Ben je aan het plannen om weer op kantoor te gaan werken? Bekijk hoe Chrome OS hieraan kan bijdragen.

Veelvoorkomende problemen met ChromeOS-apparaten oplossen

In dit artikel leest u hoe u beheerproblemen met ChromeOS-apparaten kunt oplossen. De inhoud is bestemd voor IT-personeel dat problemen ondervindt die specifiek zijn voor de ChromeOS-apparaten in een bedrijf of onderwijsorganisatie. Zie Chromebooks gebruiken voor het oplossen van algemene problemen met ChromeOS-apparaten.

Als het probleem niet wordt opgelost met deze tips, kun je proberen het apparaat te wissen of te herstellen. Je kunt ook contact opnemen met support. Vergeet niet een gewist apparaat opnieuw in te schrijven.

De netwerkverbinding is langzaam of niet beschikbaar
Volg de probleemoplosser voor problemen met de internetverbinding in het gebruikershelpcentrum voor ChromeOS-apparaten. Doe het volgende als de verbindingsproblemen aanhouden:
  • Schakel wifi opnieuw in op het ChromeOS-apparaat. Als dit niet werkt, start je het apparaat opnieuw op en schakel je de wifi opnieuw in.
  • Als het wifi-signaal zwak is, schakel je 3G uit in het dropdownmenu bovenaan het scherm van het apparaat. 3G stoort zwakke wifi-signalen.
  • Schakel wifi uit en schakel mobiele data (3G) in om te kijken of de 3G-verbinding langzamer is. Als 3G sneller is dan wifi, heeft het probleem te maken met je draadloze netwerk. Let op: het inschakelen van 3G kan kosten met zich meebrengen.
  • Stel de router en het modem opnieuw in.
  • Wis het cachegeheugen en de cookies.
  • Log in met een gastaccount. Als je kunt inloggen als gast, maar niet met je gebruikersaccount, moet je het ChromeOS-apparaat herstellen.
  • 'Vergeet' het netwerk en voeg het opnieuw toe.
  • Maak een flash recovery drive op een USB-stick en herstel het apparaat.
  • Update de firmware op je draadloze router.
  • Configureer de router zodanig dat deze van een ander kanaal gebruikmaakt.
  • Controleer of je wifi-protocol wordt ondersteund op ChromeOS-apparaten. De ondersteunde protocollen zijn WEP, WPA, WPA2, EAP-TLS, EAP-TTLS en EAP-PEAP. Houd rekening met het volgende:
    • Temporal Key Integrity Protocol (TKIP) werkt niet met IEEE 802.11n. De client moet de link automatisch downgraden naar de oude bewerking en (zoals beschreven voor andere apparaten) je moet 22 Mb/s te zien krijgen.
    • ChromeOS-apparaten ondersteunen netwerken met een niet-publieke SSID, maar je moet dan wel de netwerknaam en het wachtwoord weten. Chrome geeft niet altijd een melding als je een onjuist wachtwoord of onjuiste SSID invoert, of als Chrome om een andere reden geen verbinding kan maken met een netwerk.
    • ChromeOS-apparaten ondersteunen geen ad-hoc-netwerken.
  • Controleer of het netwerkwachtwoord minder dan 24 tekens heeft. Als het langer is, log dan in bij de router en stel het netwerkwachtwoord opnieuw in met minder tekens. Maak daarna opnieuw verbinding met het ChromeOS-apparaat.
  • Stel de netwerkmodus van de router in op BG-Mixed in plaats van Mixed om de snelheid te verbeteren.
  • Toegang via een captive portal werkt mogelijk niet, maar je kunt misschien inloggen als gast, verbinding maken met het netwerk en dan inloggen met je Google-account.
Inschrijfproblemen

Probeer het volgende als u problemen ervaart bij het inschrijven van een ChromeOS-apparaat:

• Als iemand anders toegang had tot het apparaat, vraag deze gebruiker dan of deze ingelogd heeft als iemand anders dan een gastgebruiker. Je kunt een ChromeOS-apparaat niet inschrijven als iemand heeft ingelogd met een gebruikersaccount, zelfs als die gebruiker een beheerder is. Als iemand heeft ingelogd op het apparaat als een gebruiker, moet je het apparaat wissen en het opnieuw inschrijven.
  • Controleer of het apparaat een werkende netwerkverbinding heeft. Klik op de wifi-indicator rechtsonder op het scherm of klik op Browsen als gast en ga naar een website.
  • Controleer of er Chrome-upgrades beschikbaar zijn in je organisatie. Zie Chrome-upgrades gebruiken voor meer informatie over hoe je kunt zien hoeveel upgrades je hebt.
Problemen met de stroom en batterij van Chromebooks

Samsung Series 5 Chromebook

Als de batterij niet oplaadt of de Samsung Series 5 Chromebook niet aan gaat, gebruik je een andere adapter om te controleren of het probleem niet met de adapter te maken heeft. Als het probleem blijft optreden, volg je deze stappen:

1. Verwijder de adapter en draai de Chromebook met de onderzijde naar boven zodat je het modelnummer kunt lezen.
  2. Steek een paperclip of speld in het gaatje rechts van het modelnummer en druk totdat je voelt dat er een knopje wordt ingedrukt. Door de knop in te drukken raakt de accu los.
  3. Sluit de adapter opnieuw aan op de Chromebook en op een stopcontact. Hierdoor maakt de batterij opnieuw verbinding.
  4. Controleer of de accu weer oplaadt door het oplaadlampje te controleren naast de voedingspoort.
  5. Schakel de Chromebook in.

Als de Chromebook nog steeds niet aan gaat of oplaadt, neem je contact op met je hardwareverkoper om dit probleem op te lossen. Als je de Chromebook via Google hebt gekocht, neem je contact op met support.

Ga bij problemen met andere modellen naar het gebruikershelpcentrum voor Chromebooks.

De foutmelding 'Before signing in, please start a Guest session to activate the network' (Start een gastsessie voordat je inlogt om het netwerk te activeren)

Deze foutmelding doet zich voor als gebruikers een hernoemd conflicterend account hebben dat is gekoppeld aan hun gebruikersnaam. Voor Chromebooks is een volledig Google Workspace-account op de nieuwe infrastructuur vereist voordat de gebruiker kan inloggen op het apparaat. Als de gebruiker gedurende de transitie een bestaand account had, is de naam van dat account gewijzigd in een account dat eindigt op @gtempaccount.com.

Voor de gebruiker gebruiker@domein.com is de gewijzigde naam van het account bijvoorbeeld gebruiker%domein.com@gtempaccount.com; het wachtwoord is hetzelfde als dat van het oorspronkelijke account. De gebruiker kan het conflict oplossen door in te loggen op het tijdelijke account met de gewijzigde naam via een van de Google-services (of via google.com/accounts). Nadat de gebruiker is ingelogd, moet deze de instructies volgen om de eerder in dit account opgeslagen gegevens te migreren naar het Google Workspace-account en de naam van het account te wijzigen.

Als je het wachtwoord van een conflicterend account bent vergeten, kun je op een inlogpagina op de link Geen toegang tot je account? klikken. Je krijgt dan een resetlink op het e-mailadres van je huidige Google Workspace-account. Voer als e-mailadres user%domain.com@gtempaccount.com in en klik op Verzenden.