Over 'Slim bieden'

'Slim bieden' is een subset automatische biedstrategieën waarbij machine learning wordt toegepast om bij elke veiling het aantal conversies of de conversiewaarde te optimaliseren. Deze functionaliteit staat bekend als 'Bieden tijdens de veiling'. Doel-CPA, Doel-ROAS, Aantal conversies maximaliseren, Conversiewaarde maximaliseren en Verbeterde CPC (ECPC) zijn allemaal slimme biedstrategieën.

In dit artikel wordt uitgelegd wat 'Slim bieden' is en hoe u het kunt toepassen om tijd te besparen en uw rendement op de investering te verbeteren.

Voordat u begint

Als u nog niet vertrouwd bent met automatisch bieden in Google Ads, leest u eerst Over automatisch bieden.

Als u 'Slim bieden' wilt gebruiken, moet 'Conversies bijhouden' zijn ingeschakeld, tenzij u ECPC gebruikt voor display-campagnes. Meer informatie over hoe u 'Conversies bijhouden' instelt

Waarom 'Slim bieden' gebruiken

Met 'Slim bieden' krijgt u vier belangrijke voordelen waarmee u tijd kunt besparen en de prestaties kunt verbeteren.

Geavanceerde machine learning

Bij het bieden worden algoritmen voor machine learning getraind met grote hoeveelheden gegevens om voor uw account nauwkeuriger te voorspellen hoe verschillende biedingsbedragen van invloed kunnen zijn op het aantal conversies of de conversiewaarde. Deze algoritmen houden rekening met een breder scala aan parameters die van invloed zijn op de prestaties dan één persoon of team kan berekenen.

Breed scala aan contextuele signalen

Met 'bieden tijdens de veiling' kunt u rekening houden met een breed scala aan signalen voor uw bodoptimalisatie. Signalen zijn identificeerbare kenmerken van een persoon of de context op het moment van een specifieke veiling. Dit geldt ook voor kenmerken zoals apparaat en locatie, die beschikbaar zijn voor handmatige bodaanpassingen, plus signalen en combinaties van signalen die uniek zijn voor 'Slim bieden'. Bekijk een lijst met een aantal van deze belangrijke signalen hieronder.

Signalen voor automatisch bieden
Apparaat

Beschrijving: Google Ads kan biedingen optimaliseren voor doel-CPA- of doel-ROAS-strategieën op basis van de vraag of iemand een mobiel apparaat, desktop of tablet gebruikt.

Voorbeeld: Voor een autodealer kunnen biedingen worden aangepast als een persoon zoekt op een mobiel apparaat en de kans dus groter is dat er een afspraak op een nabijgelegen locatie wordt gemaakt.

Fysieke locatie

Beschrijving: Google Ads kan biedingen optimaliseren op basis van de specifieke locatie (tot op stadsniveau) waar iemand zich bevindt, zelfs als de toegepaste locatietargeting van de adverteerder niet zo specifiek is.

Voorbeeld: Zelfs als de locatietargeting van de adverteerder is ingesteld op de staat New York, kunnen biedingen voor een bank worden aangepast als een persoon zoekt naar 'nieuwe bankrekening' vanuit een stad met een groter aantal bankfilialen, waar de kans groter is dat een rekening wordt geopend.

Locatie-intentie

Beschrijving: Google Ads kan biedingen optimaliseren op basis van iemands locatie-intentie in aanvulling op de fysieke locatie.

Voorbeeld: Voor een reisbureau kunnen biedingen worden aangepast als iemand actief onderzoek doet naar een vakantiebestemming die u te bieden heeft (bijvoorbeeld 'parijs vakanties augustus'), zelfs als de persoon zich niet fysiek in de buurt van die locatie bevindt.

Dag van de week en tijd van de dag

Beschrijving: Google Ads kan biedingen optimaliseren op basis van de lokale tijd van de dag en de dag van de week in de tijdzone van iemand.

Voorbeeld: Voor een restaurant kunnen biedingen worden aangepast als iemand zoekt om 20:00 uur op een donderdag (wanneer de kans groter is dat mensen een reservering voor het weekend plaatsen) dan op een maandag om 08:00 uur.

Remarketinglijst

Beschrijving: Google Ads kan biedingen voor het zoeknetwerk en het Display Netwerk optimaliseren op basis van de remarketinglijst waartoe iemand behoort. Er kan ook worden gekeken naar hoe recent een gebruiker aan die lijst is toegevoegd. Voor het zoeknetwerk wordt ook rekening gehouden met de lijst waarop een gebruiker staat voor een bepaalde campagne of advertentiegroep.

Voorbeeld: Voor een online kledingwinkel kunnen biedingen worden aangepast op basis van het feit of een persoon een product tijdens een vorig bezoek al heeft bekeken, en of hij het product vorige week heeft toegevoegd aan een winkelwagentje, omdat er een grotere kans is dat hij het dan zal kopen dan wanneer hij het vorige maand aan zijn winkelwagentje had toegevoegd.

Advertentiekenmerken

Beschrijving: Google Ads kan biedingen optimaliseren op basis van welke versie van een advertentie wordt getoond, inclusief de vraag of de advertentie is bedoeld voor een mobiele app.

Voorbeeld: Voor een telecombedrijf kunnen biedingen worden aangepast als met de getoonde advertentie reclame wordt gemaakt voor de 'Laatste deals' of voor 'Flexibele abonnementen', of dat deze verwijst naar de mobiele site of app, op basis van welke variant een grotere kans heeft om een conversie te genereren. Voor Display-campagnes moeten biedingen rekening houden met de advertentieformaten en -indelingen waarvan de kans het grootst is dat ze een conversie genereren.

Interfacetaal

Beschrijving: Google Ads kan biedingen optimaliseren op basis van de taalvoorkeuren van een gebruiker.

Voorbeeld: Voor een site voor Spaans taalonderwijs kunnen biedingen worden aangepast voor de zoekopdracht 'een nieuwe taal leren' als de taalvoorkeur van een persoon is ingesteld op Engels in plaats van Spaans, en er minder kans bestaat dat de persoon een nieuwe training gaat kopen.

Browser

Beschrijving: Google Ads kan biedingen optimaliseren op basis van de browser die een bezoeker gebruikt.

Voorbeeld: Voor een bedrijf voor gezonde voeding kunnen biedingen worden aangepast als een persoon zoekt met Chrome, wat in het verleden heeft geresulteerd in een hogere conversiekans voor die branche dan andere browsers.

Besturingssysteem

Beschrijving: Google Ads kan biedingen optimaliseren op basis van het besturingssysteem dat een bezoeker gebruikt.

Voorbeeld: Voor een ontwikkelaar van game-apps kunnen biedingen worden aangepast als een persoon op Google Play naar 'puzzelgame' zoekt vanaf een Android-apparaat dat is geüpgraded naar de nieuwste OS-versie, wanneer de kans groter is dat de app wordt geïnstalleerd dan op een apparaat met een ouder OS.

Demografie (alleen Display)

Beschrijving: Google Ads kan biedingen optimaliseren op basis van demografische gegevens, zoals leeftijd en geslacht, en op basis van affiniteits- en in-market-doelgroepen.

Voorbeeld: Voor een speelgoedwinkel kunnen biedingen worden aangepast als iemand waarschijnlijk een ouder is en de kans groter is dat er een conversie wordt gegenereerd via een advertentie voor een nieuw assortiment educatief speelgoed.

Daadwerkelijke zoekopdracht (Zoeken en Shopping)

Beschrijving: Google Ads kan biedingen optimaliseren op basis van de tekst van de zoekopdracht die de advertentie heeft geactiveerd, niet alleen het overeenkomende zoekwoord.

Voorbeeld: Voor een schoenenwinkel kunnen biedingen worden aangepast als een persoon zoekt naar 'leren schoenen' en de kans groter is dat een nieuw paar wordt gekocht dan wanneer wordt gezocht op 'schoenreparatie', zelfs als voor beide zoekopdrachten het brede zoekwoord 'schoenen' wordt gebruikt.

Zoeknetwerkpartner (alleen Zoeken)

Beschrijving: Google Ads kan biedingen optimaliseren op basis van op welke zoekpartnersite de advertentie wordt weergegeven.

Voorbeeld: Voor een merk voor consumentenartikelen kunnen biedingen worden aangepast als een zoekopdracht afkomstig is van een relevantere zoekopdracht op een e-commercesite, waar de kans groter is dat een conversie wordt gegenereerd dan op een nieuwssite.

Webplaatsing (alleen Display)

Beschrijving: Google Ads kan biedingen optimaliseren op basis van op welke siteplaatsing de advertentie wordt weergegeven.

Voorbeeld: Voor een merk voor consumentenartikelen kunnen biedingen worden aangepast als de advertentie wordt weergegeven op een populaire site met veel verkeer, waar de kans groter is dat een conversie wordt gegenereerd.

Sitegedrag (alleen Display)

Beschrijving: Google Ads kan biedingen optimaliseren op basis van de activiteit van een gebruiker op uw site, waaronder het aantal bekeken pagina's, de waarde van de bekeken producten, hoe ver het conversieproces is gevorderd en andere sites die eerder zijn bezocht.

Voorbeeld: Voor een meubelmerk kunnen biedingen worden aangepast als een persoon meerdere banken met een hogere waarde heeft bekeken in vergelijking met lampen die een lagere prijs hebben.

Productkenmerken (alleen Shopping)

Beschrijving: Google Ads kan biedingen optimaliseren op basis van vergelijkbare kenmerken voor producten zoals prijs, conditie, merk en productcategorie.

Voorbeeld: Voor een winkel die outdoorartikelen verkoopt, kunnen biedingen worden aangepast als u een nieuwe tent toevoegt aan uw productgegevens die vergelijkbaar is met andere tenten waarvoor de kans groter is dat een conversie wordt gegenereerd.

Mobiele-app-beoordelingen (binnenkort beschikbaar)

Beschrijving: Google Ads kan biedingen optimaliseren op basis van de kracht en de kwantiteit van de beoordelingen van een app.

Voorbeeld: Voor een fitnessmerk kunnen biedingen worden aangepast als een app veel goede recensies heeft ontvangen en de kans groter is dat de app wordt geïnstalleerd.

Prijsconcurrentievermogen (alleen voor Shopping)

Beschrijving: Google Ads kan biedingen optimaliseren op basis van hoe uw productprijs zich verhoudt tot die van andere adverteerders die deelnemen aan dezelfde veilingen als u.

Voorbeeld: Voor een kookwinkel kunnen biedingen worden aangepast als u een goede aanbieding heeft voor een messenset in vergelijking met andere adverteerders.

Seizoensgebondenheid (alleen voor Shopping)

Beschrijving: Google Ads kan biedingen optimaliseren op basis van seizoensgebonden trends in verschillende tijden van het jaar.

Voorbeeld: Voor een elektronicawinkel kunnen biedingen worden aangepast als een persoon op zoek is naar een nieuwe televisie tijdens de feestdagen, wanneer de kans op een conversie doorgaans groter is.

Flexibele beheeropties voor prestaties

Met 'Slim bieden' kunt u prestatiedoelen stellen en de instellingen aanpassen aan uw unieke zakelijke doelstellingen:

• Optimaliseer biedingen voor het zoeknetwerk voor het door u geselecteerde attributiemodel, met inbegrip van data-driven-attributie.
  • Stel prestatiedoelen in voor mobiele apparaten, desktops en tablets met doel-CPA-biedingen (binnenkort).

Transparante prestatierapporten

'Slim bieden' biedt rapportagetools die u betere insights geven in de prestaties van uw biedingen, zodat u eventuele problemen snel kunt oplossen. Bijvoorbeeld:

• Rapporten voor biedstrategie die u inzicht geven in de prestaties van uw strategieën voor 'Slim bieden'.
    Opmerking: Ga naar Uw rapporten voor biedstrategie zoeken om uw rapport te vinden.
  • Gedetailleerde biedstrategiestatussen die aangeven hoe uw biedingen ervoor staan.
  • Campagneconcepten en -experimenten voor zoek- en display-campagnes die het gemakkelijk maken om te testen hoe goed 'Slim bieden' presteert ten opzichte van uw huidige biedmethode.
  • Simulatoren die voorspellen hoe uw advertenties zouden hebben gepresteerd wat betreft belangrijke statistieken zoals kosten, conversies, conversiewaarde, vertoningen en klikken als u andere CPA- of ROAS-doelen of andere budgetten had ingesteld.
  • Waarschuwingen en meldingen die problemen met 'Conversies bijhouden' aangeven en duidelijke stappen bieden om deze op te oplossen.

Voor wie dit geschikt is

'Slim bieden' werkt voor kleine en grote bedrijven. Slim bieden kan gegevens van al uw campagnes gebruiken om de prestaties te optimaliseren, dus ook nieuwe campagnes zonder eigen gegevens vertonen mogelijk betere prestaties. Voor een nauwkeurige evaluatie van de resultaten raden we u aan de prestaties te meten over langere perioden met ten minste 30 conversies, zoals een maand of langer (50 conversies voor Doel-ROAS). Relevante zoekwoorden kunnen worden toegevoegd aan campagnes met een laag volume om de targeting uit te breiden en het aantal conversies te verhogen.

Adverteerders die 'Slim bieden' gebruiken, moeten voldoen aan de toepasselijke wettelijke vereisten en het advertentiebeleid van Google. U bent er bijvoorbeeld verantwoordelijk voor te zorgen dat uw gebruik van 'Slim bieden' voldoet aan het beleid voor gepersonaliseerde advertenties van Google. Het is belangrijk dat u bekend bent met de contextuele signalen die in 'Slim bieden' worden gebruikt, zodat u kunt bepalen of 'Slim bieden' geschikt is voor uw bedrijf.

Toeschrijving van conversies via videoadvertenties voor 'Slim bieden'

Voor videoadvertenties met 'Slim bieden' gebruikt Google Ads conversiegegevens van uw campagnes om te voorspellen hoe waarschijnlijk het is dat een engagement met uw videoadvertentie tot een conversie zal leiden.

Engagements voor TrueView for Action-advertenties worden gedefinieerd als klikken op de advertentie of tien seconden kijktijd. Als beide zich voordoen, wordt alleen de klik geteld. Als een gebruiker een videoadvertentie ten minste tien seconden bekijkt, geldt dit als het pad naar een websiteconversie als de conversie binnen drie dagen na de engagement plaatsvindt. Als een gebruiker op uw advertentie klikt, wordt een resulterende conversie binnen de huidige conversieperiode aan deze klik toegeschreven.

'Slim bieden'-campagnes uitbreiden met brede zoekwoorden

Brede zoekwoorden passen bijzonder goed bij 'Slim bieden'-strategieën, zoals 'Aantal conversies maximaliseren', 'Conversiewaarde maximaliseren', 'Doel-CPA' en 'Doel-ROAS'.

U hoeft niet te segmenteren op zoektype om de optimalisatie te verbeteren. Het biedsysteem stelt een bod in voor elke afzonderlijke veiling van iedere zoekopdracht en biedt hoger of lager, afhankelijk van hoe goed de zoekopdracht waarschijnlijk presteert. Als u brede zoekwoorden toepast, kunnen de algoritmen sneller leren en extra veilingen vinden waarmee u uw groeidoelstellingen kunt behalen. Meer informatie over brede zoekwoorden