[UA→GA4] Automaattisesti luodut Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuudet

Sinulle luodaan automaattisesti uusi GA4-mittauskokonaisuus ja Universal Analytics ‑määrityksesi kopioidaan siihen, ellet kieltäydy tästä

Google Analytics 4 on korvannut Universal Analyticsin. Universal Analytics ‐mittauskokonaisuudet lopettivat datan käsittelyn 1.7.2023. Jos haluat jatkaa sivustoliikenteen mittaamista Google Analyticsilla, tarvitset Google Analytics 4 ‐mittauskokonaisuuden. Haluamme helpottaa siirtymää maaliskuusta 2023 alkaen seuraavasti:

Google Analytics 360 ‑asiakkaat: Tämä artikkeli koskee kaikkia 360-tililläsi olevia tavallisia mittauskokonaisuuksia (eli muita kuin 360-mittauskokonaisuuksia). Jos et halua, että joistain tavallisista UA-mittauskokonaisuuksistasi luodaan GA4-mittauskokonaisuuksia, sinun on kieltäydyttävä siitä.

Näin kieltäydyt mittauskokonaisuuden luomisesta

Jos poistat toiminnon käytöstä, uutta GA4-mittauskokonaisuutta ei luoda automaattisesti. Jos olet jo luonut GA4-mittauskokonaisuuden, yhdistetystä Universal Analytics ‑mittauskokonaisuudesta ei kopioida määrityksiä riippumatta siitä, onko ne merkitty valmiiksi.

Jos haluat kieltäytyä tästä, tarvitset Universal Analytics ‑mittauskokonaisuuden muokkaajan roolin.

1. Klikkaa Google Analyticsista Järjestelmänvalvoja.
  2. Varmista, että olet valinnut oikean tilin ja Universal Analytics ‑mittauskokonaisuuden.
  3. Klikkaa Mittauskokonaisuus-sarakkeesta GA4:n Setup Assistant.
  4. Laita sivun alareunassa oleva Ota käyttöön Google Analytics 4 ‑perusmittauskokonaisuus automaattisesti ‑valitsin pois päältä. Jos valitsin näkyy himmennettynä, kieltäytymistä koskeva aikataulu on mennyt umpeen. Siirry seuraavaan kohtaan Jos et ole poistanut toimintoa käytöstä ajoissa.
Voit myös klikata Analytics-tilin yläreunan keltaisesta tietobannerista Hallinnoi GA4:ään siirtymistä. Laita kohdan Ota käyttöön Google Analytics 4 ‑perusmittauskokonaisuus automaattisesti valitsin pois päältä.

Jos sinulla on useita mittauskokonaisuuksia, joita vastaavien GA4-mittauskokonaisuuksien luomisesta haluat kieltäytyä samalla kertaa, voit käyttää Google Sheetsin GA4 Migrator for Google Analytics ‐laajennusta. Kun olet asentanut sen, valitse Set the automated GA4 setup opt out status (Aseta automaattisesta GA4-käyttöönotosta kieltäytymisen tila) ja seuraa näytöllä näkyviä ohjeita.

Voit myös poistaa Google Analytics Admin APIn käytöstä.

Jos et ole poistanut toimintoa käytöstä ajoissa

Jos et ole kieltäytynyt ajoissa etkä halua automaattisesti määritettyä Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuutta, tee näin:

1. Klikkaa Järjestelmänvalvoja.
  2. Valitse Universal Analytics ‑mittauskokonaisuus.
  3. Klikkaa Mittauskokonaisuus-sarakkeesta GA4:n Setup Assistant.
  4. Klikkaa Yhdistetty mittauskokonaisuus ‑kohdan vierestä Katkaise yhteys.
  5. Siirry GA4-mittauskokonaisuuden kohdalle ja poista se.

Jos olet jo luonut Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuden

Jos olet jo luonut Google Analytics 4 ‐mittauskokonaisuuden ja se on yhdistetty Universal Analytics ‐mittauskokonaisuuteesi, viimeistelemme siirron puolestasi. Siirrämme jäljellä olevat tavoitteet, Google Ads ‐linkit ja yleisöt ja päivitämme yhdistetyn sivustotagin asetukset. Lisäksi vaihdamme konversiot ja yhdistämme yleisöt linkitetyillä Google Ads ‐tileillä, jos tämä on sallittu mittauskokonaisuuden osalta.

Jos haluat, että vain osa Universal Analytics ‑määrityksistä kopioidaan GA4-mittauskokonaisuuteen, tee näin:

1. Klikkaa Järjestelmänvalvoja.
  2. Valitse GA4-mittauskokonaisuus.
  3. Klikkaa Setup Assistant.
  4. Merkitse valmiiksi määritykset, joita et halua kopioitavan.
    1. Klikkaa oikeassa reunassa olevaa nuolta.
    2. Valitse Merkitse valmiiksi.
  5. Toista tämä vaihe kaikkien niiden määritysten osalta, joita et halua kopioitavan Universal Analyticsista. (Etenemispalkissa näkyy tässä tapauksessa "8/12 merkitty valmiiksi".)

Näin voit varmistaa, että määritykset kopioituvat oikeasta Universal Analytics ‑mittauskokonaisuudesta:

1. Valitse Universal Analytics ‑mittauskokonaisuudesta Järjestelmänvalvoja > Mittauskokonaisuus > GA4:n Setup Assistant.
  2. Valitse Haluan yhdistää mittauskokonaisuuden aiemmin luotuun Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuteen ‑kohdasta se Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuus, johon haluat kopioida Universal Analytics ‑mittauskokonaisuuden määritykset.
  3. Klikkaa Yhdistä mittauskokonaisuudet.

Näin löydät uuden Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuden

Kun Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuus on luotu automaattisesti, näet Analytics-tilin yläreunassa sinisen tietobannerin. Klikkaamalla Avaa Setup Assistant voit siirtyä uuden Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuden Järjestelmänvalvoja-sivulle. Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuden Setup Assistantista saat tietoa muista ominaisuuksista ja asetuksista, jotka voit ottaa käyttöön. Lue lisää

Analyticsin käyttöliittymän vasemmassa yläkulmassa on valikko, jonka kautta voit siirtyä kaikkien sellaisten Analytics-tilien ja ‑mittauskokonaisuuksien välillä, joihin sinulla on tarvittavat luvat. Lue lisää

Näin se toimii

Automaattisesti luodut Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuudet voivat helpottaa Universal Analyticsista GA4:ään siirtymistä. Laajentamalla alla olevia osioita saat lisätietoa automaattisesti luodusta Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuudesta.

Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuden muutoshistoriasta näet myös mittauskokonaisuuteen automaattisesti tehdyt muutokset. Tällaisten muutosten Muokkaaja-sarakkeessa lukee Järjestelmä (siirto).

GA4-mittauskokonaisuuden ja sivustodatastriimin luominen

Automaattisesti luodulla Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuudella on sama toimialakategoria, raporttiaikavyöhyke ja valuutta kuin Universal Analytics ‑mittauskokonaisuuden oletusnäkymässä.

Myös mittauskokonaisuuden nimi on sama, mutta sen loppuun on lisätty "- GA4". Esimerkiksi jos Universal Analytics ‑mittauskokonaisuuden nimi on "Esimerkkimittauskokonaisuus (UA-nnnnnnn)", GA4-mittauskokonaisuuden nimeksi tulee "Esimerkkimittauskokonaisuus - GA4 (xxxxxxx)", jossa xxxxxxx on uuden mittauskokonaisuuden numero.

Uudelle GA4-mittauskokonaisuudelle on myös määritetty uusi sivustodatastriimi. Jos haluat mitata sovellusta, sinun on luotava sovellusdatastriimi ja määritettävä sovellus lähettämään dataa GA4:ään.

UA-mittauskokonaisuustason käyttäjien kopioiminen

Uudella Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuudella on samat Universal Analytics ‑mittauskokonaisuustason käyttäjät, joilla on vastaavat luvat. Näkymätason käyttäjiä ei kopioida.

Nykyisen sivustotagin uudelleenkäyttö

Jos verkkosivustolle on lisätty Google-tagi (gtag.js), automaattisesti luotu Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuus vastaanottaa dataa käyttämällä yhdistettyä sivustotagia. Yhdistetyt sivustotagit eivät vaikuta datankeruuseen Universal Analytics ‑mittauskokonaisuudessa.

Jos verkkosivustollesi on lisätty analytics.js-tagi (esimerkiksi Google Tag Managerin tai muun taginhallintajärjestelmän kautta), automaattisesti luotu Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuus vastaanottaa dataa myös yhdistetyn sivustotagin kautta. Monissa sisällönhallintajärjestelmissä (CMS) Google-tagi on otettu valmiiksi käyttöön. Muussa tapauksessa luomme yhdistetyn sivustotagin puolestasi.

Kaikki asiakkaat eivät ole oikeutettuja sivustotagin uudelleenkäyttöön. Jos esimerkiksi käytät ga.js- tai urchin.js-tagia, sinun pitää tagata sivustosi uudelleen. Sinun on lisättävä Google-tagi manuaalisesti tai määritettävä Google Tag Manager, jotta Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuus voi vastaanottaa dataa.

Lue lisää siitä, miten Google Analytics 4 voi mitata verkkosivustotapahtumia (esimerkiksi sivustohakua) paremmin tehostetun mittauksen avulla. Varmista, että olet ottanut kaikki haluamasi tehostetun mittauksen ominaisuudet käyttöön.

UA-tapahtumien muuntaminen GA4-datamallin avulla

Universal Analyticsin ja Google Analytics 4:n datamallien välillä on eroja, minkä vuoksi Google Analytics 4:n data poikkeaa Universal Analyticsin datasta.

Jos olet luonut omia tapahtumia Universal Analytics ‑mittauskokonaisuudessa, uusi GA4-mittauskokonaisuus kerää ne automaattisesti omina GA4-tapahtumina. UA-tapahtumien kategoria-, toiminta- ja tunnistearvot muuttuvat automaattisesti Google Analytics 4:n tapahtumiksi ja parametreiksi:

• Tapahtuman toiminnasta tulee Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuudessa tapahtuman nimi.
  • Tapahtuman kategoriasta, tunnisteesta ja arvosta tulee Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuudessa tapahtuman parametreja.

Näin Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuus voi kerätä tietoja, joita ei kerätä oletuksena. Tapahtumaa koskevat omat event_category- ja event_label-ulottuvuudet luodaan automaattisesti, jotta nämä tiedot näkyvät raporteissa.

Soveltuvien UA-tavoitteiden muuntaminen GA4-konversioiksi

Universal Analytics ‐mittauskokonaisuuksissa voi olla useita erilaisia tavoitetyyppejä. Seuraavat tavoitetyypit voidaan siirtää automaattisesti:

• Kohde: Kun käyttäjä päätyy tietylle sivulle (esimerkiksi kiitos- tai vahvistussivulle)
  • Kesto: Istunnot, jotka kestävät vähintään asetetun ajan (esim. vähintään 10 minuuttia tukisivustolla)
  • Sivua/näkymää istuntoa kohden: Kun käyttäjä katsoo tietyn määrän sivuja tai näkymiä
  • Tapahtuma: Kun käyttäjä käynnistää tietyn tapahtuman (esimerkiksi somesuosituksen, videon toiston tai mainosklikkauksen)

Älykkäitä tavoitteita ei voi siirtää automaattisesti.

Automaattisesti luodun Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuden tapahtumanluontisäännöt ja konversiotapahtumat vastaavat kutakin soveltuvaa Universal Analytics ‑tavoitetta. Tavoitteet kopioidaan Universal Analytics ‑mittauskokonaisuuden oletusnäkymästä ja mahdollisista muista näkymistä, joissa on Google Adsissa käytettäviä tavoitteita. Kaikkien automaattisesti luotujen konversioiden laskentatavaksi on valittu Kerran istunnossa, jotta se vastaisi paremmin Universal Analytics ‐mittauskokonaisuuksissa käytettyä tavoitteiden laskentatapaa.

Jos Universal Analytics ‑tavoitteen määritelmässä käytetään säännöllistä lauseketta, tarkista uusi GA4-konversio ja varmista, että se on säännöllisten lausekkeiden käyttöä koskevien parhaiden käytäntöjen mukainen.

UA-yleisöjen siirtäminen GA4:ään

Monet Universal Analytics ‑yleisöt voidaan siirtää automaattisesti. Yleisöt kopioidaan Universal Analytics ‑mittauskokonaisuuden oletusnäkymästä ja mahdollisista muista näkymistä, joissa on Google Adsissa käytettäviä yleisöjä.

Universal Analytics ‐mittauskokonaisuuden Sivut/istunto- tai Istunnon kesto ‐tavoitteisiin perustuvia yleisöjä ei voida siirtää automaattisesti.

Huom. Universal Analytics ‐mittauskokonaisuutesi Kaikki käyttäjät ‐yleisöt luodaan uudelleen ja mäpätään uuden Google Analytics 4 ‐mittauskokonaisuuden Kaikki käyttäjät ‐oletuslistaan, jonka jäsenyyden kesto on 540 päivää.

Google Analytics 4 ‐yleisöjä ei voi muokata. Jos haluat käyttää Kaikki käyttäjät ‐listassa lyhyempää jäsenyyden kestoa, voit luoda uuden Kaikki käyttäjät ‐listan ja valita haluamasi keston. Lue lisää omien yleisöjen luomisesta.

Google Ads ‐linkkien siirtäminen UA:sta

Kaikki Universal Analytics ‑mittauskokonaisuuden hyväksyttävät Google Ads ‑linkit kopioidaan Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuteen, minkä jälkeen Google Analytics 4 ‑raporteissasi alkaa näkyä Google Ads ‑dataa.

Google Analytics 4 ‐mittauskokonaisuuden data on käytettävissä myös linkitetyillä Google Ads ‐tileillä.

Google Adsissa käytettyjen UA-konversioiden vaihtaminen GA4:n vastaaviin

Jos siirrät konversioita Universal Analytics ‑mittauskokonaisuudesta Google Adsiin ja käytät niitä hintatarjousten yhteydessä, ne korvataan vastaavilla GA4-tavoitteilla. Tee Google Ads ‑tililläsi näin:

• tuo vastaava GA4-konversiotapahtuma
  • valitse tapahtuman optimointiasetukseksi "ensisijainen"
  • valitse Universal Analytics ‑konversiotapahtuman optimointiasetukseksi "toissijainen".

Jos käytät Universal Analytics ‑konversiota Google Adsin omassa tavoitteessa, Universal Analytics ‑konversio poistetaan ja korvataan vastaavalla GA4-konversiolla.

Älykkään kampanjan konversiot lasketaan Google Analyticsissa Googlen maksullisten kanavien viimeinen klikkaus ‑attribuutiomallin mukaan, ennen kuin konversiot tuodaan Google Adsiin. Näin mukaan saadaan enemmän konversioita.

Google Adsissa käytettyjen UA-yleisöjen yhdistäminen GA4:n vastaaviin

Jos siirrät yleisöjä Universal Analytics ‑mittauskokonaisuudesta Google Adsiin ja käytät niitä mainoskampanjoissa, yleisöt yhdistetään vastaaviin GA4-yleisöihin aina kun mahdollista.

Google AdSense ‐linkkien siirtäminen UA:sta

Kaikki Universal Analytics ‑mittauskokonaisuuden soveltuvat Google AdSense ‑linkit kopioidaan Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuteen, minkä jälkeen Google Analytics 4 ‑raporteissasi alkaa näkyä Google Ads ‑dataa.

Mitä seuraavaksi

Automaattisesti luodut Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuudet sisältävät vain perusominaisuudet. Liiketoiminta- ja mittaustarpeidesi mukaan sinun kannattaa ehkä valita lisäominaisuuksia, jotta saat parhaan mahdollisen hyödyn uudesta mittauskokonaisuudesta.

Voit myös verrata Universal Analytics ‑mittauskokonaisuuden tärkeimpiä mittareita uuden Google Analytics 4 ‑mittauskokonaisuuden vastaaviin ja yhdenmukaistaa määritykset niin, että mittareiden arvot vastaavat mahdollisimman hyvin toisiaan.

Jos olet mainostaja, voit myös verrata tuotua Universal Analytics- ja Google Analytics 4 ‑dataa Google Adsissa.