Dit artikel gaat over Google Analytics 4-property's. Bekijk het gedeelte over Universal Analytics als u nog steeds een Universal Analytics-property gebruikt. Universal Analytics-property's verwerken geen gegevens meer vanaf 1 juli 2023 (1 juli 2024 voor Analytics 360-property's).

Een Google Analytics 4-property toevoegen aan een site die al Analytics heeft

Een Google Analytics 4-property (GA4) instellen naast uw bestaande Universal Analytics-property

Dit artikel is bedoeld voor website-eigenaren die Universal Analytics gebruiken en een GA4-property willen maken. Meer informatie over GA4-property's en de nieuwe versie van Analytics

Gebruik Installatieassistent voor GA4 om een nieuwe GA4-property te maken die gegevens parallel verzamelt met uw huidige Universal Analytics-property. Uw Universal Analytics-property verandert niet en blijft gegevens verzamelen zoals u gewend bent. U heeft toegang tot beide property's via de propertykiezer of het scherm Beheerder.

In dit artikel vindt u informatie over het volgende:

Hoe het werkt

De wizard Installatieassistent voor GA4 doet het volgende:

• Uw nieuwe GA4-property maken.
  • De propertynaam, website-URL, tijdzone en valuta-instellingen kopiëren uit uw Universal Analytics-property.
  • Verbeterde meting activeren in uw GA4-property.
  • Een koppeling maken tussen uw Universal Analytics- en GA4-property's. Dankzij deze koppeling kunt u met Installatieassistent in uw Google Analytics 4-property instellingen overzetten van uw Universal Analytics-property naar uw GA4-property.
  • De GA4-property instellen om gegevens van uw bestaande Google-tag te krijgen als u besluit een bestaande sitetag opnieuw te gebruiken.

De wizard Installatieassistent voor GA4 vult uw nieuwe GA4-property niet aan met historische gegevens. Uw GA4-property verzamelt alleen gegevens vanaf dat moment. Als u historische gegevens wilt bekijken, gebruikt u de rapporten in uw Universal Analytics-property.

Aan de slag

Als u Installatieassistent voor GA4 wilt gebruiken, heeft u de rol Bewerker voor het account nodig. Volg de onderstaande instructies om een GA4-property te maken. U kunt deze wizard gebruiken ongeacht of uw websitepagina's een Google Analytics-tag (gtag.js of analytics.js), een Google Ads-tag (gtag.js) of een Google Tag Manager-container hebben.

1. Klik in Google Analytics op Instellingen Beheerder (linksonder).
  2. Zorg ervoor dat in de kolom Account het gewenste account is geselecteerd. (Als u maar één Google Analytics-account heeft, is dat al geselecteerd.)
  3. Selecteer in de kolom Property de Universal Analytics-property die momenteel gegevens verzamelt voor uw website.
  4. Klik in de kolom Property op Installatieassistent voor GA4. Dit is de eerste optie in de kolom Property.
  5. Klik op Aan de slag onder Ik wil een nieuwe Google Analytics 4-property maken.
  6. In het pop-upvenster Een nieuwe Google Analytics 4-property maken heeft u een van de volgende opties, afhankelijk van hoe uw site momenteel is getagd:
  7. Selecteer op de pagina Een Google-tag instellen de optie die het meest geschikt is voor u en volg de instructies om uw nieuwe GA4-property te maken:

De Google-tag gebruiken die op uw website is gevonden (aanbevolen)

Selecteer deze optie om met de Google-tag die op uw website is gevonden, de instelling af te ronden zonder wijzigingen aan te brengen in uw sitecode.

Klik op Details om de taggegevens te bekijken.

Klik op Bevestigen om de nieuwe GA4-property te maken.

Gebruikers in uw property worden als gebruikers in de Google-tag toegevoegd. Lees meer informatie over het beheer van uw Google-tag.

Een Google-tag gebruiken die u al heeft

Selecteer deze optie om een Google-tag waartoe u al beheerderstoegang heeft, opnieuw te gebruiken.

Klik op Een tag kiezen. U ziet het volgende:

• Een lijst van tags waartoe u beheerderstoegang heeft. (Als u de gezochte tag niet ziet, heeft u misschien niet de juiste gebruikersrechten om wijzigingen in die Google-tag aan te brengen.)
    • Tag-ID's
    • Of de tag is gevonden op uw website. Kies een tag met het label Op site om de instelling af te ronden zonder wijzigingen in uw sitecode aan te brengen. Als u een tag kiest met het label Niet gevonden, moet u de tag misschien installeren. (Als uw site weinig verkeer krijgt, wordt uw tag misschien getoond als Niet gevonden.)
    • De bestemmingen die zijn gekoppeld aan de tag.

Selecteer de Google-tag die u wilt gebruiken en klik op Bevestigen om de nieuwe GA4-property te maken.

Gebruikers in uw property worden als gebruikers in de tag toegevoegd. Lees meer informatie over het beheer van uw Google-tag.

Een Google-tag installeren

Selecteer deze optie als u de Google-tag niet op uw website heeft geïnstalleerd.

1. Klik op Volgende om een nieuwe Google-tag op uw website te installeren.
    2. Op de pagina Installatie-instructies heeft u 2 opties:
      • Installeren met een websitebouwer: Als u uw site beheert met bepaalde websitebouwers (of CMS-platforms zoals Wix of Duda), kunt u de instelling van de Google-tag afronden zonder wijzigingen aan te brengen in uw code.
      • Handmatig installeren: Kies deze optie in een van de volgende gevallen:
        • Uw websitebouwer/CMS ondersteunt de Google-tag (gtag.js) nog niet.
        • U of uw webontwikkelaar tagt uw website handmatig.
        • Uw website is getagd met analytics.js.
        • U gebruikt Google Tag Manager.

Optie 1: Installeren met een websitebouwer of CMS

Als u uw site beheert met een van de onderstaande platforms, selecteert u uw platform en volgt u de instructies om de instelling van de Google-tag af te ronden zonder wijzigingen aan te brengen in uw code.

Als u de Google-tag heeft geïnstalleerd, klikt u op Klaar om de nieuwe GA4-property te maken.

Als de Google-tag nog niet wordt ondersteund op uw platform, kunt u de onderstaande optie voor handmatige installatie gebruiken.

We updaten onze CMS-instructies voortdurend, zodat u uw Google-tag zo eenvoudig mogelijk kunt instellen. Als uw platform niet te zien is op de pagina Installatie-instructies, kunt u uw Google-tag-ID mogelijk toch in uw websitebouwer of CMS plakken. Voordat u handmatig installeert, checkt u of uw platform op deze lijst staat

Lees meer informatie over hoe u uw Google-tag installeert met een websitebouwer.

Optie 2: Handmatig installeren

Kies deze optie in een van de volgende gevallen:

De Google-tag handmatig installeren

Op het tabblad Handmatig installeren ziet u het JavaScript-fragment voor uw Google-tag. U kunt een koppeling tussen uw website en Google Analytics maken door de hele Google-tag te kopiëren en onmiddellijk na het <head>-element te plakken in de code van elke pagina van uw website. Voeg maximaal één Google-tag toe aan elke pagina.

Als u een websitebouwer/CMS gebruikt die de Google-tag nog niet ondersteunt, kopieert en plakt u de hele Google-tag met behulp van het aangepaste HTML-veld van uw platform.

Uw Google-tag is het hele codefragment dat begint met:

<!-- Google tag (gtag.js) -->

en eindigt met

</script>

Als u de Google-tag op uw website heeft geïnstalleerd, klikt u op Klaar om de nieuwe GA4-property te maken.

Nadat u de tag heeft ingesteld, moet u de instellingen voor de Google-tag opgeven.

Als uw website is getagd met analytics.js, handmatig of met een CMS

Als uw website handmatig is getagd met analytics.js, verwijdert u de oude analytics.js-tag niet wanneer u de Google-tag toevoegt (hierboven). De tag analytics.js blijft gegevens verzamelen voor uw Universal Analytics-property. De Google-tag (gtag.js) die u toevoegt, verzamelt gegevens voor uw nieuwe GA4-property.

Als u een websitebouwer/CMS gebruikt waarmee de tag analytics.js op uw pagina's wordt geplaatst, kunt u met de aangepaste HTML-functie de Google-tag toevoegen aan uw pagina's. Laat de tag analytics.js staan, zodat Analytics gegevens naar uw Universal Analytics-property blijft sturen.

In de volgende tabel staan websitebouwers/CMS'en die gebruikmaken van analytics.js en vereisen dat u de Google-tag toevoegt als aangepaste HTML, zodat u beide tags op uw site kunt plaatsen.

Kopieer en plak uw Google-tag in uw website met de aangepaste HTML-functie van uw CMS.

Controleer in het Realtime-rapport of u gegevens binnenkrijgt.

Websitebouwer/CMS Opties voor het toevoegen van aangepaste HTML
    Blogger Instructies
    Cart.com Neem contact op met Cart.com-support voor instructies
    Salesforce (Demandware) Neem contact op met Salesforce-support voor instructies
    VTEX Neem contact op met VTEX-support voor instructies
    Weebly Instructies
    Als u de tag toevoegt met Google Tag Manager

Voor basisgegevensverzameling volgt u de instructies in het Helpcentrum van Google Tag Manager om de tag Google Analytics: GA4-configuratie toe te voegen met uw Google Tag Manager-account.

Als u klaar bent, klikt u op Klaar in Installatieassistent voor GA4 om de gekoppelde GA4-property te maken.

Volgende stappen voor uw nieuwe GA4-property

Als u klaar bent met de wizard, ziet u 'U heeft uw property's gekoppeld' bovenaan de pagina Installatieassistent voor Google Analytics 4-property.

Noteer de naam van de GA4-property zodat u deze later kunt terugvinden. Als de naam van de Universal Analytics-property Voorbeeldproperty (UA-nnnnnnn) is, heeft de GA4-property de naam Voorbeeldproperty - GA4 (xxxxxxx), zonder het voorvoegsel UA en waarbij xxxxxxx een nieuw propertynummer is.

Klik op Uw GA4-property bekijken om Installatieassistent in uw nieuwe GA4-property te openen. Met behulp van Installatieassistent in Google Analytics 4-property's kunt u aanbevolen functies en instellingen gebruiken om uw Google Analytics 4-property te installeren.

Het kan tot 30 minuten duren voordat de gegevens zichtbaar zijn in uw nieuwe GA4-property.

U kunt checken of er gegevens worden verzameld door op uw website te browsen en daarna Realtime te selecteren in de rapportnavigatie. Als het goed is, ziet u nu activiteit in het Realtime rapport.

Als u een bestaand Firebase-project heeft, kunt u deze GA4-property hieraan koppelen. U moet dat doen vanuit Firebase. Meer informatie