Starta ett videomöte för undervisning

Den här artikeln är till för lärare. Information för elever finns här.

Med Google Meet kan du starta videomöten med klassen i Classroom, Meet, Google Kalender och Gmail på en dator eller mobil enhet.

Innan du börjar: Tips för videomöten

Öppna alla  |  Stäng alla

Krav och bästa metoder
  • Se till att du uppfyller kraven för Meet. Läs mer.
  • Läs igenom rekommendationerna för distansundervisning i lärarcentret för Google for Education. Läs mer.
  • Skriv ut anvisningar om hur du kommer igång med Google Meet. Läs mer.
  • Det finns en gräns för hur många personer som kan delta i ett videomöte. Läs mer.
  • Vilken typ av konto du har avgör vilka möten du kan gå med i och vem som kan gå med i dina möten. Läs mer.

Teknik- och tillgänglighetstips

• Om du vill hjälpa elever som är döva eller hörselskadade aktiverar du textning i Meet. Läs mer.
  • Om internethastigheten är långsam kan videomötets kvalitet förbättras om du stänger av kameran. Om ljudkvaliteten är dålig kan du använda en telefon för ljud i stället. Läs mer.
  • Om du använder en mobil enhet installerar du Google Meet-appen. Läs mer
  • Byt enhet före mötet. På vissa enheter utan fläkt, som surfplattor och laptops, kan videokvaliteten bli sämre om du laddar dem under mötet.

Skapa videomöten i Classroom

Du kan skapa och starta videomöten med klassen i Classroom. Om du vill använda Meet-funktioner i Classroom måste Workspace-administratören aktivera Meet för skolan.

Skapa ett videomöte i Classroom
Skapa en unik möteslänk som eleverna kan använda för att gå med i klassens videomöten. Du och eleverna kan använda samma länk för alla möten med klassen.
I Classroom är det bara du och hjälplärare som kan skapa, visa, dölja eller återställa möteslänken eller starta ett videomöte med klassen. Behörigheterna varierar beroende på hur administratören konfigurerar Meet för skolan.

Skapa en Meet-länk i klassen

1. Logga in på classroom.google.com.
  2. Klicka på klassen.
  3. Klicka på Skapa länk under Meet.
    • Du kan även klicka på Inställningar . Klicka sedan på Skapa Meet-länk under Allmänt.
  4. En Meet-länk visas för klassen.
  5. Klicka på Spara.
Om du gör länken synlig för eleverna visas den i klassens flöde.

Ta bort Meet-kortet från flödet

Om det inte finns någon aktiv Meet-länk för klassen kan du ta bort Meet-kortet från flödet. Då blir det mindre rörigt i flödet om du inte använder Meet i Classroom.

1. Logga in på classroom.google.com.
  2. Klicka på Mer Mer bredvid Meet följt av Stäng.
  3. Klicka på Inaktivera från flöde.

Om du stänger Meet-kortet kan du fortfarande skapa en Meet-länk i Inställningar .

Visa eller dölja en Meet-länk för elever

Elever i samma organisation som huvudläraren kan se Meet-länken på sidorna Flöde och Klassuppgifter. Du kan dölja länken från eleverna tills du är redo att dela den.

1. Logga in på classroom.google.com.
  2. Klicka på klassen.
  3. Klicka på Mer Mer bredvid Meet följt av Hantera.
    • Du kan även klicka på Inställningar .
  4. Välj ett alternativ vid Synligt för elever:
    • Om du vill dölja Meet-länken för eleverna flyttar du reglaget till Av   .
    • Om du vill göra Meet-länken synlig för eleverna flyttar du reglaget till På .
  5. Klicka på Klart eller Spara.

Kopiera en Meet-länk

Du kan kopiera en Meet-länk och klistra in den i en hemuppgift, en fråga eller ett meddelande.

1. Logga in på classroom.google.com.
  2. Klicka på klassen.
  3. Klicka på Mer Mer bredvid Meet följt av Hantera.
    • Du kan även klicka på Inställningar .
  4. Klicka på nedåtpilen bredvid Meet-länken följt av Kopiera.

Återställa en Meet-länk

Om du har problem med länken kan du återställa den och få en ny. Den gamla länken kopplas inte till klassen, men den är tillgänglig som fristående mötesplats.

1. Logga in på classroom.google.com.
  2. Klicka på klassen.
  3. Klicka på Mer Mer bredvid Meet följt av Hantera.
    • Du kan även klicka på Inställningar .
  4. Klicka på nedåtpilen bredvid Meet-länken följt av Återställ.

Ta bort en Meet-länk

När du tar bort en Meet-länk kan eleverna inte komma åt den i den i klassen. Den gamla länken kopplas inte till klassen, men den är tillgänglig som fristående mötesplats.

1.  Logga in på classroom.google.com.
  2. Klicka på klassen.
  3. Klicka på Mer Mer bredvid Meet följt av Hantera.
    • Du kan även klicka på Inställningar .
  4. Klicka på nedåtpilen bredvid Meet-länken följt av Ta bort.

Uppgradera en inaktuell Meet-länk

Om Meet-länken är inaktuell kan du få ett meddelande om att uppgradera den. Du kan uppgradera alla inaktuella länkar eller en länk i taget. Inaktuella länkar fungerar inte som avsett och kan medföra att eleverna blir värd.

Uppgradera länken för att få en ny Meet-länk som ersätter den gamla.

1.  Logga in på classroom.google.com.
  2. Klicka på klassen.
  3. Klicka på Mer Mer bredvid Meet följt av Hantera.
    • Du kan även klicka på Inställningar .
  4. Klicka på nedåtpilen bredvid Meet-länken följt av  Uppgradera.

Lägga till en Meet-länk i ett meddelande

1. Kopiera Meet-länken (anvisningar ovan).
  2. Klicka på Dela något med klassen på sidan Flöde.
  3. Skriv meddelandet och klicka på Lägg till längst ned följt av Länk .
  4. Klistra in Meet-länken följt av klicka på Lägg till länk.
  5. Klicka på Lägg upp.

Obs! Du kan även schemalägga inlägget till senare eller spara det som ett utkast. Läs mer i Lägga upp, schemalägga eller spara ett utkast av ett meddelande.

Lägga till en Meet-länk i en uppgift eller en fråga

1. Kopiera Meet-länken (anvisningar ovan).
  2. Klicka på Skapa på sidan Klassuppgifter följt av Hemuppgift eller Fråga.
  3. Klicka på Lägg till i informationen om hemuppgiften eller frågan följt av Länk .
  4. Klistra in Meet-länken följt av klicka på Lägg till länk.
  5. Klicka på Tilldela eller Fråga.

Obs! Du kan även schemalägga inlägget till senare eller spara det som ett utkast. Läs mer i Lägga upp, schemalägga eller spara ett utkast av en hemuppgift

Starta ett videomöte i Classroom
  1. Logga in på classroom.google.com.
  2. Klicka på klassen.
  3. Välj ett alternativ:
    • Klicka på Gå med under Meet på sidan Flöde.
    • Klicka på Meet högst upp på sidan Klassuppgifter.

Om du inte ser Meet kontrollerar du att länken är synlig för elever (anvisningar ovan).

• I en fråga eller uppgift klickar du på länken för klassens videomöte.
  4. Innan du går med i mötet ska du kontrollera att du är inloggad med ditt Classroom-konto. Kontot visas högst upp i Meet. Om du inte är det klickar du på Byt konto följt av välj eller logga in på ditt Classroom-konto.
  5. Klicka på Gå med nu.
  6. Om du är den första som går med i mötet visas ett fönster där du kan bjuda in andra. Om du inte behöver bjuda in någon eller dela möteslänken kan du stänga det här fönstret.

Starta videomöten i andra appar

Du kan skapa, starta och gå med i videomöten i Google Meet, Google Kalender och Gmail.

Starta ett videomöte i Meet

I Meet kan du starta ett spontant möte eller ett som du har konfigurerat vid ett tidigare tillfälle. När du har startat mötet kan du dela informationen om hur man går med med eleverna i ett inlägg eller meddelande i Classroom.

Tips! Ge mötet ett namn om du vill ha större kontroll. Om du är sist att lämna ett möte med namn kan eleverna inte gå med på nytt.

Starta ett möte direkt

1. Öppna Meet.google.com och logga in med ditt Classroom-konto.
    Om du redan är inloggad med ett annat konto klickar du på din profil högst upp följt av Byt konto följt av välj eller logga in på Classroom-kontot.
  2. Klicka på Gå med i eller starta ett möte följt av välj ett alternativ:
    • Skapa ett möte med namn genom att ange ett namn följt av klicka på Fortsätt.
    • Om du vill skapa ett möte utan namn klickar du på Fortsätt.
  3. Klicka på Gå med nu.
  4. (Valfritt) Om du vill dela ett mötesnamn lägger du upp det i ett meddelande eller i Classroom via ett meddelande, en hemuppgift eller en fråga.
  5. (Valfritt) Om du vill dela annan information om hur man gå med väljer du ett alternativ:
    • Klicka på Kopiera anslutningsinformation följt av klistra in informationen i ett meddelande eller i ett Classroom-inlägg.
      Om alternativet Kopiera anslutningsinformation inte visas klickar du på uppåtpilen nere till vänster.
    • Klicka på Lägg till personer följt av ange namnen eller e-postadresserna följt av klicka på Skicka e-post.
      Om alternativet Lägg till personer inte visas klickar du på Personer högst upp följt av Lägg till personer .

Starta ett möte som du tidigare har konfigurerat

1. Öppna meet.google.com.
  2. Logga in med Classroom-kontot.
  3. Välj ett alternativ:
    • Om det är ett möte med namn klickar du på Gå med i eller starta ett möte följt av ange namnet.
    • Klicka på mötet i listan över möten.
  4. Klicka på Gå med nu.

Obs! Om du skickade ett meddelande med möteslänken till gästerna kan de gå med i mötet genom att klicka på länken i meddelandet.

Lämna mötet

• Klicka på mötesfönstret följt av Lämna samtal .
Starta ett videomöte i Kalender

Du kan skapa ett videomöte med klassen i Kalender och bjuda in eleverna att gå med. Du kan även lägga till livestreaming i skrivskyddat läge i en händelse för upp till 100 000 personer.

Obs! Om du skapar en händelse i någons kalender eller överför en händelse till personens kalender ske du se till att du förstår policyn för videokonferenser.

Relaterade ämnen

Starta ett videomöte i Gmail

Du kan starta eller gå med i videomöten i Gmail på datorn eller en mobil enhet. När har gått med i mötet kan du bjuda in andra.

Tips! Om du använder Google Workspace for Education måste Google Workspace-administratören aktivera behörigheter för att skapa och gå med i videomöten om du vill använda Meet i Gmail.

Relaterade ämnen

Hantera deltagare i ett videomöte

Mötesarrangörer kan styra hur andra kan delta i ett videomöte.

Hantera åtkomsten till ett videomöte

Som lärare styr du vem som har åtkomst till videomöten för klassen.

När du skapar en Meet-länk för klassen blir du mötesvärd och befintliga hjälplärare för klassen blir medvärdar.

Tips! Om du lägger till eller tar bort hjälplärare från klassen uppdateras deras värdstatus automatiskt.

Så här går eleverna med i videomötet

Videomötet börjar när du eller en hjälplärare går med. När eleverna försöker gå med öppnas ett väntrum tills en lärare går med i mötet.

När mötet har börjat behöver eleverna i klassen inte be om att få gå med i det.

Så här begränsar du obehöriga deltagare i mötet:

• Alla som inte är med i klassen måste först be om att få gå med.
  • Du får en avisering när någon vill gå med i mötet.
  • Du kan bestämma om du vill låta någon gå med.

Tips! Om du vill tillåta att elever och andra mötesdeltagare går med utan en lärare kan du styra mötesåtkomsten med värdkontroller.

Hantera medvärdar

När Värdhantering är på kan mötets huvudvärd lägga till och ta bort medvärdar. Läs mer.

Tips!

• Om Värdhantering inaktiveras och sedan aktiveras igen behålls befintliga värdar.
  • Du kan inte göra hjälplärare till medvärdar om du
    • inte använder ett Google Workspace for Education-konto för Classroom
    • använder ett personligt Google-konto.
Stänga av ljudet för en deltagare

Om det uppstår rundgång eller om det hörs bakgrundsljud kan du stänga av mikrofonen för andra deltagare.

För videosamtal via:

• Personliga konton: Det är bara moderatorn som kan stänga av ljudet för andra.
  • Google Workspace-konton: Alla från domänen som skapade mötet kan stänga av ljudet för andra.
  • Utbildningskonton: Bara mötesarrangören, ägaren av kalenderhändelsen, eller personerna som konfigurerade mötet på en maskinvara i rummet kan stänga av ljudet för andra.

Om du skapar eller äger kalendern som mötet skapades från kan du stänga av ljudet för alla.

Gäster kan slå på ljudet själva.

1. Klicka på Personer längst upp i ett möte.
  2. Klicka på Stäng av ljud bredvid personens namn.

Tips! Av integritetsskäl kan du inte slå på ljudet för någon. Du kan be gäster att slå på ljudet själva. Tryck på Ljud av om du vill stänga av eller slå på ditt eget ljud.

Stänga av ljudet för alla deltagare

Viktigt! Funktionen Stäng av ljud är tillgänglig för mötesarrangörer och kalenderägare med Education-konton.

Gäster kan slå på ljudet själva.

1. Klicka på Personer längst upp i ett möte.
  2. Klicka på Stäng av ljud .
Låsa ljudet under ett möte
Obs! Om du vill använda Ljudlås måste du först aktivera Värdhantering.

Lås deltagarnas ljud

1. Klicka på Värdkontroller längst ned till höger under mötet.
  2. Aktivera eller inaktivera Slå på mikrofonen i sidopanelen.

Tips! När du har stängt av Ljudlås måste deltagarna slå på sina mikrofoner manuellt.

Läs mer om ljudlåset.

Låsa videon under ett möte

Obs! Om du vill använda Videolås måste du först aktivera Värdhantering.

Lås deltagarnas video

1. Klicka på Värdkontroller längst ned till höger under mötet.
  2. Aktivera eller inaktivera Slå på video i sidopanelen som öppnas.

Läs mer om videolåset.

Ta bort en deltagare
Du kan ta bort en elev under ett möte.
  1. Klicka på Personer längst upp.
  2. Klicka på nedåtpilen bredvid en elevs namn följt av och välj ett alternativ:
    • Ta bort eleven genom att klicka på Ta bort
Bjuda in deltagare som du har tagit bort på nytt
Om du har tagit bort deltagare från ett videomöte kan du bjuda in dem på nytt.
I Meet, under ett videomöte:
  1. Klicka på Personer högst upp.
  2. Klicka på Lägg till personer följt av ange deltagarens e-postadress.
  3. Klicka på Skicka e-post.

När du har skickat e-postmeddelandet kan deltagaren gå med i mötet via din inbjudan eller den ursprungliga länken.

Godkänna eller avvisa en begäran om att gå med i ett möte

Mötesvärdar kan godkänna förfrågningar om att gå med i ett möte från någon utanför klassen. Ingen kan begära att gå med i ett videomöte om begäran redan har avvisats två gånger.

I Meet, under ett videomöte:

• När en begäran om att gå med visas i mötesfönstret trycker du på Tillåt eller Tillåt ej.
Förhindra att elever går med i ett möte på nytt

Värdar kan avsluta mötet för alla i ett Google Meet-möte. Avsluta mötet för alla avslutar mötet och tar automatiskt bort alla deltagare från det så att värdarna slipper ta bort deltagare manuellt.

Läs mer om hur du avslutar ett möte för alla.

Förhindra att eleverna delar sin skärm
Det går bara ändra den här inställningen på en dator.
Mötesvärdar kan hindra deltagare från att dela skärmen. Om du stänger av presentationer i återkommande möten eller i möten som använder samma möteskod, sparas inställningen för nästa schemalagda möte. Om du stänger av presentationer i ett engångsmöte, ett möte med namn eller i ett direktmöte, aktiveras inställningen för presentationer igen när mötet avslutas.

Aktivera eller inaktivera skärmdelning:

1. Gå med i ett Meet-videosamtal.
  2. Klicka på Värdkontroller längst ned.
  3. Aktivera eller inaktivera Dela sin skärm.

Tips! Om du inte kan aktivera eller inaktivera inställningen kan du behöva inaktivera Chrome-tillägget för Meet. Läs mer om att installera och hantera tillägg.

Förhindra att elever skickar chattmeddelanden i ett möte
Det går bara ändra den här inställningen på en dator.

Mötesvärdar kan förhindra att deltagarna skickar chattmeddelanden. Deltagare kan fortfarande läsa meddelandena.

Om du stänger av chattmeddelanden i återkommande möten eller i möten som använder samma möteskod, sparas inställningen till nästa schemalagda möte. Om du stänger av chattmeddelanden i ett engångsmöte, ett möte med namn eller i ett direktmöte, aktiveras inställningen för chattmeddelanden igen när mötet avslutas.

Så här aktiverar och inaktiverar du chattmeddelanden:

1. Gå med i ett Meet-videosamtal.
  2. Klicka på Värdkontroller längst ned.
  3. Aktivera eller inaktivera Skicka chattmeddelanden.

Tips! Om du inte kan aktivera eller inaktivera inställningen kan du behöva inaktivera Chrome-tillägget för Meet. Läs mer om att installera och hantera tillägg.

Använda andra Meet-funktioner

Visa en närvarorapport för ett möte
Efter videomöten med minst fem deltagare får mötesmoderatorn ett e-postmeddelande med en närvarorapport.
Viktigt! I nuläget får endast moderatorer i Google Workspace for Education Plus närvarorapporter i Google Meet. Den som schemalägger eller startar ett möte blir moderator. Det får bara finnas en moderator per möte. Om du överför ett möte till någon annan eller schemalägger ett möte i någon annans kalender kan den personen bli moderator.

Visa en närvarorapport

1. Öppna e-postkontot som du använder för Classroom.
  2. Klicka på närvarorapporten som bifogades i e-postmeddelandet.

Vad innehåller en rapport?

Rapporten är en CSV-fil och innehåller följande information:

1. Deltagarens namn
    • Om en person ringer in visas en del av telefonnumret i stället för deras namn.
  2. Deltagarens e-postadress
  3. Tiden deltagaren deltog i samtalet, inklusive tidsstämplar när den först gick med och när den lämnade samtalet.
    • Om någon kastas ut från ett samtal registreras den tidsstämpeln som tiden när personen lämnade samtalet.
    • Om någon går med och lämnar samtalet mer än en gång, visas inte flera tidsstämplar, utan endast den totala samtalstiden.

Obs! Mötesmoderatorer får närvarorapporter för alla möten, inklusive sådana som startats via Classroom eller meet.google.com.

Frågor och svar i Meet

Den här funktionen är tillgänglig för lärare och elever med Google Workspace for Education Plus-licens som använder webbversionen av Meet.

Alla i ett möte kan ställa frågor. Frågorna finns kvar tills de raderas eller döljs. Efter mötet får moderatorn en detaljerad rapport med alla frågor.

Läs mer om frågor och svar i Meet.

Hålla en omröstning i Meet
Obs! Den här funktionen är tillgänglig för lärare och elever med Google Workspace for Education Plus-licens. Det går bara att starta och svara på omröstningar i webbversionen av Meet.
Mötesmoderatorer kan skapa omröstningar och låta deltagarna kan rösta.
Den som schemalägger eller startar ett möte blir moderator. Det får bara finnas en moderator per möte. Om du överför ett möte till någon annan eller schemalägger ett möte i någon annans kalender kan den personen bli moderator.
Efter mötet får moderatorn automatiskt en rapport med omröstningsresultatet. Rapporten innehåller deltagarnas namn och svar.

Skapa en omröstning

1. Klicka på Aktiviteter uppe till höger i ett möte följt av Omröstningar följt av Starta en omröstning.
  2. Skriv en fråga och lägg till alternativ för omröstningen.
  3. Välj ett alternativ:
    • Klicka på Starta för att lägga upp omröstningen.
    • Om du vill spara omröstningen och starta den senare klickar du på Spara.
      Tips! Omröstningar du sparar finns under Omröstningar

Moderera en omröstning

1. Klicka på Aktiviteter uppe till höger i ett möte följt av Omröstningar.
  2. (Valfritt) Om du vill låta deltagarna se resultatet i en omröstning flyttar du reglaget till läge På bredvid Visa resultatet för alla.
  3. (Valfritt) Om du vill stänga en omröstning och förhindra att fler svarar klickar du på Avsluta omröstningen.
    Obs Deltagarna kan fortfarande se omröstningen.
  4. Om du vill ta bort en omröstning permanent från listan över omröstningar klickar du på Radera .
    Obs! Ingen kan se borttagna omröstningar.

Visa en omröstningsrapport

Efter mötet får moderatorn ett e-postmeddelande med en rapport om omröstningarna som utfördes under mötet. Rapporten innehåller mötesdeltagarnas namn och svar.

1. Öppna e-postmeddelandet med omröstningsrapporten.
  2. Klicka på den bifogade rapporten.

Relaterat ämne

Handuppräckning med Google Meet

Använd Handuppräckning i Google Meet för att informera moderatorn att du vill tala.

Relaterade ämnen