[GA4] Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuden lisääminen (sivustolle, jolla on jo Analytics)

Ota Google Analytics 4 (GA4) ‑mittauskokonaisuus käyttöön nykyisen Universal Analytics ‑mittauskokonaisuutesi rinnalle

Tämä artikkeli on tarkoitettu verkkosivustojen omistajille, jotka käyttävät Universal Analyticsia ja haluavat luoda GA4‐mittauskokonaisuuden. Lue lisää GA4-mittauskokonaisuuksista ja uuden sukupolven Analyticsista.

Google Analytics 4 ‐mittauskokonaisuuden Setup Assistant ‐työkalu luo uuden GA4‐mittauskokonaisuuden, joka kerää dataa nykyisen UA-mittauskokonaisuutesi rinnalla. UA-mittauskokonaisuutesi ei muutu. Pääset molempiin mittauskokonaisuuksiin mittauskokonaisuusvalitsimella tai Järjestelmänvalvoja‐sivulta.

Sisällys:

Näin se toimii

Google Analytics 4 ‐mittauskokonaisuuden Setup Assistant ‐työkalu

• luo uuden GA4-mittauskokonaisuuden
  • kopioi UA‐mittauskokonaisuudesta mittauskokonaisuuden nimen, verkkosivuston URL‐osoitteen, aikavyöhykkeen, valuutan ja muut asetukset
  • aktivoi tehostetun mittauksen GA4‑mittauskokonaisuudessa
  • luo UA‐ ja GA4‐mittauskokonaisuuksien välille yhteyden, jonka avulla voit siirtää määritykset UA-mittauskokonaisuudesta GA4-mittauskokonaisuuteen käyttämällä Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuden Setup Assistantia
  • asettaa GA4‑mittauskokonaisuuden vastaanottamaan dataa nykyisestä Google‑tagistasi, jos päätät käyttää uudelleen nykyistä sivustotagia.

Ohjattu GA4:n Setup Assistant ‑toiminto ei lisää aiempaa dataa uuteen GA4‑mittauskokonaisuuteen. GA4-mittauskokonaisuus kerää ainoastaan tulevaa dataa. Jos haluat nähdä aiempaa dataa, käytä UA-mittauskokonaisuuden raportteja.

GA4-mittauskokonaisuuden luominen

GA4 Setup Assistantin käyttö edellyttää muokkaajan tai järjestelmänvalvojan roolia tilillä. Voit käyttää työkalua riippumatta siitä, onko sivuston sivuilla Google Analytics ‐tagi (gtag.js tai analytics.js), Google Ads ‐tagi (gtag.js) vai Google Tag Manager ‐säilö.

1. Klikkaa Google Analyticsista Asetukset Järjestelmänvalvoja (vasemmasta alakulmasta).
  2. Tarkista Tili‑sarakkeesta, että valittuna on haluamasi tili. (Jos sinulla on vain yksi Google Analytics ‑tili, se on valittuna valmiiksi.)
  3. Valitse Mittauskokonaisuus‐sarakkeesta UA‐mittauskokonaisuus, joka tällä hetkellä kerää dataa verkkosivustolta.
  4. Klikkaa Mittauskokonaisuus-sarakkeesta GA4:n Setup Assistant. Se on Mittauskokonaisuus‑sarakkeen ensimmäinen vaihtoehto.
    Etkö näe GA4:n Setup Assistantia? Jos Mittauskokonaisuuden asetukset näkyy Mittauskokonaisuus-sarakkeessa himmennettynä, sinulla on luvat näkymään mutta ei mittauskokonaisuuteen tai tilille. Tarvitset tilille muokkaajan tai järjestelmänvalvojan roolin, jotta voit käyttää työkalua.
  5. Valitse, miten haluat siirtää Universal Analytics ‑mittauskokonaisuutesi. Saatavilla olevat vaihtoehdot voivat vaihdella:
    • Haluan luoda uuden Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuden:
      Siirrä perusasetukset eli tagit, Google-signaalien aktivointiasetus ja uudelleenmarkkinointiasetukset. Google Adsissa olevat tavoitteet, yleisöt, linkit ja hintatarjoukset eivät siirry.

Jos haluat valita tämän vaihtoehdon, klikkaa Aloita. (Siirry vaiheeseen 6.)

• Haluan, että minulle luodaan uusi Google Analytics 4 ‐mittauskokonaisuus, joka vastaa mahdollisimman hyvin tämän mittauskokonaisuuden asetuksia:
      Siirrä perusasetukset ja lisämäärityksiä, kuten Google Adsissa olevat tavoitteet, yleisöt, linkit ja hintatarjoukset. (Prosessi on samanlainen kuin GA4-mittauskokonaisuuksien automaattisessa luonnissa. Katso, miten se toimii.)

Jos haluat valita tämän vaihtoehdon, klikkaa Luo ja määritä uusi mittauskokonaisuus. Luo uusi Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuus ‑sivulta voit halutessasi valita kohdan Ota käyttöön datan keruu nykyisillä tageillasi sisällyttääksesi nykyiset tagit siirtoon. Klikkaa sitten Luo mittauskokonaisuus.
      Huom. Siirtoon menee enimmillään viisi arkipäivää. Lähetämme käyttäjille sähköposti-ilmoituksia uuden GA4-mittauskokonaisuuden luomisesta.
  6. (Jos valitsit vaiheessa 5 vaihtoehdon Haluan luoda uuden Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuden) Näet Luo uusi Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuus ‑sivulla jommankumman seuraavista riippuen siitä, miten sivustosi on tagattu:
  7. (Jos valitsit Luo ja jatka vaiheessa 6) Lisää Google-tagi manuaalisesti (ensimmäinen vaihtoehto alla) Ota Google-tagi käyttöön ‐sivulla tai valitse vaihtoehto, joka vastaa parhaiten tilannettasi ja viimeistele uuden GA4-mittauskokonaisuuden luominen seuraamalla ohjeita.

Näet osan seuraavista vaihtoehdoista sen mukaan, miten sivusto on määritetty.

Manuaalinen asennus

Valitse tämä vaihtoehto, jos jokin seuraavista pitää paikkansa:

• Käyttämäsi sivustotyökalu/CMS ei vielä tue Google‑tagia (gtag.js).
    • Sivusto on tagattu manuaalisesti.
    • Sivusto on tagattu analytics.js:llä.
    • Käytät Google Tag Manageria.

Näin asennat Google‑tagin manuaalisesti

Kun valitset "Asenna manuaalisesti", näet Google-tagin JavaScript-koodinpätkän.

Muodosta yhteys sivustosi ja Google Analyticsin välille kopioimalla Google‐tagi ja liittämällä se sivustosi jokaisen sivun koodiin heti <head>‐elementin jälkeen. Lisää kullekin sivulle vain yksi Google‑tagi.

Google-tagi on koodin koko näkyvissä oleva osio, joka alkaa merkkijonolla

<!-- Google-tagi (gtag.js) -->

ja päättyy

</script>-elementtiin

Jos käytät sellaista sivustotyökalua tai sisällönhallintajärjestelmää (CMS), joka ei vielä tue Google‐tagia, kopioi koko Google‐tagi ja liitä se alustan Oma HTML‐koodi ‑kenttään.

Viimeistele sitten uuden GA4-mittauskokonaisuuden luominen klikkaamalla Valmis.

Kun olet ottanut tagin käyttöön, sinun on määritettävä Google‑tagin asetukset.

Jos sivusto on tagattu analytics.js‑tagilla manuaalisesti tai CMS:n avulla

Jos sivusto on tagattu manuaalisesti analytics.js‑tagilla, älä poista vanhaa tagia, kun lisäät Google‑tagin (ohjeet yllä). Analytics.js-tagi jatkaa datan keräämistä UA-mittauskokonaisuudelle. Lisäämäsi Google‑tagi (gtag.js) puolestaan kerää dataa uudelle GA4‑mittauskokonaisuudelle.

Jos käytät sellaista sivustotyökalua tai CMS:ää, joka taggaa sivut analytics.js:llä, voit lisätä Google‑tagin sivuille Oma HTML‑tagi ‑ominaisuuden avulla. Jätä analytics.js‐tagi paikalleen, jotta Analytics lähettää edelleen dataa UA‐mittauskokonaisuuteen.

Seuraavasta taulukosta näet analytics.js:ää käyttävät sivustotyökalut ja CMS:t, jotka edellyttävät, että lisäät Google-tagin omana HTML-tagina, jotta molempia tageja voidaan käyttää sivustollasi.

Kopioi Google-tagi ja liitä se verkkosivustollesi käyttämällä sisällönhallintajärjestelmäsi HTML-koodin muokkausominaisuutta.

Tarkista reaaliaikaisesta raportista, että vastaanotat dataa.

Verkkosivuston luontityökalu tai sisällönhallintajärjestelmä Oman HTML-ominaisuuden lisäysvaihtoehdot
    Blogger Ohjeet
    Cart.com Pyydä ohjeet Cart.com-tuelta.
    Salesforce (Demandware) Pyydä ohjeet Salesforce-tuelta.
    VTEX Pyydä ohjeet VTEX-tuelta.
    Weebly Ohjeet
    Jos lisäät tagin Google Tag Managerin avulla

Perusdatankeruuta varten voit lisätä Google Analytics: GA4‑määritys ‐tagin käyttämällä Google Tag Manager ‑tiliä ja seuraamalla Google Tag Manager ‑ohjekeskuksen ohjeita.

Kun olet valmis, viimeistele yhdistetyn GA4‑mittauskokonaisuuden luominen GA4:n Setup Assistantissa klikkaamalla Valmis.

Asenna CMS:n tai sivustotyökalun avulla

Jos ylläpidät sivustoa tietyillä sivustotyökaluilla tai sisällönhallintajärjestelmillä (eli CMS:illä, kuten Wixillä tai Dudalla), voit viimeistellä Google‐tagin käyttöönoton koodia muuttamatta.

Jos ylläpidät sivustoa jonkin Asennusohjeet-sivulla mainitun alustan avulla, valitse käyttämäsi alusta ja seuraa ohjeita, niin voit viimeistellä Google‑tagin käyttöönoton koodia muuttamatta.

Viimeistele sitten uuden GA4-mittauskokonaisuuden luominen klikkaamalla Valmis.

Jos käyttämäsi alusta ei vielä tue Google‐tagia, käytä aiempaa "Asenna manuaalisesti" ‐vaihtoehtoa.

CMS‑ohjeita päivitetään jatkuvasti, jotta Google‑tagin käyttöönotto olisi mahdollisimman helppoa. Jos käyttämääsi alustaa ei näy Asennusohjeet‑sivulla, voit ehkä silti liittää Google‑tagitunnuksen sivustotyökaluun tai CMS:ään. Ennen manuaalista asennusta, varmista, että käyttämäsi alusta löytyy tältä listalta.

Lue lisää Google‑tagin asentamisesta sivustotyökalun avulla.

Lisää sisällönhallintajärjestelmän {CMS} avulla

Näet tämän vaihtoehdon, koska Google on havainnut integroinnin sivustosi ja tietyn sisällönhallintajärjestelmän (CMS) välillä. Valitsemalla tämän vaihtoehdon voit viimeistellä Google-tagin käyttöönoton hyödyntämällä nykyistä CMS-integrointia ja tekemättä muutoksia koodiin.

Viimeistele Google‐tagin käyttöönotto ohjeiden mukaan tekemättä muutoksia koodiin. Viimeistele sitten uuden GA4‑mittauskokonaisuuden luominen klikkaamalla Vahvista.

Jos käyttämäsi alusta ei vielä tue Google‐tagia, käytä aiempaa "Asenna manuaalisesti" ‐vaihtoehtoa.

CMS‑ohjeita päivitetään jatkuvasti, jotta Google‑tagin käyttöönotto olisi mahdollisimman helppoa. Jos käyttämääsi alustaa ei näy Asennusohjeet‑sivulla, voit ehkä silti liittää Google‑tagitunnuksen sivustotyökaluun tai CMS:ään. Ennen manuaalista asennusta, varmista, että käyttämäsi alusta löytyy tältä listalta.

Lue lisää Google‑tagin asentamisesta sivustotyökalun avulla.

Käytä Google-tagia, joka sinulla jo on

Valitse tämä vaihtoehto, jos haluat käyttää Google‐tagia, johon sinulla on järjestelmänvalvojan pääsyoikeudet.

Klikkaa Valitse tagi. Näet seuraavat asiat:

• Lista tageista, joihin sinulla on järjestelmänvalvojan pääsyoikeudet. (Jos et näe etsimääsi Google-tagia, sinulla ei välttämättä ole sen muokkaamiseen tarvittavia lupia.)
    • Tagien tunnukset
    • Löytyikö tagi verkkosivustoltasi. Valitse tagi, jonka kohdalla lukee "Sivustolla", niin voit viimeistellä käyttöönoton tekemättä muutoksia sivuston koodiin. Jos valitset tagin, jonka kohdalla lukee "Ei havaittu", sinun on ehkä asennettava se. (Huom. Tagin kohdalla saattaa lukea "Ei havaittu", jos sivustolla on vain vähän liikennettä.)
    • Tagiin yhdistetyt kohteet

Valitse käytettävä Google‑tagi ja viimeistele uuden GA4‑mittauskokonaisuuden luominen klikkaamalla Vahvista.

Mittauskokonaisuuden käyttäjät lisätään Google‑tagin käyttäjiksi. Lue lisää Google‑tagin hallinnoinnista.

Käytä verkkosivustollasi olevaa Google-tagia

Viimeistele käyttöönotto sivustollasi olevan tagin avulla tekemättä lisämuutoksia sivuston koodiin. Google lisää Google Analytics ‐mittauskokonaisuuden sivustoltasi löytyneeseen tagiin.

Käytä toista Google-tagia

Valitse tämä vaihtoehto, jos Google on löytänyt verkkosivustoltasi tagin mutta haluat käyttää jotakin toista tagia.

Luo uusi Google-tagi

Valitse tämä vaihtoehto, jos Google on löytänyt verkkosivustoltasi tagin mutta haluat sen sijaan asentaa verkkosivustollesi uuden Google-tagin manuaalisesti.

Näin asennat Google‑tagin manuaalisesti

Kun valitset tämän vaihtoehdon, näet Google-tagin JavaScript-koodinpätkän.

Muodosta yhteys sivustosi ja Google Analyticsin välille kopioimalla Google‐tagi ja liittämällä se sivustosi jokaisen sivun koodiin heti <head>‐elementin jälkeen. Lisää kullekin sivulle vain yksi Google‑tagi.

Google-tagi on koodin koko näkyvissä oleva osio, joka alkaa merkkijonolla

<!-- Global tag (gtag.js) -->

ja päättyy elementtiin

</script>

Jos käytät sellaista sivustotyökalua tai sisällönhallintajärjestelmää (CMS), joka ei vielä tue Google‐tagia, kopioi koko Google‐tagi ja liitä se alustan Oma HTML‐koodi ‑kenttään.

Viimeistele sitten uuden GA4-mittauskokonaisuuden luominen klikkaamalla Valmis.

Kun olet ottanut tagin käyttöön, sinun on määritettävä Google‑tagin asetukset.

Uuden GA4-mittauskokonaisuuden käyttöönoton viimeisteleminen

Kun käyttöönotto valmis, näet Google Analytics 4 ‐mittauskokonaisuuden Setup Assistant ‐sivun yläreunassa tekstin "Mittauskokonaisuuksien yhdistäminen onnistui".

Merkitse GA4-mittauskokonaisuuden nimi muistiin, jotta löydät sen myöhemmin. Jos Universal Analytics ‑mittauskokonaisuuden nimi on "Esimerkkimittauskokonaisuus", GA4-mittauskokonaisuuden nimeksi tulee "Esimerkkimittauskokonaisuus - GA4".

Jos haluat avata Setup Assistantin uudessa GA4-mittauskokonaisuudessa, klikkaa Katso GA4-mittauskokonaisuutesi. Google Analytics 4 ‐mittauskokonaisuuksien Setup Assistant antaa suosituksia ominaisuuksista ja asetuksista, joiden avulla voit viimeistellä GA4‐mittauskokonaisuuden käyttöönoton.

Uudessa GA4-mittauskokonaisuudessa alkaa näkyä dataa 30 minuutin kuluessa.

Jos haluat varmistaa, että dataa kerätään, selaa verkkosivustoasi ja valitse raporttinavigoinnista Reaaliaikainen. Reaaliaikaisessa raportissa pitäisi näkyä tapahtumia. Tutustu myös artikkeliin [UA→GA4] Google Analytics 4:n ja Universal Analyticsin raporttien vertailu, jos haluat vertailla Universal Analytics ‑raportteja ja uuden Google Analytics 4 ‐mittauskokonaisuuden vastaavia raportteja.

Jos sinulla on Firebase-projekti, voit linkittää tämän GA4-mittauskokonaisuuden siihen. Tämä on kuitenkin tehtävä Firebasesta. Lue lisää