Ställa in Google-taggen

Google-taggen används för att fastställa vilka produkter från Google du använder för att mäta effektiviteten hos din webbplats och dina annonser. Google-taggen skickar data till kopplade destinationer, som Google Ads och Google Analytics 4.

Eftersom webbplatstekniker, som cookies, ständigt utvecklas som en följd av förändrade integritetskrav, webbläsare och förordningar är det viktigt att använda webbplatstäckande taggning av hög kvalitet så att mätningen blir så korrekt som möjligt.

I den här artikeln kan du läsa om

En konceptillustration som visar hur du konfigurerar Google-taggen.

Obs! Alla globala webbplatstaggar har konverterats till Google-taggar. Om du har en global webbplatstagg på din webbplats behöver du inte uppdatera den för att använda Google-taggen.

Använda instruktionsvideon om Google Taggstyrning

I den här videon visar vi hur du konfigurerar Google-taggen i Google Ads. Du kan också ställa in Google-taggen via Google Analytics 4 och Google Taggstyrning.

Aktivera YouTube-textning om du vill se undertexter på ditt språk. Klicka på inställningsikonen Bild på ikon för inställningar i YouTube längst ned i videospelaren, välj Undertexter/textning och sedan ditt språk.

Vad är ett tagg-id och var hittar du det?

Vad är ett Google-tagg-id?

Tagg-id:Ett tagg-id är en identifierare som du placerar på sidan för att läsa in en viss Google-tagg. En enda tagg kan ha flera tagg-id:n. Ett huvud-id visas.

Om du kombinerar eller delar upp taggarna kan huvudtagg-id:t som visas i kodavsnittet med taggningsinstruktioner ändras. Om detta händer behöver du inte tagga om sidan. Samma tagg blir inläst förutsatt att du har ett tagg-id på sidan. Befintliga tagg-id:n ändras inte om du tar bort en destination.

Obs! Om din CMS-integrering (kallas även byggverktyg för webbplatser) inte godtar ett GT--tagg-id kan du använda ett alias, till exempel AW-XXXXX eller G-XXXXX, som stöds av CMS-integreringen.

Var hittar jag mitt Google-tagg-id?

Du hittar inställningarna för Google-taggen i Google Ads, Google Analytics och Google Taggstyrning. Logga in på en av dessa produkter och följ anvisningarna för att se ditt tagg-id:

Anvisningar för Google Ads

Anvisningar för Google Analytics

1. Gå till Administratör. Under Insamling och modifiering av data klickar du på Dataflöden.
  2.  Klicka på ett flöde för att se mer information.
  3. Resultat: Du bör se inställningar för Google Analytics och Google-taggen.Skärmbild av inställningar för dataflöde i Google Analytics 4. Google-taggens inställningar ingår i inställningarna för dataflöde

Anvisningar för Google Taggstyrning

Obs! För att du ska se Google-tagg-id:n i Google Taggstyrning måste du hantera en Google Ads-, Analytics- eller Google-tagg i en behållare.

1. Öppna Google Taggstyrning.
  2. Klicka på fliken Google-taggar för att se Google-taggar som du har konfigurerat tidigare.
    Översikt över Google-taggen i Google Taggstyrning
  3. Klicka på taggnamnet för att redigera inställningarna för Google-taggen.

Vad är en destination och ett destinations-id?

Vad är en destination?

En destination är ett konto i en mätningsprodukt från Google som delar konfiguration med och tar emot data från en Google-tagg. Du kan lägga till destinationer i Google-taggen för att återanvända Google-taggens konfiguration och instanser på din webbplats.

För närvarande kan endast Google Ads-konton och webbdataflöden i Google Analytics 4-egendomar användas som destinationer.

Vad är ett destinations-id?

Ett destinations-id är en identifierare som representerar destinationen, det vill säga den länkade Google-produkten, som Google Ads eller Google Analytics. Google-taggen använder destinations-id:n för att läsa in målspecifika inställningar och dirigera händelser.

För Google Ads är destinations-id:t samma som id:t för konverteringsspårning, till exempel AW-98765.

För Google Analytics är destinations-id:t samma som webbdataflödets mätnings-id, till exempel G-12345.

Installera Google-taggen på din webbplats

Innan du kan börja mäta webbplats- och annonsresultat måste du lägga till Google-taggen på varje sida på din webbplats.

Välj en produkt som du använder för att ställa in Google-taggen.

Tips! Om du använder både Google Ads och Google Analytics kan du bara ställa in Google-taggen på en av plattformarna. Du kan lägga till den andra produkten som destination i inställningarna för Google-taggen senare.

Om du har mer komplexa mätningsbehov och även vill hantera tredjepartstaggar kan du använda Google Taggstyrning för att ställa in Google-taggen.

Ställa in Google-taggen med Google Ads-anvisningar

Innan du ställer in Google-taggen måste du ha ställt in konverteringsspårning för din webbplats. Välj det alternativ på sidan Skapa en Google-tagg som bäst beskriver din situation och följ anvisningarna för att infoga taggen:
  1. Använd Google-taggen som finns på din webbplats (rekommenderas)
  2. Använd en befintlig Google-tagg
  3. Installera en Google-tagg

Använd Google-taggen som finns på din webbplats (rekommenderas)

Använd taggen på din webbplats för att slutföra konfigureringen utan att göra ändringar i webbplatsens kod. Användare av ditt konto läggs till som användare i taggen. Läs mer om hur du hanterar Google-taggen.

1. Klicka på Information för att se tagguppgifterna.
  2. Klicka på Slutför.

Obs! Vi rekommenderar att du inte lägger till fler än en instans av Google-taggen på varje sida på webbplatsen.

Använd en befintlig Google-tagg

Det här alternativet visar om taggen identifierades på den angivna webbplatsen. Välj en tagg med etiketten På webbplatsen för att slutföra konfigureringen utan att göra ändringar i webbplatskoden.

Tänk på att taggen kan visas som Ingen upptäckt om webbplatsens trafikvolym är låg. Om du väljer en tagg med etiketten Ingen upptäckt kan du behöva installera den. Användare av ditt konto läggs till som användare i taggen. Läs mer om hur du hanterar Google-taggen.

Om du har administratörsåtkomst till de angivna taggarna ser du dem. Om du inte ser taggen du letar efter kanske du inte har rätt användarbehörigheter för att göra ändringar i Google-taggen.

1. Klicka på Välj en tagg för att se
    1. en lista över taggar som du har administratörsåtkomst till
    2. tagg-id:n
    3. var taggen påträffades.
      • Om taggen påträffas på den angivna webbplatsen kan du välja en tagg med etiketten På webbplatsen för att slutföra konfigureringen utan att behöva ändra webbplatskoden. Om du väljer en tagg med etiketten Ingen upptäckt kan du behöva installera den.
  2. Välj Google-taggen du vill använda och klicka på Bekräfta.

Installera en Google-tagg

Du kan installera Google-taggen på två sätt:

Använda ett byggverktyg för webbplatser

Du kan använda ett byggverktyg för webbplatser eller ett innehållshanteringssystem (CMS) som Wix eller Duda för att implementera Google-taggen. Välj byggverktyget och följ anvisningarna för att slutföra konfigureringen av Google-taggen utan att göra ändringar i koden. Om du försöker implementera en tagg via integrering med ett CMS eller byggverktyg för webbplatser och integreringen inte godtar ett GT-tagg-id kan du använda ett alias (AW-XXXXX eller G-XXXXX) som stöds av integreringen.

Du kan ställa in Google-taggen utan att behöva göra ändringar i koden om du hanterar webbplatsen på någon av följande plattformar:

Läs mer om hur du installerar Google-taggen med ett byggverktyg för webbplatser.

När du är klar med installationen:

1. Klicka på Klart så genomsöker Google din webbplats.
  2. Klicka på Klart för att slutföra konfigureringen av Google-taggen.

Installera manuellt

Välj det här alternativet om det är första gången du konfigurerar taggen för en konverteringsåtgärd i ditt konto och du inte har installerat Google-taggen.

1. Installera taggen genom att kopiera och klistra in den i koden på varje sida på din webbplats, omedelbart efter elementet <head>. Lägg inte till fler än en Google-tagg på varje sida. Animation som visar hur du lägger till Google-webbplatstaggen för konverteringsspårning i Google Ads. Här är ett exempel på en Google-tagg, där ”TAG_ID” motsvarar det tagg-id som är unikt för ditt Google Ads-konto:

<script async
    src="https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=TAG_ID"></script>
    <script>
    window.dataLayer = window.dataLayer || [];
    function gtag(){dataLayer.push(arguments);}
    gtag('js', new Date());
    gtag('config', 'TAG_ID');
    </script>
  2. (Valfritt) Modifiera Google-taggen enligt dina önskemål:
    1. Om du inte vill att Google-taggen ska lägga till webbplatsbesökare på dina remarketinglistor när sidan läses in första gången lägger du till den markerade delen nedan i 'config'-kommandot i Google-taggen:
      gtag('config ','TAG_ID,{'send_page_view': false});
    2. Om du inte vill att Google-taggen ska placera förstapartscookies på din webbplatsdomän lägger du till den markerade delen nedan i config'-kommandot i Google-taggen:
      gtag('config',' TAG_ID',{'conversion_linker': false});
      • Obs! Vi rekommenderar inte att du gör detta, eftersom det gör mätningen av konverteringar mindre exakt. Om du vill inaktivera insamlingen av remarketingdata lägger du till det markerade kommandot gtag('set') ovanför kommandot gtag('js') i Google-taggen. Detta inaktiverar insamlingen av remarketingdata för alla konfigurerade Google Ads-konton.
        <script async
        src="https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=TAG_ID"></script>
        <script>
        window.dataLayer = window.dataLayer || [];
        function gtag(){dataLayer.push(arguments);}
        gtag('set', 'allow_ad_personalization_signals', false);
        gtag('js', new Date());
        gtag('config', 'TAG_ID');
        </script>
  3. Kopiera Google-taggen och lägg till den på din webbplats.
  4. Öppna HTML-koden för sidan som visas när kunder har slutfört en konvertering, till exempel sidan ”Tack för din beställning”. Detta kallas konverteringssidan.
  5. Klistra in den globala webbplatstaggen mellan head-taggarna (<head></head>) och klistra sedan in de eventuella händelsekodavsnitt som är relevanta för sidan.
  6. Spara ändringarna på webbsidan.
  7. Klicka på Klart.
  8. Klicka på Installera händelsetagg.
  9. Välj vid Händelsekodavsnitt om du vill spåra konverteringar vid sidhämtning eller klick.
    • Sidhämtning: Räkna konverteringar när kunder besöker konverteringssidan, till exempel en bekräftelsesida efter ett köp eller en registrering. Detta är standardalternativet och även det vanligaste alternativet. Läs mer om Googles säkerhetsstandarder.
    • Klick: Räkna konverteringar när kunder klickar på en knapp eller länk (till exempel knappen Köp nu). Animerad GIF som visar hur man redigerar inställningarna för händelsekodavsnitt.
  10. Kopiera händelsekodavsnittet och följ anvisningarna för hur du lägger till det på din webbplats, eller klicka på Ladda ned kodavsnitt för att lägga till det senare.
    • Om du spårar sidhämtningar som konverteringar ska du lägga till händelsekodavsnittet på sidan du spårar.
    • Om du spårar klick som konverteringar ska du lägga till händelsekodavsnittet på sidan som innehåller knappen eller länken du vill spåra.
  11. Klicka på Nästa.
  12. Klicka på Klart. Animerad GIF som visar alternativet att kopiera eller ladda ned ett händelsekodavsnitt i Google Ads användargränssnitt.
  13. Klicka på Slutför. Om du spårar klick på din webbplats som konverteringar kan du följa anvisningarna i Spåra klick på din webbplats som konverteringar för att lägga till ytterligare kod för knappen eller länken du vill spåra. Detta steg krävs för att konverteringsspårningen ska fungera.
Obs! Vi rekommenderar att du inte lägger till fler än en instans av Google-taggen på varje sida på webbplatsen.

När du har ställt in taggen måste du verifiera att Google-taggen fungerar.

Ställa in Google-taggen med Google Analytics-anvisningar

Hur du ska ställa in Google-taggen från Google Analytics beror på om du konfigurerar Analytics för första gången på din webbplats eller om du lägger till en Google Analytics 4-egendom på en webbplats som redan har Universal Analytics.

Om du konfigurerar Google Analytics för första gången

1. Logga in på ditt Google Analytics-konto.
  2. Klicka på Administratör.
  3. Använd rullgardinsmenyn högst upp i kolumnen Egendom för att välja egendomen som innehåller det dataflöde du vill använda för att skapa Google-taggen.
  4. Klicka på Dataflöden i kolumnen Egendom.
  5. Klicka på dataflödet du vill redigera.
  6. Klicka på Konfigurera tagginställningar under Google-tagg.
  1. Klicka på Installationsanvisningar i avsnittet Google-tagg.
  2. Välj Installera med ett byggverktyg för webbplatser eller Installera manuellt på sidan Installationsanvisningar:
    • Använd Installera med ett byggverktyg för webbplatser om du hanterar din webbplats med ett byggverktyg för webbplatser (kallas även CMS-plattform) som Wix eller Wordpress. Välj byggverktyget och följ anvisningarna för att slutföra konfigureringen av Google-taggen utan att göra ändringar i koden.
    • Om du väljer att installera manuellt går du till avsnittet Installera manuellt. På skärmen ser du JavaScript-kodavsnittet för Google-taggen i ditt konto. För att upprätta en anslutning mellan din webbplats och Google Analytics kan du kopiera hela Google-taggkodavsnittet och klistra in det på varje sida på din webbplats, omedelbart efter elementet <head>. Google-taggen är hela avsnittet med kod som visas och som börjar med:

<!-- Global tag (gtag.js) -->

och slutar med

</script>
Obs! Vi rekommenderar att du inte lägger till fler än en instans av Google-taggen på varje sida på webbplatsen.

Det kan ta upp till 30 minuter innan datainsamlingen startar. Använd realtidsrapporten för att kontrollera att du tar emot data.

Kontrollera att Google-taggen fungerar efter att du har ställt in den.

Om du lägger till en Google Analytics 4-egendom på en webbplats som redan har Universal Analytics

Om du vill lägga till en Google Analytics 4-egendom på en webbplats som redan har Universal Analytics kan du använda Konfigurationsassistent för GA4. Du måste ha rollen Redigerare för Analytics-kontot. Följ anvisningarna nedan för att skapa din GA4-egendom. Du kan använda den här guiden oavsett om dina webbsidor innehåller en Google Analytics-tagg (gtag.js eller analytics.js), en Google Ads-tagg (gtag.js) eller en Google Taggstyrning-behållare.

1. Klicka på Inställningar Administratör längst ned till vänster i Google Analytics.
  2. Kontrollera att rätt konto är valt i kolumnen Konto. (Om du bara har ett Google Analytics-konto är det redan förvalt.)
  3. Välj den Universal Analytics-egendom i kolumnen Egendom som för närvarande samlar in data för din webbplats.
  4. Leta reda på kolumnen Egendom och klicka på Konfigurationsassistent för GA4. Det är det första alternativet i kolumnen Egendom.
  5. Klicka på Kom igång under Jag vill skapa en ny Google Analytics 4-egendom.
  6. På popup-skärmen Skapa en ny Google Analytics 4-egendom visas ett av följande alternativ beroende på hur din webbplats är taggad:
  7. På sidan Skapa en Google-tagg ska du välja det alternativ som bäst beskriver din situation. Följ sedan anvisningarna för att slutföra din nya GA4-egendom:

Använd Google-taggen som finns på din webbplats (rekommenderas)

Välj det här alternativet om du vill använda den Google-tagg som identifierades på din webbplats för att slutföra inställningen utan att göra ändringar i webbplatskoden.

Klicka på Information för att se tagginformationen.

Klicka på Bekräfta för att slutföra din nya GA4-egendom.

Användare i din egendom läggs till som användare i Google-taggen. Läs mer om hur du hanterar Google-taggen.

Använd en befintlig Google-tagg

Välj det här alternativet om du vill återanvända en Google-tagg som du redan har administratörsåtkomst till.

Klicka på Välj en tagg . Då ser du följande:

• en lista över taggar som du har administratörsåtkomst till. (Om du inte ser taggen du letar efter kanske du inte har rätt användarbehörigheter för att göra ändringar i den Google-taggen.)
    • tagg-id:n
    • huruvida taggen identifierades på din webbplats eller inte. Välj en tagg med etiketten På webbplatsen för att slutföra konfigureringen utan att göra ändringar i webbplatskoden. Om du väljer en tagg med etiketten Ingen hittades kan du behöva installera den. Tänk på att taggen kan visas som Ingen upptäckt om webbplatsens trafikvolym är låg.
    • destinationerna som är kopplade till taggen

Välj Google-taggen du vill använda och klicka på Bekräfta för att slutföra din nya GA4-egendom.

Användare i din egendom läggs till som användare i taggen. Läs mer om hur du hanterar Google-taggen.

Installera en Google-tagg

Välj det här alternativet om du inte har installerat Google-taggen på din webbplats.

1. Klicka på Nästa för att installera en ny Google-tagg på din webbplats.
    2. På sidan Installationsanvisningar har du två alternativ:
      • Installera med ett byggverktyg för webbplatser: Om du hanterar din webbplats med hjälp av ett byggverktyg för webbplatser (kallas även CMS-plattform, som Wix eller Duda) kan du slutföra konfigureringen av Google-taggen utan att behöva göra ändringar i koden.
      • Installera manuellt: Välj det här alternativet om något av följande gäller:
        • Webbplatsverktyget/CMS-systemet har inte stöd för Google-taggen (gtag.js) ännu.
        • Du eller webbutvecklaren taggar din webbplats manuellt.
        • Din webbplats har taggats med analytics.js.
        • Du använder Google Taggstyrning.

Alternativ 1: Installera med ett byggverktyg för webbplatser/CMS-system

Om du hanterar din webbplats på någon av följande plattformar ska du välja din plattform. Följa sedan anvisningarna för att slutföra inställningen av Google-taggen utan att göra ändringar i koden.

Klicka på Klart efter att du har installerat Google-taggen för att skapa din nya GA4-egendom.

Om plattformen inte har stöd för Google-taggen ännu kan du använda alternativet för manuell installation (se nedan).

Vi uppdaterar kontinuerligt våra CMS-anvisningar för att göra det så enkelt som möjligt att ställa in Google-taggen. Om du inte ser din plattform på sidan Installationsanvisningar kanske du ändå kan klistra in ditt Google-tagg-id i byggverktyget för webbplatser eller CMS-systemet.Innan du installerar manuellt ska du kontrollera om din plattform finns med på den här listan.

Läs mer om hur du installerar Google-taggen med ett byggverktyg för webbplatser.

Alternativ 2: Installera manuellt

Välj det här alternativet om något av följande gäller:

• Webbplatsverktyget/CMS-systemet har inte stöd för Google-taggen (gtag.js) ännu. Obs! Du måste använda plattformens funktion för anpassad HTML.
    • Du eller webbutvecklaren taggar din webbplats manuellt.
    • Din webbplats har taggats med analytics.js.

Installera Google-taggen manuellt

På fliken Installera manuellt ser du JavaScript-kodavsnittet för Google-taggen. Upprätta en anslutning mellan din webbplats och Google Analytics genom att kopiera hela Google-taggen och klistra in den omedelbart efter elementet <head> på varje sida på din webbplats. Lägg inte till fler än en Google-tagg på varje sida.

Om du använder ett byggverktyg för webbplatser/CMS-system som inte har stöd för Google-taggen ännu ska du kopiera och klistra in hela Google-taggen i fältet för anpassad HTML på plattformen.

Google-taggen är hela det kodavsnitt som visas och som börjar med:

<!-- Google tag (gtag.js) -->

och slutar med:

</script>

När du har installerat Google-taggen på din webbplats klickar du på Klart för att skapa din nya GA4-egendom.

När du har ställt in taggen måste du ange inställningar för Google-taggen.

Om din webbplats är taggad med analytics.js, antingen manuellt eller med ett CMS-system

Om din webbplats är taggad manuellt med analytics.js ska du inte ta bort den gamla analytics.js-taggen när du lägger till Google-taggen (se ovan). analytics.js-taggen fortsätter samla in data för din Universal Analytics-egendom. Google-taggen (gtag.js) som du lägger till samlar in data för din nya GA4-egendom.

Om du använder ett byggverktyg för webbplatser/CMS-system som taggar dina sidor med analytics.js kan du använda funktionen för anpassad HTML för att lägga till Google-taggen på dina sidor. Lämna kvar analytics.js-taggen så att Analytics fortsätter skicka data till din Universal Analytics-egendom.

Följande tabell visar byggverktyg för webbplatser och CMS-system som använder analytics.js. Dessa kräver att du lägger till Google-taggen som anpassad HTML för att inkludera båda taggarna på din webbplats.

Kopiera och klistra in Google-taggen på din webbplats via funktionen för anpassad HTML i CMS-systemet.

Använd realtidsrapporten för att kontrollera att du tar emot data.

Byggverktyg för webbplatser/CMS-system Alternativ för att lägga till anpassad HTML
    Blogger Anvisningar
    Cart.com Kontakta supporten för Cart.com för anvisningar.
    Salesforce (Demandware) Kontakta supporten för Salesforce för anvisningar.
    VTEX Kontakta supporten för VTEX för anvisningar.
    Weebly Anvisningar

Konfigurera Google-taggen i Google Taggstyrning

Du kan implementera Google-taggen med hjälp av Google Taggstyrning för att hantera den tillsammans med dina andra taggar.

Innan du börjar

Innan du kan skapa en Google-tagg i Taggstyrning behöver du ett Google-tagg-id. Om du är osäker på var du hittar taggen kan du läsa Var är mitt Google-tagg-id?
.
Om du redan har ett Google-taggkodavsnitt på din webbplats och vill uppgradera till att enbart använda Taggstyrning kan du följa stegen i migreringsguiden.

Steg 1: Skapa en Google-tagg

Börja med att skapa en Google-tagg för att ställa in mätning.

1. Öppna Google Taggstyrning
  2. Välj behållaren du vill konfigurera. Öppna menyn Taggar.
  3. Skapa en Ny tagg. Ange ett namn på taggen högst upp (till exempel ”Google-taggkonfiguration – example.com”).
  4. Välj Google-tagg i rutan Taggkonfiguration.
  5. Konfigurera taggen. Ange ditt Google-tagg-id i fältet Tagg-id.

Var hittar jag mitt Google-tagg-id?

Du hittar inställningarna för Google-taggen i Google Ads, Google Analytics och Google Taggstyrning. Logga in på en av dessa produkter och följ anvisningarna för att se ditt tagg-id:

Anvisningar för Google Ads

Anvisningar för Google Analytics

1. Gå till Administratör. Under Insamling och modifiering av data klickar du på Dataflöden.
    2.  Klicka på ett flöde för att se mer information.
    3. Resultat: Du bör se inställningar för Google Analytics och Google-taggen.Skärmbild av inställningar för dataflöde i Google Analytics 4. Google-taggens inställningar ingår i inställningarna för dataflöde

Anvisningar för Google Taggstyrning

Obs! För att du ska se Google-tagg-id:n i Google Taggstyrning måste du hantera en Google Ads-, Analytics- eller Google-tagg i en behållare.

1. Öppna Google Taggstyrning.
    2. Klicka på fliken Google-taggar för att se Google-taggar som du har konfigurerat tidigare.
      Översikt över Google-taggen i Google Taggstyrning
    3. Klicka på taggnamnet för att redigera inställningarna för Google-taggen.
  6. Valfritt: Du kan ställa in ytterligare konfigurationsalternativ för att styra hur Google-taggen kommunicerar med dess destinationer. Om du har ställt in Google-taggen och vill behålla alla standardinställningarna kan du nu fortsätta med Steg 2: Skapa en utlösare.

Valfria inställningar

Globala parameterinställningar

Om du behöver skapa en gemensam kontext med flera Google-taggar kan du ange globala parametrar med gtag.js direkt på din webbplats.

Globala parametrar läses av alla Google-taggar på din webbplats. Använd det här alternativet endast för uppgifter som inte är känsliga.

Läs om hur du återanvänder parametrar för flera taggar i utvecklardokumentationen.

Konfigurationsinställningar

Du kan ange ytterligare konfigurationsparametrar som påverkar inställningarna för Google-taggen.

Om du vill återanvända konfigurationen i alla Google-taggar kan du skapa en variabel för konfigurationsinställningar.

Inställningar för delade händelser

Du kan ange ytterligare parametrar som skickas med varje händelse, till exempel currency (valuta) för ett pris. Händelseparametrar är endast giltiga i taggen där du lägger till dem.

Om du vill återanvända händelseinställningar i flera Google-taggar kan du skapa en variabel för Google Taggstyrning-händelseinställningar. Använd rekommenderade namn på händelseparametrar så att Google Analytics kan fylla dimensioner och mätvärden åt dig.

Skicka data till en taggningsserver

Med taggning på serversidan kan du flytta vissa taggar från din webbplats eller app till en server, vilket kan förbättra resultatet. Läs mer om taggning på serversidan

Om du vill skicka alla händelser till en Taggstyrning-serverbehållare i stället för till Google Analytics måste du ställa in följande parameter:

1. Öppna menyn Konfigurationsinställningar.
  2. Ställ in webbadressen till serverbehållaren genom att lägga till en ny konfigurationsparameter:
    • Namn: server_container_url
    • Värde: Ange serverbehållarens webbadress för din Taggstyrning-serverbehållare.

Resultat: Konfigurationsparametrarna ska se ut så här:Skärmbild av en implementering av taggning på serversidan i Google-taggen.

Ställa in användarattribut

Användarattribut är attribut som beskriver grupper av användare i din användarbas, till exempel utifrån språkinställningar eller geografisk plats. Du kan använda användarattribut för att definiera målgrupper.

Du kan till exempel ange ett användarattribut med namnet favorite_food och använda det för att registrera varje användares favoritmat. Du kan använda denna data för att segmentera användare efter favoritmat.

Analytics samlar in vissa användardimensioner automatiskt så att du inte behöver ange användarattribut för dem. Du kan ange upp till 25 ytterligare användarattribut per Google Analytics 4-egendom.

Innan du kan mäta anpassade användarattribut måste du skapa en ny variabel för Google-tagghändelseinställningar och koppla den till Google-taggen.

7. Spara Google-taggen.

Steg 2: Skapa en utlösare

Skapa sedan en utlösare för att läsa in Google-taggen när någon läser in din webbplats.

1. Säkerställ att Google-taggen aktiveras före andra utlösare genom att klicka på Utlösare och välja Initiering – alla sidor. Läs mer om sidutlösare.
  2. Ge taggen ett Namn och Spara taggkonfigurationen.

Resultat

Taggkonfigurationen ska se ut så här:

Skärmbild av den slutförda konfigurationen av Google-taggen

Steg 3: Publicera behållaren

Uppdatera din webbplats med de senaste ändringarna genom att klicka på Skicka högst upp till höger.

Resultat

Kontrollera att Google-taggen fungerar efter att du har ställt in den.

Om du vill konfigurera fler taggar i Taggstyrning kan du läsa guiden till Google Taggstyrning.

Kontrollera att taggen skickar data

1. Öppna Google Tag Assistant.
  2. Ange webbadressen till din webbplats.
  3. Alla identifierade taggar visas högst upp i Tag Assistant. Se efter om din Google-tagg visas.
  4. Kontrollera på fliken Översikt om taggen har skickat händelser.
    • ✅ Google-taggen är korrekt konfigurerad när den registrerar och skickar händelser.
    • ❌ Om du inte ser din Google-tagg eller om den inte samlar in förfrågningar hittar du mer information i avsnitten nedan.

Kom ihåg att konfigurera Google-taggen på alla webbplatser som skickar data. I sammanfattningen av taggens täckning kan du se var Google-taggen har hittats.

Hittade ingen tagg

Kontrollera följande om Tag Assistant inte hittade Google-taggen:

• Du lägger till rätt mätnings-id.
  • Koden är aktiv. Du kan se vilken kod som har lästs in i webbläsarens utvecklarverktyg.

Destinationen tar inte emot data

Om du inte ser någon data men Tag Assistant visar att Google-taggen finns på sidan kanske taggen inte är kopplad till en destination.

I så fall får du en avisering när du öppnar sidan med Google-taggen. Du kan välja att koppla destinationen till en befintlig Google-tagg eller skapa en ny Google-tagg.

Nästa steg

Efter att du har skapat en Google-tagg måste du ställa in den så att den skickar den data du behöver.

Konfigurera Google-taggens inställningar →