Om Kundmatchning

Från och med början av mars 2024 är kundmatchningslistor som aktiverats för Google Partner-annonsutrymme eller tredje parters börswebbplatser i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) inte längre tillgängliga för webbplatser och appar. Google Ads och Display & Video 360 fortsätter att ge annonsörer möjlighet att använda sin egen data från första part (samt anpassade och utökade målgrupper) på alla egendomar som ägs och drivs av Google.

Med Kundmatchning kan du använda din online- och offlinedata för att nå och engagera dina kunder på nytt genom söknätverket, Shopping-fliken, Gmail, YouTube och Display-nätverket. Kundmatchning utgår från information som dina kunder har delat med dig och inriktar dina annonser på dem och andra liknande kunder.

Kundmatchning är ett användbart annonseringsverktyg för många verksamhetsmål, allt från att öka varumärkesmedvetenheten till att generera fler konverteringar. Här kommer några exempel på olika målgrupper som du kan inrikta dig på med Kundmatchning:

• Optimera kampanjerna i söknätverket och på Shopping-fliken genom att justera buden utifrån din kunskap om kundernas aktiviteter.
  • I Gmail kan du nå dina kunder eller nya potentiella kunder med liknande intressen genom att använda anpassade annonser högst upp på flikarna i inkorgen.
  • På YouTube kan du nå nya segment genom att inrikta dig på segment som liknar dina mest värdefulla kunder.
  • Nå dina kunder eller nya potentiella kunder med liknande intressen med hjälp av anpassade annonser i Googles Display-nätverk.

I den här artikeln beskriver vi hur Kundmatchning fungerar. Du kan även läsa mer i Din guide till Kundmatchning. Det finns flera aktuella uppdateringar som påverkar hur Kundmatchning fungerar. Du kan läsa mer om uppdateringarna nedan.

Innan du börjar

Kampanjer som använder Smart Bidding och optimerad inriktning inkluderar automatiskt alla kundmatchningslistor i ditt konto för att förbättra ditt annonskampanjresultat och hjälpa dig att nå dina mål, till exempel konverteringar. Om du inte vill att dina kundmatchningslistor automatiskt ska användas för att förbättra kampanjens resultat kan du göra något av följande:

• Välj bort automatiskt inkluderade kundmatchningslistor som är tillgängliga för ditt konto genom att följa dessa steg.
  • Ta bort specifika listor som du inte vill använda med Smart Bidding och optimerad inriktning från ditt konto.

Tänk på följande:

• Detta påverkar inte inriktningsinställningarna för din kampanj. Om du till exempel använder optimerad inriktning i din kampanj visas dina annonser för användare som är mer benägna att konvertera.
  • Även om dina kundmatchningslistor inte är relevanta för alla dina kampanjer lär sig Smart Bidding och optimerad inriktning automatiskt vilka kundmatchningslistor som är användbara för ditt kampanjresultat och optimerar löpande listtillämpningen i realtid.
  • Kundmatchningslistor används inte om du använder manuella budstrategier.
  • Automatisk inkludering av kundmatchningslistor som inte har tillämpats i Smart Bidding eller optimerad inriktning är tillgängligt för YouTube-kampanjer och YouTube-videoåtgärdskampanjer och blir snart tillgängligt för flödesannonser och sökannonser.

Detta är tidslinjen för att kundmatchningslistor utan inriktning ska inkluderas automatiskt:

Typ av annonskampanj Tidslinjer
YouTube VAC Lanserades under fjärde kvartalet 2022
YouTube Lanserades under fjärde kvartalet 2022
Sökannonser Lanserades under tredje kvartalet 2023
Shopping Lanseras under första kvartalet 2024
Demand Gen (annonser utanför YouTube) Lanserades under tredje kvartalet 2023
Gmail-annonser Lanseras under första kvartalet 2024

Om du är redo att ladda upp din Kundmatchning-data kan du läsa om hur du skapar en kundlista.

Läs mer om kundmatchningsprocessen.

Så fungerar det

Anta att du vill annonsera om ett nytt lojalitetsprogram för dina befintliga kunder med Google-annonser. Så här fungerar det:

Step 1 Step 2 Step 3
Du skapar och laddar upp en kundlista, det vill säga en datafil med kontaktuppgifter som dina kunder har gett dig. Använd den här mallen och läs den här artikeln för formateringsanvisningar. Du skapar eller uppdaterar en kampanj som är inriktad på ditt segment för Kundmatchning – kunder från din uppladdade datafil som är Google-användare. När dessa användare är inloggade på sitt Google-konto ser de dina annonser när de använder söknätverket, YouTube och Gmail eller när de surfar i Googles Display-nätverk.

Läs Så använder Google data från Kundmatchning om du vill veta mer om hur Google använder datafilerna du laddar upp och hur matchningen går till.

Kundmatchning är för närvarande tillgängligt i söknätverket, Gmail och Display-nätverket samt på Shopping-fliken och YouTube.

Användarens val och kontroll

Användarna kan styra vilka annonser de ser i Googles tjänster, inklusive annonser från Kundmatchning, via inställningarna för Google Ads.

Policyn för användares medgivande inom EU för kundmatchningspartners som utför datauppladdning

Som ett led i Googles löpande arbete med att skapa ett integritetsfokuserat ekosystem för digital annonsering stärker vi tillämpningen av vår policy för användares medgivande inom EU.

Om du anlitar en kundmatchningspartner för att ladda upp data om användare i EES måste du säkerställa tillsammans med partnern att nödvändiga samtyckessignaler skickas med till Google. Läs mer om policyn för användares medgivande inom EU vid datauppladdning via kundmatchningspartners.

Senaste uppdateringarna av Kundmatchning

Vi har gjort förbättringar i Google Ads för att ge en omfattande och samlad överblick över dina målgrupper och göra det enklare att hantera och ordna dem.

• Ny målgruppsrapportering
    Detaljerade rapporter om målgruppsdemografi, segment och uteslutningar finns nu samlade på ett ställe. Klicka på ikonen Kampanjer Campaigns Icon, gå till fliken Målgrupper, sökord och innehåll och klicka på Målgrupper. Du kan enkelt hantera dina målgrupper från den här rapportsidan. Läs mer om målgruppsrapportering.
  • Nya termer
    Vi använder nya termer i målgruppsrapporten och i Google Ads. Målgruppstyper (som liknande, anpassade, med köpavsikt och inom intressegrupp) kallas nu för målgruppssegment och remarketing får benämningen Din data. Läs mer om uppdateringar av termer och fraser för målgrupper
Efter att Apples ATT-policyer (App Tracking Transparency) har trätt i kraft kan dina datasegment (framför allt webbplatslistor, applistor och automatiskt skapade listor) och kundmatchningslistor påverkas i trafik via iOS 14 (inklusive användningen av dessa listor för uteslutningar). Kampanjer som marknadsför webbaserade konverteringsmål, särskilt de som använder Kundmatchning och dina andra datasegment, kan också få förändrade resultat. Under denna tid kommer vi att utöka modellerade konverteringar till mer trafik via iOS 14.

Har du problem med dina kundmatchningslistor?

Kontakta oss