixels van derden niet meer accepteert. We hebben ook aangekondigd dat we met een kleine groep leveranciers (waaronder comScore, DoubleVerify, IAS, MOAT, Nielsen, Kantar en Dynata) samenwerken om hun pixels opnieuw te certificeren. Daarnaast kunnen adverteerders YouTube-rapportage aanzetten via de partners die zijn geïntegreerd in Ads Data Hub (ADH).

Beheeropties voor verzameling, verwijdering en bewaring van gegevens

Doelgroeplijsten in Google Ads en Google Marketing Platform-advertentieproducten

• Klantenmatch-doelgroepen in Google Ads: We bewaren gegevensbestanden die adverteerders uploaden niet langer dan nodig is om Klantenmatch-doelgroepen te maken en om naleving van ons beleid te garanderen (zie Hoe Google gegevens van Klantenmatch gebruikt). Nadat deze processen zijn voltooid, worden de naar Google Ads of de Google Ads API geüploade gegevensbestanden onmiddellijk verwijderd. Zie Uw klantenlijst updaten voor informatie over hoe u een bestaande Klantenmatch-doelgroep kunt updaten of vervangen.
  • Remarketing met Google Ads- of Floodlight-tags: Adverteerders beheren welke gebruikers worden toegevoegd aan remarketinglijsten en welke niet. Ze bepalen ook hoelang gebruikers op een lijst blijven staan. Als u op dit moment de Google Ads- of Floodlight-tag gebruikt voor remarketing, moet u ervoor zorgen dat de tag niet actief is voor gebruikers die hebben aangegeven dat ze geen gepersonaliseerde advertenties willen zien. U kunt dit op verschillende manieren doen. We raden u aan contact op te nemen met uw webontwikkelaar over mogelijke oplossingen, waaronder Google Tag Manager. Als u de Google Analytics-tag voor Google Ads-remarketing gebruikt, bekijkt u het gedeelte 'Google Analytics-gegevens' hieronder.
  • Door Campaign Manager 360 verstrekte lijsten: Adverteerders bepalen hoelang cookies op een bepaalde doelgroeplijst blijven staan. Als u een gebruiker van een lijst wilt verwijderen, voegt u het cijfer 1 toe naast de ID die is gekoppeld aan de cookie die u van de lijst wilt verwijderen. Voor meer informatie raadpleegt u File formatting > File headers > Delete in het Helpcentrum-artikel over geleverde lijsten (Engelstalig).

Google Analytics-gegevens

Google Analytics biedt al geruime tijd functies en beleid waarmee u de veiligheid van uw gegevens kunt waarborgen. Met name de volgende functies kunnen van pas komen wanneer u een inschatting maakt van de impact die de AVG heeft op de unieke situatie en Analytics-implementatie van uw bedrijf.

• Gegevensbewaring: Gebruik de beheeropties voor gegevensbewaring om te beheren hoelang gegevens over uw gebruikers en gebeurtenissen worden bewaard op onze servers.
  • Gebruikers: Met de API voor verwijderen van gebruikers kunt u de verwijdering van alle gegevens die zijn gekoppeld aan individuele gebruikers (bijvoorbeeld bezoekers van uw site) uit uw Google Analytics- en/of Analytics 360-property's beheren.
  • Property's en accounts: Google Analytics-klanten kunnen ook gegevens voor hun property's en/of accounts verwijderen.
  • Remarketing: Adverteerders beheren welke gebruikers worden toegevoegd aan remarketinglijsten en welke niet. Als u Google Analytics gebruikt, kunt u ervoor zorgen dat advertentiefuncties zijn uitgezet voor gebruikers die hebben aangegeven dat ze geen gepersonaliseerde advertenties willen krijgen. Lees het gedeelte Disable advertising features (Engelstalig) in de gids over display-functies om advertentiefuncties, waaronder functies voor remarketing en advertentierapportage, uit te zetten voor die gebruikers.

Europese regelgeving voor de privacy van kinderen

In augustus 2020 hebben we aangekondigd dat we zullen voldoen aan de Age Appropriate Design Code (AADC), die van toepassing is op gebruikers in het Verenigd Koninkrijk, en aan aanvullende regelgeving voor de privacy van kinderen die van toepassing is op gebruikers in de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland.

Volgens de Age Appropriate Design Code en gerelateerde regelgeving voor de privacy van kinderen mogen adverteerders geen advertenties targeten op of personaliseren voor gebruikers jonger dan 18 jaar in de Europese Economische Ruimte, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. Bovendien implementeert Google waarborgen om te voorkomen dat leeftijdsgevoelige advertentiecategorieën worden weergegeven aan kinderen en tieners. Als adverteerder kunt u daarnaast via dit formulier een verzoek indienen om uw advertenties uit te sluiten van weergave aan ingelogde gebruikers jonger dan 17 jaar. Deze uitsluiting wordt toegepast op Google Ads-advertenties in uw campagnes in het zoeknetwerk, display-campagnes, YouTube-campagnes en Shopping-campagnes als de systemen van Google aangeven dat een gebruiker zich in een van de hierboven vermelde regio's bevindt en jonger is dan 17 jaar (of dan de toepasselijke leeftijd in het betreffende land).

Werken met het Transparency and Consent Framework van het IAB

Google biedt nu ondersteuning voor het Transparency and Consent Framework (TCF) v2.0 van het IAB. Neem deze bronnen door voor meer informatie over hoe Google Marketing Platform-advertentieproducten en Google Ads worden geïntegreerd met IAB TCF v2.0: