Skapa Shopping-annonser och gratisannonser i flera länder

En anpassad ikon för artikelrubrik i klassiska Merchant Center.

Shopping-annonser och gratisannonser erbjuder flera funktioner som underlättar global annonsering, till exempel inriktning på flera länder från ett enda erbjudande och automatisk valutakonvertering om du inte kan ange produktpriser i utländsk valuta. Läs mer om hur du använder rätt språk och valuta

I den här artikeln beskriver vi hur du ställer in Shopping-annonser och gratisannonser i flera länder samtidigt.

Innan du börjar

• Identifiera nya länder där du vill visa dina produkter.

Skapa ett flöde i Merchant Center för att inrikta dig på flera länder

Du kan använda någon av följande metoder för att börja annonsera om dina produkter i flera länder:

Flödesspråk

• Du kan använda ditt befintliga flöde för att inrikta dig på länder med samma språk. Om du till exempel har ett befintligt flöde på spanska kan du använda det för att inrikta dig på spansktalande användare i Colombia och Ecuador, där spanska är det lokala språket. Du kan även använda flödet för att inrikta dig på spansktalande användare i Kanada, Japan eller andra länder där Shopping-annonser och produktannonser är tillgängliga.
  • Om du har översättningar av dina produktannonser kan du lägga till ytterligare flöden för varje språk och inrikta dig på nya länder med dessa språk.

Nå ut globalt i Merchant Center

Det enklaste sättet att göra dina produkter synliga i flera länder är att lägga till ytterligare länder i dina produktflöden.
  1. Logga in på ditt Merchant Center-konto.
  2. Klicka på Flöden under Produkter.
  3. Välj flödet du vill använda för flera länder och klicka på fliken Inställningar.
  4. Lägg till alla de ytterligare länder där du vill synas.
  5. Dina erbjudanden är nu inställda för gratisannonser i de ytterligare länder du har ställt in.

Så här ser du till att det finns en leveranstjänst i ditt konto för de valda länderna:

1. Öppna sidan för frakt- och returinställningar.
  2. Kontrollera att leveranstjänster har ställts in i valutan i ditt flöde eller dina erbjudanden för alla länder som du väljer i flödet. Ställ annars in leveranstjänster för de länderna. Se till att fraktkostnaden anges i samma valuta som erbjudandena.
  • Om du till exempel vill lägga till AU ska du följa dessa steg:
    1. Ange ett namn på leveranstjänsten och välj de länder där tjänsten ska vara tillgänglig. Obs! Leveranstjänstens valuta ska matcha valutan i erbjudandet, till exempel USD i det här exemplet – inte AUD.
    2. Ställ in leveranstider.
    3. Ställ in fraktkostnad.
  1. Dina erbjudanden är nu inställda för gratisannonser i alla länder som du lade till.

Obs! Dina produkter ingår inte automatiskt i en annonskampanj när du skapar ett flöde i Merchant Center, eftersom du dessutom måste ha ställt in en kampanj i Google Ads för att täcka in dessa produkter.

Om du vill ställa in att dina produkter ska visas i Google Ads Shopping-kampanjer i flera länder ska du logga in på Google Ads, skapa en ny kampanj och välja försäljningslandet eller flödesetiketten för dina erbjudanden/flöden. (Antalet produkter per försäljningsland eller flödesetikett visas i Google Ads-gränssnittet, men det gör inte de ytterligare länderna i dina erbjudanden.)

Nå ut globalt med Shopping via attribut i flödesfiler

1. Om du vill inrikta dig på flera länder från endast en flödesfil ska du lägga till fraktattribut för alla dina artiklar och som minst ange leveransland och fraktkostnad. Läs mer om fraktattributet [shipping]

I exemplen nedan laddas det upp fyra produkter med försäljningspris i euro till ett konto där inga leveranstjänster har ställts in.

• Artikel 122 har ställts in för försäljning i både GB och IE.
  • Artikel 133 har ställts in för försäljning endast i IE.
  • Artikel 144 har ställts in för försäljning i IE, GB, FR och DE.
  • Artikel 155 har ställts in för försäljning i IE, FR, NZ och AU.

Id
[id]

Titel
[title]

Beskrivning
[description]

Länk
[link]

Skick
[condition]

Pris
[price]

Tillgänglighet
[availability]

Bildlänk
[image_link]

Frakt
[shipping]

122

Nalle

Gul teddybjörn

https://ww…

ny

10.00 EUR

in_stock

https://ww…

IE::: 5 EUR, GB:::1.00 EUR

133

Mixer

Svart mixer med 12 hastigheter

https://ww…

ny

10.00 EUR

in_stock

https://ww…

IE::: 5 EUR

144

Röd penna

Stadigt grepp som gör det bekvämt att skriva. Rött bläck.

https://ww…

ny

10.00 EUR

in_stock

https://ww…

IE::: 5.00 EUR, GB::: 1.00 EUR, FR::: 1.00 EUR, DE::: 5.00 EUR

155

Android Squishable

Android Squishable, 38 cm, ekologisk bomull

https://ww…

ny

10.00 EUR

in_stock

https://ww…

IE::: 5.00 EUR, FR::: 10.00 EUR, AU::: 7.00 EUR, NZ::: 7.00 EUR

1. Om du vill inrikta dig på flera länder från en flödesfil och redan har ställts in leveranstjänster i kontot ska du lägga till fraktattribut för varje artikel och som minst ange den tvåställiga landskoden. Fraktkostnaden kan lämnas tom eftersom fraktinformationen hämtas från leveranstjänsterna i kontot.

I exemplen nedan laddas det upp tre produkter med försäljningspris i amerikanska dollar till ett konto där leveranstjänster redan har ställts in för US, CA och AU.

• Artikel 123 har ställts in för försäljning i både US och CA.
  • Artikel 456 har ställts in för försäljning i endast CA.
  • Artikel 789 har ställts in för försäljning i US, CA, AU, NZ och MX. Obs! Leveranstjänster är inte obligatoriska för NZ och MX. Därför behöver de inte ha något fraktpris på artikelnivå.

Id
[id]

Titel
[title]

Beskrivning
[description]

Länk
[link]

Skick
[condition]

Pris
[price]

Tillgänglighet
[availability]

Bildlänk
[image_link]

Frakt
[shipping]

123 Tröja T-shirt, röd https://ww… ny 10.00 USD in_stock https://ww… US:::,
CA:::
456 Blå penna Stadigt grepp som gör det bekvämt att skriva. Blått bläck. https://ww… ny 5.00 USD in_stock https://ww… CA:::
789 Skor Märkesskor, herr, blå/orange, 48 https://ww… ny 15.00 USD in_stock https://ww… US:::,
CA:::,
AU:::,
NZ:::,
MX:::
Obs! Om du har flera flöden som hänvisar till samma flödesfil behöver du bara lägga till ett land i ett av flödena och radera de andra.

Nå ut globalt med Shopping-API:er (Content API och Shipping API)

Det finns två alternativ när du använder API:er för att ställa in inriktning på flera länder för globala erbjudanden.

Alternativ A: Detaljerade steg

1. Ställ in leveranstjänster i ditt Merchant Center-konto och ange destination, valuta, fraktkostnad och beräknade leveranstider.
  2. Lägg till fraktattributet [shipping] för alla produkter. Ange i attributinformationen alla länder som produkten ska vara synlig i och kunna fraktas till.
Obs! Ange enbart den tvåställiga landskoden i Content API och lämna fraktpris- och leveranstjänstattributen tomma. De attributen är valfria eftersom du har ställt in en leveranstjänst på kontonivå och fraktpriset hämtas från inställningarna för leveranstjänsten som du definierade i steg 1.

Alternativ B: Detaljerade steg

1. Lägg till produktfraktattribut för alla dina erbjudanden/artiklar och ange leveransland, tjänstnivå och pris för alla länder där du vill att produkterna ska synas. Läs mer om Shipping Settings API

Ange skatteinställningar som är specifika för det nya landet

• Följ de korrekta skattereglerna för mållandet. Skatt som tillämpas på Shopping-annonser och gratisannonser är antingen mervärdesskatt (kallas till exempel moms, VAT, IVA, TVA, MWST eller GST i olika länder) eller försäljningsskatt. De flesta länder använder moms medan USA har ett system med försäljningsskatt. Tänk på att skattereglerna skiljer sig åt i olika länder. När du anger specifika skatte- och fraktinställningar för ett nytt land är det viktigt att du anger korrekt information om dina produkter. Läs mer om skatteinställningar

Inkluderad kontra exkluderad skatt med mållandets valuta

Skatteregler och målgruppsbehov kan skilja sig åt i olika länder. Om du säljer dina produkter i ett land som har andra skatteregler än mållandet kan du behöva anpassa dina skatterutiner. Eftersom du använder mållandets valuta måste du följa mållandets krav för priser och skatt.

Exempel

I Tyskland är skatten inräknat i produktpriset. I Kanada ingår inte skatt. En säljare i Tyskland som exporterar till Kanada i mållandets valuta ska därför inte inkludera skatt i sina produktpriser. I Kanada ska säljare inte heller ange skatteuppgifter i skatteattributet [tax]. Om säljaren debiterar skatt i Kanada kan hon eller han informera om detta på målsidan eller kassasidorna.

Inkluderad kontra exkluderad skatt med valutakonvertering

Om du använder valutakonvertering kan kunderna anta att du inte är en lokal annonsör. Därför måste du följa kraven för priser och skatt i det land som matchar den valda valutan.

Exempel

Om en säljare exporterar till Norge i SEK kan norska kunder identifiera säljarens plats genom valutan i annonsen. Säljaren måste följa svenska skatteregler i sin produktdata och på sin webbplats. Använd skatteattributet [tax] i stället för prisattributet [price] för att skicka in skatteuppgifter. Eftersom kunder i Norge förväntar sig att skatten är inkluderad i priset visas kommentaren ”+skatt” i annonserna så att användarna ser att skatt inte ingår i priset.

Olika nivåer av inkluderad skatt

Om du säljer från ett land där skatten är inkluderad i priset till ett annat land är det troligt att momssatserna skiljer sig åt. Du måste inkludera skatt i dina produktpriser. Om du använder mållandets valuta kan du välja att visa information om skattesatsen du använder på din webbplats. Om du använder valutakonvertering ska du använda momssatsen som används i landet för din valda valuta.

Exempel

Om en fransk återförsäljare (skattesats 20 %) exporterar till Sverige (skattesats 25 %) kan han eller hon välja att inkludera antingen 20 % eller 25 % i produktpriset, förutsatt att beloppet matchar både målsidan och kassasidorna på webbplatsen.

• Identifiera import- eller exportavgifter. Detta är avgifter som täcker kostnader som debiteras i direkt anslutning till att produkterna passerar en landsgräns. Detta kallas ofta tull eller punktskatt men kan också inkludera lagerkostnad, avgifter för specialhantering och andra kostnader. I vissa länder tas det även ut en lyxskatt eller produktspecifik skatt för vissa importer. Dessa typer av avgifter faller inte inom kategorin skatt utan räknas som en import- eller exportavgift.

För att kunderna ska kunna koppla informationen de ser på Google till informationen på din webbplats måste du märka relevanta kostnader tydligt och skicka in motsvarande information i din produktdata.

Beroende på din verksamhet kan du visa import- och exportavgifter separat i kassan, kombinera dem på en enda rad eller kombinera vissa av dem med befintliga fraktkostnader. Import- och exportavgifterna kan kombineras i fraktattributet [shipping] eller prisattributet [price]. Om de kombineras med prisattributet [price] måste produktpriset på målsidan och kassasidan matcha det värde som skickades in med prisattributet [price]. Artikeln kan dessutom endast saluföras i mållandet.

Exempel

Din speditör hanterar förtullningen men du debiterar importtullavgiften. På kassasidan inkluderar du en avgift för frakt och tull och en för importtull. Du ska skicka in en fraktkostnad som inkluderar förtullning och som matchar avgiften för frakt och tull på kassasidan. Avgiften för importtull måste visas på kassasidan, men måste inte skickas in till Google.

Krav för exportlandet

• Se till att dina målsidor är aktuella. Det är inte tillåtet att dynamiskt ändra innehållet, till exempel språk eller valuta, på dina målsidor baserat på användarplats. Läs mer om krav på målsidor
  • Följ policykraven för det nya landet. Kontrollera kraven för det nya mållandet. För att undvika avvisning bör du se till att din produktdata följer våra policyer. Läs mer om policyn för Shopping-annonser och policyer och krav för Shopping.
  • Med produktjämförelsetjänster (CSS:er) kan du visa Shopping-annonser på Google på uppdrag av säljare i länder som ingår i EES (Europeiska ekonomiska samarbetsområdet) samt i Förenade kungariket och Schweiz. Läs mer om annonsering med produktjämförelsetjänster

Skapa en kampanj för det nya flödet

Du kan använda kampanjer för att skapa annonser på Google och andra ställen på webben där potentiella kunder kan se vad du säljer. Kampanjer kan hjälpa dig att marknadsföra ditt onlinesortiment och ditt butikslager, öka trafiken till din webbplats och din lokala butik och hitta bättre kvalificerade potentiella kunder. Läs mer om Shopping-annonser

1. Om du redan har en vanlig Shopping- eller Performance Max-kampanj med ett Merchant Center-flöde kan du granska din platsinriktning och se till att den innehåller alla ytterligare länder du har lagt till i ditt flöde.
  2. Om du inte har någon kampanj ännu kan du börja med att gå igenom och välja den kampanj som passar bäst för ditt företag.

När du skapar kampanjen kan du välja ett försäljningsland eller en flödesetikett. Om du gör det bör du se till att platsinriktningen omfattar alla ytterligare länder som du har lagt till i flödet.

Exempel

Ditt flöde är inriktat på Frankrike, Förenade kungariket och USA. I kampanjinställningarna måste du se till att Förenade kungariket och Frankrike inte har utesluts i inställningarna för platsinriktning, så att produkterna visas i dessa länder.