Samtykketilstand på websites og i mobilapps

Samtykketilstand interagerer med din administrationsplatform for samtykke (CMP, Consent Management Platform) eller tilpassede implementering til indhentning af samtykke fra besøgende som beskrevet i Administration af brugersamtykke. Samtykketilstand modtager de besøgendes valg mht. samtykke og tilpasser dynamisk adfærden for Analytics-, Ads- og tredjepartstags, der opretter og læser cookies.

Samtykketilstand giver dig mulighed for at optimere til forretningsmål og samtidig respektere de besøgendes valg mht. beskyttelse af personlige oplysninger. Når besøgende afviser at give samtykke, sender tags signaler (eller ping) til Google i stedet for at gemme cookies. Hvis du bruger Google Analytics 4, udfylder Google mangler i dataindsamlingen med konverteringsmodeller.

The IAB Europes forskrifter for gennemsigtighed og samtykke (TCF, Transparency & Concent Framework) er en alternativ metode til aktivering af Samtykketilstand.

Tags med indbygget understøttelse af samtykketilstand

Google-tags for følgende produkter indeholder indbyggede samtykketjek, og de justerer adfærden baseret på samtykketilstand:

• Google Analytics
  • Google Ads*
  • Floodlight
  • Konverteringslink

* Dette omfatter Google Ads-konverteringssporing og -remarketing. Opkaldskonverteringer understøttes ikke endnu.

Hvis du opretter tags, der ikke har indbyggede samtykketjek, kan du tilføje tags i Tag Manager ved hjælp af tagkonfigurationen Avancerede indstillinger > Indstillinger for samtykke. Få flere oplysninger

Samtykketilstand og tagadfærd

Når du aktiverer Samtykketilstand, sikrer Google-målingsprodukter, at en besøgendes samtykketilstand bevares på alle de sider, vedkommende besøger. Hvis den besøgende har afvist at give samtykke, gemmer tags, der aktiveres, ikke cookies. I stedet kommunikerer de et minimum af information om brugeraktiviteten. Samtykketilstand og brugeraktivitet spores derefter ved, at der sendes cookieløse ping eller signaler til Google-serveren:

• Ping for samtykkestatus (Google Ads- og Floodlight-tags): Kommuniker den standardsamtykketilstand, du har konfigureret, og den opdaterede tilstand, når den besøgende giver eller afviser samtykke for hver samtykketype, f.eks. "ad_storage" og "analytics_storage". Der sendes ping for samtykketilstand fra hver side, som brugeren besøger, hvor Samtykketilstand er aktiveret. De kan også blive aktiveret for visse tags, hvis samtykketilstanden ændres fra "afvist" til "givet". Det kan f.eks. være, hvis en besøgende tilvælger fra en samtykkedialogboks.
  • Konverteringsping: Angiver, at en konvertering har fundet sted.
  • Google Analytics-ping: Sendes fra hver side på et website, hvor Google Analytics er implementeret ved indlæsning, og når hændelser logføres.

De ping, der er beskrevet ovenfor, kan omfatte:

• Funktionelle oplysninger (f.eks. overskrifter, der tilføjes passivt af browseren):
    • Tidsstempel
    • Brugeragent (kun på nettet)
    • Henviser
  • Samlede/ikke-identificerende oplysninger:
    • En indikation af, om den aktuelle side eller en tidligere side i brugerens navigation på websitet indeholdt annonceklikoplysninger i webadressen (f.eks. GCLID/DCLID)
    • Booleske oplysninger om samtykkestatus
    • Der genereres et tilfældigt tal ved hver sideindlæsning
    • Oplysninger om den platform til samtykke, som websiteejeren bruger (f.eks. udvikler-id)

Adfærd for samtykketilstand

Derudover kan samtykke- og konverteringsping omfatte følgende typer adfærd afhængigt af status for samtykkeindstillingerne og konfigurationen af dine tags.

Standardadfærden fungerer, som om alle samtykkeindstillinger er givet:

ad_storage='granted' og analytics_storage='granted'

Webbaseret

Mobilapps

• Cookies vedrørende annoncering kan læses og skrives.
  • Der indsamles IP-adresser.
  • Den komplette websideadresse, herunder annonceklikoplysninger i webadresseparametre (f.eks. GCLID/DCLID) indsamles.
  • Tredjepartswebcookies, der tidligere er gemt på google.dk og dobbleclick.net, samt førsteparts-konverteringscookies (f.eks. _gcl_*) er tilgængelige.
  • Der indsamles muligvis annoncerings-id'er (f.eks. annoncerings-id/IDFA).
  • Det appforekomst-id, der genereres af SDK'et til Google Analytics til Firebase, indsamles.

Når en eller flere former for samtykke afvises, bør du overveje følgende adfærd:

ad_storage='denied'

Webbaseret

Mobilapps

• Der må ikke skrives nye cookies vedrørende annoncering.
  • Der må ikke læses eksisterende annonceringscookies fra førstepart.
  • Anmodninger sendes via et andet domæne for at forhindre, at allerede gemte tredjepartscookies sendes i anmodningsheadere.
  • Google Analytics læser eller skriver ikke Google Ads-cookies, og funktioner i Google-signaler indsamler ikke data for denne trafik.
  • Den komplette websideadresse indsamles og kan indeholde oplysninger om annonceklik i webadresseparametre (f.eks. GCLID/DCLID). Oplysninger om annonceklik bruges kun til måling af den forventede trafikmængde.
  • IP-adresser bruges til at udlede IP-land, men logføres aldrig af Google Ads- og Floodlight-systemer, og de slettes umiddelbart efter indsamlingen. Bemærk! I Google Analytics indsamles IP-adresser som en del af den normale internetkommunikation. Få flere oplysninger om IP-anonymisering i Google Analytics.
  • Der må ikke indsamles annoncerings-id, IDFA eller IDFV.
  • Google-signalfunktioner indsamler ikke data for denne trafik.
  • IP-adresser bruges til at udlede IP-land, men logføres aldrig af Google Ads- og Floodlight-systemer, og de slettes umiddelbart efter indsamlingen. Bemærk! I Google Analytics indsamles IP-adresser som en del af den normale internetkommunikation. Få flere oplysninger om IP-anonymisering i Google Analytics.

ad_storage='denied' og ads_data_redaction='true'

Webbaseret

• Der må ikke skrives nye cookies vedrørende annoncering.
  • Der må ikke læses eksisterende annonceringscookies.
  • Anmodninger sendes via et andet domæne for at forhindre, at allerede gemte tredjepartscookies sendes i anmodningsheadere.
  • Google Analytics læser eller skriver ikke Google Ads-cookies, og funktioner i Google-signaler indsamler ikke data for denne trafik.
  • Annonceklik-id'er (f.eks. GCLID/DCLID) i samtykke- og konverteringsping erstattes.
  • IP-adresser bruges til at udlede IP-land, men logføres aldrig af Google Ads- og Floodlight-systemer, og de slettes umiddelbart efter indsamlingen. Bemærk! I Google Analytics indsamles IP-adresser som en del af den normale internetkommunikation. Få flere oplysninger om IP-anonymisering i Google Analytics
  • Sidewebadresser med annonceklik-id'er erstattes.

analytics_storage='denied'

Webbaseret

Mobilapps

• Læser og skriver ikke analysecookies fra førsteparter.
  • Der sendes ping uden cookies til Google Analytics med henblik på efterfølgende måling. Cookieløse ping bruges til modellering i Google Analytics 4.
  • Google Optimize påvirkes ikke af denne indstilling.
  • Hændelser uden enheds- eller bruger-id sendes til Google Analytics med henblik på efterfølgende måling. Disse hændelser bruges til modellering i Google Analytics 4.

Web-/mobilapps

I denne artikel præsenterer vi de grundlæggende oplysninger om samtykketilstand. Samtykketilstand har yderligere funktioner som f.eks. regionsspecifik adfærd, mulighed for at erstatte oplysninger, der tidligere er gemt, samt mulighed for at overføre oplysninger i webadresser, når samtykke afvises. Se, hvordan du bruger samtykketilstand og disse yderligere funktioner, i:

Aktivering af samtykketilstand

Kunder, der bruger Google Tag Manager, skal aktivere Samtykketilstand med en skabelon, der normalt er oprettet af deres udbyder af administrationsplatformen for samtykke (CMP, Consent Management Platform). Kunder, der ikke bruger Tag Manager, kan skrive "gtag.js"-kode eller et tilpasset HTML-tag som et alternativ. Det kræver imidlertid yderligere manuel kode på hver side, som kan være besværligt, vanskeligt at implementere korrekt og svært at vedlligeholde.

Uanset hvordan du aktiverer samtykketilstand, er de optimale løsninger beskrevet i det følgende:

• Angiv en indledende samtykketilstand med de standardværdier, der er fastsat af din organisation. Standardsamtykketilstanden gælder første gang, en besøgende ser en side på dit website.
  • Implementer den, så sidetags, der indlæses, før samtykkedialogboksen vises, vises for den besøgende.
  • Sørg for, at der altid indlæses Google-tags (ikke kun, hvis brugeren giver samtykke). Hvis samtykke afvises, modtager Google cookieløse ping. Cookieløse ping forbedrer modelleringsnøjagtigheden for ejendomme, der bruger Google Analytics 4.
  • Mekanismen til indhentning af samtykke skal vises for den besøgende så hurtigt som muligt, og den skal opdatere samtykketilstanden, så snart en bruger angiver sine valg.
  • Giv brugerne mulighed for at afvise eller give samtykke for hver beholdningstyppe, der bruges af tags på websitet. En bruger kan f.eks. give samtykke til brug af Analytics-cookies og afvise brug af annonceringscookies.
  • Da de nuværende love vedrørende beskyttelse af personlige oplysninger er regionsspecifikke, anbefaler vi, at du konfigurerer en standardtilstand, der gælder for bestemte regioner i stedet for at gælde for alle besøgende. Hvis din organisations kræver, at standardtilstanden er "afvist", vil anvendelse af tilstanden "afvist" udelukkende for besøgende fra den pågældende region medføre, at du undgår at gå glip af nøjagtig måling for alle andre geografiske områder.
Når du angiver en standardtilstand for en region, skal din mekanisme til indhentning af samtykke, uanset om den er tilpasset eller en CMP, give besøgende fra disse regioner mulighed for at opdatere deres samtykketilstand.