Om smart budgivning

Smart budgivning er et undersett med automatiske budstrategier der vi bruker maskinlæring for å optimalisere for konverteringer eller konverteringsverdier i hver enkelt auksjon. Denne funksjonen er kjent som «budgivning under auksjonen». Mål-CPA, Mål-ROAS, Maksimer antall konverteringer og Utvidet CPC (ECPC) er alle eksempler på smarte budgivningsstrategier.

I denne artikkelen forklarer vi hva smart budgivning er, og hvordan du kan spare tid og øke avkastningen din med denne funksjonen.

Før du begynner

Hvis automatisk budgivning i Google Ads er nytt for deg, bør du begynne med å lese artikkelen Om automatisk budgivning.

For å bruke smart budgivning må konverteringssporing være slått på, med mindre du bruker ECPC med bannerkampanjer. Finn ut hvordan du konfigurerer konverteringssporing.

Gode grunner til å bruke smart budgivning

Med smart budgivning kan du spare tid og oppnå bedre resultater gjennom fire viktige fordeler som tilfaller deg.

Avansert maskinlæring

Budene dine beregnes ut ifra algoritmer for maskinlæring som bygger på store mengder data. Dermed kan systemet med stor nøyaktighet forutsi hvordan ulike budbeløp kan påvirke antallet konverteringer og konverteringsverdiene. Disse algoritmene bygger på langt flere parametere som påvirker resultatene, enn det et individ eller team kan regne ut.

En rekke kontekstsignaler

Hvis du bruker budgivning under auksjonen, kan du ta med en rekke signaler i betraktningen for å optimalisere budet ditt. Signaler er identifiserbare attributter om en person eller vedkommendes kontekst på det aktuelle auksjonstidspunktet. Her inkluderes attributter som enhet og sted, som er tilgjengelige som manuelle budjusteringer, samt flere signaler og signalkombinasjoner som bare er tilgjengelige gjennom smart budgivning. Du finner en liste over en rekke av disse viktige signalene nedenfor.

Signaler for automatisk budgivning
Enhet

Beskrivelse: Google Ads kan optimalisere budene for enten mål-CPA eller mål-ROAS ut ifra om brukeren benytter en mobiltelefon, en datamaskin eller et nettbrett.

Eksempel: For en bilforhandler kan budene justeres hvis en person søker på en mobilenhet, noe som gjør det mer sannsynlig at vedkommende kan bestille prøvekjøring på et sted i nærheten.

Fysisk posisjon

Beskrivelse: Google Ads kan optimalisere budene basert på det spesifikke stedet hvor en bruker befinner seg (helt ned til bynivå), selv om stedsmålrettingen som annonsøren har implementert, ikke er like spesifikk.

Eksempel: Selv om annonsørens stedsmålretting er satt til Bergen, kan budene for en bank bli justert hvis en person søker etter «ny lønnskonto» fra et sted hvor banken har flere filialer, hvor det er større sannsynlighet for at vedkommende kan komme til å opprette en ny konto.

Stedsintensjon

Beskrivelse: Google Ads kan optimalisere budene basert på brukerens stedsintensjon i tillegg til den fysiske posisjonen.

Eksempel: For et reisebyrå kan budene bli justert hvis en person søker aktivt etter et reisemål som byrået tilbyr (f.eks. «paris ferie august»), selv om vedkommende ikke befinner seg i nærheten av den byen.

Ukedag og klokkeslett

Beskrivelse: Google Ads kan optimalisere budene basert på klokkeslettet og dagen i tidssonen brukeren befinner seg i.

Eksempel: For en restaurant kan budene bli justert hvis noen søker kl. 20:00 på en torsdag. Da er det nemlig mer sannsynlig at folk bestiller bord for helgen enn det er kl. 08:00 på en mandag.

Remarketingliste

Beskrivelse: I Google Ads kan bud i Søke- og Displaynettverket optimaliseres etter hvilken remarketingliste den aktuelle brukeren er oppført på. Det kan også tas hensyn til hvor lenge brukeren har vært inkludert i listen. For bestemte kampanjer eller annonsegrupper i Søkenettverket tas det også hensyn til hver enkelt liste brukeren er oppført i.

Eksempel: For en klesbutikk på nettet kan budene justeres hvis brukeren allerede har sett på et produkt under et tidligere besøk på nettstedet. Budene kan også justeres etter om brukeren la produktet i handlekurven i forrige uke (noe som gir større sannsynlighet for et snarlig kjøp) kontra forrige måned.

Annonsens egenskaper

Beskrivelse: Google Ads kan optimalisere budene basert på hvilken versjon av annonsen som vises – for eksempel om annonsen er tilpasset en mobilapp eller ikke.

Eksempel: For et teleselskap kan budene bli justert ut fra om annonsen som vises, er en reklame for «nye tilbud» eller «fleksible abonnementer», eller om reklamen peker til appen eller mobilnettstedet. Justeringen er basert på hvilken variant som gir størst mulighet for konvertering. For kampanjer i Displaynettverket tar AdWords også med i betraktningen hvilke annonsestørrelser og -formater som gir størst sannsynlighet for konvertering.

Språket i grensesnittet

Beskrivelse: Google Ads kan optimalisere budene ut ifra brukerens språkinnstillinger.

Eksempel: For et nettsted som driver med språkopplæring i spansk, kan budene bli justert etter søket «lære et nytt språk» hvis vedkommendes språkinnstilling er angitt som engelsk i stedet for spansk. Dette skyldes at sistnevnte språkinnstilling gjør det mindre sannsynlig at vedkommende kjøper et språkkurs.

Nettleser

Beskrivelse: Google Ads kan optimalisere budene basert på hvilken nettleser som brukes.

Eksempel: For en bedrift som selger helsekost, kan budene bli justert hvis en person søker via Chrome, dersom dette tidligere har gitt bedriften flere konverteringer enn den har oppnådd via andre nettlesere.

Operativsystem

Beskrivelse: Google Ads kan optimalisere budene basert på hvilket operativsystem som brukes.

Eksempel: For en utvikler av gamingapper kan budene bli justert hvis noen søker etter «hjernetrimspill» på Google Play på en Android-enhet oppgradert til den nyeste OS-versjonen, ettersom dette gir større sannsynlighet for at appen blir installert enn om vedkommende hadde brukt en eldre OS-versjon.

Demografisk informasjon (Søke- og Displaynettverket)

Beskrivelse: Google Ads kan optimalisere bud basert på demografisk informasjon, inkludert alder og kjønn, samt interesser og intensjonsmålgrupper.

Eksempel: For en leketøysforhandler kan budene bli justert hvis en person blir identifisert som forelder. Dette gjør det mer sannsynlig at en annonse med reklame for nye pedagogiske leker fører til en konvertering.

Nøyaktige søkeord (søke- og Shopping-kampanjer)

Beskrivelse: Google Ads kan optimalisere budene basert på teksten i søkeordet som utløste annonsen, og ikke bare basert på det samsvarende søkeordet.

Eksempel: For en skobutikk kan budene bli justert dersom en person søker etter «skinnsko», og det er større sannsynlighet for at vedkommende kjøper et nytt par, sammenlignet med et søk etter «reparere sko». Denne budjusteringen utføres selv om begge søkene innebærer fleksibelt samsvar med søkeordet «sko».

Søkenettverkspartner (bare i Søkenettverket)

Beskrivelse: Google Ads kan optimalisere budene basert på hvilken søkepartners nettsted annonsen vises på.

Eksempel: For en leverandør av basisvarer kan budene bli justert hvis en forespørsel kommer fra et mer relevant søk i en nettbutikk, ettersom dette gir større sannsynlighet for konvertering enn om det kommer fra et nyhetsnettsted.

Plassering på nettet (bare i Displaynettverket)

Beskrivelse: Google Ads kan optimalisere budene basert på hvor på nettet annonsen vises.

Eksempel: For en leverandør av basisvarer kan budene bli justert hvis annonsen vises på et populært nettsted med mye trafikk, hvor sannsynligheten for konverteringer er høyere.

Nettstedsatferd (bare i Displaynettverket)

Beskrivelse: Google Ads kan optimalisere budene på bakgrunn av en persons aktivitet på nettstedet ditt, inkludert antall sider vedkommende har sett på, verdien på produktene vedkommende har sett på, hvor langt i konverteringsprosessen vedkommende har kommet, samt hvilke nettsteder vedkommende har besøkt tidligere.

Eksempel: For en møbelprodusent kan budene bli justert hvis en person har sett på en rekke ulike sofaer, en produktgruppe med høy verdi, sammenlignet med lamper, en produktgruppe med et lavere prispunkt.

Produktattributter (bare i Shopping-kampanjer)

Beskrivelse: Google Ads kan optimalisere bud basert på lignende attributter i flere produkter, som for eksempel pris, tilstand, merkevare og produktkategori.

Eksempel: For en forhandler av friluftsutstyr kan budene bli justert hvis et nytt telt legges til i produktinformasjonen, og dette teltet ligner på andre telt som har stor sannsynlighet for konvertering.

Vurderinger av mobilapper (kommer snart)

Beskrivelse: Google Ads kan optimalisere budene basert på antall anmeldelser for appen og hvor gode anmeldelsene er.

Eksempel: Budene for en treningsapp kan bli justert hvis appen har en rekke gode anmeldelser, noe som gjør det mer sannsynlig at den blir installert.

Konkurransedyktig prisnivå (snart tilgjengelig i Shopping-kampanjer)

Beskrivelse: Google Ads kan optimalisere budene ved å sammenligne produktprisene dine med prisene til andre annonsører som deltar i de samme auksjonene.

Eksempel: For en forhandler av kjøkkenutstyr kan budene bli justert hvis forhandleren har et godt tilbud på et knivsett sammenlignet med andre annonsører.

Sesongvariasjon (snart tilgjengelig i Shopping-kampanjer)

Beskrivelse: Google Ads kan optimalisere budene på bakgrunn av sesongbaserte resultattrender på ulike tider av året.

Eksempel: For en elektronikkforhandler kan budene bli justert hvis noen søker etter en ny TV i juletiden, ettersom sannsynligheten for konvertering da er høyere enn vanlig.

Fleksible resultatkontroller

Med smart budgivning kan du angi resultatmål og tilpasse innstillingene etter de unike forretningsmålene dine:

• Optimaliser budene dine for Søkenettverket ut fra den aktuelle attribusjonsmodellen, inkludert databasert attribusjon.
  • Angi enhetsspesifikke resultatmål for mobil, nettbrett og datamaskiner med mål-CPA-budgivning (kommer snart).

Tydelig resultatrapportering

Med rapporteringsverktøyene du får med smart budgivning, kan du danne deg et tydeligere bilde av budresultatene du oppnår, og raskt feilsøke eventuelle problemer. Du får blant annet dette:

• Detaljerte statuser for budstrategier, slik at du kan se hva som ligger til grunn for budgivningen.
  • Kampanjeutkast og -eksperimenter for kampanjer i Søke- og Displaynettverket, slik at du enklere kan se hvordan resultatene du oppnår med den smarte budgivningen, er sammenlignet med den nåværende budgivningsmetoden din.
  • Budsimulatorer som gir en prognose for hvor mange konverteringer annonsene dine kunne ha fått hvis CPA-målene dine hadde vært annerledes.
  • Varsler om problemer med konverteringssporing samt tydelige fremgangsmåter for å løse disse problemene.
  • Omfattende resultatrapporter som gjør det enklere å spore endringer i resultatene tilbake til oppdateringer i status eller mål for budstrategien din. Du finner disse i Budstrategi-rullegardinmenyen på hovedsiden for Kampanjer eller i Delt bibliotek.

Hvem bør bruke dette?

Smart budgivning passer som hånd i hanske både for små og store bedrifter. Med den smart budgivning kan innstillingene optimaliseres basert på data fra alle kampanjene dine, slik at du kan oppnå bedre resultater med selv nye kampanjer uten eksisterende data. For at du skal kunne evaluere resultatene nøyaktig, anbefaler vi at du måler resultatene over lengre tidsperioder som omfatter minst 30 konverteringer, for eksempel en måned eller lenger (50 konverteringer om du bruker mål-ROAS). Du kan legge til relevante søkeord i kampanjer med lite trafikk for å utvide målrettingen og øke antallet konverteringer.

Alle annonsører som bruker smart budgivning, må overholde de gjeldende juridiske kravene samt retningslinjene for Google-annonser. Dette er noe du bør tenke på, for eksempel om du står ansvarlig for at måten du bruker den smarte budgivningen på, overholder Googles retningslinjer for personlig tilpasset annonsering. Det er viktig at du setter deg inn i hvordan de kontekstuelle signalene som brukes i den smarte budgivningen, fungerer, så du skjønner om denne budgivningstypen passer for bedriften din eller ikke.

Attribusjon av konverteringer i videoannonser med smart budgivning

For videoannonser med smart budgivning bruker Google Ads konverteringsdata fra kampanjene dine for å forutsi hvor sannsynlig det er at interaksjoner med videoannonsen din fører til konverteringer.

Interaksjoner med TrueView for Action-annonser er definert som klikk på annonsen eller ti sekunder med seertid. Hvis begge deler skjer, er det bare klikket som telles. Når en bruker ser minst ti sekunder av en videoannonse, telles det som medvirkende til en konvertering på nettstedet hvis den aktuelle konverteringen skjer innen tre dager etter interaksjonen. For brukere som klikker på annonsen din, tilskrives konverteringer fremdeles i løpet av det nåværende konverteringsvinduet ditt.