Om smart budgivning

Med smart budgivning mener vi budstrategier som bruker Google AI til å optimalisere for konverteringer eller konverteringsverdier i hver enkelt auksjon – denne funksjonen kalles budgivning under auksjoner. Som eksempler på strategier for smart budgivning kan vi nevne mål-CPA, mål-ROAS, maksimer antall konverteringer og maksimer konverteringsverdi.

Strategier for smart budgivning

Forretningsmål Kampanjemål Strategi for smart budgivning
Flere salg eller potensielle salg Få så mange konverteringer som mulig til et fast budsjett eller en fast avkastning. Maksimer antall konverteringer, mål-CPA
Høyere fortjeneste Få så mange konverteringer som mulig med et fast budsjett eller en fast avkastning på annonsekostnadene (ROAS). Mål-ROAS, maksimer konverteringsverdi

Gode grunner til å bruke smart budgivning

Med smart budgivning får du fire viktige fordeler som kan hjelp deg med å spare tid og oppnå bedre resultater.

Avansert maskinlæring

Budene dine beregnes ut ifra algoritmer for maskinlæring som bygger på store mengder data. Dermed kan systemet med stor nøyaktighet forutsi hvordan ulike budbeløp kan påvirke antallet konverteringer og konverteringsverdiene. Disse algoritmene bygger på langt flere parametere som påvirker resultatene, enn det en enkeltperson eller et team kan regne ut selv.

En rekke kontekstsignaler

Hvis du bruker budgivning under auksjonen, kan du ta med en rekke signaler i betraktningen for å optimalisere budet ditt. Signaler er identifiserbare attributter om en person eller vedkommendes kontekst på det aktuelle auksjonstidspunktet. Disse omfatter attributter som enhet og sted, som er tilgjengelige som manuelle budjusteringer, samt flere signaler og signalkombinasjoner som bare er tilgjengelige gjennom smart budgivning. Du finner en liste over en rekke av disse viktige signalene nedenfor.

Signaler i automatisk budgivning

Enhet

Beskrivelse: Google Ads kan optimalisere budene for enten mål-CPA eller mål-ROAS ut ifra om brukeren benytter en mobiltelefon, en datamaskin eller et nettbrett.

Eksempel: For en bilforhandler kan budene justeres hvis en person søker på en mobilenhet, noe som gjør det mer sannsynlig at vedkommende kommer til å bestille prøvekjøring på et sted i nærheten.

Fysisk posisjon

Beskrivelse: Google Ads kan optimalisere budene basert på det spesifikke stedet hvor en bruker befinner seg (ned til bynivå), selv om stedsmålrettingen som annonsøren har implementert, ikke er like spesifikk.

Eksempel: Selv om annonsørens stedsmålretting er angitt til Bergen, kan budene for en bank bli justert hvis en person søker etter «ny lønnskonto» fra et sted hvor banken har flere filialer, hvor det er større sannsynlighet for at vedkommende kan komme til å opprette en ny konto.

Stedsintensjon

Beskrivelse: Google Ads kan optimalisere budene basert på brukerens stedsintensjon i tillegg til den fysiske posisjonen.

Eksempel: For et reisebyrå kan budene bli justert hvis en person søker aktivt etter et reisemål som byrået tilbyr (f.eks. «paris ferie august»), selv om vedkommende ikke befinner seg i nærheten av den aktuelle byen.

Ukedag og klokkeslett

Beskrivelse: Google Ads kan optimalisere budene basert på klokkeslettet og hvilken dag det er i tidssonen brukeren befinner seg i.

Eksempel: For en restaurant kan budene bli justert hvis noen søker kl. 20:00 på en torsdag. Da er det nemlig mer sannsynlig at folk bestiller bord for helgen enn det er kl. 08:00 på en mandag.

Remarketingliste

Beskrivelse: Google Ads kan optimalisere bud i søke-, banner- og hotellkampanjer basert på hvilken remarketingliste den aktuelle brukeren er oppført i. I søke- og bannerkampanjer kan det i tillegg tas høyde for hvor lenge det er siden brukeren ble oppført i den aktuelle listen. I bestemte kampanjer eller annonsegrupper i Søkenettverket blir det dessuten tatt hensyn til hver liste brukeren er oppført i.

Eksempel: For en klesbutikk på nettet kan budene justeres hvis brukeren allerede har sett på et produkt under et tidligere besøk på nettstedet, og om brukeren la produktet i handlekurven i forrige uke (noe som gir større sannsynlighet for et snarlig kjøp) kontra forrige måned.

Annonsens egenskaper

Beskrivelse: Google Ads kan optimalisere budene basert på hvilken versjon av annonsen som vises – for eksempel om annonsen er tilpasset en mobilapp eller ikke.

Eksempel: For et teleselskap kan budene bli justert ut fra om annonsen som vises, er en reklame for «nye tilbud» eller «fleksible abonnementer», eller om reklamen peker til mobilnettstedet eller appen, avhengig av hvilken variant som gir størst mulighet for konvertering. For kampanjer i Displaynettverket tar AdWords også med i betraktningen hvilke annonsestørrelser og -formater som gir størst sannsynlighet for konvertering.

Språket i grensesnittet

Beskrivelse: Google Ads kan optimalisere budene ut ifra brukerens språkinnstillinger.

Eksempel: For et nettsted for spanskkurs kan budene bli justert etter søket «lære et nytt språk» hvis brukerens språkinnstilling er angitt til norsk og ikke spansk. Hvis språkinnstillingen er angitt til spansk, er det selvsagt mindre sannsynlig at vedkommende vil kjøpe et språkkurs.

Nettleser

Beskrivelse: Google Ads kan optimalisere budene basert på hvilken nettleser som brukes.

Eksempel: For en bedrift som selger helsekost, kan budene bli justert hvis en person søker via Chrome, dersom dette tidligere har gitt bedriften flere konverteringer enn den har oppnådd via andre nettlesere.

Operativsystem

Beskrivelse: Google Ads kan optimalisere budene basert på hvilket operativsystem som brukes.

Eksempel: For utviklere av spillapper kan budene bli justert hvis noen søker etter «hjernetrimspill» på Google Play på en Android-enhet oppgradert til den nyeste OS-versjonen, ettersom dette gir større sannsynlighet for at appen blir installert enn om vedkommende hadde brukt en eldre OS-versjon.

Nøyaktige søkeord (Shopping og Søkenettverket)

Beskrivelse: Google Ads kan optimalisere bud basert på selve søketeksten som utløste annonsevisningen, ikke bare ut fra det samsvarende søkeordet.

Eksempel: For en skobutikk kan budene bli justert dersom en person søker etter «sko i skinn», og det er større sannsynlighet for at hen kjøper et nytt par, sammenlignet med et søk etter «reparere sko». Denne budjusteringen utføres selv om begge søkene har fleksibelt samsvar med søkeordet «sko».

Søkenettverkspartner (bare i Søkenettverket)

Beskrivelse: Google Ads kan optimalisere budene basert på hvilken søkepartners nettsted annonsen vises på.

Eksempel: For en kosmetikkforhandler kan budene bli justert hvis en forespørsel kommer fra et mer relevant søk i en nettbutikk, ettersom dette gir større sannsynlighet for konvertering enn om det kommer fra et nyhetsnettsted.

Plassering på nettet (bare i Displaynettverket)

Beskrivelse: Google Ads kan optimalisere budene basert på hvor på nettet annonsen vises.

Eksempel: For en kosmetikkforhandler kan budene bli justert hvis annonsen vises på et populært nettsted med mye trafikk, hvor sannsynligheten for konverteringer er høyere.

Nettstedsatferd (bare i Displaynettverket)

Beskrivelse: Google Ads kan optimalisere budene på bakgrunn av brukernes aktivitet på nettstedet ditt, deriblant antallet sider de har sett på, verdien på produktene de har sett på, hvor langt i konverteringsprosessen de har kommet, samt andre nettsteder de har besøkt tidligere.

Eksempel: For en møbelprodusent kan budene bli justert hvis en person har sett på en rekke ulike sofaer – en produktgruppe med høy verdi – sammenlignet med lamper, som er en produktgruppe med et lavere prispunkt.

Produktattributter (bare i Shopping-kampanjer)

Beskrivelse: Google Ads kan optimalisere bud basert på lignende attributter i flere produkter, som for eksempel pris, tilstand, merkevare og produktkategori.

Eksempel: For en forhandler av friluftsutstyr kan budene bli justert hvis et nytt telt legges til i produktinformasjonen, og dette teltet ligner på andre telt der sannsynligheten for konverteringer er høy.

Attributter for hotell og reiserute (bare i hotellkampanjer)

Beskrivelse: Google Ads kan optimalisere bud basert på hotellattributter og brukervalgte reiseruter.

Eksempel: For et gitt hotell kan budene bli justert hvis positive brukervurderinger og brukervalgte innsjekkings- og utsjekkingsdatoer (i stedet for standardinnstillingene) som måtte foreligge, har større sannsynlighet for å føre til hotellbestillinger.

Vurderinger av mobilapper (kommer snart)

Beskrivelse: Google Ads kan optimalisere budene basert på antall anmeldelser for appen og hvor gode anmeldelsene er.

Eksempel: Budene for en treningsapp kan bli justert hvis appen har mange gode anmeldelser, noe som gjør det mer sannsynlig at den blir installert.

Pris – konkurransedyktighet (bare i Shopping- og hotellkampanjer)

Beskrivelse: Google Ads kan optimalisere budene ved å sammenligne produktprisene dine med prisene til andre annonsører som deltar i de samme auksjonene.

Eksempel: For en forhandler av kjøkkenutstyr kan budene bli justert hvis forhandleren har et tilbud på et knivsett, og dette tilbudet er bedre enn det konkurrentene tilbyr.d

Sesongvariasjon (bare i Shopping-kampanjer)

Beskrivelse: Google Ads kan optimalisere budene på bakgrunn av sesongbaserte resultattrender på ulike tider av året.

Eksempel: For en elektronikkforhandler kan budene bli justert hvis noen søker etter en ny TV i førjulstiden, ettersom sannsynligheten for konvertering da er høyere enn vanlig.

Fleksible resultatkontroller

Med smart budgivning kan du angi resultatmål og tilpasse innstillingene etter de spesifikke forretningsmålene du har satt deg:

• Optimaliser søkebudene ut fra attribusjonsmodellen du har valgt, deriblant databasert attribusjon.
  • Angi enhetsspesifikke resultatmål for mobil, nettbrett og datamaskiner med mål-CPA-budgivning.
  • Bruk innebygde styringsfunksjoner for å sørge for at bestemte budstrategier holdes på plass. Du finner mer informasjon om dette i artikkelen Slik styrer du AI-baserte søkeannonser.

Åpen resultatrapportering

Med rapporteringsverktøyene du får med smart budgivning, kan du danne deg et tydeligere bilde av budresultatene du oppnår, og raskt feilsøke eventuelle problemer. Blant annet:

• Budstrategirapporter, som er viktige for å få innsikt i resultatene du oppnår med strategiene for smart budgivning. I artikkelen Slik finner du budstrategirapporter kan du se hvordan du finner disse rapportene.
  • Detaljerte statuser for budstrategier, slik at du kan se hva som ligger til grunn for budgivningen.
  • Kampanjeutkast og -eksperimenter for kampanjer i Søke- og Displaynettverket, slik at du enklere kan sammenligne resultatene du oppnår med den smarte budgivningen, med den nåværende budgivningsmetoden din.
  • Simulatorer som genererer prognoser for hvilke resultater du kunne ha oppnådd med annonsene dine, basert på viktige beregninger som kostnad, konverteringer, konverteringsverdi, visninger og klikk, hvis du hadde fastsatt andre CPA-verdier, budsjetter eller mål for avkastning på annonsekostnadene (ROAS-mål).
  • Varsler om problemer med konverteringssporing samt tydelige fremgangsmåter for å løse disse problemene.

Hvem bør bruke dette?

Smart budgivning passer både for små og store bedrifter. Med smart budgivning kan innstillingene optimaliseres basert på data fra alle kampanjene dine, slik at du kan oppnå bedre resultater med selv nye kampanjer uten eksisterende data. For at du skal kunne evaluere resultatene nøyaktig, anbefaler vi at du måler resultatene over lengre tidsperioder som omfatter minst 30 konverteringer, for eksempel en måned eller mer (50 konverteringer om du bruker mål-ROAS). Du kan legge til relevante søkeord i kampanjer med lite trafikk for å utvide målrettingen og øke antallet konverteringer.

Alle annonsører som bruker smart budgivning, må overholde de gjeldende juridiske kravene samt retningslinjene for Google-annonser. Du er for eksempel ansvarlig for at måten du bruker den smarte budgivningen på, er i tråd med Googles retningslinjer for personlig tilpasset annonsering. Det er viktig at du setter deg inn i hvordan de kontekstuelle signalene som brukes i den smarte budgivningen, fungerer, så du kan se om denne typen budgivning er noe for bedriften din.

Angi strategier for smart budgivning

Før du begynner

Før du kan bruke smart budgivning, må du slå på konverteringssporing. Finn ut mer om ulike måter å spore konverteringer på.

Konfigurer konverteringssporing for apper via Web to App Connect. Når du har konfigurert konverteringssporing og dyplinking via Web to App Connect-grensesnittet i Google Ads, kan du lage en sømløs overgang mellom nett og app for kundene og i snitt oppnå dobbelt så høy konverteringsfrekvens med annonseklikk som lander i appen, sammenlignet med de på mobilnettstedet.

Med denne finstemte opplevelsen blir det enklere for kundene å utføre den ønskede handlingen, enten det er å kjøpe noe, registrere seg eller legge noe i handlekurven. I Web to App Connect-grensesnittet kan du også spore disse konverteringshandlingene i appen og få anbefalinger om hvordan du finstemmer kampanjen.

Følg disse tre trinnene for å komme i gang med Web to App Connect:

1. Klikk på verktøyikonet Tools Icon i Google Ads-kontoen din.
  2. Klikk på Planlegging-rullegardinmenyen i delmenyen.
  3. Klikk på Senter for appannonsering. Nå åpnes Web to App Connect-grensesnittet.

Finn ut mer om hvordan du får flere konverteringer ved hjelp av Web to App Connect-grensesnittet.

Du kan angi en mål-ROAS-budstrategi i en enkeltkampanje (standardstrategi) eller i flere kampanjer (budstrategi for porteføljen) på disse måtene:

• Angi denne strategien i en kampanje du oppretter.
  • Angi eller bytt til denne strategien i innstillingene for den aktuelle kampanjen.
  • Angi denne strategien via «Budstrategier».

Slik oppretter, gjennomgår eller administrerer du budstrategier:

1. Klikk på verktøyikonet Tools Icon i Google Ads-kontoen din.
  2. Klikk på Budsjetter og budgivning-rullegardinmenyen på delmenyen.
  3. Klikk på Budstrategier.

Attribusjon av konverteringer i videoannonser med smart budgivning

For videoannonser med smart budgivning bruker Google Ads konverteringsdata fra kampanjene dine for å forutsi hvor sannsynlig det er at interaksjoner med videoannonsen din fører til konverteringer.

Interaksjoner med TrueView for Action-annonser er definert som klikk på annonsen eller ti sekunder med seertid. Hvis begge deler skjer, er det bare klikket som telles. Når en bruker ser minst 10 sekunder av en videoannonse, telles det som medvirkende til en konvertering på nettstedet hvis den aktuelle konverteringen skjer innen 3 dager etter interaksjonen. For brukere som klikker på annonsen din, tilskrives konverteringer fremdeles i løpet av det nåværende konverteringsvinduet ditt.

Med søkeord med fleksibelt samsvar kan du oppnå vekst i kampanjer med smart budgivning

Søkeord med fleksibelt samsvar fungerer spesielt godt sammen med strategier for smart budgivning, deriblant mål-CPA, mål-ROAS, maksimer konverteringsverdien og maksimer antall konverteringer.

Du trenger ikke å segmentere etter samsvartype for å oppnå best mulig optimalisering. Budsystemet fastsetter et bud for hvert enkelt søk i de enkelte auksjonene, og budene justeres opp eller ned ut fra resultatene som forventes oppnådd med det aktuelle søket. Hvis du bruker søkeord med fleksibelt samsvar, kan algoritmene lære raskere og finne flere auksjoner som hjelper deg med å nå målene dine for vekst. Finn ut mer om søkeord med fleksibelt samsvar.