Dit artikel gaat over Google Analytics 4-property's. Als u een Universal Analytics-property gebruikt, bekijkt u het gedeelte over Universal Analytics van dit Helpcentrum.

Een Google Analytics 4-property toevoegen aan een site die al Analytics heeft

Een Google Analytics 4-property (GA4) instellen naast uw bestaande Universal Analytics-property

Dit artikel is bedoeld voor website-eigenaren die Universal Analytics gebruiken en een GA4-property willen uitproberen.

Meer informatie over GA4-property's en de nieuwe versie van Analytics

Gebruik de Installatieassistent voor GA4 (instructies hieronder) om een nieuwe GA4-property te maken die gegevens parallel verzamelt met uw bestaande Universal Analytics-property. Uw Universal Analytics-property verandert niet en blijft gegevens verzamelen zoals u gewend bent. U heeft altijd toegang tot beide property's via de propertykiezer of het scherm Beheerder.

Als u een websitebouwer gebruikt of als uw site wordt gehost op een contentmanagementsysteem (CMS), zoals HubSpot, Magento of Squarespace, dat gtag.js nog niet gebruikt, volgt u deze instructies voor uw specifieke CMS. Plak uw G-ID niet zomaar in het veld van het CMS.

De wizard Installatieassistent voor GA4 vult uw nieuwe GA4-property niet aan met historische gegevens. Uw GA4-property verzamelt alleen gegevens vanaf dat moment. Als u historische gegevens wilt bekijken, gebruikt u de rapporten in uw Universal Analytics-property.

De wizard Installatieassistent voor GA4

Volg de onderstaande instructies om een GA4-property te maken. De instructies zijn hetzelfde, ongeacht of u op uw websitepagina's een Google Analytics-tag (gtag.js of analytics.js) of een Google Tag Manager-container gebruikt Als u de Installatieassistent voor GA4 wilt gebruiken, heeft u de rol Bewerker voor het account nodig.

1. Klik in Google Analytics op Instellingen Beheerder (linksonder).
  2. Zorg ervoor dat in de kolom Account het gewenste account is geselecteerd. (Als u slechts 1 Google Analytics-account heeft, is dat al geselecteerd.)
  3. Selecteer in de kolom Property de Universal Analytics-property die momenteel gegevens verzamelt voor uw website.
  4. Klik in de kolom Property op Installatieassistent voor GA4. Dit is de eerste optie in de kolom Property.
  5. Klik onder Ik wil een nieuwe Google Analytics 4-property maken op Aan de slag.
  6. Als uw site de tag gtag.js gebruikt, kunt u gegevensverzameling met uw bestaande tags aanzetten.

Als u een websitebouwer/CMS gebruikt waarvoor de tag gtag.js al wordt ondersteund (zoals WordPress, Shopify of Wix), kunt u mogelijk gegevensverzameling met uw bestaande tags aanzetten.

Als uw websitebouwer/CMS de tag gtag.js nog niet ondersteunt, als u Google Tag Manager gebruikt of als uw website de tag analytics.js gebruikt, kan de wizard uw bestaande tags niet opnieuw gebruiken en moet u de tag zelf toevoegen (instructies).

Opmerking voor ervaren gebruikers: Als u gegevensverzameling met uw bestaande tags aanzet, wordt standaard gegevensverzameling voor uw GA4-property geïmplementeerd. Als u aangepaste tags voor uw UA-property heeft geïmplementeerd, bekijkt u deze aandachtspunten voor aanvullende stappen.
  7. Klik op Property maken.

Nadat u op Property maken heeft geklikt, doet de instelwizard het volgende:

Nadat dit proces is afgerond, ziet u Uw property's zijn gekoppeld bovenaan de pagina Installatieassistent voor een Google Analytics 4-property.

Noteer de naam van uw GA4-property zodat u deze later kunt terugvinden. Als de naam van uw Universal Analytics-property Voorbeeldproperty (UA-nnnnnnn) is, heeft uw GA4-property de naam Voorbeeldproperty (xxxxxxx), zonder het voorvoegsel UA en waarbij xxxxxxx een nieuw propertynummer is. Klik op Uw GA4-property bekijken om de Installatieassistent in uw nieuwe GA4-property te openen.

Als de instelwizard uw bestaande tags heeft gebruikt

Als de wizard Installatieassistent voor GA4 de optie geeft om gegevensverzameling met uw bestaande tags aan te zetten (en u deze optie heeft geselecteerd), zou uw nieuwe GA4-property nu gegevens moeten verzamelen.

Het kan tot 30 minuten duren voordat de gegevens worden weergegeven in uw nieuwe GA4-property.

U kunt controleren of er gegevens worden verzameld door op uw website te browsen en vervolgens Realtime te selecteren in de rapportnavigatie. Als het goed is, ziet u nu activiteit in het Realtime-rapport.

Als u een bestaand Firebase-project heeft, kunt u deze GA4-property hieraan koppelen. U moet dat doen vanuit Firebase. Meer informatie

Als de instelwizard uw bestaande tags niet heeft gebruikt

Als uw site de tag analytics.js gebruikt (in plaats van gtag.js) of als u een websitebouwer/CMS gebruikt waarmee de tag analytics.js op uw pagina's wordt geplaatst, kan de instelwizard voor GA4 uw bestaande tags niet opnieuw gebruiken.

Als u geen websitebouwer/CMS gebruikt, kunt u of kan uw webontwikkelaar de gewenste pagina-editor gebruiken om de tag gtag.js voor GA4 rechtstreeks aan uw pagina's toe te voegen. Laat de tag analytics.js staan, zodat Analytics nog steeds gegevens naar uw Universal Analytics-property stuurt.

Als u een websitebouwer/CMS gebruikt waarmee de tag analytics.js op uw pagina's wordt geplaatst, kunt u de aangepaste HTML-functie gebruiken om de tag gtag.js voor GA4 aan uw pagina's toe te voegen. Laat de tag analytics.js staan, zodat Analytics nog steeds gegevens naar uw Universal Analytics-property stuurt.

Uw GA4-tag op de pagina vinden

Uw nieuwe GA4-tag op de pagina bevindt zich op de detailpagina voor de webgegevensstream voor uw GA4-property. Als u de link Gegevensstreams niet ziet in de kolom Property, bent u op de pagina Beheerder voor een Universal Analytics-property in plaats van uw nieuwe GA4-property.

1. Klik op Instellingen Beheerder (linksonder).
  2. Check in de kolom Property of u de nieuwe GA4-property heeft geselecteerd. Klik dan op Gegevensstreams en daarna op Web. Klik op de gegevensstream.
  3. Klik onder Instructies voor het gebruik van tags op Nieuwe tag op pagina toevoegen > Algemene sitetag (gtag.js). Uw Analytics-paginatag is het hele codefragment dat begint met:
    <!-- Global Site Tag (gtag.js) - Google Analytics -->
    en eindigt met
    </script>

Als u of uw webontwikkelaar handmatig tags aan uw webpagina's toevoegt

Kopieer en plak de hele Analytics-paginatag direct na de <head>-tag op elke pagina van uw website.

Verwijder de oude analytics.js-tag niet. Deze blijft gegevens verzamelen voor uw Universal Analytics-property. De gtag.js-tag die u toevoegt, verzamelt gegevens voor uw nieuwe GA4-property.

Controleer in het Realtime-rapport of u gegevens binnenkrijgt.

Als u een websitebouwer/CMS gebruikt

Als uw websitebouwer/CMS gtag.js al gebruikt, geeft de instelwizard als het goed is de optie om uw bestaande tags opnieuw te gebruiken. Als u die optie niet heeft, voegt u de GA4-tag op de pagina toe als aangepaste HTML.

In de volgende tabel staan websitebouwers/CMS'en die gebruikmaken van analytics.js en vereisen dat u de GA4-tag op de pagina toevoegt als aangepaste HTML, zodat u beide tags op uw site kunt plaatsen.

Kopieer en plak de hele Google Analytics-paginatag in uw website met de aangepaste HTML-functie van uw CMS.

Controleer in het Realtime-rapport of u gegevens binnenkrijgt.

Websitebouwer/CMS Opties voor het toevoegen van aangepaste HTML
Blogger Instructies
Cart.com Neem contact op met Cart.com-support voor instructies
HubSpot Instructies
Magento Instructies
One.com Neem contact op met One.com-support voor instructies
Salesforce (Demandware) Neem contact op met Salesforce-support voor instructies
Squarespace

Instructies

Alleen beschikbaar voor gebruikers met een Business- of Commerce-abonnement

VTEX Neem contact op met VTEX-support voor instructies
Weebly Instructies

Als u de tag toevoegt met Google Tag Manager

Voor basisgegevensverzameling volgt u de instructies in het Helpcentrum van Google Tag Manager om de tag Google Analytics: GA4-configuratie toe te voegen.