Over Uitleg

Uitleg geeft u inzicht in grote wijzigingen in de prestaties van uw Google Ads-account. Als u een aanzienlijke verschuiving ziet in de prestaties van een ondersteunde campagne of advertentiegroep, komt u er met Uitleg snel achter wat de reden daarvan is.

Daarnaast geeft Google Ads soms aanbevelingen die naast Uitleg worden getoond. Uitleg geeft u inzicht in waarom advertentieprestaties fluctueren, maar met de aanbevelingen kunt u uw advertentieprestaties in de toekomst verbeteren.

Uitleg is op dit moment beschikbaar voor:
  • Campagnes in het zoeknetwerk die gebruikmaken van de biedstrategie Handmatige CPC, Verbeterde CPC, Verbeterde CPC voor waarde, Doel-CPA, Aantal conversies maximaliseren, Klikken maximaliseren, Conversiewaarde maximaliseren, Doelvertoningspercentage of Doel-ROAS
  • App-campagnes die gebruikmaken van doel-CPA
  • Performance Max-campagnes

Voordelen

• Tijd besparen: U kunt met een paar klikken achterhalen waarom uw accountprestaties zijn veranderd.
  • Alles op één plek: Het is niet meer nodig om rapporten, checklists of andere tools met elkaar te vergelijken. U hoeft nu maar 2 perioden met elkaar te vergelijken en waar mogelijk wordt er uitleg gegeven over belangrijke wijzigingen in de prestaties.
  • Oorzaken van problemen vaststellen: U krijgt een nauwkeurigere en uitgebreidere weergave, zodat u de mogelijke redenen kunt vaststellen van wijzigingen in de prestaties van uw campagne of advertentiegroep.
  • Aanbevelingen krijgen: U krijgt aanbevelingen om de advertentieprestaties te verbeteren. Aanbevelingen zijn gebaseerd op de prestaties van uw campagne, zoals u kunt zien in Uitleg, en bestaan onder andere uit relevante statistieken, de richting en grootte van de prestatieschommelingen en specifieke oorzaken.

Typen uitleg

Uitleg biedt u ook meer informatie over de mogelijke invloed van de volgende factoren op de prestaties van uw campagne of advertentiegroep.

Uitleg voor biedingen

• Bodwijzigingen: De mogelijke invloed die wijzigingen in uw biedingen hebben gehad op waar en hoe vaak uw advertenties zijn weergegeven.
  • Wijzigingen in biedstrategiedoel: De mogelijke invloed die wijzigingen in het doel op advertentiegroep-, campagne- of portfolioniveau hebben gehad op uw prestaties.
  • Optimalisatie voor biedstrategiedoel: Hoe geautomatiseerde prestatieoptimalisatie ten opzichte van het ingestelde biedingsdoel heeft geleid tot verschuivingen in de dagelijkse uitgaven en andere statistieken.
  • Wijzigingen in bodlimiet: De mogelijke invloed die instelling of wijziging van bodlimieten heeft gehad op de automatische optimalisatie van uw biedingen. Bodlimieten kunnen verhinderen dat Google Ads uw biedingen aanpast aan het bedrag dat het beste voldoet aan uw doel.
  • Wijzigingen in biedstrategie: De mogelijke invloed die wijzigingen in de strategietypen of het portfolio hebben gehad op de prestaties. Elk type automatische biedstrategie is bedoeld om u te helpen een bepaalde doelstelling voor uw bedrijf te behalen.
  • Wijzigingen in bodmodifier: De mogelijke invloed die wijzigingen in de apparaatbodmodifier, locatiebodmodifier, demografische bodmodifier en doelgroepbodmodifier hebben gehad op de prestaties.

Uitleg voor budgetten

• Budgetwijzigingen: De mogelijke invloed die wijzigingen in uw budget hebben gehad op het aantal klikken en vertoningen van uw advertenties.
  • Budgetoptimalisatie: Hoe geautomatiseerde prestatieoptimalisatie ten opzichte van het ingestelde budget heeft geleid tot verschuivingen in de dagelijkse uitgaven en andere statistieken.
  • Toewijzing van gedeeld budget: De mogelijke invloed die de spreiding van uw budget voor meerdere entiteiten (bijvoorbeeld advertentiegroepen) heeft gehad op de prestaties van andere entiteiten.

Uitleg voor conversies

• Conversie-instellingen: De mogelijke invloed die wijzigingen in uw conversie-instellingen hebben gehad op prestaties, waaronder wijzigingen in de conversieperiode, het aantal conversies, het attributiemodel en andere instellingen.
  • Conversievertraging: Hoe recente conversies die nog niet zijn gerapporteerd, kunnen leiden tot een daling in het aantal conversies.
  • Schommelingen in het aantal conversies: Hoe wijzigingen in het aantal conversies de prestaties kunnen beïnvloeden en of deze wijzigingen zijn veroorzaakt door een daling in het aantal geactiveerde conversietags, vertoningen, klikken, CVP of CTR.

Uitleg voor conversiewaarde

• Instellingen van conversiewaarden: De mogelijke invloed die wijzigingen in uw instellingen van conversiewaarden hebben gehad op prestaties, waaronder wijzigingen in standaardwaarden, transactiespecifieke waarden, dynamische waarden en andere waarde-instellingen.
  • Vertraging van conversiewaarden: Hoe recente conversies die nog niet zijn gerapporteerd, kunnen leiden tot een daling in de conversiewaarde.
  • Schommelingen in conversiewaarden: Hoe wijzigingen in conversiewaarden de prestaties kunnen beïnvloeden en of deze wijzigingen zijn veroorzaakt door een daling in het aantal klikken, de CVP, de CTR, het conversievolume of het percentage conversies met bijbehorende waarden.

Uitleg voor het afwijzingspercentage

• Wijziging in afwijzingspercentage: Berekent de toename of afname in het afwijzingspercentage per categorie voor de periode van de uitlegkaart. Een toename in het percentage wijzigingen in de afwijzingscategorie betekent dat uw campagnes mogelijk niet optimaal presteren. Het doel van de uitleg is om het percentage afwijzingen voor uw campagne te verminderen.
  • Definitie en richtlijnen voor afwijzingscategorieën: Een overzicht van de afwijzingscategorieën die van invloed zijn geweest op uw campagnes, samen met een bijbehorende definitie en richtlijnen voor hoe u ze kunt beperken. Er staan maximaal 5 afwijzingscategorieën op de uitlegkaart: lage doelkosten, beperkt bereik, beperkt door budget, overlappende campagnes en componentkwaliteit. De afwijzingscategorieën op de uitlegkaart worden in aflopende volgorde gesorteerd op basis van het percentage wijzigingen in het afwijzingspercentage voor de periode van de uitlegkaart.
  • Aanbeveling voor afwijzingscategorie: Biedt een specifieke aanbeveling om de afwijzingscategorie met het hoogste percentage wijzigingen terug te dringen.

Uitleg voor componenten, componentengroepen en advertentiegroepen

• Itemwijzigingen: De mogelijke invloed op de prestaties als er items aan uw app-campagne of Performance Max-campagne worden toegevoegd of eruit worden verwijderd.
  • Wijzigingen in itemprestaties: Hoe verschuivingen in de prestaties van afzonderlijke itemgroepen de algehele prestaties van uw Performance Max-campagne beïnvloeden.
  • Geschiktheid: De invloed van verschillende factoren op hoe vaak uw advertenties in aanmerking komen voor verkeer (bijvoorbeeld budgetverbruik, als er een advertentiegroep, itemgroep of campagne wordt onderbroken, of in het geval van afgekeurde advertenties, advertentiegroepen, items of itemgroepen).

Uitleg voor alle andere onderdelen

• Campagne nog in leerperiode (nieuw): Hiermee wordt aangegeven wanneer zich in een nieuwe campagne tijdens de leerperiode verwachte schommelingen kunnen voordoen.
  • Optimalisatiedoelen: De mogelijke invloed op de prestaties van wijzigingen in de optimalisatiedoelen voor uw app-campagnes, bijvoorbeeld als installaties worden gewijzigd in in-app acties.
  • Wijzigingen in targeting: De mogelijke invloed van wijzigingen in targeting op locatie, zoekwoordtargeting en zoekwoordstatus, en hoe de prestaties veranderen als er een doelgroep wordt toegevoegd of verwijderd.
  • Veilingconcurrentie en zoekinteresse: De invloed die wijzigingen in zoekvolume voor voorraad in campagnes in het zoeknetwerk en Shopping-campagnes kunnen hebben op de prestaties.
  • Wijzigingsgeschiedenis: De mogelijke invloed van wijzigingen in uw account op de prestaties van uw account.
  • Effecten op de dag van de week: Hoe gebruikersgedrag op specifieke dagen van de week kan bijdragen aan waargenomen veranderingen in de prestaties.

Uitleg bekijken in uw account

U krijgt geen uitleg als de periode de huidige datum bevat, omdat er mogelijk meer gegevens voor die dag zijn.

Uitleg bekijken

Standaard krijgt u uitleg waarin de periode die u heeft geselecteerd, wordt vergeleken met de vorige periode van dezelfde duur:

1. Ga naar de pagina Campagnes of Advertentiegroepen.
  2. Plaats de muisaanwijzer op waarden in de gegevenstabel die in het blauw worden getoond met een stippellijn eronder $1,193.60.
  3. U kunt dan zien hoe deze waarde sinds de vorige periode is veranderd.
    Als u bijvoorbeeld de afgelopen 7 dagen als periode heeft geselecteerd, krijgt u uitleg over hoe de prestaties zijn veranderd ten opzichte van de week ervoor.
  4. U kunt ook de muisaanwijzer plaatsen op het prestatiediagram op de hoofdpagina van uw campagne. Voor aanzienlijke wijzigingen in uw prestaties in de geselecteerde periode is er uitleg beschikbaar.
  5. Klik op Uitleg bekijken om na te gaan waardoor de verandering is veroorzaakt.

Uitleg bekijken in het rapport Biedstrategie

U kunt de oorzaken van betekenisvolle wijzigingen vinden in de uitleg van het rapport Biedstrategie.

1. Ga naar de pagina Campagnes in het paginamenu aan de linkerkant.
  2. Klik op de link in de kolom 'Type biedstrategie' van de geselecteerde campagne.
  3. Plaats de muisaanwijzer op de waarde waarvan u de uitleg wilt bekijken.
    • Doel-CPA: U kunt uitleg krijgen over de waarden Kosten, Conversies en Werkelijke CPA.
    • Aantal conversies maximaliseren: U kunt uitleg krijgen over de waarden Kosten en Conversies.
    • Doel-ROAS: U kunt uitleg krijgen over de waarden Kosten, Conversiewaarde en ROAS.
    • Maximum conversiewaarde: U kunt uitleg krijgen over de waarden Kosten en Conversies.
    • Doelvertoningspercentage: U kunt uitleg krijgen over de waarden Kosten en VP voor toppositie in zoeknetwerk.
    • Klikken maximaliseren: U kunt uitleg krijgen over de waarden Kosten en Klikken.
    • Op conversies gebaseerde biedstrategieën: U kunt uitleg krijgen over de waarde Conversievertraging.
  4. U kunt de muisaanwijzer ook plaatsen op het prestatiediagram in het rapport Biedstrategie. Voor aanzienlijke wijzigingen in uw prestaties in de geselecteerde periode is er uitleg beschikbaar.
  5. Klik op Uitleg bekijken om na te gaan waardoor de verandering is veroorzaakt.

Uitleg krijgen in uw campagne, advertentiegroepen of wijzigingsgeschiedenis

In deze afbeelding ziet u hoe u in uw Google Ads-campagne uitleg kunt bekijken.

U kunt de oorzaken van aanzienlijke wijzigingen in de prestaties van uw advertenties achterhalen met de uitleg wanneer deze beschikbaar is in diagrammen op de tabbladen Campagnes, Advertentiegroepen of Wijzigingsgeschiedenis.

1. Ga in het paginamenu aan de linkerkant naar het tabblad Campagnes, Advertentiegroepen of Wijzigingsgeschiedenis.
  2. Plaats de muisaanwijzer op het prestatiediagram. Voor aanzienlijke wijzigingen in uw prestaties in de geselecteerde periode is er uitleg beschikbaar.
  3. Klik op Uitleg bekijken in diagramannotaties (indien beschikbaar) om te zien waardoor de wijziging is veroorzaakt.

Uitleg over aangepaste perioden bekijken

Als u 2 aangepaste perioden met elkaar wilt vergelijken, kiest u de 2 perioden die u met elkaar wilt vergelijken in de selectie van perioden:

1. Klik rechtsboven in het scherm op de pijl-omlaag naast de periode.Date range drop down menu
  2. Klik op de schakelaar naast Vergelijken en selecteer vervolgens Vorige periode onder de schakelaar.
  3. Selecteer een periode. Zorg ervoor dat beide perioden even lang en aaneengesloten zijn. Anders wordt er geen uitleg weergegeven.
  4. Klik op Toepassen.

U ziet een procentuele wijziging onder de cijfers in uw kolommen met prestatiestatistieken.

Grote wijzigingen zijn blauw gemarkeerd en voorzien van uitleg.

Waarom u mogelijk geen uitleg krijgt

Uitleg is bedoeld om significante wijzigingen uit te lichten in de prestatiestatistieken waarvoor u uw campagne optimaliseert. Maar niet in alle gevallen is er uitleg beschikbaar. Dit zijn enkele veelvoorkomende redenen waarom er geen uitleg wordt getoond:

• De prestatiestatistiek is niet relevant voor uw campagnedoelen.
  • De wijziging in de prestatiestatistiek is niet significant genoeg om uitleg over te geven.
  • De periode omvat vandaag of gaat verder terug dan de afgelopen 90 dagen.

Uitleg is op dit moment alleen beschikbaar voor bepaalde campagnetypen en biedstrategieën, zoals hieronder beschreven:

Campagnetype Biedstrategie Ondersteunde statistieken
Zoeken Verbeterde CPC voor waarde Conversiewaarde
Zoeken Handmatige CPC en Verbeterde CPC Klikken, kosten, vertoningen, conversies en conversiewaarde
Zoeken Klikken maximaliseren Klikken en kosten
Zoeken Aantal conversies maximaliseren Kosten en conversies
Zoeken Conversiewaarde maximaliseren en doel-ROAS Kosten en conversiewaarde
Zoeken Doel-CPA Kosten en conversies
Zoeken Doelvertoningspercentage Kosten en vertoningen
App Doel-CPA Kosten, installaties en in-app-acties
Performance Max Aantal conversies maximaliseren (met een optionele doel-CPA) Kosten, conversies
Performance Max Conversiewaarde maximaliseren (met een optionele doel-ROAS) Kosten, conversiewaarde