Denna artikel handlar om Google Analytics 4-egendomar. Se avsnittet Universal Analytics om du fortfarande använder en Universal Analytics-egendom som slutar bearbeta data den 1 juli 2023 (1 oktober 2023 för Analytics 360-egendomar). .

Lägga till en Google Analytics 4-egendom (på en webbplats som redan har Analytics)

Ställa in en Google Analytics 4-egendom (GA4) utöver din befintliga Universal Analytics-egendom

Denna artikel är avsedd för webbplatsägare som använder Universal Analytics och vill prova en GA4-egendom.

Läs mer om GA4-egendomar och nästa generations Analytics

Använd Konfigurationsassistent för GA4 (anvisningar nedan) för att skapa en GA4-egendom som samlar in data parallellt med din befintliga Universal Analytics-egendom. Det görs inga ändringar i din Universal Analytics-egendom och den fortsätter samla in data precis som tidigare. Du kan alltid komma åt båda egendomarna via egendomsväljaren eller på skärmen Administratör.

Använder du ett byggverktyg för webbplatser eller finns din webbplats i ett CMS-system (till exempel Hubspot, Magento eller Squarespace) som inte redan använder gtag.js? I så fall kan du följa de här anvisningarna för ditt CMS i stället för att klistra in ditt G-id i motsvarande fält i CMS-systemet.

Konfigurationsassistent för GA4 fyller inte din nya GA4-egendom med tidigare data. GA4-egendomen samlar bara in data framåt i tiden. Om du vill se tidigare data kan du använda rapporterna i din Universal Analytics-egendom.

Konfigurationsassistent för GA4

Följ anvisningarna nedan för att skapa din GA4-egendom. Anvisningarna är samma oavsett om dina webbplatssidor innehåller Google Analytics-taggen (gtag.js eller analytics.js) eller en Google Taggstyrning-behållare. För att kunna använda Konfigurationsassistent för GA4 måste du ha rollen Redigerare för kontot.

1. Klicka på Inställningar Administratör (längst ned till vänster) i Google Analytics.
  2. Kontrollera att rätt konto är valt i kolumnen Konto. (Om du bara har ett Google Analytics-konto är det förvalt.)
  3. Välj den Universal Analytics-egendom som för närvarande samlar in data för din webbplats i kolumnen Egendom.
  4. Leta reda på kolumnen Egendom och klicka på Konfigurationsassistent för GA4. Det är det första alternativet i kolumnen Egendom.
  5. Klicka på Kom igång under Jag vill skapa en ny Google Analytics 4-egendom.
  6. Om du använder taggen gtag.js på din webbplats kan du välja Aktivera datainsamling med dina befintliga taggar.

Om du använder ett byggverktyg för webbplatser/CMS-system som redan har stöd för taggen gtag.js (till exempel WordPress, Shopify eller Wix) kan det finnas ett alternativ för att Aktivera datainsamling med dina befintliga taggar.

Om byggverktyget för webbplatser/CMS-systemet inte har stöd för taggen gtag.js ännu, om du använder Google Taggstyrning eller om din webbplats är taggad med analytics.js kan guiden inte återanvända din befintliga taggning. I så fall måste du lägga till taggen själv (se anvisningar).

Anmärkning för avancerade användare: Aktivera datainsamling med dina befintliga taggar implementerar standarddatainsamling för din GA4-egendom. Om du har implementerat anpassade taggar för din UA-egendom kan du se dessa anvisningar om ytterligare steg.
  7. Klicka på Skapa egendom.

När du har klickat på Skapa egendom gör Konfigurationsassistent följande:

När processen är klar ser du meddelandet Du har kopplat dina egendomar högst upp på sidan i Konfigurationsassistent för Google Analytics 4-egendomar.

Anteckna namnet på din GA4-egendom så att du kan hitta den senare. Om namnet på din Universal Analytics-egendom är ”Exempelegendom (UA-nnnnnnn)” blir namnet på GA4-egendomen ”Exempelegendom (xxxxxxx)” utan prefixet ”UA” och med ”xxxxxxx” som nytt egendomsnummer. Klicka på Se din GA4-egendom för att öppna Konfigurationsassistent i din nya GA4-egendom.

Om Konfigurationsassistent använde din befintliga taggning

Om du ser alternativet Aktivera datainsamling med dina befintliga taggar (och du valde det alternativet) i Konfigurationsassistent för GA4 bör den nya Google Analytics 4-egendomen nu samla in data.

Det kan ta upp till 30 minuter innan data börjar visas i din nya GA4-egendom.

Kontrollera att data samlas in genom att gå till din webbplats och välja Realtid i rapportnavigeringen. Du bör se aktivitet i realtidsrapporten​.

Om du har ett befintligt Firebase-projekt kan du länka GA4-egendomen till det. Detta måste dock göras från Firebase. Läs mer.

Om Konfigurationsassistent inte använde din befintliga taggning

Om du har taggat din webbplats med analytics.js (i stället för gtag.js) eller om du använder ett byggverktyg för webbplatser/CMS-system som taggar dina sidor med analytics.js kan Konfigurationsassistent för GA4 inte återanvända din befintliga taggning.

Om du inte använder ett byggverktyg för webbplatser/CMS-system kan du eller webbutvecklaren använda valfri sidredigerare för att lägga till GA4.js-taggen direkt på dina sidor. Lämna kvar analytics.js-taggen så att Analytics fortsätter skicka data till din Universal Analytics-egendom.

Om du använder ett byggverktyg för webbplatser/CMS-system som taggar dina sidor med analytics.js kan du använda funktionen för anpassad HTML för att lägga till GA4 gtag.js-taggen på dina sidor. Lämna kvar analytics.js-taggen så att Analytics fortsätter skicka data till din Universal Analytics-egendom.

Hitta din GA4-tagg på sidan

Den nya GA4-taggen finns på informationssidan för webbdataflödet för din GA4-egendom. Om du inte ser länken Dataflöden i kolumnen Egendom tittar du på administratörssidan för en Universal Analytics-egendom i stället för din nya GA4-egendom.

1. Klicka på Inställningar Administratör (längst ned till vänster).
  2. Kontrollera att du har valt den nya GA4-egendomen i kolumnen Egendom. Klicka sedan på Dataflöden följt av Webb. Klicka på dataflödet.
  3. Klicka på Lägg till ny tagg på sidan > Global webbplatstagg (gtag.js) under Anvisningar för taggning. Analytics-sidtaggen är hela kodavsnittet som visas, som börjar med:
    <!-- Global Site Tag (gtag.js) - Google Analytics -->
    och slutar med
    </script>

Om du eller webbutvecklaren taggar dina webbsidor manuellt

Kopiera och klistra in hela Analytics-sidtaggen omedelbart efter <head>-taggen på varje sida på din webbplats.

Ta inte bort den gamla analytics.js-taggen. Den fortsätter samla in data för din Universal Analytics-egendom. gtag.js-taggen som du lägger till samlar in data för din nya GA4-egendom.

Använd realtidsrapporten för att kontrollera att du tar emot data.

Om du använder ett byggverktyg för webbplatser/CMS-system

Om ditt byggverktyg för webbplatser/CMS-system redan använder gtag.js bör du se ett alternativ i Konfigurationsassistent för att återanvända dina befintliga taggar. Om du inte ser det alternativet ska du lägga till GA4-taggen på sidan som anpassad HTML.

Följande tabell visar byggverktyg för webbplatser/CMS-system som använder analytics.js. Dessa kräver att du lägger till GA4-taggen på sidan som anpassad HTML för att inkludera båda taggarna på din webbplats.

Kopiera och klistra in hela Google Analytics-sidtaggen på din webbplats via funktionen för anpassad HTML i CMS-systemet.

Använd realtidsrapporten för att kontrollera att du tar emot data.

Byggverktyg för webbplatser/CMS-system Alternativ för att lägga till anpassad HTML
Blogger Anvisningar
Cart.com Kontakta supporten för Cart.com för anvisningar.
HubSpot Anvisningar
Magento Anvisningar
One.com Kontakta supporten för One.com för anvisningar.
Salesforce (Demandware) Kontakta supporten för Salesforce för anvisningar.
VTEX Kontakta supporten för VTEX för anvisningar.
Weebly Anvisningar

Om du lägger till taggen med hjälp av Google Taggstyrning

För grundläggande datainsamling kan du följa anvisningarna i hjälpcentret för Google Taggstyrning för att lägga till taggen Google Analytics: GA4-konfiguration.