Een videovergadering starten voor onderwijs

Dit artikel is voor docenten. Leerlingen kijken hier.

Met Google Meet kunt je videovergaderingen starten in Classroom, Meet, Google Agenda en Gmail op je computer of mobiele apparaat.

Voordat je begint: tips voor videovergaderingen

Alles openen  |  Alles sluiten

Vereisten en praktische tips
  • Zorg dat je voldoet aan de vereisten voor Meet. Meer informatie
  • Bekijk praktische tips voor onderwijs op afstand in het Docentencentrum van Google for Education. Meer informatie
  • Druk de instructies af om aan de slag te gaan met Google Meet. Meer informatie
  • Er geldt een limiet voor het aantal mensen dat kan deelnemen aan een videovergadering. Meer informatie
  • Het type account dat je hebt, bepaalt aan welke vergaderingen je kunt deelnemen en wie er kan deelnemen aan jouw vergaderingen. Meer informatie

Tips voor toegankelijkheid en technologie

• Voor leerlingen met een gehoorbeperking kun je live ondertiteling aanzetten in Meet. Meer informatie
  • Bij traag internet kun je de camera uitschakelen om te proberen de kwaliteit van de videovergadering te verbeteren. Als de audiokwaliteit slecht is, kun je een telefoon gebruiken voor audio. Meer informatie
  • Als je een mobiel apparaat gebruikt, installeer je de Google Meet-app. Meer informatie
  • Laad je apparaat op voordat de vergadering begint. Op bepaalde apparaten zonder ventilatoren, bijvoorbeeld tablets en laptops, neemt de videokwaliteit af als je het apparaat oplaadt tijdens de vergadering.

Videovergaderingen maken in Classroom

Je kunt videovergaderingen instellen en starten in Classroom. Als je Meet-functies wilt gebruiken in Classroom, moet je Workspace-beheerder Meet aanzetten voor je school.

Een videovergadering instellen in Classroom
Maak een unieke link voor een vergadering, waarmee leerlingen kunnen deelnemen aan videovergaderingen in de lesgroep. Jij en je leerlingen kunnen dezelfde link gebruiken voor alle vergaderingen in de lesgroep.
In Classroom kunnen alleen jij en je mededocenten de link voor de vergadering maken, weergeven, verbergen of resetten of een videovergadering voor een lesgroep starten. Deze rechten verschillen, afhankelijk van hoe de beheerder Meet heeft ingesteld voor je school.

Een Meet-link maken in een lesgroep

1. Log in op classroom.google.com.
  2. Klik op de lesgroep.
  3. Klik onder Meet op Link genereren.
    • Of klik op Instellingen . Klik vervolgens onder Algemeen op Meet-link genereren.
  4. Er wordt een Meet-link voor de lesgroep weergegeven.
  5. Klik op Opslaan.
Als je de link zichtbaar maakt voor leerlingen, wordt deze weergegeven in de lesgroepupdates.

De Meet-kaart uit je updates verwijderen

Als er geen actieve Meet-link voor de lesgroep is, kun je de Meet-kaart uit je updates verwijderen. Je updates worden dan opgeschoond als je Meet niet gebruikt in Classroom.

1. Log in op classroom.google.com.
  2. Klik naast Meet op Meer Meer en dan Sluiten.
  3. Klik op Verwijderen uit stream.

Als je de Meet-kaart verwijdert, kun je nog steeds een Meet-link maken in Instellingen .

Een Meet-link voor leerlingen weergeven of verbergen

Leerlingen in dezelfde organisatie als de primaire docent kunnen de Meet-link voor de lesgroep vinden op de pagina's Updates en Schoolwerk. Je kunt de link verbergen voor leerlingen tot je deze wilt delen.

1. Log in op classroom.google.com.
  2. Klik op de lesgroep.
  3. Klik naast Meet op Meer Meer and then Beheren.
    • Of klik op Instellingen .
  4. Selecteer een optie bij Zichtbaar voor leerlingen:
    • Als je de Meet-link wilt verbergen voor leerlingen, zet je de schakelaar op Uit  .
    • Als je de Meet-link zichtbaar wilt maken voor leerlingen, zet je de schakelaar op Aan .
  5. Klik op Gereed of Opslaan.

Een Meet-link kopiëren

Je kunt een Meet-link kopiëren en in een opdracht, vraag of bericht plakken.

1. Klik op de lesgroep.
  2. Klik naast Meet op Meer Meer and then Beheren.
    • Of klik op Instellingen .
  3. Klik naast de Meet-link op de pijl-omlaag  and thenKopiëren.

Een Meet-link resetten

Als je problemen met de link ervaart, kun je deze resetten om een nieuwe link te krijgen. De oude link wordt niet gekoppeld aan de lesgroep, maar is beschikbaar als onafhankelijke vergaderruimte.

1. Log in op classroom.google.com.
  2. Klik op de lesgroep.
  3. Klik naast Meet op Meer Meer and then Beheren.
    • Of klik op Instellingen .
  4. Klik naast de Meet-link op de pijl-omlaag  and thenResetten.

Een Meet-link verwijderen

Als je een Meet-link verwijdert, hebben leerlingen in die lesgroep er geen toegang meer toe. De oude link wordt niet gekoppeld aan de lesgroep, maar is beschikbaar als onafhankelijke vergaderruimte.

1. Klik op de lesgroep.
  2. Klik naast Meet op Meer Meer and then Beheren.
    • Of klik op Instellingen .
  3. Klik naast de Meet-link op de pijl-omlaag  and then Verwijderen.

Een verouderde Meet-link upgraden

Als de Meet-link verouderd is, krijg je mogelijk een bericht dat je de link moet upgraden. Je kunt alle verouderde links of één link tegelijk upgraden. Verouderde links werken niet zoals bedoeld en leerlingen kunnen mogelijk de rol van host overnemen.

Als je een nieuwe Meet-link wilt krijgen in plaats van de verouderde link, upgrade je de link.

1. Klik op de lesgroep.
  2. Klik naast Meet op Meer Meer and then Beheren.
    • Of klik op Instellingen .
  3. Klik naast de Meet-link op de pijl-omlaag  and then  Upgraden.

Een Meet-link toevoegen aan een mededeling

1. Kopieer de Meet-link (instructies hierboven).
  2. Klik op de pagina Updates op Deel iets met je lesgroep.
  3. Voer de mededeling in en klik onderaan op Toevoegenand thenLink .
  4. Plak de Meet-link and then klik op Link toevoegen.
  5. Klik op Posten.

Opmerking: Je kunt de post ook inplannen voor later of opslaan als concept. Zie Een conceptmededeling posten, inplannen of opslaan voor meer informatie.

Een Meet-link toevoegen aan een opdracht of vraag

1. Kopieer de Meet-link (instructies hierboven).
  2. Tik op de pagina Schoolwerk op Maken and then Opdracht of Vraag.
  3. Klik in de details van de opdracht of vraag op Toevoegen and then Link .
  4. Plak de Meet-link and then klik op Link toevoegen.
  5. Klik op Opdracht plaatsen of Vragen.

Opmerking: Je kunt de post ook inplannen voor later of opslaan als concept. Zie Een opdracht posten, inplannen of als concept opslaan voor meer informatie.

Een videovergadering starten in Classroom
  1. Log in op classroom.google.com.
  2. Klik op de lesgroep.
  3. Kies een optie:
    • Klik op de pagina Updates onder Meet op Deelnemen.
    • Klik bovenaan de pagina Schoolwerk op Meet.

Als je Meet niet ziet, moet je controleren of de link zichtbaar is voor leerlingen (zie de instructies hierboven).

• Klik in een vraag of opdracht op de link naar de videovergadering van de lesgroep.
  4. Controleer voordat je deelneemt aan de vergadering boven in Meet of je bent ingelogd met je Classroom-account. Als dit niet het geval is, klik je op Ander account and then selecteer je Classroom-account of log in op je Classroom-account.
  5. Klik op Nu deelnemen.
  6. Als je de eerste bent in de vergadering, zie je een venster waarin je anderen kunt uitnodigen. Als je niemand hoeft uit te nodigen of de link van de vergadering niet wilt delen, kun je dit venster sluiten.

Videovergaderingen starten vanuit andere apps

Je kunt een videovergadering maken, starten en eraan deelnemen in Google Meet, Google Agenda en Gmail.

Een videovergadering starten in Meet

In Meet kun je een ad-hocvergadering starten of een vergadering die je al eerder hebt ingesteld. Nadat je de vergadering hebt gestart, kun je de deelnamegegevens met je leerlingen delen in een Classroom-post of bericht.

Tip: Maak een bijnaam voor de videovergadering voor meer controle. Als jij de laatste persoon bent die een vergadering met een bijnaam verlaat, kunnen leerlingen niet opnieuw deelnemen.

Direct een vergadering starten

1. Ga naar meet.google.com en log in met je Classroom-account.
    Als je al bent ingelogd met een ander account, klik je bovenaan op je profiel and then Ander account and then selecteer je Classroom-account of log in op je Classroom-account.
  2. Klik op Vergadering starten of deelnemen aan vergadering and then kies een optie:
    • Als je een vergadering met een bijnaam wilt maken, voer je een bijnaam in and then klik op Doorgaan.
    • Als je een vergadering zonder bijnaam wilt maken, klik je op Doorgaan.
  3. Klik op Nu deelnemen.
  4. (Optioneel) Als je de bijnaam van een vergadering wilt delen, post je deze in een bericht of Classroom-mededeling, -opdracht of -vraag.
  5. (Optioneel) Kies een optie om andere deelnamegegevens te delen:
    • Klik op Deelname-informatie kopiëren and then plak de gegevens in een bericht of Classroom-post.
      Als je Deelname-informatie kopiëren niet ziet, klik je linksonder op de pijl-omhoog .
    • Klik op Mensen toevoegen  and then voer namen of e-mailadressen in and then klik op E-mail verzenden.
      Als je Mensen toevoegen  niet ziet, klik je bovenaan op Mensen  and then Mensen toevoegen

Een vooraf ingestelde vergadering starten

1. Ga naar meet.google.com.
  2. Log in met je Classroom-account.
  3. Kies een optie:
    • Klik voor een vergadering met een bijnaam op Vergadering starten of deelnemen aan vergadering and then voer de bijnaam in.
    • Klik in de lijst met vergaderingen op de vergadering.
  4. Klik op Nu deelnemen.

Opmerking: Als je gasten een bericht hebt gestuurd met de link van de vergadering, kunnen ze op de link in het bericht klikken om deel te nemen aan de videovergadering.

De vergadering verlaten

• Klik op het vergadervenster and then Gesprek verlaten .
Een videovergadering starten in Agenda

Je kunt een videovergadering maken in Agenda en je leerlingen uitnodigen om deel te nemen. Je kunt ook alleen-lezen livestreaming toevoegen aan een afspraak voor maximaal 100.000 mensen.

Opmerking: Als je een afspraak maakt in de agenda van iemand anders of een afspraak overzet naar de agenda van iemand anders, moet je zorgen dat je het beleid voor videovergaderingen hebt gelezen.

Gerelateerde onderwerpen

Een videovergadering starten in Gmail

Je kunt videovergaderingen in Gmail starten of eraan deelnemen via je computer of mobiele apparaat. Nadat je deelneemt aan de vergadering, kun je andere mensen uitnodigen om deel te nemen.

Tip: Als je een Google Workspace for Education-gebruiker bent, moet je Google Workspace-beheerder rechten aanzetten om videovergaderingen te maken en eraan deel te nemen voordat je Meet kunt gebruiken in Gmail.

Gerelateerde onderwerpen

Deelnemers van een videovergadering beheren

Als organisator van een vergadering kun je bepalen hoe mensen kunnen deelnemen aan een videovergadering.

Toegang tot een videovergadering beheren

Als docent bepaal jij wie er toegang heeft tot videovergaderingen voor je lesgroep.

Als je een Meet-link maakt voor je lesgroep, word je de host van de vergadering en worden de huidige mededocenten van de lesgroep co-hosts.

Tip: Als je mededocenten toevoegt aan of verwijdert uit je lesgroep, wordt hun hoststatus automatisch geüpdatet.

Hoe leerlingen deelnemen aan je videovergadering

De videovergadering begint als jij of een mededocent deelneemt. Als leerlingen proberen deel te nemen, worden ze in een wachtruimte geplaatst totdat een docent deelneemt aan de vergadering.

Nadat de vergadering is gestart, hoeven leerlingen in je lesgroep niet te vragen om deel te nemen aan de vergadering.

Zo wordt voorkomen dat ongeautoriseerde deelnemers deelnemen aan de vergadering:

• Iemand die geen deel uitmaakt van je lesgroep, moet eerst vragen of deze mag deelnemen.
  • Je krijgt een melding als iemand wil deelnemen aan de vergadering.
  • Je kunt bepalen of iemand mag deelnemen.

Tip: Als je leerlingen en andere deelnemers aan de vergadering wilt laten deelnemen zonder dat er een docent aanwezig is, kun je de toegang tot vergaderingen beheren met opties voor de host.

Co-hosts beheren

Als hostbeheer aanstaat, kan de hoofdhost van een vergadering co-hosts toevoegen en verwijderen. Meer informatie

Tips:

• Als hostbeheer wordt uitgezet en vervolgens weer wordt aangezet, blijven eerder aangewezen co-hosts bestaan.
  • In de volgende situaties kun je mededocenten niet aanwijzen als co-host:
    • Je gebruikt geen Google Workspace for Education-account voor Classroom.
    • Je gebruikt een persoonlijk Google-account.
Het geluid van een deelnemer uitzetten

Als je audiofeedback of achtergrondgeluid hoort, kun je het geluid van anderen uitzetten.

Dit zijn de opties voor videogesprekken:

• Via persoonlijke accounts: alleen de moderator kan het geluid van anderen uitzetten.
  • Via Google Workspace-accounts: iedereen in het domein waarin de vergadering is gemaakt, kan het geluid van anderen uitzetten.
  • Via onderwijsaccounts: alleen makers van vergaderingen, beheerders van agenda-afspraken en degenen die de vergadering hebben ingesteld op een hardware-apparaat in de ruimte, kunnen het geluid van anderen uitzetten.

Als je de maker of beheerder bent van de agenda waarmee de vergadering is gemaakt, kun je het geluid van iedereen uitzetten.

Gasten kunnen zelf hun geluid weer aanzetten.

1. Klik in een vergadering bovenaan op Mensen .
  2. Klik naast de naam van de persoon op Geluid uitzetten .

Tip: Wegens privacyredenen kun je het geluid van anderen niet aanzetten. Je kunt gasten wel vragen om hun geluid weer aan te zetten. Tik op Geluid uitzetten  om je geluid uit of aan te zetten.

Het geluid van alle deelnemers uitzetten

Belangrijk: 'Al het geluid uitzetten' is beschikbaar voor makers van vergaderingen en agendabeheerders met een onderwijsaccount.

Gasten kunnen zelf hun geluid weer aanzetten.

1. Klik in een vergadering bovenaan op Mensen .
  2. Klik op Al het geluid uitzetten .
Audio vergrendelen tijdens een vergadering
Belangrijk: Als u audiovergrendeling wilt gebruiken, moet u eerst Hostbeheer aanzetten.

Audio van deelnemers vergrendelen

1. Klik tijdens de vergadering rechtsonder op Opties voor host .
  2. Zet Hun microfoon aanzetten aan of uit in het zijvenster dat wordt geopend.

Tip: Nadat u Audiovergrendeling heeft uitgezet, moeten deelnemers hun microfoon handmatig aanzetten.

Meer informatie over audiovergrendeling

Video vergrendelen tijdens een vergadering

Belangrijk: Als u Videovergrendeling wilt gebruiken, moet u eerst Hostbeheer aanzetten.

Video van deelnemers vergrendelen

1. Klik tijdens de vergadering rechtsonder op Opties voor host .
  2. Zet Hun video aanzetten aan of uit in het zijvenster dat wordt geopend.

Meer informatie over videovergrendeling

Een deelnemer verwijderen
Je kunt een leerling verwijderen tijdens een vergadering.
  1. Klik bovenaan op Mensen .
  2. Klik naast de naam van een leerling op de pijl-omlaag  and then kies een optie:
    • Als je de leerling wilt verwijderen, klik je op Verwijderen .
Een deelnemer die je hebt verwijderd opnieuw uitnodigen
Als je een deelnemer uit een videovergadering hebt verwijderd, kun je deze opnieuw uitnodigen.
Doe in Meet het volgende tijdens een videovergadering:
  1. Klik bovenaan op Mensen .
  2. Klik op 'Mensen toevoegen'  and then voer het e-mailadres van de deelnemer in.
  3. Klik op E-mail verzenden.

Nadat je de e-mail hebt gestuurd, kan de deelnemer deelnemen aan de vergadering via de uitnodiging of de oorspronkelijke link.

Een deelnameverzoek voor een vergadering goedkeuren of weigeren

Hosts van vergaderingen kunnen deelnameverzoeken van buiten je lesgroep goedkeuren. Niemand kan vragen om deel te nemen aan een videovergadering als het verzoek al twee keer is geweigerd.

Doe in Meet het volgende tijdens een videovergadering:

• Als je een deelnameverzoek ziet in het vergadervenster, tik je op Toelaten of Weigeren.
Voorkomen dat leerlingen opnieuw deelnemen aan een vergadering

Hosts kunnen een Google Meet-vergadering beëindigen voor iedereen in de vergadering. Met 'Vergadering beëindigen voor iedereen' wordt de vergadering beëindigd en worden alle deelnemers automatisch verwijderd. Zo hoeven de hosts de deelnemers niet handmatig te verwijderen.

Meer informatie over hoe je een vergadering kunt beëindigen voor iedereen

Voorkomen dat leerlingen hun scherm delen
Je kunt deze instelling alleen wijzigen op een computer.
Hosts van vergaderingen kunnen voorkomen dat deelnemers hun scherm delen. Als u presentaties uitzet in terugkerende vergaderingen of vergaderingen die dezelfde code van een vergadering gebruiken, wordt de instelling opgeslagen voor de volgende geplande vergadering. Als u presentaties uitzet voor een eenmalige of instant-vergadering of een vergadering met een bijnaam, wordt de instelling voor presentaties weer aangezet nadat de vergadering is afgelopen.

Ga als volgt te werk om scherm delen in of uit te schakelen:

1. Neem deel aan een Meet-videogesprek.
  2. Klik onderaan op Opties voor host .
  3. Schakel Scherm delen in of uit.

Tip: Als je de instelling niet kunt in- of uitschakelen, moet je mogelijk een Chrome-extensie voor Meet uitschakelen. Meer informatie over hoe je extensies installeert en beheert

Voorkomen dat leerlingen chatberichten sturen in een vergadering
Je kunt deze instelling alleen wijzigen op een computer.

Hosts van vergaderingen kunnen voorkomen dat deelnemers chatberichten sturen. Deelnemers kunnen de berichten nog steeds lezen.

Als u chatberichten uitzet in terugkerende vergaderingen of vergaderingen die dezelfde vergaderingscode gebruiken, wordt de instelling opgeslagen voor de volgende geplande vergadering. Als u chatberichten in een eenmalige of instant-vergadering of een vergadering met een bijnaam uitzet, wordt de instelling voor chatberichten weer aangezet nadat de vergadering is afgelopen.

Ga als volgt te werk om chatberichten in of uit te schakelen:

1. Neem deel aan een Meet-videogesprek.
  2. Klik onderaan op Opties voor host .
  3. Zet Chatberichten sturen aan of uit.

Tip: Als je de instelling niet kunt aan- of uitzetten, moet je mogelijk een Chrome-extensie voor Meet uitzetten. Meer informatie over hoe je extensies installeert en beheert

Andere Meet-functies gebruiken

Het deelnamerapport van een vergadering bekijken
Na een videovergadering met minstens 5 deelnemers krijgt de moderator van de vergadering een e-mail met een deelnamerapport in de bijlage.
Belangrijk: Deelnamerapporten van Google Meet kunnen momenteel alleen naar Google Workspace for Education Plus-moderators worden gestuurd. De persoon die een vergadering plant of start, wordt de moderator. Elke vergadering kan slechts één moderator hebben. Als je een vergadering overzet naar iemand anders of een vergadering plant in de agenda van iemand anders, kan die persoon de moderator worden.

Een deelnamerapport bekijken

1. Open het e-mailaccount dat je gebruikt voor Classroom.
  2. Klik in de e-mail met het deelnamerapport op de bijlage.

Wat staat er in het rapport?

Het rapport is een csv-bestand met de volgende informatie:

1. Naam deelnemer
    • Als iemand inbelt, staat hier een deel van het telefoonnummer in plaats van de naam.
  2. E-mailadres deelnemer
  3. Hoelang de deelnemer aanwezig was bij het gesprek, inclusief tijdstempels van het moment waarop de deelnemer voor het eerst deelnam en waarop deze het gesprek verliet.
    • Als iemand uit het gesprek wordt verwijderd, wordt dat tijdstempel geregistreerd als het moment waarop deze persoon het gesprek verliet.
    • Als iemand meerdere keren deelneemt aan het gesprek en het gesprek weer verlaat, worden er geen tijdstempels weergegeven, maar wordt de totale duur dat de persoon aanwezig was in het gesprek geregistreerd.

Opmerking: Moderators van de vergadering krijgen een deelnamerapport voor alle vergaderingen, inclusief vergaderingen die zijn gestart vanuit Classroom of op meet.google.com.

Een vraag- en antwoordsessie houden in Meet

Deze functie is beschikbaar voor docenten en leerlingen met een Google Workspace for Education Plus-licentie die de webversie van Meet gebruiken.

Iedereen in een vergadering kan vragen stellen. De vragen worden weergegeven totdat ze worden verwijderd of verborgen. Na de vergadering krijgt de moderator een uitgebreid rapport met alle vragen.

Meer informatie over hoe je een vraag- en antwoordsessie organiseert in Meet

Een poll maken in Meet
Opmerking: Deze functie is beschikbaar voor docenten en leerlingen met een Google Workspace for Education Plus-licentie. Je moet de webversie van Meet gebruiken om polls te starten of te beantwoorden.
Als moderator van de vergadering kun je polls maken waarop de deelnemers kunnen stemmen.
De persoon die een vergadering plant of start, wordt de moderator. Elke vergadering kan slechts één moderator hebben. Als je een vergadering overzet naar iemand anders of een vergadering plant in de agenda van iemand anders, kan die persoon de moderator worden.
Na de vergadering wordt er automatisch een rapport met de pollresultaten gemaild naar de moderator. In het rapport staan de namen en antwoorden van de deelnemers.

Een poll maken

1. Klik rechtsboven in een vergadering op Activiteiten and then Polls and then Poll starten.
  2. Voer een vraag in en voeg opties toe voor de poll.
  3. Kies een optie:
    • Als je de poll wilt posten, klik je op Starten.
    • Als je de poll wilt opslaan zodat je deze later kunt starten, klik je op Opslaan.
      Tip: Polls die je opslaat, blijven onder Polls staan.

Een poll modereren

1. Klik rechtsboven in een vergadering op Activiteiten and then Polls.
  2. (Optioneel) Als je wilt dat deelnemers de resultaten van een poll kunnen zien, zet je de schakelaar naast Iedereen de resultaten laten zien op Aan .
  3. (Optioneel) Als je een poll wilt sluiten zodat niemand deze meer kan beantwoorden, klik je op Poll beëindigen.
    Opmerking: Deelnemers kunnen de poll nog wel zien.
  4. Als je een poll definitief wilt verwijderen uit de lijst met polls, klik je op Verwijderen .
    Opmerking: Niemand kan verwijderde polls zien.

Het rapport van een poll bekijken

Na een vergadering krijgt de moderator een e-mail met een rapport voor alle polls die zijn uitgevoerd in de vergadering. In het rapport staan de namen en antwoorden van de deelnemers.

1. Open de e-mail met het rapport van de poll.
  2. Klik op de bijlage.

Gerelateerd onderwerp

Hand opsteken in Google Meet

Gebruik 'Hand opsteken' in Google Meet om de moderator te laten weten dat je wilt praten.