Hjælp til annoncører med at overholde GDPR

Hos Google har vi en lang tradition for altid at have fokus på brugerne. Det indebærer blandt andet, at vi aldrig sælger personlige oplysninger, og at vi tilbyder brugerne gennemsigtighed og kontrol over annonceoplevelsen via Min konto og flere andre funktioner. I henhold til vores politik for tilpasset annoncering bruger vi aldrig følsomme oplysninger til tilpasning af annoncer. Vi investerer desuden i initiativer såsom Coalition for Better Ads, Digital News Initiative, Google News Initiative og ads.txt med henblik på at støtte et sundt og bæredygtigt annonceøkosystem.

I august 2017 meddelte vi, at vi forpligter os til at overholde EU's nye persondataforordning (GDPR, General Data Protection Regulation), som gælder for brugere i Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS). I denne artikel kan du læse mere om, hvordan vi hjælper annoncører og marketingmedarbejdere med at håndtere de ændringer, som GDPR medfører.

Opdateringer til kontrakter

Vi har implementeret opdateringer af vores kontakter for mange produkter siden august 2017, så de afspejler Googles status som enten databehandler eller dataansvarlig i henhold til den nye lov.

Få flere oplysninger om, hvordan vi bruger data i annonceringsprodukter fra Google Marketing Platform og Google Ads:

Support vedrørende samtykke

Indførelsen af GDPR medfører en række vigtige nye forpligtelser med hensyn til økosystemet, og det afspejles i de ændringer af vores samtykkepolitik for brugere i EU, som vi har meddelt om. I henhold til denne politik skal annoncører, der implementerer remarketingtags, indhente samtykke fra brugere til at indsamle data til tilpassede annoncer, og annoncører, der implementerer konverteringstags til brug for måling, skal indhente samtykke til at bruge cookies.

For at besvare spørgsmål, vi har modtaget fra vores kunder, har vi opdateret cookiechoices.org med eksempler på ordlyd i forbindelse med indhentning af samtykke og tilgængelige tredjepartsløsninger til indhentning af samtykke.

Hvis du bruger Google-annonceprodukter, der modtager data fra dit website eller din app, opfordrer vi dig til at linke til Sådan bruger Google oplysninger fra websites eller apps, der anvender vores tjenester, som forklarer, hvordan vi hos Google administrerer data i vores annonceprodukter. Hvis du gør dette, opfylder du kravet i vores opdaterede samtykkepolitik for brugere i EU om at informere brugerne om Googles brug af deres personoplysninger.

Ændringer i tredjepartsannoncevisning og -måling

I Google Ad Manager, Ad Exchange, AdSense og AdMob

For at hjælpe udgivere med at vælge de udbydere af annonceteknologi, der kan vise og måle annoncer på deres websites og apps for brugere i EØS, har vi lanceret valgmuligheder for udbydere af annonceteknologi for udgivere (Ad Manager/AdX, AdMob og AdSense). Hvis en udgiver ikke benytter disse valgmuligheder til at vælge deres egen liste, anvender vi en liste over "hyppigt benyttede" udbydere af annonceteknologi.

I praksis betyder det, at dine Google Ads- og Display & Video 360-kampagner kun vises i forbindelse med en annonceeksponering i EØS, hvis en bestemt udgiver har valgt (og indhentet brugersamtykke for) de udbydere af annonceteknologi, som du bruger. Alle de anførte udbydere har delt et link med Google, hvor de forklarer deres brug af data, og opgivet bestemte oplysninger, der kræves i henhold til GDPR, og accepteret at overholde vores politik vedrørende databrug. Udbydere, du samarbejder med, kan kontakte Google for at søge om certificering til at blive føjet til listen over udbydere af annonceteknologi.

Som vi tidligere har meddelt, lancerer vi også en løsning til ikke-tilpassede annoncer (Ad Manager/AdX, AdMob og AdSense) for at gøre det muligt for udgivere at give brugere i EØS mulighed for at vælge mellem tilpassede annoncer og annoncer uden personlig målretning (eller at vælge kun at vise annoncer uden personlig målretning til brugere i EØS). Kampagner, der når ud til brugere baseret på f.eks. demografi eller de kategorier af apps, de har installeret, er ikke kvalificerede til at blive vist for beholdninger af annoncer uden personlig målretning. De valg, brugerne foretager på udgiveres websites, der tilbyder annoncer uden personlig målretning, afgør, om beholdninger af tilpassede annoncer og beholdninger af annoncer uden personlig målretning er tilgængelige for disse websites. Vi opfordrer annoncører på Google Ads og Display & Video 360 til nøje at overvåge leveringen af deres kampagner efter 25. maj og overveje alternative kampagnekriterier efter behov.

På YouTube

I januar 2017 meddelte vi, at YouTube ville ophøre med at acceptere målingspixels fra de fleste tredjeparter fra og med den 21. maj 2018. Vi meddelte også, at vi er i gang med at evaluere den fornyede certificering af pixels for en mindre gruppe leverandører (heriblandt comScore, DoubleVerify, IAS, MOAT, Nielsen, Kantar og Research Now). Desuden kan annoncører aktivere YouTube-rapportering via partnere, vi har integreret med Ads Data Hub (ADH).

Valgmuligheder for indsamling, sletning og opbevaring af data

Målgruppelister i Google Ads og i annonceringsprodukter fra Google Marketing Platform

• Google Ads Kundematch-målgrupper: Vi opbevarer ikke datafiler, som annoncører uploader, længere end hvad der er nødvendigt for at oprette Kundematch-målgrupper og sikre, at vores politikker overholdes (se Sådan bruger Google data fra Kundematch). Når disse processer er fuldført, sletter vi straks de datafiler, der er uploadet i Google Ads eller via Google Ads API. Se Opdater din kundeliste for at få oplysninger om, hvor dan du opdaterer eller erstatter en eksisterende målgruppe i Kundematch.
  • Remarketing med Google Ads- eller Floodlight-tags: Annoncører styrer, hvilke brugere der føjes til remarketinglister, og hvor længe brugerne beholdes på en liste. Hvis du bruger Google Ads- eller Floodlight-tagget til remarketing i dag, skal du sikre, at tagget ikke er aktivt for brugere, der har angivet, at de ikke ønsker at se tilpassede annoncer. Du kan gøre dette på mange måder. Vi anbefaler, at du kontakter din webmaster for at få oplysninger om mulige løsninger, heriblandt Google Tag Manager. Hvis du bruger Google Analytics-tagget til Google Ads-remarketing, kan du se afsnittet "Google Analytics-data" nedenfor.
  • Lister leveret af Campaign Manager: Annoncører styrer, hvor længe cookies forbliver på en bestemt målgruppeliste. Hvis du vil fjerne en bruger fra en liste, kan du tilføje "1" ved siden af id'et for den cookie, som du vil fjerne fra listen. Få flere oplysninger under File formating (filformat) > File headers (filheadere) > Delete (slet) i hjælpeartiklen vedrørende leverede lister.

Google Analytics-data

Google Analytics har længe leveret funktioner og politikker, der kan hjælpe dig med at beskytte dine data. Særligt følgende funktioner kan være en stor hjælp, når du skal fastslå, hvad GDPR betyder for lige netop din virksomhed og Analytics-implementering.

• Opbevaring af data: Brug kontrolelementerne til styring af datalagring til at administrere, hvor længe dine bruger- og hændelsesdata opbevares på vores servere.
  • Brugere: User Deletion API giver dig mulighed for at administrere sletningen af alle data, der er knyttet til individuelle brugere (f.eks. besøgende på websites) fra dine Google Analytics-ejendomme og/eller Analytics 360-ejendomme.
  • Ejendomme og konti: Google Analytics-kunder kan også slette data for deres ejendomme og/eller konti.
  • Remarketing: Annoncører styrer, hvilke brugere der føjes til remarketinglister. Hvis du bruger Google Analytics, kan du sikre, at annonceringsfunktioner deaktiveres for brugere, der har angivet, at de ikke vil have vist tilpassede annoncer. Se "Deaktiver annonceringsfunktioner" i vejledningen for displayfunktioner for at deaktivere annonceringsfunktioner for disse brugere, heriblandt rapportfunktioner for remarketing og annoncering.

Sådan arbejder du med IAB's forskrifter for gennemsigtighed og samtykke

Vi har endnu ikke integreret IAB's forskrifter for gennemsigtighed og samtykke (TCF, Transparency & Consent Framework). Vi har i de seneste måneder arbejdet sammen med IAB Europe for at undersøge, hvordan vores produkter og politikker kan understøtte IAB's forskrifter for gennemsigtighed og samtykke, men vores tekniske integration er endnu ikke fuldført.

Med denne integration kan du vise enten tilpassede annoncer eller annoncer uden personlig målretning justeret til de samtykkesignaler, der overføres for eksponeringer fra både Ad Exchange og tredjepartsbørser, når IAB's forskrifter for gennemsigtighed og samtykke bruges. Der kommer snart flere oplysninger, når vi har færdiggjort vores tekniske support.

Indtil Googles IAB-integration er fuldført – på tredjepartersbørser – vil Google byde med tilpassede annoncer, der ikke omfatter tredjepartspixels, medmindre vores tredjepartsbørspartner kontakter os for at sammensætte en foruddefineret liste over tredjeparter, som vedkommende vil sikre, at samtykke er indhentet for. Google vil matche listen over udbydere, som tredjepartsbørser sender, med listen over certificerede tredjeparter (listen over udbydere af annonceteknologi) (se procesvejledningen for certificeringer) og vise tilpassede annoncer, hvor der er et match baseret på børsens bekræftelse af passende samtykke. I Ad Exchange, AdMob og AdSense byder vi baseret på de udbydere, som udgiveren har godkendt samtykke for (dvs. de teknologipartnere der er inkluderet i udgiverens indstillinger).

Når Google er blevet anført på IAB's liste over globale leverandører, kan udgivere og andre teknologiudbydere muligvis også indsamle indhold til brug med Campaign Manager-tags via IAB's forskrifter for gennemsigtighed og samtykke.